Algemene informatie

Camperverhuurder en type: Fraserway, type MH-22
Totale reisafstand: 3380 kilometer
Totale kosten diesel: CA$1192 / ca. €786
Totale kosten hotel Vancouver: €380
Totale kosten campings: CA$789,15 / ca. €515
Totale kosten boodschappen: CA$594 / ca. €387
Totale kosten buiten deur eten/drinken: CA$1130 / ca. €737
Totale kosten taxi/ov/parkeren: CA$127,40 / ca. €83
Totale kosten ferry: CA$243,10 / ca. €158
Canada Discovery Pass:  CA$136,40 / ca. €89

Excursies:
Fietsenhuur Vancouver: CA$14,30 p.p. voor 2 uur
Flyover Canada: online CA$24,65 p.p.
Capilano Suspension Bridge CA$46,95 p.p.
Chinese Gardens CA$14 p.p
Vancouver Foodie Tours: €40,22 p.p.
Vancouver Lookout: CA$17,50 p.p.
Banff Gondola: CA$57,60 p.p. bij online boeken, CA$64 p.p. ter plaatse.
Lake Louise Gondola: CA$37,75 p.p.
Columbia Icefield Glacier Adventure: CA$89,10 p.p. online, CA$99 p.p. ter plaatse
Maligne Lake Cruise: CA$72 p.p. online CA$79 p.p.
Blue River Safari: CA$100 p.p.
Peak 2 Peak Gondola: CA$132,35 voor 2 personen
Wing Whale Watching excursie: CA$287,70 voor 2 personen

Heenreis Amsterdam - Vancouver

1 juni 2018, het is dan eindelijk zover. We mogen naar Canada! We hebben maanden naar deze reis uitgekeken en nu is het moment daar.
We hebben vannacht al in een luchthaven hotel nabij Schiphol overnacht, zodat we een wat relaxtere start van onze reis hebben.
Onze vlucht vertrekt om 10:30 uur en we moeten 3 uur van tevoren op de luchthaven zijn voor onze intercontinentale vlucht. We ontbijten snel even in het hotel en nemen dan de shuttle naar Schiphol.
Deze reis vliegen we met American Airlines, op de heenvlucht zelfs via Dallas! Dit is behoorlijk om, maar vanwege het grote prijsverschil is dit ons zeker waard.


Deze euro's - of dollars ;) - besteden we liever in Canada! Naast de ETA hadden we in dit geval dus ook een ESTA nodig, welke we uiteraard al enkele maanden op voorhand geregeld hebben.
We zijn er iets voor 07:30 uur en zoeken naar de juiste balie om ons te melden. We hebben al online ingecheckt, maar moeten uiteraard wel onze bagage afgeven.
De balie is snel gevonden en er staat ook al best wel een rij. Alle passagiers dienen wat korte vragen te beantwoorden. Waar ga je heen? Wat ga je daar doen? Heb je zelf je koffer ingepakt?
We geven onze koffers af bij de balie en de stewardess informeert ons bij welke gate we straks moeten zijn. Ook verteld ze ons dat wij onze bagage niet op hoeven te halen tijdens onze overstap in Amerika. Dit is een aangename verrassing, scheelt toch weer wat!
Dit komt omdat American Airlines een samenwerking heeft met Dallas Fort Worth Airport.


We besluiten om direct richting de douane te gaan – je weet maar nooit hoe druk het daar is. Dit gaat verrassend snel en we zijn dan ook binnen 5 minuten aan de andere kant. We genieten van een kop koffie, lopen wat rond en gaan dan langzaamaan richting onze gate. Onze vlucht blijkt echter ruim een half uur vertraag te zijn, balen. Toch wel wat spannend, omdat we onze overstap moeten halen natuurlijk! Wanneer we na ruim 10 uur aankomen op Dallas airport hebben we de vertraging helemaal ingehaald. In Amerika moeten we tevens door de grenscontrole. We staan enige tijd in de rij en zijn dan aan de beurt. Wat komen we doen? We laten weten dat we slechts een overstap hebben en doorgaan naar Canada. Er wordt gevraagd naar onze plannen daar en ons ticket voor de volgende vlucht. We krijgen een stempel en het is weer door naar de volgende terminal. Deze bereiken we gemakkelijk met een trein. Hierna moeten we weer door de douane waarna we vervolgens naar onze gate kunnen. We halen wat te eten en voor dat we het weten kunnen we gaan boarden. Eenmaal aangekomen in Vancouver wacht ons de Canadese grenscontrole. Wederom dezelfde vragen en we mogen al snel doorlopen. De bagage is er binnen no time en we besluiten om taxi te pakken naar ons hotel. We zijn namelijk al ruim 22 uur wakker en best wel gesloopt. We verblijven in het Barclay in Vancouver stad. Een simpel, basic hotel maar prima en schoon. We ploffen meteen op bed, wat een dag!


Kosten taxi: 45 dollar inclusief tax & fooi
Kosten hotel Barclay: €380 voor 3 nachten op basis van een Deluxe kamer, enkel logies

Vancouver

Ondanks de vermoeidheid erg slecht geslapen. Vanaf 03.00 uur steeds wakker. Om 07.00 uur staan we uiteindelijk op en maken we ons klaar. We kijken op tripadvisor voor ontbijt restaurantjes en komen uit bij Cora, direct langs ons hotel met veel goede recensies. We gaan beide voor pancakes. Ik blueberry, Stephan strawberry & banana. De pancakes en koffie (free refill) zijn beide erg lekker.


Met ons buikje vol lopen we naar het Visitors Centre om wat informatie in te winnen. We willen eerst naar Stanley Park. We huren voor 2 uur fietsen bij Bayshore Bikes. We maken de gehele ronde op de Seawall, welke 10 kilometer in totaal is. Daarna lopen we terug naar Canada Place voor de lunch en bezoeken we de Flyover Canada. Deze is geweldig mooi en een absolute must bij een bezoek aan Vancouver.
We vervolgen onze route naar de Capilano Suspension Bridge. We nemen de gratis shuttle vanaf de Cruise Terminal. Het is zaterdag en behoorlijk druk in het mooie, groene, park. Zelfs met mijn hoogtevrees besluit ik om zowel de brug over te steken als de cliffwalk te doen. Vooral die laatste vond ik persoonlijk erg gaaf. In het park kun je veel informatie vinden over zowel de natuur als dieren. Na enige tijd nemen we de gratis shuttle bus terug naar het centrum. Onze volgende stop zijn de Chinese Gardens. De shuttlebus rijdt hier niet naar toe, dus we stappen halverwege ergens uit en gaan te voet verder.


Wanneer we aankomen bij de tuinen is er toevallig net een tour gestart, waar we nog bij kunnen aansluiten. De tour is erg leerzaam en we zijn blij dat we dit gedaan hebben. De tuinen zijn prachtig, een oase van rust, en dat midden in het centrum van Vancouver! Voor de originele tuinen is de toegang betaald. Echter is er langs de Chinese Gardens ook een park gebouwd, welke voor iedereen gratis toegankelijk is.


Door het vele lopen, fietsen en de weinige slaap zijn we erg moe dus besluiten de metro te pakken naar het Milestones restaurant, gelegen op Cambie Street. In Toronto heb ik hier heerlijk gegeten met collega’s, dus ik wou hier graag ook eens met Stephan heen. Beide genieten we het heerlijke eten en een verfrissende cocktail. Na het eten nemen we de metro terug naar het hotel, waar we moe maar voldaan aankomen.


Kosten metro: CA$11,40
Kosten fietsenhuur: CA$14,30 p.p. voor 2 uur
Entreekosten: Flyover Canada: online CA$24,65 p.p.
Capilano Suspension Bridge CA$46,95 p.p.
Chinese Gardens CA$14 p.p.

Vancouver

Eerst word ik om 02:30 uur wakker, maar gelukkig val ik daarna weer in slaap tot 06.00 uur. We blijven nog even in bed liggen en zoeken alvast wat dingen uit betreft het ov en de planning voor vandaag. Daarna maken we ons klaar en gaan we weer naar Cora voor het ontbijt, aangezien dit gisteren zo goed bevallen was. Vandaag eten we allebei yoghurt met granola en verse aardbeien, heerlijk. Voor 08:00 uur hebben ze een aantal ontbijt deals, waar deze er een van is. We ontbijten dus maar voor CA$ 16 inclusief onbeperkt koffie!


Vervolgens lopen we naar de metro en schaffen hier een dagpas aan. We reizen vervolgens naar Yaletown Dock en nemen hier de Aquabus naar Granville Island. Het is niet heel makkelijk om met het ov naar Granville Island te gaan, en dit lijkt ons persoonlijk de beste en snelste manier. Op Granville Island hebben we een Foodie Tour geboekt. We zijn wat vroeg dus lopen eerst een rondje door de hallen, gevuld met allerlei lekkers. Na vervolgens kennis gemaakt te hebben met de groep van 12 personen gaan we langs allerlei eet en drink tentjes om hier wat te proeven. Ook krijgen we veel informatie over de bedrijfjes en de herkomst van het eten. We hebben een super leuke groep en genieten van al het lekkers.


Wanneer de tour aan een einde is gekomen nemen we de Aquabus terug naar Yaletown Dock om hier op de metro te stappen richting Canada Place voor een bezoek aan de Vancouver Lookout. Vanuit hier kun je erg ver wegkijken en heb je een mooi uitzicht over de stad. Het ticket is de gehele dag geldig, dus je kunt ook nog savonds terug om de verlichte stad te bekijken!


We vervolgen onze weg naar Gastown, waar we de beroemde Steamclock bezoeken. Het begint wat te druppelen en we schuiven bij Trees Organic, waar ze schijnbaar de beste cheesecake van Vancouver hebben. We drinken hier koffie en genieten van een stuk cheesecake. Daarna bezoeken we Yaletown waar we wat rondwandelen en uiteindelijk bij de Yaletown Brewing Company belanden voor wat lekkere biertjes. We besluiten hier ook een hapje te eten. We bestellen een voorgerecht en uiteindelijk blijkt dit voldoende te zijn. Omdat we erg moe maar zeer voldaan zijn van alle indrukken besluiten we om terug te gaan naar het hotel. Morgenvroeg worden we opgehaald door Fraserway, dus we zorgen dat alle spulletjes weer ingepakt zijn. Dit scheelt weer morgenvroeg! 


Kosten metrokaart: CA$ 10 p.p.
Kosten Aquabus: CA$7,50 p.p.
Entree/activiteitenkosten: Foodie Tours: €40,22 p.p.
Vancouver Lookout: CA$17,50 p.p.

Camper ophalen en Manning PP

We staan op tijd op omdat de shuttle van Fraserway om 08.00 uur voor ons klaar staat. We willen wel even op ons gemak ontbijten, dus gaan voor de laatste keer naar Cora. We halen onze koffers op, checken uit en lopen naar het pick up point voor onze transfer. We worden bij het Blue Horizon hotel opgehaald en de chauffeur is ruim op tijd. Aangekomen bij het verhuurstation worden we vriendelijk ontvangen en krijgen we eerst een uitgebreide demo van de camper. Ook is er mogelijkheid voor vragen.


Vervolgens gaan we naar binnen om het papierwerk in orde te maken en ondertussen kunnen we genieten van een kopje koffie. Daarna zijn we klaar voor vertrek en gaan we naar onze eerste top: de Walmart in Abbotsford. Let op: ga niet naar de Walmart Abbortsford West, deze is gelegen in een winkelcentrum met overdekte parking waar de camper te hoog voor is. We slaan flink wat in. Ondertussen beginnen onze buikjes te rommelen dus eten we even snel wat bij de McDonalds. Daarna gaan we naar onze eerste overnachtingsplek: Manning PP.


Helaas missen we de afslag naar de camping en is het dus even zoeken. Uiteindelijk vinden we toch de goede ingangen arriveren we rond 16:00 uur op de camping. In deze periode is de camping enkel First Come First Serve. Ik was even bang dat we wellicht geen plek zouden hebben, maar er is nog ruim voldoen de plek. We zoeken een plekje uit waar available bij staat. Er rijdt een ranger rond op de camping en we rekenen bij haar af. Dan pakken we onze koffers uit en richten we alles in. Onderweg heeft het even geregend, maar nu is het weer droog en lopen we naar Spruce Bay Beach, wat gelegen is op de camping. We komen uit bij een prachtig helder meer omheind door bergen en bomen. We genieten van de rust en het uitzicht. Daarna gaan we terug naar de camper en maken soep en tosti als avondeten. Simpel maar lekker! Het is behoorlijk fris buiten, dus we blijven 's avonds binnen in de camper zitten en nemen de plannen voor de volgende dag door.


Camping: Lightning Lake Campground in Manning PP, geen hook up
Kosten: CA$43 inclusief hout

Afstand: 210 km

Okanagan Lake PP

Om 06.00 worden we alweer wakker. Omdat het vannacht erg koud is geweest zetten we heel even de verwarming aan om het wat aangenamer te maken in de camper als we onder de dekens uitkomen. We maken ons klaar en genieten van ons ontbijt. We zijn weer klaar voor vertrek en rijden naar de Strawberry Flats Trail. Eenmaal daar aangekomen zien we al snel dat er op vrijwel heel het pad nog sneeuw ligt. We besluiten niet verder te lopen maar onze weg te vervolgen naar de volgende bestemming.


De route die we rijden is erg mooi, langs veel groen en mooie riviertjes. We stoppen onderweg meerdere malen bij een rest area om van het uitzicht te genieten. Onderweg zien we zowel hertjes als berggeiten! Vervolgens gaan we nog even langs de Walmart om een aantal dingetjes te halen die we gisteren vergeten zijn. Ook gaan we naar de licor store om wat bier en cidertjes in te slaan. Deze verkopen ze in Canada namelijk niet in de gewone supermarkt zoals wij gewend zijn. We besluiten om bij de Subway te lunchen en rijden daarna verder naar onze camping voor vanavond. Deze regio is bekend om de wijngaarden, welke we dan ook veel tegenkomen onderweg. Tevens komen we langs erg veel campings, welke allen druk bezocht zijn. We hebben het idee dat deze regio ook populair is onder de lokale bevolking. Onze camping ligt direct aan een prachtig meer, in een beboste omgeving. We wandelen langs het meer naar de stijger en genieten hier van het uitzicht. Daarna gaan we terug naar ons plekje, waar Stephan de BBQ in elkaar zet en ik de afwas doe en even door de camping veeg. Na even genoten te hebben in het zonnetje gaan we ons opfrissen. We bereiden de BBQ van vanavond voor en genieten van het eten. We sluiten de avond af met een Corona bij het kampvuur. 


Camping: Okanagan Lake PP South Campground, geen hook up
Kosten: CA$41,30

Afstand: 220 km

Revelstoke NP

We worden rond 06.30 uur wakker en maken ons klaar. Vervolgens gaan we lekker buiten ontbijten, het is al heerlijk weer! Daarna pakken we alles in en vervolgen we onze route naar Revelstoke. Het begin van de route is behoorlijk druk, we komen namelijk door best wel wat stadjes. Wederom een prachtige route waar we beide van genieten. Ook gooien we de tank weer even vol en stoppen we tussendoor voor een kop koffie. Onze eerste echte stop in Revelstoke National Park is de Giant Cedar Trail. Het is inmiddels half 1 en krijgen best trek. We smeren een boterhammetje in de camper en zoeken vervolgens een mooi plekje om deze op te eten.


Daarna beginnen we met de wandeling. Zoals de naam al zegt vindt je hier vele, gigantische cedar bomen, omgeven door groen en hier en daar een stromend watertje. Het is een korte maar mooie wandeling, zeker de moeite waard. Daarna rijden we een klein stukje en stoppen we bij de Skunk Cabbage Trail om deze te bewandelen. Hier vinden we ook de typisch Canadese Red Chairs. Deze moeten natuurlijk even op de foto. Dit is een heel groen, bijna moerassig gebied. Het is vandaag warm, wat we hier extra goed merken. Ook klimmen we op het begin stuk een stukje naar beneden, richting het water. Ook dit is super mooi. Dan is het tijd om naar de camping te gaan. We hebben gereserveerd bij het Canada West RV Park. De navigatie geeft aan dat de naam nu Boulder Mountain Resort is, dus we zijn ietwat in de war. Aangekomen zijn ze hard aan het werk op het terrein. De eigenaar laat ons weten dat ze de gehele camping aan het renoveren zijn, en dus ook een nieuwe naam. Hij biedt direct zijn excuses aan voor het ongemak en krijgen tevens korting op de overnachting. Ook krijgen we gratis hout voor het kampvuur. Hij laat ons de hot tub en andere faciliteiten voor bij de receptie zien. Het lijkt erop dat deze ook gerenoveerd zijn, alles ziet er namelijk super netjes en modern uit. Ook zijn er wasmachines en drogers aanwezig. Een andere medewerker begeleid ons naar onze plek. Iedereen is erg vriendelijk en behulpzaam. Vandaag hebben we een full hook up plaats dus sluiten alles aan. We besluiten om ons eerste wasje te doen, ook omdat het buiten zo warm is dus alles snel droogt. De camping beschikt tevens over (super snelle!) wifi. We hebben contact met het thuisfront en hebben een heerlijk relaxte namiddag en avond.


Camping: Boulder Mountain Resort, full hook up
Kosten: CA$31,50 (korting door renovatie) en incl. hout

Afstand: 230 km

Kootenay & Banff NP

Na het ontbijt ‘dumpen’ we op onze plek en vullen de watertank bij, omdat we de komende dagen geen faciliteiten bij de camper hebben. Daarna zijn we weer helemaal klaar voor de dag. We hebben een lange rij dag voor de boeg. Eerst stoppen we bij een tankstation om de tank wat voller te gooien. We hebben gisteren namelijk al gezien dat er na downtown Revelstoke voor best een stuk geen tankstation is, en we nemen liever geen risico.


We rijden via Glacier National Park, Golden en Kootenay National Park naar Banff. Het rijden via Kootenay is om, maar dit blijkt absoluut de moeite waard te zijn, en anders zouden we ook een stuk dubbel rijden. In Golden stoppen we voor een kop koffie to go bij de McDonalds. Onderweg stoppen we meerdere malen om van het prachtige uitzicht te genieten.


Net nadat we Kootenay National Park binnen rijden zien we opeens een zwarte beer langs de weg! Helaas rijden we net te harden lukt het ons niet om een foto te maken of te stoppen. En dan een stuk verder zien we er weer een! Weer zijn we niet snel genoeg om een foto te maken, balen, maar we zijn al helemaal door het dolle heen dat we al twee zwarte beren hebben gezien. Ook spotten we wat hertjes langs de weg.

We besluiten bij Falls Creek te stoppen om te genieten van een (late) lunch met prachtig uitzicht. We willen hier ook een wandeling maken, maar helaas blijkt dat deze toegang gesloten is omdat de brug kapot is. Desalniettemin nog steeds een erg mooie stop.


We vervolgen onze route naar Banff, waar we vannacht op de Tunnel Mountain Village 1 campground staan. Een erg behulpzame dame checkt ons in en geeft ons tevens wat informatie over RV parkeerplaats en de shuttleservice naar downtown Banff. Dit omdat we morgen om een andere camping staan, maar wel voor 11.00 uur moeten uitchecken. Anders kun je de shuttle vanuit de camping gebruiken om je te verplaatsen in Banff. We lopen een klein rondje over de camping en komen 3 herten tegen, wauw! Zo mooi om al deze dieren in het wild te zien.

We gaan terug naar onze plek om even de informatieboekjes welke we hebben gekregen van de campground door te nemen en beginnen daarna aan he avondeten. Het is fantastisch weer dus we eten buiten. Daarna genieten we de rest van de avond bij het kampvuur. We kunnen tot laat in de avond in ons t-shirtje buiten zitten. Meerdere malen komen er groepen herten langsgelopen!


Camping: Tunnel Mountain Village 1, geen hook up
Kosten: CA$47,20 incl. fire permit & reservation fee

Afstand: 300 km

Banff NP

De ochtend begint zonnig maar wel wat fris, daarom besluiten we in de camper te ontbijten. Om kwart voor 9 zijn we klaar voor vertrek en gaan we naar onze eerste stop: het Surprise Corner uitzichtpunt. Hier is maar een parkeerplaats voor een RV en gelukkig is deze vrij. Eerst lopen we vanaf de parkeerplaats naar beneden. Dit is een behoorlijke klim, maar je hebt wel een mooi uitzicht dicht bij de rivier. Daarna klimmen we terug naar boven en genieten we op andere punten van het uitzicht. Onze weg vervolgt naar downtown Banff, waar we onze camper willen parkeren. Eerst parkeren we bij het ziekenhuis, maar we komen er achter dat je hier maar voor 3 uur mag staan.


We lopen even naar de McDonalds om te genieten van een ijskoffie en even gebruik te maken van de wifi. We besluiten om dan richting het treinstation te rijden, hier mag je namelijk voor 12 uur parkeren. Mijn advies is dus om hier sochtends meteen te parkeren, wanneer je geen gebruik kunt maken van de shuttle vanuit de camping. Daarna lopen we naar het Elk + Avenue hotel om gebruik te maken van de gratis shuttle naar de Banff Gondola. De chauffeur geeft ons veel informatie gedurende de rit.


De parkeerplaats direct voor de Banff Gondola heeft geen RV plekken, de parkeerplaats hierlangs bij de Banff Hot Springs echter wel. We lopen even richting de Hot Springs om een kijkje te nemen en daarna weer terug. We drinken wat bij de Starbucks terwijl we wachten om met de gondola naar boven te gaan. We hebben ongeveer 1,5 uur boven. Indien je de retourtijd wenst te wijzigen kan dit boven, uiterlijk 20 minuten voor de originele retourtijd. Boven waait een wat frissere wind, maar het is nogsteeds super lekker weer. De vesten gaan dus weer uit.

We besluiten om eerst naar de vuurtoren te lopen. Dit is best een eindje, met erg veel trappen. Onderweg heb je overal prachtige uitzichtpunten, Eenmaal aangekomen bij de top zijn we erg voldaan. We lopen weer terug en kijken nog wat rond in het station bovenaan de gondola. Hier is veel informatie terug te vinden over de bergen en wilde dieren. Je vindt hier ook een restaurant en ook hier kun je nogmaals van het uitzicht genieten. Daarna nemen we de gondola terug naar beneden en kunnen we direct op de shuttle terug naar downtown Banff pakken. Het is inmiddels al 14.00 uur dus besluiten een hapje te gaan eten. Daarna wandelen we verder om de Cascade Gardens te bezoeken. Tevens gaan we langs het Visitors Centre om wat foldertjes met wandelingen te halen, voor zowel in Banff als in Lake Louise. Per toeval komen we een oud klasgenootje van mij tegen die nu tijdelijk in Banff woont en werkt! We kletsen even wat en lopen vervolgens terug naar onze camper. Ondertussen stoppen we even snel bij de supermarkt voor wat boodschapjes.


Dan vervolgen we onze weg naar Lake Minnewanka en komen daar een groep berggeiten op de weg tegen. Het is even wachten tot deze eigenwijze beesten ons er door laten! We genieten van het uitzicht en gaan daarna naar onze camping. We hebben een prachtige plek met zicht op het meer. We eten en sluiten de avond af bij het kampvuur met een biertje.


Camping: Two Jack Lakeside, geen hook up
Kosten: CA$36,20 incl. fire permit
Campgrounds in Banff heb ik samen geboekt, dus de reservation fee is een keer in rekening gebracht. Het is dus aan te raden om de campings zoveel mogelijk tegelijk te reserveren indien mogelijk.
Kosten Banff Gondola: CA$57,60 p.p. bij online boeken, CA$64 p.p. ter plaatse.

Banff NP, Lake Louise & Moraine lake

Vandaag staan we vroeg op. Om 07.00 uur zijn we klaar voor vertrek. We willen namelijk eerst de Johnston Canyon gaan bezoeken en daarna een plekje bemachtigen om de Lake Louise Campground. Beide zijn erg populair dus we willen hier graag op tijd zijn. Onderweg komen we langs de snelweg weer een zwarte beer tegen! Bij Johnston Canyon besluiten we de Lower Falls Trail te lopen. Een super mooie wandelroute door de canyon, met machtig stromend water en een waterval. Zeker de moeite waard en heerlijk om te wandelen in de ochtend. We lopen hier in totaal ongeveer 50 minuten op. We zijn precies op tijd, want wanneer we terugkomen (rond 09.00 uur) begint het echt al een stuk drukker te worden. We halen een kop koffie en vervolgen onze route naar de Lake Louise Campground om een plekje te scoren.


Onderweg begint het wat te regenen. Rond 09.30 uur komen we aan bij de campground en bemachtigen we een plekje met stroom. Het begint wat harder te regenen en we besluiten om voor nu even op de camping te blijven en hier ook te lunchen. Na de lunch klaart het wat op en besluiten we weer op pad te gaan. Voordat we de camping af gaan rijden we nog even langs het dumpstation. Onze eerste stop in het centrumpje is het Visitors Centre. We besluiten hier om naar de Lake Louise Gondola te gaan. Hiermee ga je over een terrein waar veel beren gezien worden. Hier hopen we dan ook op. We maken ons rondje in de gondola maar helaas geen beren. Die 75 dollar die we met z’n tweeën hebben betaald was het dan ook zeker niet waard. Op het uitzicht op Lake Louise na is het namelijk verder geen mooie route. We vervolgen onze weg naar Moraine Lake. De parkeerplaats bij Lake Louise is namelijk vol op dit moment. We lopen hier de Moraine Lake Trail. Boven hebben we een fantastisch uitzicht op het meer. Daarna is er dan uiteindelijk een plekje vrij op de parkeerplaats bij Lake Louise. Het is hier erg druk, maar het is dan ook een prachtig meer.


We rijden terug naar de village en drinken een overheerlijke kop koffie bij het Trailhead Cafe. Ook drinken we nog wat fris bij het Javalanche cafe, hier hebben ze namelijk wifi dus kunnen we het thuisfront even op de hoogte stellen.  Gedurende de dag hebben we een aantal kleine buien gehad maar nu begint het steeds harder te regenen en het lijkt niet te stoppen. We gaan dan ook lekker terug naar de camping. Stephan kijkt een serie op de ipad en ik lees wat. We delen een pizza als avondeten. Het lukt goed om deze te bakken in de combi-oven van onze Fraserway camper. S ’avonds kijken we nog een serie en gaan op tijd naar bed.


Camping: Lake Louise Campground
Kosten: CA$32,30 met electric hook up, excl. fire pit

Lake Louise Gondola: CA$37,75 p.p.

Afstand: 80 km

Icefields Parkway & Jasper NP

Vandaag staan we iets later op. Het heeft heel de nacht geregend en het lijkt niet snel te stoppen, dus we maken ons op ons gemak klaar en ontbijten in de camper. Vandaag gaan we de Icefields Parkway rijden. Wel balen dus van het weer, maar tot nu toe hebben we echt fantastisch weer gehad. Niks aan te doen. Onze eerste stop is het tankstation waar we de tank volgooien en een kop koffie halen. Onderweg veranderd de regen al snel in sneeuw. De weg ziet er sprookjesachtig uit. Echter hangen de wolken ook erg laag en is er beperkt zicht. Sommige uitzichtpunten op de weg zijn dan ook gesloten.


Aangekomen bij het Columbia Icefield Discovery Centre gaan we eerst lunchen. Het is hier overal erg druk. Het eten in het café/restaurant is prima, maar behoorlijk prijzig en niets speciaals. Daarna begint ons Ice Glacier avontuur. Eerst bezoeken we met de Ice Explorer de ijsvlakte. Door de vele sneeuw is het zicht erg beperkt en we zien vooral veel sneeuw. Alsnog een gaaf gezicht, maar anders hadden we ook nog het mooie zicht op de bergen gehad. Daarna gaan we verder naar de Skywalk, die inmiddels open is. Helaas hangt hier ook een super dichte mist dus we zien vrijwel niks. Balen. Je mag hier zo lang blijven als je wil, maar wij gaan weer snel terug naar de shuttle bus. We hebben in totaal 2,5 uur bij het Columbia Icefield doorgebracht.


Daarna bezoeken we de Sunwapta en Athabasca Falls, beide prachtig. Het sneeuwt inmiddels niet meer maar miezert nog wel een beetje. Rond 18.00 uur komen we aan op onze camping. We wandelen eerst wat om de camping te verkennen. Ook gaan we naar het douchegebouw om een snelle douche te nemen. Bij mij is helaas het water echter na 1 minuut ijskoud. Niet echt ontspannend dus, en ik warm er zeker niet van op. We koken vervolgens samen. Savonds nemen we nog even de plannen voor de volgende dag door. We sluiten de dag weer af met een serietje en een heerlijk kopje thee.


Camping: Whistlers Campground
Kosten: CA$76,60 voor twee nachten, electric hook up & fire pit. Inclusief reservation fee.

Kosten Columbia Icefield Glacier Adventure: CA$89,10 p.p. online, CA$99 p.p. ter plaatse

Er zijn ook combo pakketen beschikbaar waarmee je 20% korting ontvangt wanneer je deze op voorhand reserveert. Indien je zowel de Banff Gondola, als de Lake Minnewanke Cruise en het Glacier Adventure wenst te bezoeken is het aan te raden om hier naar te kijken!

Afstand: 240 km

Jasper NP

Vandaag slapen we wat uit. Om 09.30 uur zijn we klaar voor vertrek. Onze eerste stop is de Tim Hortons in het centrum van Jasper, waar we een lekkere kop koffie drinken. We vullen de benzine weer bij en vertrekken dan naar Maligne Lake, waar we een cruise geboekt hebben. We zijn wat vroeg, dus besluiten hier in het restaurantje te lunchen en een kop koffie te drinken. Daarna lopen we hier wat rond. Het is vandaag gelukkig droog en zeer regelmatig komt zelfs het zonnetje weer door!


De cruise brengt ons naar Spirit Island, waar we ook even uit kunnen uit kunnen stappen en tijd hebben om rond te lopen en foto’s te maken. Spirit Island is vooral bekend door de foto van Peter Gales, welke lange tijd in het Grand Central Station in New York gehangen heeft tijdens de Kodak Colorama Showcase. Onderweg kunnen we genieten van een prachtig uitzicht en krijgen tevens informatie over de omgeving. Ook is er alle mogelijkheid om vragen te stellen. Spirit Island wordt door de First Nations nog steeds gebruikt voor rituelen en ceremonies.  De cruise duurt 1,5 uur in totaal. Omdat zowel de heen als terug rit naar Maligne Lake ruim een uur in beslag neemt, is het aan te raden om hier een halve dag voor in te plannen. Wanneer we weer aan land zijn rijden we de weg terug en stoppen we bij de Maligne Canyon.


Daarna gaan we terug naar het stadje om het thuisfront even op de hoogte te stellen. We zitten heerlijk buiten in het zonnetje voor de A&W en kunnen zo gebruik maken van hun gratis wifi. Vanavond eten we spaghetti bolognese en daarna doen we samen de afwas. Beide zijn we erg moe. Onze gids vertelde ons vandaag dat dit ook door de hoogte in de Rockies komt, waar we ons nu bevinden. Op dit moment is er een fire-ban in Jasper, dus een kampvuurtje maken zit er helaas niet in.


Camping: Whistlers Campground
Kosten: CA$76,60 voor twee nachten, electric hook up & fire pit. Inclusief reservation fee.

Kosten Maligne Lake Cruise: CA$72 p.p. online CA$79 p.p.

Afstand: 100 km

Mount Robson PP, Blue River & Clearwater

Om 07.30 uur worden we wakker van de wekker. We maken ons klaar en ontbijten. Voordat we de camping afrijden dumpen we nog even. We zijn nog maar een paar minuten onderweg en we zien een grizzly beer langs de weg. Deze keer hebben we eindelijk de mogelijkheid om te stoppen en een foto te maken, yes! Na de beer even vanuit de camper bewonderd te hebben gaan we weer verder. Vandaag gaan we naar Blue River voor een wildlife safari. We rijden via Mount Robson PP en stoppen hier bij het Visitors Centre. We kijken wat rond en gaan naar het cafétje wat er langs ligt voor een kop koffie en wat lekkers.


Daarna vervolgen we onze route naar de Blue River Cruise. Het is wederom een erg mooie route om te rijden en de River Cruise staat ook duidelijk aangegeven. Hier aangekomen lunchen we in de camper en zijn daarna helemaal klaar voor onze wildlife cruise. We gaan naar binnen om tickets aan te schaffen. De volgende cruise vertrekt over een half uur, dus de timing is perfect. Er is ook een giftshop en een restaurantje dus je kunt je hier prima vermaken. Het is heerlijk weer dus wij gaan lekker buiten zitten. Er zitten ook hummingbirds die op en af vliegen, een prachtig gezicht.


Uiteindelijk is het onze tijd om de boot op te gaan. We varen over de rivier langs verschillende plekken, op een leuk bootje en hebben prachtig zicht. Tegen het einde van onze tour zien we dan eindelijk een (bruine) zwarte beer! Hij kwam erg dicht bij de kustlijn, wat schijnbaar erg zeldzaam is. We blijven hier best wel even liggen. Ze draaien de boot ook om zodat iedereen een goede kans heeft om een foto te maken. Op het einde geeft onze stuurman Pete ook nog wat meer info over de beer die we zojuist hebben gezien, het gebied en beantwoord vragen. Uiteindelijk hebben we ongeveer 1,5 uur gevaren, terwijl de tour normaal 1 uur duurt.


Daarna gaan we verder naar onze bestemming voor de komende twee nachten: Clearwater. We rijden eerst naar een supermarkt om wat boodschapje te doen. Daarna gaan we naar onze camping welke slechts op een paar minuten afstand gelegen is. We hebben een plekje direct aan het meer. Er is hier ook een restaurant, dus nemen een kijkje op de menukaart. We besluiten dan ook een tafeltje te reserveren. We doen samen de afwas, dan hoeft dat straks niet meer. Om 19.00 uur gaan we naar het restaurant en we nemen een tafeltje op het terras, aan het water. Het eten is erg lekker en het is zeker een aanrader om hier een hapje te een. Na het eten draaien we meteen twee wasjes. Tussendoor kijken we een serie en wachten tot de was klaar is, om daarna naar bed te gaan.


Camping: Dutch Lake Resort & RV Park
Kosten: CA$92 voor 2 nachten, full hook up

Blue River Safari: CA$100 p.p.

Afstand: 320 km

Wells Gray PP

Vandaag is er heel de dag regen voorspeld. We zetten dan ook iets later de wekker. Wanneer we wakker worden regent het inderdaad, dus we blijven nog even liggen. De regen stopt daarna echter, en ik zie nu ook op de weer app dat het tot 13.00 uur droog blijft. We besluiten dus wel op pad te gaan vandaag. Nadat we ons klaar hebben gemaakt en ontbeten hebben gaan we eerst tanken. Ook halen we hier een koffie to go.


De weg door Wells Gray is erg groen. Onderweg zijn er een aantal stops met uitkijkpunten en trails. Wij bezoek eerst de Helmcken Falls, de hoogste waterval in het park. De waterval is omgeven door rosten en groen. Wat een prachtig gezicht. Het enige nadeel is dat we van alle kanten aangevallen worden door muggen, die sowieso bijna overal echt erg veel zijn. Een goede muggenspray is dan ook zeker aan te raden.


We rijden terug en stoppen bij de Tim Hortons om te gaan lunchen. We maken gebruik van een lunch meal deal, welke bestaat uit een broodje/wrap, aardappelpartjes en een drankje. Alles is erg lekker en helemaal niet duur, de kosten bedragen namelijk ongeveer 6 euro per menu! Wanneer we rond 14.00 uur terug gaan naar de camping begint het net te regenen.


We hebben een heerlijk ontspannen middag. We maken wat gebruik van de wifi, ik lees wat en Stephan speelt een spelletje op de ipad. In de namiddag klaar het op en schijnt het zonnetje weer heerlijk. We wandelen wat langs het meer en naar de rivier dicht bij de camping. Daarna zitten we nog even buiten bij de camper voordat we aan het avondeten beginnen. Stephan kookt en ik doe de afwas. 's Avonds lezen we nog wat en kijken we een serie.


Camping: Dutch Lake Resort & RV Park
Kosten: CA$92 voor 2 nachten, full hook up

Afstand: 100 km

Marble Canyon PP & Cache Creek

Vandaag slapen we uit en starten we rustig op. Voor vertrek dumpen we op onze plek. Onderweg stoppen we even om de tank wat bij te vullen en halen hier een broodje bij de Subway. Ik ga voor een broodje tonijn en Stephan voor een broodje kip bacon. Deze eten we op de parkeerplaats in de camper op. Ook checken we het oliepeil, wat ongeveer elke 2000 km moet. Deze is nog helemaal in orde.


Dan vervolgen we onze weg naar Marble Canyon PP. Onderweg zien we het landschap veranderen naar een droger gebied. Wederom een prachtige route om te rijden en we stoppen tussendoor bij Kamloops Lake om hier van het uitzicht te genieten en wat foto’s te maken. Ook komen we onderweg een spookstadje tegen waar we even doorheen rijden. Aangekomen in Marble Canyon PP stoppen we hier meerdere malen, wat een prachtige omgeving weer. Dit park heeft ook een campground met een fantastische ligging, naar heeft niet veel plekken en is enkel op basis van First Come First Serve. Wij durfden het niet aan om dit risico te lopen, en hebben daarom een plekje gereserveerd op de Historic Hat Cache Creek campground, welke aan de voet van het park gelegen is.


Deze ranch heeft vele gebouwen welke een indruk geven van het leven hier tussen 1860 en 1905. Er vond hier toen veel handel plaats en was een erg druk bezochte plek, mede door de BC Express Line. Ook is er een inheemse interpretation site, waar je een kijkje kunt nemen in het leven van de Shuwap First Nation. Er zijn tentoonstelling en speciale activiteiten. De toegang is inclusief wanneer je op de campground verblijft. De camping beschikt tevens over wifi, als is de verbinding niet heel goed.


We genieten buiten bij de camper van het zonnetje. Een beetje jammer alleen van de vele muggen die ons maar niet met rust laten. Daarna besluiten we een rondje te lopen over de ranch. Je gaat echt even terug in de tijd, erg interessant en gaaf om te zien. Vanavond kook ik en wast Stephan. In verband met de vele muggen blijven we vanavond in de camper zitten. We gaan nog wel even kijken bij de paardjes achter ons in de wei. We lezen wat en kijken samen een serie.


Camping: Historic Hat Cache Creek Ranch
Kosten: CA$26,25, electric hook up

Afstand: 270 km

Whistler

Vandaag staan we om 07.30 uur op en vertrekken na het ontbijt. Vandaag gaan we naar Whistler, waar we twee nachten zullen verblijven. We rijden nogmaals door Marble Canyon PP, dus het is ook mogelijk om onderweg richting Whistler de stops te maken die wij gisteren gemaakt hebben. Nabij Lilloet stoppen we om te tanken en halen we koffie. We rijden een prachtige maar erg bochtige weg naar Whistler. We kijken de gehele route onze ogen uit. We stoppen regelmatig onderweg om van het uitzicht te genieten. In Pemberton stoppen we nogmaals en halen we een ijskoffie bij de McDonalds. Dan rijden we verder naar het centrum van Whistler. Je kunt goed zien dat hier in 2010 de winterspelen zijn geweest, er zijn veel accommodaties en alles ziet er piekfijn uit.  Het is een vrij druk stadje.


We zijn nog even aan het twijfelen wat we vandaag gaan doen. Het is nu prachtig weer, maar er is wel onweer voorspelt. Ik vind het geen prettig idee om dan in de Gondola te zitten. We denken erover om even door het stadje te lopen, en rijden naar de parkeerplaats. We zien echter dat de kosten om een RV hier een dag te parkeren 20 dollar bedragen. Dit vinden we wat veel omdat we niet zeker weten wat het weer brengt en hoelang we zullen blijven. We besluiten om naar de camping te gaan en hier te genieten van het mooie weer, voor zolang dit aanhoudt.


We lunchen in de camper, lopen een rondje over de camping en brengen de rest van de middag buiten in het zonnetje door. Vanaf onze campingplek hebben we een fantastisch uitzicht over de bergen met besneeuwde toppen. De camping heeft wifi, echter is deze betaald. De kosten bedragen CA$11,20 per 24 uur en hier kunnen maximaal 6 apparaten gebruik van maken. We besluiten dit voor vandaag aan te schaffen. We stellen het thuisfront op de hoogte en downloaden nog wat afleveringen van onze serie zodat we deze later offline kunnen kijken. We genieten heel de dag van het zonnetje en BBQ’en. We wassen samen af en drinken buiten nog een pilsje. Wederom sluiten we de dag af met het kijken van een serie.


Camping: Whistler RV Park
Kosten: CA$115,50 voor twee nachten, full hook up

Afstand: 220 km

Whistler

We staan om 08.00 uur op en maken ons op ons gemak klaar. Het is nu al heerlijk buiten. Wanneer we klaar zijn rijden we naar het centrum van Whistler en parkeren daar onze camper. We kopen een dagkaart voor 20 dollar. We wandelen door het leuke stadje en halen koffie bij Starbucks, welke we in het zonnetje bij het fonteintje opdrinken. Vervolgens lopen we richting het Peak 2 Peak Gondola ticket office om hier kaartjes te kopen. Het is hier vrij druk.


We nemen de gondola naar boven en hebben een prachtig uitzicht. Wanneer we boven aankomen eten we eerst wat in de Roundhouse Lodge. Met onze buikjes vol zijn we klaar voor onze hike. We lopen de Pika’s Traverse tot aan Mathews Traverse. Deze wandeling is 2,3 kilometer enkele reis, maar behoorlijk pittig omdat je constant helling op loopt. De totale evelation change is 270 meter. Wij hebben hier (en vooral ik) behoorlijk wat moeite mee. We zijn namelijk zeker geen ervaren wandelaars. Ik ben dan ook super trots wanneer we uiteindelijk aan de top van Pika’s Traverse aankomen. We doen over de heenweg ongeveer een uur. De gehele weg is omgeven door muren van sneeuw, en super gaaf gezicht. Ook heb je onderweg en natuurlijk op het eindpunt prachtige uitzichtpunten. De weg naar beneden gaat een stuk sneller, maar omdat het vrij snel naar beneden gaat span je wel constant je spieren aan. Weer op het beginpunt aangekomen kijken we hier nog wat rond, genieten van het zonnetje en nemen vervolgens de gondola terug naar beden.


We wandelen nog wat door het stadje een eten een ijsje. Daarna doen we wat boodschapjes en lopen we terug naar de camper om weer naar de camping te gaan, waar we in de namiddag aankomen. We relaxen nog even bij de camper voordat ik aan het avondeten begin. Stephan wast af. 's Avonds nemen we de route voor morgen door en kijken we een serie. We zijn helemaal uitgeput van vandaag dus gaan op tijd naar bed.


Camping: Whistler RV Park
Kosten: CA$115,50 voor twee nachten, full hook up

Parkeren Whistler Day use parkinglot: CA$20 voor een dagkaart
Peak 2 Peak Gondola: CA$132,35 voor 2 personen

Afstand: 40 km

Overtocht Nanaimo & Tofino

Om 08.00 uur zijn we klaar voor vertrek. Vandaag gaan we naar Vancouver Island! Onderweg tanken we en halen we een kop koffie. We vervolgen onze route naar de ferry terminal. Alles staat erg duidelijk aangegeven op de borden en op de weg zelf. We zijn vrij vroeg, omdat we niet goed in konden schatten hoe druk het verkeer zou zijn en of we het makkelijk konden vinden. We hebben de ferry op voorhand gereserveerd, dus melden dit bij de ticket office en rekenen af. Daarna worden we verwezen naar de juiste rij en wachten hier tot we de boot op kunnen. Tijdens het wachten kun je het dorpje Horseshoe Bay bezoeken, wat slechts een paar minuten lopen is. Omdat we vroeg zijn staan we helemaal vooraan en kunnen we dus als eerste de boot op, en als het goed is straks ook weer af.


Er zijn verschillende plekken waar je wat eten en drinken kunt halen op de boot en er is ook een giftshop. Ook is er een speelruimte voor kinderen en zijn er work stations. We halen allebei een kip wrap en zoeken dan een plekje uit om te zitten. We zitten vooraan en hebben een mooi uitzicht vanaf hier. Om 8 over 11 vertrekken we naar Nanaimo. Zowel bij de ferry terminal als op de boot is er wifi aanwezig. Ook lopen we boven op het dek wat rond. Om 12:45 uur komen we aan op bestemming. We moeten even wachten en mogen daarna de boot af.


Dan begint de route naar onze bestemming: Tofino. We maken een korte stop in het dorpje Coombs, waar allerlei gekke beelden en gebouwtjes zijn. Er is zelfs een café met een geit op het dak! Onderweg maken we meerdere stops om van de prachtige natuur en het uitzicht te genieten. Net als vanochtend is dit een hele mooie route om te rijden. Onderweg stoppen we nog een keer om te tanken wat dat lukte vanochtend bij het tankstation niet helemaal goed. Ook halen we een ijskoffie bij Tim Hortons. Het grootste deel van de weg naar Tofino is erg bochtig.


Rond 16.30 uur komen we aan op onze camping. De camping beschikt over (erg goede) wifi en heeft tevens was faciliteiten. De douches zijn betaald en de kosten bedragen 2 dollar voor 3 minuten. Best prijzig dus, tikt nogal aan wanneer je een wat langere douche neemt. We hebben een plek met uitzicht op het strand, echt geweldig. We horen de zee goed op de achtergrond, wat een heerlijk geluid. Heel de dag is het fantastisch weer en nemen dan ook meteen even een kijkje op het strand. Na het eten maken we een lange strandwandeling. Daarna speelt Stephan een spelletje en lees ik een boek. We gaan op tijd naar bed en vallen in slaap met het rustgevende geluid van de golven op de achtergrond.


Camping: Bella Pacifica Campground
Kosten: CA$131,80 voor 2 nachten, full hook up, seaview terrace

Kosten Ferry: CA$108,65 (CA$10 reeds voldaan bij reservering online)

Afstand: 360 km

Tofino & Pacific Rim NP

Vandaag besluiten we om geen wekker te zetten en slapen wat uit. Eerst worden we om 07.00 uur wakker, maar vallen dan weer even in slaap tot 09.00 uur. We maken ons op ons gemak klaar en ontbijten buiten. Daarna vertrekken we naar het centrum van Tofino om wat boodschapjes te doen. Er zijn niet super veel RV parkeerplaatsen in het centrum, maar we weten er eentje te bemachtigen. Tofino is echt een surfersstadje. We halen wat boodschapjes, waaronder verse salade en wat lekkere broodjes voor de lunch.


Daarna rijden we naar Schooner Cove in Pacific Rim National Park waar we deze trail gaan lopen. Dit is een mooie route op een houten pad door een mooie bossige omgeving, welke uitkomt op een strand. Er zijn best wel wat trappen, maar verder is de 2 km lange route (in totaal) erg makkelijk te lopen. Ook met het warme weer van vandaag is dit een fijne wandeling, door de schaduw die de bomen geeft. We zitten even op het strand en genieten van het uitzicht. Daarna wandelen we terug naar onze camper en rijden we terug naar de camping om verder van het prachtige weer te genieten. Terug op de camping eten we de broodjes die we vanochtend gekocht hebben. We hebben full hook up, en dumpen even op onze plek.


We hebben een relaxte middag. Helaas ben ik mijn badkleding vergeten, dus echt op het strand liggen of een duik nemen zit er niet in.
Vandaag besluiten we de douche in de camper uit te proberen. De rioleringsslang laten we dus even zitten, zodat we hierna ook meteen het douchewater kunnen dumpen. Dit blijkt nodig, de tank zit namelijk direct weer voor 2/3e vol. Dit doen we dan dus ook meteen weer na het douchen. De douche is niet heel groot, maar op zich is er ruimte genoeg. Het water blijft niet heel lang warm, dus vooral geschikt voor een snelle douche. Verder is het helemaal prima, dus zeker een aanrader.


Na het eten maken we wederom een strandwandeling en zitten we heel de avond bij het kampvuur. Ook maken we lekkere smores. We genieten enorm van dit heerlijke plekje.


Camping: Bella Pacifica Campground
Kosten: CA$131,80 voor 2 nachten, full hook up, seaview terrace

Afstand: 30 km

Victoria

We staan vandaag vroeg op omdat we een lange rit voor de boeg hebben. Rond 08.15 vertrekken we richting Victoria. Onderweg stoppen we bij Port Alberni om te tanken, koffie te halen en gaan hier even snel naar de Walmart. Rond kwart voor twee komen we aan in Victoria en hebben we een parkeerplek gevonden, op de parkeerplaats schuin tegen over het Coast hotel. We betalen hier 6 dollar om hier 6 uur te parkeren. Daarna lopen we in ongeveer 5 minuutjes naar Fisherman’s Wharf. De pier ziet er erg gezellig en kleurrijk uit. Je kunt hier ‘drijvende’ huisjes, restaurantjes en winkeltjes vinden.


We melden onze bij Eagle Wing Tours voor onze Whale and Wildlife Tour, welke vertrekt rond 15.00 uur. Daarna hebben we tot 14.45 uur de tijd, dan moeten we ons namelijk melden voor de veiligheidsinstructies. We eten in het zonnetje onze boterham op die we in de camper gesmeerd hebben. Na een korte introductie op de pier en veiligheidsinstructies aan boord vertrekken we. We varen op een catamaran, welke de stijl heeft van een jacht. De boot is half open en half overdekt, heeft fijne stoelen en wc’s. Op het begin is het water vrij wild, maar daarna word het steeds smoother en is het rustiger varen. Eagle Wing Tours heeft het grootste vaargebied en de langste tours.


We varen eerst een behoorlijk stuk, naar een plek waar reeds killer whales, oftewel orka’s gespot zijn. Onderweg hebben we uitzicht op land, met onder andere erg mooie huizen. Je mag overal op de boot rondlopen of plaats nemen, zelfs boven bij de kapitein. Ook mag je gebruik maken van de verrekijkers aan boord. Na ongeveer een uur en 20 minuten komen we aan op de plek waar de orka’s eerder gespot zijn. De motor gaat uit en al snel zien we ze! Ze zijn met een groep of 5 en laten zich meerdere malen boven water zien. We volgen ze voor ongeveer 1,5 uur rondom deze plek. Er zijn vele foto mogelijkheden. Ondertussen geeft de crew ons wat informatie en is er ook alle mogelijkheid om vragen te stellen.


Rond 17.45 uur varen we weer terug, we hebben nog een vrij lange rit voor de boeg. Onderweg stoppen we tevens nog bij een ander klein eilandje, waar een lone wolf leeft. Helaas zien we deze niet. Wel zien we nog wat zeehondjes. Rond half 8 zijn we weer terug bij Fishermans Wharf en gaan we terug naar de camper, om richting onze camping te rijden. Wanneer we aankomen bij de camping is het kantoor al gesloten. Er hangt een briefje op de deur met onze reservering en een plattegrond. We kunnen gewoon naar ons plekje en moeten ons dan morgenochtend bij het kantoor registreren. Het is een grote camping met wifi, veel wasfaciliteiten en een speeltuintje. Het sanitair gebouw is tevens erg groot. Verder is het echt een stadscamping, de plaatsen zijn niet bepaald mooi. We hebben een full hook up plek dus koppelen het water en de elektriciteit aan. Inmiddels hebben we erge trek gekregen dus we maken een broodje hamburger. Na de afwas nemen we de plannen voor morgen door en gaan we op tijd naar bed.


Camping: Fort Victoria RV Park
Kosten: CA$115,50 voor 2 nachten, full hook up

Parkeren Victoria: CA$6 voor 6 uur tegenover het Coast Hotel

Eagle Wing Whale Watching excursie: CA$287,70 voor 2 personen

Afstand: 310 km

Victoria

Onze laatste volle dag is aangebroken. De wekker staat om 07.30 uur en we maken ons op ons gemak klaar. Om 09.00 uur melden we ons bij het kantoor om ons te registreren. De medewerkster verteld ons dat er een bus is die naar downtown Victoria gaat. De bushalte is slechts op 8 minuten lopen van de camper gelegen en een dagpas kost 5 dollar per persoon. We besluiten de bus te nemen zodat we niet in het centrum hoeven te rijden met de camper en deze fijn om de camping kan blijven staan. De bus komt zeer regelmatig en brengt ons in ongeveer 20 minuutjes naar het centrum.


We stappen uit voor de McDonalds en drinken hier een ijskoffie. Ondertussen stippelen we nogmaals de route uit. Om 11.30 uur hebben we een afternoon tea in het Fairmont Empress hotel geboekt. We lopen daar op ons gemak heen en kijken tussendoor in wat winkeltjes. Daarna vervolgen we onze weg naar het Empress hotel, waar we wat vroeg zijn maar dit is geen enkel probleem. De afternoon tea bestaat uit scones, finger sandwiches, gebakjes en uiteraard thee. We zitten in een prachtige ruimte en er wordt piano gepeeld. De afternoon tea is momenteel in de stijl van de bruiloft van Meghan en Harry. We genieten enorm van al het lekkers.


Vervolgens nemen we een kijkje bij het Provincial Legislature. Wat een prachtig gebouw. De bewolking van vanochtend is inmiddels helemaal verdwenen en het zonnetje schijnt volop. Vanuit hier lopen we door naar het Beacon Hill Park, richting het Mile 0 Monument. Wanneer we een kijkje nemen op de kaart om te kijken welke kant we op moeten schiet meteen een erg vriendelijke Canadees ons te hulp. We vervolgen onze weg via de kustlijn naar Oswego Point, de cruiseterminal. Hier (op Dallas Road tussen het Mile 0 Memorial en de cruiseterminal) zien we veel campers geparkeerd staan. We komen er achter dat dit gratis is, dus het is zeker een aanrader om de camper hier te parkeren bij een bezoek aan Victoria. We vervolgen onze route naar Fisherman’s Wharf waar we wat rondlopen en een heerlijk ijsje eten bij Jacksons Ice Cream. Daarna lopen we terug naar de bushale om terug te keren naar de camping, waar we rond 16.00 uur zijn.


Omdat we morgen erg vroeg op moeten pakken we onze koffers in en ruimen de camper op. Na het avondeten kijken we een serie. Voordat we gaan slapen dumpen we op onze plek, zodat we dit morgen niet meer hoeven te doen. Nu kunnen we het water en dergelijke echter niet meer gebruiken, omdat de afvaltanks leeg moeten zijn bij het inleveren van de camper. We duiken vroeg ons bedje in omdat de wekker erg vroeg gaat.


Camping: Fort Victoria RV Park
Kosten: CA$115,50 voor 2 nachten, full hook up

Dagkaart bus: CA$5 p.p.
Afternoon tea Fairmont Empress: CA$189 voor 2 personen inclusief fooi

Overtocht, camper inleveren, retourvlucht en aankomst Amsterdam

We staan vroeg op en maken ons snel klaar. We pakken de laatste dingetjes in, eten wat kleins als ontbijt en gooien het vuilnis weg. Dan vertrekken we naar de ferry terminal in Swartz Bay, waar we ongeveer rond 05.50 uur aankomen. Het is ongeveer een half uurtje rijden vanaf de camping, maar we zijn liever te vroeg dan te laat. De route voor de ferry terminal staat wederom erg goed en duidelijk aangegeven. We melden ons bij het loket en voldoen de kosten voor de overtocht. Hier worden we wederom verwezen naar de juiste rij. Nu is het wachten tot we de ferry op mogen. We halen koffie bij het cafétje om deze tijdens het wachten op te drinken. De ferry met vertrek om 07.00 uur zit behoorlijk vol, dus het is sterk aan te raden om deze op voorhand te reserveren.


Wanneer we op de boot zijn gaan we direct naar het restaurant voor een goed ontbijt. Meer mensen hadden deze gedachte, er staat namelijk al een behoorlijke rij. Ik neem een English muffin met ham, kaas en aardappeltjes en Stephan een traditional breakfast. Ook delen we een jus d’orange.
Alles smaak prima. Daarna verlaten we het restaurant en zoeken we enen andere zitplaats op het schip. Om 10 voor 9 rijden we de ferry af en vervolgen onze route naar Fraserway. Het is niet ver, maar momenteel wel wat druk op de weg. We stoppen tevens bij de Shell om de hoek van de verhuurlocatie om voor de laatste keer te tanken zodat we de camper kunnen inleveren zoals we hem meekregen: met volle tank. Rond 10.00 uur komen we aan bij Fraserway. We worden direct ontvangen wanneer we het terrein op rijden en onze camper wordt gecheckt.


We krijgen een formulier mee wat aan de balie verwerkt wordt. Alles gaat heel snel en we worden goed geholpen. Daarna wachten we binnen tot de transfer die ons naar de luchthaven brengt gearriveerd is. We kunnen gebruik maken van de koffie en theefaciliteiten. Dit duurt best wel even, en uiteindelijk vertrekken we om 11.15 uur naar de luchthaven, waar we om 11.50 uur aankomen.
Onze vlucht vertrekt pas om 20.55 uur, dus we hebben nog lang de tijd. We zoeken een plekje uit en halen wat te eten en drinken. Verder kijken we een serie, lopen wat rond, halen koffie en maken gebruik van de wifi. Ondertussen zien we dat onze vlucht vertraagd is tot 21.30 uur. Balen, maar zolang we onze overstap maar halen maakt het ons niet zoveel uit.


Om 17.30 uur lopen we naar de balie om in te checken en gaan dan direct door de douane. Hier staat geen rij dus dit neemt nog geen 5 minuten in beslag. We lopen hier even een rondje, kijken naar de winkeltjes en eetmogelijkheden. We besluiten om voor Aziatisch te gaan. Wanneer we ons eten op hebben kijken we nog in wat winkeltjes en nemen daarna alvast plaats bij de gate. Rond 21.00 boarden we. We besluiten om eerst een film te kijken. Aan boord krijgen we een drankje met een snack en een avondmaaltijd. Daarna worden alle lichten gedimd zodat iedereen kan slapen.
Gelukkig slaap ik best wel wat tijdens de vlucht, Stephan wat minder. Ongeveer 1,5 uur voordat we landen in Londen krijgen we een klein ontbijtje.


10 minuten later dan gepland landen we op London Heathrow Airport. Het duurt even voordat we het vliegtuig uit kunnen. Overal staat erg duidelijk aangegeven waar je heen moet als je een connecting flight hebt. Bagage hoeft niet opgehaald te worden maar gaat automatisch door naar de volgende vlucht. Wanneer we met de bus bij terminal 5 arriveren moten we opnieuw door de douane. Alles gaat erg vlot en ondanks de wat latere aankomst zijn we op tijd bij de gate. Het boarden en de vlucht gaan beide erg snel. Op deze vlucht is er een betaalde eet en drink service. Om 18.25 landen we weer veilig op Schiphol. Met vele mooie herinneringen en ervaringen rijker kijken we terug naar deze fantastische reis. Canada, you were amazing! 


Kosten ferry: CA$114,45 (CA$10 reeds voldaan bij online reservering)

Afstand: 110 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties