Aankomst Kaapstad

Vandaag is het zover en beginnen we aan onze avontuurlijke reis door Zuid-Afrika. Rond 03.00 uur ’s nachts gingen onze wekkers al. Rond 05.30 uur zijn we dan eindelijk vertrokken naar Amsterdam Schiphol. Eenmaal aangekomen op Amsterdam Schiphol hebben we ons meteen ingecheckt via de zelf check in van KLM. Deze zelf check in werkt gemakkelijk en we waren dus ook zo in het bezit van onze boarding passes. Daarna hebben we meteen onze koffers ingecheckt en was het al weer bijna tijd om te boarden. Om 10.30 uur zijn we vertrokken en de vlucht is over het algemeen soepel verlopen. Boven Noord-Afrika hebben we een beetje last gehad van turbulentie, maar dat schijnt boven Noord-Afrika normaal te zijn. Halverwege de avond zijn we dan eindelijk aangekomen in Kaapstad, waar we de shuttlebus (kosten: EUR28 voor 2 personen) hebben genomen naar het The New Tulbagh hotel. Aangekomen in het hotel hebben we ons meteen ingecheckt. Daarna nog een drankje gedaan in de bar van het hotel en zijn we op tijd gaan slapen.

Kaapstad

We hebben besloten om vandaag Kaapstad te gaan verkennen met de Hop On Hop Off bus (kosten EUR25 per persoon). Het ticket is geldig voor 2 dagen en is inclusief een nachttour, een wijntour en een boottochtje. Vlakbij het hotel is een opstapplaats van deze bus waar we gebruik van hebben gemaakt. In de bus krijg je oordopjes die zijn aan te sluiten in de bus. De uitleg krijg je in een taal naar keuze. We hebben besloten om als eerste naar de Tafelberg te gaan. Bij de Tafelberg aangekomen blijkt het erg bewolkt en besluiten we niet naar boven te gaan. Daarna hebben we de bus gepakt en zijn we naar Camps Bay gegaan. Dit is dé strandplek van Kaapstad waar je gezien wil worden en waar veel beroemdheden komen. Tevens zijn hier ook de beste discotheken van Zuid-Afrika. Ook kun je hier genieten van een lekkere cocktail in één van de vele barretjes die je aan het strand kunt vinden. We besluiten hier uit te stappen en hier even tijd door te brengen om daarna weer de bus te pakken naar Waterfront. De route vanuit Camps Bay naar Waterfront is spectaculair mooi om te zien. Je ziet hier een ruige kustlijn met luxueuze appartementen. Aan je linkerhand zie je de 12 apostels van Kaapstad. Vanuit de Waterfront vertrekt de Canal Cruise die je langs hele mooie, dure penthouses brengt waaronder die van Mariah Carey en Oprah Winfrey. Terwijl we in het bootje zitten komt ook de zon weer tevoorschijn en besluiten we terug te gaan naar de Tafelberg, maar niet voordat we geluncht hebben! We hebben ondertussen toch wel honger gekregen. Aan de Waterfront vind je vooral veel sushibars waar we uiteraard ook hebben gegeten (EUR20). Ook heb je hier een mooi uitzicht over de haven. Na de lunch pakken we snel de Hop On Hoff Off bus om nog een poging te wagen om naar de top van de Tafelberg te gaan. Om naar boven te gaan, kopen we een retourticket (EUR19,50 per persoon). Uiteraard kun je ook zelf de Tafelberg beklimmen. Dit kost je ongeveer 3 uur enkele reis. De zon schijnt optimaal maar we worden wel gewaarschuwd voor de sterke wind die er boven is. We gaan met een karretje dat 360 graden draait naar boven, waardoor we een heel mooi uitzicht hebben over de stad. Aangekomen op de top komen we erachter dat ze gelijk hebben met betrekking tot de sterke wind. We maken een korte wandeling en maken veel foto’s. Vanwege de kou gaan we weer snel naar beneden. De bussen staan beneden al klaar om ons terug te brengen naar het Waterfront. Vanaf de Tafelberg duurt het ongeveer een uur voordat we weer terug zijn. We sluiten de avond af in een restaurant waar we heerlijk genieten van ons diner (EUR40).

Kaapstad

Op ons verlanglijstje staat een bezoek aan een township waar we deze ochtend voor uittrekken. De tour hebben we geboekt via de receptie van het hotel. De gids komt ons na het ontbijt om 09.00 uur ophalen bij het hotel, dus zorgen we ervoor dat we op tijd klaar staan. We gaan eerst naar het “Six District Museum” waar we uitleg krijgen over het verschil tussen arm en rijk, hoe de townships zijn ontstaan en het verschil tussen blank en zwart. We zijn ongeveer een uur in het museum en vervolgens gaan we met een busje naar het eerste township genaamd Langa. Dit is het oudste formele township van Kaapstad. We beginnen aan onze rondleiding waarbij we in de huisjes mogen kijken van de bewoners en we zien hier heel indrukwekkende dingen, zoals families die met 16 mensen in 1 klein huisje wonen. Daarna pakken we weer de bus naar Shebeen. Dit is een ander township waar we het traditionele zelfgebrouwd bier gaan proeven. We zijn met ongeveer 10 personen en allemaal mogen we een slokje nemen uit de emmer. Vervolgens gaan we naar het grootste township, dat Khayelitsha heet. Ook hier krijgen we weer indrukwekkende dingen te zien. We sluiten de tour af met een bezoek aan het kleinste bed & breakfast van Kaapstad welke tevens beschikt over een school/crèche. Hier ontmoeten we de kinderen en maken we veel foto’s van de kindjes die dit maar al te geweldig vinden! Al met al is deze tour zeker de moeite waard en geeft je een realistisch beeld van Zuid-Afrika. ’s Middags gaan we lunchen met de lokaal agent met wie we de hotels in Zuid-Afrika boeken. Na de lunch bezoeken we de kantoren en brengen ze ons aan het einde van de middag terug naar het Waterfront waar we de nachttour nemen. We maken een stop aan de voet van de Tafelberg. Bij Devil’s Head genieten we van een mooie zonsondergang. Om 19.30 uur zijn we terug en gaan we eten bij Fishermann’s (EUR20). We sluiten de avond af bij Long Street, de uitgaansstraat onder de jongeren.

Hoogtepunten van Kaapstad die u zeker niet mag missen:
• De Tafelberg
• Camps Bay
• Waterfront
• Robben Island
• Constantia wijngebied
• Township
• Botanische Tuinen (Kirstenbosch)

Simon’s Town

Vandaag gaan we onze Spirit 4 camper ophalen bij Maui. Van te voren hebben we een shuttle bijgeboekt. Om 08.30 uur staat er iemand die ons ophaalt met een taxi. We zijn ongeveer een half uur onderweg naar het verhuurstation. Aangekomen tekenen we eerst het contract en voorwaarden en krijgen we een uitgebreide uitleg over de camper. Dit duurt ongeveer 2 uur. Omdat we de camper met een lege tank meekrijgen gaan we eerst tanken aan de overkant van het verhuurstation, waar we ook meteen onze boodschappen doen. Van hieruit rijden we naar Simon’s Town. Onderweg komen we langs Boulders Beach waar we even stoppen en een bezoek brengen aan de Pinguïn Kolonie. Wij kiezen er voor om een gratis boardwalk te doen. Indien je er voor kiest om ook een bezoek te brengen aan het strand zelf kost dat EUR4,50 per persoon. We komen tijdens de boardwalk veel pinguïns tegen. Na deze boardwalk rijden we naar Simon’s Town. Dit is een gezellige badplaats aan zee waar we heerlijk gaan lunchen in het zonnetje. Ook genieten we van een optreden van de lokale bevolking. De camping waar we vanavond overnachten, ligt net buiten het centrum en heet Oatlands Holiday Village. Het is een rustig gelegen camping welke beschikt over een zwembad en wasserette en ligt direct aan zee.

Afstand: 58 km

Franschhoek

Voordat we naar Franschhoek gaan, waar we vanavond verblijven, bezoeken we eerst Kaap de Goede Hoop. Bij het visitor centrum betalen we EUR8,50 per persoon entree en drinken we op ons gemak even een kopje cappuccino. We treffen bij dit visitor centrum veel baboons (bavianen) aan. Deze bavianen blijken heel brutaal te zijn en zodra ze ruiken dat je eten bij je hebt vallen ze je aan. Na genoten te hebben van ons kopje cappuccino lopen we terug naar de camper, waar we aangevallen worden door een baboon die mee wilt liften. We besluiten om naar Kaap de Goede Hoop te rijden. Dit is het zuidwestelijkste puntje van Afrika en zeker een must see. Verder zien we in dit NP het eerste wildlife, waaronder de baboons, een klein schildpadje en struisvogels. Na daar een aantal foto’s te hebben gemaakt rijden we door naar het olifantenbos waar een hoop baboons op ons zitten te wachten. We besluiten even te genieten van het uitzicht en op weg te gaan naar Franschhoek. We besluiten om via Kommetjie, Fishhoek en Simon’s Town naar Franschhoek te rijden. Het is een ontzettende mooie route langs de kust en we genieten dan ook erg van het mooie uitzicht. In Simon’s Town maken we nog een stop om te genieten van een heerlijke lunch aan de haven. Eenmaal aangekomen in Franschhoek rijden we door ontzettend mooie wijngebieden en gaan we op zoek naar onze camping. Franschhoek staat bekend om de verschillende wijntours die hier worden aangeboden. Aangekomen op de camping nemen we een frisse duik in het zwembad. De camping staat niet aangegeven. Let er dus op dat u de afslag N10 neemt richting Wellington. Na ongeveer 2 km treft u de camping aan uw linkerzijde.

Afstand: 210 km

Oudtshoorn

Vandaag hebben we een lange rijdag voor de boeg. We rijden rond 09.30 uur in de ochtend aan om vanuit Fransschoek naar Oudtshoorn te rijden waar we rond 16.00 uur in de middag aankomen. De route vanuit Franschhoek naar Oudtshoorn is een schitterende route door de valleien. Aangekomen in Oudsthoorn rijden we door naar het centrum waar we boodschappen gaan doen. Let op dat u bij de afslag Millerton (N10) over een tolweg rijdt waarbij u EUR2,70 dient te betalen. Indien u met een GPS systeem rijdt volgt u niet uw GPS systeem, maar gaat u via Oudtshoorn naar Cango Cave om off road wegen te vermijden.

Afstand: 465 km

Wilderness NP

In de ochtend besluiten we de Cango Caves te bezoeken. Aangekomen bij het visitors centrum kunnen we kiezen uit een standaard tour (ongeveer 1 uur) of een adventure tour. We kiezen voor de standaard tour. Deze kost EUR6,90 per persoon. Onder begeleiding van een gids maken we een mooie wandeling door de grotten en krijgen we meer te horen over de geschiedenis van de Cango Caves. Daarna zijn we doorgereden naar de Ostrich Farm die het beste staat aangeschreven in de Lonely Planet. De entree bedraagt EUR7,50 per persoon en het duurt ongeveer 45 minuten. We krijgen een rondleiding en een knuffel van een struisvogel. Ook zijn we aanwezig bij het uitkomen van een struisvogelei, wat een erg bijzondere ervaring was! Ook mag je, indien je wilt, op een struisvogel rijden. Na de tour lunchen we bij onze camper. Aan het einde van de middag komen we aan in Wilderness NP waar we besluiten om een wandeling te maken naar het strand, wat ongeveer 45 minuten duurt.

Tips:
• Lunchen op de route van Oudsthoorn naar Wilderness op de N9 richting George
• Boodschappen doen in Oudsthoorn bij de Pick ’n Pay en niet bij de Spar
• Indien je op de Cango Mountain Resort staat een bezoek brengen aan de Cango Caves en dan de Cango Ostrich Farm bezoeken

Afstand: 118 km

Tsitsikamma NP

In de ochtend maken we een wandeling naar de waterval. Door werkzaamheden aan de boardwalk konden we maar eenderde van de route doen. We lopen ongeveer 1,5 kilimoter totdat we niet meer verder kunnen. De totale route van de wandeling is ongeveer 3,6 kilometer enkele reis en duurt ongeveer 2 a 3 uur. Halverwege de rivier moet er overgestoken worden en dien je door de rivier te lopen. Het water komt ongeveer tot aan je enkels. Vervolgens rijden we door naar de Bloukrans brug via Natures Valley voor de hoogste commerciële bungee van Zuid-Afrika, welke 216 meter hoog is. Indien u de route via Natures Valley volgt vermijdt u een tolweg. In verband met werkzaamheden is de route via Natures Valley gesloten en dienen we alsnog over een tolweg te rijden. De tol bedraagt ongeveer EUR3,60. Na onze bungeejump (voor de bungeejump betaal je EUR69,- exclusief foto’s en dvd, deze kunt u achteraf bijkopen voor EUR25,-) van werelds hoogste brug besluiten we om vanavond uit eten te gaan in het restaurant in Tsitsikamma NP. Kosten ongeveer EUR20,- voor 2 personen, inclusief fooi.

Afstand: 163 km

Mouth River Trail

Vandaag hebben we niet zo veel geluk met het weer. We besluiten daarom dan ook eerst eens lekker uit te slapen. Na de lunch maken we een wandeling naar de Suspension Bridge via de Mouth River Trail. Deze trail is ongeveer 1 kilometer vanaf het restaurant in Tsitskimma NP. Omdat het vandaag de hele dag regent, staat de rest van de dag in het teken van huishoudelijke activiteiten. Bij beter weer kun je hier ook mooie kano tochten en boottochten maken. Ook kun je hier een 5-daagse trail boeken genaamd de Ottertrail waarbij u in simpele hutjes verblijft voor maximaal 6 personen.

Addo Elphant NP

Om 08.00 uur vertrekken we richting Tsitsikamma NP richting Addo Elphant NP. Het is 159 kilometer rijden, wat ongeveer 3 uur in beslag neemt in verband met de wegen door de bergen. Onderweg tanken we en doen we boodschappen in Humansdorp. Om 12.00 uur komen we aan in Addo Elphant NP, waar we een game drive boeken. We vertrekken om 15.00 uur onder begeleiding van een gids in een jeep. De tour duurt 2 uur en kost EUR23,50 per persoon. In het park spotten we veel dieren, onder andere:
• Olifanten + een baby olifant van ongeveer 7 maanden
• Zebra’s
• Kudu’s
• Warthog’s
• Common Duikers
• Struisvogels
• Red Hartebeesten
• Blue Crane (vogelsoort)

Afstand: 159 km

Kidd’s Beach

Vandaag rijden we om 10.00 uur aan, om op pad te gaan naar East Londen. Dit is een tussenstop om richting Swaziland te gaan. Officieel is het ongeveer 3,5 uur rijden maar door de vele werkzaamheden rijden we er ongeveer 5 uur op. We rijden door een mooi landschap waar we veel vlakke velden en bergen zien. We hebben besloten om bij Kidd’s Beach te verblijven. Kidd’s Beach ligt 32 kilometer ten zuiden van East Londen. We hebben onderweg net buiten Addo Elphant NP zebra’s, struisvogels en elanden gezien. Ook steken er af en toe geiten, bokken en apen over. Aan het eind van de middag komen we aan op de camping en genieten we nog even van de laatste zonnestralen. Om bij de camping te komen dient u een stuk off road te rijden. We verblijven aan het water in een mooie en groene omgeving.

Afstand: 340 km

Uvongo

Er staat ons vandaag een erg lange rijdag voor de boeg. Aan de oostkust is weinig te zien, waardoor we hier veel kilometers maken zodat we meer tijd hebben in het Kruger Park. Om te zorgen dat we voor het donker op de volgende camping zijn, vertrekken we al om 07:30 uur. Helaas redden we het net niet om voor het donker bij Oasis Caravan Park te zijn. We komen dan ook om 18:50 uur aan. Dit heeft er mee te maken dat we nog boodschappen moeten doen en een keer moeten tanken onderweg. Ook vanwege de vele werkzaamheden onderweg hebben we er langer over gedaan dan gepland. Onderweg rijden we door dorpen, waar de koeien, geiten en bokken gewoon op straat lopen. In deze dorpen zijn we niet gestopt omdat het toch chaotisch is op de wegen met overstekende mensen en overal staan auto’s geparkeerd. Onderweg hebben we ook één keer tol moeten betalen, dit is EUR0,95.
De camping waar we vanavond staan heeft een Nederlandse eigenaar en is een erg leuke camping aan zee. Omdat we de hele dag onderweg zijn geweest, hebben we onszelf getrakteerd op een heerlijke barbecue.

Tip:
• Een extra stop bij Port St. John’s i.p.v. doorrijden naar Uvongo

Afstand: 590 km

Ballito

Omdat we gisteren een lange rijdag hebben gehad, vertrekken we vandaag om 10:00 uur. Het is tenslotte nog maar 2 uur rijden naar Ballito. Het zonnetje schijnt vandaag volop en de camping in Ballito ligt 100 meter van het strand, dus gaan we hier vandaag optimaal van genieten. Ballito is zowel onder de Afrikanen als toeristen erg populair voor vakanties. Langs het strand staan dan ook veel hotels. Om hier te komen moeten we door twee tolpoorten, de eerste kost EUR0,80 en de tweede kost EUR2. Onderweg staan veel kraampjes langs de snelweg waar fruit en dergelijke wordt verkocht. Je kunt hier dan ook gewoon stoppen. Tevens hebben we een gedeelte van de route mooi uitzicht over de kust.
Tegenover de camping is een winkelcentrum met een koffiehuisje waar ze internet hebben. Hier hebben we even onze mail nagekeken en meteen heerlijke typische Afrikaanse hamburgers gegeten (EUR24,- voor 2 personen inclusief drinken en internet). De eigenaren zijn erg gezellig, het is dus zeker een aanrader om hier op zijn minst een kop koffie te gaan drinken! Het heet Grandma’s Nest en zo ziet het er ook echt uit.

Afstand: 168 km

Hluhluwe

Dag 14 - Hluhluwe

Het originele plan is om in St. Lucia te stoppen, maar omdat het niet veel verder is naar Hluhluwe, besluiten we om St. Lucia te laten voor wat het is. Achteraf gezien hebben we hier goed aan gedaan. Blijkbaar is St. Lucia erg toeristisch en vind je er enkel restaurantjes en barretjes.
Daar het maar een kleine 3 uurtjes rijden is, vertrekken we na de lunch bij de camper naar Hluhluwe. Onderweg hebben we nog even typisch Afrikaans lekkernij gekocht bij een jongen die langs de snelweg staat. Ook hier moeten we onderweg weer twee tolpoorten passeren, de eerste kost EUR0,95 en de tweede kost EUR3,20.
De camping ligt off road in de bossen, maar de GPS kent ook hier de weg goed. Eenmaal aangekomen bij de camping, blijkt er weer een Nederlandse eigenaar te zijn. Hij woont hier al een aantal jaren en vond dit de ideale plek om zich te settelen. Hij leeft letterlijk tussen de Bushbaby’s, die hij elke avond om 19:15 uur eten geeft. Uiteraard mogen de gasten op de camping deze beestjes ook eten geven. Het is echt een hele mooie ervaring.

Afstand: 216 km

Hluhluwe

Omdat we St. Lucia hadden overgeslagen, hebben we een dag extra over. Deze spenderen we in Hluhluwe, zodat we uitgebreid het park Hluhluwe-Imfolozie kunnen bezoeken.

Het Hluhluwe-Imfolozie ligt ongeveer 7 km van de camping en is een game reserve waar je veel wilde dieren kunt spotten. Je kunt er voor kiezen om een Game Drive Tour te doen of het park met eigen vervoer te verkennen.

Het park bestaat uit Hluhluwe Game Reserve en Imfolozi Game Reserve. De conservation fee bedraagt EUR11 per persoon.

Vanuit de camping zijn we om 09:00 uur vertrokken. We kunnen het park niet met een tour bezoeken, omdat deze op bepaalde tijden gaan. De tijden zijn 06:00, 10:00 en 17:00 uur. Het park is enorm groot en er zijn ook twee campings in het park. We vinden het niet erg om het park zelf te gaan verkennen en op zoek te gaan naar de wilde dieren. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je ergens wilt stoppen en hoeveel foto’s je wilt hebben. In het park komen we veel dieren tegen:

·          Giraffen met baby’s

·          Warthogs

·          Witte en zwarte neushoorns

·          Diverse soorten bokken

·          Blauwe wildenbeest

·          Impala’s

·          Kudu’s

·          En natuurlijk een schildpad

Omdat we zo aan het genieten zijn, zijn we de tijd een beetje vergeten en komen we in het donker terug op de camping. Omdat de camping zo achteraf in het bos ligt, raden we aan om te zorgen voor het donker terug te zijn. Dat rijdt wat makkelijker. Al met al hebben we enorm genoten van deze dag, omringd door de wilde beesten.

Swaziland

Vandaag verlaten we voor één dag Zuid-Afrika en gaan we naar Swaziland. Omdat we gehoord hebben dat het redelijk lang kan duren bij de grensovergang, vertrekken we om 07:30 uur richting Swaziland. Dit alles viel behoorlijk mee, de paspoortcontrole en de controle van de camper heeft hooguit een half uur geduurd. We waren er dan ook wel heel erg vroeg. De kosten voor de grensovergang zijn EUR5 per camper, voor de ‘wegenbelasting’. Om half 2 reden we het Wildlife Sanctuary in. Omdat we nu nog tijd genoeg hebben, boeken we meteen bij de receptie een Game Drive tour. De tour kost EUR22 per persoon, maar we zijn dan wel de enige die gaan. We hebben dus een privétour. De tour duurt 1,5 uur en de gids vertelt enorm veel over het park zelf, maar ook over de dieren die hier leven.
Onderweg komen we weer veel dieren tegen, zoals een nijlpaard, een wilddog (erg zeldzame dieren), zebra’s, wildebeasts, diverse bokken en de Warthogs.
In het park is één camping voor campers. Vanuit de camper hebben we een schitterend uitzicht over het park, helemaal in de natuur. Ook staan we hier als enige, dus dat maakt het extra bijzonder. In de avond gaan we dineren bij het restaurant van het park. We hebben een typisch Afrikaans gerecht, namelijk een Basket. Dit is een rieten mandje met diverse soorten vlees, erg lekker om de dag mee af te sluiten.

Afstand: 284 km

Kruger Nationaal Park

De dag is aangebroken om Swaziland weer te verlaten en op weg te gaan naar één van de hoogtepunten van de reis, namelijk het Kruger Nationaal Park. Om 09:00 verlaten we Mlilwané en gaan we richting de grensovergang. Om Swaziland te verlaten moeten we eerst langs de grensovergang om een stempel in ons goedgevulde paspoort te laten zetten. De grensovergang in Swaziland is best rommelig en kan wat onoverzichtelijk overkomen. Maar al snel zijn we aan de beurt. Omdat we terug gaan naar Zuid-Afrika, waar ook de camper vandaan komt, hoeven we nu geen kosten te betalen. Het duurt al met al een half uur voordat we op weg zijn in Zuid-Afrika, dat was best een meevaller.
Om 15:00 uur is het dan zo ver, we bereiken de Crocodile Bridge, één van de vele ingangen van het Kruger Nationaal Park. Vanavond willen we op de camping Lower Sabie verblijven, maar we hebben onderweg al gehoord dat het een lang weekend is voor de Afrikanen en dat er een kleine kans is dat er nog plek is op de campings. Dus, we keep our fingers crossed. Voordat we aankomen bij Lower Sabie worden we eerst verwend door het Wildlife. We zien giraffen, vechtende olifanten, nijlpaarden, impala’s, kudo’s en heel veel vogelsoorten. Eenmaal aangekomen bij de camping hebben ze gelukkig nog een campingplaatsje voor ons. Bij de receptie boeken we meteen een Sunrise Tour, deze kost EUR19,- p.p.. Dit betekent dat we al om 4:00 uur op moeten, dus houden we het vandaag wel even voor gezien.

Tip:
• Reserveer de campings in het Kruger Park. Als u online reserveert, krijgt u korting.

Afstand: 255 km

Kruger Nationaal Park

Om 04:00 uur loopt onze wekker af. We zijn best zenuwachtig voor de tour, want vroeg in de ochtend spot je toch wel de meeste dieren. Om 05:15 uur moeten we verzamelen bij de receptie en een kwartier later is het dan zover. Het eerste uur zien we erg weinig Wildlife en onze moed zakt ons in de schoenen. Het zal toch niet waar zijn? Maar gelukkig komt er al snel verandering in. De dieren laten zich zien. We krijgen zelfs voor het eerst de Big Five te zien. Daarnaast zien we ook de wildebeasts, giraffen, nijlpaarden en krokodillen. Onze dag kan niet meer stuk! Rond 09:00 uur zijn we weer terug bij de camping en trakteren we onszelf op een lekkere cappuccino en een heerlijk zelfgemaakt ontbijt. In het restaurant kun je ook heerlijk ontbijten en is er uitzicht over de rivier waar nijlpaarden gespot kunnen worden. Tegen half 11 is het dan weer tijd om met onze camper naar de volgende camping te gaan in het Kruger Nationaal Park. Vanavond willen we op het Satara staan, deze camping ligt ten noorden van Lower Sabie. Het is toegestaan om 50 km/uur te rijden, maar aangezien we erg gemotiveerd zijn om nog meer dieren te spotten, rijden we gemiddeld 30 km/uur. Om 14:30 uur komen we aan bij de camping Satara. Helaas blijkt deze camping helemaal volgeboekt te zijn en kunnen we nog een plaatsje bemachtigen op de camping Balule. Dit is nog ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden. We hoopten op een middagje zwemmen, maar helaas zit dit er niet in. Ook hadden we op de planning staan om een Nightdrive te gaan doen. Camping Balule heeft helaas niets te bieden, geen engels-sprekend personeel, geen elektriciteit en dus ook geen Nightdrive. Dit betekent dat we zelfs onze camera’s niet kunnen opladen, aangezien we dit nog niet eerder hebben meegemaakt was het een erge tegenvaller. Maar dat werd al snel goedgemaakt met een bezoekje van een hyena vlakbij onze camper, wel aan de andere kant van het hek. Na deze indrukwekkende dag zijn we op tijd naar bed gegaan.

Tip:
• Rij in het Kruger Park van camping naar camping en trek daar ongeveer een half dagdeel voor uit. Zoals eerder gezegd, wordt er gemiddeld 25 a 30 km/uur gereden en uiteraard wordt er veel gestopt onderweg voor foto’s, uitzichten, e.d..

Afstand: 157 km

Moholoholo Yamati

Omdat het dus een lang weekend is voor de Afrikanen en wij geen reserveringen hebben voor de campings in het Kruger Nationaal Park, zijn we genoodzaakt vandaag het mooie park te verlaten. Maar de dieren laten ons niet gaan zonder een waardig afscheid. Na ongeveer 5 minuten rijden ligt er heerlijk in het zonnetje een jonge hyena. Nog een half uur later zien we een paar auto’s langs de weg staan, wat betekent dat er iets bijzonders te spotten is. En niets minder is gelogen, daar liggen dan 6 leeuwen, waarvan 1 mannetje een buffel op zit te eten die ze ‘s nachts gevangen hebben. Het leek wel National Geographic! Uiteraard maken we er dan ook volop gebruik van en blijven we ongeveer 1,5 uur kijken hoe de leeuwen hun gang gaan. In de tussentijd kwamen ook de zebra’s, hyena met jongen, gieren en een olifant een kijkje nemen. Na 1,5 uur gingen de leeuwen een dutje doen en was het voor ons tijd voor een cappuccino bij Satara. Toen was de tijd toch echt aangebroken om het park te verlaten via Orpen, waar we ook meteen even hebben geluncht. Van een Afrikaans stel dat we hebben leren kennen in Ballito, hadden we de tip gekregen om naar een opvangtehuis voor wilde dieren te gaan bij Moholoholo Yamati. Onderweg hebben we meteen boodschappen gedaan. In Moholoholo Yamati staan we op een hele mooie camping aan een rivier midden in de natuur.
Kort gezegd was dit toch echt de mooiste en meest indrukwekkende dag in Zuid-Afrika!

Afstand: 186 km

Blyde River Canyon

Gisteren waren we iets te laat aangekomen om nog het opvangtehuis, genaamd Wildlife Sanctuary, te gaan bezoeken. Om 09:00 uur moesten we de camping verlaten, want er is een bruiloft dit weekend en ze hebben onze plek nodig. Het opvangtehuis is maar een klein half uurtje rijden, dus zijn we daar lekker op tijd. Bij dit opvangtehuis krijgen we eerst een uitgebreide uitleg over wat ze daar zoal doen en vervolgens krijgen we een uitgebreide tour op het terrein. Dit alles kost EUR11 per persoon. Ze vangen hier gewonde wilde dieren op uit het Kruger Nationaal Park en ook wilde dieren die een bedreiging vormen voor de boeren. Vooral de luipaarden lopen op dit moment veel gevaar, omdat er weinig leefgebied is voor hen. Ze hebben op dit moment veel verschillende dieren die nog gewond of ziek zijn. Op het terrein hebben we de volgende dieren gezien: leeuw en leeuwin, luipaarden, verschillende roofvogels, wilde honden, een baby neushoorn en een hyena. De presentatie en tour duren bij elkaar zo’n 3 uur.
Ons eindpunt voor vandaag is Blyde River Canyon en daar gaan we dan ook heen na de tour. Hier aangekomen zijn we lekker gaan zwemmen en hebben we ‘s avonds lekker de braai aangezet.

Afstand: 152 km

Sabie

Vandaag zijn we om 09:00 uur opgestaan en hebben we lekker uitgebreid ontbeten. Na het overheerlijke ontbijt gaan we op weg naar Sabie, onze laatste stop in Zuid-Afrika. Om Sabie te bereiken gaan we via de Panorama Route. Er zijn hier heel veel stops onderweg waar er van het schitterende uitzicht genoten kan worden. Ook zijn er veel watervallen te bezoeken op deze route. Rond 12 uur komen we aan bij de camping Castle Rock Resort. Omdat we nog helemaal geen souvenirs hebben gekocht voor het thuisfront, lopen we op ons gemakje naar het centrum voor de souvenirs. Dit is ongeveer 1,5 km vanaf de camping. Het centrum van Sabie is vrij klein, maar biedt alles wat je nodig hebt. Leuke cafés, restaurants, etc. We besluiten om bij een café te gaan lunchen. Dit kosten EUR10 voor 2 personen.

Omdat het onze laatste avond is in Zuid-Afrika trakteren we onszelf op een lekker diner in een restaurant/pub in het centrum bij Woodsman. Je kunt er makkelijk parkeren met de camper, dus hoefden we niet 2 keer op en neer te lopen.

Na dit heerlijk diner, waar we overvol van zitten, gaan we terug naar de camping en houden we het voor gezien voor vandaag.

Afstand: 85 km

Johannesburg

De laatste dag is aangebroken. We moeten helaas onze camper weer inleveren bij Maui in Johannesburg. We zijn om 08:00 uur opgestaan om nog even lekker te douchen, de camper schoon te maken en de laatste spulletjes in te pakken. Van onze buren krijgen we een heerlijk Afrikaans ontbijt, wat een mooie afsluiter! Om half 11 zijn we dan echt klaar om richting Johannesburg te gaan. We rijden nog een stukje over de Panorama Route en dan komen we om 15:00 uur aan. Onderweg komen we nog 2 tolwegen tegen, de eerste kost EUR6,40 en de tweede kost EUR4,30. Uiteraard hebben we met de camper geen schade opgelopen en loopt het inleveren gesmeerd. De taxi brengt ons naar de luchthaven, waar we nog ongeveer 7 uur moeten wachten voordat het vliegtuig vertrekt. Vanuit het depot naar de luchthaven is het ongeveer een kwartier rijden. Op de luchthaven hebben we ons goed vermaakt met winkelen. Er is genoeg te doen. En dan is het echt zo ver, het vliegtuig vertrekt en we gaan weer terug naar Nederland met mooie herinneringen om op terug te kijken!

Afstand: 374 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties