Lakeland

Finland wordt het ‘Land van Duizend Meren’ genoemd. Hoeveel meren Finland daadwerkelijk telt is onbekend. Dit heeft alles te maken met de definitie van het woord meer. In het zuidoosten van Finland ligt Lakeland, het Merengebied. In dit gebied liggen de meeste meren van het land. Deze meren en wateren zijn met elkaar verbonden en vormen als het ware een labyrint. Het grootste meer van Finland en een van de grootste meren van Europa is het Saimaameer -of de Saimaameren- met een oppervlakte van 1.377 km2. Wist je dat het water in de meren extreem schoon is? Men kan het water uit de meren drinken en kan zelfs in diverse grote Finse steden op forel vissen. Het Saimaameer wordt ook de Saimaa of de Zuid-Saimaa genoemd. Wanneer je met de camper door Finland reist, adviseren wij het Merengebied te bezoek. 

KOLOVESI NATIONAL PARK

In het Merengebied liggen Linnansaari National Park en Kolovesi National Park.  Kolovesi National Park is opgericht om de met uitsterven bedreigde Saimaa ringelrob te beschermen Deze zoetwaterrob leeft uitsluitend in het zoete water van het Saimaameer in Finland. Het dier heeft zich aangepast aan het zoete water van het Saimaameer, nadat het Saimaameer tijdens de laatste ijstijd werd afgesloten van de zee. De meeste kans om deze schuwe maar nieuwsgierige dieren te spotten is in Kolovesi National Park. Wist je dat er wordt beweert dat de Saimaa ringelrob net zo slim is als een hond? 

De rots Ukonvuori is, naast de Samaai ringelrob, de bekendste bezienswaardigheid van het nationale park. Op de Ukonvuori rots bevinden zich naar schatting 5000 jaar oude rotstekeningen. De locatie van de rots en de locatie van de tekeningen op de rots doen vermoeden dat de rotstekening voorbijgangers attendeerden op jachtgebieden of grenzen. Deze eeuwenoude rotstekeningen wil je toch gezien hebben tijdens een camperreis door Finland?

LINNANSAARI NATIONAL PARK

Het Linnansaari National Park ligt is omringd door het Hauveski meer en het nationale park bestaat voornamelijk uit water en onbewoonde eilandjes. Op het hoofdeiland is een bezoekerscentrum en kan je diverse wandelingen maken waaronder de Linnonpolku Nature Trail van 2 kilometer. In het noordwesten van het park op de Linnavuori rots heb je een bijzonder mooi uitzicht op het Merengebied. De witrugspecht en zeearend zijn twee veel voorkomende dieren in in Linnansaari National Park. 

Beide nationale parken en het Joutenvesi en Pyyvesi meer lenen zich uitstekende voor bootexcursies of voor kajak of kanoetrips. Je kunt deze activiteiten onder begeleiding van een gids doen of op eigen initiatief een kajak of kano huren. Mocht je avontuurlijk zijn aangelegd en beschikken over een eigen tent, kun je een meerdaagse kajak of kanotrip ondernemen, echter kun je dan wel een of meerdere nachten niet genieten van het comfort van de camper. 

STEDEN

Het Merengebied is het dunbevolktste gebied van Finland, desondanks vind je ook in dit gebied diverse kleine steden waaronder Imatra, Lappenrata, Mikkeli, Savonlinna en Varkaus. Mocht je tussen het bezoeken van nationale parken graag meer onder de mensen bevinden, rijdt dan naar een van bovenstaande steden. Imatri staat bekend vanwege zijn vele indrukwekkende watervallen en kerken. In Savonlinna staat het kasteel Olavinlinna (het kasteel van St. Olaf). Wist je dat het kasteel van St. Olaf voorkomt in de strip van Kuifje: De scepter van Ottokar. 

Tot slot op de markt in Taulumäki in de oude industriestad Varkaus koop je traditionele Kalakukko-vispastei. En in Mikkeli, waar tijdens de tweede wereldoorlog het hoofdkwartier van de Finse strijdkrachten was gevestigd, bezoek je het oorlogsmuseum. Lakeland is voornamelijk interessant voor camperreizigers welke van de natuurhouden, maar de kleine steden bieden een leuke afwisseling!
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties