Sardinië

Sardinië kan gezien worden als een unieke vakantiebestemming. Het eiland heeft idyllische stranden, het meest blauwe zeewater van heel Europa en intieme baaien. Daarnaast kun je hier ook fantastische landschappen en historie terugzien. Sardinië is naast Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee en is herkenbaar aan de laaggebergte en het heuvelachtig grasland. Je zou het niet verwachten, maar je camperreis kun je beginnen op Sardinië. We vertellen je graag waarom Sardinië meer dan de moeite waard is.

CULTUUR SARDINIË 

Door de wilde tijm, rozemarijn, dwergeiken en cactusvijgen welke groeien in het grasland heeft Sardinië een eigen stijl in de keuken. Het is een mengeling van Italiaanse, Noord-Afrikaanse, Spaanse en Oosterse invloeden. De typische streekgerechten zijn onder anderen ‘porceddu’ (big aan het spit) en ‘pane carasau’ (knapperig, dun brood met een beetje olijfolie). 

Op Sardinië spreken de bewoners een eigen taal het ‘Sardisch’. Dit wordt officieel gezien als de Italiaanse taal. Schijn bedriegt, want Italianen van het vasteland kunnen het totaal niet verstaan. Daarnaast zijn ook de kegelvormige torens, ook wel ‘Nuraghi’ genoemd, kenmerkend voor Sardinië. Deze torens zijn gemaakt van grote, opgestapelde blokken steen zonder dat hier cement voor is gebruikt. Een knap staaltje bouwen!

NOORDKUST SARDINIË PER CAMPER 

Tijdens je camperreis mag je de mooiste stranden en kustplaatsen van Sardinië echt niet missen. De Sardijnse kustlijn is ca. 1850 kilometer lang en heeft ontzettend veel mooie plekjes. 

Het Monaco van Sardinië is Costa Smeralda. Deze kust is 55 kilometer lang en staat bekend om de paradijselijke stranden en chique stadjes. Aan deze Costa ligt het eilandje Caprera. Het maakt deel uit van La Maddalena archipel en heeft zeven hoofdeilanden en ruim 55 onbewoonde, kleine eilandjes. Om dolfijnen te spotten zit je in dit gebied helemaal goed! 

Vanaf Palau en Porto Cervo kun je rondreizen met de boot om de archipel te bezoeken. Je hoeft niet ver te reizen om je te wanen in het gebied van de Malediven of de Seychellen, want hier krijg je eenzelfde indruk met helderblauw water. Indrukwekkend en wat dichter bij huis! 

OOSTKUST SARDINIË 

De Golf van Orosei staat bekend om zijn ongerepte stranden en een kustlijn met zeegrotten en hoge kliffen. In de havens kun je bijvoorbeeld zelf een boot huren om verschillende stranden te bezoeken. Je parkeert je camper en stapt de boot op, ideaal! 

Het mooiste, maar ook meteen meest verscholen strand aan de oostkust is Cala Goloritzé. Het strand is alleen bereikbaar per boot vanuit Arbatax en Santa Maria Navarresse of te voet. Ben je helemaal fan van de onderwaterwereld, dan adviseren we je om te gaan snorkelen of duiken bij Cala Luna. 

Aan mooie stranden geen gebrek aan de oostkust, want naast bovengenoemde plekjes zijn Cala Sisine, Cala Biriola en Cala Mariolu ook zeker de moeite waard! 

ZUIDKANT SARDINIË 

De zuidkust van Sardinië is wat rustiger en wordt minder bezocht door toeristen. Dat wil niet zeggen dat hier geen prachtige stranden te vinden zijn. Integendeel zelfs! Villasimius wordt aan drie kanten omringd door de zee en in het noorden kun je de bossen en hoge bergtoppen spotten. Villasimius zelf is een voormalig vissersdorpje met een centraal plein met kleurrijke straatjes en leuke restaurants. 
Het natuurgebied rondom Villasimius is een beschermd natuurgebied ‘Area Marina Protetta’ genaamd. 

Wanneer je een mooi uitzicht wilt hebben over de baai Cala Domestica kun je Torre Spagnola bezoeken. Vanuit dit punt heb je een fantastisch zicht over deze grote baai. 

Sardinië heeft 8 provincies waar Cagliari er één van is. Daarnaast is Cagliari ook dé havenstad en daarmee ook de hoofdstad van Sardinië. Vanaf Cagliari kun je de camper ophalen en start je hier je camperreis door Sardinië. 

CAMPERREIS SARDINIË 

Reis je met een grotere camper, dan moet je rekening houden met het feit dat op Sardinië de wegen erg smal kunnen zijn en dat passeren iets lastiger kan zijn. Regelmatig dien je met de camper net buiten een dorpje te parkeren, waar de parkeergelegenheid wat ruimer is opgezet. In principe kun je wel overal komen en is Sardinië een prachtig eiland om met de camper te bezoeken. 

Vrij kamperen op Sardinië is mogelijk met toestemming van de grondeigenaar, maar niet op de volgende plekken: 

- op minder dan 1 km. van de bebouwde kom; 
- binnen 50 meter van nationale wegen; 
- binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt; 
- binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monument. 

We raden je altijd aan om op een camping te kamperen. Zo voorkom je dat je op plaatsen staat, waar het eigenlijk niet is toegestaan. 

Zorg voorafgaand aan de reis dat je weet hoe hoog de camper is en welke tunnels je eventueel tegen gaat komen tijdens je reis. Ben je namelijk lekker aan het genieten van het uitzicht en mis je even een bordje waarop staat hoe hoog een tunnel is, dan kun je zomaar voor vervelende verrassingen komen te staan. Je kan je wel voorstellen hoe dat er uit kan komen te zien… 

Sardinië is een erg leuke en minder voor de hand liggende bestemming om met de camper rond te reizen. Laat je niet afschrikken door de wat smallere wegen en ga het avontuur aan. Je gaat zien dat het echt een aanrader is! 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties