De zuidkust

De zuidkust vanaf Sellfoss naar Höfn heeft ongelooflijk veel hoogtepunten waar je je makkelijk een aantal dagen kunt vermaken. Alle pareltjes van de verschillende elementen kun je hier terugvinden. Het geisergebied, Gullfoss waterval en het Thingvellir National Park, welke vallen onder de Golden Circle, zijn eigenlijk het begin van deze diverse tour langs de zuidkust. Over de Golden Circle lees je hier meer. Volg je de ringweg #1 vanaf Reykjavik, dan zie je onder andere de vulkaan Hekla, weiden met IJslandse paarden, ijsbergmeren en zwarte uitgestrekte rivierlandschappen. Wat de zuidkust ook zo mooi maakt, is dat je prachtige bergen aan de ene kant van de weg ziet en aan de andere kant de oceaan. 

WATER WATER EN NOG MEER WATER

Een van de belangrijkste elementen die hebben geholpen om de zuidkust vorm te geven, is water. Vandaag de dag is het er ook niet meer weg te denken! Er zijn diverse watervallen, hotsprings (bijvoorbeeld bij Hveragerdí) en gletsjers te zien op korte afstand van de ringweg. De waterval Seljalandfoss is hierbij erg bijzonder en heeft een pad achter de waterval door, wat prachtige plaatjes oplevert bij zondondergang. Voor een ander vergezicht beklim je het pad naast de Skogafoss waar je uitzicht hebt over de kust en de Vestmannaeyjar eilanden. Je kunt een dagtour naar deze eilanden boeken waarbij je alles te weten komt over de vulkaanuitbarsting die in 1973 plaatsvond. 
Een derde en laatste bijzondere waterval in dit gebied is Svartifoss, welke een stuk verderop ligt bij Skaftafell National Park.

IJs is ook niet weg te denken van de zuidkust, want er liggen namelijk 3 enorme gletsjers welke je kunt bezichtigen. De meest westelijke is de Eyjafjallajökul (kun jij het uitspreken?), dan komt de grotere Mýrdalsjökull gevolgd door de grootste broer Vatnajökull. Bij elkaar beslaan alle gletsjers in IJsland bijna 11% van het hele land! De Eyjafjallajökull staat bij ons bekend om het platleggen van het vliegverkeer in 2010 en langs de ringweg is de plek te bezichtigen waar de vulkaan is uitgebarsten al die jaren geleden. Er zijn zelfs nog borden met foto’s te bekijken van het natuurgeweld. Bij zowel de Mýrdalsjökull als de Vatnajökull is het mogelijk om vanaf dichtbij diverse gletsjertongen te bekijken. Je kunt er soms zelfs op staan en daarbij het bewegen van het zware ijs horen, het lijkt net onweer! Een mogelijkheid hiervoor vindt je als je de 221 afrijdt. 

Een andere mooie plek om te stoppen is Reynisfjara beach, bij Vík. Dit pikzwarte zandstrand is uniek op de wereld. Het brede strand word omringt door hoge kliffen met prachtig gestructureerde basaltrotsen en in de zee steken 3 scherpe hoge rotsen uit het water. Het verhaal gaat, dat deze rotsen de masten zijn van een schip van trollen. Ja echt, in IJsland geloven ze in trollen en elven. De trollen zouden stiekem ’s nachts op pad zijn gegaan met hun schip en konden niet op tijd voor de zonsopgang de weg terugkeren naar huis. Daardoor veranderde het schip mét bemanning in steen. Kortom, een sprookjesachtige bestemming. Pas hier wel op voor de vloedgolven, welke je niet zult zien aankomen!

Een perfecte combinatie van water en ijs vindt je natuurlijk bij de jökullsárlón, het ijsbergmeer nabij Höfn en onderdeel van het Skaftafell National Park. Een gletsjertong van de Vatnajökull mondt uit in dit meer, waardoor het vaak bezaaid is met ijsblauwe ijsbergen! Je ziet in het ijs regelmatig zwarte strepen, wat duidt op een laagje as van een mogelijk eeuwenoude vulkaanuitbarsting. Op het meer kun je een boottochtje maken en vaar je vlak langs de grote ijsbergen. Als je geluk hebt, kun je er zeehonden spotten en soms zelfs orka’s! Het meer loopt via een korte rivier naar de oceaan en ‘Diamond beach’. Zoals de naam al doet vermoeden, spoelen hier de inmiddels kleinere ijsbergen aan nadat de rivier ze naar zee heeft gedragen. Een kleine wandeling hiernaartoe is ook zeker de moeite waard. Kleed je warm aan, want in dit stuk kan het erg fris zijn!

LAND IN ZICHT

Naast de water gerelateerde spektakels is het landschap zelf ook erg uniek. Zoals eerder besproken, zijn er bergen, open vlaktes en prachtige eilandjes voor de kust, maar de meest spectaculaire landschappen vindt je bij Landmannalaugar. Dit kleurrijke gebied ligt achter de Mýrdalsjökull in het binnenland. Voor de wandelaars is dit dé plek om naartoe te gaan. Het is echter niet mogelijk om hier met een huurcamper of auto zomaar naartoe te rijden, aangezien je door rivieren moet rijden en compleet off road, dus je doet er verstandig aan om de bus te pakken of een (meerdaagse) tour hiernaar toe te boeken.

De kleine dorpjes Vík en Höfn hebben ook erg veel te bieden. In Vík is het uitzicht vanaf het kerkje adembenemend mooi en er zijn veel mogelijkheden om te wandelen rondom dit knusse dorpje. Bezoek ook even de Icewear store waar je mooie IJslandse truien en dekens kunt kopen. Höfn is de vissershoofstad van IJsland. Als je hier bent, is het bijna een must om heerlijk vers gevangen vis of kreeft te gaan eten in een van de vele restaurantjes.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties