Finse Sauna

Uit de kleren gaan en plaats nemen in de sauna is onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Op een bevolking van 5,3 miljoen mensen telt Finland naar schatting meer dan 2 miljoen sauna’s. Min of meer elk Fins huishouden heeft toegang tot een sauna en grote bedrijven en organisaties hebben vaak hun eigen sauna. Het zal je niet verbazen dat de meeste Finnen minstens een keer per week plaats nemen in de sauna. Je hebt het echte Finland niet ervaren zonder een bezoek aan de sauna te brengen.

Wanneer je tijdens jouw camperreis besluit uit de kleren te gaan en de sauna in te stappen, zijn er enkele dingen die je moet weten. De originele sauna, de rook sauna, is volgens de Finnen de beste sauna. Hout wordt verbrand in een oven (zonder schoorsteen) en nadat de rook is weggetrokken wordt de deur dicht gedaan. Om de luchtvochtigheid te verhogen en je poriën te openen, wordt er met enige regelmatig water op een bak met hete kolen gegoten. Om de gehele ervaring af te maken spring je na enkele minuten in de sauna, in een koud meer of rol je in de verse sneeuw. 

Een oud Fins spreekwoord luid “als een ziek persoon niet heelt door teer, spirits (sterke alcohol) of sauna, dan zal hij sterven”. Dit spreekwoord geeft wel aan, hoe belangrijk de sauna voor de gezondheid is volgens de Finnen. 
 

 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties