Zermatt

Een van de meest gefotografeerde plekken in Zwitserland is de indrukwekkende top van de Matterhorn in Zermatt, in het kanton Wallis. De indrukwekkende legendarische piek van de Matterhorn is bijna 4500 meter hoog en is door veel toeristen zeer geliefd. Dit is hoe je een berg tekent als kind: een echte spitse bergtop die trots en parmant de hemel in rijkt. Niet voor niets is de Matterhorn het symbool van Zwitserland en bovendien terug te vinden op diverse producten zoals de bekende Toblerone chocolade. 

De berg werd in 1865 door een team van zeven bergbeklimmers, onder leiding van de 20-jarige Londense boekhandelaar Edward Whymper bedwongen. Nog altijd is het beklimmen van de imposante bergtop een doel van veel bergbeklimmers. 

BUITENACTIVITEITEN

Maar het mondaine dorp Zermatt heeft veel meer te bieden dan enkel het bewonder van de top van de Matterhorn. Allerlei buitenactiviteiten zijn er te ondernemen, variërend van heli-skiën tot snowboarden, maar ook mountainbiken, wandelen en paragliden behoren tot de oneindige mogelijkheden van Zermatt.

Het autovrije dorp ligt op een hoogte van 1650 meter en is omringd door zo’n 29 adembenemende bergtoppen. Het dorp bestaat niet enkel uit prachtige luxe hotels, restaurants en winkels, maar het straatbeeld wordt zeker ook bepaald door houten chalets, elektrische busjes en ouderwetse paardenkoetsen die kletteren over de kasseien. De combinatie tussen ‘oud en nieuw’ is hier overal goed zichtbaar en zorgt voor een unieke, prettige sfeer, overal waar je komt.

GOTTHARD BAHNTREIN

Zermatt is met haar ruim miljoen toeristen per jaar verreweg één van de meest populaire bestemmingen van Zwitserland. Met de camper kun je het beste parkeren in bijvoorbeeld Visp vanwaar je vervolgens met de Matterhorn Gotthard Bahntrein naar het station in het vrij geïsoleerde Matterdal reist. Tijdens deze unieke indrukwekkende treinrit kun je al heerlijk genieten van het geweldige uitzicht. De vallei wordt omringd door imposante bergtoppen en de natuur wordt ruiger wanneer de trein verder omhoog slingert. Onderweg kun je stromende rivieren, dennenbossen, houten chalets en groene bergweides bewonderen. Ook de besneeuwde bergtoppen blijven fascineren tijdens de treinrit. Een geweldige start van een bezoek aan het gezellige Zermatt. 
Ook kun je een kortere treinrit overwegen: in het dorpje Täsch, op ongeveer vijf kilometer van Zermatt, kun je de camper betaald parkeren en met de trein verder reizen.

HINTERDORF

In het oude deel van het dorp, het Hinterdorf genaamd, waan je je eeuwen terug in de tijd. Wandelend door de smalle straatjes met de typische Zwitserse houten chalets geniet je van de authentieke sfeer. 

KABELBANEN

In de omgeving van Zermatt is een groot gebied aangelegd met allerlei verschillende kabelbanen, het Matterhorn Paradise. Vanaf verschillende dalstations kun je met de kabelbaan naar een hoger gelegen gebied reizen, vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken. Steeds met een ander, prachtig uitzicht op de Matterhorn. Het bergstation is met haar 3829 meter hoogte boven zeeniveau het hoogste kabelbaanstation van de Alpen. De rit met de kabelbaan duurt zo’n 9 minuten. 
Eenmaal boven is het uitzicht overal werkelijk verbluffend. Op heldere dagen bewonder je niet alleen de top van de Matterhorn, maar ook de top van de Gran Paradiso (de hoogste berg van Italië) en de top van de Mont Blanc (de hoogste berg van Frankrijk) kun je zien liggen. 

GORMERGRAT BAHN

Een andere manier om te reizen vanuit Zermatt is het maken van een rit met de Gornergrat Bahh, het hoogste kabeltreintje van Europa. Het treintje brengt je naar de 3089 meter hoge berg Gornergrat vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt vanaf het uitkijkplatform. Niet alleen de Matterhorn kun je vanaf hier bewonderen, ook heb je uitzicht op de op één na grootste gletsjer van de Alpen en de Dufourspitze. Want niet de Matterhorn is de hoogste berg van Zwitserland, die eer gaat naar de Dufourspitze, met zijn 4634 meter hoogte.

Omdat er zoveel verschillende kabelbanen zijn in het gebied rondom Zermatt en de Matterhorn kun je het beste een combinatiekaart kopen. De ritjes met de kabelbanen zijn niet goedkoop, maar je krijgt er gelukkig heel erg veel voor terug. Een onbetaalbare herinnering aan een magnifieke en onbeschrijfelijk mooie bergwereld. 

Een bezoek aan Zermatt mag wat ons betreft absoluut zeker niet ontbreken tijdens een camperreis door Zwitserland.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties