Yukon

Ontdek je met

Karlijn

Tabitha

Susanne

Travelhome | Campervakanties Yukon

CAMPERREIS YUKON 

In het noordwesten van Canada vind je de Yukon: zonder twijfel één van de mooiste provincies van het land en één van onze favoriete bestemmingen met de huurcamper. De bekende en zeer treffende slogan ‘Yukon: Larger than life’ geeft aan wat een spectaculaire landschappen je gaat ontdekken tijdens een camperreis door de Canadese wildernis.  

De Yukon is groter en intenser dan alles wat de meeste reizigers al eens ervaren hebben. Tijdens je camperreis langs een uitgestrekt natuurschoon, spot je voortdurend wilde dieren: elanden, kariboes, herten, wolven, vossen, arenden, vogels en beren. Bereik met je mobiele telefoon heb je hier niet en surfen op internet kun je op de meeste plekken vergeten. Terwijl je met je huurcamper door dit ruige, ongerepte en oneindige landschap rijdt, waan je je zo’n 30 tot soms wel 50 jaar terug in de tijd en krijg je ver buiten de digitale wereld de kans om een echte connectie met elkaar te maken.

 

WAAROM EEN CAMPERREIS MAKEN DOOR DE YUKON?

 

Voor liefhebbers van de wildernis is een bezoek aan dit deel van Canada een droom die uitkomt. Het landschap is er ruig, ongerept en oneindig. In de Yukon vind je een aaneenschakeling van de allermooiste afwisselende natuurverschijnselen. Rijd met je huurcamper langs gletsjers, uitgestrekte toendra’s, gigantische bergtoppen, schilderachtige dorpjes, azuurblauwe meren en lege wegen. De campingplaatsen zijn ruim en de plaatselijke bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Grote kans dat de locals je tijdens je camperreis willen helpen om je weg te vinden naar de meest bijzondere verborgen plekjes!

 

De Yukon is de perfecte camperbestemming: de midzomernachtzon maakt de dagen in de zomermaanden eindeloos, terwijl je tijdens een rondreis met een huurcamper in de herfst kans maakt het noorderlicht te spotten. Vanwege de beperkte lichtvervuiling, maak je in deze noordwestelijke provincie relatief veel kans om dit magnifieke natuurverschijnsel te zien. 

 

Echt intens genieten doe je niet alleen onderweg, maar ook op de camping. Te midden van een uniek natuurschoon, parkeer je de camper op één van de vele campings in ongerepte bossen en aan imponerende kristalheldere meren, om ’s avonds heerlijk te kunnen genieten van het geluid van het knetterende kampvuur.

 

EEN CAMPERREIS VANUIT WHITEHORSE

 

Voor een rondreis door de Yukon kun je de huurcamper ophalen in de stad Whitehorse, de hoofdstad van de provincie. Bij een hoofdstad denk je wellicht al snel aan een metropool vol licht en geluid, maar Whitehorse is niets van dat. De stad heeft slechts 24.000 inwoners en doet gemoedelijk aan. Grote steden vind je sowieso niet in de Yukon: de dichtstbijzijnde grote stad is Edmonton in West-Canada, bijna 2000 km verderop.

 

Whitehorse is het ideale startpunt voor een camperreis: ondanks het kleinschalige en charmante karakter van de stad, vind je hier alle benodigdheden voor een leuke stedentrip: een levendige kunstscene, hippe restaurantjes, een bierbrouwerij en verschillende musea waar je alles te weten komt over de goudzoekers ten tijde van de Gold Rush in dit gedeelte van Canada.

 

Het is leuk om de hotelovernachting die verplicht is na een intercontinentale vlucht, door te brengen in het kleinschalige centrum van Whitehorse. Volg één van de verschillende wandelpaden langs de ruige Yukon river of huur een fiets om de stad en omgeving te verkennen. Net buiten de stad vind je twee leuke musea: het Transportation Museum en het Yukon Beringia Interpretive Centre. Deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken en geven je een kijkje in de geschiedenis van de stad.

 

Wat het wegrijden met de camper vanuit Whitehorse heel prettig maakt, is dat de camperverhuurders hun depot niet in het centrum van Whitehorse hebben gevestigd, maar aan de rand van de stad. Op die manier kun je in alle rust aan je voertuig wennen. In de directe omgeving van de verhuurlocaties zijn verschillende grote supermarkten te vinden, waar je ‘grote boodschappen’ kunt doen. Het is aan te raden voldoende voorraad mee te nemen in de camper. Tijdens de rondreis door de Yukon tref je namelijk nergens meer een grote supermarkt. Bij de winkels die je onderweg nog tegenkomt, koop je vaak slechts enkele levensmiddelen, tegen zeer hoge tarieven. Uitzondering hierop is Dawson City, waar nog behoorlijk wat producten te koop zijn. Plan voordat je aan je camperreis begint dus even wat tijd in voor het doen van de grote boodschappen, zodat je goed voorbereid en met een behoorlijke voorraad op pad gaat door deze uitgestrekte provincie.

 

CAMPINGS NABIJ WHITEHORSE

 

Vaak kun je de camper pas ophalen na het middaguur. De uitleg van de camperverhuurder is uitvoerig en zeker de moeite waard. Doordat het doen van inkopen meestal best wel wat tijd in beslag neemt, adviseren we je om een camping of RV Park in de directe omgeving van Whitehorse uit te zoeken voor je eerste huurdag. Wij hebben goede ervaringen met het High Country RV Park en het Caribou RV Park.

 

Het Caribou RV Park ligt ongeveer 20 km zuidoostelijk van Whitehorse. De camping ligt aan de Highway 1. De meeste plekken hebben water en elektriciteit. Ook beschikt de camping over een wasplaats voor campers.

 

Naar het High Country RV Park ben je vanuit het centrum van Whitehorse ongeveer een kwartier onderweg. Er zijn ruime plekken in een bosrijke omgeving. De meeste plekken hebben de mogelijkheid tot een full hook up. De camping beschikt over een ruim sanitairgebouw. Nog tips nodig voor je rondreis door de Yukon? Het vriendelijke personeel helpt je graag!

 

Het wegennet in de Yukon is niet zo goed ontwikkeld als het wegennet in de provincies British Columbia en Alberta. Sommige wegen zijn onverhard. Er zijn er ook die voorzien zijn van een laag permafrost. Hierdoor ‘werkt’ het onderdek en kunnen verschillende weersomstandigheden invloed hebben op het rijden met de camper. Deze wegen hebben vaak ook een diepe berm, waardoor alertheid gewenst is. Door de wisselende weersomstandigheden en de iets mindere kwaliteit van de wegen, doe je soms langer over een route dan je vooraf gedacht had. Het is daardoor prettig om wat speling te hebben, dus houd hier in je tijdsplanning alvast rekening mee. Vervelend? Helemaal niet! De onverharde wegen en  het reizen zonder strakke planning, dragen juist bij aan de unieke sfeer van een camperreis door de Yukon.

 

MET DE CAMPER OP PAD DOOR HISTORISCH YUKON

 

Ruim honderd jaar geleden vond bij Klondike de grootste gold rush uit de geschiedenis plaats. Al jaren oefent de Yukon daarom een enorme aantrekkingskracht uit op de last frontier. Eén van de grootste goudmijnsteden in de Yukon is Dawson City. Vroeger werd deze stad ook wel ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd. Goudzoekers en danseressen wisten hun weg naar Dawson City te vinden en ten tijde van de gold rush in 1900 woonden er zo’n 30.000 mensen.

 

Liefhebbers van cultuur en historie kunnen hun hart ophalen tijdens een camperreis door de Yukon: in de omgeving van Dawson City wordt nog altijd vastberaden naar goud gezocht en in historische dorpjes Minto, Carmacks, Keno City en Tagish vertellen de locals met alle liefde over het verleden.

 

Veel saloons en cafés uit de Gold Rush-tijd zijn nog altijd te bezoeken. Rijd met je huurcamper door de onverharde straten van Dawson City en ga naar Diamond Tooth Gertie’s Gambling om de can-can meisjes te zien dansen.

 

De meest beruchte activiteit om te ondernemen in de Yukon? Ook die vind je in Dawson City. In de op één na grootste stad van het Yukon Territory, wordt door de Sourtoe Cocktail Club sinds 1973 de ‘Sourtoe cocktail’ geserveerd. Dit drankje bestaat uit een shot alcohol en een… gemummificeerde teen. Om te mogen toetreden tot de uit meer dan 95.000(!) leden tellende club, moeten jouw lippen tijdens het drinken van jouw drankje de teen raken. Met uitsterven bedreigd wordt dit bijzondere genootschap nog niet: sinds de oprichting zijn er meer dan 25 tenen gedoneerd. Voorlopig wordt deze traditie dus in stand gehouden en kan ook jij tijdens je camperreis door de Yukon toetreden tot de beruchte club. Eén ding is zeker: dat levert spannende kampvuurverhalen op!