Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘16-daagse routesuggestie Zuidoost-Duitsland’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten of treinreis en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Met de trein naar München

Vandaag start je camperreis en stap je lekker de trein in naar München. Geen gedoe met uren vooraf inchecken en er is altijd wel een station in de buurt. Onderweg heb je alle tijd om te genieten van het uitzicht en lekker een boek te lezen of een spelletje te doen. Aangekomen in München heb je nog voldoende tijd om de stad te verkennen en ergens een hapje te gaan eten. De volgende dag heb je de hele dag om al het moois van München te ontdekken.

Deze stad, gelegen in de Bavaria van Duitsland, is echt een aanrader voor zowel jong als oud! Vergeet alle voor de hand liggende steden voor een citytrip en denk eens ‘out of the box’. Het is een top stad om tijdens je camperreis te bezoeken. 

ENGLISCHER GARTEN 

Deze immens grote Engelse tuin ligt in het noorden van de stad. Weinig reizigers weten dat dit park nog groter is dan Central Park in New York. Er zijn verschillende riviertjes, beekjes, meren en mooie vegetatie te zien. In dit park vind je naast deze mooie natuur ook een gezellige biertuin aan de Chinsese toren. De tuin staat met name bekend om het zogenoemde ‘Eisbach’. Dit is een kunstmatige golf, welke het gehele jaar druk bezocht wordt door jongeren, zwemmers en professionele surfers. 

OLYMPIAPARK EN OMGEVING 

Er zijn maar weinig Olympische stadiums welke nog gebruikt worden na een Olympisch evenement. Het Olympia Park in München is hier een uitzondering op. Tot op de dag van vandaag is het nog een trekpleister voor toeristen en inwoners van München. Zij genieten nog regelmatig van sportevenementen en concerten welke hier worden gehouden. 
Olympiaberg ligt in het midden van dit sportpark. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken en even ontspannen en ontsnappen aan de stad. Wandel je deze berg op, dan heb je een prachtig uitzicht over het hele complex en de omgeving. 

Niet alleen wandelend kun je een prachtig uitzicht hebben over dit park, maar ook door middel van Olympiaturm, het hoogste gebouw van München. De toren heeft observatieterrassen waardoor je een geweldig uitzicht hebt over het Olympisch Stadion, het Olympisch Park en de hele stad! 

KUNST EN CULTUUR MÜNCHEN 

München heeft ontzettend veel musea waar je een bezoek aan kunt brengen. We laten je graag kennis maken met een aantal van deze musea. 

‘Alte Pinakothek’ is één van de oudste musea ter wereld. Hier hangen vele, voor ons, bekende namen zoals Da Vinci en Titiaan. Ook bekende kunstenaars zoals Jeroen Bosch, Albrecht Dührer en Rubens ga je hier tegenkomen. Houd je meer van de schilder- en beeldhouwkunst van de achtiende en negentiende eeuw met namen als Delacroix, Monet en Courbet? Dan raden we je aan om het ‘Neue Pinakothek’ te bezoeken. 

Uiteraard is er in deze stad ook gedacht aan de hedendaagse kunst en kun je in het ‘Pinakothek der Moderne’ interessante tentoonstellingen bezoeken van de kunstenaars van nu. Maak je bezoek aan de kunstgeschiedenis compleet door een bezoek te brengen aan het imposante, gele gebouw ‘Lenbachhaus’. Dit gebouw heeft grote invloed gehad op de kunstgeschiedenis namelijk. 

Na alle mooie kunstwerken bezichtigd te hebben, is het tijd om het Kasteel Nymphenburg te bezoeken. Dit kasteel brengt je terug in de Beierse monarchie. Er zijn prachtige sculpturen en stucwerkkunsten te zien in dit kasteel. Kun je geen genoeg krijgen van al deze mooie historische gebouwen, dan raden we aan om ook een bezoek te brengen aan het grootste binnenstadspaleis van Duitsland, namelijk Residentie München. Het Beierse Staatsopera, Odeonsplatz met Theatinerkirsch en Feldherrnhalle of de Frauenkirche mag je ook niet vergeten! 

HOFBRÄUHAUS EN OKTOBERFEST 

Wie München zegt, zegt Oktoberfest! De traditie gaat terug tot het jaar 1810 en sindsdien is er ieder jaar een feest van jewelste van wel 16 tot 18 dagen. Het feest wordt jaarlijks geopend door de burgemeester van München en hij is dan ook de persoon welke het feest voor geopend verklaart met zijn mooie woorden “O’zapft is!” oftewel “Het is getapt!”. 
Sla je dit festijn liever over? Dan kunt u de periode van half september tot en met begin oktober beter mijden. 

Geen Oktoberfest, maar wel zin in een drankje? Breng eens een bezoek aan het beroemde Hofbräuhaus. Het heeft nu verschillende locaties in de wereld, maar de enige echte is toch alleen in München te vinden. Hier kun je een lokaal biertje drinken of genieten van de Beierse, regionale en hartige gerechten. Daarnaast wordt je ook nog eens vermaakt door het personeel met volksdansen in originele kostuums. In de zomer is er zelfs een grote biertuin! 

 

Garmisch-Partenkirchen

Je haalt je camper op en en rijdt naar Garmisch. Garmisch is een oude stad in Duitsland aan de Loisach rivier. Vanaf 1935 is de stad samengevoegd met Partenkirchen en vanaf die tijd spreken we over Garmisch-Partenkirchen. De stad is met name bekend als skioord. De stad is gelegen in een vallei in de Beierse Alpen.

OMGEVING GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Typische Beierse tradities zijn hier diepgeworteld. Daarnaast heb je hier ook echt het gevoel dat je dichter bij de natuur staat. In de zomer kun je hier perfect kanoën, bergwandelen, paragliden en hiken en in de winter is dit hét gebied om te sneeuwwandelen, langlaufen, skiën en ijshockeyen. 

Wanneer je door Garmisch of Partenkirchen wandelt vertellen de muurschilderingen je de verhalen over de leefomgeving, gewoontes en tradities van de inwoners. Je kunt deze muurschilderingen vinden in de Ludwigstrasse in Partenkirchen en in de Frühlingsstrasse in Garmisch. Traditionele goudsmeden en ‘Haferlschumachers’, dit zijn de makers van Beiers schoeisel, zijn gevestigd nabij de Ludwigstrasse in Partenkirchen. 

ZUGSPITZE 

De hoogste berg van Duitsland (2962 meter) is de Zugspitze en ligt op de grens van Duitsland naar Oostenrijk. Wanneer je naar deze berg reist kom je op de top een restaurant en platform tegen waar je een gigantisch mooi uitzicht hebt over alle andere bergtoppen in de omgeving en daarnaast heb je ook goed zicht op het meer de Eibsee. 

De top van de Zugspitze bereik je door de Bayerische Zugspitzbahn te nemen. Je hebt vanuit deze kabelbaan een perfect uitzicht over de noordelijke- en zuidelijke Scheeferner (gletsjers). Vanaf de Zugspitzplatt ga je met de Gletscherbahn naar de top. Je kunt de top ook bereiken middels de Eibsee Seilbahn. 

PARTNACHKLAMM

Bij een bezoek aan Garmisch-Partenkirchen mag je Partnachklamm niet overslaan. Je kunt een mooie wandeling maken door deze kloof, ook wel Partnach Gorge genoemd. De kloof ligt ten zuid-oosten van Garmisch-Partenkirchen en heeft rotswanden van 80 meter hoog. Wanneer je de 700 meter lange kloof in loopt zie je de watermassa, van de gletsjers op de Zugspitze, door de kloof kolken. Een tip die wij mee willen geven is om vroeg in de ochtend Partnachklamm te bezoeken of aan het einde van de middag om op deze manier drukte te vermijden. 

Bezoek je de kloof met kinderen, dan is dat ook mogelijk. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en de wandelpaden zijn wat smal. Je dient regelmatig te bukken aangezien de rotsen over de paden heen hangen. Draagzakken zijn hierdoor ook wat minder praktisch. Vandaar dat ons advies is om deze wandeling te maken met kinderen welke zelfstandig kunnen wandelen. 

Heb je nog geen genoeg van al het natuurschoon van de kloof, dan kun je de wandeling nog verlengen. Je kunt in de zomer namelijk bovenlangs via de Partnachklamm Brücke oversteken naar de andere zijde van de kloof. Je kunt er ook voor kiezen om door te lopen naar Forsthaus Graseck, zodat je van daaruit naar Berggasthof Eckbauer kunt wandelen. Je hebt aan het einde van de wandeling een mooi zicht op de Alpspitze en de Zugspitze. Je wandelt weer terug via een steil pad of je neemt de lift naar beneden. 

De camper kun je parkeren bij het Olympiastadion en van daaruit is het ongeveer 25 minuten lopen naar Partnachklamm. 

EIBSEE

Regelmatig denken reizigers dat de blauwe, heldere meren alleen in Canada te vinden zijn, maar Duitsland heeft ze ook! De Eibsee ligt aan de voet van de Zugspitze nabij Grainau en naast de veelbezochte Chiemsee, Bodensee en Walchensee, is de Eibsee ook een erg mooie optie om een bezoek te brengen. Het meer is minder bekend dan anderen, al zou je dat niet zeggen wanneer je hier een kijkje gaat nemen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn doordat de Eibsee direct aan de Zugspitze ligt. Je kunt het kristalheldere meer vinden op 1000 meter hoogte en ongeveer 8 kilometer afstand van Garmisch-Partenkirchen. 

Wanneer je de camper wilt parkeren kan dat later op de dag wat lastiger zijn. Er zijn hele grote parkeerplaatsen naast en achter het station van de Eibsee Seilbahn. Naast de parkeermogelijkheid bij de Eibsee, kun je er ook voor kiezen om de camper te parkeren in Grainau. Je wandelt ongeveer 4 kilometer (250 hoogtemeters) naar de Eibsee. 

Wandel de 7 kilometer lange Eibsee-Rundweg rondom het meer, zodat je telkens een ander uitzicht hebt op dit meer. Prachtig! 

HÖLLENTALKLAMM

Kun je maar geen genoeg krijgen van de indrukwekkende kloven in Duitsland en wil je een dag flink gaan hiken? We adviseren je om dan eens Höllentalklamm te bezoeken. Vanaf Garmisch-Partenkirchen rijd je naar Grainau. Net voor Hammersbach ligt de parkeerplaats waar je de camper kunt parkeren. 

Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten wandelen naar het stuk waar het allemaal begint. Dit is nog niet de entree! In ongeveer een uur en een kwartier stijg je flink tot je bij de ingang van Höllentalklamm komt. Aan het einde van de kloof wordt het dal breder en in een half uur loop je naar de Höllentalangerhütte. Je hebt hier prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Indien je niet een hele dag wilt hiken, dan heb je vanaf dit punt de kans om de weg terug te nemen (zelfde route). De echte avonturiers kunnen verder lopen. Het is een redelijk pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Om de gehele route te lopen ben je ongeveer 8 uur onderweg en heb je er een hike op zitten van 19 kilometer. 

Vanaf midden oktober tot begin is deze kloof gesloten en is het weersafhankelijk wanneer deze in het voorjaar weer opent. 

CAMPERREIS GARMISCH-PARTENKIRCHEN EN PARTNACHKLAMM

Kamperen met de camper in dit prachtige gebied is geen straf en er zijn ook genoeg mogelijkheden. Een aanrader is camping Erlebnis Zugspitze waarbij je uitzicht heb op de Zugspitze en langs de camping stroomt het heldere water van de Loisach rivier. Het is een wat grotere camping met een fantastisch uitzicht! 

Afstand: 100 km

Bodensee

Je reist richting de Bodeseen en gaat een paar dagen genieten van het strand- en eilandleven maar dan gewoon lekker dichtbij. 

EILANDEN IN DE BODENSEE

Mainau… het bloemeneiland van de Bodensee! Dit eiland staat met name bekend om de vele bloemen die hier te vinden zijn, maar naast deze bloemen is er nog veel meer te zien op dit eiland. Het Barockschloss bijvoorbeeld. Groothertog Frederik I van Baden liet rondom dit barok paleis een prachtig park aanleggen met voornamelijk tropische bomen en planten. In de jaren 30’ kwam het eiland, en daarmee ook het paleis, in het bezit van Lennart Bernadotte en deze man toverde het eiland om naar een bloemeneiland. 

Lindau bereik je door met de camper vanaf het vasteland via een dam/hangbrug naar het eiland te rijden. Lindau staat bekend om de huizen met kleurrijke gevels. Bezoek je de vuurtoren dan kun je de Oostenrijkse stad Bregenz zelfs zien liggen. 

In het westelijk deel van de Bodensee ligt het eiland Reichenau. Het is een eilandje in de Untersee. Er zijn nog tal van kloostergebouwen en drie adbijkerken terug te vinden, ondanks dat in de 18e eeuw de abdij is opgeheven. 

Leuk om dus eens een eilandentour te doen met de camper om een goede indruk te krijgen! 

BEZIENSWAARDIGHEDEN RONDOM BODENSEE

Naast de Bodensee zelf en de eilanden die gelegen zijn in het meer, zijn er nog tal van bezienswaardigheden te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de grootste stad gelegen aan de Bodensee; Konstanz. De uitvinder van de welbekende Zeppelin komt hier vandaan ‘Graaf von Zeppelin’. De stad zorgt ervoor dat de Untersee en de Obensee verbonden worden met elkaar. De  basiliek ‘Münster’ valt direct op wanneer je richting deze stad rijdt met de camper. Het heeft een Romaanse stijl, waardoor het gebouw er echt uitspringt. 
Wil je meer weten over de natuur en alle rijkdommen van het gebied rondom de Bodensee, dan adviseren we je om naar het Bodensee-Naturmuseum te gaan. 

We schreven al even over de sigaarvormige luchtschepen en Graaf von Zeppelin. Het bedrijf van deze graaf was gevestigd in Friedrichshafen. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn deze schepen hier gebouwd. Tegenwoordig kun je in het centrum van Friedirichshafen nog het museum bezoeken of je kunt zelfs een tocht maken in een Zeppelin over de Bodensee. Hoe bijzonder is dat!

Wat veel reizigers niet weten is dat de stad Ravensburg ook in de directe omgeving van de Bodensee ligt. Deze stad is met name bekend om Ravensburger Spieleland. Mocht je je nu afvragen, waar ken ik dat toch van? Helemaal niet raar, want we kennen Ravensburger natuurlijk van de gezelschapsspellen. Wie op vakantie gaat met kinderen, mag dit park niet missen. Het is gericht op kinderen tot 12 jaar en daarnaast vind je in de stad ook het Ravensburgermuseum. Wanneer je niet veel tijd hebt, maar toch iets wil weten over de geschiedenis van de spellen en ook even wil meespelen, is dit een mooi alternatief. 

FIETSEN RONDOM DE BODENSEE

Wat is nou leuker dan tijdens je camperreis je fietsen mee te nemen en lekker rondom een meer te fietsen? Hartstikke actief en leuk dus! 
Je kunt rondom de Bodensee makkelijk verschillende fietsroutes nemen om een goede indruk te krijgen van de omgeving. Om in één dag de Bodensee rond te fietsen is wat optimistisch. De route is namelijk 273 kilometer lang en loopt door drie landen. Je kunt dus makkelijk een week rondom de Bodensee vertoeven. Wijngaarden, weilanden, boomgaarden en historische dorpen ga je zeker tegenkomen. Is het een wat warmere dag, dan kun je stoppen bij verschillende stranden om een verfrissende duik te nemen.  

CAMPERREIS AAN DE BODENSEE


Natuurlijk kun je ook kamperen aan de Bodensee. Aan de westkant van het meer vind je vele campings, zowel aan de Duitse als Zwitserse kant. Aan de overkant van het meer, richting Mainau kun je ook kamperen met de camper. 

 
Afstand: 200 km

Baden-Würtemberg

Baden-Würtemberg heeft ontzettend veel te bieden. Deze Duitse deelstaat staat hoog op de lijst van favoriete vakantiebestemmingen. Elk jaar trekt deze staat massa’s toeristen aan uit Nederland en de rest van de wereld. Een bezoek aan het prachtige Zwarte Woud (bergachtige streek met uitgestrekte bossen) welke in deze deelstaat gelegen is mag zeker niet ontbreken. Ook liggen er verspreid over Baden-Würtemberg steden en dorpen met tal van bezienswaardigheden. 

WANDELEN DOOR HET ZWARTE WOUD

Het wandelen op bospaden is ‘uitgevonden’ in het Zwarte Woud. Wandelroutes zijn hier mooi aangelegd met bewegwijzerde paden. Het zijn wandelroutes waar je langs natuur, maar ook cultuurhistorische bezienswaardigheden komt. Er is zelfs een wandelroute van ca. 285 kilometer welke je over de bergketen van Pforzheim naar Basel voert. 

Je kunt in het Zwarte Woud ook een wandeling maken tussen de boomtoppen door. The Treetop Walk Black Forest, oftewel Baumwipfelpfad Schwarzwald, is een toren op de Sommerberg in Bad Wildbad. Het biedt je unieke uitzichten over de boomtoppen. Niet ver van deze toren ligt ook de Wildline hangbrug. Deze hangbrug doet zijn naam eigenlijk geen eer aan, aangezien het een ‘boogvorm’ heeft en geen ‘hangvorm’. De brug is zo lang dat je de toeristen aan de andere kant van de brug niet eens ziet. Perfect voor het maken van foto’s dus! 
Er is gratis parkeergelegenheid en daarnaast is de brug direct verbonden met het sprookjespad. Ideaal voor een reis met kinderen! 

WATERVALLEN TRIBERG 

De Triberg watervallen bestaan uit 7 watervallen vlak na elkaar en deze watervallen storten in totaal 163 meter naar beneden. Het zijn de hoogste watervallen van Duitsland, dus deze mag je zeker niet missen als je door dit gebied reist met de camper. Het kan hier glad zijn, dus wees voorzichtig! 
In het stadje Triberg zelf zijn er ook een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Elbe Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kunt zien. De koekoeksklokken komen oorspronkelijk namelijk uit dit gebied. De grootste koekoeksklok van de wereld, zo groot als een huis, kun je hier gaan bewonderen. 

TITISEE

Dit meer ligt aan de voet van Feldberg en als je houdt van watersportactiviteiten, dan is dit dé plek om een stop te plannen. Je kunt hier zwemmen, kajakken, zeilen en windsurfen. Heb je geen behoefte aan een duik in het water, dan kun je ook een wandeling maken rondom de Titisee en één van de gezellige bars of restaurants bezoeken. 

FREIBURG

Freiburg am Breisgau is de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het is naast de hoofdstad van het Zwarte Woud, ook nog eens de zonnigste stad van Duitsland. De stad is van origine een studentenstad met een hele gezellige sfeer. De binnenstad is alleen voor voetgangers bereikbaar, maar je kunt wel met de tram door de stad reizen. Uiteraard kun je je camper wel parkeren bij één van de vele parkeergarages. Een leuke tip is om een fiets te huren en hiermee de stad te gaan ontdekken. 

EUROPA-PARK EN STEINWASEN PARK

Het grootste pretpark van Duitsland ligt in het Zuid-Westen van Duitsland, Europa-Park. Breng je dus een bezoek aan het Zwarte Woud dan is het fantastisch om dit pretpark met kinderen te bezoeken. Het is een pretpark voor jong en oud en is opgedeeld in verschillende gedeeltes. Ieder deel van het park wordt er een land, gelegen in Europa, uitgelicht. Je kunt hier makkelijk één of twee dagen vertoeven, aangezien het zo ongelooflijk groot is. 

Liever een bezoek brengen aan een wat kleiner attractiepark? Dat kan! Daar is namelijk het Steinwasen Park, gelegen midden in het Zwarte Woud, perfect voor. Je vindt hier vele rodelbanen en de langste hangbrug ter wereld, waar je ook nog eens prachtige foto’s kunt maken! Je kunt dit attractiepark zien als een park waarbij de natuur centraal staat. 

 
Afstand: 155 km

Stuttgart

Vandaag breng je een bezoek aan het verrassend leuke Stuttgart. Een grote stad en er is dan ook voor ieder wat wils. 

HET (GROENE) HART VAN STUTTGART

Het hart van de stad is de Schlossplatz, met een prachtig uitzicht op het Neues Schloss. Drink hier lekker een kopje koffie op het terras en maak een wandeling door het nabijgelegen Slossgarten. Een heerlijk stuk groen midden in de stad om te wandelen, fietsen of sporten. 

 

Vlakbij het park en de Schlossplatz vind je dé winkelhotspot van Stuttgart, de Königstraße.

FERNSEHTURM

Het beste uitzicht over de stad heb je vanuit de 216 meter hoge Fernsehturm. Gelegen op een heuvel van ruim 480 meter hoog en daardoor met een nóg weidser uitzicht tot aan het Zwarte Woud. 

Zoals hierboven al genoemd is de Königstraße dé winkelstraat waar je moet zijn. Hier vind je nagenoeg alle grote modeketens en in de kleinere zijstraatjes zijn leuke boetiekjes te vinden. Vanaf de Königstraße loop je overigens zo Schloßplatz op, vanwaar je een prachtige kijk hebt op het Neues Schloss, gebouwd tussen 1746 en 1807. Zoek tijdens warme dagen verkoeling in de buurt van de enorme fonteinen of ga lunchen op één van de terrassen langs het plein. Een fijne plek zo middenin de stad! Eén van de redenen waarom Stuttgart bij ons in het rijtje van leuke steden in Duitsland staat.

HOP-ON HOP-OFF STUTTGART

Een makkelijke manier om Stuttgart te verkennen is met de Hop-on Hop-off bus. Deze bussen rijden langs allerlei bezienswaardigheden en je stapt waar je wil uit om iets te bekijken. Onderweg wordt er van alles verteld over de stad en de bezienswaardigheden. Ideaal om in korte tijd zoveel mogelijk te zien.

CAMPINGS NABIJ STUTTGART

Kamperen doe je een stuk buiten de stad, de leukste campings liggen een stukje van de stad af en het makkelijkst is om de stad te bereiken met een taxi of het openbaar vervoer.

Afstand: 40 km

Rothenburg ob der Tauber

Vanuit Stuttgart gaat je camperreis naar het middeleeuws aandoende Rothenburg ob der Tauber. Wanneer je deze stad bezoekt lijkt het net alsof je een stapje in het verleden zet. In 1945, tijdens een Amerikaanse luchtaanval, is bijna de helft van deze stad in as gelegd. Het centrum is grotendeels bespaard gebleven, waardoor de oude gebouwen nog goed te zien zijn en de plaats echt uniek maakt! 

STADTMAUER

Er is maar een klein gedeelte van Rothenburg wat niet afgeschermd is door een stadsmuur. Twee van de binnenste stadsmuren zijn Markus Turm en de Weisser Turm. De buitenste stadsmuur, met een totale lengte van 3,5 kilometer, heeft een aantal versterkte toegangspoorten met torens er bovenop, zoals Galgentor en Kobolzeller Turm. In 1945 werd een groot gedeelte van de stadsmuur vernield. Na de oorlog heeft Amerika geld gedoneerd om de wederopbouw te financieren. Je kunt dit terug lezen op de donorpanelen die op verschillende plekken op de stadsmuur aangebracht zijn. 

Je hebt vanaf de stadsmuur een mooi uitzicht over de stad en het is hier vaak rustiger dan bijvoorbeeld op de Marktplatz. 

MARKTPLATZ 

De Marktplatz is het meest toeristische plekje van Rothenburg ob der Tauber. Hier worden handelswaren verkocht. Om het massatoerisme te vermijden kun je de eerste straatjes naast het plein volgen, aangezien de meeste toeristen niet verder komen dan het middelpunt van het centrum. 

KLINGENTOR

De poort onder de toren verschafte in het verleden de toegang tot de stad. Vanuit deze toren konden de verdedigers de vijand in de gaten houden en beschieten bij het indringen. Het is een heel herkenbaar punt in de stad en vroeger haalden bewoners hier het water vandaan uit een fontein. Het werd een ontmoetingsplek voor de bewoners van Rothenburg. 

PLÖNLEIN

Dit is het meest gefotografeerde plekje van Rothenburg ob der Tauber en dit is ook het beeld wat je herkent van alle plaatjes op internet. Het gaat lastig worden om dit niet een fotogeniek en knus stukje van de stad te vinden! 

SIEBERSTURM

Als je het Plönplein over loopt dan loop je vanzelf tegen de Siebersturm aan. De toren is erg herkenbaar op alle plaatjes van Plönlein! 

HOLZSTEG AM SPITALTOR / GEDECKTE BRÜCKE 

Naast de hoofdingang van het bastion, kun je richting een oude, houten, overdekte brug lopen. De brug voert je naar de achterzijde van het bastion. Via smalle trappen en steegjes kom je op deze manier achter de poort. Pak je vanaf de straatkant meteen de trap naar beneden, dan loop je als het ware onder de houten brug door en kom je uit bij de zijingang van het bastion. 

PARKEREN IN ROTHENBURG OB DER TAUBER

Net buiten de stadsmuren kun je op diverse plekken parkeren en dat raden we je aan om met de camper te doen. Parkeer je de camper bij P4 dan kun je via de stadsmuur richting Klingentor lopen. Parkeer je bij P5 dan parkeer je de camper bij Klingentor zelf en kun je de gehele stadsmuur aflopen naar Spitaltor. 

CAMPERREIS ROTHENBURG OB DER TAUBER

Rothenburg ob der Tauber is een hartstikke leuke plaats om te bezoeken en er één á twee dagen door te brengen. Rothenburg ligt niet ver van Nürnberg, dus tijdens je camperreis kun je deze plaatsen goed met elkaar combineren. Naast Nürnberg, ben je ook binnen ongeveer 2,5 uur met de camper in München of bij de Bodensee. Je kunt op deze manier een mooie afwisseling van natuur, stad en historie in je reis stoppen. 

CAMPING 

Op nog geen 2 kilometer lopen (bergopwaarts) van Rothenburg ob der Tauber ligt Campingplatz Tauberromantik. Een prima camping waar je kunt verblijven om de stad te kunnen bezoeken. Heb je de fietsen meegenomen, dan sta je binnen 15 minuten in het stadscentrum. 

 
Afstand: 150 km

Nürnberg

Nürnberg, ook wel Neurenberg genoemd door Nederlanders, heeft een gunstige ligging en dat is precies de reden waarom veel Nederlandse reizigers dit plaatsje als tussenstop gebruiken naar de volgende bestemming voor een camperreis. Een middeleeuws karakter kan de binnenstad wel genoemd worden. We nemen je mee naar dit bijzondere plekje. 

INFORMATIEPUNT NÜRNBERG

Voordat je de stad gaat verkennen raden we je aan om eens een bezoek te brengen aan een informatiekantoor, wat wij kennen als het VVV-kantoor. Dit informatiepunt, oftewel ‘Bürger-Informations-Zentrum, vind je aan de Königsstrasse 93 welke gelegen is direct aan de toegang tot de oude binnenstad. Een tweede vestiging zit aan de Hauptmarkt 18. Je kunt hier informatie vinden over bezienswaardigheden, attracties, kaartjes kopen voor verschillende musea en plattegronden van Nürnberg. 

ALBRECHT-DÜRER-HAUS

In München hangen stukken van deze bekende kunstenaar in het Alte Pinakothek Museum, maar in Nürnberg staat het karakteristieke huis van Albrecht Dürer. Het huis ligt in het Noord-Westen van de stad aan de, jawel, Albrecht Dürer Strasse. Tegenwoordig kun je het huis bezoeken en kun je in dit museum een indruk krijgen van zijn levenswerk, waar het hoogstwaarschijnlijk allemaal ontstaan is. 

NÜRNBERGER BURG

Het belangrijkste monument van de stad is de Nürnberger Burg. Er zijn een aantal archeologische opgravingen geweest waaruit is gebleken dat bepaalde onderdelen van dit kasteel al in de elfde eeuw bestonden. Tegenwoordig kan men dit kasteel bezoeken en vind je hier een tentoonstelling over het Heilige Roomse Rijk, de rol van de Duitse natie en het vertelt je een verhaal over de stad in de middeleeuwen. 

HANDWERKERHOF

Handwerkerhof is een bijzonder deel van de stad waar je lokale specialiteiten kunt nuttigen, zoals de Nürnberger Rostbratwürste, bierspecialiteiten, Lebkuchen en lokale wijnen. Daarnaast vind je hier ook de traditionele ambachtswerken terug. Er wordt nu nog steeds goud gesmeden, potten gebakken en poppen gemaakt zoals men dat vroeg ook deed. Laat je niet wijs maken dat alle woningen die er in dit deel van de stad staan, nog zijn zoals deze er vroeger stonden. Deze zijn namelijk nagebouwd en zijn dus niet zo oud als deze doen lijken, maar alsnog mooi om te zien! 

LEKKERNIJEN VAN NÜRNBERG

Nürnberg heeft een eigen variant op de bekende braadworst, namelijk; de Nürnberger Rostbratwurst. Ze zijn wat kleiner en dunner dan wij de braadworst kennen en worden daarnaast op een andere manier bereid. Men serveert de worstjes als ‘Drei im Weckla’, dat drie worstjes op een broodje betekent. Naast de bekende worsten, staat Nürnberg ook bekend om zijn ‘Lebkuchen’. Het zijn gemberkoeken en hier worden allerlei specerijen aan toegevoegd. Alleen de Lebkuchen welke gemaakt zijn in Nürnberg, mogen deze naam dragen, dus pak je kans om eens te proeven! 
Heb je zin om ook nog een drankje te doen in Nürnberg, dan raden we je aan om ‘Barfuesser im Mautkeller’ een bezoekje te brengen. Dit is een huisbrouwerij, waar je middels een trap naar beneden loopt en terecht komt in een gigantische kelder. In de zomer kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van het buitenterras. Barfuesser im Mautkeller is een huisbrouwerij in Nürnberg waar je naast de heerlijke bieren ook kunt genieten van de traditionele Duitse gerechten. 

BERLIJNSE MUUR IN NÜRNBERG

Loop je door de stad en kom je ineens een stukje van de Berlijnse Muur tegen, kijk hier dan niet van op. De Berlijnse Muur staat natuurlijk in Berlijn, maar als je de informatie leest onder het stukje historie dan kom je er al snel achter dat dit stuk van de Berlijnse Muur op 9 november 2009 is geschonken aan Nürnberg. De krant BILD heeft dit stuk geschonken precies 20 jaar na de val van de muur. Hiermee willen zij mensen herinneren aan de kracht van vrijheid die men heeft gekregen door dit historisch moment. 

CAMPERREIS NÜRNBERG

Voor families zijn er speciale familiecampings in de buurt van de stad met in de zomer een aanbod van entertainment. Daarnaast zijn er ook een aantal natuurcampings te vinden, waar met name de rust centraal staat. Deze campings zijn wat primitiever, met een mooie ligging. Parkeren nabij de stad is perfect geregeld aangezien er veel Park + Ride parkeerplaatsen zijn net buiten de stad, waar je gratis kunt parkeren (tot maximaal 48 uur). Met de U- of S-Bahn reis je in een kwartiertje naar het centrum.
 
Afstand: 90 km

München

Het einde van de camperreis is aangebroken. Je rijdt vanuit Nürnberg terug naar München waar je de laatste uren van de reis nog even kan doorbrengen. Hier verblijf je nog een nachtje in de buurt van de stad voor de camper inlevert en weer in de trein huiswaarts stapt. 
Afstand: 170 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties