Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘Onze favoriete camperreis door Zwitserland’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten of treinreis en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Zürich

Slechts anderhalf uur vliegen en dan ben je er al, in Zürich, de startplaats van jouw camperreis door Zwitserland. Je verblijft vanavond een nachtje in een hotel. Zo begin je rustig aan je campervakantie en heb je de tijd de mooie stad te bekijken.

 

Zürich staat bij veel toeristen in eerste instantie niet bekend vanwege de gebouwen of historie, maar vanwege haar inwoners: zij zouden namelijk de gelukkigste mensen ter wereld zijn. De stad kent de hoogste levensstandaard van de wereld en daardoor is deze stad tevens één van ’s werelds belangrijkste financiële centra. En dat merk je overal in de mooie oude stad. Het is er brandschoon en de historische gebouwen zijn geweldig goed onderhouden. Men koestert het verleden, is er erg trots op en dat is te zien wanneer je rondloopt door de oude binnenstad. Tussen de Zürichsee en de twee rivieren de Sihl en de Limmat ligt de grootste stad van Zwitserland echt te stralen. 

OUDE BINNENSTAD VAN ZÜRICH

De oude binnenstad zit vol historie en de prachtige pastelkleurige gebouwen zijn erg sfeervol. Slenter door de mooie straatjes met de winkeltjes en restaurants in de oude panden, met de klassieke uithangborden. De Altstadt van Zürich leent zich perfect voor een wandeling. Dit stadsdeel wordt ook wel ‘Dörfli’ genoemd door de lokale bevolking. 

Met de besneeuwde bergtoppen van de Zwitserse Alpen op de achtergrond kun je heerlijk genieten van een traditionele raclette op een terras aan de rivier met zijn oude bruggetjes en vele zwanen.

Met meer dan 50 musea, ruim 95 kunstgalerieën, maar ook vele prachtige middeleeuwse panden en kerken is er alle gelegenheid om de kunstwereld en cultuur te bewonderen.

 

GROSSMÜNSTER KERK

Een herkenbaar symbool van de stad is de Grossmünster kerk, aan de oevers van de rivier de Limmat. Deze kerk staat zelfs bekend als één van de belangrijkste kerken van Zwitserland. Via 180 traptreden bereik je de top van de Karelstoren vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. Op heldere dagen kun je de toppen van de Alpen in de verte ook goed zien liggen.  

BAHNHOFSTRASSE

Het oude treinstation van Zürich dateert uit 1871 en is niet alleen populair bij de toeristen, maar ook bij de lokale bevolking. Onder het station is een groot winkelcentrum gevestigd. Hier kun je vaak net iets beter gaan shoppen dan aan de Bahnhofstrasse: een van de duurste winkelstraten ter wereld, met topmerken als Cartier, Louis Vuitton, Prada en Gucci. 

GENIETEN VAN DE ZWITSERSE KEUKEN TIJDENS DE CAMPERREIS

Heerlijk eten en lekker genieten van de Zwitserse keuken kan bijna nergens beter dan in Zürich. Een keuken die gevarieerd is met invloeden uit zowel de Franse, Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse keuken. Er zijn ontelbaar veel restaurants te vinden in de stad en de meeste koks maken gebruik van lokale goederen. De prijs van het eten en drinken ligt natuurlijk wel flink hoger dan de prijs die we gewend zijn in Nederland, maar door de hoge kwaliteit vergeet je dat gelukkig snel. De meest beroemde traditionele Zwitserse gerechten zijn de raclette kaasfondue, aardappel rösti, Zwitserse chocolade en de Birchermuesli. Gegarandeerd genieten dus, in een van de sfeervolle restaurants in Zürich. 

FONTEINEN

Met ruim 1200 fonteinen in de stad heeft Zürich de meeste fonteinen ter wereld. Het bekendst is de pioniersfontein bij het centraal station. Deze fontein werd in 1889 gebouwd en op de fontein staat Alfred Escher, een oude spoorwegpionier.

Een ideale manier om je als Nederlander te verplaatsen in de stad is natuurlijk per fiets. Via het Züri Rollt project kun je gratis een fiets huren op verschillende locaties in de stad. Een leuke manier om de stad verder te verkennen.

Luzern

Vandaag ga je de camper ophalen en gaat je camperreis door Zwitserland echt beginnen met de rit naar Luzern. Luzern is één van de mooiste steden van het land. Gelegen aan de oevers van het glinsterende Vierwoudstrekenmeer heeft Luzern een indrukwekkende locatie, omringd door de Zwitserse Alpen, de bergen Pilatus en Riga.

OVERDEKTE KAPELBRUG

Luzern wordt ook wel de ‘toeristische hoofdstad’ van Zwitserland genoemd. Al vele eeuwen brengen toeristen een bezoek aan de stad, waaronder ook bekende reizigers zoals Queen Victoria en Mark Twain. Zij bezochten de overdekte middeleeuwse kapelbrug met de beschilderde panelen. Breng tijdens je camperreis zeker een bezoek aan één van de oudste overdekte houten bruggen van Europa. De brug verbindt het oude deel van de stad met het nieuwere gedeelte. 

Ook een bezoek aan de middeleeuwse stadsmuur, de Museggmauer, mag niet ontbreken. De brug is vrijwel geheel in originele staat bewaard gebleven. 

Maar er is meer dan alleen traditie in Luzern, ook op het gebied van innovatie staat de stad vooraan. Het futuristische Kultur-und-Kongresszentrum van de stad, het KKL, staat symbool voor ‘Festivalstad Luzern’ en het gehele jaar door vinden er verschillende culturele festivals en congressen plaats.

TRANSPORTMUSEUM

Een bijzondere attractie is het Zwitsers Transportmuseum, met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar, het drukst bezochte museum van Zwitserland. Het museum neemt je mee door de interessante wereld van de transport in het land, over de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. 

In het museum kun je de eerste diesellocomotief van Zwitserland bekijken, evenals oude onderzeeboten, maar ook futuristische ruimtestations. 

Vooral met kinderen is dit museum een echte aanrader.

Afstand: 55 km

Grindelwald

In een echte Zwitserse groene bergvallei, aan de noordkant van de Alpen, ligt het gezellige dorpje Grindelwald. Op een hoogte van ruim 1000 meter wordt het gletsjerdorp omringt door bekende bergen als de Eiger (3970 m), de Mönch (4105 m) en de Jungfrau (4155 m). Het uitzicht is overal waar je kijkt werkelijk fantastisch.

 

Bergreuzen als de Wetterhorn (3701 m) en de Schreckhorn (4078 m) omgeven het luchtkuuroord en bepalen het schitterende uitzicht. Daarmee is Grindelwald dan ook al ruim 100 jaar de grootste toeristische trekpleister van het Berner Oberland. 

DORFSTRASSE GRINDELWALD

Ondanks dat het bergdorp is uitgegroeid tot een wat drukkere toeristische bestemming heeft het centrum nog altijd zijn authentieke karakter behouden. Het dorp ligt op een prachtige plek te midden van bergweiden en vanaf de Dorfstrasse in het centrum is de kabelbaan goed bereikbaar.

 

Het landschap bestaat grotendeels uit grasland, te midden van een grandioze bergwereld en de meeste bewoners van het Grindelwald zijn dan ook boeren. Je kunt er zelfs bij een boer overnachten op een echte boerencamping. De campingeigenaar vertelt je graag de beste tips en verborgen geheimen voor het ontdekken van de omgeving.

RODELEN

Voor een bijzondere avondbesteding kun je in de zomermaanden vanaf de Pfingstegg, het uitzichtpunt bij Grindelwald, rodelen met zicht op het dorp en de bergen. 

ONEINDIGE WANDELMOGELIJKHEDEN

In de omgeving van Grindelwald staat ruim 300 kilometer aan wandelpaden tot je beschikking. Van korte wandelroutes tot complete dagtochten; alles is mogelijk. Een van de mooiste tochten is de route vanaf Grindelwald, via de Bachalpsee naar het Schynigeplateau.

 

Een kortere wandelroute loopt van Männlichen naar de voet van de Scheidegg en tijdens de wandeling heb je continu prachtig uitzicht op de prachtige toppen van de imposante bergen.

GLETSCHERSCHLUCHT

Net buiten Grindelwald kun je een bijzondere excursie maken. Terwijl je wandelt tussen de ruim 300 meter hoge rotswanden kun je de Gletscherschlucht bezoeken, een heuse gletsjerkloof. Je wandelt door een tunnel en kloof die ooit volledig met ijs bedekt was. Tijdens de indrukwekkende wandeling kom je verschillende watervallen tegen, die zijn ontstaan door het smeltwater van de gletsjer.

De beste periode voor het wandelen en kamperen in Grindelwald is vanaf juni tot begin oktober. De maand juni is ideaal voor de bloemenliefhebbers. Vanaf half oktober zijn de gondel- en kabelbanen gesloten. Gedurende de zomermaanden zijn de meeste campings, hotels en restaurants geopend.

Ook voor goede mountainbikeroutes alsmede wat meer spannende activiteiten kun je in Grindelwald goed terecht. Gletsjerwandelingen, klettersteigen, hooggebergtewandelingen, paragliden en alpensteppen, vrijwel alle buitenactiviteiten kun je vanuit het dorp goed maken tijdens je camperreis door Zwitserland.

 
Afstand: 90 km

Lauterbrunnen

Gelegen in een van de meest indrukwekkendste smalle dalen van Zwitserland ligt het dorp Lauterbrunnen, met aan beide zijden hoge rotswanden. Het dal, het Lauterbrunnental, is ideaal voor dagtochten in de Jungfrauregio. Het dorp biedt doorgang tussen de dorpen Mürren en Wengen en vormt daarmee een goede verbinding in deze regio. In tegenstelling tot de dorpen Mürren en Wengen is Lauterbrunnen niet autovrij. 

Ingeklemd tussen de imposante bergtoppen en de gigantische rotswanden ligt het dorp verscholen. Vanuit het dal rijzen de rotswanden honderden meters omhoog en dat maakt Lauterbrunnen voor veel toeristen een echte droombestemming. Je hebt dan ook 2 dagen de tijd om de omgeving te verkennen.

72 WATERVALLEN

Het gebied rondom Lauterbrunnen staat bekend om mooie groene alpenweiden, rotswanden, ontelbare wandelpaden en de maar liefst 72 prachtige watervallen. Het Lauterbrunnental is hierdoor één van de grootste beschermde natuurgebieden van Zwitserland en een echte vallei vol watervallen. 

STAUBBACH WATERVAL

Een belangrijke waterval is de Staubbach waterval, deze waterval stort met een diepte van bijna 300 meter de diepte in en is daarmee één van de hoogste vrijvallende watervallen van Europa. Je kunt de camper parkeren bij de kerk en vanaf hier maak je een korte wandeling en kun je de waterval vervolgens goed bewonderen.

 

Er zijn verschillende mooie wandelingen vanuit Lauterbrunnen te maken. Denk bijvoorbeeld aan de hoogteroute vanuit Mürren en de oude handelsroute vanuit Stechelberg.

 

Wij adviseren een route vanuit het dorp, eerst langs de Staubbach waterval. Vervolgens kun je met de gondelbaan naar Mürren gaan, het hoogstgelegen autovrije dorp van het Berner Oberland kanton. Misschien herken je dit dorp wel uit de James Bond film ‘On the Majesty’s Secret Service’? Een prachtige plek om te lunchen en vooral te genieten van het uitzicht op zowel de Jungfrau als de Breithorn. Via een goed aangelegd bergpad daal je de Grütschalp af, terug naar Lauterbrunnen. De totale wandeltijd neemt zo’n 5 uur in beslag.


CAMPING LAUTERBRUNNEN

Er is een mooie camping in de omgeving van Lauterbrunnen, omgeven door het typische Zwitserse landschap van groene weiden met felgekleurde bloemen en houten huizen. Er staan ook veel koeien en geiten met rinkelende bellen te grazen in het gras vlakbij de camping. Je kunt er ook lekker eten, bij restaurant Weidstübli.
 
Afstand: 20 km

Interlaken

Er staat weer een korte rit op de planning vandaag en die brengt je naar Interlaken. Vandaag verblijf je in het dal en dit geeft je een indrukwekkend uitzicht op de omringende bergtoppen.

 

Kun je de bergen niet weestaan en wil je een ritje naar boven maken? Ga dan met de Harder-bahn omhoog naar de top van de Harder Kulm. Deze panoramische rit brengt je in 10 minuten naar de 1322 meter hoge top. Vanaf hier loop je nog een paar minuten naar een charmant restaurant met rode pannen. Vanaf het uitzichtplatform hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de Mönch, Jungfrau, Eiger en de Brienzer- en Thunersee.

 

TREIN NAAR DE JUNGFRAUJOCH

Vanuit Interlaken kun je een ontzettend indrukwekkende treinreis gaan maken, en wel naar de Jungfraujoch. Hier heb je het hoogste treinstation van Europa, gelden op 3545 meter hoogte. De trein overbrugt een hoogte van 1400 meter, en dat in slechts 35 minuten. Je reist door een wereld van sneeuw en ijs en onderweg kom je langs loodrechte rotswanden vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt. 

 

Eenmaal boven kun je wandelen door de eeuwige sneeuw, gewoon genieten van het uitzicht of een wandeling maken, onder andere door een echte ijsgrot. Een werkelijk spectaculaire dag.

ACTIVITEITEN INTERLAKEN

In Interlaken zijn tal van activiteiten te vinden. Je kunt er paragliden, een bootje huren, kanovaren en waterfietsen. 

Afstand: 15 km

Bern

Zwitserland geeft de voorkeur aan de benaming ‘bondsstad’ i.p.v. hoofdstad en dat is exact wat Bern is voor Zwitserland. Hier is het politieke centrum gevestigd voor de federale regering. Bern is geen grote stad, maar zeker wel de moeite van een bezoek waard tijdens een camperreis. Een geweldig goed bewaard gebleven historisch centrum, maar tevens een gezellig en bruisend gedeelte met veel festivals en een hip nachtleven. In Bern kan het allebei perfect samen gaan. 

 

Bern ligt in het noordwesten van Zwitserland, in het gelijknamige kanton, aan de rivier de Aare. Het symbool van de stad is een beer en het dier zie je dus overal ook terugkomen, op uithangborden, vlaggen, naamborden en op het stadswapen. In 1224 schoot de stichter van de stad Bern, Berthold V, tijdens de jacht een beer en de legende gaat dat de stad op die plaats gebouwd is. De naam Bern is dan ook afgeleid van ‘Bär’, het Duits woord voor beer. 

 

Eén van de leukste attracties van Bern is tegenwoordig nog altijd de “Bärengräben”, de berenkuil. 

OUDE STADSKERN BERN

Het oude stadsgedeelte van Bern is erg populair bij de meeste toeristen en staat op de lijst van UNESCO-wereldcultuurgoederen. Overal in dit stadsdeel heerst een heuse middeleeuwse sfeer en dat geeft Bern een uniek karakter. Mooie sfeervolle straten met oude panden die prachtig versierd worden met vlaggen, uithangborden en bloemen. 

KAMPEREN MET DE CAMPER BIJ BERN

Een goede camping in de omgeving van Bern is Campingplatz Eichholz. Een mooi, ruim opgezette camping met goede faciliteiten en een ideale verbinding, per trein, naar Bern. Ter plaatse krijg je een code voor korting op de treinkaartjes. 

 

Afstand: 60 km

Neuchâtel

De charmante stad Neuchâtel ligt aan de oevers van het Meer van Neuchâtel en kent een rijke geschiedenis en cultuur, met veel musea, prachtige historische gebouwen en kunstgalerijen. Maar de stad is zeker niet alleen kenmerkend door de geschiedenis het is ook een levendige universiteitsstad met een actieve studentenbevolking. 

HET MEER VAN NEUCHÂTEL

De stad is gelegen aan het gelijknamige meer en de omgeving is erg schilderachtig met zowel traditionele en karakteristieke plekken, maar kent tevens zeker ook een stedelijk landschap. 

Het meer nodigt de camperreizigers zeker uit tot ontspanning op één van de mooi gelegen campings, direct aan het meer gelegen. Het uitzicht is er schitterend en zeker bij de weerspiegeling van de ondergaande zon zorgt het voor een fabelachtig tafereel. 

Aan het meer kun je, over een afstand van ongeveer 15 kilometer, leuke gezellige picknickplaatsen vinden. Maar ook verschillende wandelpaden, mountainbikeroutes en zelfs uitgestippelde joggingroutes zijn er te vinden. 

MIDDELEEUWS CENTRUM VAN NEUCHÂTEL

Neuchâtel heeft een zeer mooi middeleeuws centrum met veel historische gebouwen. Struin door de schilderachtige straatjes en geniet van de architectuur in de stad. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan het Romeinse kasteel, wat uitkijkt over het centrum en bovendien echt symbool staat voor de stad?

Maar ook een bezoek aan het kunst- en geschiedenismuseum van Neuchâtel is de moeite zeker waard tijdens de camperreis. 
Als persoonlijke tip kunnen we het Laténium Museum zeker ook adviseren, dat een rijke verzameling van archeologische vondsten toont. 

CREUX DU VAN

Op een klein half uurtje rijden met de camper ligt het schitterende en unieke natuurlijke amfitheather van Creux du Van. Een bezoek aan het nabijgelegen natuurspektakel is met de camper erg goed te combineren.
Afstand: 100 km

Genève

Gelegen op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt het meer van Genève. Het meer heeft een oppervlakte van zo’n 580 km2 en is daarmee één van de grootste meren in het westen van Europa. Omdat het meer in een tweetalig gebied gelegen is kent het een Duitse benaming, Genfersee, en een Franse benaming, Lac de Genève. 

Het meer wordt omringd door een prachtige omgeving met de Chablaise Alpen aan de zuidkant en de Berner Alpen aan de oostkant. De rivier de Rhône loopt door beiden Alpengebieden. Vanuit de Rhônegletsjer stroomt deze door naar het meer van Genève.

GENÈVE

De historische stad Genève staat bekend vanwege een prachtig doolhof aan eeuwenoude straten, pleinen en middeleeuwse gebouwen. De stad bruist werkelijk van de cultuur.

Al wandelend langs de mooie Promenade du Lac geniet je van het uitzicht op het meer. Hier kun je tevens genieten van de vooral Franse keuken, in de sfeervolle restaurants, aan het meer.

De ruim 140 meter hoge waterfontein, de Jet d’Eau, is een belangrijk herkenningspunt van Genève en is inmiddels zelfs een icoon en embleem van de stad geworden. Met een enorme kracht pompen de motoren ruim 500 liter per seconde de lucht in.

Na Zürich is Genève de tweede stad van Zwitserland en een bezoekje meer dan waard tijdens een camperreis door Zwitserland

OMLIGGENDE DORPJES ONTDEKKEN MET DE CAMPER

Rondom het meer van Genève liggen verschillende dorpjes en stadjes, zoals Montreux, Lausanne en Villeneuve. Een leuke manier om het meer verder te verkennen is het maken van een rondvaart met een passagiersboot. Ben je op zoek naar wat meer activiteit? Wat dacht je van wakeboardem, waterskiën, windsurfen, zeilen, duiken of roeien? Elke dag in de zomer zijn er ontelbaar veel watersporters actief op het meer.

KAMPEREN LANGS HET MEER VAN GENÈVE

Tijdens een rondreis met de huurcamper kun je rondom het meer van Genève veel geschikte campings vinden. De meeste hebben vaak een grasterrein en zijn vlak, met mooie ruime plaatsen. 
Er is bijna niets mooier dan vanaf je camperdeur uitzicht op het water te hebben, waarachter de Franse Alpen opdoemen. 

De voorzieningen en faciliteiten zijn hier vaak van goede kwaliteit. 

Omdat er niet veel campings zijn is het te adviseren om vooraf een plaatsje te reserveren, vooral in het hoogseizoen. 

Lekker optimaal genieten aan het water met de camper kun je dus perfect hier aan het meer van Genève. 
 
 
Afstand: 125 km

Lausanne

Je camperreis door Zwitserland gaat verder naar de hoofdstad van het Franstalige kanton Vaud. Lausanne staat bekend als een belangrijke onderwijs- en zakenstad en tevens is de zetel van het Internationaal Olympisch Comité, dat hier sinds 1914 gevestigd is. De stad is idyllisch gelegen aan de noordoever van het Meer van Génève. Je hebt vanaf de stad een betoverend uitzicht op het meer alsmede op de bergwereld, voor zover het oog reikt. 

OUDE BINNENSTAD

Parkeer de camper aan de rand van de stad en reis met de metro (lijn M2) vanaf de haven van Ouchy naar de oude binnenstad, de Cité. 

Prachtig gelegen aan het Meer van Génève is het historisch centrum. Gebouwd op drie heuvels en steile hellingen, omringd door bergen met wijnterrassen. Gezellige steegjes met restaurantjes, cafés en boetiekjes zorgen voor een sfeervol straatbeeld in het grotendeels autovrije centrum.

Rondom de Rue Centrale vind je mooie bezienswaardigheden, zoals de indrukwekkende blikvanger van de stad, de vroeggotische kathedraal met haar fraaie roosvenster. Lausanne was meer dan duizend jaar ook bisschopszetel. 

De Kathedraal Notre-Dame staat bekend om de omroeper die iedere nacht tussen 22.00 uur en 02.00 uur ieder uur aankondigt hoe laat het is. Diende het vroeger als waarschuwing voor brand, dient het tegenwoordig vooral als voortzetting van de traditie. 

WANDEL LANGS DE OUCHY PROMENADE

Maak een heerlijke wandeling over de Ouchy promenade in het mooie havenkwartier. Stop regelmatig om van het uitzicht op het meer alsmede de alpen te genieten.

Er zijn veel gezellige restaurantjes, terrassen en cafés te vinden aan de kade. Ook zwemmen of het populaire suppen kun je hier erg goed. Vanaf Ouchy kun je ook een mooie boottocht maken naar bijvoorbeeld Cully. 

OLYMPISCH MUSEUM

In de havenwijk Ouchy ligt het Olympisch museum. Lausanne is de hoofdstad van de World Union of Olympic Cities en een bezoek aan het indrukwekkende museum mag tijdens de camperreis dan ook zeker niet ontbreken. 

Het museum vertelt een prachtig verhaal over waar de Olympische Spelen voor staan. Je ontdekt er veel over de historie van de spelen uit het oude Griekenland, maar ook over de huidige spelen kun je veel informatie vinden. 

Uniek is de mogelijkheid tot het bewonderen van de echte Olympische fakkels, maar ook veel historische onderdelen zoals originele sportuitrustingen, posters en kleding kun je er vinden. 

WIJNTERASSEN LAVAUX

Net buiten de stad vind je de prachtige wijnterrassen van Lavaux, een culturele traditie die al uit de 11e eeuw stamt. Ruim 90% van de hier geproduceerde wijnen zal in Zwitserland gedronken worden. 
De lokale bevolking zegt dat de wijnen simpelweg te goed zijn om geëxporteerd te worden. 
Sinds 2017 staan de weelderige wijnterrassen van Lavaux op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Parkeer de camper in Lausanne en reis vanaf het centraal station in een kleine tien minuten per trein naar Grandvaux. Hier kun je verschillende wijngaarden bezoeken en tijdens een wijnproeverij optimaal genieten van het geweldige uitzicht op het Meer van Génève. Oordeel zelf, zijn de wijnen ook daadwerkelijk zo lekker? Wij vinden absoluut van wel!

COLLECTION DE L 'ART BRUT

Eén van de grootste verzamelingen van het kunstgenre Art Brut, waarbij de regels van de gebruikelijke kunstwereld dus juist niet opgevolgd worden, kun je in Lausanne vinden. Deze stroming wordt ook wel de ‘outsider kunst’ genoemd. 
In dit museum kun je meer dan duizend kunstwerken vinden, van diverse kunstenaars, zoals beeldhouwwerken, schilderingen, maskers maar ook andere creatieve processen zijn hier te bewonderen. 
Afstand: 65 km

Montreux

Aan de voet van de Alpen, tussen het Meer van Génève en de wijngaarden kom je aan bij het stijlvolle en elegante Montreux.

MONTREUX, POPULAIR BIJ VELEN

Montreux ademt de sfeer van een grote stad, maar is tegelijkertijd heel toegankelijk en een authentiek stukje Zwitserland. De afgelopen eeuwen vonden al veel artiesten, geleerden en toeristen het stadje dat vooral staat voor de ideale ligging, rust en inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan de band Queen die hier meerdere albums opnam, of de zanger Prince die een lied schreef over het gebied, maar ook de bekende Charlie Chaplon vestigde zich in de stad.  

In 1996 werd een standbeeld ter nagedachtenis van Freddie Mercury geplaatst en nog altijd kun je deze populaire trekpleister bezoeken. Dagelijks maken vele toeristen hier foto’s en leggen bloemen bij het standbeeld.

Maar niet alleen bij bekende bezoekers is Montreux populair, ook veel toeristen bezoeken de stad ieder jaar. Er zijn veel goede restaurants, het oudste casino van Zwitserland en veel bruisende nachtclubs. 

Het milde klimaat en de sfeer die Montreux uitademt zorgt er samen voor dat de regio ook wel eens aangeduid wordt als ‘de Swiss Montreux Riviera’. 

CHATEAU DE CHILLON

Ten oosten van Montreux kun je een van de mooiste kastelen van Europa bezoeken, het Chateau de Chillon. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en door de prachtige ligging aan het Meer van Génève ademt het echt de sfeer van een sprookje uit. Met zijn rode puntdaken, de torentjes en eeuwenoude kerkers is het een bezichtiging meer dan waard.

Vanaf Montreux kun je langs de promenade een mooie wandeling maken en af en toe eens stoppen om te genieten van het geweldige uitzicht. Het meer aan de ene zijde, de majestueuze bergen aan de andere zijde en het kasteel in de verte. Bij een wandeling langs de waterkant bewonder je de bloemen en diverse standbeelden. De wandeling neemt ongeveer 40 minuten en is een echte aanrader!

MONTREUX JAZZ FESTIVAL

Ben je met de camper in de zomer in de omgeving van Montreux? Check dan zeker even de evenementenagenda, want al sinds 1967 vindt het Montreux Jazz Festival plaats. Het is een van de langstlopende en grootste jazzfestivals ter wereld en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De afgelopen 50 jaar hebben vele grote artiesten het festival bezocht, zoals Nina Simone en Ella Fitzgerald. Maar sinds de jaren ’70 zijn ook regelmatig ‘niet-jazz muzikanten’ aanwezig geweest op het festival zoals bijvoorbeeld Pink Floyd en Deep Purple.
 
 
Afstand: 30 km

Zermatt

Een van de meest gefotografeerde plekken in Zwitserland is de indrukwekkende top van de Matterhorn in Zermatt, in het kanton Wallis. De indrukwekkende piek van de Matterhorn is bijna 4500 meter hoog en is door veel toeristen zeer geliefd. Dit is hoe je een berg tekent als kind: een echte spitse bergtop die trots en parmant de hemel in reikt. Niet voor niets is de Matterhorn het symbool van Zwitserland en bovendien terug te vinden op diverse producten, zoals de bekende Toblerone chocolade. 

De berg werd in 1865 door een team van zeven bergbeklimmers, onder leiding van de 20-jarige Londense boekhandelaar Edward Whymper bedwongen. Nog altijd is het beklimmen van de imposante bergtop een doel van veel bergbeklimmers. 

BUITENACTIVITEITEN

Maar het mondaine dorp Zermatt heeft veel meer te bieden dan enkel het bewonder van de top van de Matterhorn. Allerlei buitenactiviteiten zijn er te ondernemen, variërend van heli-skiën tot snowboarden, maar ook mountainbiken, wandelen en paragliden behoren tot de oneindige mogelijkheden van Zermatt.

Het autovrije dorp ligt op een hoogte van 1650 meter en is omringd door zo’n 29 adembenemende bergtoppen. Het dorp bestaat niet enkel uit prachtige luxe hotels, restaurants en winkels, maar het straatbeeld wordt zeker ook bepaald door houten chalets, elektrische busjes en ouderwetse paardenkoetsen die kletteren over de kasseien. De combinatie tussen ‘oud en nieuw’ is hier overal goed zichtbaar en zorgt voor een unieke, prettige sfeer, overal waar je komt.

GOTTHARD BAHNTREIN

Zermatt is met haar ruim miljoen toeristen per jaar verreweg één van de meest populaire bestemmingen van Zwitserland. Met de camper kun je het beste parkeren in bijvoorbeeld Visp vanwaar je vervolgens met de Matterhorn Gotthard Bahntrein naar het station in het vrij geïsoleerde Matterdal reist. Tijdens deze unieke indrukwekkende treinrit kun je al heerlijk genieten van het geweldige uitzicht. De vallei wordt omringd door imposante bergtoppen en de natuur wordt ruiger wanneer de trein verder omhoog slingert. Onderweg kun je stromende rivieren, dennenbossen, houten chalets en groene bergweides bewonderen. Ook de besneeuwde bergtoppen blijven fascineren tijdens de treinrit. Een geweldige start van een bezoek aan het gezellige Zermatt. 
Ook kun je een kortere treinrit overwegen: in het dorpje Täsch, op ongeveer vijf kilometer van Zermatt, kun je de camper betaald parkeren en met de trein verder reizen.

HINTERDORF

In het oude deel van het dorp, het Hinterdorf genaamd, waan je je eeuwen terug in de tijd. Wandelend door de smalle straatjes met de typische Zwitserse houten chalets geniet je van de authentieke sfeer. 

KABELBANEN

In de omgeving van Zermatt is een groot gebied aangelegd met allerlei verschillende kabelbanen, het Matterhorn Paradise. Vanaf verschillende dalstations kun je met de kabelbaan naar een hoger gelegen gebied reizen, vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken. Steeds met een ander, prachtig uitzicht op de Matterhorn. Het bergstation is met haar 3829 meter hoogte boven zeeniveau het hoogste kabelbaanstation van de Alpen. De rit met de kabelbaan duurt zo’n 9 minuten. 
Eenmaal boven is het uitzicht overal werkelijk verbluffend. Op heldere dagen bewonder je niet alleen de top van de Matterhorn, maar ook de top van de Gran Paradiso (de hoogste berg van Italië) en de top van de Mont Blanc (de hoogste berg van Frankrijk) kun je zien liggen. 

GORMERGRAT BAHN

Een andere manier om te reizen vanuit Zermatt is het maken van een rit met de Gornergrat Bahh, het hoogste kabeltreintje van Europa. Het treintje brengt je naar de 3089 meter hoge berg Gornergrat vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt vanaf het uitkijkplatform. Niet alleen de Matterhorn kun je vanaf hier bewonderen, ook heb je uitzicht op de op één na grootste gletsjer van de Alpen en de Dufourspitze. Want niet de Matterhorn is de hoogste berg van Zwitserland, die eer gaat naar de Dufourspitze, met zijn 4634 meter hoogte.

Omdat er zoveel verschillende kabelbanen zijn in het gebied rondom Zermatt en de Matterhorn kun je het beste een combinatiekaart kopen. De ritjes met de kabelbanen zijn niet goedkoop, maar je krijgt er gelukkig heel erg veel voor terug. Een onbetaalbare herinnering aan een magnifieke en onbeschrijfelijk mooie bergwereld. 

Genoeg te ontdekken en daarom verblijf je hier 2 nachten.
 
 
Afstand: 140 km

Lötschental

Het schitterende Lötschental is een ongerept dal en ooit door gletsjererosie ontstaan. Het dal wordt afgesloten door de Lötschenfirn en het staat vooral bekend om de prachtige natuur. Uitgestrekte lariksbossen, bergweiden, kleine bergmeertjes met helderblauw water en fleurende bloemen zorgen ervoor dat de vele wandelpaden werkelijk fantastisch zijn. Vooral het achterste deel, rond de Fafleralp, is erg idyllisch gelegen en nodigt uit tot het maken van een mooie wandeling in dit grandioze berglandschap. Met de camper kun je kamperen in het dal van Fafleralp. 

DE LÖTSCHENTALER HOHENWEG

De Lötschentaler Höhenweg is een mooie wandeling van zo’n 4 tot 5 uur, met een stijging van 600 meter en door het niveau ‘lichte wandeling’ voor vrijwel iedereen toegankelijk. De route is het schitterendst vanaf Blatten naar Lauchernalp. Vanaf de verschillende gletsjers klateren de indrukwekkende wilde bergbeken. 

De schitterende blauwe meertjes, de grimmige houten maskers en de houten huizen, schuurtjes en stallen zijn kenmerkend voor deze authentieke streek. 

Voor wie liever een rondje wandelt vanaf de camping is de wandelroute vanaf Fafleralp een goede suggestie. Je laat de camper staan op de camping of de nabij gelegen parkeerplaats en loopt vanaf hier richting het dal. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de hoge bergtoppen en de gletsjers. De wandeling loopt naar de ‘Gletschertor’, de ‘poort’ in de Langgletsjer waaruit de rivier de Lonza ontspringt. 

GEWELDIGE FLORA EN FAUNA

In dit gebied leven veel alpenmarmotten, raven en alpenklauwen. Maar ook steenarenden en gemzen kunnen hier gespot worden. Ook bloeien hier diverse planten en bloemen. De hellingen zijn begroeid met alpenklaver, arnica, maar ook verschillende bessensoorten. 

Sinds 2001 is het Lötschental opgenomen in de lijst van de UNESCO Werelderfgoederen. Niet voor niets, want het is er prachtig. Diverse vondsten laten zien dat het gebied al vele eeuwen door reizigers gevonden is. Uit onderzoek is gebleken dat de Lötschenpas een belangrijke verbinding was tussen het kanton Wallis en het kanton Berner Oberland.

 
 
Afstand: 60 km

Brig

Gelegen in het zonnige Rhônedal in het kanton Wallis is Brig een heerlijke tijdens je camperreis door Zwitserland. Het relatief kleine oude centrum van Brig is zeer overzichtelijk en kenmerkt zich door mooie historische panden, waarin tegenwoordig winkels en restaurants gevestigd zijn.

STOCKALPERPALAST

Er zijn veel architectonische juweeltjes te vinden in Brig zoals het indrukwekkende en imposante Stockalperpalast. Het kasteel werd in 1671 voor Kaspar Jodok von Stockalper gebouwd en is één van de belangrijkste barokke paleisbouwwerken van Zwitserland.

 

ALETSCHGLETSJER

Je tweede dag in Brig maak je een dagtocht naar de imposante Aletschgletsjer. Met 23,6 kilometer lengte is de Aletschgletsjer de langste gletsjer van de Alpen. Een prachtige gletsjer die van bovenaf iets weg heeft van een autoweg. 

Het gebied rondom de gletsjer, de “Jungfrau-Aletsch” arena, staat sinds 2001 tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door de opwarming van de aarde smelt de gletsjer langzaam en doordat wij er zelf meerdere malen geweest zijn de afgelopen veertig jaar, kunnen we het verschil zelf ook al goed herkennen, vooral op de foto’s. 

UITKIJKPUNTEN 

Er zijn verschillende uitkijkpunten te bezoeken, die ieder een ander uniek uitzicht geven op de gletsjer. Onze favoriete punten zijn die vanaf de Eggishorn of de Bettmerhorn, vanwaar je uitkijkt over de ‘bocht’, waarbij je vervolgens bijna de gehele gletsjer kunt zien maar ook de bergen en de ijsmassa eromheen. 

Om de gletsjer te kunnen bezichtigen kun je het beste de camper parkeren in het dal, bijvoorbeeld in Mörel of in Fiesch. Vanaf hier ga je met de kabelbaan omhoog naar respectievelijk de Riederalp of de Belalp. Zowel Belalp als Riederalp is een autovrij dorp. 

De eerste kabelbaan vanuit Mörel komt bij Hohfluh uit. Vanaf hier kun je ook nog een tweede kabelbaan nemen, naar Moosfluh.

Geniet van het geweldige panoramische uitzicht over de gletsjer en wandel door de prachtige bergenweides van het Aletschwalt. Idylissche plekjes als de Blausee en de Bettmersee zijn echte pareltjes en laten je zeker extra genieten tijdens de wandeling.

BIJZONDERE EXCURSIE

Een bijzondere manier om nog dichterbij de gletsjer te komen is het maken van een heuse gletsjerwandeling. Een unieke tocht die al ondernomen kan worden met kinderen vanaf 6 jaar. Onder begeleiding van een gids loop je naar de gletsjertong en kun je van dichtbij de gletsjer bewonderen.
 
 
Afstand: 35 km

Furkapas

Vandaag is het genieten van het verbluffende uitzicht tijdens de rit over de Furkapas. De Furkapas verbindt de kantons Wallis en Uri met elkaar en ligt op zo’n 2430 meter hoogte. De pas maakt deel uit van de prachtige drie-passen-tocht over de Furka, Grimsel en Susten passen. Het gemiddelde stijgingspercentage van de Furkapas is ongeveer 10%.

Bij het historische Belvédère Hotel kun je de camper parkeren en genieten van het spectaculaire panorama-uitzicht. 

RHONEGLETSJER

Via de souvenirwinkel kun je, tegen betaling, over een speciaal wandelpad naar de Rhônegletsjer lopen. Het uitzicht op de gletsjer en het Rhônedal is hier subliem! Via speciaal aangelegde steigerplanken loop je naar de ingang van de Rhônegletsjer. Je loopt een stukje de gletsjer in, naar de ijskelder en dat is ontzettend indrukwekkend, de wetenschap dat je hier daadwerkelijk ín de gletsjer loopt, is geweldig. Het smeltwater druppelt hier naar beneden en een jas of trui is zeker aan te raden. Zelf zijn we al meerdere malen bij deze gletsjer geweest en over de verschillende decennia is de gletsjer echt enorm gekrompen. De verandering van het klimaat is hier dus ook goed zichtbaar. 

Met de camper maak je een indrukwekkende rit over de wegen die met haarspeldbochten, steile afgronden, eindeloze uitzichten en smalle wegen werkelijk superavontuurlijk zal zijn.

Afstand: 60 km

Simplonpas

Er staat vandaag weer een bergpas op het programma. De Simplonpas is een bergpas tussen Zwitserland en Italië. De pas heeft een lengte van bijna 65 km en kent een pashoogte op 2000 meter. Vanaf de pas heb je een fabelachtig uitzicht over de reusachtige bergen en het lager gelegen Rhônedal. 

KENMERKENDE ADELAAR

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een grote adelaar van 8 meter hoogte gebouwd. Het verhaal gaat dat de Zwitsers vanaf deze adelaar de grens met Italië goed konden observeren. 

Met de camper kun je de pas makkelijk berijden via diverse haarspeldbochten omhoog. Vanaf iedere bocht is het uitzicht weer anders en enorm fascinerend. 

PARKEER DE CAMPER VOOR EEN PERFECT UITZICHT OVER HET DAL

Wanneer je boven bij het ‘Alte Hospiz’ de camper parkeert heb je een schitterend uitzicht. Aan de ene kant op de hoge alpen in het Berner Oberland, maar ook zie je aan de andere kant de gletsjerflanken van de ruim 4000 meter hoge Fletschhorn. 
 
 
Afstand: 85 km

Ticino

Op naar mediterraanse sferen in Ticino, ook wel de ‘poort naar het zuiden’ genoemd. Rij met de camper door de Gotthardtunnel naar het zuiden en je komt in dit bijzondere gebied, waar men Italiaans spreekt. In het gebied zie je hoge bergen, grillige rotsen en een indrukwekkende alpinewereld. Vooral het milde warme klimaat is erg geliefd bij de toeristen. Hier heb je 2 dagen om lekker te ontspannen.

LAGO MAGGIORE

Het Lago Maggiore is erg populair met de zuidelijke flair, romantische pleinen, authentieke huizen en wat dacht je van palmbomen? 

Rondom het meer zijn verschillende campings te vinden en vooral de ligging nabij de authentieke sfeervolle dorpjes, is vaak ideaal. 

In de zomermaanden is het vaak erg druk aan het Lago Maggiore en het reserveren van de campings kunnen we dan ook zeker aanraden.

GRENS MET ITALIË

In het zuiden grenst het kanton Ticino aan Italië. In het Frans en Duits wordt dit kanton aangeduid met ‘Tessin’. De hoofdstad van Ticino is Bellinzona, maar plaatsen als Lugano en Locarno zijn vaak meer geliefd. Elk stadje heeft haar eigen charme en je waant je in middeleeuwse sferen. Aan de diverse boulevards kun je genieten van heerlijke Italiaanse maaltijden en drankjes.
Afstand: 120 km

Morcote

Tien kilometer ten zuiden van Lugano, helemaal in het zuidelijkste puntje van Zwitserland, ligt het prachtige dorpje Morcote. Niet alleen statige gebouwen, maar ook eenvoudige gebouwen en de huizenrij aan het meer met zijn unieke bogen zijn kenmerkend voor Morcote. Vanaf de stadsrand heb je een geweldig uitzicht op het meer. 

Al wandelend door de kronkelende geplaveide steegjes ervaar je hoe het dorp zijn middeleeuwse oorsprong nog altijd eert.

MOOISTE DORP VAN ZWITSERLAND

Als één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden werd het pittoreske dorpje in 2016 zelfs verkozen tot het ‘Mooiste dorp van Zwitserland’. 

MIDDELEEUWEN

Ooit was Morcote de grootste haven aan het Meer van Lugano en in de Middeleeuwen een belangrijke overslagplaats voor goederen, voor de hertogen vanuit Milaan

Het straatbeeld wordt nog altijd gekenmerkt door de monumentale panden en de statige gebouwen. 

De arcades, die stammen uit de Middeleeuwen, langs de oevers van het meer zorgen jaarlijks voor veel bekijks bij de camperreizigers. De prachtige herenhuizen uit de zestiende tot achttiende eeuw zijn werkelijk schitterend. Maar ook het paleis Torre del Capitano, het Palazzo Paleari of de Santa Maria del Sasso bedevaartskerk uit de dertiende eeuw zijn een bezoek meer dan waard. 

SANTA MARIA DEL SASSO KERK

Een beklimming van zo’n 400 treden zorgt voor een spectaculair uitzicht nabij de Santa Maria del Sasso bedevaartskerk. Langs het wandelpad zijn verschillende fonteinen en altaartjes te vinden. Eenmaal boven na de klim torent de kerk prachtig boven het dorp uit.

Op de monumentale begraafplaats, die naast de kerk gelegen is, zijn verschillende internationale beroemdheden begraven. 

In de kerk kun je verschillende fresco’s uit diverse tijdperken bezichtigen, maar ook is er een geweldig mooie stenenkoepel en een historische orgel uit 1700 te bewonderen.

Parkeer de camper op de grote parkeerplaats en geniet van de mooie wandeling naar de Santa Maria del Sasso kerk. 

SCHERRERPARK

Het park werd door de rijke textielhandelaar Hermann Arthur Scherrerm uit St. Gallen, aangelegd. Tegenwoordig is het park een geliefde bestemming bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

In het kunstzinnige en botanische park groeit de subtropische begroeiing zoals palmbomen, camelia’s, ceders, maar ook bamboe, oleanders, cipressen en kamperfoelie. 

Maar niet alleen planten en boemen kun je in het park vinden, ook veel kunstwerken uit verschillende periodes en culturen kun je hier bekijken en fotograferen.

Het magnifieke uitzicht op het meer tesamen met de middeleeuwse sfeer, de Italiaanse taal zorgen voor een echte zuidelijke mediterrane sfeer. 
 
 
Afstand: 70 km

Ruinaulta

Je laatste stop voor je terugkeert naar Zürich wordt ook wel de Zwitserse Grand Canyon genoemd, Ruiaulta. Ruim 10.000 jaar geleden ontstond de rijnkloof, welke zich uitstrekt over bijna 13 km tussen Ilanz en Reichenau. Wanneer je met de camper over de bergweg gaat rijden heb je continu uitzicht op de kloof, die tot wel 400 meter diep is.

TREINREIS

De kloof is bereikbaar over water, op de fiets, te voet, maar bijvoorbeeld ook per trein. Het betreft een van de populairste routes waarbij het spoor van Rhaetian Railway helemaal onderin prachtig door de kloof kronkelt. 

EEUWENOUD

Ruinaulta is de naam waarmee de Romaanse lokale bevolking de Vorderrhein kloven aanduidt, wat zoiets als hooggelegen puinhoop betekent. Het gesteente stamt uit de oertijd waarbij de gletsjer uit de ijstijd een rotslawine heeft doorstaan. De bizarre kalkachtige rotsformaties zijn kenmerkend voor de Ruinaulta.

ACTIVITEITEN BIJ DE RUINAULTA

Door het bijzondere natuurgebied in de omgeving van de Ruinaulta kun je allerlei activiteiten ondernemen. Wandel over de paden bij de glinsterende meren of door het alpenbos. Maar ook voor de actievere camperreizigers zijn er diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan mountainbiken, kanovaren of raften. Vooral in de woeste stroomversnellingen kunnen ook de raftingavonturiers zeker hun hart ophalen. Een bezoek aan het bijzondere uitkijkpunt, ‘Il Spir’ behoort dan ook tot de mogelijkheden. 
 
 
Afstand: 155 km

Zürich

Je keert terug naar Zürich, waar je camperreis door Zwitserland eindigt. Als je onderweg tijd hebt zijn er verschillende leuke plaatsjes om te stoppen. Bijvoorbeeld Kilchberg, gelegen aan het meer van Zürich. 

 

In Zürich lever je de camper in en vlieg je weer terug naar Nederland.

Afstand: 145 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties