Porvoo

Porvoo is, na Turku, het tweede oudste stadje van Finland en een van de meeste fotowaardige plaatsen van Finland. Het stadje trekt fotograven van over de hele wereld om zijn schoonheid vast te leggen. Het is niet geheel verassend dat Porvoo en Rauma worden gezien als mooiste stadjes van het land. Porvoo wil je gezien hebben wanneer je met de camper door Finland reist!

HIGHLIGHTS

Aan de rivier Porvoonjoki, welke door de stad stroomt, ligt het stadscentrum van Porvoo. De okerrood geverfde houten huisjes aan de rivier zijn een van de meeste gefotografeerde stukjes van Finland. Old Porvoo met zijn geverfde huisjes en geplaveide straten is net een openlucht museum maar is voor 800 inwoners hun woon- of werkplaats. Wil jij inwoners vastleggen op jouw vakantiekiekje, vraag dan vriendelijk om toestemming. 

Bezienswaardigheden die in Porvoo de moeite waard zijn om te zien zijn de kathedraal en het voormalige huis van Finlands nationale poëet. De kathedraal van Porvoo is het bekendste gebouw van de stad. De kathedraal is in de 14e eeuw gebouwd en diverse keren gedeeltelijke afgebrand en in glorie hersteld. De meeste recente brand was in 2006, toen de kathedraal met opzet in lichterlaaie is gezet. Het huis van Finlands nationale poëet Johan Ludvig Runeberg is voor publiek toegankelijk en ligt nabij de school waar hij lange tijd les heeft gegeven. Johan Ludvig Runeberg is de schrijver van het Finse volkslied. Ondanks dat hij voornamelijk in het Zweeds dichtte wordt hij gezien als nationale poëet van Finland

Wanneer je in Porvoo bent en je houd van zoetigheid, probeer dan beslist Runeberg’s cakes! De cakes worden in verschillende cafés in Porvoo verkocht. Het verhaal doet de ronde dat de vrouw van de nationale poëet, Frederika, een cake voor hem had gebakken met de ingrediënten die zij in huis had. De cake viel bij hem in de smaak en hij at het regelmatig als ontbijt. Toen een bakker uit Porvoo het recept overnam werd het door de inwoners van Porvoo steevast Runeberg’s cake genoemd. 

Het Old Railway Station en naastgelegen magazijn wil je ook bezocht hebben. Het Old Railway Station is een fascinerende combinatie tussen en oud en nieuw en in het magazijn bevindt zich een cadeauwinkel waar je diverse souvenirs en lokale lekkernijen kunt halen. Tot slot loop je door de Itäinen Pitkäkatu-Kulmakuja. Deze knusse straat overleefde als enige in Old Porvoo de grote brand in 1760. De grote brand vernielde meer dan 200 van 293 huizen in het dorp en ontstond door een vissoep die even onbemand op het gas stond. 

MET DE CAMPER NAAR PORVOO

Porvoo ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Helsinki. Je kunt Porvoo erg gemakkelijk met de camper bezoeken vanuit Helsinki. Je kunt in de zomer ook met de stoomboot vanuit Helsinki deze charmante stad te bezoeken. Porvoo is een kleine stad en het is, ondanks zijn charme, niet de moeite waard om erg lang in de stad te blijven. Het is aan te raden Porvoo vanuit Helsinki te bezoeken of Porvoo te bezoeken onderweg naar een volgende bestemming. 
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties