Over de route

Zie jij een camperreis door Europa wel zitten? Boek dan onze rondreis ‘16-daagse camperreis bourgonsich Toscane’ en dompel je onder in een andere cultuur heel dicht bij huis! Wij regelen de vluchten en de camper en jij bepaalt zelf je route en tempo.

 

Bang om iets te missen? Wij hebben een routesuggestie toegevoegd aan deze reis. Deze voorbeeldroute doet de belangrijkste highlights van je bestemming aan. Lees snel verder om erachter te komen hoe een camperreis door Europa eruit kan zien!

 

Tip: geen enkel continent kent zoveel verscheidenheid in culturen, gebruiken en talen als Europa. Lees je voor vertrek in over de gebruiken en gewoontes van jouw bestemming, zodat jij onbezorgd kunt genieten van een andere cultuur!  

Bologna

Je camperreis door Italië begint in Bologna. Na vlucht haal je de camper op en kan het genieten beginnen! In deze stad is zo ontzettend veel te zien, daar moet je de tijd voor nemen. Je verblijft de eerste 2 nachten in de buurt van het centrum zodat je de stad echt kunt ervaren. Houd jij van lekker eten en in het bijzonder heerlijke pasta? Dan kun jij in het culinaire Bologna je hart ophalen.

PASTA BOLOGNESE 

In Bologna werd de wereldwijd bekende bolognesesaus uitgevonden. Je eet de saus officieel gezien met verse tagliatelle en niet met spaghetti zoals wij dat vaak doen. Bologna heeft als bijnaam ‘La Grassa’ wat betekent ‘de vette stad’. Dit heeft er mee te maken dat je hier ontzettend lekker kunt eten en de kans is dan ook groot dat je een paar kilo zwaarder bent wanneer je weer huiswaarts gaat. Gevulde tortellini’s of tortelloni’s, boterige gnocchi en de verrukkelijke lasagne zijn gerechten welke niet onbekend zijn in de keuken van Bologna. Naast deze bekende pastasoorten kun je ook een bezoek brengen aan één van de salumeria’s waar je salumi en andere streekproducten kunt kopen. Salumi zijn de Italiaanse vleeswaren. Wij krijgen al trek! Jij ook?

BIJNAMEN VAN BOLOGNA

Naast de bijnaam ‘La Grassa’ zijn er nog een aantal bijnamen voor deze stad, waaronder ‘La Rossa’. De rode stad! Dit komt met name doordat Bologna een stad is met aanzienlijk veel rode daken en gebouwen. 

Naast deze twee bijzondere bijnamen kennen we nog ‘La Dotta’ wat staat voor de geleerde stad en daarnaast nog ‘La Turrita’ of ook wel de getorende stad.

LE DUE TORRI 

Je wandelt door Via San Vitale en dan arriveer je bij de twee torens van Bologna ‘Le due torri’. Ze worden als symbool gezien van Bologna. Beide torens staan scheef en het zijn overblijfselen uit een periode in de middeleeuwen. Er staan nog ongeveer 21 torens in Bologna. De Asinelli toren en de Garisenda toren zijn hiervan het meest opvallend. Wil je graag één van de torens gaan bezoeken, dan kan dat. Houd er rekening mee dat je ongeveer 500 traptreden verder bent, wanneer je bij het fenomenale uitzichtpunt bent.

PIAZZA MAGGIORE

Een klein stukje wandelen vanaf de twee torens ligt Piazza Maggiore. Het is het belangrijkste plein en daarmee ook het hart van de stad. Aan dit plein liggen een aantal bijzondere en imposante gebouwen, namelijk; Palazzo dei Banchi, de Sint-Petroniusbasiliek, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio en Palazzo del Podestà met de Torre dell’Arengo.

 

De Sint-Petroniusbasiliek in het Italiaans ‘Basilica di San Petronio’ genoemd, wordt als hoofdkerk van de stad gezien. Het is niet de belangrijkste kerk in Bologna, want dat is namelijk Cattedrale Metropolitana di San Pietro.

PALAZZO POGGI

Pallazo Poggi is de oudste, nog functionerende universiteit van Europa. Deze universiteit is opgericht in 1088 en wordt nog steeds gebruikt als het hoofdgebouw van de universiteit. In dit hoofdgebouw vind je onder andere het kantoor van de rector, de universiteitsbibliotheek en de museumcollectie van terug.

VIA PESCHERIE VECCHIE

Wanneer je na een dag de stad hebt verkend en wat honger begint te krijgen, dan raden we je aan om Via Pescherie Vecchie te bezoeken. Dit smalle straatje bestaat uit zaakjes waar je streekproducten kunt kopen en heerlijke gerechten kunt bestellen om deze te nuttigen met een lekker glas wijn aan één van de kleine tafeltjes. Dit maakt je bezoek aan Bologna helemaal af!

CAMPERREIS BOLOGNA  

Een aanrader om met je camper te overnachten is Camping Città di Bologna. Het is een typische stadscamping met een gunstige ligging ten opzichte van de snelweg en is een goed vertrekpunt voor een bezoek aan Bologna. Je kunt de stad namelijk makkelijk gaan verkennen door de bus te nemen welke vertrekt bij de ingang van de camping. 

 

Geniet van La Grassa! 

 

Florence

Je camperreis brengt je verder naar het zuiden, naar het prachtige Florence! In Florence is zoveel te zien en te ontdekken. Het bekijken van bekende kunststukken, wijnproeverijen, de bekende brug Ponte Vecchio met al zijn gevestigde juweliers of een wandeling richting Forte di Belvedere; deze stad heeft voor ieder wat wils en gaat jou verrassen!

SANTA MARIA DEL FIORE 

Begin je ontdekkingsreis door de stad bij de Santa Maria del Fiore. De majestueuze koepel kun je bijna overal zien, waar je ook bent in de stad. Santa Maria del Fiore heeft prachtige gedetailleerde muren en versieringen aan de buitenkant van het gebouw. Dit maakt het dat je deze fantastische kathedraal wilt gaan zien. 


Naast de kathedraal staat een enorme toren en deze toren is met eenzelfde marmerpatroon bekleed als de kathedraal. Dit is Campanile di Giotto. Je kan deze toren beklimmen met hetzelfde ticket waar je ook de andere gebouwen mee kunt bezoeken. Zet je schrap, wan t het zij 414 treden welke je naar de top van de toren brengen. Het wordt vaak als alternatief genomen, wanneer je geen toegang hebt kunnen krijgen om de Duomo te beklimmen.


De koepel welke recht tegenover Santa Maria del Fiore staat heeft het ‘Baptisterium’. In Nederland noemen we het ook de ‘doopkoepel’. Deze doopkoepel heeft ontzettend mooie deuren en deze zijn alleen al de moeite waard om even goed te bekijken. In deze koepel vind je een altaar, wat banken en de graftombe van paus John XXIII terug. Verder is de koepel vrijwel leeg. Dat maakt niet dat dit gebouw saai is, want er is ongelooflijk veel over te vertellen. Wil je meer weten, dan raden we je een rondleiding door ene gids aan. 


Duomo is het derde onderdeel van de Santa Maria del Fiore welke je kan bezoeken. Het is de gigantische stop bovenop de kathedraal. Je kunt deze koepel via een zijingang beklimmen. Wanneer je naar boven loopt kun je de gedetailleerde plafondschilderingen goed en van dichtbij zien. Vanaf het balkon ga je via ongelijke trappen naar de buitenkant van de kathedraal. Als je het eindpunt hebt bereikt heb je een geweldig uitzicht over Florence. Het beklimmen van de Duomo is zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt van je bezoek aan Florence.

 

Een bezoek aan de Santa Maria del Fiore kathedraal is gratis, maar wil je ook het Campanile di Giotto, Baptisterium en de Duomo bezoeken? Dan heb je tickets nodig. Er staat altijd een, voor het oog uitziend, lange rij vanwege de gratis toegang, maar je zult merken dat dat vrij vlot gaat. Breng je een bezoek aan alle onderdelen van de kathedraal, koop je tickets dan op tijd, want er mogen per dag maar een x-aantal bezoekers binnen en je wilt dit niet missen. Ben je van plan om de Duomo te beklikken, dan adviseren we je om dit dagen van tevoren de tickets hiervoor aan te schaffen. Dit kan alleen ter plekke worden gereserveerd.

PONTE VECCHIO 

Je volgende stop is bekendste brug van Italië, dan hebben we het natuurlijk over de Ponte Vecchio. Op deze brug zijn ontzettend veel juwelierszaken gevestigd. Vroeger zaten er alleen maar slagers gevestigd in de winkels, maar vanwege de ongelooflijke stank van afval waar burgers last van hadden tijdens een wandeling over de brug, is er besloten dat zij moesten worden vervangen door juweliers. Wat ons betreft heb je het mooiste uitzicht over de brug vanuit de brug die naast de Ponte Vecchio loopt.

FORTE DI BELVEDERE 

Op je tweede dag in Florence bezoek je Forte di Belvedere. Vanaf dit punt krijg je een mooi uitzicht over Florence te zien. Forte di Belvedere ligt dichtbij de Boboli tuinen. Je kunt dus verschillende bezienswaardigheden op één dag combineren tijdens je stadsbezoek. Wanneer je eenmaal boven bent en even wilt uitrusten, kun je heerlijk geniet van een lekker kopje koffie of een goed glas wijn met het spectaculaire uitzicht op Florence.

KUNST IN FLORENCE 

Onder veel reizigers staat Florence bekend als de stad waar enorm veel schitterende musea te bezoeken zijn. Dat is niet heel gek, want het bekendste museum is namelijk Galleria del’Accademia. Wanneer het je nog niets zegt, gaat er waarschijnlijk een lampje branden als we vertellen dat het schilderij van Michelangelo ‘De David’ hier het pronkstuk is. Het is een 5 meter hoog kunstwerk met de afbeelding van de Bijbelse held, David. Galleria del’Accademia is een wat kleiner museum, dus je loopt hier vrij snel doorheen. 

 

Naast Galleria del’Accademia kun je nog meer kunst bewonderen in Pallazo Vecchio. Hier hangen onbetaalbare kunstwerken en vind je er prachtige plafondschilderingen. 

 

Krijg je maar geen genoeg van al het moois wat Florence te bieden heeft, breng dan ook eens een bezoek aan het Uffizi museum. Hier vind je een geweldige kunstcollectie van onschatbare parels van de allergrootste kunstenaars. Het bekendste werk welke je hier kan vinden is ‘de geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli. 

 

‘Attenti al lupo’ is een kunstwerk wat in de buitenlucht bewonderd kan worden en betekent niks meer dan ‘Pas op voor de wolven’. Je komt dittegen wanneer je door het centrum loopt. Dit zijn 100 wolven welke voor het Pitti paleis en het weeshuis staan opgesteld. Zij worden gezien als de beschermengelen van het paleis en het weeshuis. Erg indrukwekkend wanneer je dit plein bezoekt en een mooie bijkomstigheid is dat wanneer je richting de Duomo loopt via het smalle straatje, je een prachtige foto kan maken van Duomo. 

 

WIJNPROEVERIJ

Heb je nog tijd over of heb je de stad na je eerste dag voldoende kunnen verkennen, dan is een wijnproeverij een leuk alternatief. Je bevindt je in de regio van de Chianti en je kunt hier dagtochten boeken inclusief heerlijk eten en goede wijnen. Zeker een aanrader!

 

 

Afstand: 110 km

Siena

Ongeveer anderhalf uur verder naar het zuiden kom je aan in de parel van de Toscaanse heuvels, Siena. De middeleeuwse historie is hier bewaard gebleven en daardoor wordt het door velen als mooiste stad van Toscane genoemd. Piazza del Campo is het bekende plein midden in Siena, maar de kleine straatjes en steegjes om dit plein heen, maken het om verliefd te worden op deze stad. Reis je met de camper door Toscane, dan mag je dit fantastische plekje niet overslaan! 

PIAZZA DEL CAMPO

‘Il Campo’ is Siena’s kloppende hart. Het is een oud Romeins marktplein, waar je gezellige restaurantjes en terrasjes aantreft. Wanneer je goed om je heen kijkt, kun je zelfs verborgen terrasjes vinden. 

 

Je kunt er ook voor kiezen om plaats te nemen op de opvallende bestrating en hier een zelf gekochte versnapering te nuttigen. In de zomer zit dit plein vol met toeristen en is het zeer vermakelijk om hier eens even uit te rusten van alle indrukken van deze stad. 

PALAZZO PUBBLICO EN MUSEO CIVICO 

Het imposante Palazzo Pubblico is het stadhuis van Siena, waaraan ook het meest opvallende gebouw ligt, namelijk Torre del Mangia. Een toren van 102 meter hoog en deze toren zie je al van verre boven de stad uitsteken. Naast het Palazzo Pubblico ligt het bekendste museum van Siena ‘Museo Civico’. Kunstliefhebbers kunnen hier werken bewonderen van onder andere Simone Martini, Spinello Aretino en Ambrogio Lorenzetti. 

 

DUOMO SIENA 

Wat ons betreft het mooiste gebouw van Siena, dat is de Duomo. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw. Hoewel de achterkant is gebouwd uit wit en zwart marmer, is de voorkant gemaakt van roze en groene stenen. Als je voor de Duomo staat en je kijkt naar het glas in lood, zie je ‘De laatste avondmaal’ afgebeeld staan. Het is een prachtig gebouw en je kunt er niet omheen als je Siena bezoekt. 

 

ORTO BOTANICO 

Achter Piazza Sant Agostino ligt de botanische tuin Orto Botanico. De tuin is maar liefst 25.000 vierkante meter groot en hoort bij de Universiteit van Siena. In de botanische tuin kun je ook een middeleeuwse Fontijn terug vinden genaamd Fonte al Pino. 

 

CAMPERREIS SIENA 

Twee kilometer ten noorden van Siena ligt de mooie Camping Colleverde. Je kunt vanaf deze camping een stadsbus nemen naar het centrum van Siena, zodat je de camper kunt laten staan. De camping organiseert ook regelmatig wijnproeverijen. Een leuke bijkomstigheid! Heb je geen zin om te koken in de camper? Dan raden we je aan om bij een restaurant te dineren in één van de vele straatjes. Je betaalt hier niet de hoofdprijs en je kunt er genieten van de lekkerste gerechten en wijnen! 

 

 
Afstand: 80 km

Volterra

Onderweg naar het typisch Toscaanse Volterra maak je een stop in 'de stad met de 14 torens', San Gimignano genoemd. Wanneer je met de camper door de Toscaanse heuvels rijdt, zie je van ver al het silhouet van San Gimignano. Dit beeld is sinds de middeleeuwen ook nauwelijks veranderd. San Gimignano is ontzettend populair en dat komt doordat je hier nog de echte middeleeuwen kunt voelen en beleven.

PLEINEN VAN SAN GIMIGNANO

Je kunt tijdens je bezoek heerlijk wandelen over alle sfeervolle en authentieke pleinen. Je wandelt over Piazza della Cisterna met de bekende oude regenbak en vervolgens wandel je ook over Piazza del Duomo, welke je niet kan missen. Wanneer je dit plein op loopt zie je de 54 meter hoge Torre Grossa. Dit is de hoogste toren van San Gimignano welke je ook kunt beklimmen. Via 218 treden klim je naar de top en het laatste gedeelte van de toren, om daadwerkelijk de top te bereiken, beklim je middels een steile ladder. Voor de reizigers met hoogtevrees ook nog eens een echt avontuur dus!

Wil je graag wandelen in een rustiger gelegen deel van de stad, dan kun je naar het Sant‘Agostino plein wandelen met zijn bijbehorende kerk.

14 TORENS VAN SAN GIMIGNANO 

Zoals al eerder benoemd staat San Gimignano bekend om zijn 14 torens welke opdoemen in het prachtige, Toscaanse landschap. De torens werden in de 12e en 13e eeuw gebruikt als woning en verdediging voor de stad. Daarnaast maakte deze torens ook enorm veel indruk op indringers. Op haar hoogtepunt had San Gimignano 72 torens! Helaas zijn deze niet allemaal bewaard gebleven, maar kun je nog steeds 14 van hen bewonderen.

GELATERIA DONDOLI

Deze gelateria is een begrip in Italië. Het beste Italiaans schepijs kun je hier namelijk proeven. Deze zaak heeft al meerdere prijzen gewonnen vanwege het heerlijke ijs. Gelateria Dondoli is te vinden aan het hoofdplein van San Gimignano.

VOLTERRA

Na dit heerlijke ijsje is het tijd weer in de camper te stappen en je route te vervolgen naar Volterra, je eindbestemming van vandaag. Wanneer je dicht bij Volterra wilt kamperen dan is Camping Le Balze een prima optie. Dichtbij de camping is er een supermarkt te vinden en binnen 15 minuten sta je met de camper geparkeerd bij het centrum van Volterra. Er zijn zelfs bij het centrum speciale parkeerplaatsen voor campers beschikbaar. 

PALAZZO DEI PRIORI 

Dit mooie gebouw werd in de middeleeuwen gebruikt als stadhuis. Tegenwoordig is er een museum gevestigd en kun je de klokkentoren bezoeken. Het is een smalle, steile klim en vanuit deze toren heb je een fantastisch uitzicht over Volterra en de omgeving. Je kunt vanaf hier de Duomo zien van Volterra. 

DUOMO DI VOLTERRA 

De kathedraal van Volterra ziet er van de buitenkant wat ‘saaier’ uit dan bijvoorbeeld de Duomi in Siena, maar het interieur gaat je verrassen. De binnenkant is versierd met panelen en preekstoelen uit de 13e eeuw. In deze tijd is de kathedraal ook opgebouwd. Prima voor een kort bezoekje dus! 

TEATRO ROMANO

Volterra heeft een eigen amfitheater uit de eerste eeuw voor Christus. Deze is gelegen net buiten de stadsmuren, tegen een helling aan. Je ziet hier nog de marmeren zuilen en 19 rijen met zitplaatsen. Je kunt dit amfitheater ook bezoeken tegen betaling om op deze manier mooi foto’s te kunnen maken van deze bezienswaardigheid. 

 

Afstand: 75 km

Lucca

Tijdens de rit van vandaag staat een van de bekendste plaatsen van heel Italië op het programma, Pisa! Uiteraard is deze stad wereldberoemd door de iconische scheve toren. Jaarlijks komen er circa 88.000 toeristen een ‘selfie’ maken waarbij ze de toren ‘tegenhouden’ of ‘recht’ proberen te duwen. Nu jij nog! 

TOREN VAN PISA

De toren is gelegen aan het Piazza dei Miracoli en vaak komen toeristen ook niet verder dan dit plein. Jammer, want de stad heeft meer te bieden dan alleen de bekende scheve toren. Door de slechte ondergrond en schuine ligging van de fundamenten begon de toren na de bouw scheef te staan. In de loop van de jaren is de toren steeds schever komen te staan tot men in de jaren 90 de toren opnieuw ging stabiliseren. Voor de komende tijd is de toren volgens experts weer helemaal veilig en kun je de toren via de smalle trappen beklimmen. Er mogen ‘maar’ 45 personen tegelijk de toren beklimmen, vandaar dat je beter van tevoren al tickets aan kunt schaffen. 

PIAZZA DEI MIRACOLI 

Naast de toren van Pisa is er meer te zien op Piazza dei Miracoli. Het is er altijd enorm druk en we raden je aan om hier vroeg in de ochtend te komen om de ergste drukte (en straatverkopers) te vermijden. 

 

De buurman van de toren van Pisa is de Dom. De Dom is herkenbaar door de sierlijke gevels en het mooie interieur. In de Dom staat een versierde preekstoel van Nicola Pisano en dit is ook direct het meest opvallende pronkstuk van de kerk. 

 

Naast de Dom ligt de Battistero ook wel de doopkapel genoemd. Het gebouw wordt gekenmerkt door blinde bogen en een ronde, spits toelopende Gotische koepel. Je kunt naar de hoogste galerij klimmen om een uitzicht te hebben op de Dom. 

PIAZZA DEI CAVALIERI 

Na je bezoek aan de toren van Pisa en de prachtige gebouwen, loop je in een paar minuten naar Piazza dei Cavalieri. Je gaat direct merken dat het hier veel rustiger is dan op Piazza dei Miracoli. Aan het plein liggen een aantal Palazzi waaronder het Palazzo dellÓroïogio, Palazzo del Collegio Puteano en Palazzo dei Cavalieri. Tegenwoordig is de universiteit van Pisa in Palazzo dei Cavalieri gevestigd. 

LUCCA

Je stapt weer in de camper en rijdt een half uurtje verder naar Lucca. Lucca is een bijzondere stad met nog een echte historische stadsmuur waar je heerlijk op kunt wandelen en fietsen. Daarnaast biedt Lucca een heel gezellig centrum met zijn verschillende pleintjes en is er voldoende te zien om hier twee nachten te verblijven met de camper! 

 

BEZOEK AAN DE STADSMUUR VAN LUCCA

Wanneer je een eerste indruk wilt krijgen van Lucca raden we je aan om een wandel- of fietstocht te maken over de ruim 4 kilometer lange stadsmuur. Je hebt op deze stadsmuur een mooi uitzicht over de stad en de muur loopt rondom het stadscentrum met daarbij zes toegangspoorten. Lucca heeft veel kleine pleintjes en hoekjes in de stad welke je niet zomaar tegenkomt als je alleen in het stadscentrum blijft. 

 

Vanaf de stadsmuur zie je kinderspeelplaatsen, onopvallende doorgangen en recreatiegebieden met picknicktafels. 

DE STAD VAN HONDERD KERKEN

Lucca is vele religieuze gebouwen rijk met verschillende Italiaanse bouwstijlen. ‘Il Duomo’ is één van deze gebouwen. De kathedraal van St. Martin ligt op het Piazza San Martino plein en het is de thuisbasis van verschillende kunstwerken. Het ‘Volto Santo’ vind je terug in deze kathedraal. Dit is het bekende houten kruisbeeld van het heilige gezicht en ook direct het symbool van de stad. 

 

Niet ver van ‘Il Duomo’ vandaan zit het Puccini Museum. Puccini is een bekende componist uit de 19e eeuw. Zijn geboortehuis staat nog steeds in Lucca en is te bezoeken. Het museum is niet al te groot, maar vertelt het levensverhaal van deze man. 

 

Houd je van winkelen dan mag je Il Fillungo niet overslaan tijdens je stadsbezoek aan Lucca. Dit is dé winkelstraat en hier vind je bekende winkelketens, maar ook kleine boetiekjes. Erg leuk om eens door heen te wandelen en te genieten van de heerlijke walm van ‘Tartufo’ welke uit de vele truffel-speciaalzaken door de straatjes trekt. Mmm…

PIAZZA DELL’ANFITEATRO

Vanaf Il Fillungo kom je op ongeveer de helft van deze straat, een soort stadspoort tegen naar Piazza dell’Anfiteatro. Wat ons betreft het gezelligste en meest bijzondere plein van Lucca! Het plein is ovaal en de huizen zijn om dit plein heen gebouwd. Heel bijzonder om te zien. Heb je zin in een hapje en een drankje dan ben je op dit plein op de juiste plek! Ondanks dat het een toeristische trekpleister is, is het hier niet al te druk en betaal je ook niet de hoofdprijs voor je eten en drinken. 

TORRE GUINIGI

Door de hoge bomen op het bouwwerk valt deze toren direct op in deze stad. Je kunt de toren beklimmen, zodat je een fantastisch uitzicht hebt over alle kronkelstraatjes in Lucca en de vele andere torens die de stad rijk is. Je krijgt uitleg over de omgeving en de toren van een gids indien je een toegangskaartje koopt. 
Afstand: 90 km

Viareggio

Natuurlijk mag een dagje ontspannen aan de kust niet ontbreken en dus zet je vandaag koers naar Viareggio. Deze gezellige badplaats is populair onder de Europese reizigers. Naast een gezellige badplaats is Viareggio ook het centrum van scheepsbouw. Dit kun je goed zien aan begin van de boulevard. Hier staan namelijk enorme schepen, welke je van een kleine afstand kunt bewonderen. Voor een camperreis met het gehele gezin is dit de perfecte plek om een aantal dagen aan het strand door te brengen. Viareggio wordt ook wel het Scheveningen van Italië genoemd. 

STRAND VAN VIAREGGIO 

Één van de belangrijkste verschillen met de Nederlandse stranden is dat de Italianen weinig openbare stranden kennen. Vaak zie je een smalle strook welke gebruikt kan worden als openbaar strand waar je je badhanddoek neer kunt leggen. Dat is ook goed te zien in Viareggio. De overige ruimte op het strand wordt beheerd door families welke al jarenlang een resort of Beach club runnen. Je kunt hier dan een ligbedje en een parasol huren voor een aantal uren of voor de hele dag. Hoe dichter je aan het water ligt, hoe duurder de bedjes zijn. Een gemiddelde prijs van een ligbedje met parasol is ongeveer €15,- per dag. Je mag voor dit bedrag ook gebruik maken van alle andere faciliteiten van de clubs, zoals de toiletten en zwembaden. 

Direct aan het strand ligt een 3 kilometer lange dijk/boulevard waaraan verschillende winkelketens te vinden zijn en restaurants met heerlijke gerechten. Viareggio staat bekend om zijn vele visrestaurants dus pak je kans om heerlijk te dineren in deze badplaats. 

CAMPERREIS VIAREGGIO 

Voor de komende nachten raden we je aan om te overnachten op Camping La Pineta. Dit is een ruime camping met veel beschutte plaatsen. Daarnaast biedt de camping de mogelijkheid om fietsen te huren, zodat je makkelijk vanaf de camping naar het strand kunt fietsen. 

 

 
Afstand: 25 km

La Spezia

Morgen staat een prachtige dag op het programma en daarvoor rij je vandaag naar La Spezia aan de 'Bloemenrivièra'. Kies voor een camping aan de kust zoals de Campeggio Gianni of verblijf op de camperplaats in de stad.

 

Vanuit La Spezia ga je op weg naar Cinque Terre, de bekende vijf dorpjes, gebouwd tegen de steile kliffen van de mooiste kustlandschappen van Italië. Cinque Terre is helaas niet per camper bereikbaar. Je kunt de vijf dorpjes wandelend bezoeken, maar sneller en comfortabel is per boot of trein. De trein vertrekt vanuit La Spezia en gaat langs alle vijf de dorpjes. Je koopt een kaartje voor de trein en geeft aan dat je graag een dagkaart wilt. Op deze manier kun je van dorp naar dorp met de trein reizen of als je één stukje van de wandelroute nog wilt doen, dan hoef je hier ook niet extra voor te betalen. 

 

Onze tip is om de drukte te vermijden door (vanuit La Spezia gezien) te beginnen bij het laatste dorp, Monterosso al Mare. Je reist dan telkens weer één dorp terug en bij het laatste dorp kun je dan genieten van de ondergaande zon in Riomaggiore op één van de terrassen met uitzicht op zee. Fantastisch! 

 

Wat ons betreft is de treinrit van dorp naar dorp ook al geweldig, aangezien je continu uitzicht hebt op de zee vanuit het raam. Genieten! 

MONTEROSSO AL MARE 

Monterosso al Mare heeft als enig dorpje van de 5 een bredere baai en daardoor kun je hier heerlijk genieten van het zandstrand(je). Ben je van plan om in het hoogseizoen een bezoek te brengen, dan dien je vroeg op de dag een plekje te bemachtigen, want het is er erg snel vol. 

VERNAZZA

Dit dorp is het meest steile en fotogenieke dorp van de 5. Het centrum wordt verbonden door de vele smalle straatjes. Door deze smalle straatjes doet het er ook snel wat drukker aan, maar het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen. Tegenwoordig kun je een steile helling bewandelen en heb je een prachtig uitzicht over Vernazza. Je kunt hier ook heerlijk genieten van het uitzicht door een hapje of drankje te nemen bij het restaurant wat bovenop de helling gevestigd is. 

CORNIGLIA

Het kleinste dorpje (en ook het moeilijkst bereikbaar) van Cinque Terre is Corniglia. Dit dorp ligt hoog op een klif en van de 5 dorpjes heeft het als enige geen haven. Wanneer je dit dorp wilt bezoeken dien je 382 traptreden te bewandelen om in het centrum te komen. Op een warme zomerdag kun je dus het beste een flesje water meenemen, want het is een vrij pittige beklimming met warm weer. Ben je eenmaal boven aangekomen dan heb je een eindeloos uitzicht over de kust van Portovenere tot de Punto Mesco. 

MANAROLA

In Manarola staan de middeleeuwse, gekleurde huisjes langs de kleine, steile keienweggetjes die naar de vissershaven leiden. De welbekende gekleurde bootjes liggen hier in de haven. Voor een uitzicht op Manarola kun je het beste naar Chiesa di San Lorenzo gaan. Dit dorp is het oudste dorp van Cinque Terre. 

RIOMAGGIORE

Diep tussen een vallei ligt Riomaggiore. In de vallei zijn allerlei landbouwterrassen aangelegd. De huisjes zijn ook hier weer mooi gekleurd. Je vindt aan de ene kant van het dorp historische bezienswaardigheden en aan de andere kant van het dorp kun je tal van winkeltjes en terrasjes terug vinden. Nabij het treinstation van Riomaggiore heb je een terras waar je heerlijk een hapje of drank kunt nuttigen met het oneindige uitzicht over de zee. Prachtig! 

SENTIERO AZZURO – WANDELPAD LANGS DE CINQUE TERRE

Sentiero Azzuro is een wandelpad dat alle 5 de dorpjes met elkaar verbindt. Het eerste gedeelte wandel je over brede paden. Bij Corniglia op weg naar Monterosso ga je merken dat de paden, welke hoog boven zee liggen, smaller worden en je komt er ook veel reizigers tegen. De moeilijkheidsgraad van de wandeling stijgt na vertrek vanuit Riomaggiore. 

 

Afstand: 60 km

Bologna

De laatste kilometers in je vertrouwde huis op wielen breken aan en je rijdt terug naar Bologna. Die middag heb je nog tijd om de stad in te gaan en nog een keer de sfeer van Bologna op te snuiven. Of misschien kom je wat later aan omdat je die ochtend nog een duik neemt in zee. 

 

Vanavond ruim je vast je koffers is en zorg je dat de camper weer klaar is om in te leveren. Geniet nog van je laatste avond in het prachtige Italië.

 

De volgende dag lever je de camper in en vlieg je terug naar Nederland.

Afstand: 225 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties