Praktische Info - Canada

Ontdek je met

Joyce

Sophie

Loes

Susanne

Travelhome | Camper huren Canada | Credit: Mike Seehagel

Basketbal

In Canada wordt de sport basketbal veel en fanatiek beoefend. Basketbal werd uitgevonden door James Naismith in 1891 om leerlingen van een school te laten bewegen. Al snel groeide dit uit tot een bekende sport over de hele wereld. Deze sport wordt door zowel mannen als vrouwen beoefend. De sport wordt zowel binnen als buiten beoefend. Basketbal wordt gespeeld met twee teams, ieder team bestaat uit 5 spelers.

Een basketbal wedstrijd bekijken gedurende uw camperreis

In eerste instantie werd basketbal gespeeld met een voetbal en een perzikmand die ze op ongeveer drie meter hoogte hadden hangen. In de begin jaren verliep het spel ontzettend traag omdat na iedere goal de bal uit de basket gehaald moest worden. Pas rond 1900 is deze basket vervangen door het net wat er nu ook hangt. De naam is echter nog hetzelfde gebleven en verwijst dan ook naar de basket waarmee ze aan het begin speelde.

Het team dat het meeste weet te scoren gedurende de speeltijd wint de wedstrijd. Bij basketbal bestaat een wedstrijd uit 4 kwarten. De duur van een kwart verschilt per niveau. Bij het hoogste niveau dat in Canada gespeeld wordt is een kwart 12 minuten. Een speler kan zich op verschillende manieren voortbewegen met de bal. Dit kan door de bal naar een medespeler te passen of door te dribbelen met de bal. Er worden op verschillend manieren punten gescoord. Als de speler de bal door de ring gooit telt dit voor 2 punten. Als er gescoord wordt achter de zogenaamde ‘3 punts-lijn’ dan worden er 3 punten toegekend aan het team. Als een speler een vrije worp scoort dan telt deze voor 1 punt. Een vrije worp wordt toegekend als een verdediger een fout maakt op een aanvallende speler. Het aanvallende team krijgt 25 seconden de tijd om te schieten, als de bal niet binnen deze tijd de basketbalring raakt dan gaat de bal naar de tegenpartij. De tegenstander kan de bal in bezit krijgen door een pass te onderscheppen, door een schot te blokkeren of door een bal af te vangen die geschoten wordt.