Gelderland

Je doet er goed aan om tijdens een camperreis door Nederland enkele dagen door te brengen in Gelderland. De schoonheid van de Veluwe, de rust in de Achterhoek en charmante steden Arnhem en Nijmegen doen je goed. Neem wandelschoenen of een fiets mee en ontdek wat de provincie Gelderland te bieden heeft. Gelderland is de grootste provincie van Nederland qua landoppervlakte en is opgedeeld in vijf streken: Achterhoek, Regio Arnhem, Rijk van Nijmegen, Rivierenland en de Veluwe.  

KASTELEN EN LANDGOEDEREN

Nederland telde vroeger meer dan 1300 kastelen. Van deze kastelen bevonden zich er 293 in de huidige provincie Gelderland. Met name in de streken Achterhoek en Rivierenland vind je de meeste kastelen. De kastelen waren verdedigingsbouwwerken of werden bewoond door mensen van adel. Tegenwoordig is ook nog een deel van de kastelen bewoond, een ander gedeelte van de kastelen is toegankelijk voor publiek. De kastelen zijn op zichzelf al erg indrukwekkend maar bewonder ook de gigantische tuinen, veelal ontworpen door landschapsarchitecten. Of bewonder de verschillende kunstcollecties welke zich binnen de kasteelmuren bevinden. 

Wij raden aan om de fietsten mee te nemen of deze, indien mogelijk, bij de camping te huren en de kastelen per fiets te bezoeken. Er zijn diverse routes uitgestippeld welke je met de fiets langs verschillende kastelen brengen. Neem bijvoorbeeld de culinaire kastelenroute welke je langs kasteel De Vanenburg, kasteel de Essenburgh en landgoed Staverden brengt. De achtkastelenroute brengt je onder andere langs kasteel Vorden en landgoed de Wiersse. Andere routes welke wij aanraden zijn: Bommelwaardse kasteelroute, Land van Maas en Waal route en rondje kastelen en landgoederen oost. De routes variëren tussen 34 en 50 kilometer. 

WIJNGAARDEN EN THEEVELDEN

In de achterhoek vind je, net als in Zuid-Limburg, hectaren aan wijngaarden. In deze regio zijn zo’n twintig wijngaarden waar geen massaproduct maar kwaliteitswijn wordt geproduceerd. Je wordt hier met open armen verwelkomd voor een rondleiding over de wijngaarden of voor een proeverij van deze kwaliteitswijnen. Of haal nogmaals de fiets achter van de camper af en ontdek de wijngaarden in deze streek al fietsend. Overnacht een nacht op een camping bij de wijngaarden zodat je je te goed kunt doen aan deze heerlijke wijnen en niemand de BOB hoeft te zijn. 

Voor diegenen die niet van wijn houden of simpelweg geen alcohol drinken, zijn de theetuinen in deze regio het bezoeken waard. Ook bij de theetuinen ben je van harte welkom voor een rondleiding of voor een verrukkelijke high-tea. Koop hier wat verse theesmaken zodat je de resterende dagen van de camperreis kan beginnen met een kopje thee met een theesmaak uit de regio. 

BOOMGAARDEN EN FRUITTUINEN

Wist je dat een derde van al het Nederlands fruit wordt geteeld in de regio Rivierenland? De Betuwe, onderdeel van Rivierenland, wordt gezien als de fruittuin van Nederland. Overal vind je fruitboomgaarden, fruitstallen en fruitautomaten. De gehele zomer en in het begin van het najaar kun jij jouw eigen fruit plukken, proeven en kopen. Wanneer je door deze regio fietst of wandelt, pluk dan ook tegen betaling je eigen aardbeien, appelen en ander fruit. Verser en lekkerder zal je het niet krijgen! Je kunt deze stukken fruit ter plekke opeten of meenemen als tussendoortje voor later tijdens de camperreis.

ARNHEM EN NIJMEGEN

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Een van de beruchtste slagen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de slag om Arnhem, vond in deze stad plaats. Deze slag beleef je in het Airborne Museum. Andere attracties in Arnhem welke de moeite waar zijn, zijn Burgers’ Zoo en het openluchtmuseum.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Je kunt hier verschillende historische gebouwen en pleinen vinden. Diverse musea vertellen je meer over de rijke geschiedenis van de oudste stad. Ondanks het feit dat Nijmegen de oudste stad is, bruist deze als geen ander. Nijmegen kent enkele universiteiten en verschillende studenten hebben hier hun optrek gevonden. Je vindt in de binnenstad verschillende hippe koffietentjes en leuke boetiekjes. 

GELDERLAND MET DE CAMPER

Je kiest uiteraard zelf hoeveel nachten jij met de camper doorbrengt in Gelderland. Hoeveel dagen jij met de camper door Gelderland rijdt is afhankelijk van de attracties die je in deze provincie wil bezoeken. Gelderland kent verschillende leuke campings. Wij raden voor een overnachting een camping nabij de wijngaarden aan zodat alle reizigers kunnen drinken tijdens een proeverij of rondleiding. Vanuit Gelderland kun je alle kanten op, vervolg jij jouw reis bijvoorbeeld naar bourgondisch Noord-Brabant of rij je liever langs de Hunebedden?
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties