Amsterdam - Edinburgh - Leven

Vroeg uit de veren vanmorgen want we willen uiterlijk om 06.00 op Schiphol zijn voor onze vlucht naar Edinburgh. Op dit vroege tijdstip rijden we heerlijk zonder file naar de luchthaven waar we een plekje op P6, valet parking, hebben geboekt.

 

Na het inleveren van de autosleutels lopen we naar de KLM-balie om onze bagage in te leveren. Dat gaat via een systeem waarbij je zelf je koffer in een apparaat plaatst, je bagagelabel print en bevestigt en vervolgens wordt je koffer ingenomen. De rij bij security is ook kort en zo zijn we snel klaar voor vertrek. 

 

Netjes op tijd vertrekken we en na een uur en tien minuten in de lucht landen we al op de luchthaven van Edinburgh. 

 

Met het boeken van een Uber hebben we binnen een minuut een taxi en zijn we onderweg naar Bunk. Door het uur tijdsverschil zijn we hier heerlijk vroeg, al om 09.00.

 

De locatie van Bunk wordt gedeeld met Just go. Hier worden we vriendelijk ontvangen, vullen het papierwerk in, krijgen een rondleiding van de camper en ten slotte de worden de sleutels overhandigd. De camper die we meekrijgen is van Just go en vergelijkbaar met de geboekte Bunk Grande. Deze is nog splinternieuw en heeft net de eerste rit vanuit de fabriek in Italië achter de rug. De camper ziet er dus echt nog ontzettend mooi uit, wat een meevaller.

 

We brengen een tijd door bij de verhuurder om ons te installeren. Een laken blijkt te kort en dus krijgen we er een extra. Verder werkt alles, zoals te verwachten met zo'n nieuwe camper, naar behoren. Het is even puzzelen want er is niet veel kastruimte voor onze winteroutfits voor vier personen. Maar we krijgen alles, inclusief twee koffers en de geboekte tuinset in de camper en vertrekken pas tegen het middaguur. 

 

Onze eerste stop is bij Claireville alpacas voor een wandeling met Alpacas. Onze kids van 8 en 10 kijken daar enorm naar uit. 

 

Het laatste stuk van de weg hiernaartoe blijkt niet echt geschikt voor een camper en zit vol gaten. Heel voorzichtig rijden we verder en komen ongeschonden aan. Hier worden we voorgesteld aan de Alpacas waar de meiden mee gaan lopen, Bambi en Sham. 

 

Na drie kwartier wandelen wordt er nog een foto van het gezin samen met de Alpacas gemaakt en mogen we nog mee om de andere dieren te ontmoeten. Nog een hoop Alpacas, schapen, geiten en een ezel worden geknuffeld. Het is uiteindelijk bijna twee uur later voor we vertrekken. Dan is het tijd om boodschappen te doen. We zijn al dichtbij de camping en onderweg stoppen we bij een grote Sainsbury's. Hier kunnen we voor alles terecht. Groot assortiment aan voeding en ook voor kleding en elektronica kun je terecht. 

 

Het valt meteen op dat de boodschappen flink aan de prijs zijn. We kopen het een en ander voor de eerste dagen en rijden het laatste stukje naar de camping. 

 

Mooi gelegen tussen de bomen, een golfbaan en het strand ligt Silverburn Park. Op dit moment zijn ze de oude Flax Mill aan het renoveren, dat was doorgegeven. Vanaf de camping kun je mooie wandeling maken door het bos een een ommuurde tuin. We krijgen een folder mee waarin meer vertelt wordt over opvallende bomen op de route. 

 

We hebben een plekje bij de campers en kijken uit op de golfbaan met daarachter de zee. Een paar minuten lopen en we staan op het strand. Een beekje komt hier uit op zee en de kids gaan op zoek naar mooie stenen en schelpen. 

 

Tegen 18.30 keren we terug naar de camper om een hapje te eten. Daarna gaat het kampvuur aan. Ik had een pakket bijgeboekt met een vuurschaal, hout en marshmallows. Het is behoorlijk fris en de warmte van het vuur waait grotendeels weg. Maar het is gezellig en we zijn lekker buiten. 

 

Als het vuur gedoofd is zoeken we de warmte van de camper op voor de verdere avond en nacht. 

 

Camping: Silverburn Park
Faciliteiten: water, elektra, douche, toilet, dump, winkeltje met o.a. ontbijt en koffie tussen 10.00 en 15.00.
Ligging: bij het bos, bijna aan het strand
Kosten: 46 pond incl. fire pack

 
Afstand: 60 km

Aviemore - Cairngorms National Park

Na het opstaan en een ontbijt gaan we weer even naar het strand. Er worden weer stenen gezocht en ze vinden een hele regenboog. We lopen net tussen de buien door en wanneer we terug zijn bij de camper begint het weer te regenen.

 

Een langere rit vandaag naar het Cairngorms National Park. Een heel stuk van de weg is op binnendoorwegen en daardoor zijn we langer onderweg. Eenmaal op de camping is de zon weer doorgebroken en is het meteen warm genoeg om zonder jas te lopen. 

 

De camping ligt heel mooi aan Loch Morlich en net buiten de camping ligt het Visitor Center van Cairngorms National Park. Vanuit hier starten verschillende wandelingen. Wij kiezen voor een makkelijke route van 5,8 kilometer, de Ryvoan Trail, naar An Lochan Uaine. Na ongeveer 45 minuten door het bos kom je bij een mooi groen meer uit. 

 

Terug op de camping is het tijd om te eten. Na het eten lopen we naar het strand. Het meer is vlakbij en het is hier echt ontzettend mooi. Bij het strand is ook een plek waar je onder andere kano's kunt huren. 

 

Dan is het al snel laat en sluiten we de dag af in de camper. 

 

Camping: Glenmore Campsite
Faciliteiten: douches, toiletten, dump, restaurant en watersportverhuur bij de camping
Ligging: aan Loch Morlich
Kosten: 38 pond

 
Afstand: 190 km

Loch Ness - Dornoch

Eerste stop vandaag, Loch Ness. Hier mogen we op zoek naar Nessie!

We kiezen voor een boottocht van twee uur vanuit Dochgarroch Lock, de Contemplation cruise. Onze super enthousiaste gids Peter vertelt van alles over de bezienswaardigheden onderweg. We varen dicht langs Urquhart Castle voor wat foto's en uiteraard kunnen we ook een foto maken van de beroemde Nessie.

 

Om 14.00 komen we terug aan de pier en gaan een hapje eten in het restaurant. Na een lekker maaltje rijden we naar een grote supermarkt in Inverness, Morrisons. Hier vinden we alles wat we nodig hebben om weer even vooruit te kunnen.

 

Nog een uur rijden en dan zijn we in Dornoch, aan de NC500, de kustroute die we de komende dagen gaan volgen. De camping die we gekozen hebben is een groot park, de enige met een binnenzwembad. De camping ligt aan het water en we maken een lange wandeling. De kinderen klauteren over de stenen en vinden dit het leukste strand ooit. 

 

Nog even naar de speeltuin en dan terug naar de camper waar we een spelletje doen. 

 

De volgende dag hebben we een dag waarin we niks gepland hebben en dat is meteen de enige deze vakantie. Ik had allerlei opties om te gaan zien. Terug naar Chanonry Point om dolfijnen te zien, een tour op het water met Eco Ventures of lekker wandelen in Loch Fleet Nature Reserve. Echter heeft de reis toch best wat gevraagd van de kinderen en dus wordt het echt een dag niks doen. We beginnen met een strandwandeling met opkomende vloed. Hier spotten we in de poelen verschillende diertjes, Linde vindt maar liefst 60 garnalen. 

 

Terug naar de camper en even naar het zwembad. We moesten reserveren want het zwembad is vrij klein. Maar dan kunnen we 45 minuten lekker zwemmen. Daarna een broodje knakworst en weer naar het strand. 

 

We doen wat spelletjes, eten in de camper en gaan daarna een laatste keer naar het strand. Daarna gaan de kids naar bed en relaxen wij nog even in de camper. Prima dagje zo.

 

Camping: Grannies Heilan' Hame

Faciliteiten: douches, toiletten, dump, winkeltje, restaurant, binnenzwembad, spelletjeshal.

Ligging: aan het strand 

Kosten: 32 pond voor twee nachten

 
Afstand: 155 km

Dunrobin - Duncansby Head - Gills Bay

Onze eerste stop ligt op korte afstand van de camping, Dunrobin Castle. Dit is het oudste continu bewoonde kasteel van Schotland. We wandelen door de kamers die allemaal heel mooi bewaard zijn gebleven. Alles is ingericht alsof het meteen weer in gebruik kan worden genomen. De kinderen doen een speurtocht waarbij ze Playmobil-poppetjes moeten zoeken. Aan het einde krijgen ze daarvoor een lolly. 

 

Het kasteel kijkt prachtig uit over zee en na het bekijken van de kamers wandelen we nog even door de tuinen.

 

De volgende stop is de Clynelish distilleerderij. Rob is een liefhebber van whisky dus die wil hier graag even naar binnen. Eenmaal binnen overtuigen ze ons om een interactieve tour te doen waarbij we afsluiten met een proeverij.

 

Ook voor de kinderen is dit leuk, we maken onder andere een puzzel en maken een stempel van kaarsvet. Aan het eind krijgen ze een glas appelsap. Ook als bestuurder kun je meedoen. Je krijgt flesjes bij de proeverij zodat je een klein slokje kan proeven en de rest in de flesjes kunt gieten om mee te nemen. 

 

Na deze stop is het een stuk rijden richting het meest Noordoostelijke punt van Schotland, Duncansby Head. Hier lopen we een tijdje rond en maken foto's van de rotsen die uit het water steken. Nu is het goed weer maar je kan je makkelijk voorstellen hoe ruig het hier kan zijn. De golven klotsen op de kant, het waait hard en je ziet hoe sterk de stroming is. 

 

We lopen langs het hek aan de rand van de klif en kijken nog bij een enorme kloof waar heel veel zeevogels tegen de klif aan beschermd zitten tegen de harde wind. 

 

Terug naar de camper voor de lange eenbaansweg naar beneden.

 

Nog een klein stukje rijden naar Gills Bay voor onze camping van vandaag. Hier worden we ontzettend vriendelijk ontvangen en zetten de camper op een mooie plaats met een afgebakend grasveld voor de deur. De douches moet je hier reserveren en we kiezen het slot tussen 08.00 en 09.00. 

 

Dan is het tijd om eten te bestellen. Hier serveren ze ontbijt, lunch en diner waaronder pizza's. De kinderen en ik stellen onze eigen pizza samen en Rob gaat voor een burger. Eten kun je hier in een oude omgebouwde stadsbus. Door te drukken op de knop naast de deur gaan de deuren open en zoeken we een plekje voor de kachel die volop staat te blazen. Er liggen boeken en spelletjes. Een ontzettend leuk plekje. 

 

Het eten is heelijk en voldaan en rozig keren we terug naar de camper. 

 

Camping: Ferry View Campsite
Faciliteiten: douches, toiletten, dump, restaurant. 
Ligging: naast de ferry naar de Orkney eilanden, tussen Duncansby Head en Dunnet Head.
Kosten: 25 pond
Entree Dunrobin Castle: 42 pond
Tour Clynelish: 36 pond

 
Afstand: 140 km

Dunnet Head - Smoo Cave - Durness

Dunnet Head ligt op een minuut of 10 rijden en is het meest noordelijke punt van het Britse vasteland. Hier stappen we uit om te kijken naar de vuurtoren en de vogels die de kliffen bevolken en aan het jagen zijn. 

 

Daarna wandelen we naar de top voor een prachtig uitzicht van 360 graden. Het is vrij zonnig en we kunnen heel ver kijken. Voor ons de Orkney eilanden en achter ons het binnenland. Echt de moeite waard. 

 

De komende uren brengen we door op de single track wegen die zich door het landschap slingeren. De camper moet het te verduren hebben want de wegen zijn vaak van slechte kwaliteit. Het uitzicht onderweg is prachtig. 

 

Na een paar uur zijn we bijna bij onze camping en daar is ook onze tweede stop. De zipline bij Golden Eagle. Deze zipline raast over grote hoogte over het strand. Helaas blijkt deze gesloten omdat de weersomstandigheden niet goed genoeg zijn.

 

We rijden een paar minuten verder en stoppen bij Smoo Cave. Deze grot is bijzonder omdat je er zowel zout als zoet water vindt. Het uitzicht op zee vanuit de grot is erg mooi. Je kan gratis naar binnen tot aan de waterval en je kunt ook een betaalde tour van 25 minuten doen. Wij kiezen voor het laatste. 

 

We krijgen een helm op en dalen een trap af naar een rubberboot. We varen een klein stukje naar de waterval en dan wordt er wat brood in het water gegooid dat snel opgegeten wordt door de piranha's die hier voorkomen. 

 

We waren een stukje verder en stappen uit voor een korte wandeling. We krijgen uitleg over het gesteente en over de geschiedenis en vroegere bewoners van de grot. Aan het eind stappen we weer in de boot voor het tochtje terug. Het is een klein stukje over het water maar het is avontuurlijk opgezet en iedereen vindt het leuk. 

 

Verder naar onze laatste stop van vandaag, Cocoa Mountain, dat een klein stukje voorbij de camping ligt. Hier schijnen we de beste warme chocomel van Schotland te kunnen drinken en deze smaakt inderdaad erg goed. 

 

We stoppen om te tanken en lopen bij de Spar binnen om water te halen. Dan naar de camping waar we een plekje recht aan de rand hebben. Hierdoor kijken we prachtig uit over zee. We wandelen naar beneden, het strand op. De kinderen klauteren op de rotsen en rennen op blote voeten de zee in. 

 

Terug bij de camper zetten we de stoelen uit de wind en kunnen dan nog even buiten zitten. Wel met een jas aan want het is maar een graad of 7. We eten desondanks buiten in de zon en genieten van het uitzicht. Het is hier echt een hele mooie plek.

 

Met het geruis van de zee en de wind vallen we in slaap. In de nacht staan we af en toe te schudden door de wind en klatert de regen op het dak.

 

Camping: Sango Sands Oasis

Faciliteiten: douches, toiletten, dump 

Ligging: aan het strand
Kosten: 39 pond

 

 

 
Afstand: 150 km

Gairloch

Als we opstaan breekt er weer een voorzichtig zonnetje door en gaan we op pad. Het is een stukje rijden voor onze eerste stop, de Wailing Widow Falls. Ik heb gelezen dat deze wandeling van bovenaf het makkelijkst te bereiken is en dus proberen we dat. Het blijkt alleen dat ze bodem enorm zompig is door de vele regen. We proberen de beste stukken te pakken en dan ineens verlies ik m'n schoen, die zit behoorlijk vast in de modder... Gelukkig krijgen we hem los en klauteren verder. Het is heel slecht te lopen en eenmaal bij de rand komen we niet in de buurt. Geen rails en flinke modder vinden we te gevaarlijk.

 

We lopen terug en besluiten naar beneden te gaan, over het moeilijke pad naar de voet van de waterval. 

 

Hier is het ook klauteren over de stenen. Maar veel minder modder en dus beter te doen. Na een kwartier staan we bij de waterval. Dit was echt de moeite waard. De hoogste waterval van Groot-Brittannië stort zich voor onze neus naar beneden. 

 

Nog een flinke klim terug en we stappen weer in de camper. We stoppen in Ullapool voor de lunch. Een aardig stadje met witte gevels en veel seafood. We eten lekker Brits fish and chips en vervolgen onze weg.

 

Laatste stop, Corrieshalloch Gorge. We betalen 10 pond parkeergeld en lopen over een goed onderhouden pad naar de hangbrug. Deze spant over een enorm diepe kloof waar het water met geweld naar beneden stort. Super om te zien. 

 

Na deze laatste stop rijden we door naar Gairloch. Op de camping zoeken we een heerlijke plek met uitzicht op zee en maken een strandwandeling. De kids spelen nog lang buiten terwijl wij met een drankje en dikke jassen toekijken. 

 

Camping: Sands Caravan and Camping
Faciliteiten: douche, toilet, dump, restaurant, speeltuin, winkeltje

Ligging: aan zee
Kosten: 43 pond

 
Afstand: 205 km

Dunvegan - Isle of Skye

We hebben een flinke rit voor de boeg want we rijden vandaag naar Isle of Skye. De afstanden zijn vaak niet eens zo lang maar met de smalle wegen, regelmatig single track, vaak gaten in de weg en wegen die zich door de bergen slingeren heb je veel tijd nodig om ergens te komen. 

 

Buiten wat viewpoints om is onze eerste stop de Fairy Pools. Hier loop je op een makkelijk wandelpad langs verschillende watervallen en poelen. Je kan er ook het water in maar dat is ontzettend koud. Desondanks zien we een keer iemand in het water zitten. 

De kinderen trekken hun laarzen uit en lopen stukjes door het water. 

 

Daarna door naar Talisker. Helaas waren er weken vooraf al geen tours meer te boeken dus blijft het bij een proeverijtje aan de bar. Het is hier duidelijk een grote marketingmachine en het is behoorlijk druk. 

 

Na de proeverij van Rob rij ik verder naar de camping. We staan op een mooie locatie aan het meer. Alleen is het meer zelf moeilijk te bereiken en kun je er minder goed wandelen. 
Op het gras ligt veel poep, het lijkt van honden. Niet fris en dus blijven we daar af en zetten onze stoeltjes op de stenen en genieten van het uitzicht. 

 

Camping: Kinloch Campsite
Faciliteiten: douche, toilet, dump
Ligging: aan Loch Dunvegan

Kosten: 53 pond

 
Afstand: 225 km

Isle of Skye

We hebben een tour over het eiland gepland vandaag. Gezien de reistijd besluiten we echter wat minder stops te maken, dat geeft ons meer tijd. Het is een prachtige dag dus we hebben geluk, het zonnetje staat hoog aan de hemel en de lucht is blauw.

 

We rijden de Trotternish Loop en stoppen als eerste bij de Quiraing Trail. Het rijden ernaartoe is een uitdaging. Single track de berg op en behoorlijk druk. Dus je hebt wat tijd nodig om rustig naar boven te rijden. Eenmaal aangekomen is het enorm druk en we bemachtigen het laatste plekje met onze camper. 

 

Al aan het begin van de wandelroute is het uitzicht fantastisch. Je kijkt het dal in een hebt uitzicht op zee, een meer en de bijzondere rotsformaties om je heen. We wandelen een stukje een wanneer het voor de kinderen wat spannend wordt draaien we om. Rob loopt alleen de hele route verder. 

 

We blijven nog even genieten van het weidse uitzicht en keren terug naar de camper. Hier eten we een broodje en daarna gaan de kinderen tekenen en ruim ik wat op.

 

Als Rob klaar is met de wandeling rijden we de berg weer af en gaan naar de volgende stop, Kilt Rock en Mealt Falls. Hier is een grote parkeerplaats en blijkt het uitricht meteen vanaf de parkeerplaats te zijn. Ook weer prachtig om te zien. 

 

Dit is een korte stop en dus kunnen we snel door naar The Old Man of Stor. Hier blijkt het echter ook weer enorm druk en er is geen plaats voor ons om te parkeren, alles is vol. Dat is jammer, we besluiten dan nog even boodschappen te gaan doen en komen op tijd aan op de camping. 

 

Hier op Skye is het duidelijk veel toeristischer en drukker. Het lijkt ons in de zomer echt niet te doen en ook nu moet je eigenlijk meer tijd nemen om alles te doen zodat je overal vroeg kunt zijn. Niks aan te doen, wie weet een volgende keer.

 

De camping hier hebben we vooral voor de locatie op het eiland gekozen. Deze is eenvoudig maar wel erg netjes met een leuk uitzicht op de bergen en goede faciliteiten. Ook de ontvangst is bijzonder hartelijk.

 

Fijn is wel dat het echt heerlijk weer is, voor het eerst echt warm en dus eten we in onze zomerkleding buiten en genieten van het warme weer. 

 

Camping: Skye Campground
Faciliteiten: douche, toiletten, dump
Ligging: vlakbij de Skye Bridge, in Broadford. Grote supermarkt en benzinepomp om de hoek. 

Kosten: 41 pond

 
Afstand: 130 km

Glencoe

Het mooie weer van gisteren heeft plaatsgemaakt voor regen en we verlaten Isle of Skye onder een grijze hemel. 

 

We stoppen bij Eilean Donan Castle, misschien wel het beroemdste kasteel van Schotland. Vandaag ook weer geluk want zodra wij bij de parkeerplaats aankomen horen we ze door de walkie talkie doorgeven dat de parkeerplaatsen voor campers nu vol zijn. Weer het laatste plekje bemachtigd. Ook hier is het druk en worden tourbussen vol uitgeladen. Het kasteel oogt middeleeuws een staat op een eiland, het ziet er prachtig uit. 

 

Binnen krijgen de kinderen weer een speurtocht en wandelen we door de oude kamers. In de keuken hebben ze van alles nagemaakt, mensen, eten, voorraadkast. Het geeft zo een goed beeld hoe het er in het kasteel aan toeging. 

 

Als we het kasteel uitlopen willen we wat eten maar in het café staat een enorme rij. Fijn dat we de camper hebben, we warmen knakworstjes op en eten lekker binnen. 

 

Onder de gestaag vallende regen rijden we verder naar Glencoe. We stoppen nog bij het uitzichtpunt op de machtige Ben Nevis maar door de harde regen hult die zich in de wolken. Het wordt een middagje camper want het blijft hard regenen. 

 

Na het avondeten is het droog en wandelen we nog even langs het meer. 

 

Camping: Invercoe Caravan & Motorhome Park

Faciliteiten: douche, toiletten, dump
Ligging: aan Loch Leven

Kosten: 40 pond

Afstand: 160 km

Luss - Loch Lomond

Als we wakker worden regent het weer en de lucht is grijs. We hebben de camping waar we nu staan gekozen omdat je er een mooie wandeling kan maken de bergen in, The Pap of Glencoe. De wandeling duurt 3,5 tot 5 uur en is er een die Rob alleen gaat maken. De kinderen en ik blijven op de camping. 

 

We wilden eigenlijk nog een kortere wandeling maken maar gezien de regen en alle indrukken van de afgelopen tijd slaan we even over. We maken er een relaxochtend in de camper van. 

 

Om 11.00 is Rob beneden en we halen hem drijfnat op. Het weer was heel slecht en helaas heeft de flinke klim dan ook geen uitzicht opgeleverd. Na een warme douche en droge kleren rijden we naar Loch Lomond.

 

Tegen de tijd dat we aankomen is het droog en gaan we even naar het dorpje Luss, dat naast de camping is gelegen. Dit dorpje wordt overal aangeprezen en heeft leuke straatjes met de herkenbare Schotse cottages. Verder zijn er vooral heel erg veel toeristen. We eten en drinken wat in het dorp voor we naar de camping gaan. Hier lopen we nog even langs het meer en brengen de rest van de avond door in de camper. 

 

Camping: Luss Campsite
Faciliteiten: douche, toilet, dump
Ligging: aan Loch Lomond met aan de ene kant het water en aan de andere de doorgaande weg.

Kosten: 52 pond

 
Afstand: 100 km

Millarochy - Loch Lomond

We wilden naar een klimpark vandaag maar dat bleek helaas vol. Dus gaan we meteen door naar Conic Hill. De enige echte wandeling met het gezin die deze vakantie op de planning staat. Hier hebben we een steile klim naar ongeveer 350 meter hoogte voor een fantastisch uitricht over het meer. Alleen op de laatste meters is het net wat te veel klauteren en er staat een heel stevige wind waardoor de kinderen en ik dat stuk overslaan. Nog steeds meer dan de moeite waard en voldaan lopen we terug naar beneden. 

 

Door naar de camping waar we een heerlijk zonnige middag buiten doorbrengen. 

 

Camping: Millarochy Bay Campsite

Faciliteiten: douche, toilet, dump, speeltuin
Ligging: direct aan Loch Lomond

Kosten: 45 pond

 
Afstand: 35 km

Kelpies - Edinburgh

Vandaag dan alsnog het beloofde klimpark, waar we om 11.00 terecht kunnen. Het lijkt veruit de mooiste dag van de vakantie te worden want het wordt hier zonnig en 18 graden.

 

Veerle en Rob gaan naar Treezone en Linde en ik lopen een stukje verder naar het Sealife Aquarium. Dit blijkt behoorlijk klein te zijn maar door de gekochte speurtocht brengen we er een uur door. Hoogtepunt zijn de otters die net gevoerd worden wanneer we binnenkomen. 

 

Eenmaal buiten blijken ook Rob en Veerle net klaar met klimmen. Zoals altijd was het ook deze vakantie een succes. 

We lunchen in een van de restaurants en stappen daarna weer de camper in. 

 

Volgende stop zijn de Kelpies, twee enorme beelden van paardenhoofden. Behoorlijk commercieel maar de kinderen vinden het een leuke stop. 

 

Dan het laatste stukje naar Edinburgh waar we vlakbij het centrum verblijven. Het is echter al wat later op de dag en we zijn, na deze drukke weken, ook een beetje 'kijkmoe'. We blijven dus op de camping en pakken vast wat dingen in voor het inleveren morgen. 

 

We maken het laatste avondeten op en de kinderen vermaken zich nog een tijd in de speeltuinen. 

 

Camping: Mortonhall Caravan & Camping Park

Faciliteiten: douche, toilet, dump, winkel, restaurant, bar, speeltuinen. 
Ligging: vlakbij het centrum van Edinburgh met busstop voor de deur. 

Kosten: 44 pond

 
Afstand: 145 km

Edinburgh en terugreis

De ochtend van inpakken en schoonmaken is weer aangebroken dus we staan op tijd op. 

 

Ik bak nog een keer de beloofde tosti's en dan besteden we onze tijd aan opruimen. Een korte rit brengt ons terug waar we begonnen, bij Bunk Campers in Edinburgh. Het inleveren verloopt soepel en op het terrein staat een taxi waardoor we snel onderweg zijn naar de stad. Hier verblijven we een laatste nacht in een hotel, het Hilton Edinburgh Carlton. Ondanks het vroege tijdstip is onze kamer al klaar dus kunnen we onze bagage daar neerzetten.

 

Het hotel ligt heel centraal, vlakbij alle bekende bezienswaardigheden waaronder Edinburgh Castle. 

 

Eerst een vroege lunch in een sfeervolle taverne en dan lopen we naar het kasteel. De hele stad blijkt prima te belopen en we wandelen verder over de Royal Mile, Victoria Street en door het park. Dan blijken de indrukken voor de kinderen genoeg en gaan we even terug naar de kamer.

 

Onze laatste avond in Schotland sluiten we af met een lekkere maaltijd in de stad waarna we op tijd gaan slapen.

 

De volgende ochtend worden we om 06.30 door de taxi opgehaald voor de rit naar het vliegveld. De luchthaven is verrassend leuk met veel winkels en restaurants. Na een ontbijtje vertrekken we en ruim een uur later landen we alweer op Schiphol.

 

In de middag zijn we thuis en kijken we wederom terug op een fantastische vakantie. We willen zeker nog een keer terug want er is nog zoveel meer te zien dus deze blijft op ons lijstje staan

 

Hotel: Hilton Edinburgh Carlton

Ligging: nabij Edinburgh Castle 

 
Afstand: 25 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties