Campers

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig? Hoelaat kan ik mijn camper ophalen? Waar vind ik het adres van de camperverhuurder? Zijn er tolwegen en hoe betaal ik de tol? Ligt mijn route vast? Op deze vragen worden hier antwoord gegeven.
Q: Ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten bij het huren van een camper?
Bekijk onderstaand filmpje waarbij de faciliteiten van een standaard camper worden uitgelegd.

 

Q: Mag iedereen in de camper rijden? Is een normaal rijbewijs B voldoende?

Amerika en Canada
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Er zijn een aantal verhuurders die hier vanaf kunnen wijken. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Europa
A: In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.

Cuba
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 25 jaar. De verhuurder stelt het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Japan
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 20 jaar.

 

Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.

 
Q: Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?
Amerika en Canada
A: Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel aan te raden, indien je onvoldoende Engels spreekt om de tekst uit je rijbewijs te vertalen. 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel

Cuba
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.

Japan
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
 
Q: Is het moeilijk om met een camper te rijden?

Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het rijden met een camper is niet moeilijk. De campers zijn veelal uitgerust met stuur- en rembekrachtiging waardoor de besturing zeer eenvoudig is.
De wegen en de parkeerplaatsen in Amerika en Canada zijn er op ingesteld. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet mobiel zal zijn tijdens je reis. Je kunt op de meeste plekken komen zonder problemen!
De lengte, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houd daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Rijden onder bruggen, takken en de overkapping bij het tankstation, die veelal te laag zijn, kan fataal zijn voor de airco op het dak!

Cuba
A: De wegen zijn niet in erg goede staat waardoor het veel langer duurt voordat je arriveert op de plaats van bestemming. In veel gevallen rijd je niet harder dan 40/50km per uur terwijl je er veel harder mag. Kijk goed uit voor de putten in de weg en calculeer extra veel tijd in om van A maar B te gaan. Op de Autopista (snelweg) kun je het beste doorrijden. De maximumsnelheid is 100 km/uur en op sommige stukken kun je dit ook daadwerkelijk rijden. Op de CN, CC, CS wegen (Carretera Norte, Central, Sur) moet je vooral rekening houden met een minder goed onderhouden wegdek. Rijd je met offline kaarten op je telefoon? Volg dan de dikkere, vaak gele routes die worden aangegeven. De smallere, vaak witte routes kunnen zand/gravelroads betreffen die vaak zeer slecht begaanbaar zijn.

Op alle wegen kom je verschillende weggebruikers tegen zoals wielrenners, paard en wagen, wandelaars etc.

Japan
A: In Japan rijdt men links. Je zal hier waarschijnlijk even aan moeten wennen, maar na één of twee dagen zal dit als vanzelf gaan. De lente, hoogte en breedte van de camper wijken natuurlijk wel af van een standaard auto. Houd daarom tijdens het rijden in de gaten hoe hoog, lang en natuurlijk hoe breed de camper is. Let op bij het rijden onder bruggen, takken, de overkapping bij het tankstation of de McDrive. Deze plakken zijn veelal te laag en dit kan fataal zijn voor de airco op het dak!

Q: Is het ook mogelijk om met de camper grote steden te bezoeken?
A: Een camper is een ideaal vervoermiddel wanneer je de natuur in trekt. Een camper is wat minder handig om een grote stad mee te bezoeken. Wij raden daarom de campings aan in de directe omgeving van de steden. Deze campings hebben vaak een eigen shuttleservice naar het centrum van de stad. Een andere oplossing die voor de meeste grote steden prima werkt is dat men met de camper naar het dichtstbijzijnde station rijdt, daar parkeert en dan met de trein, metro en/of tram naar de stad reist.
Q: Mag ik met de camper de grens oversteken naar Canada en/of Amerika?
A: In de meeste gevallen mag je kosteloos met de camper de grens oversteken (sommige verhuurders brengen hier extra kosten voor in rekening). Verder betaal je enkel een toeslag voor de grensovergang bij de douane. In verband met de verzekering van de camper is het bij sommige verhuurders van belang dat ze vooraf weten of je de grens oversteekt tijdens je reis. Geef bij boeking dus s.v.p. aan of je van plan bent de grens over te steken.

Kijk voor meer informatie over ESTA en eTA bij het kopje 'reisdocumenten' bij de praktische informatie van Amerika en Canada.
Q: Mag ik met de camper de grens oversteken naar Mexico?
A: Vaak is reizen naar Mexico niet toegestaan. Dit vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de verzekeringsvoorwaarden. In een enkel geval is het mogelijk een Mexico verzekering af te sluiten. Denk je erover om de grens naar Mexico over te steken? Vraag ons dan alsjeblieft naar de voorwaarden.
Q: Zijn er nog meer restricties voor het reizen naar bepaalde gebieden of festivals?

A: Ja, sommige verhuurders stellen restricties op. Voor het reizen in bepaalde gebieden, rijden op bepaalde wegen, bezoek aan festivals (zoals bijvoorbeeld het Burning Man Festival) of steden kan het zijn dat er beperkende voorwaarden gelden, of hiervoor door de verhuurder eerst toestemming gegeven moet worden. Hiervoor betaal je soms een toeslag. Zo kan het bijvoorbeeld voor camperreizen in Canada voorkomen dat je niet kosteloos naar Noordelijk gelegen gebieden mag reizen. In Amerika wordt er vaak een toeslag gerekend voor de reizigers die met de camper het Burning Man Festival willen bezoeken. Ook kan een weg zoals de Gibb River Road in Australië alleen bezocht worden nádat de verhuurder hiervoor toestemming heeft gegeven. Dat heeft te maken met de condities van de weg of het weer. Houd dus altijd een alternatieve route achter de hand. 


Het niet opvolgen van instructies of reizen zonder toestemming kan invloed hebben op het eigen risico en/of een boete inhouden. In de voorwaarden van de verhuurder staan hierover de bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. Neem deze door om niet voor verrassingen te komen staan. 

Q: Hoe gaat het met tolheffingen en verkeersovertredingen in Amerika en Canada?

Amerika en Canada
A: Het kan zijn dat je tijdens je reis gebruikmaakt van tolwegen. Met name in stedelijk gebied vind je tolwegen. Een tolweg wordt ook wel turnpike, tollpike of gewoon pike genoemd. Er zijn vele verschillende varianten, waarbij tol geheven kan worden. Dit kan via verschillende instanties geheven worden. Er zijn gesloten systemen waarbij tol betaald moet worden voor het bereizen van een bepaald traject of via een open systeem waarbij tol betaald wordt wanneer een tolpoortje gepasseerd wordt. Soms geldt tol alleen in één richting. Ook voor het gebruik van bruggen en tunnels kan tol geheven worden. De kosten hiervoor zijn vaak hoger dan reguliere wegen.

Op sommige wegen kan de tolheffing met contant geld of per creditcard betaald worden. Zorg altijd voor voldoende contant geld in het geval alléén contant betaald kan worden. Steeds meer tolwegen zijn echter 100% elektronisch. Tol kan dan niet betaald worden bij een tolpoortje, maar zal geheven worden via een transponder of tolsticker of via kentekenherkenning. Sommige trajecten/banen mogen alléén gebruikt worden als het voertuig voorzien is van een tolsticker of transponder.
Huurcampers zijn niet uitgerust met een dergelijke sticker of transponder. Let op: Er is een verschil tussen ‘automated tolling’ en services als Fastrack en EZ Pass lanes. Indien je Fastrack of EZ Pass lanes gebruikt zonder de betreffende transponder kunnen de kosten oplopen tot $25-$100 bovenop de verschuldigde tolheffing. Het is je verantwoordelijkheid om deze Fastrack en EZ Pass lanes te vermijden om bovengenoemde kosten te voorkomen.
Tolheffing op automated tolling wegen, ofwel wegen die 100% elektronisch zijn, en waarbij geen gebruik gemaakt wordt van transponder of tolsticker, verloopt via kentekenherkenning, ook wel aangeduid als 'license plate toll' of 'toll-by-plate'. Er wordt een foto gemaakt van de kentekenplaat en deze worden bij de eigenaar(verhuurder) gemeld. De kosten voor de tolheffing zullen dan via de eigenaar/verhuurder geclaimd worden.

De verhuurder zal in de meeste gevallen de kosten innen bij de gebruiker ten tijde van de heffing, in dit geval, de huurder. Niet alle verhuurders hebben in het programma aangegeven hoe deze administratieve afhandeling verloopt. Voor de afhandeling kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden. Informeer je hierover bij het ophalen van de camper bij de betreffende huurder.

Door de vele varianten van tolheffing en instanties is het helaas niet mogelijk een eenduidig advies te geven. Travelhome is niet aansprakelijk voor kosten als gevolg van tolheffingen of administratieve toeslagen. Tolheffingen en of boetes voor verkeersovertredingen kunnen niet verrekend worden via Travelhome.

Ook boetes voor verkeersovertredingen zoals fout parkeren, door rood licht rijden, snelheidsovertredingen e.d. worden zijn de verantwoording van de huurder. Voor het administratieve afhandeling van het verwerken van boetes voor verkeersovertredingen kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden die kunnen oplopen tot 100$. De boetes zelf dienen dan aan de betreffende instanties nog voldaan te worden.


Australië en Nieuw-Zeeland
A: In Australië zijn er alleen tolwegen aan de oostkust bij de steden Sydney, Melbourne en Brisbane. Er zijn geen tolwegen rondom Perth en Adelaide. In Nieuw Zeeland zijn drie tolwegen rondom Auckland is er een en twee in de omgeving van Tauranga. Alle tolwegen zijn met electronic toll collection uitgerust. 
De verhuurder zal in de meeste gevallen de kosten innen bij de gebruiker ten tijde van de heffing, in dit geval, de huurder. Niet alle verhuurders hebben in het programma aangegeven hoe deze administratieve afhandeling verloopt. Voor de afhandeling kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden. Informeer je hierover bij het ophalen van de camper bij de betreffende huurder. 
Travelhome is niet aansprakelijk voor kosten als gevolg van tolheffingen of administratieve toeslagen. Tolheffingen en of boetes voor verkeersovertredingen kunnen niet verrekend worden via Travelhome.

Ook boetes voor verkeersovertredingen zoals fout parkeren, door rood licht rijden, snelheidsovertredingen e.d. worden zijn de verantwoording van de huurder. Voor het administratieve afhandeling van het verwerken van boetes voor verkeersovertredingen kunnen administratiekosten in rekening gebracht worden die kunnen oplopen tot 300AU$/NZ$. De boetes zelf dienen dan aan de betreffende instanties nog voldaan te worden.

Cuba
A: Wanneer je een tolweg oprijdt dien je tol te betalen. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van jouw route het betreft vaak maar een paar CUC. De tolwegen kom je bijvoorbeeld tegen op weg naar Cayo Santa Maria en op weg naar Varadero.

Japan
A: Wanneer je een tolweg oprijdt dien je tol te betalen. Hoeveel dit precies is is afhankelijk van de route. De grote steden betaal je per 100 kilometer ongeveer 3.500 Yen (€28,-). Speciale trajecten als grote bruggen of routes richting een luchthaven geldt vaak een toeslag tussen de 300 Yen (€2,-) en 1.000 Yen (€8,-). De tol kan contant of per creditcard betaald worden.

Q: Wat te doen bij pech onderweg?
A: Bij pech onderweg neem je altijd direct contact op met de verhuurder om te vertellen wat er is gebeurd. De servicemedewerker vertelt dan wat de volgende stappen zullen zijn. Meestal verwijzen ze je naar de dichtstbijzijnde garage of indien je niet meer verder kunt rijden, laten ze een sleepdienst komen. Noteer altijd goed wat ze verteld hebben en ook met wie je gesproken hebt.
Q: Kunnen we bij winterse temperaturen gebruikmaken van alle faciliteiten van de camper?
A: Bij winterse temperaturen (van oktober t/m mei) kan het zijn dat de camper winterklaar (winterized) is. Dit houdt in dat je het water- en afvoersysteem niet kunt gebruiken, omdat anders de kans bestaat dat de leidingen bevriezen. Je moet dus gebruik maken van de water- en douche/toiletfaciliteiten op campings. Zodra de temperatuur boven het vriespunt komt kun je de camper laten de-winterizen. Dit doe je op eigen gelegenheid en indien van toepassing op eigen kosten bij een garage die door de verhuurder wordt aanbevolen. Vanaf dit moment kun je het water en de riolering gebruiken. Schades ontstaan door bevriezing van de leidingen zijn voor eigen rekening. Indien je zonder overleg met de verhuurder de camper laat de-winterizen moet je de camper in dezelfde staat in te leveren als dat je deze hebt opgehaald.

Q: Wat is het benzineverbruik van een camper? En waar vind ik actuele benzineprijzen?

A: De inhoud van de benzinetank van de camper is ca. 180-200 liter (55 gallons). Dit varieert per type. Je rijdt ca. 500 km per tank, maar dat is sterk afhankelijk van de te rijden route. Wanneer je door de bergen rijdt verbruikt de camper natuurlijk meer benzine. Een indicatie van het gemiddelde gebruik is 1:4. Ook dit is afhankelijk van het campertype.
Het benzineverbruik verschilt. C-klasse campers (met een alkoof) rijden ongeveer 1 op 5. A-klasse campers (grote busmodellen) zijn minder zuinig en campervans (kleine busjes) zijn weer een stuk zuiniger. Natuurlijk speelt ook de omgeving mee, rijd je in de bergen dan zal het verbruik van de camper hoger zijn dan op vlakke wegen.
Actuele benzineprijzen kun je terugvinden op de website www.gasbuddy.com. 


Om beter antwoord te geven op deze vraag, hebben wij een benzinecalculator ontwikkeld.
Q: Hoe weet ik wanneer ik water bij moet vullen of mijn afvalwater moet dumpen?
A: In alle campers zit een indicator waarop je de waterlevels kunt aflezen. Je kunt hierop zien of de vieze watertanks al bijna vol zijn maar ook of de schone watertanks al bijgevuld kunnen worden.
Q: Ben ik verplicht me aan een bepaalde route te houden?
A: Nee, je bent juist helemaal vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Alleen het begin- en eindpunt zijn bekend en verder kun je de reis geheel naar wens invullen. Dat is dan ook de grote charme van het reizen per camper: je hebt alle vrijheid in je eigen huis op wielen!
Q: Welke afstand kan ik per dag afleggen met een camper?
A: Met een camper mag en kan je niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wens je op reis niet enkel te rijden en wil je vooral veel zien.
Daarom raden wij je aan om een gemiddelde van 150 mijl /ca. 250 km per dag aan te houden. Dit neemt ongeveer 3 tot 4 uur rijden in beslag. Op deze manier heb je nog voldoende tijd beschikbaar voor de bezienswaardigheden, het doen van boodschappen en andere activiteiten.
Natuurlijk is het geen probleem wanneer je op een weg zonder bezienswaardigheden een dag extra kilometers maakt, maar je zal merken dat je dan vaak de volgende dagen graag wat meer rust neemt.
Q: Hoe laat kan ik de camper ophalen en inleveren?
A: Bij de meeste verhuurders kun je de camper ophalen in de middag en inleveren in de ochtend. Elke verhuurder heeft zijn ophaal- en inlevertijden. Kijk voor meer informatie over je camperverhuurder in Mijn Travelhome
Q: Wat is het adres van de camperverhuurder?
A: Het adres en telefoonnummer van de camperverhuurder ontvang je op het campervoucher welke in je reisbescheiden zit. Tevens kun je dit terugvinden in Mijn Travelhome onder Camper en dan Locatie/transfer.
Q: Moet ik online inchecken?
A: Ja, meer informatie over het online inchecken ontvang je bij de reisbescheiden.
Q: Hoe kan ik een afspraak maken met de verhuurder? Kan ik ook e-mailen?
A: Bij de meeste verhuurders moet je een aantal dagen voorafgaand aan het ophalen van de camper telefonisch contact opnemen met de verhuurder om de juiste ophaaltijd/locatie te bespreken. E-mailen is niet mogelijk. Meer informatie ontvang je op het campervoucher welke in je reisbescheiden zit.
Q: Hoe kom ik bij de verhuurlocatie? Is de transfer geregeld?
A: Bij sommige verhuurders heb je standaard een transfer inclusief, bij andere verhuurders kun je dit bij reserveren. Ook zijn er verhuurders die geen transferservice aanbieden. In Mijn Travelhome onder Camper en dan Locatie/transfer, is meer informatie terug te vinden over de transfers.
Q: Hoe verloopt de ophaalprocedure?
A: Wanneer je arriveert bij het verhuurstation dan krijg je vaak een instructiefilmpje te zien over het gebruik van de camper en randzaken. Bij een aantal camperverhuurders krijg je een persoonlijke uitleg over de camper. Daarnaast teken je een contract en betaal je de borg uitsluitend per creditcard.
Q: Moet ik borg betalen bij het ophalen van de camper?
A: Ja, er wordt een borg gevraagd welke je uitsluitend per creditcard betaalt. Houd er dus rekening mee dat je limiet toereikend is. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder van de camper te staan. Echter wanneer je het all-inclusive verzekering hebt afgesloten bij de camperverhuurder in Australië en Nieuw-Zeeland hoef je geen borg te betalen.
Q: Mag de borg ook door iemand anders betaald worden?
A: Nee, de hoofdbestuurder van de camper moet de borg ter plaatse voldoen. Dit betekent dat de hoofdbestuurder óók de persoon moet zijn die in het bezit is van een creditcard.
Q: Hoeveel bestuurders zijn er inbegrepen?
A: Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag.
Q: Is het mogelijk dat ik een ander campertype krijg dan geboekt is?
A: Campers worden in een specifieke categorie geboekt waarin de lengte en het aantal slaapplaatsen vastligt. Het komt soms voor dat het geboekte campertype er om wat voor reden dan ook niet is. Een reden kan zijn dat de huurder voor jou een ongeluk of aanrijding heeft gehad of er een mechanisch/technisch probleem geconstateerd is bij het controleren van de camper. De verhuurder zal dan met een goed voorstel komen en je een andere camper aanbieden. Deze moet minimaal dezelfde maat/categorie zijn of er wordt een groter type beschikbaar gesteld zonder meerkosten. De indeling kan daardoor wel afwijken. Er worden geen vergoedingen voor extra brandstof en/of campingkosten e.d. gedaan indien een groter type wordt meegegeven. Als het alternatief een kleiner type zou zijn, zal dit in overleg met jou zijn en wordt een restitutie op de huurprijs aangeboden.
Q: Hoe zit het met het eigen risico?
A: De verzekering is per camperverhuurder anders geregeld. Vaak heb je nog een eigen risico. Je kunt dit eigen risico in bepaalde gevallen afkopen met een verzekering van de verhuurder, of je kunt gebruikmaken van de No Risk of Wereld camperverzekering van ANWB Verzekeren.
Q: Is de camper uitgerust met keukeninventaris en beddengoed e.d.?
A: Bij alle verhuurders uit ons aanbod (m.u.v. enkele verhuurders in Europa) is het mogelijk om beddengoed en een keukeninventaris bij te reserveren. Je hoeft dit dus niet zelf van thuis mee te nemen! Wij nemen de inventarissen standaard mee in je (online) offerte.
Q: Kan ik een kinderstoel reserveren in de camper?
A: Dit is mogelijk maar niet bij alle verhuurders. In onze campermodule kun je per verhuurder terugvinden of het mogelijk is om extra items bij te huren. Dit doe je door onderaan bij 'online brochure' te kijken bij het land van je bestemmingen -> verhuurdernaam -> huurprijzen.
Q: Hoeveel kilometer/mijl is er inbegrepen?
A: Dit kun je terugvinden in Mijn Travelhome onder Camper en dan Camperhuur.
Q: Kan ik mijn koffers goed kwijt in de camper?
A: Het is aan te raden om bagage in opvouwbare koffers/tassen te vervoeren. In de kleinere campers is weinig ruimte voor harde koffers. In de grotere campers (8 meter of groter) is vaak meer opbergruimte en vaak zelfs een aparte opbergruimte voor de koffers. Wil je precies weten hoe het zit bij je camper? Kijk dan bij de specificaties. <camper.nl>Soms kunnen koffers wel (op eigen risico) achtergelaten worden bij het verhuurstation. Je moet dan echter de bagage relatief snel en gehaast weer inpakken bij het inleveren van de camper. </camper.nl>
Q: Hoe lang kan ik zonder stroom kamperen?
A: Het is mogelijk om circa 3 à 4 dagen zonder stroom en/of watervoorziening te kamperen omdat de camper zelfvoorzienend is. Wanneer je niet staat aangesloten op het stroomnetwerk werken de koelkast en de vriezen op gas.
Het is niet mogelijk om de (eventuele) airconditioning en oven/magnetron en de stopcontacten te gebruiken, deze werken alleen wanneer er een stroomvoorziening is.
Wij raden aan om vanuit thuis een USB-oplader welke in de sigarettenaansteker van de camper kan, mee te nemen zodat de apparaten zoals mobiele telefoon / tablet etc. opgeladen kunnen worden tijdens het rijden.
Q: Wat is een generator en waarvoor heb ik deze nodig?
A: De generator wekt de 110 volt stroom op. Deze kun je gebruiken wanneer je niet staat aangesloten op het stroomnetwerk op een camping. De generator gebruik je voor bijvoorbeeld de airconditioning, de magnetron en andere apparatuur. Ben je niet aangesloten op het stroomnetwerk dan werkt de apparatuur van de camper op de accu. Voor het gebruik van een generator vraagt de verhuurder een betaling en is niet in elk campertype aanwezig. Tevens mag je de generator op campings ’s nachts niet gebruiken.
Q: Beschikt mijn camper over een TV met DVD-speler? Welke tv-zenders kan ik bekijken op de TV?
A: Sommige campers zijn voorzien van een DVD-speler met TV of LCD-scherm. De DVD-speler kan gebruikt worden voor het afspelen van dvd’s en/of foto’s*. Het kan zijn dat dvd’s regio 2 (Europa) niet afgespeeld kunnen worden. Ook niet originele dvd’s werken veelal niet. Mocht de camper uitgerust zijn met een TV scherm én antenne wil dat niet zeggen dat nationale tv-kanalen bekeken kunnen worden. TV's in de campers hebben vaak (in de bergen) slecht bereik, waardoor het niet altijd mogelijk is om TV te kijken. Om een beter ontvangst te hebben met de TV is het verstandig om een campingplaats met cable hook-up** te boeken, vaak kun je dan op de camping om een kabel vragen. Informeer bij het ophalen van de camper bij de verhuurder naar de mogelijkheden en/of lees de handleiding.
*Voor het bekijken van foto's is vaak een extra kabel nodig die je zelf dient mee te nemen.
** Campgrounds met cable hook-up zijn beperkt aanwezig op onze bestemmingen.
Tip: laat de keuze van de camper dus niet afhangen van de aanwezigheid van een TV/DVD-speler.
Q: Hebben de campers een USB-aansluiting?
A: De meeste campers zijn tegenwoordig uitgerust van een USB-aansluiting in de bestuurderscabine als in het leefgedeelte van de camper. 
Q: Is het huren van campingstoelen en een campingtafel noodzakelijk?
A: Nee, op de meeste campings beschikt de campingplaats over een houten picknicktafel en bank. De meeste campings liggen namelijk midden in de natuur.
Je kunt bij de meeste verhuurders ook stoeltjes en tafels huren. De ervaring leert echter dat dit veelal erg kostbaar is voor de kwaliteit die je ontvangt. Bijkopen van stoeltjes is ook net zo voordelig en de stoeltjes zijn vaak van betere kwaliteit.
Q: Is het toegestaan om tijdens het rijden door de camper te lopen? Om bijvoorbeeld een broodje te maken, wat drinken te pakken en/of het toilet te gebruiken?
A: Nee, iedereen aanwezig in de camper moet tijdens het rijden in de gordel zitten.