Sibenik

Deze wat minder bekende maar zeker niet minder geliefde stad is gelegen tussen Zadar en Split en ligt slechts op 20 minuutjes rijden van de imposante watervallen in Krka National Park. Hierdoor is Šibenik is makkelijk toe te voegen als stop tijdens je camperreis door Kroatië. Verwonder je in deze eeuwenoude stad aan de prachtige kathedraal of een van de vier forten. 

 

Het centrum van Šibenik is autovrij, dus je zult voor je huurcamper een parkeerplekje moeten zoeken aan de rand van de stad. Er is bijvoorbeeld een grote parkeerplaats bij de haven, waar de kosten voor het parkeren van een camper ca. €5 per uur bedragen. Vanuit de parkeerplaats loop je in een klein kwartiertje naar de St. Jacobus Kathedraal.

 

Aan de kust liggen verschillende campings waar je na een bezoek aan de stad heerlijk kunt vertoeven met je huurcamper. 

ST. JACOBUS KATHEDRAAL 

De indrukwekkende kathedraal is dé toeristentrekker van Šibenik en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESO. Erg bijzonder: de structuur is geheel van steen. Deze is dus gebouwd zonder enkele andere bevestigingsmaterialen. Ook is de kathedraal bekend om de 71 gebeeldhouwde gezichten van mannen, vrouwen en kinderen waarmee deze versierd is. Wil je binnen een kijkje nemen? Dat is zeker mogelijk! Een kaartje kost ca. €2 per persoon.

DE FORTEN VAN ŠIBENIK

De vier forten van Šibenik hebben deze oude Kroatische vestingstad altijd goed beschermd. Het St. Nicolaas fort ligt in de zee. Je kunt deelnemen aan een bootexcursies naar dit fort. De kosten hiervoor bedragen 130 Kroatische kuna, wat gelijk is aan ongeveer 18 euro per persoon. De excursie duurt 2 uur. Dit is inclusief boottocht. Struin zelf door de muren van het fort of volg de officiële gids. Het fort van St. Nicolaas staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

 

De overige drie forten liggen in de stad zelf. Het St. Michael fort is daarvan het meest geliefd. Via verschillende trappen is dit fort te bereiken. Door de hogere ligging, kun je je vast voorstellen dat je vanuit hier een schitterend uitzicht over de stad hebt. Sla ook zeker niet de prachtige kloostertuin van St. Laurens over. De entree is gratis en dit is zéker ook een welkome stop tijdens het beklimmen van de trappen. Na ongeveer 10 minuten kom je aan bij de ingang van het fort. Er is ook een openluchttheater, dus houd vooral het programma in de gaten als je van een concert bij wilt wonen op deze bijzondere locatie!

 

Afhankelijk van het seizoen bedraagt de entree tussen de 4 en 8 euro voor volwassenen. Er zijn ook combinatie tickets verkrijgbaar, om ook het Barone fort te bezoeken.

 

Het Barone fort ligt net boven de oude stad. Omdat de parkeerruimte hier erg beperkt is en dit niet aan te raden is met een camper kun je het beste lopen naar het fort. De wegen blijven omhoog lopen, dus dit kan best pittig zijn. Heb je behoefte aan even een moment je rust? Denk dan eens aan een Uber! Voor slechts enkele euro’s kom je binnen enkele minuten bij het volgende fort aan. Het Barone fort is in 2016 volledig gerestaureerd en heeft onder andere een interactief museum.

 

Echte fans van Game of Thrones kunnen een bezoek aan het St. John fort niet overslaan. Een van de ‘fighting pits’ scenes in Meereen is hier opgenomen. Dit fort ligt in de buurt van het Barone fort, op ca. 10 minuutjes lopen. Op dit moment zijn ze het fort aan het restaureren, waardoor je het fort niet van binnen kunt bezoeken. De verwachting is dat de restauratie eind 2021 is volbracht.

ŠIBENIK MET DE CAMPER

Zoals eerder aangegeven is het centrum van Šibenik autovrij. Zoek dus een parkeerplekje voor je camper aan de rand van de stad!

 

Er zijn vele campings rondom Šibenik. Het Solaris Camping Beach Resort is hier een hele populaire optie, en het is direct duidelijk waarom. Ik zie mijzelf hier in ieder geval al helemaal staan, zo aan de kustlijn met een heerlijk verkoelend drankje bij de camper. De helderblauwe zee lokt, net als het verfrissende zwembad. Het resort heeft daarnaast onder andere een restaurant, verschillende bars, een supermarkt en een speeltuin. 

 

Even ontspannen in de Spa? Zelfs dat kan. En de kinderen? Die kunnen zich úren vermaken in het Aquapark Dalmatia. 

 

Deze camping is dus ook een uitstekende optie om je camper een paar dagen te laten staan en heerlijk te ontspannen. Even alle indrukken op je in laten werken, om daarna meer nog moois van Kroatië te mogen ontdekken! 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties