Utrecht

Utrecht is de kleinste provincie maar ook het hart van Nederland. In de provincie kun je terecht voor een wandeling door de natuur en langs diverse kastelen. Je kunt je er ook vermaken in steden als Amersfoort en Utrecht. Nogmaals de provincie is de kleinste van Nederland, dit maakt dat natuur of de dichtstbijzijnde stad nooit ver weg zijn. Utrecht is een ideale bestemming als onderdeel van jouw camperreis door Nederland. Mede vanwege zijn combinatie tussen stad en natuur maar ook vanwege zijn centrale ligging en mogelijkheden om Nederland verder te verkennen met camper.

UTRECHT EN AMERSFOORT

Utrecht is de gelijknamige hoofdstad van de provincie Utrecht. De stad is gebouwd rondom de Domkerk en met zijn grachten en winkelstraten doet de stad ietwat denken aan de hoofdstad van Nederland. Utrecht telt vele café, restaurants en winkels en je kunt je hier uitstekend vermaken. 

De andere grote stad in de provincie Utrecht is Amersfoort. Wij raden aan deze stad met middeleeuwse binnenstad niet over te slaan. De koppelpoort is het visitekaartje van Amersfoort maar slechts één van de historische gebouwen en monumenten die de stad rijk is. Fascinerend zijn de muurhuizen, deze huizen zijn gebouwd met restanten van de oude stadsmuur. In het jaar 1380 werd de stad uitgebreid en werd de oude muur gesloopt en een nieuwe muur gebouwd. Van de restanten van de oude stadsmuur bouwde men vanaf het jaar 1500 huizen. 

In de regio Utrecht bevinden zich verschillende interessante musea. Je kunt onder andere een bezoek brengen aan het spoorwegmuseum, het nationaal militair museum en het Mondriaan huis. Ben je met kleine kinderen op reis, dan is het Nijntje Museum beslist een must-see. Utrechtenaar Dick Bruna tekende Nijntje voor het eerst in 1955. Wist je dat Nijntje wereldwijd bekend is onder de naam Miffy? Echte konijnen en andere indrukwekkendere dieren vind je in Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark Rhenen. 

UTRECHTSE HEUVELRUG

Tussen Utrecht en Amersfoort ligt de Utrechtse Heuvelrug. Het nationaal park Utrechtse Heuvelrug bestaat voornamelijk uit loofbos en dennenbos en is werkelijk een oase van rust. Naast loofbos en dennenbos vind je in het oosten van het nationaal park juist uitgestrekte vlaktes met meren en heide. De Utrechtse Heuvelrug is rijk aan kastelen en buitenplaatsen. Fiets of wandel langs een van deze circa 300 kastelen en buitenplaatsen. De imposante kastelen zullen je versteld doen staan. Kun je niet genoeg krijgen van deze landgoederen, vervolg je camperreis dan naar Gelderland voor meer kastelen.  

HET GROENE HART

Tussen de randsteden vind je ook een andere oase van rust, het Groene Hart. Het Groene Hart is onderverdeeld in verschillende gebieden waaronder De Vechtstreek. De Vechtstreek is vernoemd naar rivier de Vecht, welke bekend is vanwege de hoeveelheid buitenplaatsen aan de oevers van de rivier. Je kunt dit gebied op verschillende manier verkennen, bijvoorbeeld door middel van een wandeling, te fiets of per boot. Bewonder de kastelen, forten en molens welke je onderweg beslist zal tegen komen. 

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie bestaande uit tientallen tot honderden bunkers, forten, vestingen en sluizen. De verdedigingslinie is maar liefst 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot de Biesbosch. Het verdedigingswerk is gebouwd tussen het jaar 1815 en 1940 en moest de vijand afschrikken om het westen van Nederland aan te vallen. De functie van Nieuwe Hollandse Waterlinie was om stroken land tot een halve meter hoogte onder water te laten lopen en daarmee de soldaten en voertuigen tegen te houden. Met de komst van de vliegtuigen ging de functie van de waterlinie verloren. Dit gebied van 50.000 hectare vormt nu een belangrijk onderdeel van het landschap. 

Een van de grotere vestigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het fort bij Rijnauwen. Het fort is nu een natuurfort en zodoende slechts beperkt toegankelijk voor bezoekers. Op het landgoed van Rijnauwen bevindt zich tevens een prachtig kasteel en samen met het aangrenzende landgoed Amelisweer is het geliefde plek om onder andere te wandelen en kanoën.

MET DE CAMPER NAAR UTRECHT

Zoals de natuur en dichtstbijzijnde stad niet ver weg zijn, zo is een camping in de provincie Utrecht ook niet ver weg. Je zou het wellicht niet verwachten, maar Utrecht is geliefd onder campinggasten en biedt voldoende keuze tussen campings. Het is aan te raden om op camping op de Utrechtse Heuvelrug te overnachten zodat je alle prachtige kastelen en buitenplaatsen vanuit de camping te voet of met de fiets kunt ontdekken. Voor meer kastelen vervolg je de camperreis bijvoorbeeld naar Gelderland. Echter gezien Utrecht het hart van Nederland is, kun je vanuit de provincie Utrecht echt alle kanten van Nederland op. 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties