Zwitserland

Ontdek je met

Manon

Susanne

Loes

Inge

EEN CAMPERREIS DOOR ZWITSERLAND

Tijdens de ultieme camperreis geniet je van een overweldigend natuurlandschap vol imposante bergtoppen, afgelegen alpenweiden, glinsterende helderblauwe bergmeren, bruisende steden, afwisselende fauna, uitgestrekte gletsjers, knusse authentieke dorpjes en prachtige bergpassen; Zwitserland heeft het werkelijk allemaal. 

Zwitserland, gelegen in het midden van Europa, kenmerkt zich o.a. door de Zwitserse Alpen die zich uitstrekken van het noordoosten tot aan het zuidwesten. Buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië omringen het kleine overzichtelijke land en zorgen voor invloeden die je tijdens de camperreis verder kunt ontdekken. Niet alleen worden de talen Duits, Frans en Italiaans gesproken in Zwitserland, ook Retro-Romaans is hier een officiële taal.

Er zijn drie grote belangrijke landschappen te benoemen in Zwitserland: het heuvelachtige Mittelland, de Zwitserse Jura en de Zwitserse Alpen.

Het Mittelland reikt van het Meer van Genève tot aan de Bodensee. De Zwitserse Jura is een ruw en wild langgerekt plooiingsgebergte. Het Alpengebergte wordt in de dalen beheerst door imposante rivieren als de Voor-Rijn en de Rhône.

Kenmerkend voor Zwitserland is niet alleen het ruige hooggebergte, maar ook steden als Bern en Zürich, een rondvaart over het meer van Genève, zakmessen, horloges of een typisch Zwitserse kaasfondue worden door veel camperreizigers echt als typerend beschouwd. Dit alles brengt gegarandeerd het èchte Zwitserse gevoel naar boven, tijdens de camperreis. 

Een absolute aaneenschakeling van droomlandschappen, oneindige wandelpaden, gastvrijheid, hoge kwaliteit: mede daardoor is Zwitserland ook echt één van onze eigen favorieten. Niets is onmogelijk tijdens een camperreis en dat is echt geweldig, optimaal genieten. Voor de echte natuurliefhebber is er in Europa bijna geen betere bestemming te bedenken. Maar ook liefhebbers van fotografie en de actievere reizigers kunnen tijdens een rondrit met de camper volop genieten van dit prachtige land. 
Het land staat bekend als een relatief ‘kostbare’ bestemming. Ondanks dat het leven in Zwitserland inderdaad tamelijk duur is hoeft een camperreis door het land dat niet per sé te zijn. De belangrijkste factoren zijn natuurlijk namelijk gewoon ‘gratis’. De ervaring van een bezoek aan een landelijk dorpje met brandschone straatjes of een wandeling naar een adembenemende reusachtige gletsjer is werkelijk onbetaalbaar. 

Boodschappen zijn vrijwel overal goed verkrijgbaar en ketens als Aldi en Lidl, met betaalbare prijzen voor de dagelijkse producten, zijn in alle grotere steden vertegenwoordigd. 

Omdat Zwitserland geen lid is van de EU, blijft de Zwiterse munteenheid de Zwitserse frank. Deze wordt aangeduid als CHF. In de meeste winkels, restaurants en toeristische bestemmingen worden de prijzen desondanks niet alleen in CHF, maar ook in Euro weergegeven. Op veel plaatsen kun je ook gewoon met de Euro betalen. Het wisselgeld ontvang je wel terug in Zwitserse franks.

Parkeer de huurcamper op een idyllische plek en geniet tijdens de lunch van de kletterende watervallen en fleurige bergweiden. In alle rust de frisse berglucht inademen en stilstaan bij hoe fantastisch het er is. Zeg nou zelf: dat klinkt toch heerlijk? Dus boek nu een camper en reis door het machtige Zwitserland.

 
 
 

 

BESTE REISTIJD ZWITSERLAND CAMPERHUUR

Wanneer je op camperreis wilt gaan door Zwitserland is het klimaat een belangrijke factor om de beste reistijd te gaan bepalen. 

Tijdens een camperreis staat het buiten zijn en buiten leven natuurlijk vaak centraal. Mooi, zonnig weer heeft dan zeker ook de voorkeur. De beste tijd om met de camper op pad te gaan is daarom van mei tot en met september, in deze periode heb je de meeste kans op stabiel mooi weer. 

In de berggebieden tikt de temperatuurmeter in het dal in de zomermaanden makkelijk 25 graden aan, terwijl het op 4000 meter hoogte slechts een paar graden kan zijn. Hier tref je vaak dan ook niet voor niets machtige gletsjers en eeuwige sneeuw.

Het is dus belangrijk om voor ieder weertype kleding mee te nemen op camperreis. Denk daarbij aan een regenjas, een lange broek, een warme trui, goede (berg)schoenen, maar zeker ook zonnebrand en een zonnebril zijn te adviseren. 

Tijdens een rondreis per camper heb je natuurlijk erg makkelijk de mogelijkheid om van kleding te wisselen. Je hoeft niet vanuit een koffer te leven, maar alles is binnen handbereik en bij afwisselend weer is dat werkelijk ideaal. 

In de zomermaanden is er een iets grotere kans op neerslag, maar dat is veelal te verwaarlozen. Waarbij de Zwitsers zelf geloven in iets meer kans op droger weer in het Wallis gebied, omdat de bergen de regen tegenhouden. Om die reden is Wallis bij veel toeristen erg populair in de zomermaanden, alsmede voor de wintersport in de wintermaanden. Het weer in Zwitserland is dus vooral afhankelijk van de ligging. 

In het zuiden van Zwitserland, bij de Italiaanse grens bij Ticino, kent het land een mediterraans klimaat, met wilde winters en warme zomers. 

MET EEN CAMPER DOOR ZWITSERLAND TREKKEN

Het wegennet in Zwitserland is overal erg goed, waardoor je vrij gemakkelijk alle hoogtepunten kunt bereiken en bewonderen. Slingerend met de camper over prachtige bergpassen, door een authentiek dorpje of over de goed aangelegde snelwegen. Het rijden met een camper door Zwitserland is erg goed te doen en gegarandeerd een succes.

Het reizen met een camper is de beste manier van reizen. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wil en je hebt alles bij de hand. Zeker bij wisselend weer is dat ideaal. 

Tijdens het rijden door Zwitserland is een vignet verplicht om gebruik te mogen maken van de autosnelwegen, ook wel een tolvignet genoemd. Dit vignet kan bij een Zwitserse grenswacht aangeschaft worden normaal gesproken. In Nederland kun je het vignet ook al aanschaffen bij een ANWB winkel. 

Bij het huren van een camper via onze verhuurder Mc Rent zorgt deze voor de aanschaf van het autobahnvignet. Het bedrag is opgenomen in de huurprijs. 

Voor de Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel wordt extra tol geheven. Deze kun je ter plaatse voldoen. 

In Zwitserland zijn ook verschillende autotreinen te vinden: een mooie manier om snel en comfortabel aan de andere kant van een berg te komen. Ter plaatse betaal je een bedrag en vervolgens kun je de trein op rijden. Er zijn beperktere plaatsen beschikbaar voor campers, waardoor reserveren een idee kan zijn. 

Een populaire route is de autotrein tussen Kandersteg en Goppenstein, de Lötschberg-autotrein. Hier is geen alternatieve weg te rijden. 

Maar ook de Vereina-autotrein van Selfranga (Klosters) naar Saglians (Unterengadin) is aan te raden. Reserveren is niet nodig. De Flüelapas is de alternatieve weg.

De Furka-autotrein van Oberwald naar Realp (bij Andermatt) is een ideale wijze om de furkapas, die overigens echt geweldig mooie uitzichten biedt, te vermijden. 

De Oberalp-autotrein van Andermatt naar Sedrun is wat minder populair bij toeristen, maar zeker niet minder mooi. De Oberalppas is hier het alternatief.

Twee autotreinen naar Iselle (Italië) zijn mogelijk vanaf Kandersteg en vanaf Brig. Bij Kandersteg is er geen alternatieve weg, bij Brig is de Simplonpas het alternatief. Ook deze bergpas is werkelijk prachtig en adembenemend. Ondanks de slingerende weg is deze route prima te rijden met een camper.

In Zwitserland is het verplicht om overdag groot gedimd licht te voeren.
Voor het rijden in de bergen geldt in Zwitserland: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer.

Het gebruik van apps of radarverklikkers die trajectcontroles en flitspalen laten zien is in Zwitserland verboden en dus wettelijk strafbaar. Verwijder deze dus van je telefoon, voor vertrek. 

Absolute vrijheid, een grote diversiteit aan vergezichten en klimaten en bovendien veel flexibiliteit maken een camperreis de ideale manier om het fantastische land te gaan ontdekken.

CAMPINGS EN OVERNACHTINGSPLAATSEN IN ZWITSERLAND

In Zwitserland zijn veel mooie campings en speciaal ingerichte camperplaatsen te vinden, variërend van ruimer opgezette campings met goede voorzieningen en faciliteiten tot kleine knusse plaatsen bij de boer in een bergdorpje. Er is een ontelbaar breed aanbod in Zwitserland en voor ieder wat wils. Leuk dus om de beste combinatie te bekijken voor tijdens jouw eigen camperreis. 

Vrij kamperen is in Zwitserland op de meeste plaatsen verboden, m.u.v. enkele speciaal aangeduide locaties of langs de autosnelweg. Vanzelfsprekend altijd met veel respect voor de omgeving en natuur. De Zwitsers zijn erg proper en schoon en verwachten dat ook van de toeristen die het land bezoeken. 

Via veel verschillende websites kun je goede informatie vinden over het kamperen tijdens je camperreis door Zwitserland. Op onze website staan natuurlijk ook alvast weer een aantal suggesties voor je beschreven. 

OP CAMPERREIS VANUIT ZURICH

Goed bereikbaar vanuit Nederland en op slechts 1,5 uur vliegen ligt Zürich, het economische hart van Zwitserland. Bern is dan misschien de hoofdstad, maar voor veel Zwitsers is Zürich de belangrijkste stad van het land. De prachtige stad is een bezoek meer dan waard. 

In Zürich kun je de camper ophalen en inleveren, maar voordat je met de camper op pad gaat adviseren we je minimaal één of twee dagen in te plannen om deze interessante stad te kunnen ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld een van de 50 (!) musea, de bekende winkelstraat Bahnhof Strasse, de Grossmünster kirche of de Hauptbahnhof. Er is ontzettend veel te beleven en verkennen. Een perfecte stad om de rondreis door Zwitserland te starten of juist af te sluiten.

Met je eigen huurcamper reis je door het diverse Zwitserland en ontdekt zo optimaal wat het land allemaal te bieden heeft. Stel met ons de ideale camperreis samen en verken de mooiste plekjes van Zwitserland. Wil jij ook een camper huren in Zwitserland? Dat kan bij camperspecialist Travelhome! Ga er op uit met het hele gezin of huur een camper voor twee personen en trek rond in je eigen tempo. Wij helpen je natuurlijk graag bij de voorbereidingen.

EEN CAMPER HUREN IN ZWITSERLAND

We werken samen met een gerenommeerde camperverhuurder, met locaties in Zürich, Brig en Lucerne. Via Travelhome huur je de camper bij McRent vanuit Zürich. De camper zijn van alle gemakken voorzien en variëren in grootte van campers voor 2 personen tot ruime campers voor 6 personen. Er is voor ieder wat wils. Wil jij een camper huren in Zwitserland en door dit fabelachtige land trekken? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder!
 

Reisexpert Susanne vertelt:

Wanneer je met de camper een tour door Zwitserland maakt kun je continu genieten van de grandioze bergwereld en de prachtige uitzichten. Maar niet alleen de natuur zal je hart doen smelten, ook de middeleeuwse, authentieke en karakteristieke steden en dorpen zijn werkelijk adembenemend. Tel daar de vriendelijke bevolking, de heerlijke gastronomie, de pure zuiverheid en de unieke vergezichten bij op en je komt (net als wij!) al snel tot de conclusie dat Zwitserland een echt camperland bij uitstek is! 
 

Camperreis op maat

Laat onze reisexperts een camperreis op maat voor je samenstellen!
Je ontvangt binnen enkele dagen vrijblijvend een uitgebreide offerte.
Ja, stuur mij een gratis offerte!