De 5 favoriete wandelingen in West-Canada van Maarten

De 5 favoriete wandelingen in West-Canada van Maarten

Door Maarten op 13 augustus 2019

Tijdens een camperreis door West-Canada heb je ontzettend veel mogelijkheden om mooie wandelingen te maken.
Van redelijk vlakke wandelingen tot wandelingen met de nodige hoogtemeters en van korte wandelingen tot wandelingen waar je een behoorlijk deel van de dag mee bezig bent. Een ding is zeker, te voet kun je op de állermooiste plekken komen, plekken die je met de camper of de auto niet kunt bereiken!

Afgelopen zomer heb ik tijdens mijn camperreis door West-Canada verschillende mooie plekken mogen ontdekken.
Nadat ik in Amerika eerder al verschillende wandelingen heb gemaakt, kan ik wel stellen dat ik besmet ben met het wandelvirus.
Ik heb mijn 5 favoriete wandelingen in West-Canada op een rijtje gezet:

#1 Big Beehive Trail

Afstand: 10,3 KM - Hoogtemeters: 647 meter - meer informatie over Big Beehive Trail
Deze wandeling start bij het Fairmont hotel bij Lake Louise. Via een redelijk breed pad lopen we in ruim 3km naar Mirror Lake.
De route begint met een paar honderd meter stevig klimmen, waarna het vervolg richting Mirror Lake iets vlakker is.
Mirror Lake is een klein meertje, een ideale plek voor een korte pauze. Vervolgens lopen we door in de richting van Lake Agnes en het bekende Teahouse hierbij.
Lake Agnes Teahouse is een bekende stopplek tijdens deze trail. Vele mensen staan bij dit Teahouse in de rij voor een kleine versnapering.
Wij eten onze Beef Jerky en Muesli repen op voordat we aan de échte klim beginnen. Het laatste stukje van Lake Agnes naar het uitzichtpunt bovenop de Big Beehive is het pittigste deel van de trail.
Afhankelijk van het seizoen kan er op delen van dit stuk nog sneeuw liggen. Wij hebben pech, het eerste stuk van de trail na Lake Agnes is nog redelijk besneeuwd.
Nadat we de sneeuw gepasseerd zijn slalommen we omhoog en komen we aan op de top. Het is de moeite waard.
We zien niet alleen het enorme Lake Louise van boven, we kijken veel verder weg, zelfs de enorme bergketens verderop zijn zichtbaar.
Wanneer je voldoende tijd hebt en je Lake Louise op een nét iets andere manier wilt zien dan velen, dan is deze trail een echte aanrader!
Ondanks dat je zeker niet de enige zult zijn tijdens deze wandeling, is het voor je gevoel op de top niet erg druk.


#2 Bald Hills Trail

Afstand: 13,2 KM - Hoogtemeters: 701 meter - meer informatie over Bald Hills Trail
Bald Hills Trail start bij de parkeerplaats aan het einde van Malige Lake Road. Via een redelijk brede brandweg klimmen we het eerste stuk in hetzelfde tempo.
Na ongeveer 2,5 KM in hetzelfde tempo klimmen hebben we twee keuzes, de korte steile route of de iets langere minder steile route. Wij kiezen voor de kortere steile route. Via een zig-zag pad klimmen we in korte tijd behoorlijk wat hoogtemeters. Doordat we van Maligne Lake af lopen (dus met onze rug naar het meer toe) is het zeker de moeite waard om een aantal keren te stoppen om om te kijken. Het uitzicht over Maligne Lake is namelijk schitterend! Na dit steile stuk komen we bij een vlak deel aan. Enerzijds fijn omdat het iets handiger loopt, anderzijds jammer omdat het uitzicht beperkt is. Maar niet getreurd, Wanneer we verder lopen klimmen we nog een stuk verder en laat het fenomenale uitzicht over Maligne Lake niet lang op zich wachten.
In één oogopslag zien we het schitterende Maligne Lake liggen, tel daarbij op de schitterende bergen en je hebt een plaatje waar je uren naar kunt blijven kijken.


#3 Stawamus Chief Trail to Peak One

Afstand: 3,5 KM - Hoogtemeters: 536 meter - meer informatie over Stawamus Chief Trail to Peak One
Deze korte (maar zeer pittige) wandeling, start pal naast de Sea to Sky gondola in Squamish. Squamish is gelegen tussen Vancouver en Whistler.
Ondanks dat de wandeling naar Peak One slechts 3,5 KM telt, is deze misschien wel intensiever dan de wandeling naar Big Beehive of Bald Hills.
We klimmen hier namelijk in zeer korte tijd zo'n 500 meter. Eigenlijk is de wandeling een constante aaneenschakeling van traptreden. Doordat het uitzicht over de omgeving vanaf Peak One het mooist schijnt te zijn, lopen wij enkel naar deze peak. Tijdens het laatste deel van de wandeling beklimmen we een rots. Via een ladder en kettingen komen we uiteindelijk bij het uitzichtpunt. Een geweldig uitzicht over Howe Sound Bay is de beloning voor deze intensieve klim.


#4 Valley of the Five Lakes

Afstand: 4,5 KM - Hoogtemeters: 154 meter - meer informatie over Valley of the Five Lakes
Een iets minder intensieve wandeling is Valley of the Five Lakes nabij Jasper. Deze wandeling start vanaf de parkeerplaats aan de Icefields Parkway net ten zuiden van Jasper.
Zoals de naam al doet vermoeden lopen we tijdens deze wandeling langs 5 meren. De wandeling telt relatief weinig hoogtemeters wat deze toegankelijk maakt voor vrijwel iedereen. Alle 5 de meren hebben een eigen uitstraling waardoor de wandeling geen moment verveelt. Ondanks dat mijn voorkeur uitgaat naar de iets intensievere wandelingen, is deze wandeling een prima optie voor een rustigere dag. Je zult deze wandeling zeker niet alleen lopen, desondanks lijkt het niet extreem druk op de paden.

#5 Johnston Canyon Trail to Upper Falls

Afstand: 5 KM - Hoogtemeters: 236 meter - meer informatie over Johnston Canyon Trail to Upper Falls
Tijdens deze goed toegankelijke wandeling naar de Upper Falls van Johnston Canyon (nabij Banff) Lopen we in +/- 5 KM en 236 hoogtemeters naar twee watervallen.
We lopen eigenlijk zo goed als de hele route langs Johnston Creek. Na ruim 1,2 KM zijn we bij de Lower Falls. Een kleine maar behoorlijk krachtige waterval waarbij we dichtbij kunnen komen.
Vervolgens lopen we verder in de richting van Upper Falls, deze waterval ligt slechts 1,2 KM verder dan de Lower Falls. Dit is een iets grotere waterval welke je vanuit twee punten kunt bekijken. Voor het tweede viewpoint moet je echter wel nog een stukje extra klimmen. Doordat de watervallen in een Canyon gelegen zijn, en je er behoorlijk dichtbij komt is het lastig om ze mooi te fotograferen. De wandeling door de Canyon is de moeite waard, en dat weten (helaas) meer mensen.. Een ander nadeel van deze wandeling is de beperkte parkeergelegenheid voor campers, wij waren genoodzaakt om de camper in de berm naast de weg te parkeren.

 

Dit is slechts een kleine selectie uit de tientallen en zelfs misschien wel honderden schitterende wandelingen die je kunt maken in West-Canada. Om te zorgen dat je goed voorbereid aan een wandeling begint onderstaand nog een aantal tips:

- Zorg dat je altijd Bearspray bij je hebt, just in case.
- Draag je kleding in laagjes zodat je altijd eenvoudig iets aan / uit kunt doen.
- Zorg dat je voldoende drinken (water en drinken met suiker) bij je hebt.
- Zorg dat je voldoende eten bij je hebt.
- Wanneer je in een kleine groep loopt zorg er dan voor dat je of muziek of een berenbel bij je hebt.
- Informeer vooraf bij de lokale toeristeninformatie naar de condities van de wandelpaden.