Hardangervidda Nationaal Park

Al rijdend met de camper door de ca. 9000 m2 hoogvlakte van de Hardangervidda geniet je optimaal van de uitgestrekte vlakten, bezaaid met ontelbare meren en rondspringende wilde rendieren. De natuur en de prachtige landschappen in dit gebied zijn overweldigend mooi. Sinds 1981 is ruim een derde van de Hardangervidda vlakten beschermd gebied als onderdeel van het nationaal park en daarmee is het het grootste nationaal park van Scandinavië.

Het Hardangervidda plateau

Met zijn oppervlakte van bijna 9000 m2 en op 1100 meter hoogte gelegen is het Hardangervidda plateau de grootste hoogvlakte van Europa en het meest uniek in zijn soort. Het plateau is een cruciaal element van het grootste nationaal park van Noorwegen. Vanwege de hoge ligging heerst er het gehele jaar een hooggebergteklimaat en dat betekent dat het er het hele jaar erg koel en koud is. 

Scenic Tourist Route

Hoofdweg nummer 7 loopt als Scenic Tourist Route grotendeels boven de boomgrens tussen Eidfjord en Geilo en is met de huurcamper goed te bereiden. De route brengt je daadwerkelijk naar het hoogste deel van het plateau. De weg geeft je een goede indruk van het gebied met de enorme weidse uitzichten en de wildernis van het park. Vanwege de barre weersomstandigheden is de weg vaak tot diep in juni en vanaf september door sneeuwval gehinderd. Bekijk voorafgaande aan de camperreis dus goed om de route te berijden zal zijn in jouw reisperiode. Het rijden van de 67 km lange Scenic Tourist Route is voor velen camperreizigers de meest populaire manier om het park te verkennen. De panoramische weg doorkruist het plateau en laat je verschillende authentieke plekken van Noorwegen beleven. Plan met de camper zeker wat stops in op deze route. Denk daarbij aan het Ovre Eidfjord waar je het bezoekerscentrum kunt vinden, maar ook de Mabodalen vallei is zeker de moeite waard. Het is er steil en smal, mar ongelooflijk mooi en de vallei wordt doorkruist door twee wegen. De oude weg dia naar Fossli loopt en kronkelt door de vallei of de nieuwe moderne weg met verschillende tunnels. Onderweg kun je op veel plaatsen goed stoppen met de camper om te genieten van de fabelachtige omgeving. Eén van de beroemdste watervallen van Noorwegen, de Voringsfossen is tevens een druk bezochte bezienswaardigheid op de route. De enorme watermassa stort vanaf 145 meter hoogte hier in alle kabaal naar beneden. Het is werkelijk fantastisch om het geweld van het water te horen. 

Wandelroutes

Voor de wandelliefhebber is een bezoek aan het Hardangervidds een ware must en misschien wel een van de beste bestemmingen van Noorwegen. Er zijn ontelbaar veel lange of korte wandelingen te maken door het nationaal park. De meeste langere wandelingen zijn enkel onder begeleiding van een lokale gids te maken. Er zijn verschillende berghutten beschikbaar in het gebied, die door de Noorse wandelvereniging ter beschikking worden gesteld. Zeker voor de meerdaagse wandelingen kan dit een perfecte oplossing zijn om de route te kunnen opsplitsen. De wandelpaden in het gebied zijn ontzettend goed aangeduid, maar het advies voor een goede voorbereiding is erg belangrijk. Door de (soms snel) wisselende weersomstandigheden moet je voorbereid zijn op alle weertypes zoals zon en wind, maar ook regen, sneeuw en kou. Gelukkig kun je vanuit de camper de juiste kleding goed meenemen. Tijdens de verschillende wandelingen kun je het Hardangervidda goed gaan verkennen en zul je verbaasd staan over de indrukwekkende watervallen en de vele rendieren die in het gebied te vinden zijn. 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties