Aankomst Windhoek

Na maanden te hebben moeten wachten en een hoop voorbereidingen te hebben getroffen is het vandaag eindelijk zo ver, vandaag is de dag dat wij naar Namibië vliegen. Vanochtend zijn door de spanning al redelijk vroeg wakker. Onze vlucht met de KLM vertrekt pas vanavond om 22:55 uur, dus we hebben vandaag dan ook nog tijd om het één en ander in te pakken.


Rond 18:15 uur zitten we in de auto. Een vriendinnetje van Kirsten brengt ons naar Amsterdam Schiphol dus dat bespaart ons weer een treinrit uit. Omdat de vlucht met de KLM pas zo laat in de avond vliegt is het prettig dat wanneer je niet naar de luchthaven gebracht kan worden, je de trein kan nemen. We arriveren ongeveer rond 19:45 uur op de luchthaven. Gisterenavond hebben we al online ingecheckt bij de KLM waardoor we bij de incheckbalie op Schiphol alleen maar onze backpack van een label moeten voorzien. Het inchecken gaat daardoor redelijk snel en voordat we het weten zijn we ook al de douane voorbij. Nu nog even wachten voordat we daadwerkelijk mogen boarden.


De KLM is de enigste luchtvaartmaatschappij die vanuit Nederland met enkel een korte stop in Luanda (Angolo) direct doorvliegt naar Namibië. Er stappen mensen uit maar er stappen ook weer nieuwe mensen het vliegtuig in. We staan ongeveer 1,5 uur stil (je mag hierbij het vliegtuig ook niet verlaten) voordat we doorvliegen naar Windhoek. Het is vanuit Luanda nog maar ongeveer 2,5 uur vliegen voordat je aankomt in Namibië.


Onze vlucht verloopt verder prima. Na een paar films te hebben gekeken, wat te hebben gegeten en wat geprobeerd hebben te slapen komen we rond 11:15 uur aan op de luchthaven van Windhoek. We zijn dan in totaal 11 uur en 15 minuten onderweg geweest.


Bij aankomst op de luchthaven blijkt het erg druk te zijn bij de Immigratie. We hebben circa een uur moeten wachten voordat we überhaupt de douane door mochten. Eenmaal door de douane gaat het een stuk sneller. We komen aan bij de bagageband en zien onze backpacks al op de band liggen. Eenmaal de deuren door staat David van Bobo Campers al op ons te wachten met een bordje met onze naam er op. We hebben bij Bobo Campers vooraf onze transfer al bijgeboekt (NAD160 per persoon), dus hij brengt ons naar de verhuurlocatie. We pinnen al wat geld op de luchthaven. David adviseert ons een sim-kaartje voor onze telefoon te kopen. Dit kan op de luchthaven maar ook het in het centrum (te koop bij benzinestations) van Windhoek. We besluiten voor dat laatste te kiezen. Het verhuurstation van Bobo Campers ligt op circa 24 kilometer van de luchthaven af. We arriveren binnen 20 minuten daarom dan ook al bij de locatie.


Aangekomen bij de verhuurlocatie krijgen we eerst een kop koffie aangeboden. Lekker, daar zijn we wel aan toe. Daarna begint ons uitleg over de het de camper die we mee gaan krijgen. We hebben ongeveer 1,5 uur uitleg gehad over Discoverer DC 4x4. Het betreft een camper welke geschikt is voor 4 personen, echter raden wij de camper aan voor maximaal 2 personen in verband met de beperkte opbergruimte. Daarnaast hebben we een uitgebreide handleiding en routekaarten meegekregen. Mochten we onderweg technische problemen met de camper hebben dan moeten we ten alle tijden Zane bellen. Dit is ons op het hart gedrukt, dus deze naam vergeten we niet snel. Nu maar hopen dat we Zane niet hoeven te bellen. We moeten zeggen dat de service die wij Bobo Campers gehad hebben echt super goed is. We gaan dus met een gerust gevoel op reis.


Na de uitleg van Bobo Campers zijn we naar het centrum van Windhoek gereden. We hebben meteen getankt bij de Shell in de hoofdstraat. De benzineprijs zit op NAD12,11 per liter. Dit is een stuk voordeliger dan we hier Nederland gewend zijn. We gooien de tank maar meteen vol (117,09 liter voor een totaalprijs van NAD1417,95) in de hoop hier aardig wat kilometers mee te kunnen rijden. Daarna zijn we op ons gemakje naar de Woermann Brock (supermarkt) gereden om boodschappen te doen. De Woermann Brock ligt schuin tegenover de Shell. Onze kosten voor de boodschappen komen op ongeveer NAD600.


Na het doen van onze boodschappen rijden we terug naar Bobo Campers. Naast het terrein van Bobo Campers ligt namelijk een camping gelegen. Ons advies is ook om daar de 1ste nacht te overnachten. Het is niet verantwoord om nu namelijk nog een grote afstand te gaan overbruggen, zeker niet na zo'n lange reis. Rond 16:00 uur komen we aan bij de camping. Na het inchecken op de camping parkeren we onze camper en pakken onze campingstoeltjes erbij. We genieten nog van de laatste zonnestraaltjes van vandaag. Als de zon éénmaal onder is besluiten we onze tenten te gaan opzetten. Het opzetten van de tenten duurt even (we hebben er ongeveer een uur over gedaan), maar hopelijk krijgen we daar snel behendigheid in. Al met al zijn we ongeveer een uur bezig geweest. Na het opzetten van de camping lopen we naar het restaurant waar we genieten van een heerlijke maaltijd. Na het eten zijn we bekaf en besluiten we onze tenten in te duiken.


Naam camping: Trans Kalahari Inn
Prijs: NAD250 per nacht
Hook-up: Electra
Faciliteiten: Goed, douche, toilet, zwembad en restaurant

Otjiwarongo

Vandaag zijn we redelijk vroeg wakker. Maar omdat we een redelijk vermoeiende reis hebben gehad besluiten we om nog even te blijven liggen. Rond 09:00 uur komen we dan pas ook onze tentjes uit. Na een heerlijk zelf gemaakt ontbijtje pakken we onze tenten in en gaan we rond 12:00 uur op weg naar het Waterberg Plateau. De totale afstand die we vandaag moeten overbruggen is circa 327 kilometer. Totale reisduur circa 5 uur inclusief een stop van ongeveer 1 uur.


Via de B1 (richting Okahandja) rijden we naar de C22 om vervolgens de B2512 (off road weg)te nemen naar onze camping voor vanavond, namelijk Bernabé de la Bat Rest Camp. Onderweg zien we prachtig natuur (erg groen) en kome we veel rotsen en wildlife tegen. We hebben zebra's, springbokken en everzwijnen gezien (alvast een voorproefje op Etosha National Park. We genieten dus volop van het de verschillende uitzichten die we onderweg tegen komen. Daarnaast komen we op de B1 richting Okahandja veel rest areas tegen met van die "Lion King" booms en een soort van picknick tafels. Omdat we dit er zo leuk uit vinden zien besluiten we hier dan ook even een korte stop te maken om even wat te eten en onze benen te strekken.


Eenmaal aangekomen bij onze camping, checken we in en boeken we meteen een gamedrive (NAD500 per persoon) voor de volgende dag om 15:00 uur 's middags. Het boeken van een gamedrive is in dit park wel noodzakelijk. Het is namelijk niet mogelijk om zelf met je 4WD op pad te gaan. Ook het is boeken van een tour om 06:00 uur in de ochtend nodig.


We installeren onze camper op ons plekje en maken daarna nog even een wandeling over onze camping. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk. Zo heb je de Fig Tree Walk, Mountain View, Forest Valk, Kambazeni Walk, Mission Way, Rasthous Way, Aloe Circle en de Anthill Way. We kiezen voor de Mountain View, want deze naam spreekt ons wel aan. Eenmaal aangekomen heb je ook een prachtig uitzicht over het Waterberg Plateau. Zeker de moeite waard. Daarnaast kun je in dit park veel verschillende vogels spotten. Een tip voor de vogelliefhebber. Terug bij de camper komen onze campingstoeltjes weer tevoorschijn. We genieten nog even van de rust op onze camping. We eten snel wat en genieten daarna onder het genot van een drankje nog even na van deze dag. Niet lang daarna zoeken we onze tentjes weer op om lekker te gaan slapen.


De volgende ochtend worden we redelijk op tijd wakker. We ritsen onze tenten open en zien dat we een heel welkomstcomité hebben. Een tal van zwijntjes ligt volop van de zon te genieten. We besluiten er tussen te gaan zitten en zo te genieten van wederom ons zelf gemaakt ontbijtje. Na het ontbijt nemen we een douche en maken we nog een korte wandeling over de camping. Voordat we het weten is het alweer 12:30 uur (wat gaat det tijd toch snel) en lopen we richting het restaurant. We genieten hier van een heerlijke lunch en wederom weer van het prachtige uitzicht wat je hebt als je buiten gaat zitten.


Na de lunch lopen we terug naar de receptie waar we rond 14:30 uur verzamelen bij de receptie voor onze gamedrive. Voordat we mee mogen op gamedrive dienen we nog wat formulieren in te vullen "betreden op eigen risico formulier". Nadat we deze hebben ingevuld gaan we samen met 4 andere Nederlanders en 1 Australiër op pad.


We krijgen uitleg over het Waterberg Plateau. Het is een reservaat welke is aangelegd. Daarnaast bestaat het park uit 2 delen. Het eerste gedeelte bestaat uit wildernis. Het andere gedeelte liggen wegen en kunstmatige drinkplaatsen waar je dieren kan observeren. Die dieren die wij onderweg gezien hebben zijn: de snelste antelope, baboons, 2 zwarte neushoorns, 1 witte neushoorn, een stuk of 6 giraffes, een duizendpoot, springbokken, een heleboel buffels en een jakhals. Het zijn nogal wat dieren die wij tijdens onze tour tegen komen. Men weet zelf niet hoeveel dieren en nu exact bij het Waterberg Plateau leven. Ze weten enkel alleen de diersoorten die er leven.


Ongeveer 4,5 uur later arriveren we pas weer terug bij de camping. Even gezellig nog wat gedronken en wat gegeten. Vanwege de vele indrukken die we tijdens onze tour hebben opgedaan, zijn we wat vermoeid en duiken daarom weer vroeg onze tentjes in.


Tip: neem, zeker, wanneer je op gamedrive gaat een verrekijker mee. Deze kun je ter plaatse bij de verhuurder huren of je neemt er 1 van thuis mee.


Naam camping: Bernabé de la Bat Rest Camp - Waterberg Plateau
Prijs: NAD500 per nacht
Hook-up: Water en electra
Faciliteiten: zeer goed, douche, toilet, zwembad, restaurant, winkel, benzinestation en een BBQ op je campingplek

Afstand: 327 km

Grootfontein

Vandaag zijn we voor het eerst redelijk vroeg uit de veren. Eerst weer lekker genoten van ons zelf gemaakte ontbijtje. Na het ontbijt snel een douche genomen en onze tenten weer ingeklapt. We moeten zeggen dat we tegenwoordig de tenten met gemak opzetten en weer inklappen. Je hebt het dus redelijk snel onder de knie.


We rijden vandaag vanuit het Waterberg Plateau een stukje terug over de D2512 (scenic route) naar de C22 richting Okakakura. Vanuit daar nemen we de C42 (off road) richting Otjiuuo. Vanuit daar rijden we verder op de C42 richting Grootfontein. We komen hier ontzettend veel koeien, geiten en ezels tegen. We besluiten om hier even boodschappen te doen en te tanken. Na de boodschappen en het tanken besluiten we op zoek te gaan naar een camping. We hebben een super mooie camping gezien, namelijk Bush Baby Lodge (deze camping heeft men ook in Zuid-Afrika) en wat ik (Moniek) zich kon herinneren was dat dit echt een super leuke camping was. Deze camping is maar circa 10 kilometer van Grootfontein gelegen. We hadden van te voren in Nederland al gemaild naar deze camping, echter hadden we nog geen reactie van hen mogen ontvangen. We rijden er dus maar op goed geluk naar toe. Aangekomen bij de camping blijkt het hek dicht te zijn en was er verder ook niemand aanwezig. Nog een paar keer telefonisch contact met ze opgenomen, maar tevergeefs. Het lijkt erop dat de camping permanent gesloten is. Uiteindelijk hebben we op Internet een camping in Tsumeb gevonden. Ongeveer 48 kilometer van Grootfontein gelegen. Het Kupfer Quelle Resort. Op de route van Grootfontein naar Tsumeb kun je een bezoek brengen aan de Hoba Meteoriet. Je hebt gratis toegang tot deze meteoriet. Met een gewicht van meer dan 50 ton is deze metoriet het zwaarste metalen voorwerp dat ooit gevonden is. Omdat wij zelf aan de late kant zijn besluiten we om door te rijden zodat we nog voor het donker aankomen op onze camping.


Tip: Mocht je geen 4WD model hebben maar een 2WD dan kun je beter de volgende route volgen: D2512, stukje C22 naar de B1 richting Otjiwarongo. Vervolgens rijd je naar Otavia om vervolgens naar Tsumeb te rijden. Je hoeft hierdoor namelijk niet off road te rijden.


Vandaag dus een dag waarbij we vooral veel gereden hebben. Bij aankomst op de camping onze slaapplek meteen in orde gebracht. We besluiten te gaan eten bij het restaurant welke op de camping gelegen is. Super veel keus, dus zeker een aanrader. We weten nu al dat we hier morgenavond ook zeker zullen eten. We drinken nog gezellig wat in het restaurant en spelen gezellig met z'n tweeën een spelletje. Daarna houden we het voor gezien en besluiten we om lekker te gaan slapen.


De volgende ochtend worden we wakker in de regen. Vanwege het slechte weer deze ochtend zijn we pas redelijk laat opgestaan. We kunnen in dit geval alleen schuilen in onze tenten of anders in onze 4WD op de achterbank. Gelukkig klaarde het rond 10:00 uur op. Een lekker ontbijtje klaar gemaakt en ons zelf opgefrist. Omdat het vandaag Goede Vrijdag is en veel gesloten is hebben besluiten we toch maar eens om een kijkje te nemen in het centrum van Tsumeb. Omdat het centrum op ongeveer 1 kilometer van de camping gelegen is lopen we naar het centrum toe. Daar aangekomen blijkt er inderdaad heel veel dicht te zijn. We hebben het winkelcentrum even vlucht bezocht. Wat leuk is om te bezoeken mits het geopend is, is het Arts Performance Centre. Omdat het Goede Vrijdag is blijkt dit helaas niet geopend te zijn. We lopen nog wat rond en Kirsten besluit om even een bezoek te brengen aan de Barber Shop (een typisch Afrikaanse kapper). De puntjes worden geknipt en er wordt binnen nogal wat afgeklets. Een uur later staan we dan ook pas weer buiten. We lopen terug naar de camping. Het zonnetje is uiteindelijk nog goed doorgekomen. De rest van de middag hebben daarom dan ook gespendeerd aan het zwembad (Olympisch zwembad) met een gigantische zonneweide.


Na ons relaxmomentje frissen we ons zelf wat op en eten wederom een heerlijke maaltijd in het restaurant op de camping. Als we weer terug zijn bij de camper, drinken we gezellig nog wat en spelen we zoals bijna elke avond even een spelletje.


Inmiddels is het alweer 23:00 uur. Tijd om ons bedje weer eens op te zoeken.


Naam camping: Kupfer Quelle Tsumeb
Prijs: NAD 240 per nacht
Hook-up: Water en electra
Faciliteiten: Zeer goed, douche, toilet, zwembad, restaurant, winkel en wasserette

Afstand: 50 km

Etosha National Park

Vandaag is het de dag dat we eindelijk naar Etosha National Park rijden. Hier hebben we ontzettend naar uitgekeken. We zitten dus vol spanning en we zijn dan ook benieuwd wat we allemaal in dit Nationale Park te zien krijgen.


Voordat we naar Etosha National Park rijden brengen we eerst nog even een bezoekje aan de supermarkt in Tsumeb. Dit in verband met het paasweekend wat er aan zit te komen.


Rond 10:30 uur zijn we dan uiteindelijk op weg naar Etosha National Park. Via de B1 richting Oshivelo rijden we naar Lake Otjikoto. Bij dit meer hebben we een stop gemaakt. We betalen hier een entree van NAD50 per persoon. Lake Otjikoto betekent letterlijk diepe vijver. We lezen dat het het een glinsterend en turquoise meer moet zijn. Aangekomen bij het meer blijkt dit toch een flinke tegenvaller te zijn. Wij hebben in het verleden mooiere meren gezien. We zijn er daarom maar ongeveer 30 minuten gebleven.


Na dit bliksembezoek vervolgen we onze weg naar de C38 welke ons naar Etosha National Park leidt. We komen binnen via de "Von Lindequist" gate. Aan de gate hebben we ons geregistreed. De entree fee dienen we bij aankomst op de camping te betalen. We betalen bij de receptie van Namutoni een totale entree fee van NAD510. Deze kosten bestaan uit een fee van NAD80 per persoon en NAD10 per dag voor onze camper.


Rond 15:00 uur komen we op onze campingplek aan. Let op dat in het Nationale Park een maximum snelheid geldt van 60 km per uur. Deze campingplek krijgen we door een medewerker toegewezen. Het is maar goed dat wij alle campings in Etosha National Park hebben gereserveerd te hebben. Alle campings blijken in het park blijken namelijk volledig vol te zitten. We installeren onze camper en zitten daarna nog even lekker van het zonnetje te genieten. Daarna maken we even een korte wandeling over de camping. We brengen een bezoek aan het fort, welke over een souvenirwinkel beschikt. We nemen daar een kijkje en lopen naar boven in het fort, waar we uitzicht hebben over de waterhole. Helaas hier nog geen dieren mogen spotten. We lopen weer terug naar beneden en gaan eens een kijkje nemen bij het zwembad. Het is een klein zwembad maar zeker prima als je en verfrissende duik wil maken. Na ons bezoek aan het zwembad nemen we een kijkje in het restaurant. We maken meteen voor dezelfde avond een reservering. Zij adviseren dit te doen omdat het redelijk druk is. Het maken van een reservering is daardoor noodzakelijk. In het restaurant bieden ze Wifi aan. We informeren naar de kosten. Je kan hier voor minimaal NAD50 tot maximaal NAD150 aan data kopen. Je kunt er helaas niet samen op, je kunt er enkel alleen om en om gebruik van maken. Ook kun je de Wifi enkel in het restaurant gebruiken. We maken er dan ook maar geen gebruik van. We lopen terug naar de camper en frissen ons even op. Rond 18:45 uur lopen we richting de waterhole. Elke camping in Etosha National Park heeft een eigen waterhole. Helaas treffen we bij deze waterhole geen dieren aan. Na ons bezoek aan deze waterhole lopen we naar het restaurant. In het restaurant kun je alleen gebruik maken van het buffet. We betalen hier NAD513 op basis van 2 personen en ieder 1 drankje. Het buffet was op zich prima te doen, we hebben ooit beter gegeten voor veel minder geld. Na het eten doen we nog even een drankje voor onze camper. Ook deze avond eindigen we redelijk vroeg in ons bed. Morgen gaat onze wekker namelijk heel erg vroeg.


Naam camping: Namutoni Etosha National Park
Prijs: NAD620 per nacht
Hook-up: Electra
Faciliteiten: Redelijk, douche, toilet, zwembad, restaurant en winkel

Afstand: 100 km

Etosha National Park

Om 05:45 uur gaat onze wekker. We genieten tijdens het ontbijt eerst van de super mooie zonsopkomst. Vandaag gaan we onze eigen gamedrive door Etosha National Park rijden. Op zoek naar wildlife is ons motto voor vandaag. We hebben er ontzettend veel zin in.


Na het zien van de zonsopkomst frissen we ons zelf even snel op. Om 07:00 uur zijn we dan eindelijk onderweg. We zijn nog geen half uur onderweg en we zien al 2 leeuwen van heel dichtbij. Ze liggen lekker van het zonnetje te genieten. We hebben zeker een half uurtje stil gestaan omdat we zo onder de indruk waren van deze beesten.


We vervolgen onze route door het park en we zien onderweg nog heel veel meer dieren, zoals: nog een leeuw, giraffes, zebra's, impala's, spingbokken, struisvogels, wildebeast, vogels en een oyrix.


De route die we hebben gereden is als volgt: Namutoni - Chudop - Kalkheuvel - Ckerfontein - Springbokfontein - Eland Drive - Nonians - Goas - Halali.


Al met al hebben wij vandaag een goede dag gehad. We hebben ontzettend veel dieren mogen zien. Rond 12:30 uur komen we aan op onze camping. Voordat we naar onze campingplek rijden, lunchen we eerst bij het restaurant. Je kunt kiezen uit een buffetlunch of een light lunch. We kiezen voor dat laatste omdat je voor de buffetluch al gauw NAD210 per persoon betaalt. En zo'n grote honger hebben we niet. Na de lunch zoeken we ons campingplekje op. Op deze camping mogen we ons eigen campingplekje uitzoeken. Na 3 rondjes op de camping te hebben gereden denken we het beste plekje van de camping te hebben gevonden denken we zelf. We spelen nog even een spelletje en daarna beginnen we aan onze eigen afternoon drive (met een 4WD kun je makkelijk zelf door het park rijden). We zijn ongeveer 2 uurtjes op pad geweest, maar helaas hebben we dit keer minder geluk, want we hebben helaas geen dieren mogen zien.


De route die we hebben gereden tijdens onze afternoon drive is als volgt: Halali - Rhino Drive - Rietfontein - Halali.


Terug bij de camping hebben we gekookt. Omdat we maar 1 pitje hebben, hebben we snel een blik soep geopend en deze warm gemaakt. Na het eten lopen we met onze zaklamps naar de waterhole waar we ongeveer een uurtje hebben gezeten. Ook hier helaas geen dieren mogen zien.


Bij terugkomst bij onze camper besluiten we om meteen naar bed te gaan. We hebben vandaag een lange dag achter de rug.


Naam camping: Halali Etosha National Park
Prijs: NAD620 per nacht
Hook-up: Water en electra
Faciliteiten: Zeer goed, douche, toilet, zwembad, restaurant, winkel en een wasserette

Etosha National Park

Wederom vandaag vroeg uit de veren. Om 05:45 uur gaat onze wekker namelijk weer. Hetzelfde ochtendritueel vindt weer plaats. Snel ons eigen weer even opfrissen, de camper weer rijklaar maken. Nog even snel wat onbijten en we kunnen weer op pad. Ook hier genieten we tevens van een prachtige zonsopkomst.


De route die we vandaag gaan volgen is al volgt: Lookout Etosha Pan bezocht - Halali - Slvadora - Sueda - Homob - Aus - Olifantsbad - Gemboksvlakte - Gaseb - Okaukuejo.


Vandaag tijdens onze route helaas wat minder dieren mogen zien dan de dag ervoor. Maar wel ontzettend genoten van al het moois wat Etosha National Park te bieden heeft, namelijk een prachtig uitgestrekt landschap.


Bij de Etosha Pan zijn we uitgestapt en hebben hier wat prachtige foto's gemaakt van het uitgestrekte gebied. We zien nog een aantal jakhalsen, wildebeasten, oryxen, springbokken (in overvloed), een kameleon en ontzettend veel struisvogels onderweg.


Na een aantal uren rond te hebben gereden besluiten we om rond het middaguur onze nieuwe camping op te zoeken. Net zoals gisteren lunchen we in het restaurant op de camping, nadat we zijn ingecheckt. We willen graag in Etosha National Park een gamedrive boeken voor de avond, helaas bleken deze al vol te zitten, dus rijden we in de middag ook hier weer onze eigen gamedrive. Inmiddels is het al weer 13:30 uur. Onze maagjes knorren dus we gaan lekker lunchen. We kiezen hier ook weer voor een light lunch wat er aantrekkelijker uitziet dan het buffet en wat tevens nog veel voordeliger is.


Op deze camping krijgen we ook weer een plekje toegewezen. Voordat we beginnen aan onze afternoon drive genieten we eerst nog even een paar uur van het zonnetje onder genot van een goed boek en een lekker verfrissend drankje. Als de zon wat ondergaat gaan we weer op pad. Dit keer brengen we een bezoek aan: Okondeka - Okaukeujo - Leeubron - Wolfness - Okaukeujo. We zien tijdens deze route alleen maar springbokken, struisvogels en heel wat jakhalsen.


Rond 18:00 uur komen we weer aan op onze camping. We zetten meteen onze tenten weer op zodat we later niet meer hoeven te doen. We eten wat bij de camper en brengen rond 20:30 uur nog een bezoekje aan de waterhole. Je raadt het al, ook hier zien we helaas geen dieren. We zitten net na het regenseizoen, dus de kans dat we dieren zijn bij de waterholes is erg klein. Je maakt het meeste kans om dieren bij de waterholes te zien in het droge seizoen. Vanwege ook weer de vele indrukken van vandaag zijn we rond 20:30 uur bekaf. We gaan deze avond dus lekker vroeg naar bed.


Naam camping: Okaukuejo Etosha National Park
Prijs: NAD620 per nacht
Hook-up: Water en electra
Faciliteiten: Zeer goed, douche, toilet, zwembad, restaurant, winkel en een wasserette

Outjo

Vandaag is onze laatste ochtend in Etosha National Park alweer aangebroken. We worden daarom deze ochtend wederom vroeg gewekt door onze wekker. Deze keer staan we om 06:15 uur buiten naast onze camper. We rijden aan zodra we klaar, in de hoop nog enkele dieren te mogen spotten. We ontbijten dit keer nog even in het restaurant op de camping. We hebben namelijk geen ontbijt meer dus een kop koffie en een uitgebreid ontbijt op zijn tijd is ook niet verkeerd.


Rond 08:30 uur zitten we weer in onze camper. Nu beseffen we pas dat onze laatste uurtjes in Etosha National Park dan toch echt aangebroken zijn. Vanuit onze camper rijden we richting Nebrowni. We rijden ook nog even terug naar de Gemboksvlakte om vanuit daar via de Anderson Gate het park te verlaten. Ook dit keer treffen we het niet echt met wildlife spotten. Helaas de olifanten niet van ons lijstje kunnen afstrepen. En ook geen luipaard mogen zien, wat betekent dat onze Big Five niet compleet is. Ook weer een goede reden om toch weer eens terug te gaan. Desalniettemin zien we deze ochtend nog wel een ander diersoort, welke we nog niet eerder hebben gezien. Namelijk het Red Hartebeest. Een ontzettend grote Antelope. Ook best bijzonder om te zien.


Voordat we het park dan echt verlaten maken we nog snel even een sanitaire stop. Daarna vervolgen we onze weg over de C38 naar Outjo.


We komen rond ongeveer 15:00 uur. Outje ziet er gezellig uit en we hebben een leuke bakkerij op het oog, namelijk Outjo Bakery. We besluiten om daar lekker te gaan lunchen, aangezien we nog steeds geen boodschappen hebben gedaan. Echt een aanrader want ze hebben zo veel keus en het eten is zo lekker. Na onze lunch lopen we nog wat rond in Outjo, we bezoeken een paar souvenirswinkels en slaan voor het thuisfront wat in. Ondertussen zijn we ook een supermarkt tegen gekomen dus we halen snel ook nog wat boodschappen.


Rond 15:00 uur checken we in op de camping. We installeren onze camper en maken de rest van de dag gebruik van het zwembad.


In de avond trekken we een blik soep open, kletsen gezellig nog wat bij onder het genot van een lekker drankje en uiteraard een spelletje. Rond 22:00 uur houden we het voor gezien.


Camping: Etotongwe Lodge
Prijs: NAD300 per nacht
Hook-Up: Water en electra
Faciliteiten: Goed, douche, toilet, zwembad, restaurant en wasserette

Afstand: 180 km

Kamanjab

Vandaag rijden we richting Kamanjab. Na onze gewoonlijke ochtendrituelen zijn we rond 10:00 uur weer op pad.


We nemen de C40 richting Otjikondo naar het Otjikondo Himba Orphan Village. Voor de toeristen is dit nog een vrij onbekend Himbadorp. Er worden hier door de Himba's veel weeskinderen opgevangen. In het dorp geven ze uitleg over leefwijze van de Himba's. Wat heel opvallend is, is dat de vrouwen van de Himba's een roodbruinige huiskleur hebben. Het is een mengsel wat op de huid wordt gesmeerd en beschermd onder andere tegen zonnebrand. Omdat ze hier geen deodorant gebruiken, worden de lichaamsdelen waar ze zweten of ruiken met rook behandeld.


Bij aankomst in dit Himba village weten ze ons meteen te vinden. We betalen bij aankomst dan ook een entree fee van NAD330 per persoon. We krijgen na betaling een gids mee die ons informatie verschaft over de cultuur van de Himba's. Op zich uiteraard interessant. Het is alleen jammer dat dit soort excursies vrij commercieel zijn. Maar goed, als je daar nu eenmaal bent is het zeker wel de moeite waard. Toch bespeden we hier ongeveer 2 uur en kopen nog een paar zelfgemaakte beeldjes van de Himba's.


Op de weg naar het Himba Village kom je nog ook nog langs het Otjitotongwe Cheeta Park. Omdat wij beide een soortgelijkwaardige ervaring hebben gehad in een ander lang besluiten we dit park over te slaan. Ook kun je onderwerg nog de Rock Engravings van Peet Alberts bezoeken. Nadat we op Internet hebben gekeken (zeer wisselende verhalen) besluiten we hier ook geen bezoek aan te brengen. Ook omdat we later tijdens deze reis nog andere rotstekeningen willen bezoek waarvan de recenties veel beter zijn.


Na ons bezoek aan het Himba Village rijden we door naar onze camping, Kamanjab Rest Camp. We rijden ondertussen al een aantal prachtige campings voorbij. Om eerlijk te zeggen zagen de andere campings er een stuk beter uit. Kamanjab Rest Camp zag er nogals verlaten uit. Omdat we deze nog niet definitief hadden geboekt draaien we om en rijden naar de Oppi Koppi camping.


Uiteraard gaan we 's avond weer lekker uiteten in het restaurant van de camping. Na het eten duiken we de bar in. We sluiten de avond hier af.


Camping naam: Oppi Koppi
Prijs: NAD300 per nacht
Hook-up: Water en elektra
Faciliteiten: Goed, douche, toilet, zwembad, restaurant en gratis WiFi

Afstand: 160 km

Khorixas

Vandaag redelijk laat uit de veren. Een keer uitslapen is namelijk ook niet zo heel verkeerd. Rond 08:30 uur komen we onze tentjes uit. Wederom weer snel even opfrissen en natuurlijk even goed ontbijten. Na het ontbijt nog snel even in het restaurant gebruik maken van de Wifi om onze route uit te stippelen. Rond 10:30 uur zijn we dan uiteindelijk op pad.


Vanuit Kamanjab rijden we via de Grootberg Pass naar de C40 welke ons leidt naar Palmwag. De Grootberg Pass is een super mooie route om te rijden. We genieten wederom van het prachtige uitzicht om ons heen. Net voordat we bij Palmwag aankomen nemen we de C43 naar het Zuiden. Vervolgens nemen we de C39. Op de C39 nemen we vervolgens de 2612 naar de Organ Pipes en Burnt Mountain. We betalen hier een entree fee van NAD50 per persoon. Deze betaal je bij een soort van hutje, wat een soort van receptie voor moet stellen. We wandelen in ongeveer 5 minuten naar de Organ Pipes. We lopen hier een stukje naar beneden en maken hier nog wat mooie foto's. De Burn Mountain ligt wat verder gelegen dus we vervolgen onze route naar de Burnt Mountain met de camper. Beide plekken zijn leuk om even te stoppen. Je kunt namelijk genieten van de rust die hier hangt. Op naar de Twyfelfontein, welke bekend staat om de rotstekeningen. We parkeren onze camper welke bewaakt wordt. Bij de ingang van de Twijfelfontein betalen we een entree fee van NAD100 per persoon. We zijn met een klein gezelschap (totaal 6 personen) en onze tourleider. De route die we lopen, genaamd Lion's Men, duurt ongeveer een uurtje. De rotstekeningen die we tegen komen zijn ontzettend mooi en vooral ook erg interessant. De Twyfelfontein ligt daarnaast in een super mooie vallei, namelijk in het prachtige Damaraland. Na deze mooie wanndeling lopen we terug naar de camper waar we degene die op onze camper heeft gepast uiteraard wat fooi geven. We rijden terug over de 2612 waar we vervolgens de C39 nemen richting Khorixas. Nog even snel in Khorixas gestop om onze tank vol te gooien.


Rond 20:00 uur komen we dan uiteindelijk aan op onze camping. We zijn er achter gekomen dat we toch wat eerder hadden moeten vertrekken. Vooral om het een redelijk lange rijdag is en je op de route veel bezienswaardigheden hebt om een bezoekje aan te brengen. We willen nog wat in het restaurant eten, welke tot 20:30 uur open is. Echter is dit niet meer mogelijk omdat het eten voor vandaag op is.


De route die we vandaag hebben gereden was in 1 woord overweldigend. Dit hadden we niet willen missen. We hebben veel groen, veel bergen en heel veel woestijn vandaag gezien. Onderweg ook nog enkele giraffes tegen gekomen.


De camping die we vooraf hadden geboekt was om eerlijk te zijn verschrikkelijk. Er was geen electriciteit en er waren ontzettend vieze douchjes en toiletten. Het stikt er van de muggen en heel veel andere insecten. We slaan ons avondeten over en besluiten maar meteen onze tent in te duiken.


Omdat we het niet echt zien zitten op de camping en het weer ook niet heel denderend is besluiten we om terug te rijden naar Outjo. We kiezen er dan vandaag ook voor om een rustdag in te plannen. De was moet ook gedaan worden, dus deze dag er daar nu uiterst geschikt voor. Uiteraard kan een bezoek aan de Outjo Bakery dan ook niet ontbreken, zeker niet omdat we nu terug zijn in Outjo. Na de luch rijden we terug naar de camping waar we dus eerder ook hebben overnacht. We laten onze was (lees: 3 volle zakken) doen voor NAD250. De rest van de dag kome we even tot rust.


Camping naam: Ugeb Terrace Lodge
Prijs: NAD680 per nacht
Hook-up: Geen electriciteit en water
Faciliteiten: Slecht, douche, toilet, zwembad en restaurant

Afstand: 110 km

Uis en Swakopmund

We staan vandaag vroeg op want we hebben vandaag wederom een lange dag voor de boeg qua rijden. We frissen ons snel op en ontbijten snel wat bij de camper.


Vandaag is de dag dat we eigenlijk naar Uis zouden rijden om daar de nacht door te brengen. We hebben gisteravond even gekeken wat er in Uis allemaal te doen is. Uis blijkt een klein stadje te zijn waar eigenlijk helemaal niet veel te beleven valt. Wat zullen we doen, zullen we toch een kijkje nemen of zullen we doorrijden naar de kust. We hoeven er beide niet heel lang over te na te denken en boeken 1 extra nacht bij op de camping waar we eigenlijk pas morgen zouden aankomen. We hebben ons een beetje verkeken op de route, maar goed, we zijn beide erg makkelijk en passen onze route dus gewoon ter plaatse aan. We bellen met de camping en het is geen probleem om een extra nachtje bij te boeken.


Onderweg vallen we weer in verbazing van hoe moe de woestijn is. De omgeving is echt adembenemend. Het is hier lekker rustig en komen onderweg maar weinig mensen tegen. We stoppen een aantal keren om mooie foto's te maken. De Namibwoestijn of ook wel kortweg Namib wordt gezien als de oudste woestijn ter wereld. De 200 kilometer brede zandwoestijn strekt zich uit van Noord naar Zuid langs de Atlantische kust van Namibië over een lengte van ca. 2000 kilometer. Ontzetend uitgestrekt dus.


Wat opvallend is om te zien is dat hoe dichter we bij de kust komen hoe sneller de temperatuur (in de woestijn is het ongeveer de hele tijd 37 graden geweest) daalt. Uiteindelijk aangekomen bij de kust is het nog maar 17 graden. Een beetje bibberen dus.


Ook de kustroute is een ontzettend mooie route.


We komen rond het einde van de dag aan op onze camping. Het is een beetje zoeken, omdat de camping, Alte Brücke Resort, niet aangegeven staat als Alte Brücke maar als Swakop River Resort Camping. Ze zijn toevallig laatst van naam veranderd. Maar goed we hebben het op zich zonder navigatie nog redelijk snel gevonden :) Natuurtalenten dus!De volgende morgen staan we dan ook niet al te vroeg op. We hebben nog voldoende tijd in Swakopmund te besteden. We zijn beide toch wel erg nieuwsgierig naar wat Swakopmund allemaal te bieden heeft, dus rond 11:00 uur zijn we dan toch maar op pad. We gaan de omgeving verkennen. Fijn dat dit allemaal te voet. Alles is hier op loopafstand.


We beginnen bij het strand en maken hier een korte wandeling. Daarna lopen we naar een strandtentje, Tiger Reef Beach Bar & Grill waar we lekker gaan lunchen. Alles mag, is ons motto deze dagen in Swakopmund. Het is een super leuk tentje en we hebben een mooi uitzicht op de zee. Als we klaar zijn met lunchen lopen we via het strand en boulevard naar het andere kant van het Swakopmund. Onderweg doen we natuurlijk nog wat winkels en toeristenwinkels aan. Omdat het weer lekker is, is het maar goed dat we onze zwemkleding hebben meegenomen. We gaan lekker een paar uur aan het strand liggen. Als we denken wat bij gekleurd te zijn is het tijd voor een lekker koud drankje. Tegenover het strand zien we een gezellig terras. We drinken wat cocktails en spelen samen gezellige een spelletje. Het is maar goed dat we yahtzee mee hebben genomen. Omdat de avond ook alweer nadert besluiten we hier ook maar meteen om even te eten. Na ons avondeten lopen we via de zelfde route weer terug naar onze camper. Zo'n dag is toch vermoeiend. We duiken nog even snel de douche in en daarna zoeken we meteen onze slaapplek weer op.


Er is alweer een nieuwe dag in Swakopmund aangebroken. Vandaag staat een dagje Walvis Bay op de planning. Walvis Bay ligt ongeveer 42 kilometer van Swakopmund gelegen. Walvis Bay staat begint om de Flamigo Lagoon. We zijn benieuwd of we de flamingo's ook daadwerkelijk zullen zien.


Ook de route vanuit Swakopmund naar Walvis Bay is weer adembenemend. Aan de ene kant van de weg zie je zandduinen en aan de andere kant van de weg zien we de zee. Toch ontzettend apart.


Vanuit Walvis Bay kun je trouwens diverse boottochten boeken, maar helaas deze zitten voor deze dag al vol. We besluiten daarom op de terugweg maar even te stoppen bij een bedrijf wel quads verhuurt waarmee je door de zandduinen kan crossen. Ook hier hebben we geen geluk, want ook deze tours zijn helaas al gereserveerd en er kunnen maar een maximaal aantal mensen mee.


Onze dagen in Swakopmund zitten er helaas al weer op.


Naam camping: Alte Brücke Resort
Prijs: NAD400 per nacht
Hook-up: Water en electra.
Faciliteiten: Zeer goed, douche, toilet, zwembad, restaurant, winkel en wasserette

Afstand: 511 km

Okahandja

Vandaag rijden we vanuit Swakopmund door naar onze laatste bestemming Okandja. Vandaag zal dan ook een beetje in het teken staan van het inpakken van onze koffer. We hebben daarom besloten vandaag niet heel vroeg op te staan maar even lekker uit te slapen. Dit hebben we na onze reis door Namibië wel verdiend.


Rond 09:00 uur staan we dan pas ook naast onze camper. Zoals gewoonlijk houden we ons eerst bezig met ons ochtenritueel. We frissen ons op, kleden ons aan, pakken de tent weer in en besluiten daarna om nog even af te sluiten in Swakopmund. We checken uit om 10:30 uur, (uitchecktijd is normaal gesproken voor 11:00 uur) en rijden met onze camper nog even het centrum van Swakopmund in. We besluiten lekker op ons gemak te gaan ontbijten. We rijden naar het Beach Hotel en parkeren onze camper vlak bij dit hotel op een grote parkeerplaats. We genieten van onze heerlijke lunch in dit mooie hotel. Het is nu dan, 1,5 uur later toch echt tijd om door te rijden naar Okahandje. Het is namelijk toch nog ongeveer 160 kilometer rijden. Onderweg genieten we samen weer van de mooie natuur die we onderweg tegen komen. Rond 15:00 uur komen we dan aan op onze camping. Het blijkt een super mooi resort te zijn, maar de camping valt bij ons een beetje tegen. Vanaf het resort is het via een soort van pad nog ongeveer 5 minuten rijden. Eenmaal aangekomen blijkt dat wij de enigste zijn. De camping oogt wat griezlig omdat de camping wat achteraf gelegen is. Er loopt hier zelfs beveiliging rond. Dit hebben we eerder nog niet gezien. Een paar uur later volgt er dan toch nog een andere camper. Gelukkig we zijn dus niet de enigste. Omdat we morgen alweer richting Windhoek rijden beginnen we alvast maar het pakken van onze spullen en zorgen we dat de camper er van binnen weer tip top uitziet. Daarna nemen we een heerlijke douche (let op, je hebt hier enkel maar buiten douchjes) en maken ons klaar voor het avondeten op het resort. Omdat het inmiddels al weer pikke donker is nemen we toch maar de camper. Lopen lijkt ons toch niet helemaal veilig. We nemen samen de afgelopen dagen nog eens door en we zijn het er beide overeens dat Namibië echt een top bestemming is. We sluiten de avond af met een lekkere borrel (1 mag he ;)) en rijden daarna terug naar onze plek. Inmiddels regent het dus duiken we onze tent maar weer eens in.


Camping: Okahandja Country HOtel
Prijs: NAD150 per persoon per nacht
Hook-Up: Water en electra
Faciliteiten: Redelijk, buitendouche, buitentoilet en restaurant

Afstand: 281 km

Windhoek

We worden rond 08:00 uur wakker. Onze laatste dag in Namibië is vandaag alweer aangebroken. Wat gaat de tijd snel zeg! Omdat we op zich nog redelijk veel tijd hebben, we hebben namelijk afgesproken om rond 14:00 uur op de verhuurlocatie te zijn, genieten we eerst nog een laatste ontbijtje bij de camper. We pakken onze laatste spullen en maken de camper veegschoon. Vanaf hier is het nog geen 100 kilometer rijden naar de verhuurlocatie, dus we zijn pas rond 10:30 uur op pad. Nog snel even langs de supermarkt om een luch voor vanmiddag in te slaan. Vervolgens rijden we naar het centrum van Windhoek. We drinken samen nog gezellig een kop koffie en proberen op onze telefoons online in te checken. Helaas zonder resultaat. Dan checken we maar gewoon in op de luchthaven. Na onze kop koffie gaan we op zoek naar een benzinestation. We moeten onze tank nog bijvullen. We hebben de camper halfvol meegekregen dus die moet ook halfvol ingeleverd te worden. We tanken nog voor ongeveer NAD200. Omdat onze camper er van buiten niet meer heel wit uit (lees: rood van het woestijnzand) gaan we ook nog even op zoek naar een "carwash" voor onze camper. Dit is vanuit de verhuurder ook verplicht. We betalen (NAD160) en ze maken hem voor dat geld van de buitenkant schoon.


Het is nu dan toch echt tijd om onze geliefde "ferrari", zo noemen we hem tijdens onze reis in te leveren. We arriveren rond 13:30 uur, dus dat hebben we even goed uitgekiend.


Bij aankomst worden we net zoals we de camper gingen ophalen wederom super vriendelijk behandeld. We praten met het personeel van Bobo nog wat na over onze camperreis. Dan is het om 14:30 uur toch echt tijd om naar de luchthaven te gaan. Onze vlucht, althans Moniek haar vlucht vertrekt om 17:35 uur. Kirsten gaat nog even door naar Zuid-Afrika en haar vlucht vertrekt rond 18:15 uur. Aangekomen op de luchthaven blijkt er een mega lange rij te staan voor het inchecken. Voordat we aan de beurt zijn zijn we ongeveer een uur verder. Voordat we uiteindelijk door de douane zijn is het nog een klein half uur wachten voordat we mogen boarden.

Afstand: 72 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties