Zuid-Holland

Wie op camperreis gaat door Nederland en ons land graag wil ervaren door de ogen van een buitenlandse toerist, neemt Zuid-Holland mee in het plannen van de reis. Van Delfts blauwe tegels tot Goudse kaas, van tulpen in het Keukenhof tot molens in Kinderdijk. Heb je genoeg van deze Nederlandse clichés dan bieden de steden Rotterdam en Den Haag, de Zuid-Hollandse kust of de Biesbosch afwisseling. 

GOUDSE KAAS

Gouda staat bekend om zijn Goudse kaas en in deze stad werd eind 18e eeuw de siroopwafel uitgevonden. Een bezoek aan Gouda breng je niet met volle maag en bij voorkeur op een donderdagochtend tussen april en eind augustus. Op de donderdagochtend vind namelijk de Goudse kaasmarkt plaats voor het stadshuis. Deze markt is dé toeristische trekpleister van de stad, de kaasmarkt dateert uit 1198 en de kaashandelaren houden vast aan diverse tradities. Wist je dat Goudse kaas een van Nederlands grootste export producten is?

 

De kazen werden oorspronkelijk na verkoop in de Waag gewogen, waarbij bij goederen boven de 10 pond belasting betaalt diende te worden. Het pand de Waag stamt uit 1668 en er huist nu het kaasmuseum. Een ander noemenswaardig gebouw in Gouda is de Sint-Jan, de Sint-Jan is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Niet de lengte van de kerk maar de 72 gebrandschilderde ramen, de Goudse glazen, maken deze kerk een bezoek waard. 

 

Tot slot, probeer in deze stad nog de Goudse siroopwafel. Bij de Siroopwafel fabriek proef je de Goudse siroopwafel naar een geheime recept uit 1810. Het verschil tussen de siroopwafel en de alom bekende stroopwafel is de vulling (siroop in tegenstelling tot stroop) die tussen de wafel uit drupt. Loop het water je al in de mond? Tip: neem een pak siroopwafels of Goudse kaas meer voor in de camper!

DELFTS BLAUW

Op zijn hoogtepunt telde Delft 33 bakkerijen die Delfts Blauw aardewerk produceerde. Vandaag is er slechts één van deze 33 bakkerijen actief ‘De Porceleyne Fles’, betere bekend als Royal Delft. Wil je een souvenir meenemen van deze camperreis, raden wij aan een workshop Delfts Blauw schilderen te doen. Jouw Delfts Blauwe tegel kun je niet direct meenemen maar na circa 10 werkdagen ophalen of in de brievenbus verwachten. 

 

Delft staat verder bekend om Johannes Vermeer, welke zijn hele leven in deze stad woonde en hier onder andere het melkmeisje en het meisje met de parel schilderde. Wandel door Delft en ontdek in welke omgeving deze meester opgroeide. Bezichtig de nieuwe en de oude kerk en het stadhuis van Delft. 

KEUKENHOF

De lange lentes en koele nachten maken Nederland erg geschikt voor tulpenkweek. Van half maart tot half mei bloeien de tulpen (en andere bloemen) volop. Rijd met de camper door de bollenstreek en geniet van de prachtige kleuren en geuren van de bloemenvelden. In de bollenstreek bevindt zich ook het Keukenhof met 32 hectare vol met onder andere tulpen, narcissen, orchideeën en hyacinten. Elk jaar worden er in het Keukenhof maar liefst 7 miljoen bloembollen geplant! Het Keukenhof is slechts enkele maanden per jaar geopend vanwege de bloei van de bloemen, in deze kort tijd trekt het park ruim een miljoen bezoekers. 

KINDERDIJK

Het beeld van platteland en molens is voor menig Nederlander vanzelfsprekend maar voor menig buitenlands toerist fascinerend. De 19 fiere molens op de Kinderdijk zijn gebouw rond 1740 om overstromingen te voorkomen. De molens zijn kenmerkend voor het Nederlands landschap, het Nederlandse watermanagement en UNESCO werelderfgoed. Drie van de 19 molens zijn museummolens en geven de mensen de gelegenheid een kijkje in de molen te nemen. 

ZUID-HOLLANDSE KUST EN DE BIESBOSCH

Wie de steden en toeristisch trekpleisters heeft gezien, reist naar de Biesbosch of de Zuid-Hollandse kust. De Biesbosch, een nationaal park op de grens met Noord-Brabant, is 8.000 hectare groot en leent zich uitstekend voor een wandeling door wilgenvloedbossen of een kanotocht. Aan kustplaatsen Scheveningen, Kijkduin, Katwijk of Noordwijk kun je tot rust komen onder de Nederlandse zon. Met name wanneer de zon schijnt en de temperatuur stijgt is het hier prima vertoeven! 

ROTTERDAM EN DEN HAAG 

De twee grootste steden van de provincie zijn Den Haag en Rotterdam. In Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, breng je een bezoek aan het Binnenhof. Alvorens je langs de eerste en tweede kamer wandelt, proef je de enige echte Hollandse haring. In Rotterdam, de 2e grootste stad van Nederland, draait het om architectuur. Rotterdam wordt vanwege zijn bijzondere skyline Manhattan aan de Maas genoemd, loop door de Rotterdams markthal en verbijster je over de kubuswoningen.

MET DE CAMPER NAAR ZUID-HOLLAND

Een camperreis langs bovenstaande Nederlandse clichés is anders dan de meeste camperreizen waar natuur en nationale parken centraal staan. In plaats van op een camping nabij het strand in Zeeland te overnachten of in een camping nabij de Veluwe tot rust te komen, verblijf je gedurende een camperreis door Zuid-Holland voornamelijk in campings nabij de stad. Je wandelschoen zal je tijdens dit gedeelte van de camperreis minder vaak nodig hebben want je wandelt minder door natuurgebied en vaker door de gangpaden van een musea of volgt een workshop Delfts blauw schilderen. Een camperreis door Zuid-Holland combineer je gemakkelijk met een camperreis door andere delen van Nederland.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties