Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘27 dagen door Noorwegen’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Oslo

Je haalt de camper op in de hoofdstad Oslo, in het zuidoosten van Noorwegen. Het camperavontuur kan beginnen. 

 

De stad is omgeven door fjorden en heuvels en is een ideaal startpunt voor de camperreis. Oslo ademt een hele gezellige en vriendelijke sfeer uit, een echte gemoedelijke Scandinavische stad. 

 

Naast gezellige idyllische straten, met winkels en restaurants, kun je in Oslo ook een bezoek brengen aan diverse bezienswaardigheden zoals het fort Akershus, de Karls Johans Gate en het koninklijk paleis. 

 

De meeste camperreizigers kiezen er voor om een dag of twee de stad te bezoeken, voordat de camperreis echt gaat beginnen. 

 
Afstand: 50 km

Beitostølen

Aan de zuidrand van de ruige en imposante bergstreek Jotunheimen ligt het populaire Beitostólen. Op een hoogte van ongeveer 900 meter ligt deze levendige plaats. Voor veel camperreizigers is Beitostólen een ideaal vertrekpunt voor een eerste wandeling, nadat de camper opgehaald is in Oslo. 

 

Voorbij Beitostólen, op weg naar Flam, klimt de weg al wat sterker en al snel duikt de opvallende Bitihorn op. Deze top rijkt tot ongeveer 1600 meter en samen met de Østre Slidre vallei een prachtig gebied om met de camper door te reizen. 

 
Afstand: 225 km

Flåm

Een mooie bestemming tijdens je camperreis is Flåm, omgeven door steile bergen, watervallen en valleien. Een geweldige plek wanneer je van ongerepte natuur houdt. 

 

Zoek je een leuke excursie? De rit met de Flåmbaan, van de kale Hardangervidda naar de lager gelegen Aurlandsfjord is een echte topexcursie. Niet alleen voor de treinliefhebbers, maar ook voor alle andere camperreizigers een echte bijzondere belevenis. Het traject van de Flåmbaan is bijna 20 km lang, de rit duurt ongeveer een uur en zorgt voor de meest spectaculaire vergezichten zoals bijvoorbeeld maar liefst achttien tunnels. Een aantal keer per dag rijden de treinen door het smalle en steile bergdal. Vanuit het dal gaat de trein zo’n 900 meter naar beneden en ook weer omhoog. Bij de mooiste uitkijkpunten zal de trein wat langzamer rijden en soms zelfs even stoppen. 

 

Geniet ook heerlijk van het geweldige uitzicht bij het Vatnahalsen uitkijkpunt. Op heldere dagen kun je de met sneeuw bedekte bergtoppen bewonderen. Een fantastische belevenis en een must do wanneer je in Flåm bent met de huurcamper.

 
Afstand: 175 km

Hardangervidda Nationaal Park

Tijdens deze dagen breng je een bezoek aan de omgeving van het Hardangervidda nationaal park. Met haar ca. 9000 km2 is het park de grootste hoogvlakte van Europa. 

 

Breng een bezoek aan het park en kies bijvoorbeeld voor de scenic tourist route, via highway 7. De hoofdweg loopt, grotendeels boven de boomgrens, van Geilo tot Eidfjord. Prachtige weidse uitzichten over de wildernis van het park zijn een heus hoogtepunt.

De weg is goed te berijden met een camper, maar bekijk wel goed de weersomstandigheden voordat je op pad gaat. Door sneeuwval kan de weg namelijk (tijdelijk) niet toegankelijk zijn. 

 
Afstand: 195 km

Bergen

Tijdens de camperreis door Noorwegen mag een bezoek aan de populaire hanzestad Bergen zeker niet ontbreken. Aan de westkust van Noorwegen is Bergen dan ook een populaire bestemming om te bezoeken.

 

De stad heeft veel te bieden en daarom plannen we twee nachten in de omgeving van Bergen tijdens deze rondreis. 

 

Wandelen door het stadsdeel Bryggen, het kabeltreintje naar de top van Fløyen of een helicoptertour over de prachtige omgeving? Allemaal leuke bestedingen tijdens een bezoek aan Bergen. 

 
Afstand: 225 km

Balestrand

Misschien wel één van de mooiste plekjes aan de Sognefjord is het door hoge bergen omgeven Balestrand. 

 

Balestrand was vroeger al erg geliefd en populair voor toeristen. Enkele houten villa’s herinneren nog altijd aan de keizertijd. Een belangrijke bezienswaardigheid van Balestrand is bijvoorbeeld ook het Kvikne’s Hotel, een imposant en statig houten gebouw. 

 

Op de kleine knusse Veganeset camping kun je de camper parkeren en in de avond genieten van de prachtige zonsondergang direct aan het Sognefjord.

 
Afstand: 250 km

Lom

Aan het langgerekte Ottavatn en aan de noordrand  ligt het dorpje Lom, een klein plaatsje dat gekenmerkt wordt door de houten huizen. 

 

Een bezoek brengen aan de staafkerk en het Noors Bergmuseum behoort in Lom tot de mogelijkheden. 

 

Vind je het leuk om tijdens de camperreis eens een bijzondere typisch Noorse maaltijd te nuttigen? Ga dan zeker eens langs bij het Fossheim Turisthotel. Het is niet goedkoop, maar absoluut de moeite waard. Al jaren een favoriet bij veel camperreizigers.

 
Afstand: 250 km

Loen - Stryn - Geiranger

Vandaag ga je met de camper op pad door de omgeving van Loen en Stryn, op weg naar Geiranger. 

 

Het Geirangerfjord is het meest gefotografeerde fjord van Noorwegen en dat is niet voor niets. Het vormt het hart van alle fjorden en wordt door de meeste camperreizigers omschreven als de mooiste fjord van het land. De fjord is sinds 2005 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks veel toeristen.

 

Het decor in deze omgeving is altijd spectaculair. De ‘adelaarsweg’ leidt tot ruim 600 meter hoogte. Parkeer de camper zeker even op parkeerplaats bij het uitzichtpunt Ørnesvingen met een adembenemend uitzicht. 

 

Wanneer je helemaal naar boven gaat rijden met de huurcamper bereik je de top van bijna 1500 meter via de tolweg op de Dalsnibba. Een waar hoogtepunt en geweldig panorama. 

 
Afstand: 175 km

Trollstigen

Een absoluut hoogtepunt tijdens de camperreis door Noorwegen is de bijna 55 km lange weg tussen Åndalsnes en Valldal en deze weg behoort tot één van de beroemdste wegen van Noorwegen.

 

Via elf haarspeldbochten kronkelt de weg naar boven en het uitzicht is werkelijk adembenemend. Prachtige watervallen, het uitzicht over het dal en de moswanden maken van de bergpas een geweldige belevenis. 

 

Op de top kun je in de Trollstigen Fjellstue een lekker drankje nuttigen en proosten op deze fantastische ervaring. Wat is er nou fijner tijdens een camperreis? 

 
Afstand: 100 km

Kristiansund

De omgeving van Kristiansund strekt zich over maar liefst drie eilanden uit, die onderling met bruggen met elkaar verbonden zijn. Een waar spektakel bij Kristiansund is de anderhalve kilometer lange hangbrug. Maar ook de meer dan vijf kilometer lange onderwatertunnel is echt geweldig. Vanwege de kosten voor de aanleg van zowel de tunnel als de hangbrug betaal je hier natuurlijk wel een tolpremie. 

 

De stad leeft van de vangst en verkoop van stokvis en dat is dan ook erg belangrijk voor de inwoners van Kristiansund. Op verschillende plekken in de stad kun je er meer informatie over vinden. Breng bijvoorbeeld ook eens een bezoek aan het Nordmøre Museum, waarbij de verwerking van de stokvis aan bod komt. 

 
Afstand: 215 km

Trondheim

Tijdens deze rondreis kom je twee keer in Trondheim. Op deze dag en ook om de camper aan het einde van de reis weer in te leveren.

 

Trondheim is al honderden jaren een handelsplaats aan de monding van een rivier. Zeer vruchtbare grond zorgde er destijds al voor dat het een belangrijke stad werd.

 

Tegenwoordig is Trondheim de twee na grootste stad van Noorwegen en vooral belangrijk voor de doortocht naar het noorden. De komende dagen gaat de route vanaf Trondheim op weg naar de Lofoten en Senja.

 
Afstand: 225 km

Bodø

Deze dag besteden we om van Trondheim naar het noorden te rijden, op weg met de camper naar de Lofoten en Senja.

 

Dit deel van Noorwegen ontbreekt vaak in de meeste rondreizen en laat men links liggen. Toch is het landschap hier afwisselend en interessant te noemen. Van de fjordenkust tot weiden, van bosrijk heuvellandschap tot de kale fjeld aan de grens met Zweden. 

 

Een langere rijdag door een indrukwekkend landschap met als einddoel de plaats Bodo, waar je van het uitzicht kunt genieten op de camping. 

 
Afstand: 750 km

Lofoten

Vandaag is het dan eindelijk zover: we nemen we de boot naar de Lofoten. De Lofoten en Versterålen vormen samen een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. 

 

De Lofoten kenmerken zich door hoge, met sneeuwbedekte bergtoppen. Een geweldige indrukwekkende omgeving waar je met de huurcamper op pad kunt gaan.

 

We trekken ongeveer drie volle dagen uit om de eilanden te gaan ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vogelrotsen in het zuidwesten gelegen, die stijl uit de zee omhoog steken? Of het dorpje Reine op het zuidelijk gelegen Lofoteneiland Moskenesøya, met haar steile bergen? Maak een whalewatching tocht en ga op zoek naar de mooiste wilde dieren. Op de Lofoten is alles mogelijk.

 

Ben je in het najaar of de winter in de omgeving van de Lofoten, dan is er een goede kans voor het spotten van het poollicht. Voor velen een absoluut bucketlistitem: het bewonderen van de stralende nachthemel in het noorden van de wereld, het zogenaamde Noorderlicht. 

 

Een spectaculair natuurverschijnsel wat bij alle camperreizigers een diepe indruk achter zal laten. In de zomermaanden geniet je juist van langere dagen en de midzomernachtzon. 

 
Afstand: 500 km

Senja

Het noordelijk gelegen Senja is met haar oppervlakte van bijna 1600 km2 het op één na grootste eiland van Noorwegen. Het eiland staat vooral bekend om de enorm goede viswateren. Camperreizigers genieten dan ook optimaal van de visvangst.

 

De komende dagen gaan we met de camper op pad op het eiland Senja. Genieten van de oeroude bossen, de ruige kustlijn en de prachtige omgeving.

 

De westkust van Senja heeft ook wel als bijnaam ‘de tanden van de duivel’ en deze weg met schitterende vergezichten is ook benoemd tot ‘Nasjonal Turistveg’. Een absoluut hoogtepunt tijdens de camperreis door het noorden van Noorwegen.

 
Afstand: 400 km

Tromsø

We rijden naar de universiteitsstad Tromsø, gelegen op het eiland Tromsøya. De stad wordt ook wel ‘de poort naar de Noordelijke IJszee’ genoemd. Deze naam verdiende de stad doordat veel poolreizigers hun reis hier begonnen. 

 

Tromsø is de grootste stad in het Scandinavische poolgebied en een erg leuke stad om te bezoeken met de huurcamper.

 

Vanuit Tromsø kun je met de kabelbaan naar de top gaan van de Storstein (420 meter). Zo zie je ook de Frøya (671 meter) en de Bønntuva (776 meter) liggen. Vanaf het topstation kun je deze bergen bezoeken. Er zijn oneindige wandelpaden beschikbaar in deze omgeving. Een geweldige dagbesteding wanneer je in Tromsø bent tijdens de camperreis.

 
Afstand: 150 km

Bodø

Tijdens deze rijdag zakken we weer verder zuidwaarts af, terug richting Bodø, de provinciehoofdstad die schitterend gelegen is tussen de eilanden en de fjord. 

 

De Domkirken van Bodø is een bezoekje zeker waard. Deze moderne basiliek is in 1956 gewijd en heeft prachtig handgeschilderd glas boven het altaar waar op heldere dagen de zon schitterend op neer schijnt. 

 

Op een kleine 30 kilometer ten zijden van Bodø is één van de krachtigste getijdenstromen ter wereld te zien, de Saltstraumen. Met een snelheid van wel 20 knopen wordt het water hier door een 3 km lange en 150 km brede zee-engte geperst. Het wisselt elke zes uur van richting. Een geweldige belevenis tijdens je camperreis.

 
Afstand: 580 km

Mo I Rana

Op weg terug naar Trondheim rijden we deze dag via de scenic route RV17 verder zuidwaarts, op weg naar Mo I Rana. 

 

Neem zeker een kijkje bij de Svartisengletsjer, ten noorden van Mo I Rana, de op één na grootste gletsjer van Noorwegen. De gletsjer maakt deel uit van het nationaal park Saltfjell-Svartisen. Een schitterende omgeving van ruim 2100 km2 grote arctische wildernis. 

 

Heb je nog wat tijd over? Breng dan zeker een bezoek aan de grotsystemen Setergrot en/of Grønligrot, waarin het water ontelbare spleten en gangen heeft gevormd. Je kunt er een wandeling en afdeling maken in de Grønligrot. Je krijgt een helm, overall, laarzen en een hoofdlamp om door de smalle, donkere gangen op onderzoek uit te gaan. Een super leuke en bijzondere ervaring voor tijdens je camperreis.

 
Afstand: 250 km

Brønnøysund

Via de RV17 rijden we verder zuidwaarts op de een-na-laatste rijdag van deze camperreis. 

 

Aan de kust passeren we dorpjes als Sandnessjoen en Tjøtta voordat we bij onze eindbestemming van vandaag komen, Brønnøysund.

 

Een uniek fenomeen nabij Brønnøysund is zelfs zo bijzonder dat de schepen van de Hurtigruten er een ommetje voor maken. Het betreft een gat in de berg Torghatten. De berg is bijna 260 meter hoog en ligt op een kleine vijftien kilometer ten zuiden van Brønnøysund. Een gat van bijna 35 meter hoog en 20 meter breed maakt de berg zo bijzonder. 

 

Parkeer de camper aan het begin van de 550 meter lange Brønnøysund en wandel naar de voet van de berg Torghatten. Neem even de tijd om optimaal te genieten van de omgeving en de rust. 
Morgen is dan alweer je laatste dag van deze geweldige camperreis.

 
Afstand: 250 km

Trondheim

We eindigen de route in Trondheim en leveren de camper hier in, na een geweldige rondreis door Noorwegen, waarbij we niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden in het midden en zuiden van Noorwegen meegepikt hebben, maar waarbij ook het ruige noorden centraal stond. 

 

De camperreis is na 26 dagen helaas (alweer) voorbij, maar één ding is zeker: Noorwegen heeft ook jou zeker besmet met het Noorwegenvirus. Je komt er vast nog eens terug. 

 
Afstand: 400 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties