De dag waarop je de camper ophaalt

De dag waarop je de camper ophaalt

Door op 5 december 2019

Eindelijk is het zo ver! Jouw grote camperavontuur is begonnen. Vandaag is het de dag waarop je jouw camper, je thuis tijdens de komende rondreis, gaat ophalen. De dag waarop je de camper ophaalt is anders dan de andere dagen van je rondreis en er zijn een paar zaken handig om te weten. Hoe ziet deze dag eruit? Wij geven je graag tips om de eerste dag gesmeerd te laten verlopen!

REGELEN VOOR VERTREK

Er zijn een paar dingen die je al geregeld voordat je bent vertrokken:

 • ONLINE INCHECKEN BIJ DE CAMPERVERHUURDER

  Bij de meeste camperverhuurders moet je voor je vertrekt al online inchecken. Je geeft alvast de belangrijke gegevens door en de verhuurder maakt alvast de administratie in orde. Dat scheelt bij het ophalen van de camper enorm veel tijd. De link voor het online inchecken staat op je campervoucher.

 • DE VOORWAARDEN DOORLEZEN

  Van alle camperverhuurders kun je op onze website de voorwaarden lezen. Vaak zijn deze in het Engels. De teksten die je hier vindt kun je voor een deel op het contract ter plekke verwachten. Het is aan te raden om de voorwaarden alvast een keer door te lezen voor je de camper gaat ophalen. Op de dag van ophalen van de camper komt er namelijk veel info op je af én zul je misschien nog wat last hebben van je jetlag. Heb je de tekst al eens eerder (voor een deel) gelezen dan helpt je dat waarschijnlijk. Mocht je vooraf nog vragen hebben over de voorwaarden dan vraag het ons gerust.

 • KIJK ALVAST DE ONLINE INSTRUCTIEVIDEO

  Bij sommige camperverhuurders kun je alvast een online instructievideo bekijken. Het is dezelfde film als je normaal gesproken bij het ophalen van de camper te zien krijgt. Vooral als je voor de eerste keer met een camper rond gaat reizen is het fijn om deze video alvast een keer op je gemak bekeken te hebben. Het is niet moeilijk om met een camper te reizen, maar er zijn een paar dingen die je even moet weten (bijvoorbeeld hoe je het warme water aanzet voor een douche en hoe het tanken precies in z’n werk gaat). Er komt bij het ophalen van de camper namelijk veel info op je af en het is fijn als je al wat bent voorbereid. 

 • ONLINE BOODSCHAPPEN DOEN?

  Je kunt vanuit Nederland bij grote supermarkten vaak al online je boodschappen bestellen. Super handig als je niet zoveel tijd hebt óf wilt besteden in de supermarkt. Je maakt hiervoor normaal gesproken een account aan, gekoppeld aan je creditcard. Het adres van de camperverhuurder staat op je voucher. Zoek via Google Maps naar de supermarkt die het dichtste bij is en geef deze supermarkt op bij je online bestelling. Vaak geef je een tijd aan waarop je de boodschappen zult ophalen. In de supermarkt is een aangewezen pickup point waar je naartoe kunt met je afhaalbewijs.

 • EEN AFSPRAAK MAKEN OM DE CAMPER OP TE HALEN

  Minimaal een dag voordat je de camper ophaalt bel je even met de camperverhuurder om een tijd af te spreken waarop je de camper op komt halen óf waarop je zult worden opgehaald door de camperverhuurder (als dat wordt aangeboden door de verhuurder). 
  Bij de meeste verhuurders haal je de camper pas in de middag op, vaak kan het vanaf 13.00 uur. Het hangt van de gemaakte planning en de drukte van de ophaaldag af hoe laat je wordt ingedeeld om de camper op te halen. De verhuurder maakt de planning van de dag pas last minute, waardoor het geen zin heeft om al eerder te bellen dan één dag voor ophalen van de camper.

 

VERVOER NAAR DE CAMPERVERHUURDER

Is er bij jouw boeking een transfer naar de camperverhuurder inbegrepen (dat zie je terug op je campervoucher én op je factuur) dan heb je met de verhuurder inmiddels een afspraak gemaakt hoe laat en waar je wordt opgehaald. Is er geen transfer inbegrepen bij jouw camperreis dan ga je op de afgesproken tijd op eigen gelegenheid naar de camperverhuurder. Je kunt hiervoor een taxi nemen of gebruik maken van apps zoals Uber om je vervoer te regelen. Openbaar veroer is in de meeste gevallen wat lastiger, omdat veel verhuurders buiten het centrum van de stad gevestigd zijn. Een aansluiting met het openbaar vervoer is daardoor niet altijd even goed aanwezig.

 

BIJ DE CAMPERVERHUURDER

Aangekomen bij de camperverhuurder zie je de vele campers al staan en vraag je jezelf waarschijnlijk meteen af welke van jou gaat worden. Je zult het snel genoeg weten! Meld je binnen bij de balie zodat je de administratieve handelingen kunt doorlopen en dan lekker de weg op kunt.

Het ophalen van de camper zelf neemt ongeveer 1,5 tot 2 uur in beslag, echter houd er rekening mee dat je op drukke dagen niet meteen aan de beurt bent en het dus langer kan duren. 

 

ZORG ERVOOR DAT JE DE VOLGENDE ZAKEN NIET ERGENS DIEP IN JE KOFFER HEBT WEGGESTOPT

 • De rijbewijzen van alle mogelijke bestuurders 
 • Je campervoucher
 • De creditcard van de hoofdbestuurder (die je bij boeking hebt doorgegeven)

Het spreekt voor zich, maar we zeggen het graag nog een keer: lees het huurcontract goed door voordat je het ondertekent.

Er loopt een medewerker van de camperverhuurder met je mee rondom de camper. Samen speuren jullie naar eventuele schade aan de camper, welke op het contract worden ingetekend. 

Kijk ook even naar de inventaris en check of deze compleet is. 

Sommige verhuurders hebben bij de ophaalstations kasten staan met spullen die vorige huurders hebben achtergelaten voor de volgende reizigers. Die spullen kunnen variëren van campingstoeltjes tot aan eten, kaarsjes, toiletchemicaliën, etc. Fijn om hier even tussen te speuren om te checken of je al iets van je boodschappenlijstje kunt afstrepen.

 

DE UITLEG VAN DE CAMPER

Afhankelijk van de camperverhuurder waar je mee reist krijg je een film te zien met uitleg van de camper óf een persoonlijke uitleg over hoe de camper werkt. Er wordt vanalles uitgelegd, zoals bijvoorbeeld het aansluiten van de camper op het stroomnetwerk, de riolering en de wateraansluiting op een camping, hoe het dumpen van de tanks werkt, hoe je de waterpomp en het warm water aan moet zetten. Belangrijke info om te weten dus! Luister met meerdere mensen, samen zul je meer onthouden.

Bedwing jezelf nog even en laad nog niet je bagage in de kastjes van de camper. Je kunt de tijd nu beter gebruiken om de reis te beginnen. Alle bagage kun je dan straks op de camping op je gemakje inladen. Zorg wel dat je koffers goed vast staan of liggen, zodat ze tijdens het rijden niet kunnen gaan schuiven. Je kunt ze (als je niet over zanderige, onverharde wegen gaat rijden) ook in het bagagevak aan de zijkant van de camper opbergen.

 

 

DE EERSTE RIT - BOODSCHAPPEN EN OP WEG NAAR DE EERSTE CAMPING

Als alle formaliteiten zijn afgehandeld en je helemaal klaar bent om te vertrekken kan je reis beginnen.

De eerste rit is misschien nog wat onwenning. Je moet even wennen aan de afmetingen van de camper en misschien ook aan het rijden in een automaat (je linkervoet hoeft deze vakantie écht alleen maar de handrem in te drukken voor het parkeren!). Die eerste rit is waarschijnlijk naar de supermarkt. Boodschappen doen óf je vooraf bestelde boodschappen ophalen. 

Het is gemakkelijk om totaal de tijd te vergeten in de supermarkten, ze zijn vaak zó groot en hebben zoveel assortiment dat je je ogen uit zult kijken. Maak vooraf een lijstje wat je nodig hebt, zodat je wat houvast hebt! Meer tips voor het doen van de boodschappen op de eerste dag én wat te kopen vind je hier.

Tanken hoeft hoogst waarschijnlijk nog niet. Bij de meeste camperverhuurders heeft de camper bij het ophalen van de camper een volle benzinetank.

Op naar de eerste camping!
Zoals je hebt kunnen lezen hierboven komt er nogal wat op je af die eerste camperhuurdag. Het is fijn als je, zeker als je in de middag je camper ophaalt, een korte rit plant voor de eerste dag. Op de camping aangekomen sluit je de camper aan op de stroom, elektriciteit en riolering (bij full-hookup campings). Pak rustig je koffers uit en leg alles strategisch in de kastjes. Steek dan het vuur aan en laat het grote genieten beginnen.