Voorbereiding op een camperreis
Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?
Q: Wat kost een camper per dag?
Q: Mag iedereen in de camper rijden? Is een normaal rijbewijs B voldoende?
Amerika en Canada
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Er zijn een aantal verhuurders die hier vanaf kunnen wijken. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Europa
A: In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.
Cuba
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 25 jaar. De verhuurder stelt het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder.
Japan
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 20 jaar.
Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.
Q: Mag ik met een camper met een buitenlands kenteken ook in Nederland reizen?
A:Dit mag wel maar hier zitten wel voorwaarden aan. Je moet dit vooraf aanvragen en, indien je meer dan 2 weken in Nederland wil reizen, onder andere BPM betalen. Voor volledige informatie kun je terecht op de website van de belastingdienst.
Q: Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?
Amerika en Canada
A: Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel aan te raden, indien je onvoldoende Engels spreekt om de tekst uit je rijbewijs te vertalen.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Cuba
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Japan
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.
Q: Is een creditcard verplicht tijdens een campervakantie?
A: Ja, voor camperreizen is het verplicht om een creditcard te hebben. De verhuurder stelt een credticard verplicht om de borg te voldoen. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan voor het huren van de camper.
De ANWB creditcard leent zich hier uitstekend voor mede dankzij een aantal handige voordelen, zoals het gemak van een wereldwijde dekking en de garantie dat de aankopen die je met je creditcard doet, ook daadwerkelijk verzekerd zijn.
Q: Hoe hoog dient mijn limiet te zijn op mijn creditcard?
Q: Heb ik een nationale parkenpas nodig en waar kan ik die kopen?
Q: Hoe lang van te voren kan ik het beste een camperreis boeken om voordelig uit te zijn?
Bestemming? | Eerste tarieven binnen? |
Amerika & Canada | april/mei |
Australië & Nieuw-Zeeland | augustus/september |
Europa | november |
Zuid-Afrika | november |
Japan | september/oktober |
Cuba | september/oktober |
Op dat moment zijn alle vroegboekkortingen bekend, en deze lopen vaak hoog op wanneer je reserveert vóór oktober of zelfs eerder. Het is dus aan te raden om zo vroeg mogelijk een reservering te maken om op die manier velen honderden euro’s voordeel te ontvangen.
Q: Er zijn zoveel camperverhuurders, hoe weet ik welke het beste past bij mijn wensen? En wat wil Premium, Goed, Basis, Budget en Backpacker zeggen?
Wij beoordelen alle camperverhuurders op basis van onder andere kwaliteit, leeftijd van de campers en serviceniveau. Afhankelijk daarvan classificeren wij camperverhuurders als premium, goed, basis, budget of backpackerkwaliteit. Tevens beoordelen onze reizigers ná hun camperreis de verhuurder waarmee zij gereisd hebben. Zo kun je voor jezelf bepalen welke verhuurder aansluit op je wensen. Twijfel je? Vraag ons dan om advies, wij helpen graag met het maken van een goede keuze.
De classificaties zijn als volgt:
Premium:
Ben je op zoek naar een nieuwe camper, met veel faciliteiten, een luxe afwerking en goede service? Ga dan voor een Premium verhuurder. Alleen wanneer een verhuurder op alle punten goed presteert krijgt deze het label Premium. Dit zijn de beste verhuurders uit ons aanbod. Deze verhuurder begrijpt dat je op vakantie gaat!
Goed:
'Gewoon goed’, dat zijn de verhuurders uit deze categorie. Ze besteden veel aandacht aan de meest relevante punten die belangrijk zijn bij het verhuren van de campers, maar kunnen op bepaalde punten wellicht nóg beter. Denk aan een verhuurder met een goede service en uitrusting van de camper, maar waarvan de campers enkele jaren oud kunnen zijn. Of het is juist wel een nieuwe camper, maar de service mag wat verbeteren. Kortom, een stapje onder Premium, maar nog steeds een goede verhuurder.
Basis:
In deze categorie zijn er enkele punten die we classificeren als voldoende, ofwel basic. In de vloot zitten bijvoorbeeld relatief veel oudere campers, die soms gebruikssporen hebben. Ze zijn eenvoudig ingericht en hebben geen uitgebreide faciliteiten of luxefacetten. De service voldoet, maar men zet vaak geen stapje extra en/of de inventaris bestaat uit de meest basale producten. Indien een verhuurder op de meeste punten aan deze omschrijving voldoet komt deze in de categorie Basis. De nadruk van de verhuurder ligt op het verhuren van campers en niet specifiek op de vakantiebeleving zelf.
Budget:
De budget camperverhuurders komen op veel punten overeen met verhuurders in de categorie Basis én hebben daarnaast vaak uitsluitend oude campers in de vloot. In deze campers zullen gebruikerssporen duidelijker aanwezig zijn, door intensief gebruik.
Backpacker:
Een klasse apart is de categorie Backpacker. De campers uit deze vloot vinden wij beter geschikt voor de jonge, avontuurlijke reiziger, die weinig waarde hecht aan luxe en comfort. Het zijn vaak eenvoudige en kleine, kleurrijke busjes of auto’s met slaapruimte. Ook de mogelijkheid om binnen te leven en de faciliteiten zijn vaak beperkter. De reguliere camperreiziger kiest veelal niet voor een camper uit deze categorie.
Q: Is een camper in het aanbod altijd beschikbaar?
Q: Wat houdt het Flex- of Valuesysteem in?
Q: Hoe is de camperverzekering geregeld?
Q: Wat is het verschil tussen een standaard en all-inclusive verzekering/boeking?
Amerika en Canada
A: Het verschil in standaard of all-inclusive tarief zit vaak in het ongelimiteerd aantal mijlen/kilometers Wil je dit precies weten? Kijk dan per verhuurder op onze campermodule. Dit doe je door onderaan bij 'online brochure' te kijken bij het land van je bestemming -> verhuurdernaam -> huurprijzen.
Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het verschil bij de verhuurders zit voornamelijk in de hoogte van het eigen risico. Daarnaast zit er in een all-inclusive tarief vaak campertafel- en stoelen en overige extra's bij.
Q: Kan ik altijd mijn apparatuur (telefoon, laptop, tablet e.d.) opladen? Heb ik een wereldstekker nodig?
Q: Waar heb ik wifi?
Q: Hoe kom ik aan een goede GPS/navigatiesysteem?
Ben je in het bezit van een eigen, losse navigatiesysteem zoals een TomTom of Garmin? Het is mogelijk hier de kaart van Amerika / Canada op te downloaden. Dit is mogelijk via de website van het navigatiesysteem.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een (gratis) app op je smartphone. Je kunt dan ter plaatse gebruikmaken van de smartphone voor het (offline) navigeren. Wij hebben zelf ervaring met de volgende apps:
- Sygic - dit is een betaalde app (ca. €30,-) maar biedt alle kaarten wereldwijd aan met gratis updates. Je kunt ook highlights, tankstations, restaurants etc. opzoeken via deze app.
- Maps.me - een gratis app. Houd er bij deze app rekening mee dat de kaarten van de gewenste gebieden vooraf op je telefoon gedownload moeten worden voor offline gebruik.
- Google Maps - tevens een gratis app waarbij je vooraf de kaarten van de gewenste gebieden moet downloaden voor offline gebruik.
Als laatste kun je ter plaatse bij bijvoorbeeld een Walmart een navigatiesysteem aanschaffen. Je beschikt dan over een navigatiesysteem met enkel de kaarten van het land waar je door gaat reizen. Houd voor een (simpele) TomTom rekening met ca. $100.
Q: Met welke feestdagen moet ik rekening houden?
A: In zowel Amerika als Canada zijn er nationale feestdagen. Tijdens sommige nationale feestdagen hebben de Amerikanen en Canadezen zelf ook vrij en gaan er een lang weekend op uit. De verhuurders zijn op deze nationale feestdagen ook gesloten en je kunt de camper dan dus niet ophalen of inleveren. Houd rondom deze feestdagen ook rekening met het reserveren van campings, het is dan drukker en sneller volgeboekt dan door het jaar heen. Hieronder de belangrijkste feestdagen in Amerika en Canada:
Memorial day – laatste maandag van mei (Amerika)
Indepedence day – jaarlijks op 4 juli (Amerika)
Labour day – eerste maandag van september (Amerika en Canada)
Thanksgiving – vierde donderdag van november (Amerika)
Thanksgiving – tweede maandag van oktober (Canada)
Canada day – jaarlijks op 1 juli (Canada)
Australië
A: De belangrijkste feestdag in Australië is Australia Day. Op 26 januari wordt deze feestdag gevierd met vele festiviteiten en als afsluiter vuurwerk. Openbare instellingen zoals banken, postkantoren en bibliotheken zijn dan gesloten. Het is mogelijk dat winkels en restaurants tevens gesloten zijn of aangepaste openingstijden hanteren. Hieronder nog een aantal feestdagen.
Nieuw-Zeeland
A: Nieuw-Zeeland kent een aantal feestdagen, de belangrijkste feestdag is op 6 januari, Waitangi Day. Op deze dag wordt de oprichting van Nieuw-Zeeland gevierd. Houd er rekening mee dat op de nationale feestdagen openbare gelegenheden andere openingstijden hanteren of gesloten zijn.