Vertrek naar Havana

Dag 1 Amsterdam – Havana

Onze reis begint op Amsterdam Schiphol. Waar we met z’n 3e verzamelen met ons (veel te veel!) bagage. We zijn al online ingecheckt voor onze rechtstreekse KLM vlucht, dus we hoeven enkel nog maar onze bagage af te leveren. Na een kleine vertraging mogen we het vliegtuig instappen, op naar een avontuur.

Zo’n 10 uur later landen we in het zonnige Havana. We lopen door wat hokjes waar we onze toeristenkaart moeten laten zien. De strenge mevrouw bestempelt de toeristenkaarten en geeft deze weer terug. We weten dat we deze goed moeten bewaren want deze moet op de terugreis weer ingeleverd worden. Onze handbagage gaat door een erg oude scanner. Even verderop zitten 2 zusters aan een tafeltje, waarschijnlijk met de vraag of je verzekerd bent. Hier waren wij op voorbereid en we hebben een verklaring van onze zorgverzekeraar meegenomen. We worden niet uitgekozen en hoeven deze dus niet te laten zien. De luchthaven en het apparatuur ziet er allemaal erg eenvoudig uit, de eerste indrukken van deze ‘’andere wereld’’. Onze koffers komen vrij snel op de bagageband en we kunnen snel vertrekken. 

We worden opgewacht in de aankomsthal door Mario van Daiquiri Tours. Op de luchthaven kan je geld omwisselen en dit is ook raadzaam om te doen, aangezien dit in Nederland nog geen optie was. Een klap van de hitte komt ons tegemoet en we zijn officieel in Havana, oftewel; Habana! Mario vervoert ons en onze overdreven veel bagage naar ons hotel. Gelukkig spreekt Mario goed Engels want we krijgen al veel tips van hem mee. Zo vertelt hij dat het raadzaam is om meteen eieren, melk en brood mee te nemen wanneer je dit ziet. Dit is erg schaars omdat het veel opgekocht wordt door restaurants. Na een rit worden we afgezet bij Hotel Telegrafo. Een eenvoudig hotel met een erg fijne ligging. We zijn moe van de reis maar starten onze vakantie toch echt nog met een cocktail Mojito; proost! 

- Hotel: Telegrafo
- Wifi aanwezig voor 1CUC per uur 
 
 

Vrije dag in Havana

Na een goed ontbijt in ons hotel worden we opgehaald voor een Classic Car Tour. Dit is ontzettend leuk om te doen want deze auto’s rijden veel rond in Cuba. We zitten met z’n 3e achterin en onze gids zit voorin. We worden langs vele highlights gereden en krijgen leuke en goede uitleg over Havana. Het wordt ons al snel duidelijk dat de geschiedenis in Cuba erg belangrijk is en dat dit nog erg leeft. Havana is al zo’n 500 jaar oud maar de gebouwen zijn in uitstekende staat. 

Na de tour vraagt ze waar we afgezet willen worden en we kunnen lopend Havana gaan ontdekken. Er is veel gezelligheid en sierlijke straatjes waar we door wandelen. We lopen naar Cathedral Square en besluiten om een kaart van de stad te kopen en ons zo wegwijs te maken. In Nederland hebben we de app ‘’Duo Lingo’’ op onze telefoon geïnstalleerd waardoor we al wat Spaans hebben kunnen oefenen. Roxanne vraagt in het Spaans of er een stadskaart is en deze rekenen we trots af. Met onze stadskaart lopen we naar Plaza Vieja. We lunchen hier bij Café Bohemia.

Via O’Reilly straat wandelen we naar Musea de la Revolución. We besluiten om deze niet van binnen te bekijken omdat we meer van de stad willen zien. Het blijkt wel een indrukwekkend museum te zijn omdat de revolutie natuurlijk zo belangrijk is geweest in Cuba. Het museum staat tegenover de kustlijn van Havana. Hier komen in de avond de Cubanen heen om te gezellig te eten, dansen, kletsen. Van onze gids hadden we het advies gekregen om een drankje te doen in Parque Central Hotel. Dit moet een geweldig uitzicht hebben over het water van Havana. Helaas was dit net dicht vanwege een bruiloft toen wij daar wilde kijken. 

Na een kijkje genomen te hebben bij El Capitolio besluiten we te gaan douchen en omkleden voor het avondeten. Van Mario hadden we de tip gekregen om te eten bij Los Nardos en dit was een goed advies. We kregen veel en lekker eten voor een erg goede prijs. In de avond hebben we nog het bekende drankje Daiquiri gedronken, bij de favoriete bar van de schrijver Hemmingway; La Floridita. 
Het wordt ons al snel duidelijk dat de mensen in Cuba ontzettend vriendelijk en open zijn. Het temperament, de levensvreugde en hartelijkheid werkt aanstekelijk en we beseffen ons dat we écht op vakantie zijn!

- Hotel: Telegrafo

 

Camper ophalen en rijden naar Soroa

Rond 10 uur worden we opgehaald bij ons hotel door Daiquiri Tours. Na 20 minuten rijden arriveren we bij het verhuurstation van Havana. Het verhuurstation zit bij een hotel waar ook een bar aanwezig is voor koffie en een mini market voor hoognodige boodschappen. We worden erg hartelijk ontvangen. Na een uitleg van de camper hebben we het Engelse contact getekend en; vamos! 

Mario (inmiddels is zijn bijnaam SuperMario geworden) leidt ons nog even de weg naar een grotere ‘’supermarkt’’ waar we boodschappen kunnen doen. Het valt ons meteen op hoe leeg de winkel is; vooral alcohol en hoognodige boodschappen zijn aanwezig. Ook zijn de boodschappen erg prijzig. We merken gelijk het bekijks met de camper op de parkeerplaats, mensen willen er zelfs mee op de foto! Na de camper ingeladen te hebben en de offline GPS aangeslingerd te hebben kunnen we op weg naar Soroa. 

De camper rijdt heel fijn, het is een diesel en een automaat. Er is veel paard en wagen op de weg en ook staan veel mensen langs de kant te liften, of fruit te verkopen. Aangekomen in Soroa kijken we onze ogen uit hoe groen het hier is. We parkeren bij onze eerste campingplaats wat een vakantiepark lijkt te zijn. Onze tuinset staat voor onze camper en hier hebben we onze 1e ‘’camperblieker’’ al; Antonio. Hij blijkt een muzikant te zijn en we raken aan de praat. Met half Engels, half Spaans en wat handen en voeten werk kom je een heel eind. Hij eet een vrucht wat je uit de bomen kunt plukken genaamd ‘’Tamarindo’’. Hij laat zien waar we die kunnen plukken en we hebben er weer een ervaring bij. 

In de avond eten we helaas bij een vies restaurant naast het vakantiepark en besluiten we toch nog (wederom) een Mojito te drinken bij het zwembad. We gaan vroeg slapen.

- Camping: Villa Soroa
- Boodschappen : 80CUC 
- Mojito: 3x 3CUC 
- Diner: 41 CUC
 
Afstand: 76 km

Soroa en Las Terrazas

We ontwaken in onze camper en besluiten om 9:30 uur op weg te gaan naar Las Terrazas. Met onze camper natuurlijk. Helaas komen we al snel tot de ontdekking dat je in Cuba geen afslag moet missen want je wordt compleet omgeleid. Toch heeft dit ook wat en we rijden door de bergen met leuke dorpjes. Wij kijken onze ogen uit.. en de inwoners ook! Erg grappig om te zien; als we aan komen rijden met de camper staan mensen even stil, kijken met grote ogen, vervolgens met nóg grotere ogen als ze zien wie de camper bestuurt. 

Uiteindelijk komen we bij de slagboom/ingang van Las Terrazas. We rekenen 2CUC entree per persoon af en mogen doorrijden. De entree voor de Banos San Juan is 10CUC per persoon. Aangekomen in Las Terrazas kunnen we heel makkelijk de camper parkeren. Er is namelijk een grote lege zandplek waar ook bussen kunnen parkeren. We lopen even de heuvel verder op naar hotel Moka. Hier heb je een prachtig uitzicht over het stadje/dorpje en is tevens een goed startpunt voor verschillende wandelingen. Ongelooflijk om het contrast te zien met het drukke en bebouwde Havana. Het is hier erg groen en rustig; op nog geen uur rijden van de grote stad. 

We lopen de heuvel af en besluiten met de camper naar Banos San Juan te rijden, dit is lopend namelijk te ver in combinatie met de tijd die we hebben. Het is hier erg mooi en je kunt merken dat het zondag is; Cubaanse families zijn hier samen om te zwemmen, drinken, BBQ en vooral plezier maken. 

We rijden terug en kopen onderweg 2 kokosnoten langs de kant van de weg. We lopen nog even naar het boothuis want we willen graag de Canopy tour doen. Roxanne is bang voor hoogtes maar besluit toch met Marjolein mee te gaan; dapper! ? Er zijn 6 platforms van maximaal 25M hoog. Uniek om dit te doen door dit prachtige gebied. 

Als we teruglopen naar onze camper komen we tot de ontdekking dat er iets loshangt onder de camper; de hendel van de grijze watertank (douchewater). Ook hier merk je weer hoe behulpzaam de Cubanen zijn want als we onder de camper willen kruipen worden we al geholpen door 6 Cubanen. We rijden terug via de snelweg en tanken hier. We bezoeken nog even de watervallen van Soroa (3CUC entree PP). Het is 250M lopen met veel trappen. We drinken daar rum uit een kokosnoot. Wanneer we terug willen lopen worden we begeleid door de ‘’barman’’ en raken aan de praat met zijn amigos, paar meter verderop. Hier worden Patatas voor ons gemaakt en we hebben weer een steengoed gesprek gevoerd via Google Translate Offline. 

In de avond hebben we een kamer gehuurd voor 2 uur om te douchen (5CUC PP). Ook wisselen we nog wat Euro’s om en Marjolein bakt wentelteefjes. 

- Camping: Villa Soroa
- Canopy Tour 17CUC PP
 
Afstand: 20 km

Vallei de Viñales

Goedemorgen! We openen onze camper en worden gelijk verblind door een shiny gouden ketting. Onze eerste ‘’camperblieker’’ van de dag is een feit. Een grote stoere kerel om te zien en we geven hem een rondleiding door onze casa. Na het ontbijt besluiten we onze route te beginnen naar Vinales. 

Hier maken we een grote fout welke we deze reis niet meer gaan maken; we besluiten namelijk om de route bovenlangs door de bergen te nemen. Onder het mom van ‘’weer eens wat anders en dan zien we ook wat’’. Het is inderdaad een erg mooie en avontuurlijke weg, maar een veel te slechte weg. Te veel gaten en we doen er veel te lang over. We komen onder andere door de dorpjes ‘’Bahia Honda’’ en ‘’La Palma’’. Leuk om te zien!

Wanneer we aankomen in het resort Vinales worden we gelijk weer verrast met een prachtig uitzicht. We zijn voor onze reis voorbereid over de campingplekken. De plekken zouden vooral meer iets van een parkeerplaats weg hebben dan een echte campingplek zoals wij Europeanen gewend zijn. Toch zijn we wederom enthousiast over onze campingplek. Het is een mooie plek onder de bomen met goede water en stroomaansluiting. Het hotel beschikt over eigen monteurs welke ons komen helpen omdat de stang van de watertank af is gebroken. Hij laat ons zien dat we deze toch nog kunnen openen, op een net wat andere manier. Ook doet de stroom het niet en intussen marcheren er weer 6 Cubanen in onze camper om het op te lossen. Het bleek dat wij de schakelaar om hadden gegooid toen we onze tuinset weer achterin hadden geladen. We willen de monteurs bedanken voor hun inspanning door wat fooi te geven maar dit nemen ze absoluut niet aan. 

We besluiten om de rest van de middag aan het zwembad te liggen en de ruige camperrit even te laten landen. In de avond bestellen we een taxi en we worden afgezet in het dorpje bij restaurant El Meridiano. Voor nog geen 49CUC in totaal drinken we (te) veel cocktails en eten we erg goed. Een tip wat je daar moet eten; La Ropa Vieja. Heel erg lekker! We besluiten om nog even onze dansmoves te laten zien in de lokale salsa tent (entree 1CUC PP). 

Camping: La Ermita
Salsa tent entree: 1CUC PP
49 liter benzine voor 49CUC.
 
Afstand: 110 km

Vrije dag in Viñales

Onze dag begint iets trager dan normaal door de spierpijn van de salsalessen de avond ervoor ;). 
Bij de receptie van het hotel regelen we een prive tour door Vinales met gids. We worden met een hoop toeters en bellen (letterlijk) opgehaald door een classic car en hier begint onze dag. Met onze gids en de grappige chauffeur gaan we alle hoogtepunten van Vinales af. 

We beginnen bij de Indian grot waar we een boottochtje over de rivier San Vicente van 400 meter maken. Daarna worden we naar de tabaksboer en koffieplantage gereden. Hier krijgen we eerst uitleg hoe de koffie wordt gemaakt en wanneer we de koffie proeven wordt ons al snel duidelijk waarom veel Cubanen maagklachten hebben. Hierna krijgen we een Casa de Tobaco te zien; hier hangt de tabak droog. Dan krijgen we eindelijk uitleg hoe de sigaren gemaakt worden en mogen we deze ook zelf maken! Natuurlijk moeten we deze ook even uitproberen en tot onze verbazing hoest niemand de longen uit zijn lijf. Dit komt waarschijnlijk omdat er nog geen teer in zit. Funfact: je hebt een goede sigaar als de as er zeker 2CM op blijft zitten wanneer je ‘m rookt. Tot slot proeven we nog even de echte rum uit Vinales. Deze rum mag niet buiten Vinales verkocht worden en is erg lekker! 

We rijden door naar de beschilderde muur van Vinales. Hier zijn restanten van de meteoriet in terecht gekomen en de beschildering staat voor de evolutie van Ammonieten tot Homo Sapiens. Onderweg komen we veel boerderijen tegen met daken van palmbladeren en grote mogotes. Vinales heeft een erg koloniale uitstraling wat ons erg aantrekt. We rijden door naar hotel Jazmines waar je naar zeggen het mooiste uitzicht hebt. Het is een groen landschap met een eeuwenoude geschiedenis. Het is mooi om te zien hoe de mensen juist gebruik weet te maken van alles wat de natuur hen daar biedt. Vinales is een van onze hoogtepunten van deze reis geweest en mag je absoluut niet missen!

We worden afgezet voor onze lunch en wandelen daarna terug naar ons resort. Het zwembad lacht ons tegemoet en voor we het weten liggen we erin. We besluiten een sandwich te eten en een kamer te huren (25CUC totaal). Achteraf gezien een goede beslissing want dit was één van de laatste keren dat we een kamer konden huren om te douchen.

- Camping: La Ermita
- Privetour met gids (45CUC PP incl lunch en alle entree)
 

Playa Larga

We beginnen onze dag met een fantastisch ontbijt bij het hotel (5CUC PP). We hebben een lange rijdag voor de boeg en besluiten vroeg te vertrekken en vooral een goede weg te nemen. Het meeste willen we over de Autopista rijden. We zijn al even onderweg en het gaat ons eigenlijk allemaal voor de wind. Wanneer de camper uit zichzelf trager begint te rijden stoppen we even. We vermoeden dat de camper oververhit is. We vervolgen onze weg maar al snel trillen we heen en weer en Marjolein ziet in de rechterspiegel een band kapot klappen; KLAPBAND. 

We staan in de middle of nowhere en het is te merken dat het buiten 34 graden is. We bellen SuperMario en die legt uit dat er een krik en een reserveband in de camper aanwezig is. Aangezien wij alle 3 geen camper kunnen opkrikken houdt Marjolein een auto aan en de 1e de beste stopt om ons te helpen. Ook hier merk je hoe open en toegankelijk de mensen zijn. Wanneer iémand pech heeft langs de weg stoppen ze allemaal voor elkaar en bieden ze hulp. Als je ooit een klapband moet krijgen dan is misschien Cuba wel de beste plek. We zijn na een half uur weer op de weg met een nieuwe band. 

Na 8 uur rijden komen we in Playa Larga aan. Dit plekje maakt onze hele dag weer goed. Het is een toeristisch plaatsje aan de varkensbaai en staat bekend om de goede duiklocaties. Playa Larga was samen met Playa Giron een van de twee stranden die door de Amerikaanse troepen werden aangevallen. We hebben weer een prachtige campingplek áán het strand. 

In de avond eten we bij het buffet van het resort en raken we aan de praat met wat lokale mensen. Ook zijn er veel Duitsers. In de avond wordt er live muziek gemaakt en salsa gedanst. Deze mensen kunnen echt goed dansen en wij Europeanen zijn er maar een lachertje bij. Overigens hebben we hier onze lekkerste Pina Colada óóit gedronken. We gaan veel te laat slapen maar hebben wel een fantastische avond gehad!

- Camping: Villa Playa Larga
- 38,43 liter benzine voor 38,43CUC
 
Afstand: 360 km

Cienfuegos via Playa Giron

Onze dag begint erg goed wanneer we ons ontbijt nuttigen bij het strand waar we de avond ervoor onze cocktails hebben genuttigd. We besluiten om via Playa Giron naar Cienfuegos te rijden. In Playa Giron staat Museo Giron welke we graag willen bekijken. Helaas is deze dicht door restauratie. We stoppen nog bij het stand van Giron en hier genieten we even van de helderblauwe zee. We kunnen zo met onze camper het strand oprijden en dit levert mooie kiekjes op. Onwerkelijk om te weten dat hier een enorme invasie van de Amerikaanse CIA heeft plaatsgevonden. Het is hier nu erg rustig en we zwaaien wat lokale mensen uit wanneer we weer wegrijden met onze camper. 

De weg wordt slechter en slechter en we besluiten een alternatieve route te nemen. Een prachtige kustweg, helaas helemaal rood door de doodgereden krabben die hier over willen steken. We zijn op weg naar Cienfuegos, wat ook wel ‘’parel van het Zuiden’’ wordt genoemd. Het is een havenstad en als Cuba een Parijs had dan was dit het wel. Berry Moré heeft zelf een liedje gemaakt over deze stad, we zijn dus erg benieuwd.

We komen tegen de avond aan bij het hotel en dit is de eerste camperplaats die wat tegenvalt. Het is op de parkeerplaats voor het hotel. We weten niet of we nu nog eerlijk kunnen oordelen omdat we zo verwend zijn met de prachtige plekken die we al hebben gehad. 

Even later is het donker en nemen we een taxi naar de stad. De receptionist van het hotel belt een familielid die een taxi bezit. Er komt een kleine Cubaan aanrijden die ons met zijn stoere bak naar het stadje vervoert. Onderweg willen we ons raam dichtmaken maar dit gaat niet zomaar. Hij moet zijn auto langs de kant van de weg zetten en met wat gerommel wordt het raam dichtgemaakt. We moeten hier eigenlijk wel weer heel hard om lachen, typisch Cuba. We besluiten zijn telefoonnummer te charteren zodat we zeker een taxi hebben voor de terugweg. Als dat maar goed gaat.

We eten bij Dona Norah want dat staat goed aangeschreven. Het begint te regenen en hierdoor zien we niet het echte mooie van Cienfuegos. Na het eten bellen we onze taxi en binnen 5 minuten rijdt hij ons terug naar de camper. Het is raadzaam om een taxi te bellen want er staan geen lantaarnpalen langs de kant van de weg. Als je de weg niet weet is dit levensgevaarlijk.

- Camping: Hotel Faro Luna
- Restaurant: Dona Nora
- 48,95 liter benzine voor 48,95CUC
 
Afstand: 97 km

Trinidad

Na wederom een smakelijk ontbijt vertrekken we, iets later dan gepland, richting Trinidad. Ons plan vandaag is om onderweg te stoppen voor een tour in de Guanaroca Lagoon en vervolgens via El Nicho en Topes de Colantes naar Trinidad te rijden. 

5 minuten van onze camperplaats verwijderd worden we al gestopt door onze offline navigatie. De Guanaroca Lagoon is gelegen aan onze rechterhand. De entree is 10CUC PP en we krijgen als tip mee om ons goed met anti-muggen spray in te spuiten. Helaas is dit al een ritueel geworden van ons want de muggen zijn erg aanwezig deze reis. We wandelen door een stuk bos waar we uitkomen bij een meer. Hier liggen roeiboten te wachten in het water welke ons het meer op vaart. Een local roeit de boot en vertelt dat hij dit zo’n 4 keer op een dag doet. Dit is zo’n 4 kilometer roeien per dag (!!). Even verderop in het water zitten een heleboel roze Flamingo’s. Het is erg leuk om te zien maar we komen niet te dichtbij voor de diertjes. Het is raadzaam om dit zo vroeg mogelijk op de dag te doen aangezien het erg heet is. We varen hierdoor al snel terug.  

Na wat rondvraag wordt het ons snel duidelijk dat we de weg naar El Nicho moeten overslaan. Dit zou met de camper te gevaarlijk zijn. Op weg naar Topes de Colantes besluit onze camper er mee te stoppen. We staan midden op een berg, bijna in bocht. De handrem alleen houdt het niet en we moeten hard de rem in drukken. Roxanne, de heldin, weet de camper midden op de berg om te draaien en Moniek en Marjolein houden het verkeer tegen. Dit was even peentjes zweten. We rijden de berg af en nemen de alternatieve route en rijden via de kust naar Trinidad. 

Eenmaal aangekomen in Trinidad komen we in een práchtig resort. Onze camper heeft een mooi uitzicht over Trinidad en we gaan een kijkje nemen bij het zwembad. Hier is een bruiloft gaande; een Duits meisje trouwt met een Cubaan. Het is heel erg leuk om te zien en 1 voor 1 vragen de Cubanen of we zin hebben om mee te dansen. Na wat cocktails besluiten we om pasta te maken in de camper en een potje rummikub te spelen. In de avond maken we ons klaar om naar de disco in de grotten te gaan, dit is een geweldige avond!

- Camping: Hotel Las Cuevas
- Entree Guanaroca Lagoon: 10CUC PP
- Restaurant: Dona Norah
- Entree disco: 5CUC PP 
 
Afstand: 80 km

Vrije dag Trinidad

Vandaag ontbijten we in Trinidad omdat het opstaan nogal moeizaam gaat. Laten we het erop houden dat de Cubanen wel van een feestje houden! ? Het is een ontzettend hete dag en we trekken erop uit. 

We lopen de 505 jaar oude stad binnen welke bekend staat om de koloniale architectuur. De huizen hebben alle kleuren van de regenboog en ook paard en wagen zijn hier, net als in heel Cuba, weer erg populair. Je loopt al snel Plaza Mayor op, dit is een erg mooi en centraal plein. Er wordt muziek gemaakt en vanaf hier kun je zo de pastelkleurige kerk bezoeken. Deze is erg bekend en voor maar 1 CUC per persoon kun je deze van binnen beklimmen. Het loont een prachtig uitzicht over de stad. Trek wel goede schoenen aan als je Trinidad bezoekt want de stad heeft originele keienstraten. 

Het valt ons op dat dit het 1e stadje is in Cuba waar de excursies je echt om de oren vliegen. Overal vragen mensen of je een excursie wilt doen. Natuurlijk is dit overal ter wereld, maar nu viel het op omdat dit in de rest van Cuba niet zo is. We raken aan de praat met 2 Canadezen, eigenlijk vooral door onze muggenbulten. We vallen hiermee op. 

De stad heeft 2 banken waarvan 1 met een pinautomaat. We wandelen hiernaartoe maar helaas zit er geen geld in de pinautomaat. Overigens doet de ING pas van Marjolein het tot nu toe nog nergens in Cuba. Zij is dus erg blij dat Roxanne en Moniek allebei Rabobank hebben. Toch moet je ook geluk hebben, want de pas van Roxanne doet het weer net wat vaker dan die van Moniek. Ach, wat kunnen we zeggen; Cuba. 

Toch zijn we ook weer erg fan van dit stadje en zijn tot de conclusie gekomen dat deze ook absoluut niet overgeslagen mag worden in je reis naar dit geweldige land. 

We gaan terug naar het hotel en schuiven aan bij het buffet in het hotel. Het is erg aan te raden om hier te eten want dit is erg lekker en je hebt een ruime keuze. In de avond genieten we van de geweldige animatie show ;). 

- Camping: Hotel Las Cuevas
 

Cayo Santa Maria via Sancti Spiritus

Vandaag rijden we van Trinidad naar Cayo Santa maria via Sancti Spiritus. Het belooft een mooie route te zijn. Na een ontbijt bij het resort en de watertank weer te hebben gevuld rijden we aan. 

We zijn al even onderweg als we bijna in het centrum van Sancti Spiritus aankomen. De offline navigatie leidt ons echter via een smal straatje en eer dat we door hebben dat dit met de camper geen goed idee is, is het te laat. We kunnen niet meer keren en moeten het straatje wel uit. Wat we nog niet hebben gezien is dat het asfalt aan het einde van het straatje flink verhoogd is waardoor het een soort van hele hoge stoeprand vormt. Het lukt ons niet om hierover heen te rijden. We rijden iets naar achter en rijden het achterlicht eraf. We krijgen veel bekijks met de camper en ons geklungel en we krijgen wederom hulp aangeboden. Een meneer duwt zijn rijbewijs in de handen van Marjolein en we besluiten hem het te laten proberen. Hij geeft al zijn eigendommen (tasje, sleutel en portomonnee) aan Marjolein en stapt de camper in. Roxanne zit naast hem en laat hem zien hoe de camper werkt. Een automaat is hem namelijk onbekend. Het verkeer wordt tegengehouden en hij rijd een flink stuk naar achter het straatje in. Marjolein, die intussen buiten staat met nog steeds al zijn eigendommen denkt dat hij achteruit het straatje uit probeert te gaan. Niks is minder waar, hij neemt een enorme aanloop met de camper en rijdt met volle vaart over de verhoging heen. Marjolein dacht dat de gehele onderkant van de camper eronder uit zou vallen maar de camper blijft ongedeerd. We bedanken de meneer met 5CUC en hij vindt het fantastisch. We rijden Sancti Spiritus in waar een groot plein is. Hier kun je de camper parkeren. We lopen het stadje even in om te pinnen en koffie te halen en vervolgen onze weg verder naar Cayo Santa Maria. 

We komen aan bij een tolweg waar we 2CUC betalen en er is 1 weg die naar Cayo Santa Maria gelegd is. Dit is een enorm gave en mooie weg om te rijden want aan beide kanten van de camper heb je water. Je rijd dus letterlijk over water heen. Wanneer we aankomen in Cayo Santa Maria is het erg onduidelijk waar we heen moeten want we hebben een alternatief hotel aangeboden gekregen omdat Las Brujas aan het renoveren is. Uiteindelijk blijkt dat we op de parkeerplaats van het winkelcentrum moeten staan, bij hotel Las Salinas. Het is hier erg leeg en onvriendelijk en we besluiten al snel dat we hier maar 1 nacht verblijven. 

In de avond eten we wat bij het winkelcentrum en wanneer we naar de camper lopen om te gaan slapen gaat Marjolein op een slang staan. Haar gegil heeft Cayo Santa Maria weer lekker wakker geschud. 

- Camping: Las Salinas Plaza & Spa Hotel
- Tolweg Cayo Santa Maria: 2CUC per voertuig
- 38,43 liter benzine voor 38,43CUC
 
Afstand: 200 km

Santa Clara

Omdat we eigenlijk vrij snel weg willen uit Cayo Santa Maria vertrekken we in de ochtend naar Santa Clara. We ontbijten in het winkelcentrum en rijden weg. We besluiten om de banden van de camper nog op te pompen bij het benzinestation. Waarschijnlijk moet dit er grappig uit hebben gezien want er duiken alweer 6 Cubanen op om dit van ons over te nemen. Wederom dankbaar rijden we weg en vervolgen we onze weg. Onderweg rijdt Roxanne en zij ziet voor zich al de auto’s uitwijken voor iets. Een losgeslagen paard met kar komt onze kant op en Roxanne gooit de camper net op tijd naar rechts waardoor het paard ons niet raakt. Er rennen een heleboel mensen achter het paard aan. Opgelucht rijden we verder en komen we aan bij ons resort. We zijn blij weer in de Cubaanse groene sferen te zijn in plaats van de stenen sfeerloze gebouwen in Cayo Santa Maria. We checken in en lunchen bij het zwembad met een heerlijke cocktail. In de avond doen we spelletjes bij de bar en het zwembad en het personeel wilt graag mee spelen. Toen bleek Yahtzee in een andere taal uitleggen toch wel lastiger als we dachten. 

- Camping: Villa La Granjita
- Tolweg Cayo Santa Maria: 2CUC per voertuig

 
Afstand: 100 km

Vrije dag Santa Clara

Vandaag gaan we op pad; Santa Clara ontdekken. We zijn erg benieuwd naar deze stad. Santa Clara is namelijk erg beroemd om een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis; de laatste gevechten van de bekende Che Guevara vonden hier plaats en dit was het einde van de dictatuur. 

We bestellen een taxi en vragen of hij onderweg even kan stoppen zodat wij kunnen pinnen. Eenmaal bij de pinautomaat, waar overigens een lange rij staat, kunnen wij geen van alle pinnen. Zelfs Roxanne, die de gehele weg heeft kunnen pinnen, krijgt geen geld uit de automaat. We rijden naar een andere bank maar ook daar hebben we geen geluk. Het blijk dat Maestro momenteel geen contact kan maken met de pinautomaten. We laten onze dag niet verpesten en gaan toch de stad in. 

We beginnen bij het beroemde monument wat geweid is aan Che Guevara. Het is een enorm groot standbeeld, hier is ook zijn mausoleum. Er is een ruimte waar spullen liggen van hem en waar dingen verteld worden. Dit allen is erg indrukwekkend om te zien. Hij is een echte held in Cuba. 

Helaas begint het wat te regenen maar we willen nog verder de stad in. Onderweg komen we bij een pinautomaat en hier krijgen we ook daadwerkelijk geld uit. Wat een opluchting! De pinautomaat is net achter Parque Leonci Vidal. Een mooi plein midden in de stad. 

Roxanne wilt nog graag de Tren Blindado monument zien en we stippelen weer een route uit met onze stadskaart. Onderweg raakt Marjolein weer bevriend met een straathond en deze wandelt de rest van de middag gezellig mee. Het begint te regenen en de hond schuilt gezellig met ons mee. 

Ook bekijken we ook nog ‘’Estatua Che y Nino’’. Een standbeeld van Che met een kindje. Het beeld is levensecht en wanneer je dichtbij staat zie je in het beeld allerlei kleinere beeldjes verwerkt. Onderweg komen we per toeval nog een Nederlands echtpaar tegen die we in het vliegtuig hebben ontmoet. Zij verblijven de laatste paar nachten in hetzelfde resort als ons en we kletsen wat bij.

Wanneer we alle hoogtepunten van Santa Clara hebben gezien is het tijd om terug naar de camping te keren. 

Camping: Villa La Granjita
 

Camper inleveren in Havana en rijden naar Varadero

Vandaag is het de dag dat we afscheid moeten nemen van onze camper. Moniek is wat ziek geworden en Roxanne en Marjolein zullen de weg verder rijden. Het is een flink stuk rijden dus we zijn op tijd weg. Een enorme regenbui symboliseert ons verdrietige gevoel van de laatste dag met de camper.

Na 5 uur rijden we Havana in en kunnen we de camper inleveren. Omdat we door de camperreis heen 3 wieldoppen zijn verloren, het achterlicht stuk hebben gereden en de hendel van de watertank kapot is moeten we nog even een schadeformulier op laten maken. Gelukkig zijn we No Risk verzekerd via ANWB Verzekeren. Dit zullen we ook iedereen aanraden aangezien de wegen echt een stuk slechter zijn in Cuba. 

Met een privé transfer worden we naar Varadero gebracht. Varadero is het meer exclusieve deel van Cuba en hier staan alle grote All-Inclusive resorts. Het wordt beschouwd als het mooiste strand ter wereld.

Onderweg stoppen we nog even bij het kantoor van Daiquiri tours. Hier zien we mooie projecten die ze aan het ontwikkelen zijn en praten we bij met het personeel over onze reis.

Het is nog een flinke rit naar Varadero maar tegen het avondeten arriveren we er eindelijk. We stappen een grote lobby binnen en we willen inchecken. De receptioniste legt ons uit dat we naar een ander deel van het resort worden gebracht. Nietsvermoedend stappen we in het golfkarretje en komen we bij het Sanctuary gedeelte uit, adults only. We worden hartelijk ontvangen met champagne en worden geïnformeerd dat we VIP zijn en 3 nachten in een suite zullen verblijven. We krijgen een persoonlijke butler en onze mond valt open. Wat een luxe en wat een enorm contrast met de rest van onze reis. Een suite met kingsize bed, bubbelbad, uitzicht op een zwembad en een a la carte restaurant. Laat het chillen maar beginnen!

We hebben niet veel tijd om lang verbaasd te zijn want er is al een plekje voor ons gereserveerd in het lobster restaurant. Hier dineren we heerlijk en proosten we op onze laatste dagen. 

- Resort: Sanctuary at Grand Memories Varadero
- Ongeveer 35 liter benzine voor 35CUC
 
Afstand: 285 km

Vrije dagen in Varadero

De dagen in het All-Inclusive resort kunnen we samenvatten met 1 woord; fantastisch!
Een enorm groot resort waar we heerlijk hebben kunnen ontspannen na onze camperreis. We zijn het er wel over eens dat 3 nachten genoeg is maar we hebben intens genoten! Een privé strand en continu mensen die vragen of je iets nodig hebt en op je wenken bediend worden. 

Het resort is best ver gelegen van het centrum van Varadero. We hebben elke dag heerlijk vertoeft aan het zwembad en het strand, genoten van de lekkerste cocktails. De avonden sloten we af met prachtige shows en een drankje en een dansje in de Cuban bar.
 

Vertrek Havana, aankomst Amsterdam

Helaas is de dag van de terugvlucht aangebroken. Een enorm lange dag. Gelukkig heeft onze butler lunchpakketjes voor ons klaargemaakt welke we in de bus transfer naar Havana kunnen nuttigen. Ook worden onze koffers opgehaald bij de kamer.

We checken het resort uit en onze bus rijdt voor die ons naar Havana brengt. De bus haalt meerdere mensen op bij meerdere resorts. In de bus leren 2 Nederlandse jongens kennen waar we gezellig mee aan de praat raken en onze vakantie ervaringen delen. Enorm leuk om te horen hoe andere het Cuba hebben ervaren. Één ding is zeker; Cuba is anders dan al het andere in de wereld en wij vinden het fantastisch! 

Eenmaal aangekomen op de luchthaven hoeven we weer alleen onze bagage af te droppen omdat we ons al online hebben ingecheckt. Er staat een mega lange rij voor de paspoort controle maar het  gaat vrij vlot. Na de paspoortcontrole is er letterlijk niets meer op een paar winkeltjes en restaurantje na. We kunnen snel boarden en stappen een groot en mooi vliegtuig van KLM in. Dit vliegtuig is volgens mij net iets nieuwer dan het toestel op de heenweg en we zijn blij met onze beenruimte. Per toeval zitten de 2 Nederlandse jongens voor ons en het wordt al bij al een gezellige reis waar we eigenlijk een beetje tegenop zagen. 

Met een hoop regen worden we ontvangen in Nederland. Helaas, het zit erop. Maar wat een leuke reis hebben wij met z’n 3e mogen maken. We zijn het erover eens dat we allemaal nog een keer terug willen keren naar het unieke Cuba!
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties