Yukon

Ontdek je met

Karlijn

Tabitha

Susanne

Travelhome | Campervakanties Yukon

CAMPERREIS YUKON 

In het noordwesten van Canada vind je één van onze meest favoriete en mooiste provincies: de Yukon. Met haar bekende en zeer treffende slogan “Yukon: Larger than life” wordt goed weergegeven wat een spectaculaire landschappen je met de camper kunt gaan ontdekken.

 

De plaatselijke bevolking staat bekend om haar vriendelijkheid en behulpzaamheid. De locals zijn altijd erg bereidwillig om toeristen te helpen hun weg te vinden naar de velen verborgen wondermooie plaatsen. De midzomernachtzon maakt de dagen tijdens je camperreis in ‘de zomermaanden’ eindeloos. Of wat dacht je van het bewonderen van het magnifieke natuurverschijnsel het noorderlicht, in het najaar?  

Geniet van een lunch bij je camper terwijl je voortdurend wilde dieren kunt spotten. Elanden, kariboes, herten, wolven, vossen, arenden, vogels, beren… een breed scala aan dieren vind je in de rust en uitgestrektheid van de Yukon. Kortom: beleef de Yukon en zie dat een camperreis door deze provincie groter en intenser is dan alles wat je eerder al eens ervaren hebt.

WAAROM EEN CAMPERREIS MAKEN DOOR DE YUKON?

Voor liefhebbers van de wildernis is een bezoek aan dit deel van Canada echt een droom die uit zal komen. Het landschap is er ruig, ongerept en oneindig.
Gletsjers, uitgestrekte toendra’s, gigantische bergtoppen, schilderachtige dorpjes, azuurblauwe meren, lege wegen en ruime campingplaatsen. In Yukon vind je een aaneenschakeling van de allermooiste afwisselende natuurverschijnselen.

 

Te midden van een uniek natuurschoon waan je je echt zo’n 30 tot soms wel 50 jaar terug in de tijd. Geen bereik met je mobiele telefoon of surfen op het internet, maar juist weer eens tijd voor een echte connectie met elkaar. In ongerepte bossen en aan imponerende kristalheldere meren parkeer je de camper op één van de velen campings, om ’s avonds heerlijk te kunnen genieten van het geluid van het knetterende kampvuur. Dat is echt intens genieten. De Yukon is een perfecte camperbestemming dus.

EEN CAMPERREIS VANUIT WHITEHORSE

Voor een rondreis door de Yukon kun je de camper ophalen in de stad Whitehorse; de hoofdstad van de provincie. Bij een hoofdstad denk je wellicht al snel aan een grote, drukke stad, maar Whitehorse is niets van dat alles. Het is de ideale uitvalbasis om aan de camperreis te beginnen.

 

Tijdens de eerste dagen kun je een bezoek brengen aan deze overzichtelijke stad. De meeste hotels liggen centraal in het kleinschalige centrum en bieden de mogelijkheid om de verschillende wandelpaden te volgen, langs de ruige Yukon rivier. Ook het huren van een fiets kan een leuke manier zijn om de stad en omgeving te verkennen. Net buiten de stad liggen een tweetal leuke musea, nabij de luchthaven. Het Transportation Museum en het Yukon Beringia Interpretive Centre zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze geven je een kijkje in de geschiedenis van de stad.

 

De verschillende camperverhuurders in Whitehorse hebben hun depot niet in het centrum gevestigd, maar aan de rand van de stad. Dat maakt het wegrijden met de camper vaak net een beetje prettiger. In de directe omgeving van de verhuurders zijn verschillende grote supermarkten te vinden, alwaar je de ‘grote boodschappen’ kunt doen. Het is aan te raden voldoende voorraad mee te nemen in de camper. Tijdens de rondreis door de Yukon tref je namelijk nergens meer een grote stad. Bij de supermarkten die je onderweg nog tegenkomt koop je vaak slechts enkele producten, tegen zeer hoge tarieven. Uitzondering hierop is Dawson City waar nog behoorlijk wat producten te koop zijn. Plan dus even wat tijd in voor het doen van deze boodschappen, zodat je goed voorbereid en met een juiste voorraad op pad gaat door deze uitgestrekte provincie.

CAMPINGS NABIJ WHITEHORSE

Vaak kun je de camper pas ophalen na het middaguur. De uitleg van de camperverhuurder is uitvoerig en zeker de moeite waard. Doordat ook het boodschappen doen meestal best wel wat tijd in beslag neemt, adviseren we je het liefst om een camper in de directe omgeving van Whitehorse te nemen voor je eerste (maar bijvoorbeeld ook laatste) huurdag.

In de omgeving van Whitehorse adviseren wij je het High Country RV Park of het Caribou RV Park. Het High Country RV Park ligt op ongeveer een kwartier rijden vanaf het centrum van Whitehorse. Er zijn ruime plekken in een bosrijke omgeving. De meeste plekken hebben de mogelijkheid tot een full hook up. De camping beschikt over een ruim sanitairgebouw.

 

Het vriendelijke personeel geeft je graag tips voor tijdens je rondreis door de Yukon.
Het Caribou RV Park ligt ongeveer 20 km zuidoostelijk van Whitehorse. De camping ligt aan de Highway 1. De meeste plekken hebben water en elektriciteit. Ook beschikt de camping over een wasplaats voor campers.

MET DE CAMPER OP PAD DOOR HISTORISCH YUKON

Ruim honderd jaar geleden vond bij Klondike de grootste gold rush uit de geschiedenis plaats. Al jaren oefent de Yukon daarom een enorme aantrekkingskracht uit op de last frontier. Eén van de grootste stadjes in de Yukon is Dawson City, een ware goudmijnstad. Vroeger ook wel ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd. Ten tijde van de gold rush in 1900 woonden er zo’n 30.000 mensen in dit stadje. Vooral goudzoekers en danseressen wisten hun weg naar Dawson City te vinden.

 

Tegenwoordig zijn de straten in het stadje nog altijd onverhard en zijn veel saloons en cafés uit die tijd nog altijd te bezoeken. In Diamond Tooth Gertie’s Gambling Hall kun je de can-can meisjes nog altijd zien dansen. Maar de meest opzienbare activiteit in Dawson City betreft het drinken van de bijzonder ‘Sourtoe cocktail’. Een ware traditie in de Yukon sinds 1973. Word jij ook lid van dit bijzondere genootschap?

 

In de omgeving van Dawson City wordt ook nog altijd vastberaden naar goud gezocht. Tijdens een camperreis door de Yukon mag een poging en inspanning tot het vinden van goud dus zeker niet ontbreken. Kamperen doe je in de omgeving van Dawson City bijvoorbeeld op de Yukon River campground of de Goldrush campground. Beide campings liggen net buiten het stadje. Maar ook kleinere dorpjes zoals Minto, Carmacks, Keno City en Tagish zitten vol met historie en de locals vertellen je er maar al te graag over het verleden. Diverse geweldige bezienswaardigheden zijn met de camper bovendien ook erg goed te bezoeken.

 

Het wegennet in de Yukon is niet zo goed ontwikkeld als bijvoorbeeld het wegennet in de provincies British Columbia en Alberta. Sommige wegen zijn dan ook niet geasfalteerd en onverhard. Er zijn ook wegen die voorzien zijn van een laag permafrost. Hierdoor ‘werkt’ het onderdek en kunnen verschillende weersomstandigheden dus invloed hebben op het rijden met de camper. Deze wegen hebben vaak ook een diepere berm, waardoor meer alertheid gewenst is. Hierdoor is het prettig wanneer je wat speling hebt in tijd, binnen je route. Door de diverse wisselende weersomstandigheden en de iets mindere kwaliteit van de wegen, doe je soms langer over een route dan je vooraf gedacht had. Dat draagt echter alleen maar bij aan de unieke sfeer van een camperreis door de Yukon.