Dalarna

Deze provincie is ongeveer net zo groot als België en ondanks dat het één van de meest populaire provincies van Zweden betreft, heb je er tijdens de camperreis zelden het idee dat het er ‘druk’ is. De uitgestrekte bossen, prachtige heldere meren, de idyllische dorpjes en de uitgestrekte heuvelgebieden maken van deze regio een echte ‘must see’. Trek er met je huurcamper lekker op uit om op ontdekking te gaan door Dalarna. 

Nusnäs

Dalarna is in Midden-Zweden gevestigd en ligt in het westen tegen buurland Noorwegen aan. Verreweg het meest populaire souvenir uit Dalarna zijn de houten beschilderde paardjes, de Dalarnapaardjes. In het kleine dorpje Nusnäs worden de beroemde paardjes gemaakt door de familie Olsson en zelfs met de hand geschilderd. Leuk om een kijkje te nemen en te zien hoe deze authentieke souvenirs vervaardigd worden.

De hoofdstad Falun

De hoofdstad van de provincie Dalarna is Falun en met ongeveer 50.000 inwoners tevens de grootste stad in deze regio. 

 

In Falun brengt vrijwel iedere toerist een bezoek aan ’s-werelds best bewaarde kopermijn en het kopermijnmuseum, de Falu Gruva. Trek je wandelschoenen aan voor een pittige wandeling en daal (met een gids) via trappen af naar ongeveer 67 meter diepte. Je bezoekt de mijnschacht en geniet van deze bijzondere, unieke ervaring. Het mijngebied van de grote koperberg is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 2001.

Siljanmeer

Eén van de mooiste meren van Zweden vind je in Dalarna; het Siljanmeer. Het meer is maar liefst 290 m²groot en aan het meer liggen leuke, authentieke dorpjes, met de bekende rode houten huisjes, zoals bijvoorbeeld Rättvik, Nusnäs, Mora, Leksand en Tällberg. 

Rättvik

Wanneer je de stad Rättvik aandoet, tijdens de camperreis, merk je al snel dat er een bijzonder 628 meter lange pier aangelegd is. De pier heet ‘långbryggan’ en hierdoor kun je naar de plek lopen waar het meer diep genoeg is voor grote boten. Zo vind je hier o.a. een unieke kerkboot. 

 

Aan de rand van het stadje is in de zomermaanden een rodelbaan te bezoeken. Altijd leuk voor een gave activiteit natuurlijk en bovendien met een geweldig uitzicht over het meer.

Mora

Mora is gelegen aan de noordkant van het Siljanmeer en een wat drukker stadje. Hier ligt een eerbetoon aan een belangrijk moment uit de geschiedenis van Zweden, maar ook een fenomeen in deze regio: het eindpunt en de finish van de Vasaloppet, het grootste langlaufevenement van Zweden.

 

Het plaatsje heeft een rijke historie. Parkeer de camper bij het Zorn museum en bezoek de plek ter herinnering aan de beroemdste schilder van Zweden, kunstenaar Anders Zorn. 

 

Het roofdierenpark van Orsa

Leuk om een bezoek te brengen tijdens de camperreis is het roofdierenpark van Orsa, ten noorden van Mora. Het park is het grootste roofdierenpark van Europa en hier kun je diverse roofdieren in hun natuurlijke habitat bekijken. Niet alleen de beren, maar ook een wolf, sneeuwluipaard, een ijsbeer, een Siberische tijger, een Perzisch luipaard en een lynx zijn te bewonderen in dit mooi aangelegde park. Vanaf verschillende uitkijkplatforms heb je een schitterend uitzicht over het park. 

Leksand

Midden in Dalarna ligt Leksand, aan de zuidzijde van het Siljanmeer. In het gebied rondom dit stadje kun je prachtige wandelingen maken, door zeer gevarieerd landschap en ruige bossen. Op 50 km van Falun ligt Leksand aan de oever van het meer. 

 

Bezoek je Leksand tijdens de camperreis dan mag een uitstapje naar de Leksand Knäckebrödfabriek niet ontbreken. Het wereldberoemde knäckerbröd komt namelijk hier vandaan.  
Een zeer vredig en knus dorpje aan het Siljanmeer is Tällberg, uitgeroepen tot het mooiste, historische dorp van Zweden

 

Het dorp kreeg veel naamsbekendheid doordat de Deense sprookjesschrijven Hans Christian Andersen er zijn hart aan verloor. Hij riep iedereen op om ooit een keer te genieten van de rust, ruimte, authenticiteit en vooral gemoedelijkheid van Tällberg.

 

Niet voor niets is het dorp ook zeer geliefd bij de Zweden zelf, vooral in de zomermaanden. Er zijn ook velen prachtige campings te vinden in dit gebied. 

Nationaal park Fulufjället

De hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, kun je vinden in het noordelijk deel van Dalaran. Tegen de Noorse grens ligt deze 93 meter hoge daverende waterval in het nationaal park Fulufjället. Als één van de jongste nationale parken van Zweden trekt het 385 km2 grote park jaarlijks veel bezoekers. Ook onder de camperreizigers is het een onwijs populair park. 

 

Het natuurgebied is kenmerkend door zijn ongereptheid en de prachtige mosvegetatie. Er zijn veel wilde dieren te bewonderen, waarbij elanden, adelaars en beren vaak het meest favoriet zijn om te spotten. Nabij de vele meertjes en kleine vennetjes kun je zeker ook talloze (water)vogels fotograferen.

 

In het nationaal park Fulufjället zijn ontzettend veel mooie wandelroutes te belopen. Niet alleen voor de gevorderde wandelaar, maar zeker ook voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen is het park geschikt. Voor de liefhebber van vissen; in het park mag je vrijwel overal vrij vissen. Erg leuk voor een vers visje op de barbecue in de avond, op de camping. 

 

In het gebied rondom het nationaal park Fulufjället liggen een aantal leuke steden om te bezoeken: Särna in Zweden, maar ook Trysill in Noorwegen

 

In de wintermaanden kun je in dit gebied ook erg goed skiën en langlaufen. 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties