Garmisch-Partenkirchen en Partnachklamm

Garmisch is een oude stad in Duitsland aan de Loisach rivier. Vanaf 1935 is de stad samengevoegd met Partenkirchen en vanaf die tijd spreken we over Garmisch-Partenkirchen. De stad is met name bekend als skioord. De stad is gelegen in een vallei in de Beierse Alpen. Reis je met de camper vanuit München naar Garmisch-Partenkirchen dan kun je het beste de bijzondere weg door de bergen nemen! 

OMGEVING GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Typische Beierse tradities zijn hier diepgeworteld. Daarnaast heb je hier ook echt het gevoel dat je dichter bij de natuur staat. In de zomer kun je hier perfect kanoën, bergwandelen, paragliden en hiken en in de winter is dit hét gebied om te sneeuwwandelen, langlaufen, skiën en ijshockeyen. 

Wanneer je door Garmisch of Partenkirchen wandelt vertellen de muurschilderingen je de verhalen over de leefomgeving, gewoontes en tradities van de inwoners. Je kunt deze muurschilderingen vinden in de Ludwigstrasse in Partenkirchen en in de Frühlingsstrasse in Garmisch. Traditionele goudsmeden en ‘Haferlschumachers’, dit zijn de makers van Beiers schoeisel, zijn gevestigd nabij de Ludwigstrasse in Partenkirchen. 

ZUGSPITZE 

De hoogste berg van Duitsland (2962 meter) is de Zugspitze en ligt op de grens van Duitsland naar Oostenrijk. Wanneer je naar deze berg reist kom je op de top een restaurant en platform tegen waar je een gigantisch mooi uitzicht hebt over alle andere bergtoppen in de omgeving en daarnaast heb je ook goed zicht op het meer de Eibsee. 

De top van de Zugspitze bereik je door de Bayerische Zugspitzbahn te nemen. Je hebt vanuit deze kabelbaan een perfect uitzicht over de noordelijke- en zuidelijke Scheeferner (gletsjers). Vanaf de Zugspitzplatt ga je met de Gletscherbahn naar de top. Je kunt de top ook bereiken middels de Eibsee Seilbahn. 

VIERSCHANSENTOERNOOI

Het Vierschansentoernooi, ofwel Vierschanzentournee, is een toernooi dat elk jaar plaats vindt rondom de jaarwisseling in Duitsland en Oostenrijk. Het zijn vier wedstrijden schansspringen en de springer met de hoogste totaalscore van alle vier wedstrijden is de winnaar. De Grote Olympiaschans is te vinden in Garmisch-Partenkirchen. Mocht je in deze tijd een bezoek brengen aan deze plaats, dan is het zeker de moeite waard om kaartjes te scoren voor het toernooi. Naast het feit dat het een bijzondere wedstrijd is, is de sfeer rondom het skischansspringen ook erg leuk om mee te maken. Er wordt groots uitgepakt met allerlei foodtrucks in en rondom de ‘arena’ en daarnaast wordt er gezellige muziek gespeeld.

Wil je de jaarwisseling dus eens anders vieren, dan raden we je deze activiteit echt aan!   

PARTNACHKLAMM

Bij een bezoek aan Garmisch-Partenkirchen mag je Partnachklamm niet overslaan. Je kunt een mooie wandeling maken door deze kloof, ook wel Partnach Gorge genoemd. De kloof ligt ten zuid-oosten van Garmisch-Partenkirchen en heeft rotswanden van 80 meter hoog. Wanneer je de 700 meter lange kloof in loopt zie je de watermassa, van de gletsjers op de Zugspitze, door de kloof kolken. Een tip die wij mee willen geven is om vroeg in de ochtend Partnachklamm te bezoeken of aan het einde van de middag om op deze manier drukte te vermijden. 

Bezoek je de kloof met kinderen, dan is dat ook mogelijk. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en de wandelpaden zijn wat smal. Je dient regelmatig te bukken aangezien de rotsen over de paden heen hangen. Draagzakken zijn hierdoor ook wat minder praktisch. Vandaar dat ons advies is om deze wandeling te maken met kinderen welke zelfstandig kunnen wandelen. 

Heb je nog geen genoeg van al het natuurschoon van de kloof, dan kun je de wandeling nog verlengen. Je kunt in de zomer namelijk bovenlangs via de Partnachklamm Brücke oversteken naar de andere zijde van de kloof. Je kunt er ook voor kiezen om door te lopen naar Forsthaus Graseck, zodat je van daaruit naar Berggasthof Eckbauer kunt wandelen. Je hebt aan het einde van de wandeling een mooi zicht op de Alpspitze en de Zugspitze. Je wandelt weer terug via een steil pad of je neemt de lift naar beneden. 

De camper kun je parkeren bij het Olympiastadion en van daaruit is het ongeveer 25 minuten lopen naar Partnachklamm. 

EIBSEE

Regelmatig denken reizigers dat de blauwe, heldere meren alleen in Canada te vinden zijn, maar Duitsland heeft ze ook! De Eibsee ligt aan de voet van de Zugspitze nabij Grainau en naast de veelbezochte Chiemsee, Bodensee en Walchensee, is de Eibsee ook een erg mooie optie om een bezoek te brengen. Het meer is minder bekend dan anderen, al zou je dat niet zeggen wanneer je hier een kijkje gaat nemen. Het kan hier namelijk behoorlijk druk zijn doordat de Eibsee direct aan de Zugspitze ligt. Je kunt het kristalheldere meer vinden op 1000 meter hoogte en ongeveer 8 kilometer afstand van Garmisch-Partenkirchen. 

Wanneer je de camper wilt parkeren kan dat later op de dag wat lastiger zijn. Er zijn hele grote parkeerplaatsen naast en achter het station van de Eibsee Seilbahn. Naast de parkeermogelijkheid bij de Eibsee, kun je er ook voor kiezen om de camper te parkeren in Grainau. Je wandelt ongeveer 4 kilometer (250 hoogtemeters) naar de Eibsee. 

Wandel de 7 kilometer lange Eibsee-Rundweg rondom het meer, zodat je telkens een ander uitzicht hebt op dit meer. Prachtig! 

HÖLLENTALKLAMM

Kun je maar geen genoeg krijgen van de indrukwekkende kloven in Duitsland en wil je een dag flink gaan hiken? We adviseren je om dan eens Höllentalklamm te bezoeken. Vanaf Garmisch-Partenkirchen rijd je naar Grainau. Net voor Hammersbach ligt de parkeerplaats waar je de camper kunt parkeren. 

Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten wandelen naar het stuk waar het allemaal begint. Dit is nog niet de entree! In ongeveer een uur en een kwartier stijg je flink tot je bij de ingang van Höllentalklamm komt. Aan het einde van de kloof wordt het dal breder en in een half uur loop je naar de Höllentalangerhütte. Je hebt hier prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Indien je niet een hele dag wilt hiken, dan heb je vanaf dit punt de kans om de weg terug te nemen (zelfde route). De echte avonturiers kunnen verder lopen. Het is een redelijk pittige tocht, maar zeker de moeite waard. Om de gehele route te lopen ben je ongeveer 8 uur onderweg en heb je er een hike op zitten van 19 kilometer. 

Vanaf midden oktober tot begin is deze kloof gesloten en is het weersafhankelijk wanneer deze in het voorjaar weer opent. 

CAMPERREIS GARMISCH-PARTENKIRCHEN EN PARTNACHKLAMM

Kamperen met de camper in dit prachtige gebied is geen straf en er zijn ook genoeg mogelijkheden. Een aanrader is camping Erlebnis Zugspitze waarbij je uitzicht heb op de Zugspitze en langs de camping stroomt het heldere water van de Loisach rivier. Het is een wat grotere camping met een fantastisch uitzicht! 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties