Orkney

In het uiterste noorden van Schotland ligt een eilandengroep voor de kust. De Orkney eilanden bestaan uit meer dan 70 eilanden en het grootste eiland is Mainland. De eilanden hebben een unieke flora en fauna en misschien is deze archipel nog wel een van de meest ongerepte natuurgebieden van Schotland. Naast de natuur speelt de geschiedenis een grote rol op de eilanden, maar vooral op Mainland. Wist je dat er zelfs bouwwerken ouder dan de Egyptische Pyramides gevonden zijn? 

ORKNEY MET DE CAMPER

Met de camper is het makkelijkst om het grootste eiland Mainland te bezoeken. Dit eiland heeft meer dan genoeg te bieden voor elke bezoeker. Het eiland kun je alleen bereiken met de ferry. De camper neem je mee op de boot en je kunt goed zelf rijden met de camper op Mainland. Je kunt de ferry nemen vanaf Scrabster naar Stromness (90 minuten) of vanaf Gills Bay naar St. Margaret’s Hope (60 minuten). Met de camper kan je overnachten in de omgeving van Kirkwall en Stromness. Kirkwall ligt aan de oostkust van het eiland.

BEZIENSWAARDIGHEDEN OP MAINLAND 

Kirkwall

De grootste stad op het eiland is Kirkwall. Kirkwall ligt in het oosten en als je rondloopt in het stadje waan je je niet in Schotland, maar eerder in Scandinavië. Je ziet veel gekleurde en houten gebouwen. Dat is ook niet zo gek, omdat de stad gesticht is door de Vikingen. Vandaag de dag zie je daarom nog veel invloeden uit dit verleden, zoals de beroemde Vikingen kathedraal van St. Magnus. Het centrum is levendig met veel pubs, restaurants, winkels en musea. De hoofdstraat is in 2019 uitgeroepen tot mooiste van Schotland en dat trekt nog steeds vele bezoekers aan. 

Stromness

Stromness is de belangrijkste havenstad van het eiland, gelegen in het zuiden. Net zoals Kirkwall heeft Stromness ook een oude en historische binnenstad. In de vissershaven vind je een schilderachtig plaatje met kronkelende steegjes en kleine straatjes. In deze straatjes liggen de leukste winkels en koffieshops. Het is niet zo gek dat deze plaats al jarenlang een inspiratiebron is voor vele kunstenaars en schrijvers!

Ring of Brodgar 

Gigantische stenen die verticaal staan in een cirkel, dat klinkt toch te mooi om waar te zijn zou je zeggen. Niet op Mainland! Op een korte rijafstand van Stromness vind je de Ring of Brodgar. Hier staan 36 stenen in een cirkel en de cirkel is 104 meter breed. Er hebben ooit 60 stenen (megalieten) gestaan. Hoe zou dit gebouwd zijn en waarom? Bijzonder is dat tot op de dag van vandaag dit niemand precies weet. Men vermoed dat het een geloofsreden of rituele reden is. Wij kunnen gelukkig hiervoor blijven speculeren en fantaseren. Zou dat dan het doel geweest zijn van de bouwers? Als je op Mainland bent, mag je deze unieke plek niet overslaan. De toegang is gratis en de camper parkeer je makkelijk op de nabij gelegen parkeerplaats. 

Skara Brae

Samen met de Ring of Brodgar hoort Skara Brae tot het hart van neolithisch Orkney (de steentijd) Skara Brae is een dorp dat meer dan 5000 jaar oud is. Het dorp is pas in 1850 ontdekt na een harde storm die de laag zand weggevaagd heeft waarmee het dorp bedekt was. Door deze laag zand is alles ontzettend goed bewaard gebleven en zijn er zelfs nog huizen te zien waarvan het interieur intact gebleven is. Hierdoor is Skara Brae het best bewaarde prehistorisch dorp in Europa en dat is reden genoeg om Skara Brae en Ring of Brodgar op te nemen in de Unesco Werelderfgoedlijst. 
 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties