Een ongerept stukje paradijs in Canada

Een ongerept stukje paradijs in Canada

Door op 5 november 2019

De Yukon. Een afgelegen gebied helemaal in het noordwesten van Canada. Weids, groot, verlaten, nog niet ontdekt door massa's toeristen. Je kunt hier nog uren rijden zonder andere mensen tegen te komen. Zie je op de landkaart onderweg een plaatsje aangegeven staan dan zal dat waarschijnlijk niet meer zijn een tankstation en een aantal huizen die je op één hand kunt tellen. Pure natuur en serene rust, het is er heerlijk.
De Yukon is zó overweldigend mooi en bijzonder, eigenlijk kunnen we niet zeggen dat de ene plek mooier is dan de andere, dus hierbij in willekeurige volgorde onze vijf favoriete plekken in de Yukon. Natuurlijk is er nog veel meer moois, maar sla deze plekken in ieder geval zeker niet over tijdens jouw camperreis.

1. Kluane National Park

Veel mensen slaan dit park over op hun weg naar Alaska. Ontzettend zonde, want dit is een bijzonder mooie plek. Schitterende serene meren wisselen af met groene bossen en bergen. Je maakt hier geweldige wandelingen met onderweg de mooiste uitzichtpunten. Er zijn een aantal campings in het park. Kathleen Lake Campground is absoluut een aanrader. Het schitterende Kathleen Lake ligt op loopafstand en vanaf hier starten een aantal wandelroutes rondom én met uitzicht op het meer.
We raden je aan om, bij helder weer, een tour te boeken met een vliegtuigje boven Kluane National Park. Dat kan vanaf Haines Junction bijvoorbeeld. Vanuit de lucht zie je namelijk een deel van het park dat je anders waarschijnlijk nooit zou zien. Een paar minuten in de lucht en je wordt verrast door adembenemende ijsvelden, torenhoge besneeuwde bergtoppen en glinsterende gletsjers. Spectaculair is een understatement, het zal behoren tot een van de mooiste ervaringen van je leven.

2. Tombstone Territorial Park

Aan het begin van de ruige onverharde Dempster Highway vind je de eindeloze toendrawildernis en grillige bergtoppen van Tombstone Territorial Park
In het Visitors Center word je warm onthaald met een kopje verse kruidenthee. Laat je hier adviseren over de vele prachtige wandelingen die je hier kunt maken. Ze variëren van een half uur tot aan één of meedere dagen.
Vooral in de herfst (laat in augustus en september) zie je het park in volle glorie. De landschappen kleuren hier dan diep okergeel tot felrood!
Er zijn geen services als je eenmaal op de Dempster Highway bent, dat hoort een beetje bij het avontuurlijke Yukon gevoel! Houd hier dus rekening mee en zorg dat je koelkast en je benzinetank goed gevuld zijn.

3. Dawson City

Naast bijzondere natuur is er in de Yukon natuurlijk ook een heleboel historie. In Dawson City waan je je terug in de tijd van de Klondike Goldrush. Terwijl je hier over de onverharde wegen tussen de historische houten gebouwen loopt kun je je helemaal voorstellen hoe het hier vroeger geweest moet zijn. Nóg meer voorstelling kan je je maken terwijl je luistert naar de meeslepende verhalen van een van de gidsen van Parks Canada. Vanuit het Visitors Center worden hier tijdens het hoogseizoen meerdere keren per dag begeleide wandeltours georganiseerd. Je leert over hoe de goudzoekers in Dawson City kwamen, hoe het leven hier was en mag binnen kijken in een aantal historische gebouwen.
Natuurlijk mag een bezoekje aan de dredges niet ontbreken. Hier werd vroeger en wordt op sommige plekken nog steeds goud gevonden. Op sommige plekken mag je ook zelf aan de slag. Het goud dat je vindt mag je houden. 
Dawson City tegenwoordig is een gezellig, eclectisch plaatsje. Naast de historische gebouwen vind je er óók een verrassend aantal hippie koffiecafeetjes en andere gezellige bars en restaurants om je te vermaken. De locals zijn mensen die er geboren en getogen zijn, maar óók een verrassend groot deel zijn mensen uit andere delen van Canada óf elders ter wereld, die tijdens hun bezoek aan Dawson City zó verliefd werden op het plaatsje en de levensstijl dat ze ervoor hebben gekozen om hier hun thuis van te maken.

4. Top of the World Highway

Deze weg, die Dawson City verbindt met Tok in Alaska, doet zijn naam eer aan. Boven de boomgrens, over de rug van de bergen voelt hier alsof je met je camper over de top van de wereld rijdt. Calculeer ruim de tijd in voor deze mooie weg, want hij is onverhard (en je zult dus niet zoveel snelheid kunnen maken) én je zult regelmatig willen stoppen om de prachtige uitzichten vast te leggen op je camera.  

5. Southern Lakes

Ten zuiden van Whitehorse vind je een gebied met talloze schitterende blauwe meren, omringd door diepe groene wouden en hoge besneeuwde bergen. Rijd er met je camper over de Southern Lakes Loop. Zoals de Yukonners het zelf zeggen: easy to drive, hard to leave. 
Als kers op de taart nog een echte verrassing, want je zou het hier niet verwachten, er ligt ook een piepkleine woestijn!

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees de reisverslagen en routesuggesties op onze website en vraag vrijblijvend een reisvoorstel op maat aan voor jouw camperreis naar de Yukon.