Algemene informatie

Camperverhuurder en type: Cruise America, C25
Totale reisafstand:2615 mijl / 4184 km
Totale kosten tollwegen: US7,50
Totale kosten benzine: US$705
Totale kosten campings: US$1210,44 
Totale kosten boodschappen: US$604
Totale kosten uit eten: US$350
Totale kosten taxi/shuttle: US$277

Excursies:
Old Town: Gratis toegang
Savannah Trolly Tour: US$29 p.p.
Stone Mountain Park: Toegang US$15
Rock City: US$30 p.p.
Incline Railway: US$15 p.p.
Johnny Cash Museum: US$18,95 p.p.
Hop on Hop off Nashville: US$20 p.p.
Graceland Mansion tour: US$43 p.p basis tour tot US$165 p.p. voor de meest uitgebreide tour
Sun Studio Tour: US$14 p.p.
Hall of Fame Museum: US$8 p.p.
Bezoek Plantagehuizen: US$15 per huis
Natchez Daytime Dinner and Jazz Cruise: US$44 p.p.
Mardi Grass World: US$20 p.p.
VooDoo Museum: US$5 p.p.
St. George Island State Park: Toegang US$6
Dolphins & Manatee Eco tour: US$25 p.p.
Celtic Festival: US$5 p.p.
Gamble Roger State Park: Toegang US$5
Walt Disney World fixed 2 dagen: US$200 p.p.

Amsterdam - Orlando

De avond voor vertrek naar de Verenigde Staten hebben we overnacht op Schiphol bij het CitizenM Hotel. Een futuristisch hotel met high teck faciliteiten, kleine kamers maar wel erg leuk ingedeeld met prachtig uitzicht over de luchthaven. Het airporthotel ligt op wandelafstand van de ingang van schiphol.


Na een fijn en comfortabel nachtje wandelden we naar de luchthaven om in te checken met de self check-in en om daarna zelf onze koffers te labelen en weg te laten voeren. We vlogen met Delta Airlines naar Orlando via Atlanta, de thuishaven van Delta Airlines. De service aan boord was goed, we kregen gratis oordopjes, slaapmaskers en voldoende eten en drinken en hadden allemaal een eigen entertainment schermpje.

 

Thuis hadden we wel al een beetje het weerbericht in de gaten gehouden en gezien dat er hier en daar regen- en onweersbuien actief zouden zijn. Eenmaal aangekomen bij Atlanta bleven we cirkelen tot dat de cabincrew ons liet weten dat er momenteel een hevige onweersbui actief was boven de luchthaven. Uiteindelijk bleek deze zo heftig te zijn dat ze hadden besloten de luchthaven af te sluiten. Voor ons betekende dit dat we moesten uitwijken naar een andere luchthaven om bij te tanken. Er werd toestemming gegeven om te landen in Charlotte maar in verband met de immigratiedienst was het niet toegestaan het vliegtuig te verlaten. Na een korte stop vertrokken we voor de tweede keer richting Atlanta. Omdat alle vertrekken en aankomsten in Atlanta waren geannuleerd/uitgesteld dachten wij dat we onze aansluiting nu zeker zouden missen. Doordat er ook geen vliegtuigen mochten vertrekken vanaf Atlanta hebben ze het hele boeltje opgeschoven waardoor wij toch op onze eigen vluchtnummer een paar uur later vanuit Atlanta konden doorvliegen naar Orlando.


Na een vertraging van ongeveer 5 uur arriveerden we in Orlando, waar het heerlijk warm was. We zijn vanaf de luchthaven met de Mears Shuttle service naar het hotel gegaan. Door de vertraging liepen we helaas onze geplande namiddag in Old Town mis. Old Town is een typische en permanente Amerikaanse Fair die je tot diep in de nacht kunt bezoeken. Er zijn hier veel attracties, winkeltjes en fastfoodketens te vinden. We zijn hier een uurtje gaan rondwandelen en besloten te gaan eten bij BurgerKing uitkijkend naar morgen, het begin van onze camperrondreis.


Hotel:

CitizenM
Prijs: EUR114 excl. ontbijt. Ontbijt EUR14 per persoon vanaf 06:30 geserveerd.
Ligging: 800m van Schiphol (10 min wandelen)
Faciliteiten: Vergaderzalen, 24/7 bar, lounge. Alle kamers zijn hetzelfde: Gratis wifi, panoramisch uitzicht op schiphol, regendouche, gratis films en series, mood lighting, XL Bed


Hotel:
Holiday Inn SW Celebration Area
Prijs: EUR65 excl. ontbijt. Amerikaans all you can eat ontbijtbuffet US$8+taks per persoon.
Ligging: 20 mijl vanaf de Orlando luchthaven, 7,5 mijl van Cruise America, schuin tegenover Old Town, 5,5 mijl van Walt Disney World
Faciliteiten: Gratis wifi, zwembad, ticketdesk, transport naar Disney Parken, wasfaciliteiten, gratis krant USA Today, buffetrestaurant, speeltuin. fitnesscenter, game room


Overige kosten:
- Old Town - Gratis
- Mears Shuttle service US$27 per persoon (taxi normaal US$60-US$65 per persoon)

Orlando - St. Augustine

Vandaag werden we om 10:30 verwacht bij Cruise America. Aangekomen bij Cruise America kregen we een introductiefilmpje van de camper te zien waarin het één en ander over de camper wordt uitgelegd. Na het filmpje liepen we naar onze C25 camper die al helemaal voor ons klaar stond. Na het nodige papierwerk en laatste controle/schadeopname van de camper waren we klaar om te vertrekken. Rond 11:30 uur reden we ons avontuur tegemoet met ons campertje. Om de hoek bij Cruise America vonden we al meteen diverse tankstations en een Wall-Mart. We hebben getankt en zijn de Wall-Mart binnen gegaan. Omdat de Wall-Mart zo ongelooflijk groot is hebben we op ons gemak de hele winkel rondgewandeld. Daarna gingen we vertrekken naar onze eerste bestemming van onze rondreis; St. Augustine.


Op de camping kregen we een mooi plaatsje bij het water. Meteen viel ons oog op het bord met 'Warning, No Swimming watch out for alligators and snakes'. Rondom onze camper liepen eekhoorntjes die erg dicht bij durfde te komen. Ondanks dat we pas aankwamen tegen 18:00 uur wilden we toch de stad gaan bezoeken. Op de camping kregen we een telefoonnummer van een taxibedrijf en bestelden een taxi. Een knal roze taxiauto kwam aanrijden. Vanbinnen was deze helemaal vervallen en verouderd maar gezien we het nummer hadden gekregen van de camping vertrouwden we dit wel. De erg vriendelijke taxichauffeur gaf aan ons ook te willen komen ophalen wanneer we zover waren.


St. Augustine is PRACHTIG. Een geweldig stadje met een erg fijne sfeer. Het voelde een beetje alsof we in een oud piratenverhaal zaten. Mooi en oude gebouwen, een fort, het oudste houten schoolhuisje van USA, diverse musea, gezellige cafeetjes en restaurantjes. Kortom er is erg veel te zien. In St. Georgestreet zijn gezellige bars met live muziek en souverniswinkeltjes te vinden en de liefhebbers kunnen zich aanmelden voor een ghostwalk. We vonden tussen de straatjes kleine pleintjes met fonteintjes en sfeervolle terrasjes.

 

Rond een uur of 21:00 besloten we de taxi te bellen om ons terug te brengen naar de camping, we hadden namelijk nog niet gegeten en veel lekkers in "huis" gehaald voor de bbq. Die avond hebben we onder een genot van een wijntje en een biertje heerlijk gebarbecued en ons voorbereid voor de volgende dag.


Omschrijving Camping:
Koa St. Augustine Beach
Prijs: US$85 – Full thru – full hook-ups
Ligging: Zeer goed. 3 miles van historic downtown of St. Augustine. Mooie plaatsen tussen de palmbomen en bij een riviertje.
Faciliteiten: Goed, beschikken over een gas bbq, tafel en stoeltjes. Douches een beetje verouders maar wel schoon. Er is een winkeltje, gameroom, wasmogelijkheden en een zwembad.

 

Kosten:
- Taxi naar Cruise America US$35
- Tanken US$80
- Boodschappen US$180
- Tollwegen US$7,50
- KOA Camping St. Augustine US$84,44
- Taxi naar St. Augustine US$16  

Afstand: 220 km

St. Augustine - Savannah

Het was een prachtige ochtend, blauwe lucht en aangenaam warm. Een uitgebreid ontbijt op ons privé terrasje mocht natuurlijk niet ontbreken. Daarna gingen we vertrekken richting Savannah, bekend van Forrest Gump, Midnight in the garden of good en evil en vele andere verhalen.


Na een goed anderhalf uur te hebben gereden besloten we te gaan eten bij Denny's in Kingsland. We bestelden een lekkere ijscappucino en nacho's. Naast Denny's zat een Cracker Barrel, een oude country store kenmerkend door de vele houten schommelstoelen voor de deur. Cracker Barrel bestaat uit een winkeltje en een restaurantje waarvan we nadien hoorden dat je er heerlijk en tegen een goede prijs kunt eten.


Het was weer tijd om verder te gaan rijden. Vlak voordat we arriveerden op de camping maakten we nog een stop om te tanken bij Richmond Hill.


Onze camping was Red Gate Campground, een hele mooie open en groene camping wat weg hebbende van een boerderijland. De eigenaresse was erg vriendelijk en wist meteen wie we waren. The Office, waar je de check-in, douches, toiletten, wasfaciliteiten, keukentje en dergeijk vind, is 24 uur lang open en konden we, wanneer we wilden, tv gaan kijken, koffie of thee maken, er was een heel huiselijk keukentje voorzien van alle apparaten. Daarna legde ze ons uit waar we onze kampeerplaats konden vinden en hoe het terrein is opgesteld. We gaven aan wellicht een nachtje langer te willen blijven omdat we toch een volle dag in Savannah wilden doorbrengen. Voor de tweede nacht kon ze kon ons enkel een plaatsje aanbieden op dry camping, een campingplaats zonder aansluitingen. Daarmee gingen we akkoord. We installeerde onze camper en gingen de grote camping eens goed bekijken. Het is echt een prachtige camping! Dit is een van de beste en mooiste campings waar ik ooit op heb gestaan. Mooie groene omgeving, een prachtig meer, veel faciliteiten, zwembad, evenementenschuur, game room, dieren, vogels.. en natuurlijk weer een waarschuwing voor aligators en slangen. Het was er, ondanks dat het volgeboekt was, erg rustig en de sfeer was gemoedelijk en gezellig.


We kwamen we een leuk echtpaar tegen die op reis waren met een vriendin en haar hondje. We hebben ontzettend gezellig met deze mensen staan kletsen waardoor we uiteindelijk de hele avond bij hun in hun immens grote RV hebben gezeten, meegegeten en meegelachen. Wat een perfecte afsluiting van deze dag.


Omschrijving Camping:
Red Gate Campground
Prijs: US$40 – Pull thru – full hook-ups
Ligging: Zeer goed. 6 miles van historic downtown Savannah. Mooie campingplaats, op een boerderijlandschap, verschillende meertjes, 7 mile van een Walmart (makkelijke weg)
Faciliteiten: Zeer goed, in diverse huisjes vind je douches en toiletten. Alles is in huisstijl. In The Office vind je een klein campingwinkeltje, een keuketje, een woonkamer, fitnessruimte, douches, toiletten, wasfaciliteiten. Er is nog een Club House met tv's en pooltafel. De Event Barn voor feestjes, zwembad, diverse meertjes met pier en schommelstoellen. Zwembad, speeltuin, boerderijdieren, wandelroutes. Er ontbreekt enkel een bbq of grill op de campingplaatsen.


Bijzonderheden: Je kunt ook gebruik maken van de Old Tolley Tours, hop on hop off. Zij komen je hier 's ochtends ophalen en zetten je in de namiddag weer af op de camping,
zonder meerprijs.


Kosten:
- Gegeten bij Denny's US$14,52
- Getankt voor US$80,70
- Red Gate Campground US$40

Afstand: 300 km

Savannah

Na een fijne en rustig dag was het vandaag tijd om een citytripje te maken en de stad Savannah te gaan verkennen!


Na het ontbijt verplaatsen we onze camper eerst naar de dry camping plaats omdat ons plaatsje alweer verhuurd was. Onze Amerikaanse vrienden gingen hun reis verder zetten dus wensten we hun nog een goede reis. Omdat ze het eerder zo gezellig met ons vonden nodigde zij ons uit om tijdens ons verblijf bij Ocala met hen contact op te nemen om nog eens af te spreken.


Doordat we te laat waren voor de Tolley Tour Pick Up en we toch graag naar de stad wilden gaan bestelden we met de Lyft app een taxi. Tijdens de rit naar de stad stak er onderweg nog een grote schildpad de weg over. Wat bijzonder!


Op de camping hadden we al de dagkaartjes gekocht voor de hop on hop off Trolley Tour. Met het e-ticket konden we meteen bij het Visitor Center op de trolley stappen. De trolley bracht ons naar de mooiste plekjes van Savannah. Het is echt een heel bijzondere stad met een lange geschiedenis en veel boeiende verhalen. Bijna elke woning en elk plein heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Niet te vergeten het bankje van Forrest Gump, de bekende fontein in het Forsyth Park en veel gebouwen en cafeetjes die ooit het decor zijn geweest van diverse films zoals Six Pence Pub uit de film 'Something to talk about'.

 

Een wandeling langs de rivier was ook echt leuk. We hadden een mooi uitzicht over de brug, een steampaddle boat voer voorbij en de vele verschillende restautantjes en (souvenir)winkeltjes maakte het erg sfeervol.

 

Tegen de avond besloten we terug te gaan naar de camping om boodschappen te doen. Eenmaal in de Walmart stonden we ander half uur later weer buiten. Het blijft toch vreemd hoe lang je bezig kunt zijn in deze winkel.. We liepen naar buiten en het was al donker. We reden terug naar de camping en installeerde ons op de dry campingplaats. Aangezien we geen bbq hadden moesten we ons eten koken in de camper. Op het afgaan van het gevoelige rookalarm na was dit nog goed gegaan.


Voor de volgende dag stond er lange rijdag op ons te wachten dus na alle mooie indrukken van vandaag was het tijd geworden om ons bed op te gaan zoeken.


Kosten:
- Taxi van en naar Savannah US$15 per enkele reis
- Trolley Tour US$59,82 voor twee volwassenen
- Eten in Savannah bij B&D Burgers (hebben aligatorvlees) US$36,09
- Boodschappen Walmart US$51
– Overnachting Dry Camping Red Gate Campground US$30

Savannah - Stone Mountain Park

Stone Mountain Campground hadden we van te voren niet kunnen reserveren dus belde ik deze ochtend nog naar de campground om te vragen of dat zij nog iets vrij hadden. Er waren nog 4 plaatsen geschikt voor onze camper. Dat ging spannend worden aangezien het voor ons nog een heel eind rijden was. Tijdens deze route hebben we eigenlijk maar 1 korte stop gemaakt om eventjes te tanken. Eenmaal dichter bij Atlanta werd het al merkbaar drukker op de weg. Op een gegeven moment reden we zelfs met 16 stroken naast elkaar.


Net na 14:00 uur stonden we in de rij om in te checken. Met veel geluk kregen we de laatste vrije plaats toegewezen. Ook dit was een hele mooie camping midden in de natuur bij gelegen naast een mooie vijver. In het park reed een shuttle rond waar we gratis gebruik van konden maken. Na ons te hebben geïnstalleerd trokken we er meteen op uit en gingen we met de shuttlebus naar 'crossroads', de toegang naar Stone Mountain. Bij Stone Mountain was ook meteen de ingang van een attractiepark met thema dinosaurussen. Het was niet zo groot en echt iets voor kinderen dus wij besloten geen ticket voor de attracties te kopen. Hierdoor konden we niet in de attracties maar hadden we wel toegang tot de Stone Mountain. Verder was er nog genoeg te zien. Er waren diverse wandelpaden, een kabelbaan naar de top van Stone Mountain, ook konden we een kijkje nemen bij Historic Square. Dit is een verzameling van authentieke plantage huizen, slavenhuizen, schooltje met een kinderboerderij. De huizen waren vrij toegankelijk. In Stone Mountain Park lag ook nog een ontzettend groot golfterrein.


We keerden terug naar de camping voor ons avond eten. De temperatuur in dit gebied was gedaald dus binnen een potje koken was besloten. Om 20:30 moesten we er voor zorgen dat we terug waren bij de Stone Mountain. Er was ons een mooie en spectaculaire laser en vuurwerkshow beloofd. De lasershow was prachtig. Ze lieten onder begeleiding van muziek typische Amerikaanse beelden zien, verschillende staten, en natuurlijk hoe trots ze zijn op hun vlag en hun militairen. Het eindigde zelfs met hun volkslied en een hele mooie vuurwerkshow. Het was een hele mooie ervaring die toch wel een uurtje heeft geduurd.


Als afsluiting van deze mooie maar vermoeiende dag hebben we marshmallows geroosterd bij een zelf gemaakt kampvuur. Morgen.. op naar Chattanooga.


Afstanden: 4,5 uur


Omschrijving Camping:
Stone Mountain Campground
Prijs: US$48-59 – Pull thru – full hook-ups event. Met eigen patio en gasbbq
Ligging: Goed. 3 miles van Stone Mountain. Wel dicht bij Atlanta dus de weg er naar toe is erg druk. Mooie plaatsen in het bos nabij verschillende meren.
Faciliteiten: Goed. Er is een brede keuze uit soort campground wat je de ruimte geeft om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan een overnachting. Er is een gezellig paviljoen, er zijn douches, toiletten, wasfaciliteiten en een grote campingwinkel. Gratis wifi en een gratis shuttlebusje brengt je doorheen het park.
Bijzonderheden: Shuttle naar Stone Mountain.


Kosten:
- Tanken US$58,07
- Entree Stone Mountain Park US$15
- Laser en vuurwerkshow: Gratis
- Entree amusementpark bij Stone Mountain US$30 per persoon

Afstand: 420 km

Stone Mountain Park - Chattanooga

Het eerste stuk van de route rondom Atlanta was nog erg druk en erg saai. Hoe verder weg van Atlanta hoe mooier de omgeving werd. Chattanooga ligt aan de voet van de Appalachian Mountains waardoor we in een hele mooie bergachtige omgeving kwamen.


Aangekomen op de camping werden we hartelijk ontvangen en kregen we voldoende informatie over de omgeving en hetgeen dat er te zien en te doen is. We hadden een hele mooie campingplaats met een eigen kleine houten patio, kolen bbq, vuurpit en erg veel eekhoorntjes om ons heen. De camping heette niet voor niets ook "Squirrel Town'.


We begonnen met Rock City. De weg hier naartoe was smal en met veel bochten maar met een 25ft camper nog wel goed te doen. Tijdens het oprijden van de berg hadden we mooie uitzichten. Aangekomen bij de ingang van Rock City parkeerde we bij de parkeerplaatsen voor trailers en bussen. We wandelden over prachtige paden tussen rotsformaties en kwamen uit op het look-out punt met zicht over 7 staten en een mooie waterval. Heel Rock City is ontzettend leuk aangekleed en erg leuk voor kinderen. Er was een sprookjesroute waar bijna alle bekende sprookjes werden uitgebeeld en langs het pad kwamen we overal dwergen tegen. Bij Prospect Point konden kinderen zelf stenen slaan of het water zeven zoekend naar goud of andere gesteente. We hebben hier een geweldige dag gehad!


Hierna gingen we naar de Incline Railway. Dit oude treintje gaat helemaal naar de top van look-out Mountain over een heel erg steile rails. Het treintje is hiervoor zelfs een beetje scheef gebouwd. Aangekomen op de parkeerplaats zagen we al meteen dat het erg druk was. De wachtrij was zo lang dat we besloten verder te gaan naar Chattanooga Choo Choo en de Walnut Brigde.


De Chattanooga Choo Choo is een oud treinstation dat is omgebouwd naar hotel, restaurant en comedy zaal. Op de binnenplaats lagen diverse oude spellen die men kon spelen zoals zakken gooien, dammen en djenga. Ook stond de oude stroomtrein nog daar waar we leuk foto's konden nemen. Parkeren was hier niet gemakkelijk. Tegen over Chattanooga Choo Choo parkeerden we op een kleine public parking. Vanaf de Chattanooga Choo Choo vertrok een gratis electrische shuttle de stad in. Het eindstation van deze shuttle ligt vlak bij de Walnut Pedestrian Streetbrigde. Het is een hele oude en mooie loopbrug over de Tennessee River, de langste voetgangersbrug ter wereld. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht over de rivier, Ross landing en zagen we tevens de Chattanooga Ducks (oude militaire amfibiboten) onder ons door varen.


Voordat we terugkeerden naar de camping maakte we eerst nog een korte stop bij de Wallmart en tankten bij voor de rit van morgen.


Afstand: 3 uur (inclusief een korte stop)


Omschrijving camping:
Look-Out / Chattanooga West KOA a.k.a. Squirrel Town (vanwege de vele eekhoorntjes)
Prijs: US$47 per nacht – deluxe Pull thru – full hook-ups met eigen patio en bbq
Ligging: Goed. 20 a 30 minuutjes rijden naar Ruby Falls, Incline Railroad, Rock City, Chattanooga. Zeer mooie groene omgeving langs een scenic route.
Faciliteiten: Goed. Mooie en goed onderhouden campingplaatsen. Er is een speeltuin, gameroom, douches, toiletten, wasfaciliteiten en een campingwinkel. Gratis wifi.

 

Kosten:
- Campground US$47 per nacht
- Boodschappen US$77,59
- Rock City US$42,69 voor twee personen (gratis parkeren)
- Tanken US$66,27
- Incline Railway US$15 + tax per persoon (publieke parkeerplaats, erg kleine vakken, betalend US$2 of gratis bij St. Elmo Station)
- Parkeren Chattanooga Choo Choo US$6 voor 24 uur.

Afstand: 240 km

Chattanooga - Nashville

Vandaag vertrokken we naar Nashville, de stad van de HonkyTonk muziek. Vol enthousiasme gingen we op weg. Hier hadden we echt naar uit gekeken. Aangekomen op de camping gingen we ons aanmelden en werden we geescorteerd naar ons verblijfplaatsje voor de komende nacht. Al snel gingen we met de shuttleservice van de camping naar het centrum van de stad.


Wanneer we uit de shuttle stapte voelden we meteen de geweldige sfeer van de stad. We startte met het Johnny Cash Museum. Een erg mooi museum waarin het hele leven en carrière van Johnny Cash wordt weergegeven. We kregen er filmpjes te zien en muziek te horen. Originele kleding stukken hingen daar, hand geschreven brieven, meubilair, items uit zijn verleden in dienst en nog veel meer. In het zelfde gebouw konden we ook nog het museum bezoeken van Patsy Cline. Wij kozen er echter voor om verder de stad in te gaan en op zoek te gaan naar het Visitor Centre. In het Visitor Center kregen we veel informatie en een plattegrond van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden lagen binnen wandelafstand dus we besloten de stad te voet te verkennen. We liepen eerst naar het Hard Rock Café voor een hapje en een drankje. Eenmaal voldaan liepen we naar John Seigenthaler Pedestrian Bridge. Vanaf deze brug, die over die Cumberland Rivier is gelegen, hadden we een prachtig uitzicht over de skyline van de stad. Vanuit hier liepen we door naar de Music City Walk of Fame. Net als in Hollywoord vonden we hier sterren op tegels met de namen van bekende artiesten. Deze Walk of Fame was weliswaar niet zo mooi als in Hollywood maar toch leuk om te zien. Hier is tevens ook the Country Music Hall of Fame & Museum.


Ook nog even gewandeld naar Ryman Auditorium waar veel muziek wordt opgenomen. Er is zo ontzettend veel te zien in de stad aan gebouwen en musea maar om het echte Nashville gevoel te krijgen verbleven we toch een tijdje op the District met alle live music bars en souvenirwinkels. Het was er super levendig, bijna uit elke bar kwam leuke honkytonk muziek van een live band. De sfeer was geweldig in deze straat! Het is echt een van de gezelligste steden die ik tot op heden heb mogen bezoeken. Ook een kijkje in een Hats and Boots winkel lieten we ons niet ontnemen. Als je er iets wilt aankopen betaal je de hoofdprijs maar het is geweldig om zo een verzameling cowboyschoenen en hoeden bij elkaar te zien.


Bij valavond keerden we met de shuttle service terug naar de camping. Wachtend op de shuttle raakten we weer aan de praat met een Amerikaans ouder echtpaar die ook op de shuttle zaten te wachten. Het gesprek ging voort in de bus, op de camping waarna we uit eindelijk met zijn vieren aan het barbecueën waren.


Nashville is echt een geweldige stad en we vonden het jammer dat we hier niet langer konden blijven. Er zijn namelijk ook een aantal andere bezienswaardigheden die niet op wandelafstand van downtown liggen zoals het Parthenon (replica als die van Athene), Plantage huizen, Grand Ole Opry en Gaylord Opryland die we toch ook graag hadden gezien.


Afstand: 2,5 uur (inclusief een korte stop)


Omschrijving camping:
Nashville KOA
Prijs: US$62 + tax incl. KOA korting per nacht – back in – full hook-ups
Ligging: Goed. 15 a 20 minuutjes rijden naar Nashville Downtown. Makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg.
Faciliteiten: Heel goed. Mooie en goed onderhouden campingplaatsen. Er is een mooi en groot zwembad, er zijn schone douches, toiletten, wasfaciliteiten en een campingwinkel. Je kunt er tegen betaling ontbijten en lunchen. Gratis poolen en Wii spelen. Gratis wifi.
Bijzonderheden: Downtown Shuttle voor US$10 per persoon per roundtrip


Kosten:
- Campground US$62 per nacht incl. 10% KOA korting
- Johnny Cash Museum US$18,95 + tax per persoon
- Hard Rock Café US$41,31 (twee cocktails met souvenirglas en groot bord natcho's)
- Shuttle US$10 per persoon per roundtrip

Afstand: 215 km

Nashville - Memphis

Na een kopje koffie te hebben genuttigd met onze buren was het tijd om naar Memphis te vertrekken. Tijdens de rit van 3,5 uur hebben we enkel twee kleine stops gemaakt om even de benen te strekken en bij te tanken.


Graceland RV Park & Campground was onze verblijfplaats voor de komende twee nachten. De ingang van de camping zag er meer uit als een typische trailerpark met een karig huisje als check-in kantoor. De camping viel echt tegen dus we gingen wel zo snel als mogelijk naar de stad. In het centrum van Memphis kwamen meteen al veel bedelaars naar ons die ons effectief aanspraken en om geld vroegen. Wanneer we nee zeiden lieten ze ons wel met rust. Nu gingen we allereerst opzoek naar het Visitor Center dat hier in de buurt moest zijn. Vreemd genoeg wist niemand waar deze was gelegen.


Tijdens onze zoektocht kwamen we aan de Mississippi River de Steam paddle Boat American Queen tegen, wat een prachtige boot. Van een vriendelijke man die we onderweg tegenkwamen hadden we wat tips gekregen voor restaurantjes. The Blues City Café werd aangeraden vanwege zijn heerlijke spareribs. We volgenden zijn advies op en gingen er eten. We kregen een overvol bord en waren snel geholpen. We hadden heel goed en typisch Amerikaans gegeten.


Beale Street, kenmerkend door de neonborden, werd goed bewaakt. De straat was afgezet voor verkeer en werd aan weerskanten bewaakt door politie. Ook hingen er in dit gedeelte van de straat camera's die alles in de gaten hielden. Nu op zoek naar live music. In verschillende tentjes begonnen de bandjes te spelen. Naast King's Café had je El Patio, een kleine patio waar je kon eten, drinken en genieten van een live bandje dat stond te spelen. De sfeer was hier goed en we hebben dan ook genoten van de mooie muziek die ze hadden gespeeld van onder andere Otis Redding, BB King en nog veel meer. Omdat we nog niet bij een Visitor Center waren geweest en ons nog niet goed hadden kunnen oriënteren op de stad besloten we terug te gaan naar de camping.


Terug op de camping aangekomen was het echt niet sfeervol. De mensen zaten niet buiten, geen levendigheid. We trokken ons ook terug in onze camper om ons voor te bereiden op morgen wat een drukke maar leuke dag beloofde te worden vol met musea bezoeken.


Omschrijving camping:
Graceland RV Park & Campground
Prijs: US$36,90 + tax – pull thru – full hook-ups
Ligging: Redelijk. Kom je speciaal voor Graceland Mansion dan is het perfect, het is recht naast de deur en op wandelafstand. Afstand naar Beale Street downtown Memphis is ong. 15 min met de taxi. Omgeving is niet mooi. Gelegen langs een drukke weg.
Faciliteiten: slecht. Saaie campingplaatsen, wel full hook-up en picknicktafeltje maar verder geen privacy, vuurpit of bbq. Er is een zwembad (was niet geopend), er zijn schone douches, toiletten, wasfaciliteiten en een campingwinkel. Gratis wifi.


Bijzonderheden: Vanaf 18:00uur rijdt er een shuttle vanaf Graceland Guesthouse naar de Beale Street voor US$10 per persoon.


Kosten:
- Tanken US$57
- Campground US$84,32
- Uit eten in Blues City Café US$45 (bekend van 'Best Food of America' vanwege de ribbetjes)
- Taxi heen en terug vanaf camping naar Beale Street ong. US$12 per enkele reis

Afstand: 405 km

Memphis

Graceland was 2 minuutjes wandelen vanaf de camping maar omdat er in Memphis zo ontzettend veel te zien is hebben we uiteindelijk besloten om Graceland niet te gaan bekijken. Onze voorkeur ging uit naar andere musea.


We vertrokken vanuit Graceland met een gratis shuttleservice van Sun Studio naar deze beroemde recordstudio. Hier hadden onder andere Elvis, Johnny Cash, Howling Wolf, Jerry Lee Lewis, Roy Obison hun eerste opnames gemaakt. U2 komt op dit moment nog regelmatig in deze studio. Het was ongeveer een 15 minuutjes rijden naar Sun Studio en in het busje werden we al in de sfeer gebracht door een film en muziek van Elvis Presley. De Sun Studio Tour duurde een klein uurtje. De dame die de rondleiding deed vertelde vol passie over de geschiedenis van dit gebouw, Sam Philips en de verschillende bandjes en artiesten die hier waren geweest en ook nog steeds komen. Na de tour bracht de shuttle ons naar Beale Street.


Na een hapje en drankje bij het Hard Rock Café was het tijd voor de Peabody Ducks. Dit bijzondere event vond plaats in het Peabody Hotel. Om 11 uur en 17 uur werd er een klein showtje gegeven omtrent deze eenden in dit hotel. Er werd een rode loper uitgelegd en een man in een mooi pak vertelde het verhaal over de Peabody Ducks waarna de Ducks over de rode loper van de lift naar de fontein (om 11 uur) of andersom (17 uur) waggelden. Tussen 11 uur en 17 uur verbleven de Ducks in de fontein in de lobby van het hotel. Na de Ducks gingen we naar de Hall of Fame museum. Hall of Fame is een klein maar wel leuk en interactief museum. Na een klein uurtje stonden weer buiten.


Helaas hebben we het Stax Museum (echt een must) gemist en ook het Museum van Rock and Roll and Soul was inmiddels gesloten. We gingen een stukje wandelen door de stad. Mainstreet is ook een gezellig stukje met veel restaurantjes. Vanuit Mainstreet konden we ook makkelijk naar Riverside gaan waar we een mooi uitzicht hadden over de Mississippi River en Steam Paddle Boats. Langs de Riverside wandelden naar het Tennessee Welcome Center, Mud Island RiverPark, Bass Pro (in een piramide. Het is een outdoor Adventure winkel maar van binnen erg mooi en met een groot aquarium.). Daarna was het weer tijd om een hapje te eten en te luisteren naar live muziek. BB King Blues Club was in ons vizier. Terwijl we luisterden naar een goed live music band genoten we van een heerlijk diner.


Kosten:
- Graceland basistour US$43 + tax per persoon, bezoek aan de vliegtuigen US$5 + tax per persoon, de meest uitgebreide tour US$165 + tax per persoon
- Sun Studio Tour US$14 per persoon + gratis transfer vanaf Graceland naar Sun Studio's
- Uit eten in  het Hard Rock Cafe US$40
- Hall of Fame Museum US$8 per persoon
- Uit eten in BB King Blues Club US$50 + entree US$3 per persoon
- Taxi Lyft terug naar camping US$12

Memphis - Natchez over Blues Hwy 61

Voor deze route stond van minimaal 5,5 uur. Over de hwy 61 hebben verschillende artiesten gereden om hun geluk in de muziek proberen te vinden. Ook zijn er in de stadjes langs deze weg verschillende grote bekendheden geboren zoals Muddy Waters en BB King.


Er is langs deze route zo ontzettend veel te zien en te doen dat het onmogelijk is alles in dit reisverslag te melden. In het begin van deze route kwamen we de Hwy 61 Blues Visitor Center tegen in Tunica. Alleen al het gebouwtje, een omgebouwd oud treinstationnetje, is een stop waard. Hier vonden we een handige kaart waarop de meest belangrijke bezienswaardigheden stonden vermeld. Voor het ontbijt hadden ze ons een goed restaurant geadviseerd een stukje verder op, zo een 13 miles. Het heet Blue & White Restaurant. Het was een typische Amerikaanse Diner in het wit en blauw. Ook binnen in de diner had je van die typische geblokte tegelvloeren, boothjes, en tafeltjes met ronde krukjes. Deze diner bestond al sinds 1937 en aan de muur hingen diverse prijzen.


We gingen ons eens verdiepen in de vele verschillende bezienswaardigheden. Helaas moesten we keuzes maken. We zijn gestopt in Rolling Forks, het Visitor Center ligt direct aan de hwy 61. Het Visitor Center was gesloten maar zag er interessant uit met een grote houten beer voor de deur en twee mooie houten schommelstoeltjes. Er kwam een vrouw aangereden die meteen voor ons de deur open deed. Er was binnen een klein museumpje opgesteld. In het Visitor Center werd uitgelegd hoe men aan de benaming 'Teddybear' is gekomen, dat ga ik hier natuurlijk niet verklappen.
In dit dorp staat een replica van het huis van Muddy Waters die hier in Rolling Forks is geboren. In het stadje vind je verder vooral verschillende berenstandbeelden uit hout gesneden. Dit was echt een leuke stop onderweg.


We passeerden Vicksburg die bekend staat om de civil war en reden door naar Port Gibson om de Windsor Ruins te gaan bezoeken, overblijfselen van een afgebrand plantage huis. Enkel de pilaren staan nog overeind en tevens hangt hier nog een heel (eng) verhaal aan vast. Port Gibson is echt een heel mooi stadje met prachtige huizen en mooie straatjes.


Aangekomen bij Natchez hadden we een camping gevonden net aan de andere kant van de Natchez Brug. Natchez ligt in de staat Mississippi en River View RV park ligt in Vidalia in de staat Louisiana. De camping zelf is niet erg bijzonder maar ligt dicht bij de stad. Vlak voor dat je de brug overrijdt naar Louisiana tref je het Natchez Visitor Center. Wanneer je de stad wenst te bezoeken kun je daar de camper parkeren en ben je te voet ongeveer binnen 10 a 15 minuutjes in de stad.


Advies: trek zeker twee a drie dagen uit voor de HWY 61.


Omschrijving camping:
River View RV Park
Prijs: US$34,32 incl. tax – back in – full hook-ups
Ligging:  Goed. Gelegen vlak bij Natchez Visitor Center vanaf waar je makkelijk de stad kunt bezoeken en de camper kunt parkeren. Mooi gelegen aan de Mississippi River met uitzicht over de Natchez Brug.
Faciliteiten: Goed. De campingplaatsen zijn goed onderhouden. Er zijn plastieken picknicktafels bij alle plaatsen maar geen vuurpit of bbq. Er zijn wel op twee andere plaatsen vuurringen gelegd die je kunt gebruiken. Er is een mooie lounge ruimte binnen in the office en ook een mooi zwembad en hottub met tuinschommelstoelen er omheen. Ruime douches met toilet, wel weining een stuk of vier en wat verouderd. Wasfaciliteiten zijn er aanwezig.

Kosten:
- Ontbijt bij Blue and White US$24,16
- Tanken US$70,81
- Campground US$34,32 (inclusief 10% good sam korting)

Afstand: 472 km

Natchez - New Orleans

's Ochtends gingen we eerst de stad Natchez bezoeken. Bij het Visitor Center parkeerden we de camper gratis. Vanaf het Visitor Center waren we binnen 10 minuutjes wandelen al bij de eerste bezienswaardigheden zoals Fort Rosalie en Plantagehuis Rosalie. We wandelden door naar 'the brigde of Sighs' vanaf waar we een prachtig uitzicht hadden over de Mississippi River en de Natchez burg, 'Natchez under the hill', en zo door naar het museum. Het Afro American History Museum bood gratis toegang. Het museum legt de nadruk op de slavernij maar vooral op de vrijheid nadien. In Natchez stonden ook een paar Blues Trail en Natchez Trail borden met feiten.


We reden naar het Capitol Welcome Center van Baton Rouge. Baton Rouge staat net zoals Natchez in het teken van Plantagehuizen, mooie gebouwen en botanische tuinen. Baton Rouge is tevens ooit uitgeroepen tot hoofdstad van de staat Louisiana. Het was een erg grote en chaotische stad waar we geen goede parkeerplaats konden vinden. Conclusie was dat je beter op KOA Baton Rouge zou kunnen verblijven om de stad te bezoeken.


Na een korte tankstop reden we door naar New Orleans. Op de camping werden we zeer hartelijk ontvangen en kregen we een mooi back in plaatsje bij het zwembad.


De campingplaatsen beschikten niet over een bbq en een vuurpit en hadden ook geen centrale plaats met een bbq of vuurpit. Eén van de mannen die hier werkte bood ons zijn eigen vuurpit/bbq aan die we gratis mochten gebruiken. Zo vriendelijk! We installeerden de camper en een uurtje later maakte we gebruik van de gratis shuttle naar the French Quarter.


Tijdens de rit vertelde de chauffeur over de stad en zagen we nog wat overgebleven schade aangericht door hurricane Katrina. Vlak Bij Jackson Square werden we afgezet. Op de camping hadden we een kaart meegekregen van de stad en werd ons verteld, vooral 's avonds, niet boven Bouronstreet te gaan wandelen vanwege de veiligheid. We struinden door de straatjes en zagen de mooiste gebouwen, leuke winkeltjes en heel veel restaurantjes. Op de camping hadden ze ons aangeraden te gaan eten bij Coop's Place.


Bij Coop's Place moesten onze ID laten ziet om binnen te komen, het is namelijk toegankelijk vanaf 21 jaar. Eenmaal binnen vroegen we ons af waar we in godsnaam terecht waren gekomen. Vervallen en oud, zoals het meeste in new Orleans. We werden aan de bar geplaatst en kregen water en een volgnummer. Het was er erg druk. Het restaurant heeft een aantal creoolse specialiteiten. Hoe later het werd, hoe groter de wachtrij buiten het restaurantje. Het is echt een aanrader!


Na het eten liepen we naar Frenchmanstreet. Deze straat staat bekend om zijn cafeetjes met live muziek en gratis toegang. Overal in de straten begonnen de mensen buiten op te treden, de auto's passeerden en de bandjes speelden vrolijk door en mensen begonnen te dansen. Wat een geweldige sfeer!! Tot nu toe was New Orleans ons perfect bevallen. Helaas vandaag geen tijd gehad voor musea en dergelijke te bezoeken maar dat stond op de planning voor morgen.


Omschrijving camping:

New Orleans West KOA
Prijs: US$43,74 incl. tax – back in – full hook-ups
Ligging:  Matig. Ligt best ver van New Orleans, ongeveer 30 a 45 minuutjes rijden. Omgeving is niet echt mooi en best arm.
Faciliteiten: Goed. Schone sanitaire voorzieningen. Wasfaciliteiten. Gratis wifi met goed bereik. Mooi maar kleinzwembadje. Alleen de picknicktafeltjes zijn dringend aan vervanging toe. Met een back in plaats heb je een net iets mooiere plaats met iets meer privacy en je staat tussen de bomen.
Bijzonderheden: 2x per dag een gratis shuttle naar de stad, om 09u00 en 17u00 en om 17:45 wordt je weer terug opgehaald. Prijsafspraak US$30 met United Cab taxi, Lyft of Uber.


Kosten:
- Bezoek plantage huizen US$15 per huis (bewoonde huizen hebben een planning, leegstaande huizen gelden als musea en zijn hele dag geopend)
- Tanken US$71,20
- Campground US$131,22 (incl. 10% koa korting)
- Toilet Chemicaliën US$14,36
- Eten bij Coop's Place US$19,65
- Fixed Price United Cab Taxi US$30

Afstand: 265 km

New Orleans

We startten weer bij Jackson Square en vanuit daar liepen we naar French Market. Dit is een hele grote markt met ontzettend veel sierraden, snuisterijen, lekkernijen en typische lokale gerechten. Het meeste wat er te koop wordt aangeboden wordt allemaal gemaakt door lokale kunstenaars en artiesten. Je vind de meest vreemde en bijzondere zaken zoals sierraden gemaakt van vorken en lepels, handgemaakte sierraden van stenen, schilderkunstenaars, maskers en noem maar op.


Het werd al gauw tijd om weer eens even iets lekkers te eten uit de typische lokale keuken. In Chartres St. Vind je een oud gebouw, Napoleon House, waar Napoleon vroeger ooit heeft verbleven. Dit is een restaurant waar je heerlijk kunt eten. We namen plaats in het gezellige tuintje en bestelde hun specialiteit, weliswaar Italiaans, Muffuletta. We lieten dit gezellige restaurantje weer achter ons en liepen verder in de richting van het aquarium. We kwamen in eens in een heel andere omgeving met hoge gebouwen, hotels en... twee shoppingmalls! De Riverwalk Shopping mall (dat is de grootste van de twee) is gelegen naast het Aquarium en de Mississippi river. Het is een outlet mall met leuke (merk) winkeltjes.


Op het pleintje voor het mall vonden we diverse xylofoons waar we op konden spelen.


Tijd om terug te gaan naar Frenchmenstreet voor wat live muziek. We liepen deze keer wat verder door in de straat en vonden een soort van patio vol met lichtjes en een marktje waar dat lokale kunstenaars en artiesten weer hun creaties aan het verkopen waren. Zo stond er een kraampje met sierraden gemaakt van ritsen, lampen gemaakt van oude filmcamera's, typmachines en dergelijke, erg bijzonder. Aangekomen bij het einde van de straat liepen we terug om een bar in te gaan. We vonden een bar waarbij de balcony bar ook geopend was en konden eindelijk eens op zo een leuk balkonnetje staan en uitkijken over de straat en alles wat er gaande was. Er begon zelfs een man kralenkettingen op het balkon te gooien. We kwamen weer in contact met leuke mensen, een vrouw was eigenaresse van een sigaren fabriekje op Decaturstreet waar men nog met de hand sigaren rollen. Het live bandje van gisteren stond weer te spelen op de hoek van de straat, we snelden ons naar beneden en stonden daarna met veel mensen samen om hen heen te dansen. Het was een geweldige, gemoedelijke sfeer! New Orleans is een geweldige stad vol kunstenaars en artiesten..


Kosten:
- Boodschappen US$91,65
- Lyft taxi heen US$23,00
- Uit eten bij Napoleon House US$39,96
- Lyft taxi terug US$20,00

New Orleans

Vandaag gingen we varen op een echte, oude Steampaddleboat over de Mississippi River. Voordat we aan boord gingen werd er eerst nog een foto gemaakt bij een houten roer.


Aan boord hadden we een mooi uitzicht over de rivier. De kapitein hield bij vertrek een praatje over de veiligheidsvoorschriften, de geschiedenis van de boot en wat er aan boord allemaal te vinden was zoals verschillende bars, lunchbuffet, souvenirwinkeltje en een jazzband. Ook mochten we een kijkje nemen in de machinekamer welke overigens erg indrukwekkend was. Er lagen boekjes klaar met uitleg over de werking van een stoomboot, vrij om mee te nemen.


Onze lunchshift was aangebroken. Er werden verschillende soorten kip geserveerd, rijst, bruine bonen, koolsla, macaroni met kaas, warme appelkruimeltaart en nog wat zoetigheden. Het smaakte heel goed. Ongeveer twee uurtjes later arriveerden we weer bij de stad en konden we door naar het volgende op de planning, Mardi Gras World.


Mardi Gras World ligt iets verder buiten French Quarter, ze kwamen ons met een gratis shuttleservice binnen 5 minuten nadat we hadden gebeld ophalen bij het aquarium, wat op wandelafstand was van de boot. Al snel waren we bij de ingang van Mardi Gras World. Als toegangstoken kregen we een kralenketting om. We werden een zaal binnen geleid waar we een film kregen te zien zouden krijgen over het ontstaan van Mardi Gras maar eerst was het tijd voor een verkleedpartijtje. Er hingen kostuums en hoedjes die we mochten opzetten zodat we leuke foto's konden maken. Daarna ging de film van start. Bij Mardi Gras hoort ook King's Cake waarvan we allemaal een stukje kregen. Volgens was het tijd om door te lopen naar het magazijn waar de echte Mardi Gras wagens en onderdelen stonden. Er werd uitgelegd hoe ze deze allemaal maken en hoe er met het materiaal word omgegaan om steeds alles te hergebruiken. 


Na de tour werden we weer teruggebracht naar de French Quarter en gingen we door naar het VooDoo museum. Het was een heel erg klein museum maar het gaf wel goed het beeld weer waar Voodoo vandaan kwam en hoe hiermee om werd en nog steeds wordt gegaan. Wanneer je van de ene bezienswaardigheid naar de ander loopt kom je onderweg veel live muziek en andere artiesten tegen, dat maakt deze stad zo ontzettend leuk.


Voor vandaag hadden we besloten eens lekker te gaan barbecueën op de camping. We namen de gratis shuttleservice van de camping om terug te keren.


Kosten:
- Gratis shuttleservice van de camping naar de stad
- Natchez Daytime dinner and cruise US$44 + taks per persoon (gereserveerd)
- Foto's Natchez US$40
- Intree Mardi Gras World US$20 per persoon (incl. Gratis shuttle - 4 mijl)
- Intree VooDoo Museum US$5 per persoon

New Orleans - Mobile

We reden naar Mobile over de scenic highway 90 langs de stranden van Gulfport en Biloxi. Hier en daar maakten we een stop aan de mooie stranden om even een hapje te eten en wat te drinken. We waren blij dat we hiervoor genoeg tijd hadden uitgetrokken om alles op ons gemak te doen. Uiteindelijk kwamen we in de vroege namiddag aan op de camping. De camping All About Relaxing RV Park ligt net voor het stadje Mobile. Omdat Mobile zelf niet heel erg interessant bleek te zijn bleven we lekker een dagje op de camping. Een plons in het zwembad, een boekje lezen, relaxen in een van de vele schommelstoelen, hangmatten, schommelbankjes hadden we ook wel verdiend.. Het was echt een unieke camping. We mochten gebruik maken van een grote gasbarbecue die aanwezig was bij de twee patio's. Vandaag waren we heerlijk tot rust gekomen na een paar drukke, indrukwekkende maar vooral gezellige dagen in New Orleans.


Omschrijving camping:
All About Relaxing RV Park
Prijs: US$42 incl. tax – premium back in – full hook-ups
Ligging:  Beetje afgelegen. 21 min rijden van Mobile, 30 min rijden naar Dauphin Island.
Faciliteiten: Zeer goed. Hele mooie en goed onderhouden campingplaatsen op grind met een betonplaats waar een mooi picknictafel op staat. Ze zijn net anderhalf jaar open. De camping is afgesloten met hekken waarvan je een privé code krijgt. Overal op de camping vind je hangmatten, schommelbankjes, schommelstoelen, spelletjes zoals reuze schaakbord, zakken en hoefijzer gooien, badminton net. Achter aan op de camping is er een klein maar mooi zwembad. Twee houten patio's met genoeg zitmogelijkheden. Een grote gezamenlijke vuurpit, een grote gezamenlijke gas-bbq. De sanitaire voorzieningen zijn erg huiselijk. Er zijn meerdere ruimtes met douche en toilet. Deze ruimtes zijn groot, schoon en erg mooi. Ook bieden ze wasfaciliteiten aan. Er is geen campingwinkeltje.


Bijzonderheden: Je wordt hartelijk verwelkomd, bij elke campingplaats staat een bord met 'welcome en de namen van de gasten' en als attentie krijgen je een lokaal gemaakte jam.


Kosten:
- Campground US$42

Afstand: 235 km

Mobile - Miramar Beach

Deze keer op weg naar de eerste strandbestemming van onze reis, Miramar Beach gelegen nabij Destin en aan de Golf van Mexico. De stranden gelegen aan de Golf van Mexico staan bekend om het blauwe zeewater en witte zandstranden. We reden weer over een scenic route, de hwy 98. Eerst nog even wat boodschapjes doen, tanken en weer door.


We reden door verschillende kleinere dorpjes en zagen hier en daar wat strand. Hoe dichter we bij Destin kwamen hoe surferachtiger de stadjes werden. Algauw zagen we hotels, resorts en campgrounds verschijnen. Vlak voordat we aan kwamen bij onze camping zagen we een groot winkel centrum opgebouwd als een dorpje, Destin Commons.


De camping werd duidelijk aangegeven met grote borden. Bij de ingang werden we meteen naar onze campingplaats gebracht. Hoe dichter we bij het strand wilde verblijven hoe duurder de campingplaats. Wij stonden op een beach rv site, op een minuut of twee wandelafstand van het strand. 


Op de website stond vermeld dat er een grill zou zijn, dit was niet het geval. Een werknemer heeft ons uiteindelijk zijn eigen grill weer geleend zodat we alsnog konden gaan barbecueën.
Goed en wel geïnstalleerd was het dan eindelijk tijd om het prachtige strand te gaan  bezoeken. Met een frisbee hebben we ons kostelijk vermaakt. Het was al wat later in de namiddag en begonnen zin te krijgen in de barbecue.


De avond was gevallen en een mooie sterrenhemel was verschenen. We besloten een wandeling te gaan maken op het strand. We zagen meerdere mensen rondwandelen met zaklampen en emmertjes. In eens zagen we iets voorbij schieten. We schenen er op met de zaklamp en het bleken krabbetjes te zijn. Aan een gezin dat voorbij liep vroegen we wat ze aan het vangen waren. Ze waren op krabbenjacht en hadden al een emmertje vol. Het strand zat vol grote en kleine gaten. Deze maakten de krabben om zich te verstoppen. De kinderen gingen de gaten uitgraven zodat de krab naar boven kwam om deze te vangen. We voegden ons bij het gezin en gingen samen verder op krabbenjacht. Het was een hele leuke en gezellige invulling van de avond. Eenmaal genoeg krabben te hebben gevangen lieten we ze terug vrij en keerden terug naar de camper. Het was al bijna 23 uur snachts en besloten ons bedje maar eens te gaan opzoeken. Morgen weer een hele nieuwe dag aan het strand.


De dag nadien gingen we eens lekker helemaal niets doen. Niet rijden, geen boodschappen, geen wasjes draaien.. alleen maar lekker uitrusten aan het strand en rondwandelen op de camping. Op het strand kwamen we het gezin van gisteravond weer tegen. Samen even lekker gezwommen in de zee en we gingen weer onze eigen weg. Natuurlijk mocht ook de barbecue weer niet ontbreken. Terwijl bereidden we ons voor op de volgende bestemming. Eastpoint, een stukje verder op aan de Golf van Mexico.


Omschrijving camping:
Camp Gulf
Prijs: US$140 excl. tax per nacht – back in beach rv site – full hook-ups / polsbandje voor waterglijbaan US$5 per persoon per dag of US$10 voor het hele verblijf. Het is wel een hele dure camping. Hoe dichter je bij het strand wil staan hoe duurder de nachtprijs.
Ligging: Goed. Heel mooi gelegen direct aan het witte zandstrand. Een minuutje op 10 rijden van het centrum van Destin.
Faciliteiten: Matig tot goed. Alles wat je nodig hebt is aanwezig. Twee winkeltjes, activities room, wasfaciliteiten, douches, toiletten, twee zwembaden, waterglijbaan, vrijvertje, speeltuin, direct aan het strand gelegen. Echter is alles niet even goed onderhouden en kan het allemaal wat schoner. Op de website staat dat er een grill op de campingplaats is maar dat is maar bij sommige plaatsen


Bijzonderheden: Je kunt u hier op het strand kamperen.


Kosten:
- Campground US$333
- Tanken US$66,24
- Boodschappen US$58

Afstand: 215 km

Miramar Beach - Eastpoint

Vandaag gingen we naar de laatste stop aan de Golf van Mexico, Eastpoint.


De eerste mooie stop was bij Panama City Beach. We konden hier van de hwy 98 afwijken naar de 30A. We reden door een prachtige strandwoonwijk met een erg mooi uitzicht op de zee. We parkeerden de camper langs het strand om even een hapje te eten. Daarna reden we door Panama City Beach zelf en ontdekten we een gezellige Pier Park. Vervolgens kwamen aan bij Panama City. Doordat hier een paar kleine stadjes bij elkaar lagen was het even ontzettend druk en kwamen we in een file terecht. Vervolgens kwamen we aan bij Mexico Beach. Weer een leuk strandstadje aan de prachtige blauwe golf van Mexico. Ook hier konden we de camper parkeren en een wandeling maken over het strand.


Voor dat we Eastpoint binnen reden, reden we eerst nog door het mooie en historische stadje Apalachicola wat bekend staat om zijn heerlijke verse visrestaurantjes. Vanaf Apalachicola reden we over een erg lange brug Eastpoint binnen. Bij deze brug vlogen veel pelikanen en kwamen erg dicht bij de camper. Eastpoint zelf is een erg klein en rustig plaatsje. Onze camping Coastline RV Resort was dan ook direct aan de hwy 98 gelegen. We stonden vooraan op de camping en hadden een prachtig uitzicht over de baai en St. George Island.

 

Na ingecheckt te hebben besloten we St. George Island en St. George State Park te gaan bezoeken. Om St. George Island te bereiken reden we over een nog langere brug dan de brug die Apalachicola met Eastpoint verbond. Op St. George Island konden we het Visitor Center,een vuurtoren en het bijbehorende museum bezoeken. We reden door naar het State Park. De witte zandstranden binnen dit State Park zijn gelegen aan de golf van Mexico en staan in de Top 10 van USA's mooiste stranden. Er was bijna niemand te bekennen, voldoende faciliteiten verspreid met douches, toiletten en zelfs verschillende paviljoens met grills. Aan de kant van de baai vonden we een mooi wandelpad dat startte op vlonders en doorliep in een zandpad. Er was hier veel wildlife spotten zoals dolfijnen, schildpadden, blauwe krabben, ongeveer een 300 vogelsoorten.


Na het State Park te hebben bezocht keerden we terug naar de camping. Onder een mooie sterrenhemel en aan een prachtige baai hebben de dag afgesloten met een barbecue.


Overzicht camping:
Coastline RV Resort
Prijs: US$63,35 excl. tax – back in site – Trier 1 – full hook-ups
Ligging:  Goed. Door een lange brug gescheiden van Apalachicola. Ongeveer een 15 minuutjes rijden van St. George Island (30min naasr St. George State Park). Gelegen aan hwy 98 en aan een baai.
Faciliteiten: Goed tot zeer goed. Je kunt er voor kiezen om op de campground te staan met hookup en enkel sanitaire voorzieningen. Of je kunt kiezen voor het resort met verharde staanplaatsen, goede sanitaire voorzieningen, clubhouse, fitness, zwembad met lift voor mindervaliden, wasfaciliteiten, picknicktafel en voor de eerste 3 triers een grill.


Kosten:
- campground US$63,35
- Boodschappen US$63,59
- St. George Island State Park US$6,00

Afstand: 190 km

Eastpoint - Ocala National Forest

De eerste stop was in Carrabelle waar 's werelds kleinste politiestation was gevestigd. Het was niet meer dan een telefooncel maar toch de moeite waard om eventjes te stoppen aangezien dat dit blijkbaar een erg bekende bezienswaardigheid is.


De rit begon mooi, langs de zee en door mooie bossen. Daarna reden we door verschillende kleine stadjes waar verder niets te zien of doen was. Pas in Chiefland, na ruim 3,5 uur rijden, kwamen we weer een Walmart tegen. Aangezien het weer tijd was voor een stop zijn we naar binnen gegaan. We zaten nog aardig op schema en zouden na een goed half uur rijden arriveren bij de camping. 


Bij de ingang van Juniper Springs Recreational Area moesten we ons melden, inchecken voor de camping en kregen we een plattegrondje mee. Onze pull thru plaats was vlak bij sanitaire  voorzieningen. Nadat we ons plaatsje hadden gevonden gingen we naar Juniper Springs. Daar aangekomen troffen we een hele mooie blauwe Spring en een huisje met een waterrad. In de Spring zwommen allemaal kleine visjes die even kennis kwamen maken door heel zachtjes aan onze benen en tenen te knabbelen. Er waren diverse patio's, picknicktafels, bbq grills, en er was zelfs een heel klein winkeltje. In het huisje met het waterrad vonden we meer informatie over de geschiedenis van de recreational area. Tijdens de eerste wereld oorlog werd dit opgebouwd en het begin was gemaakt.


Bij Fern Hammock Springs konden we vanaf een brugje goed alligators en schildpadden spotten. Ook bubbelde het water hier omhoog. We hebben verschillende schildpadden gezien en één alligator die lekker lag te genieten in het zonnetje. We volgenden een ander pad terug naar onze campingplaats. De stoeltjes en tafel plaatsen we buiten en gingen gezellig wat kletsen en lezen midden in de mooie natuur. De beren waren in dit bos heel erg actief dus we moesten strikt de voorwaarden opvolgen vooral in verband met het eten. Op ons tafeltje hadden we wat snackjes gezet. Geen beer kwam ons eten weghalen maar een schattig vogeltje kwam ineens naast mij op de grond zitten. We konden het niet laten het vogeltje een klein stukje van een cracker te geven. Met als gevolg dat het vogeltje later terug kwam en een cracker van het tafeltje af pikte en er snel weer vandoor ging.


Het begon al aardig donker te worden, en hoe donkerder het werd hoe meer van die rare knipperende lichtjes we rondom ons heen zagen vliegen. Dit was de eerste keer dat we tussen de vuurvliegjes zaten. Wat was dat mooi!


Omschrijving camping:
Juniper Springs Recreational Area Campground
Prijs: US$21,00 excl. tax – pull thru – geen hook ups
Ligging:  Zeer goed. Hele mooie camping midden in de natuur en vlakbij twee prachtige Springs.
Faciliteiten: Zeer goed (voor een bos camping). Elke campingplaats heeft een verhard stuk om de camper te parkeren en een onverhardstuk met picknicktafel, grill en vuurring. Toiletten en douches aanwezig.


Bijzonderheden: Er zijn veel alligators en beren in het bos.


Kosten:
- Campground US$23,10
- Boodschappen US$23,32
- Tanken US$80,08 (Niet alle tankstations in dit gebied accepteren meastro (debit)kaarten. De eerst volgende is Exxon in SopChoppy)

Afstand: 374 km

Ocala National Forest - Tomoka State Park

Het was een uurtje rijden naar Tomoka State Park. Na het inchecken bezochten we onze prachtig campingplaats midden in de natuur. De camping zelf was off road maar hier en daar in het park waren asfalt wegen, met name bij de intree en bij Tomoka Outpost, het campingwinkeltje.


We besloten Daytona te gaan verkennen. Bij het uitrijden van het park stelden we de ranger nog wat vragen over de wildlife en de omgeving hier. We kregen nog een plattegrondje en een overzicht mee met alle slangen die hier zijn. Hij raadde ons aan zeker ook Bulow Creek State Park en Gamble Roger State Park te gaan bezoeken.


In Daytona brachten we eerst een bezoekje aan het Visitor Center. Omdat we erg graag dolfijnen wilden zien namen we telefonisch contact met Watersports Inlet bij Ponce Leon Lighthouse voor een eco tour. De resevering stond voor morgenmiddag om 14:00 uur. Nu op naar het strand. We parkeerden de camper vlak langs het strand en wandelde over het strand richting de pier en vanuit daar de boardwalk op waar de hotels, winkeltjes, restaurantjes en zelfs een klein pretparkje was gelegen. Dit was nou echt een goed voorbeeld van vergane glorie. De Ocean Walk zag er dan nog het modernst uit. Hier vonden we dan ook het Bubba Gump restaurant. Ook vonden we een erg leuk strandrestaurantje/tiki bar, Ocean Deck. Elke avond was er live muziek.


Daytona Boardwalk en Pier was niet zo groot dus na een paar uurtjes gingen we terug naar de camping. We hadden ons eigen State Park nog niet eens bezocht.


Tomoka State Park was geen breed maar wel een lang park. We reden daarom met de camper het park rond. Eerst even naar de Tomoka Outpost. Deze is mooi gelegen aan de rivier waar regelmatig dolfijnen en lamantijnen te zien zijn. Op de schommelstoelen namen we plaats en genoten we van het uitzicht. Ook bestond hier de mogelijkheid om kano's en kayakken huren of een tour reserveren. Overal in het park vonden we paviljoens met picknicktafels en grills. Bij het grootste paviljoen hingen ook netten voor volleybal of badminton. Aan het einde van het park stond het standbeeld van Tomokie en was een klein rots- en zandstrandje. Het park was erg mooi maar we moesten wel oppassen voor de vele slangen die hier leven. Bij Tomokie vonden we al één slang, een kleine, gele ratslang. Deze komt hier het meeste voor en is niet giftig. Verder waren er geen beren maar wasberen in dit park. We keerden terug naar onze campingplaats en gingen ons installeren. Natuurlijk was het nu weer tijd om de barbecue aan te doen en de genieten van onze avond.


Omschrijving camping:
Tomoka State Park Campground
Prijs: US$24,00 excl. tax – back in – water en electriciteit (per nacht)
Ligging:  Zeer goed. Hele mooie camping midden in de natuur gelegen aan de Halifax River. Twee andere State Parks erg dicht bij. 20 min rijden naar Daytona Beach.
Faciliteiten: Goed. Elke campingplaats heeft een picknicktafel en vuurring met grill. Er is aansluiting op water en stroom. Er is één gezamelijk dumpstation bij de ingang van de camping. Schone toiletten en ruime douches aanwezig. Zelfs wasfaciliteiten, één wasmachine en één droger. Overal in het park paviljoens met picknicktafels en grills. Kano en kayakverhuur. Winkeltje.


Bijzonderheden: Er zijn regelmatig dolfijnen en lamantijnen te zien bij het winkeltje. Lamantijnen verblijven enkel in de winterperiode tot half maart ongeveer. Slecht tot geen internet/telefoon verbinding

 

Kosten:
- Campground US$87,70 incl. tax voor 3 nachten
- Parkeerkosten Daytona Beachfront US$16 voor hele dag (auto's betalen US$8)
- Uiteten bij Bubba Gump US$32,97 (themarestaurant van Forrest Gump)

Afstand: 95 km

Verblijf Tomoka en Dolphin Eco Tour

Vandaag werden we voor onze eco tour verwacht om 13:30. We maakten onder weg een korte stop om te tanken en arriveerden veel te vroeg zodat we ook Ponce de leon Ilet lighthouse konden bezoeken met het bijbehorende souvenirwinkeltje.


Bij het maken van de reservering voor de tour had ik aangegeven dat we reden met een 25ft motorhome en vroeg of er voldoende parkeermogelijkheden voor ons zouden zijn. De man had gezegd hier zorg voor de dragen. Ook al waren we te vroeg aangekomen, de man zag ons arriveren en hielp ons meteen naar een parkeerplaats. De meeste grote plaatsen zijn voor auto's met boten of is een RV niet toegestaan, net zoals bij lighthouse pointe park.


Om 13:30 was het tijd om ons aan te melden en de tour te betalen. De tour zou 90 minuutjes duren met een 15 min stop op Shell Island om mooie schelpen en zanddollars te zoeken. We waren nog geen 5 minuten vertrokken en zagen al meteen dolfijnen. Wat geweldig! We voerden naar verschillende plekken maar vonden helaas geen manatees. Wel hebben we veel verschillende dolfijnen gezien, zelfs een moederdolfijn met haar kleintje. Wat bijzonder! Het was een hele mooie, zonnige en drukke dag. Aangekomen op Shell Island waren helaas de mooiste schelpen al weg. Iedereen hier aan de kust lijkt wel een boot of waterscooter te bezitten. Het was een geweldige tour en hebben we er echt van genoten.

 

Terug aan wal besloten we de Sugar Mill Botanic Gardens op te zoeken. De tuin is vrij toegankelijk. In de tuin vonden we ruines van een hele oude suikerfabriek. Verder waren er verschillende soorten tuintjes te vinden zoals vlindertuin, kruidentuin en dergelijke. Ook was er een stukje met uit stenen gehouwen dino's. Het verhaal hiervan is dat men hier vroeger hier een amusementspark bij wilden maken. Maar in de jaren 30 was hier nog niet veel animo voor en zijn de plannen niet door gegaan. Deze dino's zijn er nog van overgebleven.


We wisten dat vlak bij de camping ook een Celtic Festival was bij de Rockefeller Gardens. Voordat we terugkeerden naar de camping ging we hier een kijkje nemen. De intree was US$5 per persoon en het zou duren tot 19:00 uur. Er hing een leuk sfeertje. Er waren veel kraampjes met typische Keltische spulletjes, typische gerechten, diverse podia met optreden en typische Keltische spelen werden getoond.


Kosten:
- Tanken US$74,00
- Dolphin & Manatee Tour US$25 per persoon + tax
- Celtic Festival US$5 per persoon

Afstand: 80 km

Bezoek diverse State Parks

Vandaag gingen we diverse State Parks bezoeken. Op advies van de Ranger van Tomoka startten we bij Bulow Creek State Park. Dit park staat bekend om de prachtige 'Fairchild Oak Tree'. Een hele oude boom waarvan ze denken dat deze wel 2000 jaar oud is. Deze boom heeft verschillende orkanen, bosbranden, oorlogen en dergelijke overleefd.


Het volgende park was Bulow Plantation Historic Site State Park. Dit park ligt aan een rivier, een goede lokatie om te gaan vissen. Een kort wandelpad van 1/4 mijl bracht ons naar de overblijfselen van een oude Sugar Mill Plantation. Deze suikerfabriek is destijds vermoedelijk afgebrand door Seminole Indianen nadat ze verdreven zouden worden naar reservaten. Voorheen hadden ze met deze indianenstam een goede ruilafspraak van goederen. Vlak bij zagen we een huisje waarin diverse items ten toon werden gesteld die men vroeger gebruikte in de fabriek. Ook vonden we nog een bordje dat aanwees dat hier vroeger slavenhuisjes hadden gestaan. Er was echter niets meer van over. Wat nu de ingang is van het park, een gezamenlijk paviljoen, stond vroeger het plantagehuis van de familie die deze fabriek runde.


Via Flagler Beach reden we naar Gamble Rogers State Park. Het strand van Flagler Beach zag meer geel/rood en er was geen lifeguard.

 

Aangekomen bij Gamble Rogers State Park zagen we aan de linkerkant de camping en aan de rechterkant de ingang van het park. De Ranger vertelde ons dat Hurricane Matthew in oktober 2016 een heel stuk van het park had verwoest en dat ze nu bezig waren om alles weer op te bouwen. Het park was hierdoor niet volledig begaanbaar. We parkeerden de camper en gingen aan de rivier zitten. Er was veel kans om hier lamantijnen, dolfijnen, blauwe krab, twee soorten schildpadden en veel verschillende vogels te spotten. Om ons heen waren ze inderdaad bezig met nieuwe paviljoens op te maken.


North Peninsula S.P. is een klein State Park met een hele lange wandeltocht van wel 21 mijl. Ook perfect om te vissen. Wel wordt men hier gewaarschuwd voor alligators. De andere kant van het park grenst aan het strand, het verlengde stuk van Flagler Beach. Het enige wildlife dat we hier hebben gespot waren kleine krabbetjes met één hele kleine en één hele grote schaar.


Aangekomen op de camping reden we door naar Tomoka Outpost voor een lekker ijsje en nog even te genieten op een schommelstoel met uitzicht op de Tomoka River. Dit was dan onze laatste dag van het 'echte'  kamperen.


Kosten:
- Gamble Rogers State Park US$5,00 (tevens geldig voor intree North Peninsula S.P.)

Afstand: 80 km

Tomoka State Park - Disney World

We keken er heel erg naar uit om de Disney Parken te bezoeken. We hadden maar twee dagen en de keuzen tussen de parken is erg groot. Er zijn twee waterparken en vier Disney parken. We besloten de eerste dag Animal Kingdom te bezoeken en de tweede en tevens volle dag naar Magic Kingdom te gaan. 


Rond 10 uur arriveerden we bij Fort Wilderness. Bij de ingang werd ons paspoort gecontroleerd en werden we afgevinkt op de aankomstlijst van die dag. We reden door naar het volgende hokje waar we ons konden registeren. Bij dat huisje kregen we alle informatie over de camping en de shuttlebussen. De camping is zo ontzettend groot dat ze deze hebben verdeeld in kleuren en settlements waartussen de bussen pendelen. De wachttijd op de bussen bedroeg doorgaans niet meer dan 15 minuten. Eenmaal ons plekje gevonden snelden we naar de shuttlebus die ons terug naar de Outpost zou brengen waar het begin punt is van de camping en vanaf waar de bussen vertrekken richting de parken. Bij het registreren hadden we een armband meegekregen. Op deze armband stond alle persoonlijke informatie. Hiermee hadden we toegang tot de faciliteiten van de camping, toegang tot de parken waarvoor we kaartjes hadden gekocht en we konden zelfs alle aankopen doen met de armband wanneer we onze creditcard gegevens activeerden.


Animal Kingdom is een park gecombineerd tussen een dierentuin en een pretpark. We hebben er een safari gedaan tussen de dieren maar ook een spannende rit in een achtbaan in de wereld van de Yeti. Het was een relatief klein park die we binnen enkele uren hadden gezien. We wandelden door verschillende werelddelen zoals Azië, Afrika, USA, Dinowereld. De shows die werden gegeven waren zeker de moeite waard en ongelooflijk mooi. Zo zagen we de show van The Lion King – The Circle of Life en Finding Nemo. Rond 17:00 uur hadden we het park wel gezien en alles gedaan wat we wilden doen. Onze vrienden die we hadden ontmoet bij Savannah zouden ons rond 18:00 uur komen ophalen om uit eten te gaan. Normaal zouden we Disney Springs gaan bezoeken maar dit aanbod konden we natuurlijk niet afslaan. De kans dat we deze geweldige mensen nog eens zouden gaan terug zien is minimaal, dus nu van genieten.


Omschrijving camping:
Walt Disney Fort Wilderness Campground
Prijs: US$97,00 excl. tax – back in – full hook up
Ligging: Goed. Wel wat verder weg van de parken en van Orlando stad zelf. Er rijden bussen door Disney naar alle parken en resorts waarvan je gratis gebruik kunt maken. Ook de boot naar Magic Kingdom is gratis. De camping is zo groot dat hier zelfs gratis bussen rijden om je van je standplaats naar bijvoorbeeld het zwembad te brengen. De camping ligt in een bebost gebied.
Faciliteiten: Matig/Goed. De camping is zodanig groot dat je de bus nodig hebt om naar de faciliteiten te gaan. Per loop (soms per twee) heb je één faciliteitenhuisje. Bij onze loop (1800) hadden we één huisje met een paar wasmachines, vier toiletten bij de vrouwen, 2 toiletten voor de mannen en een urinoir en drie douches per geslacht. Wanneer je een beetje verder in de loop zit is de afstand redelijk groot naar de sanitaire voorzieningen. Er is full hook up aanwezig, pull thru en back in. Picknicktafeltje en grill. Op de camping zijn er twee grote zwembaden met glijbanen. Speeltuinen. Er worden veel acitiviteiten georganiseerd. Je kunt er pony rijen. Vissen. Kayak, fiets, kano, boten verhuur. Sportvelden, joggingpaden, (zeer goede) Wi-Fi, ATM, Café/restaurant Pioneer Hall


Bijzonderheden: Binnen de camping en tussen de parken rijden gratis bussen en varen gratis boten.


Kosten:
- Campground US$97,00 excl. tax per nacht
- Intree Walt Disney World fixed twee dagen US$211,94

Afstand: 140 km

Disney World

Magic Kingdom staat niet alleen bekend als het grootste en mooiste park van Disney World maar ook als het drukste park. Vandaag zouden we een volledige dag hebben om hier te besteden. We stonden op tijd op, namen de bus naar de boot, en de boot naar Magic Kingdom.


Wanneer we arriveerden leek het allemaal echt op Disneyland Parijs. De entree, mainstreet.. Maar eenmaal verder het park in ontdekten we het plein van Belle (Belle en het Beest), attracties van Ariël de kleine Zeemeermin, Winny the Pooh land, en nog zo veel meer andere (voor ons nieuwe) attracties, en dat alleen nog maar in Fantasyland. We besloten als eerste de attracties te nemen die we in Parijs niet hebben. De poppen, effecten, beelden.. alles was zo ongelooflijk mooi gemaakt dat sommige poppen net echt leken. We kwamen er achter dat we gratis fastpassen konden nemen bij de kiosk. We gingen eens kijken maar de meeste tijden waarvoor je je kon aanmelden waren pas laat in de middag of in de avond. We gingen door zonder deze fastpassen omdat we van te voren niet wisten waar we gingen zijn en we niet de hele dag wilde plannen rondom de tijdstippen van de fastpass.


De dag vloog voorbij. De ene attractie nog mooier en leuker dan de andere. 'S middags om 15:00 uur konden we genieten van een mooie parade en 's avonds om 21:00 uur begon de spectaculaire Wishes show met voorwerk en muziek. Om 21:45 sloot het park met een prachtige lichtshow op het kasteel in vorm van een voorleesverhaaltje waarin vrijwel alle bekende sprookjes voorbij kwamen. Dit was prachtig om te zien en werd afgesloten met nog een laatste knal voorwerk. Hiermee voelde het echt alsof we deze dag als een sprookjesdroom hadden beleefd. Disney World is erg duur maar Magic Kingdom vonden we zeker zijn intree waard. We waren blij dat we dit eens hadden kunnen ervaren. En inderdaad.. weer een droom die werkelijkheid was geworden.

Orlando - Amsterdam

Ja, dat was het dan. Het einde van de vakantie was aangebroken. De camping van Disney is gelukkig niet ver van het station van Cruise America. We moesten de camper voor 11:00 uur inleveren dus konden nog enigszins een beetje uitslapen voordat we alles definitief moesten gaan inpakken en opruimen. Ook moest natuurlijk de camper veegschoon gemaakt worden, kasten volledig geleegd, zwarte en grijze tank legen, water weer aanvullen..


Rond 09:30 vertrokken we dan richting Cruise America. Met een dubbel gevoel gingen we op weg. Dag camping, dag Disney World, dag eekhoorntjes..


Aangekomen bij Cruise America parkeerden we de camper en gingen ons binnen melden. We moesten eerst even de camper volledig leeg maken van onze bagage alvorens de controle uitgevoerd kon worden. Dit duurde echter maar een minuut of 10 voordat we hoorden dat de camper in orde was en we de borg teruggestort zouden gaan krijgen. Vanuit Cruise America werd een taxi voor ons gebeld om naar de luchthaven te gaan. Binnen een kwartiertje stond de taxi voor ons klaar.


20 Minuten later stonden we op de luchthaven, dat was rond 12:30 uur. Aangezien onze vlucht pas zou vertrekken om 18:35 en normaal gesproken 4 uur van te voren inchecken pas mogelijk is hadden we heel wat tijd om te overbruggen op de luchthaven. Verrassend genoeg is deze tijd best snel voorbij gegaan. We zochten een plekje om te eten. Lazen rustig een boekje. Bekeken wat foto's van de vakantie. Na het inleveren van de koffers en het inchecken gingen we door naar de security check. Redelijk snel hadden we de controle gehad en liepen naar de trein. Met de trein gingen we naar de juiste vertrekterminal, gingen daar nog wat eten en wachten tot dat we konden gaan boarden.


We hadden nu eerst een vlucht van 2,5 uur naar Detroit waar we moesten overstappen naar de vlucht naar Amsterdam. Dit was werkelijk waar de makkelijkste transit die ik ooit heb gehad. We kwamen aan bij nummer 37 en vertrokken weer vanaf 46. Dit was drie minuutjes wandelen in dezelfde terminal en aan de zelfde kant. De koffers waren doorgelabeld tot aan Amsterdam.


Nu hadden we nog een nachtvlucht voor de boeg van ongeveer 7,5 uur. We kregen nog een avondmaal geserveerd en daarna gingen alle lichten uit zodat de mensen konden slapen. Het was een prettige en redelijk rustige vlucht. De vakantie was nu officieel ten einde gekomen.


Kosten:
- Taxi US$40 (excl. fooi) (prijsafspraak tussen Cruise America en het taxibedrijf)

Afstand: 20 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties