Voorbereiding op een camperreis

Hieronder zijn de vragen en antwoorden te vinden op vragen als mag ik met mijn normale B-rijbewijs een camper besturen, hoe weet ik welke camperverhuurder het beste bij mij past, wat is een flexsysteem en waar heb ik wifi?
Q: Welk voordeel geeft het reizen in een camper mij, boven het reizen in een auto?
A: De vrijheid die een camper je biedt is niet te evenaren. Je hebt altijd alles bij de hand, een hapje en een gekoeld drankje onderweg, maar ook een toilet en natuurlijk je slaapplaats. Met een camper pak je 1 keer je koffer uit, dát is pas echt onbezorgd genieten van je vakantie! Je stopt waar je dat wil en overnacht op de mooiste plekken midden in de natuur. In de ochtend stap je de camper uit en kun je heerlijk in de frisse buitenlucht ontbijten. In de avond zit je tot in de late uurtjes buiten voor je camper bij de barbecue of bij een kampvuur. Zeg nou zelf, daar kan toch een vakantie met de auto niet tegenop?
Q: Wat kost een camper per dag?
A: Dit wisselt per camperverhuurder, campertype en huurperiode. Om dit precies te zien kun je het beste naar onze campermodule gaan.
Q: Mag iedereen in de camper rijden? Is een normaal rijbewijs B voldoende?

Amerika en Canada
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Er zijn een aantal verhuurders die hier vanaf kunnen wijken. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Europa
A: In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.

Cuba
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 25 jaar. De verhuurder stelt het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Deze informatie is terug te vinden in de voorwaarden van de verhuurder. 

Japan
A: Het is voldoende om in het bezit te zijn van een normaal B rijbewijs. De minimumleeftijd om een camper te huren is 20 jaar.

 

Standaard in de camperhuur zit altijd één (hoofd)bestuurder inbegrepen. Bij sommige verhuurders kunnen alle reizigers zich ook kosteloos als bestuurder opgeven maar bij andere verhuurders zijn extra bestuurders tegen een toeslag. De minimumleeftijd om een camper te huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Sommige verhuurders in Australië en Nieuw-Zeeland stellen het verplicht dat je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs. In Europa is het vaak wél verplicht een groot rijbewijs te bezitten voor het rijden van campers boven een bepaald gewicht. Wanneer je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen geven wij dit duidelijk aan.

Q: Mag ik met een camper met een buitenlands kenteken ook in Nederland reizen?

A:Dit mag wel maar hier zitten wel voorwaarden aan. Je moet dit vooraf aanvragen en, indien je meer dan 2 weken in Nederland wil reizen, onder andere BPM betalen. Voor volledige informatie kun je terecht op de website van de belastingdienst.

Q: Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?

Amerika en Canada
A: Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel aan te raden, indien je onvoldoende Engels spreekt om de tekst uit je rijbewijs te vertalen. 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel

Cuba
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.

Japan
A: Het is verplicht om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Je kunt een internationaal rijbewijs laten maken bij een ANWB-winkel.

Q: Is een creditcard verplicht tijdens een campervakantie?

A: Ja, voor camperreizen is het verplicht om een creditcard te hebben. De verhuurder stelt een credticard verplicht om de borg te voldoen. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan voor het huren van de camper.

 

De ANWB creditcard leent zich hier uitstekend voor mede dankzij een aantal handige voordelen, zoals het gemak van een wereldwijde dekking en de garantie dat de aankopen die je met je creditcard doet, ook daadwerkelijk verzekerd zijn.

Q: Hoe hoog dient mijn limiet te zijn op mijn creditcard?
A: Alle verhuurders stellen een borg per creditcard dus verplicht. Je limiet moet in ieder geval toereikend te zijn aan het bedrag van de borg. Wanneer je de creditcard tijdens de reis tevens voor andere uitgaven wenst te gebruiken, zoals benzine, campings, aankopen etc. is het zeker raadzaam om voldoende limiet te hebben op jouw creditcard. Wij adviseren je om een limiet van ca. €2500,- of hoger te hebben op de creditcard.
Q: Heb ik een nationale parkenpas nodig en waar kan ik die kopen?
A: In zowel Amerika als Canada bestaat een algemene toegangspas voor alle nationale parken van het land. Je kunt de pas online voorafgaand je reis kopen of je kunt deze aanschaffen bij binnenkomst van het eerste nationale park op je route. De pas betaal je per camper en is geldig voor een jaar. Ben je van plan om meerdere parken te bezoeken? Dan is het voordeliger om deze pas aan te schaffen. De pas geeft geen gratis entree tot de campings, die betaal je los daarvan. Deze pas kost ca. US$80,- in Amerika (America the Beautiful - National Parks) en ca. CA$140,- in Canada (Discovery Pass Family/Group). Voor reizen in andere landen geldt er geen parkenpas. 
Q: Hoe lang van te voren kan ik het beste een camperreis boeken om voordelig uit te zijn?
A: Dit is afhankelijk van je bestemming. In de tabel hieronder kun je zien wanneer wij de eerste tarieven ontvangen voor een jaar later. Zo ontvangen we dus vanaf april 2020 de tarieven voor april 2021 t/m maart 2022.

 

Bestemming? Eerste tarieven binnen?
Amerika & Canada april/mei
Australië & Nieuw-Zeeland augustus/september
Europa  november
Zuid-Afrika november
Japan september/oktober
Cuba september/oktober

Op dat moment zijn alle vroegboekkortingen bekend, en deze lopen vaak hoog op wanneer je reserveert vóór oktober of zelfs eerder. Het is dus aan te raden om zo vroeg mogelijk een reservering te maken om op die manier velen honderden euro’s voordeel te ontvangen.

Q: Er zijn zoveel verschillende campers, hoe weet ik welke het beste past bij mijn wensen?

A: Travelhome werkt samen met wel tachtig verschillende camperverhuurders die allemaal verschillende campertypes aanbieden. Deze variëren in model, indeling, bouwjaar, grootte en uitrusting. Per bestemming heb je dan ook vaak veel verschillende campers waar je uit kunt kiezen.

 

Op deze pagina over verschillende campertypes verdelen wij alle campertypes onder in een aantal categorieën. Op die manier hopen wij jou te helpen bij het vinden van een campertype dat aansluit bij jouw wensen.

 

Zowel het oordeel van Travelhome als dat van reizigers die jou voorgingen op reis, zie je wanneer je zelf campinghuur vergelijkt. Kom je er niet uit? Je kunt ons álles vragen over de camperverhuurders en hun campertypes. Neem contact op met ons op: er is écht voor iedereen een geschikt campertype te vinden!  

Q: Is een camper in het aanbod altijd beschikbaar?

A: Het aanbod in onze vergelijkingsmodule is gekoppeld aan de beschikbaarheid van de verhuurders met wie wij samenwerken. Wanneer je onze boekingsmodule gebruikt om een camper te huren, boek je 'realtime', dus wordt de voorraad van de verhuurder direct aangesproken. Heel af en toe komt het voor dat de voorraad van de verhuurder niet overeen komt met de werkelijke beschikbaarheid. In dat geval nemen we contact met je op om alternatieven door te spreken.

Q: Wat houdt het Flex- of Valuesysteem in?
A: Dit houdt in dat de prijs flexibel is en iedere week kan wijzigen. De verhuurder kijkt iedere week naar welk campertype veel vraag is en in welke locatie de meeste campers op voorraad zijn. Op basis hiervan kunnen de flexprijzen iedere week per voertuig en per locatie aan worden gepast. Hoe vroeger je boekt hoe lager de prijs. In de (online) offerte wordt de op dat moment geldende prijs weergegeven, ook staat hierbij genoteerd tot welke datum deze te boeken is.
Q: Hoe is de camperverzekering geregeld?
A: De verzekering is per camperverhuurder anders geregeld. Vaak heb je nog een eigen risico. Je kunt dit eigen risico in bepaalde gevallen afkopen met een verzekering van de verhuurder, of je kunt gebruikmaken van de No Risk of Global camperverzekering van ANWB Verzekeren.
Q: Wat is het verschil tussen een standaard en all-inclusive verzekering/boeking?

Amerika en Canada
A: Het verschil in standaard of all-inclusive tarief zit vaak in het ongelimiteerd aantal mijlen/kilometers Wil je dit precies weten? Kijk dan per verhuurder op onze campermodule. Dit doe je door onderaan bij 'online brochure' te kijken bij het land van je bestemming -> verhuurdernaam -> huurprijzen.

 

Australië en Nieuw-Zeeland
A: Het verschil bij de verhuurders zit voornamelijk in de hoogte van het eigen risico. Daarnaast zit er in een all-inclusive tarief vaak campertafel- en stoelen en overige extra's bij.

Q: Kan ik altijd mijn apparatuur (telefoon, laptop, tablet e.d.) opladen? Heb ik een wereldstekker nodig?
A: Ja, je kunt in de camper tijdens het rijden je apparatuur opladen met een 12-volt stekker. Daarnaast kun je als je op de camping aangesloten staat op de elektriciteit, ook de andere stopcontacten in de camper gebruiken om je apparatuur op te laden. Het voltage in Amerika en Canada is meestal 110 volt, dat is ongeveer de helft van ons in Nederland. Het is dus belangrijk om te weten of je elektronische apparaten ook werken op 110 volt. Omdat de stopcontacten in Amerika anders zijn dan bij ons, heb je altijd een wereldstekker nodig. Je kunt een wereldstekker aanschaffen bij een ANWB-winkel.
Q: Waar heb ik wifi?
A: Op steeds meer plaatsen in de wereld heb je tegenwoordig gratis wifi-hotspots. Deze kun je bijv. vinden in een supermarkt, fastfoodketens, koffietentjes en commerciële campings. Uitzonderingen zijn Zuid-Afrika, Namibië en Japan.
Q: Hoe kom ik aan een goede GPS/navigatiesysteem?
A: Bij sommige camperverhuurders kun je een GPS bij huren en bij andere is dat weer niet mogelijk. De huur van een GPS bij de verhuurder ter plaatse kan vooraf niet 100% gegarandeerd worden, waardoor er altijd het risico blijft bestaan dat je ter plaatse geen navigatiesysteem meekrijgt.
Ben je in het bezit van een eigen, losse navigatiesysteem zoals een TomTom of Garmin? Het is mogelijk hier de kaart van Amerika / Canada op te downloaden. Dit is mogelijk via de website van het navigatiesysteem.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een (gratis) app op je smartphone. Je kunt dan ter plaatse gebruikmaken van de smartphone voor het (offline) navigeren. Wij hebben zelf ervaring met de volgende apps:
- Sygic - dit is een betaalde app (ca. €30,-) maar biedt alle kaarten wereldwijd aan met gratis updates. Je kunt ook highlights, tankstations, restaurants etc. opzoeken via deze app.
- Maps.me - een gratis app. Houd er bij deze app rekening mee dat de kaarten van de gewenste gebieden vooraf op je telefoon gedownload moeten worden voor offline gebruik.
- Google Maps - tevens een gratis app waarbij je vooraf de kaarten van de gewenste gebieden moet downloaden voor offline gebruik.

Als laatste kun je ter plaatse bij bijvoorbeeld een Walmart een navigatiesysteem aanschaffen. Je beschikt dan over een navigatiesysteem met enkel de kaarten van het land waar je door gaat reizen. Houd voor een (simpele) TomTom rekening met ca. $100.
Q: Met welke feestdagen moet ik rekening houden?
Amerika en Canada
A: In zowel Amerika als Canada zijn er nationale feestdagen. Tijdens sommige nationale feestdagen hebben de Amerikanen en Canadezen zelf ook vrij en gaan er een lang weekend op uit. De verhuurders zijn op deze nationale feestdagen ook gesloten en je kunt de camper dan dus niet ophalen of inleveren. Houd rondom deze feestdagen ook rekening met het reserveren van campings, het is dan drukker en sneller volgeboekt dan door het jaar heen. Hieronder de belangrijkste feestdagen in Amerika en Canada:

Memorial day – laatste maandag van mei (Amerika)
Indepedence day – jaarlijks op 4 juli (Amerika)
Labour day – eerste maandag van september (Amerika en Canada)
Thanksgiving – vierde donderdag van november (Amerika)
Thanksgiving – tweede maandag van oktober (Canada)
Canada day – jaarlijks op 1 juli (Canada)

Australië
A: De belangrijkste feestdag in Australië is Australia Day. Op 26 januari wordt deze feestdag gevierd met vele festiviteiten en als afsluiter vuurwerk. Openbare instellingen zoals banken, postkantoren en bibliotheken zijn dan gesloten. Het is mogelijk dat winkels en restaurants tevens gesloten zijn of aangepaste openingstijden hanteren. Hieronder nog een aantal feestdagen. 

Nieuw-Zeeland
A: Nieuw-Zeeland kent een aantal feestdagen, de belangrijkste feestdag is op 6 januari, Waitangi Day. Op deze dag wordt de oprichting van Nieuw-Zeeland gevierd. Houd er rekening mee dat op de nationale feestdagen openbare gelegenheden andere openingstijden hanteren of gesloten zijn.