Praktische Info - IJsland

Ontdek je met

Susanne

Maarten

Manon

Travelhomie Simone bij Godafoss IJsland | Travelhome Campervakanties

Simone

Travelhome | Camper huren IJsland

Eten & Drinken in IJsland

Vergeleken met de rest van Europa, is over culinair IJsland weinig bekend. Het is daarom juist bijzonder om het zelf te gaan ervaren. De kwaliteit van het eten is er uitstekend, mede dankzij de schone buitenlucht en het vrij grazend vee. Vooral lamsvlees is daarom een echte aanrader. Daarnaast heeft IJslandse vis, gevangen in de onvervuilde wateren van de Noord Atlantische Oceaan, inmiddels een wereldwijd geroemde reputatie opgebouwd wegens de buitengewone kwaliteit en overheerlijke smaak.

Ondanks het feit dat IJsland vlakbij de poolcirkel ligt, wordt een aantal groente buiten verbouwd. Overige vegetaties als fruit en bloemen worden meestal in kassen verbouwd. Verder is de kaas is in IJsland goed vertegenwoordigd, met ruim 80 soorten verschillende kazen. Broden in IJsland lijken over het algemeen op het Nederlandse brood. Er zijn tevens ook andere soorten zoals laufabrauð (gefrituurd dun brood), kleinur (lijkt op donuts) en rogge pannenkoeken. De bakkers in IJsland hebben een gevarieerd aanbod in broden, broodjes en lekkernijen. Een voorbeeld hiervan is de Snudur; een kaneelbroodje met chocolade-, caramel- of aardbeienglazuur.

IJsland heeft een aantal traditionele gerechten, thorramatur genaamd, welke voornamelijk in de periode januari tot maart gegeten worden. Deze gerechten omvatten gerookt en gezouten lam, gezouten lam, gebraden schaap hoofd, gedroogde vis, gerookte en gezouten zalm, gefermenteerde haai en vele andere delicatessen.

Het kraanwater in IJsland is heel erg schoon en je kunt het gewoon drinken. Als je de warmwaterkraan open draait, zal het water een geur afgeven van zwavel. Dit is niet schadelijk en de geur blijft niet hangen na een douche. Alcohol is niet verkrijgbaar in de supermarkt. Je zal hiervoor naar een aparte drankwinkel moeten gaan. Alcohol is in IJsland duurder dan in Nederland. Een typisch IJslandse sterke drank is Brennivín.