Cres

Het tweede grootste eiland van Kroatië, Cres, was ooit onderdeel van een groter eiland samen met Losinj, maar beiden eilanden zijn tegenwoordig nog enkel door een brug aan elkaar verbonden. Met de camper kun je, via de enige snelweg van het eiland, heerlijk over de D100 rondtoeren en genieten van de omgeving. Op verschillende locaties op het eiland tref je ruïnes van kerken en oude kloosters. Er zijn tevens veel bergen en bossen te vinden op Cres, maar ook de vele akkers zijn kenmerkend voor Cres. De agrarische economie is nog altijd erg belangrijk ook voor de inwoners van Cres. 

 

De rotsachtige kust, aan het noordwesten van Kroatië net voor Istrië, is kenmerkend voor ruim 400 km2 grote eiland Cres. Eeuwenoude natuur en geschiedenis is hier terug te vinden en gaat zelfs terug tot aan de tijd dat Cres tot Venetië behoorde, evenals veel omliggende eilanden in deze omgeving. De legende gaat dat de oude Grieken het eiland ooit zelfs nog ontdekten. 

KVARNER BAAI PER CAMPER

Aan de Kvarner baai ligt de gelijknamige stad Cres met zijn bijna 3500 inwoners. Vrijwel de gehele bevolking van het eiland woont in de hoofdstad die aan een mooie beschutte baai gelegen is. De stad beschikt over een sierlijke haven met vissersboten in allerlei formaten en kleuren. Tijdens een bezoek met de camper aan het eiland Cres zal een stop in Cres dan ook zeker op de planning staan. 

 

Het centrum van Cres beschikt over gezellige straatjes en binnenplaatsen en bezoekers wandelen graag over de promenade, nabij de haven. Hier zijn talloze winkeltjes en restaurantjes te vinden. Vooral op warme zomerdagen is het hier heerlijk toeven en kun je genieten van de ondergaande zon. 

 

In de omgeving van de stad Cres liggen veel vakantiehuizen en ook een fijne camping. Vooral in het voorjaar en de zomer is het in deze omgeving dan ook gezellig druk met toeristen, terwijl de geur van brem, oleander, rozemarijn en jeneverbes je tegemoet komt.

LUBENICE

Onderweg passeer je met de camper een aantal kleine idyllische dorpjes met het kenmerkende kalksteen. Een leuke plek om te bezoeken op het eiland Cres is het museumdorp Lubenice. Het dorp prijkt 380 meter boven zee uit en heeft een geweldig uitzicht over de omgeving. Kijkend op de steile kustlijn met haar diepe baaien is Lubenice echt een geweldige plek om te vertoeven.

 

De vele koopmanshuizen en kapiteinswoningen zijn in Venetiaanse gotische stijl gebouwd en vanuit de haven loop je via de kade, met zijn verdedigingsmuren naar het centrale plein van het dorp. 
In de zomermaanden organiseert Lubenice een groots muziekfestival en trekt daarmee honderden enthousiaste toeristen naar het dorp. 

VALUN

Aan de rand van het centrum van Valun kun je de camper goed parkeren op de grote parkeerplaats, vanwaar je naar het centrum van het autovrije vissersdorp kunt wandelen. 
Er zijn slechts enkele woningen en inwoners te vinden in Valun, maar dat maakt het dorpje des te knusser om te bezoeken. 

 

Vooral het knusse sierlijke haventje is een bezoekje waard met de gezellige restaurantjes waar je heerlijk kunt genieten van de lokale visgerechten. Nergens anders kun je zo vers en lekker eten met het prachtige uitzicht over de helderblauwe Adriatische zee. 

CAPUT INSULAE

Op slechts enkele plekken in Kroatië komt de vaalkopgier nog voor en Cres speelt een belangrijke rol in de bescherming van deze diersoort. 
In het dorpje Beli kun je een bezoek brengen aan het ecologische onderzoekscentrum voor milieubescherming “Caput Insulae”. Het centrum houdt zich actief bezig met het observeren van boordplaatsen en bekommert zich om de zeldzame gier. Diverse inheemse roofvogels worden hier opgevangen en onderzocht. 

 

In de omgeving van het centrum en het nabij gelegen dorp Beli is veel natuur te bewonderen en er zijn juist weinig inwoners te vinden. Een rustige plek en ideaal voor een mooie stop met de huurcamper.

TRAMUNTANA BOSSEN

In het noorden van het eiland Cres ligt een beschermd bosgebied. De bossen bestaan uit ruim 5500 hectare eiken- en kastanjebomen. 
Er zijn verschillende wandelpaden te vinden in de bossen en wij adviseren bijvoorbeeld de 10 km lange Red Track Trail, die je langs verschillende verlaten dorpjes, grotten en doolhoven leid. 
De belangrijke archeologische vondst van een berenskelet van ruim 12000 jaar oud in de Tramuntana bossen is ook belangrijk voor de historie van Cres, want nergens anders werd er ooit een skelet van deze beersoort gevonden. 

VRANAMEER

In het midden van het eiland Cres ligt het Vranameer. Het meer is erg bijzonder, omdat het diepste punt van het meer onder zeeniveau ligt en het hoogte punt juist erboven. 
Ondanks dat het meer afgesloten is voor toeristen, doordat het gebruikt wordt als watervoorziening van het eiland Cres, kun je zeker een bezoekje plannen aan het meer tijdens de camperreis. Het uitzicht is werkelijk prachtig en vooral de hoogste berg van het eiland, de Gorice, is magnifiek. 

CAMPER OP VEERBOOT CRES

Er zijn verschillende verbindingen met het vasteland van Kroatië vanaf het eiland Cres. De belangrijkste dorpjes zijn Merag, Martinscica en Porozina. 
Vooral in het voorjaar en de zomer varen er veel veerboten, vanwege de toeristische vraag om het eiland te bezoeken. In het najaar valt er in verhouding wat meer neerslag. 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties