Algemene informatie

De prijzen die worden genoemd zijn allemaal inclusief verkoopbelasting en reserveringskosten.
Totale reisafstand: 2450 km
Totale kosten benzine/diesel: CA$350,-
Campertype en -verhuurder: TC-S van Fraserway
Gemiddeld verbruik: 6 per gallon
Gemiddelde kosten campings: CA$50,-, totaal CA$825,-
Ook extra kosten als: € 175,- persoonlijke uitgaven
Totale kosten boodschappen: CA$350,-
Totale kosten uit eten: CA$185,-

Canada park pass: Gratis in 2017 door 150 jaar bestaan. Normaal CA$140
Ferry overtocht Vancouver
island: CA$95 voor 2 personen enkele reis
Whale Watching: CA$ 135,- p.p.
Blue River Safari: CA$ 90,- p.p.
Athabasca Glacier tour: CA$ 94,- p.p. inclusief the skywalk

Amsterdam - Vancouver

De dag is daar! We gaan naar Canada om dit prachtige gebied nu zelf te gaan verkennen. We vliegen om 13:00 uur vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Vancouver. We hebben online ingecheckt en begeven ons naar de bagagedrop-off. De drukte op Schiphol is goed te merken maar (merkwaardig of niet) hebben we er niet veel last van. Bij de bagagedrop-off staat wel een rij en snel vraag je je af of het online inchecken tegenwoordig nog wel zin, gezien de meiden achter de incheckbalies het erg rustig hebben. Toch verloopt het snel en voor we het weten zitten we in het vliegtuig.


Een aantal films en series later landen we op Vancouver. Uiteraard hier nog door de check maar de Canadezen weten hoe ze de grote getalen passagiers moeten verwerken. We volgden de bordjes 'Courtesy shuttle', de plek waar de Airport shuttles komen. Bij sommige hotels wordt er verwacht dat gasten even naar het hotel bellen dat ze gearriveerd zijn, andere rijden continue heen en weer. Vaak om de 15 minuten dat er een shuttle voorbij komt. Wij hebben geluk want al voordat ik het hotel kon bellen komt onze shuttle al.
Na een vlucht van bijna 10 uur en 9 uur tijdsverschil was onze biologisch klok wel een beetje van slag. We hebben ons best gedaan om zo lang mogelijk op te blijven maar om 18:00 uur (03:00 uur NL tijd) vallen we toch echt om en zijn lekker gaan slapen.


Overnachting: Holiday Inn Vancouver Airport
Kosten: € 256 voor 2 nachten
Ligging: Richmond Vancouver Airport

Vancouver

Na een lange nacht worden we toch vroeg wakker, half 5. Gezien de jetlag en hoe vroeg we in bed lagen, heb ik niets te klagen. Vandaag staat Vancouver op het programma. De monotrail brengt ons in ongeveer 20 minuten naar Waterfront. Vanaf het hotel is het station ongeveer 15 minuten lopen. Aangekomen bij Waterfront komt de rustige en gezellige sfeer van de stad je meteen tegemoet. Iedereen is heel gemoedelijk en vriendelijk waardoor je je als toerist erg welkom voelt in de stad.
We besluiten om met de fiets Vancouver te verkennen. Fietsen gaat hier erg goed. Er zijn overal fietspaden en er wordt duidelijk aangegeven waar je kan fietsen. Soms wel echt tussen de auto's en moet je goed aangeven waar je naar toe wilt. Een beetje lef komt hier wel bij kijken!


Als eerste zijn we naar de buurt Kitsilano gefietst. Om hier te komen fietsen we over de Granville Street Bridge. Een drukke weg waar je goed aan de kant moet blijven. Je vraagt je soms af of het wel de bedoeling is maar gezien er ook voetgangers voorbij komen, denk ik wel dat het mag. Je ziet weinig toeristen in deze wijk. Veel winkels, cafeetjes en woonwerk verkeer. Leuk om de zien hoe de locals hier leven. Hoewel het voor ons westerlingen geen cultuurschok is, is het altijd leuk om te zien. Uiteindelijk komen we aan bij Kitsilano beach. Het weer is goed, rond de 27 graden en volle zon. Toch voel je wel hoe dicht je bij de oceaan bent door de af en toe frisse wind. De Canadezen hebben er geen last van en liggen massaal op het strand te bakken. In de baai was een zeilwedstrijd bezig met kleine optimistjes en op de achtergrond domineren de hoge bergen met sneeuwtoppen. Welkom in Canada!


Na even te hebben genoten van dit prachtige uitzicht besluiten we door de fietsen om ergens een hapje te eten. We komen uit bij Granville Island, een klein eilandje precies onder de brug waar we net overeen kwamen. Dit eilandje bestaat vooral uit een indoor markt, kleine winkeltjes en eettentjes. In een lokaal visrestaurant genieten we van een heerlijke lunch met uitzicht op een haven. Na de lunch fietsen we terug richting Stenley Park.    
Stanley Park is gelegen op een schiereiland wat voornamelijk bestaat uit bossen. Bij een park denk je al gauw aan open grasvelden en hier en daar een mooie boom. Voor Stenley Park geldt precies andersom. Veel bomen en af en toe een grasveld. Daarnaast zijn er ook een aantal stranden waar de Canadezen graag vertoeven. Een aanrader om door heen te fietsen en tussendoor een pauze te nemen op een mooie uitkijkplek of bij het strand.


De gemoedelijkheid en de rust die de stad uitstraalt valt me steeds weer op. Er zijn regels en iedereen houdt zich hieraan. Geen gehaast, respect voor mekaar en voor de mooie natuur!


Overnachting: Holiday Inn Vancouver Airport
Kosten: € 256,- voor 2 nachten
Ligging: Richmond Vancouver Airport

Vancouver - Victoria

We gaan de camper ophalen! Stiekem toch wel spannend. Voor mij de eerste keer dat ik zelf in zo'n grote camper ga rijden en dat ik het verhuurstation van Fraserway eindelijk in het echt ga zien.
Gisteren heb ik al contact gehad met Fraserway om een afspraak te maken voor de transfer. Iets voor 09:00 uur komt Keith de lobby van het hotel binnen lopen en brengt als een gentleman onze koffers naar het busje. We halen nog 1 ander stel op en zijn dan binnen 15 minuten bij Fraserway. Onze hostess begeleid ons naar binnen en daar wordt het papier werk in orde gemaakt. Ondertussen brengt Keith de koffers al naar de juiste camper. Wanneer we zelf naar de camper lopen zien we alle campers klaar staan op het grote terrein, wachtend op de huurders. Ook de wasstraat is niet te missen, waar medewerkers ervoor zorgen dat de campers er weer spik en span uitzien.


Voor onze reis hebben we de truck camper gehuurd, de TC-S. Ik schrik wel even als ik constateer dat de motorkap tot mijn schouders komt en er 2 traptreden nodig zijn om de auto in te komen. Na eigen inspectie en de nodige foto’s komt een medewerker om alles uit te leggen. Het is erg fijn dat er ruim de tijd wordt genomen voor de uitleg en mogelijkheid is voor vragen. De focus ligt bij Fraserway duidelijk op persoonlijke aandacht. Belangrijkste is dat de huurders alles snappen en vol vertrouwen op pad gaan. Mijn kennismaking met Fraserway is dan ook heel positief. Wat een organisatie en mooi bedrijf om te zien.   


De koffers zetten we binnen. Eerste zorg is om heelhuids van het terrein af te komen zonder dat het iemand opvalt dat dit mijn eerste keer is. De camper is gloednieuw en groot. Maar na het plaats nemen achter het stuurt voelt het niet direct dat ik een heel huisje op mijn rug mee neem. Uiteraard rijdt het zwaar maar super comfortabel. Eerste stop is Tswwassen waar we de ferry nemen naar Vancouver Island. Dit is ongeveer 30km rijden op een rechte weg. Een goede weg om even te wennen aan het rijden met de truckcamper.


De ferry naar Swarts Bay vertrekt elk uur. Vooraf had ik geen reservering gemaakt vanwege de vele vertrekken en omdat dit erg moeilijk in te schatten was. Dit was ook echt niet nodig. We zijn er om 12:15 uur en kunnen meteen een ticket kopen voor vertrek om 13:00 uur. Kosten zijn $95 voor 2 personen en de camper. Op de ferry is niet veel aanwezig maar alles wat je nodig hebt voor de trip van 1,5 uur. Gezien het uitzicht heb je ook niet veel nodig. Het eerste half uur vaar je op open water waarna de eerste eilanden al in zicht zijn. Het laatste uur vaart de ferry onder andere tussen Mayne Island, Prevost Island en North Pender Island met op de achtergrond de hoge besneeuwde bergtoppen van de staat Washington. Wat een mooie tocht!


We meren aan in Swarts Bay en zetten de rit voort naar de camping Fort Victoria. Dit is ongeveer 30 minuten rijden. Deze camping ligt in de wijk View Royal wat ongeveer 20 minuten van de stad af is. We hebben een erg mooie plaats op een steile helling maar omringt met veel groen. Ik neem de tijd om even te kijken hoe ik vanuit een steile helling op een rechte plaats de camper neer kan zetten. Gelukkig gaat dit goed. Zelfs zo goed dat de buurvrouw in eerste instantie komt kijken maar al gauw concludeert dat het goed gaat met de woorden; “This is not your first time!” In the pocket!


Overnachting: Fort Victoria
Kosten:  $105,-  Full hooked up 30 amp
Ligging: 30 minuten van centrum
Faciliteiten:  Toiletgebouw, douche, wasserette
Ferry:   $ 95,- 2 personen enkele reis

Afstand: 120 km

Victoria

Na de vele indrukken van de afgelopen dagen nemen we vandaag rustig de tijd om de ochtend te beginnen, koffers uit te pakken en lekker te ontbijten. Het is prachtig weer, zo'n 30 graden.
Het plan is om met de bus naar Victoria te gaan. Volgens de receptie van de camping vertrek de lijnbus vlakbij de camping. Na een half uur bij de bushalte te hebben gewacht, hebben we de hoop opgegeven of er überhaupt wel een bus komt. Achteraf bleek dan ook dat die bushalte niet meer in gebruik was. Wanneer er toevallig een taxi voorbij komt rijden twijfelen we ook niet lang en houden we deze aan.


Aangekomen in Victoria hebben we niet echt een plan, maar eigenlijk hoeft dit ook niet. Dit stadje heeft zoveel sfeer van zichzelf dat je je voldoende vermaakt door alleen al rond te lopen. Veel kleur en gezelligheid komt je tegemoet. Het doet heel erg Engels aan allemaal wat natuurlijk ook wel klopt gezien de geschiedenis van Victoria. De stad is vernoemd naar de Engelse koningin Victoria. Nadat het parlementsgebouw is bezocht en een stukje downtown, zijn we met de watertaxi naar Fishermans Warf gevaren. Reden hiervan was mede dat er voor morgen een Whale watching tour op het programma staat en we even willen kijken hoe we daar goed kunnen parkeren. Fishermans Warf zelf was erg toeristisch, je moet er van houden. Veel woonboten wat privé eigendommen zijn en eettenten voornamelijk gericht op de toeristen. Na een uurtje houden we het voor gezien en nemen we de watertaxi terug naar Victoria. Tijdens deze vaart stijgen de watervliegtuigen trouwens achter mekaar op. Je went er snel aan maar eigenlijk is dat echt een bijzonder gezicht. Als bootjes varen ze achter mekaar en stijgen een stukje verder op de lucht in.


Tegen het einde van de middag is het tijd om weer terug te gaan. Dit keer wel met de bus. Helaas is het kaartje dat we bij de receptie hebben gekregen niet heel duidelijk waardoor de bushalte lang zoeken is. Echter na 15 minuten in de bus te hebben gezeten (en ik met de offline map onze route aan het volgen ben) kom ik erachter dat we totaal de verkeerde kant op rijden. Ik loop naar de buschauffeur en mijn conclusie klopt… Weer uitgestapt en gewacht op de bus in de tegenovergestelde richting. Na ongeveer 30 minuten met de bus stappen we uit en lopen we nog een kleine 10 minuten terug naar de camping. De stoeltjes worden uitgeklapt, een wijntje ingeschonken en we genieten van de plek waar we nu zijn.


Overnachting: Fort Victoria
Kosten:  $105,- Full hooked up 30 amp
Ligging: 30 minuten van het centrum
Faciliteiten:  Toiletgebouw, douche, wassarette

 

 

Victroia - Ucluelet

Whale watching day! Toch een kleine droom die uitkomt. In Nederland heb ik deze tour al vast gelegd bij Eagle Wing Tours. Gisteren hebben we kunnen kijken waar we moeten zijn, dus voor de tour van 10:00 uur staan wij om 09:15 uur paraat. Na wat schriftelijk verplichtingen en een bakje koffie is het tijd om te vertrekken. Een van de bemanningsleden legt in een korte briefing uit naar welk gebied we gaan en welk dieren we kunnen verwachten. Het zal vooral gaan om de Killer Whales, bij ons vooral bekend als orka's, en de zeeleeuwen.


We varen uit op een grote ruime motorcatamaran boot met ongeveer 40 personen. Na de veiligheidsinstructies is iedereen 'vrij' om ergens plaats te nemen. Dat er 40 man op de boot aanwezig is heb je niet door. Iedereen verspreid zich en is 'excidet' voor wat komen gaat. De zee gaat flink te keer maar ik heb al vrij snel plaats genomen op het dek waardoor ik een mooie ‘overview’ heb. De tocht naar onze eerste stop levert me ook wat prachtige plaatjes op. We kijken uit op de kust van Washington en bereiken uiteindelijk ook vaargebied van de Verenigde Staten. Zijn we daar ook maar mooi geweest!


Na een kwartiertje varen komen we bij een rustig natuur gebied waar de zeeleeuwen heerlijk liggen te dutten, hoofdtaak van hun dag. Verder op zien we nog een arend in een boom.
Na de stop varen we door en als een van de eerste zie ik een vin! Je moet goed kijken dat geef ik toe maar het was er 1. De bemanning blijft vertellen over het gedrag van de orka's en bij welke familie zij horen. Orka's zwemmen namelijk altijd in groepen van 3 tot 4 begeleidt door de moeder. Ook hebben alle okra’s een grijze ‘vlek’ op de rug. Dit is een unieke vlek, vergelijkbaar met een vingerafdruk bij de mens. Op deze manier herkent de bemanning de dieren. Zij kennen alle groepen en hebben deze, en de orka’s individueel, namen gegeven.
Jonge orka's blijven zo'n 14 jaar bij hun moeder die hen langzaam aan leert om eten te zoeken. Het gedrag lijkt daarmee heel erg op die van de mens. Alleen zijn Orka's langer zwanger, zo'n 17 maanden. Maarja, wat wil je met een baby van 180 kilo!


De boot blijft tussen de 100 en 200 meter uit het gebied waar de dieren zwemmen en naar eten zoeken. Dichterbij mag niemand komen om de dieren te beschermen. We zien een zeilboot erg dichtbij varen en deze wordt dan ook terug gehaald door de kustwacht. Intussen komen de beestjes steeds een beetje boven en halen adem. Voor ongeveer 5 minuten zien we even niks en bekijk ik alvast snel de foto's die ik al had gemaakt. Iedereen schrikt op wanneer één van de 3 orka’s uit het niets voor/tegen de boot omhoog komt en uitblaast! Ongelofelijk hoe dichtbij, zelfs de bemanning staat er even van te kijken. Dit was de afgelopen maanden nog niet gebeurt. In het korte moment toch nog wat mooie foto’s kunnen maken voordat ze er met z'n drieën vandoor zwemmen.
Na een tocht van ruim 4 uur is het tijd om terug te gaan. Niets dan lof over deze organisatie! Ervaren en deskundige bemanning, vertellen veel over de dieren die in het gebied leven en houden altijd het belang van de dieren in hun achterhoofd. De boot was groot en stabiel. Daarbij was er de mogelijkheid om windjacks, mutsen of handschoenen te lenen.


Veel tijd om bij te komen na deze ervaring hebben we niet. De overnachting staat gepland in Ucluelet wat nog 300 km rijden is vanaf Victoria. Het is een mooie route langs de oostkust van het eiland. Vanaf Nanaimo steken we het eiland over naar de westkust. Dit is een lange weg tussen de bergen en langs verschillende meren. Stalen zenuwen zijn niet noodzakelijk maar wel aan te raden. De wegen zijn op sommige stukken erg smal waarbij je dicht langs de bergen rijdt.


Aangekomen in Ucluelet hebben we een plaats gereserveerd bij Ucluelet Campground.  Erg leuke camping gelegen tegenover een haventje waar wij met onze plaats op kijken. Na het aankoppelen van de camper is het tijd voor om deze dag even rustig door te nemen en de foto's te bekijken. Dit alles weer onder het genot van een Canadees wijntje.


Overnachting: Ucluelet Campground
Kosten:  $ 100,- voor 2 nachten Full hooked up 15 amp
Ligging: In centrum van Ucluelet
Faciliteiten: Toiletgebouw met douche, Wifi

Afstand: 300 km

Ucluelet

We verblijven twee nachten in Ucluelet waardoor we vandaag een rust dagje hebben. We staan rustig op en ontbijten buiten in de ochtendzon. Het is hier wel een stuk kouder dan in Victoria waar het toch rond de 30 graden was. In Ucluelet moeten we het doen met 15 graden maar gelukkig wel zon. Nadat we opgestart zijn besluiten we het dorpje verder te verkennen en een wandeling te maken langs de kust. Vanaf de camping is dit ongeveer 45 minuten lopen naar de kust. De wandeling zelf is zo'n 2 km. We zien snel dat Ucluelet echt een surfdorpje is. Vandaag valt het mee maar de oceaan kan aan deze kant erg ruig zijn waardoor het een walhalla wordt voor de ervaren surfers.


De wandeling begint gelijk vanaf de parkeerplaats, Wild Pacific Trail. Vanaf het begin horen we continue een zware gong en vragen ons af waar dit vandaan komt. Na een paar ideeën te hebben uitgewisseld komen we er toch niet achter en laten het even voor wat het is. De wandeling is eenvoudig en loopt echt langs de kust. Ik kijk en in de verte en realiseer me dat Japan het eerste land is wat er aan de overkant ligt, grappige gedachten. De linker- en rechterkant van onze wereldkaart die hier ergens samenkomen. We lopen verder richting Amphitrite Point Lighthouse en hebben eindelijk het antwoord op de zware gong. Het is een boei die heen en weer deinst op de golven. Deze boei dient als herkenningspunt voor de scheepvaart. Door de soms hoge golven zijn de lichtjes van de boei, die veelal aanwezig zijn, vaak niet te zien. Vandaar het geluid.


Na een aantal foto’s verder lopen we rustig door. Er zijn gelukkig genoeg andere wandelaars want ineens realiseren we ons dat hier ook beren rondlopen. Hoe meer geluid de beren horen hoe meer zij op afstand zullen blijven. Dus dat ziet hier wel goed.
Zo hier en dan zijn er verschillende uitkijkpunten waarvoor je een stukje naar beneden kan lopen. Na kleine 1,5 uur zijn we weer terug bij de camper. We eten nog iets, bezoeken een souvenirwinkeltje en rijden dan weer terug naar de camping.


Overnachting: Ucluelet Campground
Kosten:  $ 100,- voor 2 nachten Full hooked up 15 amp
Ligging: In centrum van Ucluelet
Faciliteiten: Toiletgebouw met douche, Wifi

Ucluelet - Whistler

Tijd om terug te keren naar het vasteland. Eindbestemming is Whistler, ruim 300 km rijden vanaf Ucluelet. Er gaat maar 1 weg naar de westkust van Vancouver Island dus we moeten de zelfde weg weer terug. We weten nu ongeveer wat ons te wachten staat dus alles verloopt voorspoedig. Na een paar tussenstops komen we na ongeveer 3 uur aan in Nanaimo. De ferry van 12:15 uur hebben we helaas gemist maar om 12:50 uur gaat de volgende al. De ferry vaart deze keer ten noorden van Vancouver en meert aan in Horseshoebay. Na deze 'tussenpauze' hebben we nog een kleine 150 km te gaan.


Het eerste stuk rijden we nog langs het water, de straat van Georgia. Na ruim een uur rijden we meer noordelijk het binnenland in wat direct is te zien aan de omgeving. Veel naaldbomen en groen. Whistler campground ligt ongeveer 15 km voor Whistler en om hier te komen staat er nog een behoorlijke klim te wachten. Maar dit is het meer dan waard! We hebben een prachtige plek wat uitkijkt op een enorme bergenpartij inclusief sneeuwtoppen. Dit uitzicht is echt genieten en staat garant voor prachtige plaatjes!


Overnachting: Whistler Campground
Kosten:  $57,75
Ligging: Boven op berg, 15 km van Whistler
Faciliteiten:  Toiletgebouw met douche, Wifi, wassarette

Latitude: 50.1163
Longitude: -122.9574

 

Afstand: 300 km

Whistler - Lillooet

Van achter de berg komt de warmte al om 7 uur de camper in schijnen. En bij het openslaan van de deur zien we als eerste de besneeuwde bergtoppen met daar achter de opkomende zon. Wat een uniek gezicht!


We staan weer rustig op en bellen even met het thuisfront. Whistler Campground beschikt over super goede WiFi (€7,- voor onbeperkt). Om 11:00 uur checken we uit en rijden richting Whistler. We volgen de borden Whistler Village en komen terecht in een echt skidorp. In de zomerdagen wordt het vooral gebruikt door mountainbikes die op alle mogelijke manieren de berg afkomen. Met een gondel kan je helemaal naar boven om daar een wandeling te maken. Het "dorp" zelf leent zich vooral voor veel horeca en winkels voornamelijk gericht op de sporten die hier te doen zijn. Skaten, mountainbike, raften etc. Schrik niet van de prijzen, er wordt goed gebruik gemaakt van het toerisme.
Na de lunch lopen we een stuk verder waar de herinneringen van de Olympische Spelen in 2010 te zien zijn. Het is een leuk dorp maar eerlijk is eerlijk, erg toeristisch.


Na een kleine 3 uur besluiten we terug naar de camper te gaan en door te rijden naar onze volgende overnachting, Lillooet. Dit is ongeveer 150 km rijden tussen de bergen. Er is 1 highway dus verdwalen of verkeerd rijden is eigenlijk onmogelijk. Daarbij is de weg ook wat je van een highway mag verwachten. Een goede weg waar je 100km/h mag. Af en toe berg op en af maar erg fijn om te rijden.
De temperatuurmeter blijft oplopen. Daar waar het in Whistler rond de 25 graden was loopt het kwik hier op tot aan 34 graden. Dit was geen verrassing want dit hadden we in Nederland al gezien. Wanneer we steeds dichter bij Lillooet aankomen zien we ook hoe dit komt. Het landschap hier is zo droog dat er amper iets groeit. De grote groene dennenbomen hebben plaats gemaakt voor veel droogte en lege vlaktes. Het komt een beetje over als het wilde westen.


We verblijven op Fasercove campground, deze camping is gelegen aan de rivier Clearwater. Heel anders dan de afgelopen dagen en super warm. Het is een kleine camping met een goede sfeer. Dat komt mede door de betrokkenheid van de eigenaar. Bij aankomst is hij erg geïnteresseerd en verteld wat over het gebied waar we nu zijn.


Overnachting: Frasercove Campground
Kosten: $40,- 30 amp en stroom. Sani dump $10
Ligging: 2 km van Lillooet aan de Clearwater rivier
Faciliteiten: 1 douche en toilet, beperkt wifi

Afstand: 400 km

Lilooet - Clearwater

Na een goede nacht zijn we weer vroeg op. Het is 8 uur als ik buiten ben en merk dat het al ruim 25 graden is. Na het ontbijt koppelen we alles af en volgen de GPS richting Dutch Lake Resort. Anders dan we hadden verwacht stuurt de navigatie ons niet door Lillooet zelf. Na even twijfelen zijn we toch omgedraaid om nog een bezoek te brengen aan dit plaatsje. En gelukkig maar! We komen al snel terecht bij een visiter center en tevens klein museumpje van Lillooet. Het dorpje is zo'n 100 tot 200 jaar dus beschikt nog niet over een hele rijke geschiedenis. Er zijn veel overblijfselen te zien allemaal van rond de 1900, erg leuk om te zien. Van de dames daar vernemen we dat er een lokale markt is iets verder op en besluiten een kijkje te nemen. Het is erg klein maar leuk om te zien. Veel van de kraampjes hebben eigen gemaakte producten of gemaakt van lokale ingrediënten zoals zeepjes, lotions of etenswaren. Na even rond gekeken te hebben en een broodje gehaald bij de bakker, besluiten we de trip voort te zetten.


Na ongeveer 30 km te hebben geslingerd op de bergwegen, merken we verschil in landschap. Het wordt weer groener, meer bomen en rivieren. Alles ziet er weer wat vruchtbaarder uit. Tijdens de rit worden er tientallen wandelingen, viewpoints en watervallen aangegeven. In het begin wil je kijken maar al gauw moet je concluderen dat je niet op elk punt kan stoppen.
Aan het eind van de middag komen we aan op Dutch Lake Resort. Totaal anders dan de vorige camping. De campingplaatsen staan aan het meer (Dutch Lake) en aan de andere kant veel groen van de bossen. Anders dan op de andere campings is dat de campers hier recht naar voren staan (met de neus naar het meer) en naast elkaar. Zo werd ons ook verteld omdat het anders niet uit zou komen met de stroompalen. Maar gezien wij een Truck camper hebben, heb ik toch gevraagd of wij de camper achteruit er in konden steken. Gelukkig was dit goed en hadden we vanuit het deurtje mooi uitzicht op het meer.


Overnachting: Dutch Lake Resort
Kosten:  $87,99 voor 2 nachten, full hooked up 30 amp
Ligging: 5km van Clearwater af, aan Dutch Lake
Faciliteiten: Toiletgebouw, wasserette, restaurant, kanohuur, wifi, kleine winkeltje. Veel mogelijkheden voor excursies in de omgeving.

Clearwater

Ook op deze plaats verblijven we 2 nachten waardoor we vandaag weer leven naar het motto; niets moet alles mag. Na het ontbijt en de koffie gaan we beginnen aan onze eerste hike! Het is een kleintje die we vanaf de camping kunnen beginnen. Ondanks de ruim 30 graden gaan we ervoor. Het eerste stuk is langs een paar huizen maar na 5 minuten begint de trail. We lopen de eerste 100 meter langs de Clearwater rivier als we ons wederom de beren realiseren. En hier lopen we wel echt met z’n tweeën… Na enig heen en weer gespeculeer besluit ik een stukje terug te lopen naar één van de huizen waar een meneer in de tuin stond te werken. Hij zal toch wel de nodige ervaringen hebben met deze dieren in het gebied. De woorden: “Girl you will be fine, just make some noise. Bears don’t like surprises. Sing a song and call Gooo Bear!!” Moeten ons geruststellen. Vol goede moed loop ik weer terug en gaan we verder. We proberen te blijven praten en roepen af en toe de woorden Go Bear!


Het is een mooie wandeling zo langs de rivier, alleen geen rondje. Je moet dus dezelfde weg weer terug. Na een klein uur te hebben gelopen besluiten we terug te keren en lopen weer terug naar de camping.


De temperatuur is inmiddels ruim 30 graden en als we terug komen bij de camper zie ik verschillende kinderen een duik nemen in het meer. Dat zie ik ook wel zitten. Het water is heerlijk verkoelend en we komen even bij en genieten van de vakantie. Nadat we (lees; mijn moeder) het eten weer bij elkaar heeft gekregen maken we het kampvuur aan en prikken wat marshmallows op een prikker. Gewoon omdat het kan.


Overnachting: Dutch Lake Resort
Kosten:  $87,99 voor 2 nachten, full hooked up 30 amp
Ligging: 5km van Clearwater af, aan Dutch Lake
Faciliteiten: Toiletgebouw, wasserette, restaurant, kanohuur, wifi, kleine winkeltje. Veel mogelijkheden voor excursies in de omgeving.

 

 

Clearwater - Jasper

Vandaag weer een rijdag, eindpunt is Jasper National park. Halverwege hebben we een tussenstop bij Blue River voor de Blue River Safari. We vertrekken op tijd en na een kleine 2 uur komen we aan bij Blue River. Het is nog steeds erg warm en in combinatie met het vrijwel stilstaande water van deze rivier betekend dat…..? Juist, muggen. En veel. Daar hebben tot nu toe eigenlijk nog geen last van gehad. Het openen van de deur wordt dan ook ineens een uitdaging om te zorgen dat er geen mug mee naar binnen gaat.


Als de camper is geparkeerd en wij de juiste kleren hebben aangedaan melden wij ons bij de receptie. De bootjes vertrekken om de 15 minuten ongeveer dus we wachten even en kunnen dan aan boord. Het is een klein bootje voor ongeveer 10 tot 15 personen. Personeel is jong en super enthousiast, ze vertellen veel over het gebied en over de verschillende beren. Met hoge snelheid gaan we er van door en zit ik vol spanning en klaar met de camera voor de eerste beren. We hebben er tot nu toe nog geen één gezien dus dat wordt wel tijd. De boottocht opzich is al een super leuke ervaring. We varen Mud Lake op waarachter de grote bergen domineren.


Op het moment dat de boot zachter begint te varen is het opletten geblazen. De oever loopt vanaf het meer gelijk omhoog met veel bomen. Maar na goed kijken zien we de grote zwarte ‘knuffel’ beer. Ze zien er zo zachtaardig uit maar het blijft oppassen. De geluiden van het bootje doen de beren niets is ons verteld maar mensen stemmen wel. Daar schrikken ze van. Het is dan ook doodstil als we een tijdje voor de meer blijven drijven. Uiteraard wil ik de mooiste foto’s maken, maar met het tegenlicht van de zon en de boot die maar blijft bewegen is dit lastig. Maar de foto’s op mijn netvlies zijn misschien ook wel belangrijker.


Na ongeveer tien minuten varen we een stukje verder om op zoek te gaan naar de bruine beer. Er zijn een aantal grote verschillen tussen deze twee. Naast de kleur (maar dit hoeft ook niet altijd) heeft de zwarte beer een spitsere neus en kleinere klauwen vergeleken met de bruine beer. De bruine beer laat zich niet zomaar vinden, maar na een tijdje kan hij er niet meer om heen en laat zich zien. Druk snuffelend langs de oever zoekt hij naar eten. We moeten goed kijken, want de bruine kleur camoufleert goed tussen al die bomen.


Als afsluiter stoppen we nog bij een kleine waterval en gaan daarna terug naar het beginpunt. De hele excursie duurde iets langer dan een uur. Na deze mooie stop en eindelijk de eerste beren gezien te hebben, vervolgen we de weg richting Jasper. Vanaf Blue River is het nog iets langer dan 2 uur rijden naar dit plaatsje. Net na de overweldigende Mt. Robson rijden we Jasper National Park binnen. In Nederland hadden wij al een park pas aangevraagd en deze hing dan ook vanaf het begin van de reis aan de binnenspiegel voor het raam. Hierdoor konden wij bij de controle direct doorrijden. Bezoekers die de pas nog niet hebben kunnen die hier ophalen/kopen. Dit jaar is de toegang voor alle bezoekers gratis in verband met de 150ste verjaardag van Canada.
 
Na ongeveer 30 minuten rijden we Jasper binnen. De planning is om hier de souvenirs inkopen te doen en dat kan goed. Het dorpje oogt weer als een echt wintersport dorp. De hoofdstraat tegen over het treinstation heeft erg veel winkeltjes waar we toch zeker moeten slagen voor verschillende souvenirs voor thuis. 


Na het geshop besluiten we in Jasper even wat te eten voordat we de camping op gaan zoeken. We overnachten op Pocahontas campground wat nog een kleine 50km (40 minuten) rijden is vanaf Jasper. Onderweg ontstaat er ineens een file. Ze zijn op veel plaatsen aan het werk aan de weg dus dat zal waarschijnlijk de oorzaak zijn. Echter na een paar minuten zien we ineens waarvoor iedereen stopt, langs de weg loopt een grote moederbeer met haar 2 kleintjes! Helaas duurde het maar heel eventjes en de moeder neemt haar kroos weer veilig mee de bossen in.


We rijden verder richting de camping en komen hier aan als het al schemerig is. Ook deze camping is weer vol dus goed dat we alles gereserveerd hebben. Anders dan de afgelopen campings zijn er bij Pocahontas nauwelijks faciliteiten maar wel heel veel muggen…. Dit hadden we niet zo verwacht dus dat is even wennen. De camping is midden in de bossen en de plaatsen heel privé. Het zijn erg mooie plaatsen, met campingtafel en firepit. Echter door de muggen is het helaas niet mogelijk om buiten te zitten dus besluiten we lekker op tijd te gaan slapen.


Overnachting: Pocahontas $ 54 voor 2 nachten
Ligging:  40 km van Jasper
Faciliteiten: Toiletgebouw, water op centrale plek

 

Jasper

Voordat we gisteravond zijn gaan slapen ben ik nog op muggenjacht gegaan in de camper en dat heeft gelukkig zijn vruchten afgeworpen. We hebben goed geslapen en geen last gehad van de beestjes. Voor vandaag staat er niet veel op het programma. Na de drukke dag van gisteren zijn we wel weer toe aan een relaxt dagje. Na de koffie besluiten we een kijkje te nemen bij Miette Hot Springs. Ongeveer 15 km verder de berg op bevinden deze baden met warm zwavel water afkomstig uit de bergen. Het water komt met 54°C de bergen af en koelt af naar een comfortabele 40°C. In het kader van relaxt dagje kan dat natuurlijk niet ontbreken. Daar waar wij denken weer de enige te zijn die dit van plan is, is dit natuurlijk niet het geval. De parkeerplaats staat erg vol en we zijn bang dat al deze mensen in het bad zitten. Gelukkig zien we dat er vanaf dit punt ook een wandeling start dus dat stelt ons gerust. Totdat we de rij bij de kassa zien staan… In een folder zien we dat er bij Banff nog een hotspring is dus we besluiten daar op te gokken.


Voor de lunch en avondeten moeten we nog even boodschappen doen in Jasper en doen meteen de laatste souvenirs inkopen. We rijden langzaam terug en besluiten voor het avondeten op een mooie plaats te staan. Dat is de vrijheid van de camper. Onderweg ontstaat er weer een kleine file en dan weten we nu hoe laat het is! Snel de camera gepakt en mooie foto’s kunnen maken van een Elk en ander wildlife. We hebben een mooie plek gevonden en genieten van het uitzicht tijdens het avondeten.


Overnachting: Pocahontas $ 54 voor 2 nachten
Ligging:  40 km van Jasper
Faciliteiten:  Toiletgebouw, water op centrale plek

 

Abraham Lake

Vandaag de dag dat we de beroemde Ice Field Parkway gaan rijden! We laten Jasper achter ons en vertrekken fris richting het zuiden. We doen het rustig aan en eerste stop is een viewpoint. Vanaf hier is er uitzicht op de vijf hoogste bergtoppen, mooie koffiestop. We rijden verder en komen na een half uurtje de Athabasca falls tegen. Een wilde waterval waarvan we straks het begin gaan zien bij de Athbasca glacier. Ook bij deze ‘attractie’ geldt dat het op het eerste punt super druk is (inclusief de selfiesticks om je oren) maar wanneer je een stukje verder doorloopt, je veel minder toeristen tegenkomt. Daarbij heb je vaak nog een beter zicht.


Voor vandaag hebben we de Ice Field excursie op het programma dus we moeten nu wel door rijden naar het Columbia Icefield Centre. Daar aangekomen zien we de gigantische Athabasca Glacier al en de speciale bussen die hierop kunnen rijden. We lopen het centrum binnen en halen de kaartjes op. Anderhalf uur later (15:30 uur) is de eerst volgende plek en kunnen wij mee. Tip wanneer je deze tour gaat doen; boek de tour online en kies alvast een tijd. Dit scheelt veel wachttijd. Wanneer je niet precies weet wanneer je de tour wilt gaan doen, kom dan in de ochtend.
Uiteraard maken we er geen punt van, hadden zelf ook kunnen bedenken dat het druk is. Daarbij staan we op een waanzinnig mooie lunchplek en maken hier dan ook gebruik van. Ik draai de camper (achteruit inparkeren), smeren een broodje en hebben een geweldig uitzicht op de Athabasca Glacier.


Door de drukte zijn alle tours iets uitgelopen waardoor we uiteindelijk wel lang hebben gewacht eerdat we in de bus naar de glacier stapten. Met een touring bus rijden we het eerste stuk omhoog naar 2.000 meter. Vanaf daar stappen we over naar een speciale bus met enorme wielen, speciaal gemaakt om de glacier verder op te rijden. De tocht er naar toe is erg mooi en we komen steeds dichterbij. De chauffeur is een jonge jongen die ons veel verteld van de glacier en het gebied. Zo weet hij ons te vertellen dat de glacier in de jaren 80 tot aan de parkeerplaats kwam. Ieder jaar slinkt de glacier ongeveer 5 meter… Best confronterend.
Op 2.200 meter stappen we uit en is er tijd om rond te lopen en foto’s te maken. Op veel plekken zien we het glacierwater naar beneden stromen. Wat hier begint als een paar druppels wordt 100 kilometer verder op een wilde waterval/rivier. We zien verschillende toeristen een slok nemen van het helder pure glacierwater.
Na ongeveer een half uurtje stappen terug de bus in en stappen we over op de touringbus. Deze laatste brengt ons naar de Skywalk. Een glazen brug in een U-vorm, 280 meter boven de grond. Een leuke afsluiter van deze dag!


Overnachting: David Thompson Resort $77,50 Full hooked up
Faciliteiten:  Full Hook-up met 30 amp, speeltuin, supermarkt, wasserette, douchegebouw (betaald)
Ligging: Aan Abraham lake

Lake Louise

We hebben overnacht op het David Thompson Resort. Een erg mooie camping met grote plaatsen en veel faciliteiten. Weet wel dat er voor een aantal faciliteiten nog extra betaald moet worden. Douche $2,-, Wifi $10,- en is alleen bij de receptie maar werkt niet goed (werd door de receptioniste zelf gezegd).
In de ochtend brengen we een bezoek aan Abraham Lake. Voorafgaande de reis heb ik veel van dit meer gehoord en had daarom eigenlijk verwacht dat het toeristisch zou zijn. Maar niets is minder waar. Vanaf de camping lopen we 10 minuten naar het meer en worden we beloond op een oase van rust en natuur. Een prachtig blauw meer ligt voor ons. We moeten om 11 uur uitchecken dus moeten helaas weer terug. Om bij David Thompson Resort te komen hebben we highway 11 genomen, een afslag vanaf de Ice Field Parkway. We rijden dezelfde weg terug en komen aan de linkerkant een non-served camping tegen. Op deze plaats is het toegestaan om te overnachten. Er is geen receptie, geen faciliteiten waardoor de overnachtingen gratis zijn. De ‘camping’ is gelegen aan de Abraham river die uiteindelijk weer uitkomt in Abraham Lake. We rijden het terrein op voor het dagelijkse ochtendritueel, de koffie.


Na deze mooie plek rijden we door en vervolgen onze weg op de Ice Field Parkway. Het is het laatste stuk van deze mooie route wat eindigt bij Lake Louise. Na een half uurtje stoppen we bij Bow Lake waar rangers voorlichting geven over de verschillende beren die er leven in het gebied. Ze vertellen over het gevaar van de dieren, hoe belangrijk het is om afstand te houden en om geen voedsel achter te laten. Zodra de dieren hier aan gaan wennen zullen zij het snel afleren om zelf op zoek te gaan naar voedsel. Door de grote toeristenstroom naar dit gebied is het belangrijk en erg goed dat dit wordt gedaan.


Aangekomen in Lake Louise stoppen we eerst bij het kleine centrum voor een boodschap en een bezoek aan het visitors centre.
Bij het visitors centre vragen we naar de mogelijkheden om Lake Louise en Moraine Lake te bezoeken. Goed dat we dit hebben gedaan want ze geeft gelijk al aan dat dat nu niet meer gaat lukken. Door de drukte worden de wegen afgezet en het verkeer omgeleid. Wil je er naar toe ga dan voor 07:00 uur of na 20:00 uur. Dat is niet helemaal hoe we het hadden gepland maar zij heeft er vast ervaring mee. We besluiten eerst naar de camping te gaan en na het eten naar Lake Louise te rijden. Zo gezegd zo gedaan, om 19:30 rijden we richting dit beroemde meer. Ik zeg eerlijk mijn verwachtingen waren hoog, dit is toch hét meer. Met haar mooie kleur moet dit een onvergetelijk natuurverschijnsel zijn. Waar wij geen rekening mee hebben gehouden is dat de zon om 20:00 uur natuurlijk al langzaam afscheid aan het nemen is. En voor deze uitzonderlijk kleur heeft de zon een groot aandeel. Aangekomen bij Lake Louise schrikken we een beetje van de vele toeristen die er nog zijn. Het meisje van de visitor centre heeft niets teveel gezegd, hoe zal het hier overdag zijn…


Na het bezoek aan Lake Louise besluiten we door te rijden en ook naar Moraine Lake te rijden. Het plan is nog wel om het morgen overdag nog te proberen, mocht het niet lukken dan zijn we er nu in ieder geval al geweest. De weg naar Moraine Lake is bergweg van ongeveer 10 kilometer. Inmiddels rijd ik in de camper alsof het Ford Ka is dus dat is geen probleem. Ook hier zijn de kleuren van het meer iets anders dan op de foto’s doordat de zon al onder is. Maar ondanks dit uiteraard niets te klagen. De hoge bergen, grote dennenbomen aan de oever en dit heldere meer beseffen je dat je in Canada bent. Na een stukje gewandeld te hebben langs het meer keren we terug naar Lake Louise campground.


Overnachting: Lake Louise Campground
Kosten:  $ 44,- incl. water en stroom 15amp
Ligging: Nabij centrum Lake Louise
Faciliteiten:  Water, stroom 15 amp, toiletgebouw inclusief douche

Banff

Dag 15
We starten de dag rustig en ontbijten lekker buiten. Eindbestemming van vandaag is Banff, ongeveer 150 kilometer vanaf Lake Louise. Na het bezoek aan de twee bekendste meren van Canada gisteren, willen we het toch proberen om de meren met zon te bewonderen. Vol goede moed, maar wel gewaakt voor de drukte, gaan we op pad. Helaas is het van korte duur want we kunnen de camper niet parkeren. Gelukkig zijn we gisteren al geweest dus maken we ons niet heel druk. We rijden vanaf Moraine Lake terug de bergweg naar beneden en besluiten halverwege bij Paradise Trail te stoppen. Vanuit hier gaan verschillende wandelroutes en zou je eventueel ook naar Lake Louise of Moraine Lake kunnen lopen. Dit is wel voor een wandeling van ruim 15 km door het bos. We kiezen voor een iets korter ronde van 5 km. We lopen een stuk langs de rivier en tussen de bomen. Langzaam aan beseffen we toch dat het einde van de reis in zicht is. We genieten dan ook volop van de mooie natuur.


Terug bij de camper rijden we verder richting Banff, onze laatste stop voordat we de camper in Calgary inleveren. Na een half uur te hebben gereden op de inmiddels bekende bergwegen leidt de route ons richting de snelweg. De laatste 2 overnachtingen hebben we geboekt bij Tunnel Mountain Village 2. Een erg mooie camping vlakbij Banff maar toch erg beschut tussen de bomen. Gelukkig maar want de temperatuur is nog steeds rond de 30 graden! Wanneer we weer gesetteld zijn maken we van het laatste eten nog een mooie maaltijd.


Overnachting: Tunnel Mountain Village II
Kosten: $ 93,20
Ligging: Nabij centrum van Banff
Faciliteiten:  Full Hook-up met 30 amp, douchegebouw

Banff

De “laatste dag” is aangebroken. Vandaag staat dan ook in het teken van koffer inpakken en camper opruimen. ’s Middags gaan we nog even naar Banff om de laatste souvenirs in te slaan. In Jasper hadden we bij het tourist centre al een brochure mee gekregen voor verschillende hot springs bij Jasper en Banff. In Jasper is het niet meer gelukt om er heen te gaan maar nu willen op de laatste dag toch nog even lekker ontspannen. De Upper hot springs in Banff liggen aan de rand van het dorpje vlakbij de Gondola. Het bronwater bevat enorm veel mineralen wat erg goed is voor de huid. Temperatuur van het water ligt tussen de 37°C en 40°C. Van de verschillende hotsprings in het de Rockies ligt deze in Banff het hoogst van allemaal, namelijk op 1.585 meter hoogte. Het warme water, het prachtige uitzicht over bergen zorgen ervoor dat we deze mooie reis langzaam herbeleven.


Wanneer we terug rijden naar de camping zijn we natuurlijk op en top ontspannen en maken we het zeker niet laat.


Overnachting: Tunnel Mountain Village II
Kosten: $ 93,20
Ligging: Nabij centrum van Banff
Faciliteiten:  Full Hook-up met 30 amp, douchegebouw

 

Vancouver - Amsterdam

Vandaag moeten we de camper dan echt weer inleveren bij Fraserway. De koffers zijn gepakt, de camper is schoon en we vertrekken rond 8 uur richting Calgary. Dit is nog ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Banff. Voordat we bij Fraserway aankomen tanken we de camper nog en sluiten we aan in de rij voor het inleveren. Helaas duurt dit wat lang, er zijn maar 2 personen die staan ingedeeld om de campers te controleren. Tijdens het wachten kan je ook hier een lekkere hotdog halen en is er genoeg te drinken aanwezig.


Later horen we dat er helaas een aantal zieken zijn waardoor er iets te weinig personeel aanwezig is. Rond 12 uur is alles in orde en brengt de shuttle ons naar de luchthaven van Calgary. Onze vlucht naar Amsterdam staat gepland om 15:30 uur. Iets voor 1 uur zijn we dan ook op de luchthaven en kunnen we gelijk de koffers inchecken. Het is erg rustig waardoor we overal meteen door kunnen lopen. Wat opvalt is dat al het personeel in cowboykleren loopt. Later komen we er achter dat dit komt door het jaarlijkse Rodeo evenement in Calgary dat in die week plaats vond. Ongelooflijk hoe dat leeft hier.


Eenmaal ingestapt in de gloednieuwe Boeing van KLM maken we ons klaar voor de lange vlucht terug. Wat een mooie herinneringen nemen we mee terug naar Nederland. Dankbaar dat ik Canada op deze mooie manier heb leren kennen samen met mijn moeder.

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties