Praktische Info - Finland

Ontdek je met

Susanne

Travelhome | Camper huren Finland

Weer & Klimaat in Finland

Finland kent een gematigd landklimaat. Het regent het gehele jaar met vaste regelmaat, en er zijn forse verschillen tussen de temperaturen in de zomer en de winter. Wanneer de Botnisch Golf in de winter dichtvriest, slaat de echte winter toe in Finland. Op dat moment loopt de temperatuur in lapland af tot soms wel -30 graden Celsius.

In de maanden oktober en november valt de meeste regen. De maanden juni tot en met augustus zijn meestal het meest zonnig en droog. Het noorden van Finland is zeven maanden per jaar bedekt met een flinke laag sneeuw.

Een bijzonder verschijnsel is de middernachtzon. Wanneer op de hoogste breedtegraden gedurende één dag per jaar de zon ook om middernacht te zien is, spreken we van de middernachtzon. De pooldag, de periode waarin de zon 's nachts niet ondergaat, duurt vanaf de poolcirkel tot aan de polen langer. Op de noord- en zuidpool duurt de pooldag ongeveer een half jaar: het zomerhalfjaar. In het winterhalfjaar, tijdens de poolnacht, komt de zon in de poolgebieden dagen- tot wekenlang niet op. De langste zomerdag in Utsjoki in Lapland duurt twee maanden. Maar ook zuidelijker wordt het in de zomernacht niet helemaal donker. De dagen worden gescheiden door een paar uur schemering.

Een ander zéér bijzonder natuurverschijnsel is het poollicht of noorderlicht. Het is te zien in de lange en donkere poolnacht. Het poollicht ontstaat doordat elektrische deeltjes uit zonnevlekken naar de Noord- en Zuidpool door het magnetisch veld van de aarde worden afgebogen. In de hogere luchtlagen worden daardoor weer atoomdeeltjes tot gloeien gebracht. Dit levert een spectaculair licht op in de vorm van banden, bogen en stralen