De Kelpies

Schotten zijn dol op mythen en legendes. We zijn allemaal opgegroeid met het monster van Loch Ness. Voor de Schotten is Nessie slechts een van de vele wezens uit de verhalen. Op ongeveer een uur buiten Edinburgh vind je nog zo’n wezen uit de oude verhalen. Heb je ooit gehoord van een kelpie? De Kelpies liggen aan de M9, nabij Falkirk. Wanneer je met de camper door dit gebied rijdt, moet je zeker een stop maken bij deze opmerkelijke sculpturen.

DE KELPIES

Volgens de legendes is een kelpie een watergeest die leeft in de buurt van meren, zeeën en moerassen. Het verhaal gaat dat een kelpie de gedaante aanneemt van een sterk paard en vervolgens lokken ze mensen het diepe water in om ze daar te verslinden. Gelukkig zijn het slechts verhalen! Wat zeker geen verhaal is en wat je beslist moet gaan bekijken tijdens je camperreis, zijn de twee dertig meter hoge paardensculpturen, oftewel de Kelpies. De Kelpies zijn gebouwd in 2013 door kunstenaar Andy Scott. De bouw heeft 8,5 jaar geduurd en de hoofden wegen meer dan 300 ton per stuk. De locatie is niet geheel zonder reden, tenslotte zijn Kelpies watergeesten. De Kelpies liggen dan ook aan de oevers van een kanaal.  

Je kunt de paardensculpturen 365 dagen per jaar bezoeken en de entree is gratis. Wil je de Kelpies van binnen bekijken? Dat kan zeker! Door het visitor center worden dagelijks tours aangeboden (tegen betaling) om een uniek kijkje te nemen in een van de hoofden. Je komt dan alles te weten over de bijzondere sculpturen. In het visitor center vind je verder nog een café/restaurant en gift shop. 

Je zult merken dat de Kelpies een geliefde bezienswaardigheid zijn bij vele reizigers. Vooral als het donker wordt, dan merk je dat het drukker wordt. De sculpturen worden in de avond verlicht in allerlei kleuren. Werkelijk een stukje magie, de Kelpies komen dan echt tot leven. Zo blijft de legende voorbestaan…. 

HELIX PARK

De Kelpies staan in het Helix Park. De officiële naam van het park is The Helix: Home of the Kelpies. Helix Park is een enorm groot recreatiegebied met meer dan 25 kilometer aan fiets- en wandelpaden, waardoor ook andere nabij gelegen bezienswaardigheden makkelijk te bezoeken zijn. De twee bekendste bezienswaardigheden zijn Callender House en The Falkirk Wheel. 
Je bezoekt deze bezienswaardigheden het makkelijkst per fiets. De camper parkeer je dan op een van de twee parkeerplaatsen (tegen betaling). Een fiets huur je snel en eenvoudig in het park. 

The Falkirk Wheel is een bijzonder stukje techniek. Het is een draaiende scheepslift die 180 graden draait en op deze manier kunnen de schepen verplaatst worden op het kanaal. 
Callender House is een landhuis uit de 14 eeuw en vele bijzondere beroemheden uit de Schotse geschiedenis hebben dit huis bezocht, zoals de Jakobijn Bonnie Prince Charlie en Mary, Queen of Scots. Maak een rondleiding door het huis en de tuinen. 

Er is natuurlijk ook nog aan kinderen gedacht. Wat dacht je van de adventure zone & de splash play? Tip: neem dan wel droge kleren mee. Gelukkig ben je met de camper op pad en heb je de kinderen zo weer droog. Dat is nu het voordeel van een camper!

CAMPERREIS NAAR HELIX PARK & DE KELPIES

In de nabije omgeving van Falkirk vind je verschillende campings. Kies je voor een unieke plek in de natuur gelegen zonder faciliteiten of liever voor wat meer comfort en luxe? Wat je ook zoekt, er is altijd een geschikte camping voor je. De meest dichtbij gelegen camping is The Wheel Caravan park  (eenvoudige camping) en deze camping ligt op ca. 7 kilometer afstand.

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties