Travelhome | Oak Alley Plantation

Een veelzijdige reis door de Deep South van Amerika

In de Deep South zijn veel beroemde artiesten geboren en getogen die hun geluk in de muziekwereld hebben gevonden en zo dit gebied voor ons op de kaart hebben gezet. De Deep South is echter veel meer dan dat. Het is een mix van verschillende culturen, een hele rijke geschiedenis en weelderige natuur. Treed in de voersporen van de handelaren wanneer je rijdt over de Natchez Trace Parkway, lunch in New Orleans in hetzelfde gebouw als waar Napoleon heeft overnacht, bezoek prachtige plantagehuizen en dompel je onder in de geschiedenis van de burgeroorlog. De Deep South heeft zo'n diepgaande en complexe geschiedenis dat het je keer na keer versteld doet staan.

 

,
Foto:het Delta Blues Museum in Clarksdale

Welke staten vormen de Deep South?

Hoewel de exacte definitie van de Deep South enigzins kan variëren, omvat de Deep South over het algemeen de volgende zes staten:

 

 1: Alabama, 2: Mississippi, 3: Louisiana, 4: Georgia, 5: South Carolina, 6: Tennessee

 

Soms worden ook delen van Texas, met name het oosten van de staat, en het noordelijke deel van Florida gezien als onderdeel van de Deep South. Deze staten hebben namelijk dezelfde culturele, historische en klimatogolosche overeenkomsten.

 

Wanneer je jouw camperreis start in Florida ervaar je een optimale mix van zon, zee, hagelwitte stranden afgewisseld met cultuur, natuur en bomvol geschiedenis.

Foto: het uitkijkpunt op Lookout Moutain in Georgia vanuit waar je zeven staten kunt zien.

De plantagehuizen in de Deep South

De plantagehuizen in de Deep South zijn historische herenhuizen en landgoederen uit de tijd van de slavernij en de burgeroorlog. Ze spelen een ontzettende belangrijke rol in de geschiedenis en het culturele erfgoed van dit gebied. 

 

De plantagehuizen zijn vaak indrukwekkend mooi met hun zuilengangen en grote veranda's. Deze stijl wordt ook wel "Southern Antebellum architecture"genoemd. De huizen werden gebouwd en bewoond door rijke plantage-eigenaren. Met behulp van slavenarbeid werden hier gewassen zoals katoen, tabak, suikerriet en rijst verbouwd. Katoen werd er het meest verbouwd. Het "katoentijdperk" had diepgaande invloed en gevolgen die waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de spanningen die uiteindelijk leidde tot een Burgeroorlog. Slavenarbeid was destijds essentieel voor de winstgevendheid van de plantages. Helaas waren de leefomstandigheden voor de slaven heel erg zwaar.

 

Sommige huizen speelden tijdens de Bugeroorlog een grote rol en werden verlaten of beschadigd. Gelukkig zijn ook veel van deze historische plantagehuizen bewaard gebleven, gerestaureerd en nu geopend als musea. Tijdens je bezoek aan een plantagehuis verken je het omliggende terrein, wandel je tussen de prachtige zuilen en leer je meer over de omstandigheden waarin de slaven destijds moesten leven. Het is een prachtige architectonische en culturele erfenis met een duister randje door de slavernij. 

 

Een van de meest bekende plantagehuizen die je kunt bezoeken is Oak Alley Plantation in Louisiana, mede door haar rol die ze heeft gespeeld in de geschiedenis. In Charleston ga je mee met een rondleiding door Boone Hall Plantation of door Drayton Hall die wat meer de geschiedenis van de plantage uitlicht. 

 

Natchez staat bekend om zijn prachtige plantagehuizen gelegen aan de mooie Mississippi rivier. Je vindt hier de best bewaarde plantagehuizen van het Zuidelijke antebellum-architectuur. Je krijgt hier een duidelijk beeld van de geschiedenis en cultuur van dit gebied. Bij het visitor center van Natchez haal je kaarten met wandelroutes en kun je je aanmelden voor verschillende tours door diverse plantagehuizen. Een van de meest indrukwekkende huizen is Melsore Plantation, gebouwd in Griekse Revival-stijl en omgeven door prachtige tuinen.

 

Foto: Dunleith Plantation in Natchez

The Blues Highway 61

Een van de bekendse en meest betekenisvolle wegen in de Verenigde Staten is de Highway 61. De Highway 61, ook wel bekend als de Blues Highway 61 loopt helemaal vanuit Wyoming, Minnesota in het noorden van de Verenigde Staten tot aan New Orleans, Louisiana in het zuiden. Het zuidelijke deel van de route doorkruist de Mississippi-Delta regio en het hart van de Deep South. Hierdoor was deze snelweg een van de belangrijkste wegen voor de bluesmuziekanten. Deze weg brengt je langs een aantal historische plekken waar verschillende de grondleggers van de bluesmuziek zijn geboren, getogen of hun laatste rustplats hebben gekregen. Langs deze weg bevinden zich een aantal belangrijke plekken die je tijdens je 'road trip' niet mag overslaan.

 

De Blues Highway 61 start in Memphis de geboorteplaats van de Bluesmuziek en natuurlijk de plek waar Elvin Presley zijn Graceland Mansion had. Tunica is "The Gateway to the Blues' en hier bezoek je het visitor center van de Blues Highway 61. Via Helena waar je swingt op het oudste bluesfestival ter wereld rijd je door naar the Crossroads in Clarksdale. Je reist verder in de richting van Cleveland waar je het Grammy Museum Mississippi bezoekt. In Greenwood hebben Robert Johnson en B.B. King duidelijk hun sporen achtergelaten. De weg brengt je verder naar Indianola waar je de laatste rustplaats van B.B. King vind. Vlakbij ligt het plaatste Leland, de geboorteplaats van Jim Henson. Muddy Waters claimt Rolling Fork als zijn geboorteplaats en is de volgende stop. Grappig om te weten is dat het ook de geboorteplaats van de knuffelachtige Teddy Bear is.

 

Voordat je aankomt in New Orleans, de Muziekhoofdstad van de Wereld, doe je nog een paar andere belangrijke historische plekken aan. Zo staat Vicksburg staat in het teken van de Amerikaanse Burger oorlog. De 'Slag om Vicksburg' is een van de meest bekende gebeurtenisen in de geschiedenis van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Natchez is een van de oudste nederzettingen aan de Mississippi rivier die oorsponkelijk door de inheemse Amerikaanse volkeren werd bewoond. Deze regio werd daarna de thuisbasis van vele grote plantages en histroische landhuizen. De laatste stop voordat je New Orleans binnenrijdt is Baton Rouge, de hoofdstad van Louisiana. Deze stad was eveneens een belangrijk toneel tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook voor de beste Cajun en Creoolse keuken ben je hier op de juiste plek!

 

Ondanks dat Nashville, het epicentrum van de Amerikaanse Countrymuziek, en Tupelo, de geboorteplaats van Elvis Presley, niet aan de Blues Highway 61 zijn gelegen, mogen deze absoluut niet ontbreken tijdens jouw camperreis door de Deep South.

 

Ben jij ook al enthousiast voor een ritje down the road of Blues?!

 

 
Foto: Visitor Center Rolling Fork 'geboorteplaats' van Muddy Waters en de Teddy Bear.

Reisexpert Roxanne vertelt:

'De Zuidelijke Staten van Amerika zitten boordenvol cultuur, geschiedenis, natuur en natuurlijk fantastische muziek! Van historisch steden als Savannah, Chattanooga, Vicksburg en Natchez tot de inspirerende muzieksteden Nashville, Memphis en New Orleans. Een 'road trip' over de Blues Highway 61 mag ook absoluut niet ontbreken. De sfeervolle eet-en muziektentjes worden hier afgewisseld met prachtige plantagehuizen omgeven door dramatische eikenbomen waar het verhaal over de slavernij en het leven op deze plantages wordt verteld.
Doordat er in dit gebied tijdens de burgeroorlog hard is gevochten kom je tijdens je reis ook verschillende slagvelden en historische monumenten tegen. Het is een indrukwekkende reis door een unieke wereld die je altijd zal bijblijven!'

 

Foto:'Gateway to the Blues" visitor center aan Blues Highway 61 in Tunica

Facts & Figures

Beste reistijd:

De beste reistijd hangt sterk af van jouw voorkeur en de acitiviteiten die je wilt gaan ondernemen. Gedurende het jaar varieert de temperatuur sterk. Over het algemeen zijn er twee populaire periodes om dit gebied te bezoeken:

 

Herfst (september - november):
het klimaat is aangenamer omdat de temperaturen milder zijn, daarbij is de luchtvochtigheid ook minder hoog dan in de zomer. Ook de herfstkleuren in sommige delen van de regio geven een mooi kleurencontrast.

 

Lente (maart - mei):
wanneer je bloeiende tuinen en plantages wilt zien, lekker wilt relaxen op het strand of een speciaal muziek-evenement wilt bijwonen, is de lente de perfecte periode om naar dit gebied te reizen. Het weer is over het algemeen aangenaam. Richting de kustgebieden kan het warmer zijn dan in het binnenland en in sommige delen van de regio is er wel wat meer kans op regen.

 

In de zomermaanden kan het enorm heet en benauwd worden in de Deep South. De luchtvochtigheid is dan erg hoog. Tenzij je tegen dit extreme weer kunt, is het beter de zomermaanden de vermijden

 

Omdat het weer in de Deep South erg kan variëren, er regionale verschillen kunnen zijn en het gebied gevoelig is voor tornado's, is het altijd een goed idee om de weersverwachting voor vertrek te controleren.

 

Aanbevolen reisduur:

Trek er minimaal 3 weken voor uit om dit unieke en boeiende gebied te bezoeken.

Ophaal/inleverlocaties:

Je kunt je huurcamper ophalen in drie verschillende steden in de Deep South: Nashville, Atlanta en New Orleans. Een goed alternatief om je reis door de Deep South te starten is vanuit Florida. Zo combineer je de prachtige hagelwitte zandstranden, weelderige bossen en parken en tropische waterbronnen met de sfeervolle historische muzieksteden.

Camperreis op maat

Laat onze reisexperts een camperreis op maat voor je samenstellen!
Je ontvangt binnen enkele dagen vrijblijvend een uitgebreide offerte.

Travelhome op de vakantiebeurs!

Natchez Trace Parkway

Rijd met je huurcamper over de 715 km lange oude handelsroute Natchez Trace Parkway en volg de route zoals ooit de inheemse Amerikaanse volkeren zoals de Natchez, Chickasaw en Choctaw en later de pioniers deden.

 

Deze route start bij Nashville brengt je door drie van de zuidelijke staten, Tennessee, Alabama en Mississippi, naar het stadje Natchez. In het centrum van Nashville start de route bij het Tennessee State Capitol-gebouw. De route eindigt in de buurt van Natchez aan de oevers van de Mississippi-Rivier. De route is bezaaid met historische bezienswaardigheden waaronder oude indiaanse mounds, pioniersgraven, historische herbergen en handelsposten. De Natchez Trace Parkway staat ook bekend om zijn prachtige landschappen van bossen, weilanden, rivieren en meren en biedt tal van recreatiemogelijkheden. Langs deze weg vind je verschillende mooie plekken om te kamperen en te picknicken en stop je onderweg bij veel prachtige uitkijkpunten. Doordat commercieel verkeer niet is toegestaan op deze weg zorgt dit voor een ontspannen en rustige rijervaring.

 

De Natchez Trace Parkway is een van de vier National Scenic Trails in de Verenigde Staten en wordt beheerd door de National Park Service.

 

 

Foto: Natchez-Vidaliabrug over de Mississippi-Rivier

De camperreis van Roxanne door de Deep South

Travelhomie Roxanne heeft samen met haar man Ricardo een camperreis gemaakt door de Zuidelijke Staten van Amerika. Het doel van haar reis was het bezoeken van de verschillende muziekstaten en de belangrijkste muzieksteden. Wil je graag meer weten over haar ervaringen? Lees dan haar reisverslag over dit bijzondere gebied. 

 


Foto:Travelhomie Roxanne bij de Chattanooga Choo Choo