Franse Alpen

Wie alleen maar denkt aan wintersport bij de Franse Alpen komt bedrogen uit. Het is namelijk ontzettend zonde om deze regio daarom in de zomer over te slaan. Je kunt hier een prachtige camperreis maken en letterlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt rijden. Voor de actieve reiziger is hier genoeg uitdaging… van bergbeklimmen tot prachtige wandeltochten of een uitdagende fietstocht naar de top van de Alpe d’Huez…. de Franse Alpen hebben dit allemaal. Maar ook als je houdt van mooie dorpen en steden zit je hier zeker goed. Er is ontzettend veel variatie.

GRENOBLE

Deze prachtige stad wordt ook wel de hoofdstad van de Franse Alpen genoemd. De stad ligt tussen de bergen van Vercors en Chartreuse waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen over de talloze paden. 

In het historische centrum vind je mooie pittoreske straatjes met gezellig restaurantjes en winkeltjes. Uren rondstruinen is hier gegarandeerd! Letterlijk een hoogtepunt van de stad is het Fort de la Bastille. Dit diende als belangrijkste verdedigingsfort van de Franse Alpen. Hier kun je dus veel leren over de geschiedenis van het hele gebied. Neem de kabelbaan vanuit het centrum naar een hoogte van 475 meter en geniet van het adembenemende uitzicht over Grenoble en de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de Mont Blanc zien liggen. 

ANNECY

Het “Venetië van Frankrijk” is gelegen aan het meer van Annecy. Het is een ontzettend sfeervol stadje met gezellige straatjes en gekleurde huizen aan het water. Je kunt hier heerlijk ronddwalen en genieten van de gezellige sfeer. Het centrum ligt vol met kanalen en bruggen over het prachtige blauwe water. 

Het belangrijkste gebouw van de stad is het Palais de l’Isle. In de 12e eeuw was het een paleis, later werd het een gevangenis en nu is het een museum waar je alles over de geschiedenis van Annecy kunt leren. Vlakbij ligt de Pont d’Amour, de bekendste brug van de stad met aan de ene kant een prachtig uitzicht over het meer en aan de andere kant een net zo prachtig uitzicht over de stad. Dit is de perfecte foto-stop!

MONT BLANC

De Mont Blanc is de hoogste berg van de Franse Alpen met zijn 4808 meter hoogte. Een klim naar de top is alleen weggelegd voor de geoefende bergbeklimmer. Het is een behoorlijke uitdaging en veel training is verreist. Op mooie zomerdagen gaan veel klimmers naar de top. Je hebt vanaf boven een waanzinnig uitzicht bij helder weer. Maar ook voor de minder ervaren bergbeklimmer zijn er op de Mont Blanc prachtige wandelroutes uitgezet. En ook een mooie route langs verschillende uitzichtpunten met de camper is absoluut een hoogtepunt.

Met de Tramway du Mont Blanc kun je per trein naar het Adelaarsnest aan de voet van de Mont Blanc vanuit Le Fayet of Saint-Gervais. Er rijden 3 treinen genaamd Jeanne, Marie en Anne waarmee je in een uur reist naar het hoogst gelegen treinstation van Frankrijk. Het is een klassieke spoorlijn die al sinds 1909 bestaat. Vanuit de trein kun je genieten van het prachtige uitzicht door de open ramen.

CHAMONIX

Aan de voet van de Mont Blanc ligt het mooie stadje Chamonix. Het is bekend als wintersportplaats. Maar het is zonde om het in de overige maanden over te slaan! Ook in de periode dat er niet geskied wordt is er namelijk genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld met het boemeltreintje tot bovenaan Mer de Glace, de grootste gletsjer van Frankrijk. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan de spectaculaire ijsgrotten. Al zijn deze vooral in de zomermaanden toegankelijk.  

Een absolute aanrader is ook de gondel naar Aiguille du Midi. Het is geen goedkope trip… Maar het is spectaculair! Je maakt met de gondel 3 verschillende stops en kunt genieten van spectaculaire uitzichten. De eerste stop is op Plan de l’Aiguille op 2317 meter hoogte. De tweede stop is Piton Nord en ligt op 3777 meter hoogte. Dit is een erg steil ritje en niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees. Maar als je er eenmaal bent is het fantastisch. Je kijkt uit over de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen en wordt omringd door witte bergtoppen. Als je nog hoger wilt kun je met een lift naar 3842 meter hoogte en als kers op de taart kun je dan een bezoekje brengen aan “Un pas dans le vide” een glazen box waarin je duizenden meters naar beneden kijkt. Wanneer je de trip naar de top wilt maken hebben we een belangrijk advies: trek warme kleding aan. Want ook in de zomer kan het boven ontzettend koud zijn

PARC NATIONAL DU MERCANTOUR

Dit nationale parken in het zuiden van de Franse Alpen is een absolute aanrader. In de winter is het een fantastisch skigebied maar in de zomer kunnen wandelaars hier hun hart ophalen. Met meer dan 600 kilometer aan wandelpaden langs weides, bossen, meren en bergtoppen kom je ogen tekort. Als je met de camper over de bergpas Col de la Bonette rijdt heb je op 2715 meter hoogte een magnifiek uitzicht over de omgeving. Kijk tijdens het rijden goed rond want je kunt hier herten, steenbokken, adelaars en zelfs gieren spotten.

ALPE D’HUEZ

Tijdens de Tour de France wordt dit ook wel de Nederlandse berg genoemd. Tijdens dit wielerevenement wordt deze berg door veel oranje supporters bezocht en is er een uitgelaten sfeer langs de kant. Daarnaast wordt er jaarlijks ook de Alpe d’Huzes georganiseerd waarin deelnemers 6x naar de top fietsen om geld op te halen voor het kankeronderzoek van het KWF. Maar ook als er geen evenement is, is deze berg een bezoekje waard. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen en voor de sportievelingen is het een echte uitdaging om naar de top te wandelen of fietsen. Je komt onderweg naar boven dan ook veel zwoegende fietsers en wandelaars tegen. 

Als je op zoek bent naar een authentiek stukje Alpe d’Huez, volg dan de Route des Lacs. Je komt dan aan op een kleine parkeerplaats bij een Alpenchalet. Parkeer hier je camper en wandel langs de 6 verschillende meertjes aan de route. Het is een relatief korte en makkelijke route die ongeveer 2 uur in beslag neemt. Maar je merkt hier niets meer van de drukte op de berg.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties