Snaefellsnes

Het schiereiland Snæfellsnes bevindt zich ten Noorden van Reykjanes en Reykjavik. Dit prachte stukje IJsland is lang en smal met in het midden een hoge bergketen die van West naar Oost over het eiland loopt. Snæfellsnes is een perfecte locatie om vanuit Reykjavik in een dag te bezoeken en de meeste reizigers bezoeken dit gebied ook als zij hun camperreis door IJsland beginnen en met de klok mee rijden. Er zijn verschillende stops die ook weer bijdragen aan het unieke IJsland en we stellen ze graag aan je voor.

ARNARSTAPI

Een van de eerste hoogtepunten die je tegenkomt op deze route is het plaatsje Arnarstapi. Hier heb je verschillende bezienswaardigheden. Het meest bijzondere is toch wel de Gatklettur, een natuurlijke boog van lavasteen die opdoemt tussen de golven bij de kustlijn. De rest van de kustlijn mag er trouwens ook wezen met zijn bijzondere rotsformaties zoals basaltkolommen en grote vogelpopulaties. Mocht je graag over een natuurlijke brug willen wandelen, dan kan dat ook bij de Arnarstapi Stone Bridge, even verderop. Nabij de kust staat ook het Bárdar Snæfellsáss beeld. Dit standbeeld is gebaseerd op een karakter uit een oude IJslandse saga. Bárdur was half mens, half trol en is tot op vandaag de beschermer van Snæfellness Peninsula.

SNÆFELLSNESJÖKULL

Helemaal op het puntje van het schiereiland ligt de imposante Snæfellsnesjökull, een gletsjer op de top van een actieve vulkaan. Het verhaal gaat dat er een trol in de vulkaan woont of dat het zelfs de ingang zou zijn naar het centrum van de aarde. Om deze vulkaan te bezoeken, rijdt je helemaal door naar het einde van het schiereiland, over de road 574 naar het Snæfellsnesjökull National Park. Voor de reiziger die niet veel tijd heeft, zijn een aantal korte stops hier prima voor een goede indruk van de omgeving. Als je meer tijd hebt, kun je hier fantastische wandeltours maken met een gids op de gletsjer of langs de basaltrotsen en oude handelsroutes. Altijd leuk om meer te weten te komen over wát je nou eigenlijk ziet en hoe dat allemaal is ontstaan. Even verderop van de Snæfellsnesjökull heb je Saxhóll krater. Dit is een enorme krater die zo’n 3000 jaar geleden is ontstaan. Via een stalen trap kun je de 100 meter hoge kraterwand beklimmen voor een prachtig uitzicht. 

HELLISSANDUR

Dit kleine dorpje oogt verlaten, maar was ooit een bruisende plek in IJsland vanwege de visvangst. Wat je hier nog kunt bekijken, zijn authentieke turfhuisjes die lang geleden zijn gebouwd en waar IJslanders vroeger in woonden. Je kunt dit soort huisjes ook bekijken nabij Akureyri, maar een stop in dit oude dorpje is ook zeker de moeite waard. Nabij Hellissandur heb je ook een grote broedplaats van de Poolstern. Prachtige vogels, maar kijk wel uit, want ze zijn erg agressief naar mensen toe. 

KIRKJUFELL

Een van de meest fotogenieke stops in Snæfellsnes is bij de berg Kirkjufell. Deze bijzonder gevormde en alleenstaande berg is in combinatie met de nabije watervallen een pareltje voor je fotoalbum. Kirkjufell ligt aan de Noordelijke zijde van het eiland en is makkelijk te bezichtigen. Voor degene die zin heeft, is er nog een kleine wandeling naar de watervallen toe. Zelfs bij slecht weer is het prachtig om hier even te stoppen.

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties