Praktisch. 10 tips voor je camperreis met kinderen - Nynke Oosterman

Arches NP klWe zijn inmiddels een week op pad met ons enorme huis op wielen. En ik maar denken dat wij in een grote camper rijden… Na aankomst op onze eerste campsite weten we beter.
Een huis, zo kun je onze camper zeker noemen. Qua formaat, maar ook zeker wat betreft alle comfort. Slechts de afwasmachine ontbreekt, maar het zal mij niet verbazen wanneer zelfs die exemplaren bestaan. Na een week hebben we er een soort van ritme in zitten. Henk rijdt, ik verzorg de rest van het huishouden. Lekker traditioneel, maar bevalt goed. Boodschappen doen we samen. Daarvoor heb ik gelijk de eerste praktische kidsproof tips. Handig om niet pas op dag zeven maar juist op dag één aan te denken. Scheelt wat ritjes naar de supermarkt, geklooi met pannenkoeken bakken en eten aan een vieze tafel.

Natuurlijk kun je in Amerika alles krijgen. Supermarkten zijn gigantisch! En de parkeerplaatsen ook. Als camper mag je in Amerika op maar liefst vier vakken tegelijk staan om je camper veilig te parkeren. Maak voor je eerste boodschappendag een lijstje, lekker efficiënt en anders ga je geheid dingen vergeten. Google eens op ‘boodschappen doen camper’, rollen er gelijk een paar handige lijstjes van het internet. Waar wij heel blij mee waren! Volgens ons mag op het boodschappenlijstje zeker niet ontbreken:

1: klantenkaart

Allereerst! Vraag bij de supermarkt naar een klantenkaart, zeg maar de Amerikaanse variant van de AH-bonuskaart. Vrijwel alle supermarkten en winkelketens hebben er een. Het gaat je flink wat geld schelen op de boodschappen. Soms kun je er gewoon eentje laten aanmaken bij de klantenservice, maar wij hebben er bij de kassa ook geregeld om gevraagd. Ze hebben er altijd eentje liggen die ze met plezier voor je scannen. In beide gevallen gaat de korting direct in.

2: tafelkleed

Gewoon zo’n plastic zeiltje dat je kunt schoonmaken en na je camperreis kan weggooien. We troffen op een aantal plekken een schone picknicktafel aan, maar dat was echt niet overal het geval. Plak van dennenappels, vogelpoep, overblijfselen van een iets te enthousiaste barbecue of veel houtsplinters. Wil je nu aan een lekkere schone tafel eten dan is een tafelkleed top!

3: koekenpan

Check bij het ophalen van de camper ook de pannenset. Investeer eventueel wat dollars in een goede koekenpan. Wij hadden er in de camper eentje die prima was voor het bakken van groenten, maar niet voor het bakken van pannenkoeken, stukje vlees of een eitje. Zonder pannenkoeken is een camperreis met kids natuurlijk niet compleet. Bij de supermarkt koop je voor nog 10 ‘bucks’ een goede pan, drie weken lang plezier.

4: plastic bordjes, bekers en bestek Afwassen op de camping kl

Peuters kunnen nog weleens onhandig zijn. Met plastic hoef je niet iedere keer als politieagent op te letten bij het gebruik van de porseleinen borden en kopjes uit de camper. Geen ramp als er dan eens een beker om gaat. Ook superhandig om mee te nemen als je gaat hiken. En je gooit het na gebruik gelijk weg.

5: (buiten)speelgoed

Sleep vanuit Nederland niet te veel speelgoed mee. Voor een paar dollar koop je bij de Family Dollar buitenspeelgoed, knutselspullen, auto’s, voetballen en nog veel meer. Nieuw speelgoed is bovendien altijd interessanter. Koop het gelijk met de eerste boodschappenstop. Dan kunnen papa en mama samen de camper rustig installeren en vermaken de kids zichzelf. En aan het eind van de rit maak je er een andere familie weer blij mee.

Bij de Family Dollar of andere dollar store koop je trouwens ook goedkope etenswaren. Let op, meestal alleen droog voedsel zoals muesli, energierepen, pasta, koek, snoep etc. Geen verse groenten, fruit en bijvoorbeeld brood.

6: shoppen bij de camperverhuurder

Doe je eerste “boodschappen” bij de camperverhuurder zelf. Er staat vaak een kast met spullen die andere kampeerders hebben achtergelaten toen zij hun camper inleverden. Wij scoorden daar alvast afwasmiddel, peper en zout, olijfolie, pasta, de bbq en zelfs een Ikea kinderstoel. Zorg dat je er op tijd bij bent, want je bent natuurlijk niet de enige. Maar doe er zeker je voordeel mee.

Sla voldoende in want je kan in dagen geen normale supermarkt tegenkomen. Vergeet vooral niet om veel water in te slaan. En natuurlijk een pak ijsjes om de kids tevreden te houden. De boodschappen worden allemaal voor je in plastic tasjes ingepakt. Gooi deze niet weg want die zijn superhandig als vuilniszakje. Tot zover de boodschappen. Ik kan ook gelijk nog wat andere vraagtekens voor je wegnemen.

7: wassen kan overal

Bijna iedere campsite (behalve die in de parken) heeft een mogelijkheid tot het doen van de was. Sleep dus niet onnodig veel spullen mee, maar doe voor een paar dollar gewoon een keer een extra was. Ook drogen kan, er staan bijna net zoveel drogers.

8: je smartphone is je beste vriend

Het is aardedonker op de campsites in de nationale parken, zeker die in de parken. Zorg voor een goede zaklamp, of gebruik die op je IPhone of andere telefoon. Op je IPhone zit ook een waterpas om de camper mooi recht te zetten (open je kompas en schuif deze opzij. Tata!)

Onderweg met de camper kl9: ja, afstanden zijn lang, zeker voor de kids

Zorg niet alleen dat je met een volle benzine- en watertank vertrekt. Maak ook wat bakjes met lekkere snacks voor onderweg. Wij sneden druiven in tweeën, komkommertjes, partjes appel, alles kan. Hebben je kids lekker wat te snacken. Leg het antislipmatje uit de besteklade op tafel, dan schuiven je snackbakjes er niet af tijdens het rijden. Neem je de iPad mee? Zorg dan dat er filmpjes op de iPad staan die ook offline te bekijken zijn. Voorkomt een hoop frustratie op de achterbank… Een fijne app waarin je bijv. You Tube filmpjes opslaat is ‘Offline Video Player’.

10: het is vroeg licht 

De gordijntjes kunnen dicht, die maken het dus lekker donker in de camper. Dan slapen je kids misschien nog een beetje uit, hoop je. Helaas, voor de dakraampjes zit geen verduistering, daar komt dus een lading zon doorheen zodra deze zich ook maar een beetje laat zien. En dat is vroeg in de Amerikaanse zomer. Wij knipten een stuk karton op maat en hebben dat ertussen gevouwen. Of gebruik een stuk aluminiumfolie. En tja, zijn ze toch vroeg wakker? Dan ga je gewoon lekker op tijd op pad. Loop je ook niet tegen parkeerproblemen aan bij een populair wandelgebied.

Zo, jullie kunnen op pad! Je moet er even een handigheidje in vinden, maar na een paar dagen oefenen ben je volleerd kampeerder. Dan is het alleen nog maar genieten van de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Goede reis!