Losinj

Het kleine eiland Losinj ligt ten zuidwesten van het eiland Cres en beiden waren ooit aan elkaar verbonden. Maar de Romeinen vernielden deze verbintenis, zodat de scheepvaart een betere doorgang kon vinden. Tegenwoordig kun je het eiland Losinj enkel nog bereiken via een lage ophaalbrug vanuit Osor, gelegen op het eiland Cres, of per veerboot. 

 

Wanneer je met de huurcamper op de veerboot naar het eiland vaart ervaar je direct de prettige sfeer. De azuurblauwe zee, pijnboombossen en de geur van verse kruiden zoals salie en oleander: het is allemaal geweldig. Al snel wordt het duidelijk waarom het eiland voor de elite van het Hapsburgse rijk vroeger al erg geliefd was als vakantiebestemming. Niet voor niets geldt het eiland ook tegenwoordig nog als de Oostenrijkse Rivièra. 

 

De rijkere Kroatische families en adel komen hier graag naar hun villa’s in de zomermaanden. De oude historische villa’s worden vaak opgeknapt tot schitterende boetiekhotels en de uitstraling van het eiland Losinj is dan ook wat luxer dan de andere eilanden in deze omgeving. 

MALI LOSINJ

In 1892 werd de grootste stad van het eiland, Mali Losinj, uitgeroepen tot mediterraan kuuroord, vanwege haar weldadige klimatologische effecten. Met haar ruim 2600 zonuren per jaar en de hoge temperaturen in de zomermaanden trekt de stad veel camperreizigers aan. Al in 1900 trok de stad kuurgasten aan vanwege haar zogenaamde geneeskrachtige klimaat. 
Aan de zuidoostelijk baai ligt de stad met haar ruim 6000 inwoners. Mali Losinj staat vooral bekend om de mooie haven, waar de veerboten arriveren vanaf de omliggende eilanden. Maar ook de jachthaven is erg populair bij de toeristen. Vanaf hier kun je een boot huren of genieten van een georganiseerde dagtocht door de Kvarner baai. 

 

De stad beschikt over talloze restaurants en winkels, maar ook een museum en grote camping zijn hier gevestigd. 
In het centrum van Mali Losinj tref je tevens prachtige oude kapiteinswoningen aan de havenbekkens. Vooral in de 19e eeuw was de zeevaart erg belangrijk voor de economie. 

DOLFIJNEN SPOTTEN TIJDENS CAMPERREIS KROATIË

Op het eiland houdt men zich ook bezig met bedreigde diersoorten. Evenals op het eiland Cres is er een reservaat gecreëerd waar men de wilde dieren kan bewonderen. In de Adriatische Zee leven dolfijnen die men op een veilige wijze kan observeren. 

 

De organisatie die verschillende dagtochten organiseert heet Blue World Institute en de kans om hier dolfijnen in hun natuurlijke habitat te spotten is vaak zelfs meer dan 80%. Omdat de organisatie graag de sterk verminderde populatie wil beschermen neemt men alles heel serieus. Als toerist krijg je eerst een goede uitleg en de dolfijnen worden kleinschalig en heel voorzichtig benaderd. 
Je kunt de camper parkeren bij het hoofdkantoor van de organisatie van het reservaat vanaf waar je met een kleine boot het water op gaat. Op ontdekkings- en zoektocht naar de prachtige zeezoogdieren. Wanneer de dolfijnen naast de boot zwemmen, spelen en springen krijg je garandeert veel extra bewondering voor de diersoort, maar zeker ook voor de organisatie. 

ČIKAT BAAI 

De stervormige baai van Čikat is voor veel camperreizigers het meest geliefd. Met haar kiezelstranden, het heldere azuurblauwe water en de heerlijk geurende dennenbossen die doorlopen tot aan het water. Je kunt er heerlijk vertoeven en in de omgeving van Čikat kun je sowieso een fijne bedrijvigheid ervaren. 

 

Wandel over de fraaie boulevards en promenades, geniet van een maaltijd in een van de lokale restaurants of maak een dagtocht met een luxe zeiljacht. Ook in de omgeving van Čikat en haar schitterende baai kun je de invloed van de adel met hun villa’s goed terug zien komen. 

 

Er zijn mooie kampeerplekken aan deze rotsige kust en aan de baai van Čikat te vinden. Vanaf hier wandel je over de schaduwrijke paden, waar ooit de aartshertogen en prinsessen hun wandelingen maakten, naar de prachtige baaien alvorens je een frisse duik kunt nemen in het kraakheldere water. 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties