Bezienswaardigheden - Finland

Ontdek je met

Susanne

Travelhome | Camper huren Finland

Filters

Soort bezienswaardigheid
BezienswaardigheidDorpEiland/SchiereilandNatuurparkenRoad TripsSteden
Filters toepassen
1 / 4
>
Finland is niet enkel het Land van Duizend Meren, maar ook het land van duizend eilandjes. Finland heeft circa 180 duizend eilandje en de Turku Archipelago is de grootste archipel te wereld! Deze archipel is volgens velen tevens de mooiste archipel ter wereld. De archipel telt maar liefst 10 nationale parken én is UNESCO Werelderfgoed. Mocht je nog niet overtuigd zijn? Laat de wonderschone natuur en rust van deze regio van Finland je dan overtuigen. Je zult beslist geen spijt krijgen om de kust en archipel te bezoeken tijdens jouw camperreis door Finland .  De regio kust en archipels is één van de vier regio’s van Finland . De kust strekt zich uit van de Gulf of Finland National Park (nabij Kotka) tot Bothnian Bay National Park en telt circa 180 duizend eilandjes. De archipel is dusdanig groot dat deze is onderverdeeld in verschillende regio’s waaronder Turku Archipelago, Ekenäs Archipelago en the Aland Islands.  Het is niet geheel verassend dat de archipel volgens velen de mooiste archipel van de wereld is met maar liefst 10 nationale parken waaronder Archipelago National Park en Ekenäs Archipelago National Park. Naast de nationale parken zijn rode houten huisjes, stenen kerken en vuurtorens kenmerkend voor de archipel. De zonsopkomst en –ondergang en weerkaatsing op het water is werkelijk magisch! Samen met de ontspannen atmosfeer en rust zorgen ervoor dat je al jouw zorgen vergeet.  Een aanrader is om de Archipelago Trail te rijden met de camper. De route is slechts 200 kilometer, 12 bruggen en 9 ferry’s lang en brengt je van eiland tot eiland. Gezien de lengte van de route is deze in één dag te berijden. Echter om niet de gehele dag in de camper te zitten of op de ferry te staan, adviseren wij om een of enkele nachten op de eilanden te overnachten. Tijdens zo’n overnachting kun je zonsopkomst of –ondergang aanschouwen en van de stilte genieten. Wanneer je de Archipelago Trail rijdt, houdt dan rekening met de vaarschema’s van de ferry’s. Enkele ferry’s opereren enkel in het hoogseizoen.   
Lees verder…
Uit de kleren gaan en plaats nemen in de sauna is onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Op een bevolking van 5,3 miljoen mensen telt Finland naar schatting meer dan 2 miljoen sauna’s. Min of meer elk Fins huishouden heeft toegang tot een sauna en grote bedrijven en organisaties hebben vaak hun eigen sauna. Het zal je niet verbazen dat de meeste Finnen minstens een keer per week plaats nemen in de sauna. Je hebt het echte Finland niet ervaren zonder een bezoek aan de sauna te brengen. Wanneer je tijdens jouw camperreis besluit uit de kleren te gaan en de sauna in te stappen, zijn er enkele dingen die je moet weten. De originele sauna, de rook sauna, is volgens de Finnen de beste sauna. Hout wordt verbrand in een oven (zonder schoorsteen) en nadat de rook is weggetrokken wordt de deur dicht gedaan. Om de luchtvochtigheid te verhogen en je poriën te openen, wordt er met enige regelmatig water op een bak met hete kolen gegoten. Om de gehele ervaring af te maken spring je na enkele minuten in de sauna, in een koud meer of rol je in de verse sneeuw.  Een oud Fins spreekwoord luid “als een ziek persoon niet heelt door teer, spirits (sterke alcohol) of sauna, dan zal hij sterven”. Dit spreekwoord geeft wel aan, hoe belangrijk de sauna voor de gezondheid is volgens de Finnen.       
Lees verder…
Fort Suomenlinna is gelegen op verschillende eilanden in de buurt van Helsinki. Het indrukwekkende fort is gebouwd in de 18e eeuw en moest de Finnen beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Op de eilanden vind je niet alleen de gebouwen zelf, maar ook een interessant museum, een bibliotheek en een marineschool. Dit bijzondere fort staat ook op de werelderfgoed lijst van UNESCO.
Lees verder…
Helsinki is, in tegenstelling tot Turku (de voormalige hoofdstad van Finland), een erg jonge stad. Voordat de Russen in de 19e eeuw van Helsinki de hoofdstad maakte, was Helsinki slechts een onbeduidende kustplaats. Met name in de zomermaanden is het in Helsinki prima vertoeven. Het is geen slecht idee om met de camper Helsinki aan te doen.  MARKT- EN SENAATSPLEIN De stad vormt het culture en zakelijke centrum van Finland . Het Marktplein en Senaatsplein zijn de belangrijkste pleinen van de stad. Op het Senaatsplein vind je onder andere de Lutherse Domkerk. Men heeft meer dan 20 jaar aan deze majestueuze kerk gebouwd. Op zonnige dagen verzamelen mensen zich op de trappen voor de kerk om te genieten van het uitzicht en de zon. Andere gebouwen op het Senaatsplein zijn de universiteit van Helsinki en de nationale bibliotheek en het Senaatsgebouw.  USPENSKI EN TEMPPELIAUKIO De Russische invloed op deze Finse hoofdstad zie je voornamelijk terug in Uspenski kathedraal. De Russische-Orthodoxe kathedraal bevindt zich op een schiereiland nabij Helsinki en trekt met de gouden decoraties op de rode bakstenen torens de aandacht. Een andere kerk welke je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Helsinki met de camper is de Temppeliaukio kerk. Deze moderne kerk is bedacht door broers en uitgehouwen uit een rots. De rotswanden en koperen koepel zorgen voor een uitstekende akoestiek. Vanwege zijn uitstekende akoestiek fungeert deze kerk als  concertlocatie.  ARCHITECTUUR EN DESIGN  Ben je een liefhebber van architectuur? Dan is de hoofdstad van Finland de placet to be. Deze stad staat vol met moderne architectuur. Ook liefhebbers van (duurzaam) design kunnen in Helsinki terecht. In het Design District tref je diverse leuke winkels maar verwacht hier geen koopjes. De Alexanderstraat is één van de belangrijkste winkelstraten die eindigt bij het imposante Stockmann-warenhuis. Helsinki kent diverse museums welke absoluut het bezoeken waard zijn. Denk hierbij aan het Ateneum Art Museum of Kiasma Museum of Contempory Art voor de kunstliefhebbers. Wie meer van Finland te weten wil komen doet er goed aan het Finnish Museum of Naturaly History of het National Museum of Finland te bezoeken. Of wat dacht je van het Design Museum of Seurasaari Open-Air Museum.  HELSINKI MET DE CAMPER Reserveer een plekje op de stadscamping en ontdek vanuit daar Helsinki! Er bevindt zich een metrostation nabij de camping vanuit waar je je gemakkelijk naar het centrum van Helsinki verplaatst. In Helsinki kun je het meeste afstanden ter voet afleggen of je maakt gebruik van het uitstekende openbare vervoer. Mocht een stadscamping niet voor jou zijn, kun je gebruik maken van het allemansrecht en in de natuur overnachten. Desondanks raden wij aan in Helsinki voor de gemakken van een stadscamping te kiezen.  Campingsuggestie: Rastila Camping Helsinki    
Lees verder…
Het noorderlicht is zonder twijfel een van ’s werelds mooiste natuurverschijnselen. Het noorderlicht, ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd, verandert de hemel in een buitengewoon lichtspektakel. Dit natuurverschijnsel kun jij met eigen ogen bewonderen tijdens een camperreis door Finland !  Het noorderlicht ontstaat door elektrische geladen deeltjes die, vanuit de zon, de ruimte in worden geslingerd. Deze elektrisch geladen deeltjes bereiken na zo’n 150 kilometer de aarde en zorgen voor een lichtfenomeen rondom de poolstreken. Het de ruimte in slingeren van elektrische geladen deeltjes vind het gehele jaar door plaats, maar enkel wanneer het donker genoeg is kan men het noorderlicht met blote ogen zien. De meeste kans om dit natuurverschijnsel te bewonderen heb je vanaf half augustus tot half april van 6 uur ’s avonds tot 1 uur ’s nachts. Je kunt hiervoor het beste terecht in het noorden van Finland , in Lapland.  Het fotograferen van het noorderlicht is geen gemakkelijke taak. Ben jij vast besloten dit natuurschijnsel vast te leggen? Oefen voor de camperreis alvast met instellingen van de camera zodat je het noorderlicht op het moment suprême niet enkel door de lens van de camera ziet!    Bijna niets in Finland is zo mysterieus en prachtig tegelijk als het Noorderlicht. Dit prachtige lichtfenomeen is in Lapland in de maanden februari, maart, september en oktober te zien tijdens heldere nachten. De hemel verandert dan in een buitengewoon lichtspektakel, waarbij een mysterieuze groene zweem de donkere sterrenhemel vult. De stand van de aarde zorgt er in de zomermaanden voor dat de zon niet ondergaat.  
Lees verder…
Hetgeen wat het stadje Kemi vooral bekend heeft gemaakt, is het Lumilinna Snow Castle. Dit kasteel is werkelijk een streling voor het oog, doordat het geheel uit ijs en sneeuw is gebouwd. Ook de sculpturen, restaurants en speelplaats bestaat geheel uit ijs en sneeuw. Elk jaar wordt het kasteel opnieuw opgebouwd, waardoor er ook een nieuw thema ontstaat. Omdat het kasteel seizoensgebonden is, kun je dit kasteel alleen in de wintermaanden bezoeken. Naast het Lumilinna Snow Castle, is het ook bijzonder leuk om in de winter vanuit Kemi met de ijsbreker Sampo mee te varen. Dit is de enige ijsbreker ter wereld die excursies verzorgd. Het is een unieke ervaring om mee te maken hoe deze ijsbreker het Arctische ijs van 8 meter dikte als een scheermes doorsnijdt. Het krakende ijs en de wit uitgestrekte vlakte zorgen voor een overweldigend gevoel.
Lees verder…
Koli National Park is een van de meest bezochte nationale parken van Finland . De schoonheid van dit nationale park is het best te bewonderen vanaf de hoogste punten van Koli National Park: Paha-Koli, Akka-Koli en Ukko-Koli. Degene die een woordje Fins spreken, zal het opvallen dat de bergtoppen bijzondere namen dragen. Paha betekent slecht in het Fins en Akka en Uko beteken oude man en oude vrouw NATIONAAL UITZICHT Vanaf de top van de rots Ukko-Koli heb je werkelijk een waanzinnig uitzicht op het nationale park. Het uitzicht over het Pielinenmeer, de vele eilandjes en de eindeloze bossen inspireerde menig Fins kunstenaar. Het uitzicht vanaf de Ukko-Koli wordt met enige regelmaat gebruikt om toerisme te promoten en heeft er mede voor gezorgd dat Koli National Park een van de meeste bezochten nationale parken van Finland is. Het uitzicht over het Pielinen meer, de eilandjes en oneindige bossen is tevens uitgeroepen tot nationaal landschap van Finland.  BEZIENSWAARDIGHEDEN Koli National Park heeft meer te bieden dan het alom bekend uitzicht vanaf Ukko-Koli. De Uhrihalkeama en de Pirunkirkko bevinden zich ook in dit nationale park. Op het eerste gezicht is de Uhrihalkeama een gewone rots, echter niets is wat het lijkt. De rots is een offerplaats en de diepe scheur in het midden van de rots is gevuld met munten. Het verhaal gaat dat een meisje genaamd Annikki haar rijkdom aan de spirits van de natuur gaf in ruil voor haar geluk. Op de rots staan teven diverse handtekeningen van Finse kunstenaars, welke geïnspireerd waren bij de lokale kunstrichting Karealianism. Pirunkirkko is een 33 meter lange grot in de vorm van de letter Z. Pirunkirkko wordt ook wel de duivelskerk genoemd en er gaan diverse mysterieuze verhalen de ronde over deze grot. Op de muur van zogenaamde duivelskerk heeft de Finse artiest Eero Järnefelt een kort gedicht geschreven.  WANDELEN  Koli National Park heeft ongeveer 80 kilometer aan wandelpaden. De lengtes van wandelpaden variëren van 2 tot circa 60 kilometer. Favoriet is de Huippujen Kierros Trail (The Trail of The Tops) van 1,4 kilometer vanwege het spectaculaire uitzicht. Gedurende deze wandeltocht, welke ongeveer een half uur duurt, wandel of klim je langs alle drie de bergtoppen van Koli National Park. Een andere favoriet is de Satman Polku (The Harbour Trail) van 4,2 kilometer, dit pad is naar menig zeggen een van de oudste natuurpaden in Finland. Het steile en oude natuurpad lijd door het oude bos en over ski pistes naar Koli Nature Centre Ukko. De bekendste wandelpaden vind je niet in Koli National Park maar in Oulanka National Park waar je de grote en kleine beren route kunt wandelen.   Vlakbij ligt het Pielinen meer, het Pielinen meer is een van de grootste meren van Finland met circa 890 vierkante kilometer. De rivier Peilsjoki verbindt het Pielinen meer met de Saimaa meren. Op het Pielinen meer ervaar je de stilte van de natuur. Je kunt op dit meer kajakken, stand up paddling of in het meer vissen.  KOLI NATIONAL PARK MET DE CAMPER In de omgeving Koli National Park vind je diverse campings waar je de nacht kunt doorbrengen. Bij een bezoek aan Koli National Park kun je de camper op de parkeerplaats nabij de entree van het park parkeren. Vanuit hier kun je redelijk gemakkelijk met de camper richting de Samaari meren, de stad Kuopi of de middeleeuwse stad Hämeenlinna reizen.  
Lees verder…
Kuopio is een echte schaatsstad. Het ijs van het meer Kallavesi, dringt zich iedere winter tot dicht in het stadshart. Elk jaar vindt hier de internationale Finland Ice Marathon plaats met aardig wat deelnemers. Andere actieve mogelijkheden zijn bijvoorbeeld sneeuwscooteren, husky safari’s, abseilen, ijsvissen en ijszwemmen. In Kuopio kun je ook diverse interessante bezienswaardigheden bezoeken. Zo kun je naar de uitkijktoren op de Puijo-heuvel gaan, die een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. Daarnaast kun je ook met een rondvaartboot de haven van Kuopio bekijken of de Fins orthodoxe kerk bezoeken.
Lees verder…
1 / 4
>