Noord-Zweden

Verreweg het meest idyllische stukje van Zweden kun je in Noord-Zweden vinden. Dit gebied kenmerkt zich door zijn verbazingwekkende schoonheid, ongerepte pure natuur, ongekende vrijheid, knusse dorpjes, historisch en cultureel erfgoed. Het maakt van dit deel van Zweden een echte bucketlist bestemming voor een camperreis. 

Highlights Noord-Zweden

Noord-Zweden kan in twee delen opgedeeld worden; het zuidelijk deel “Het Goud van Lapland – Västerbotten” en het noordelijk deel “Zweeds Lapland”. Wij hebben alle highlights voor je op een rijtje gezet.  

Lapland

Ga op ontdekking en avontuur door het uitgestrekte natuurgebied door Zweeds Lapland, met zijn bijnaam Lapônia. De regio staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er huisvest maar liefst vier prachtige nationale parken. Oneindige berglandschappen, prachtige gletsjers, duizenden meren, wilde rivieren en taigabossen zijn zo maar een paar kenmerken van dit deel van Zweden

Noorderlicht

Een magische ervaring van het zinderende lichtspektakel het Noorderlicht (Aurora) kun je hier bewonderen in de winterperiode, terwijl je in de zomermaanden de middernachtzon ervaart en de zon nauwelijks ondergaat. De meest bekende plaatsen vanwege de dansende lichtshow in de lucht zijn Abisko en Kiruna. 

Abisko Nationaal Park

Het meest noordelijk gelegen nationale park van Zweden is het Abisko Nationaal Park. Een groot deel van de 425 km lange Kungsleden, een populaire wandelroute van Zweden, kun je in het nationale park bewandelen. Langs de route passeer je niet alleen prachtige berggebieden, maar ook de geweldige unieke Abiskokloof.

 

Vooral in de zomermaanden is de route erg populair, wanneer er sprake is van bijna 24 uur licht en de middernachtzon. 

De Sami

In het noordelijk deel van Zweden kun je met de camper een bezoek brengen aan de traditionele Sami, de inheems bewoners van Lapland. Een van oorsprong nomadisch volk, die grotendeels van de rendieren leefden. Zij leven in het uiterste noorden van Zweden, Noorwegen, Finland en een deel van Rusland. Het is erg leuk om alles te ontdekken over hun gewoontes en gebruiken.

Padjelanta Nationaal Park

In het noordwesten van Zweden bevindt zich het Padjelanta nationaal park, wat samen met het Sarek nationaal park en het Stora Sjöfallet nationaal park het grootste aaneengesloten oerlandschap vormt binnen Europa. Prachtige bergen met besneeuwde toppen en volle bossen zorgen voor een overweldigend en indrukwekkend landschap.

Een Zweeds fenomeen

Tijdens een bezoek aan Zweden moet je tijdens je camperreis zeker eens genieten van een echte Zweedse ‘fika’; een heerlijk koffiemoment. Nabij de poolcirkel kun je van de meest bijzondere koffie en thee genieten in het Arctic Circle Cafe, bij Jokkmokk. Hier kun je in de souvenirwinkel een heus Poolcirkel certificaat kopen of een stempel in je paspoort laten zetten. Een unieke ervaring dus, aan de E45, midden op de poolcirkel.

Salajäkna gletsjer

De grootste gletsjer van Zweden, de Salajäkna gletsjer, loopt deels over de grens met Noorwegen en biedt adembenemende uitzichten. De gletsjer is omringd door water, waardoor het smeltwater naar zowel de Atlantische oceaan als de Pite rivier stroomt. Wil je de gletsjer eens vanaf boven bewonderen: boek een unieke en geweldige helikoptertour. Waanzinnige uitzichten over de magnifieke gletsjer zullen voor een blijvende onbetaalbare herinnering zorgen tijdens je camperreis.

 

Proost op het (camper)leven in één van de ijscafés of breng een bezoek aan het unieke en bijzondere ijshotel in Jukkasjärvi, vlakbij Kiruna. Slapen op een rendiervel…? Of toch liever na het drankje naar de warme camper? Wat je ook kiest, het is altijd een groot succes. 

Huskyboerderij

In dit onbewoonde en ongerepte noordelijk deel van Zweden kun je tijdens de camperreis een bezoek brengen aan een huskyboerderij. In de zomermaanden is een huskytocht niet exact zo mogelijk, zoals in de winter vanwege het ontbreken van de dikke sneeuwlaag. Daar heeft men iets op gevonden: ga met de husky’s op pad, met de fiets. De huskyhonden worden voor de fiets gespannen en deze bijzondere unieke ervaring zorgt gegarandeerd voor wat extra adrenaline! 

 

Hier is men ook echt één met de natuur en vanaf de camping geniet je van de kennis van de lokale bevolking. Je kunt er je eigen vis vangen, alvorens deze lekker op het kampvuur klaar te maken. Maar het allerleukste is toch een speciale trektocht met de husky’s onder de middernachtzon (in de zomer), een onvergetelijke ervaring.

 

Ga dus heerlijk op avontuur door deze unieke regio van Zweden en zoals de Zweden zelf zeggen: “Just Go North and explore”. 

 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties