Amsterdam - Kaapstad

Daar gaan we dan, op naar Kaapstad! Omdat onze vlucht al om 10.00 uur in de ochtend vertrekt, hadden we een nacht in een hotel nabij Schiphol geboekt. We wilden hier met de trein heen gaan, maar er bleken verschillende werkzaamheden op het spoor te zijn waardoor het gigantisch lang zou gaan duren. Gelukkig waren daar mijn schoonouders, die het geen enkel probleem vonden ons naar het hotel te brengen. Was voor ons de rit erheen toch een dik uur korter! We checkten rond 21.00 uur in bij het Hampton Inn by Hilton Schiphol. We hebben allebei erg veel zin in de reis, maar merken dat we het toch wel spannend vinden. Een nieuw land, zelfs een nieuw continent voor ons beiden. We probeerden op tijd te gaan slapen om vandaag uitgerust aan de reis te beginnen.

Overnachting: Hampton Inn by Hilton Schiphol, Hoofddorp
Prijs per nacht: ca. 75 euro voor de nacht voor twee personen inclusief ontbijt en shuttle bus naar Schiphol.

 

Vanmorgen zijn we op tijd op, maken ons klaar en ontbijten in het hotel. Om 07.45 uur zitten we in de shuttle bus op weg naar Schiphol, waar we ongeveer een kwartiertje later zijn. We geven onze bagage af bij de juiste balie en lopen door richting de gate. De timing blijkt echt constant perfect, we gaan door de security bij de gate en niet veel later begint het boarden. Dit is voor mij toch wel het fijnste aan een hotelovernachting nabij de luchthaven, het is maar een korte afstand en er is in de ochtend absoluut geen stress.

We vertrekken netjes op tijd om 10.00 uur bij de gate. We vliegen met KLM rechtstreeks naar Kaapstad. De totale vlucht duur is meer dan 11 uur, maar we hebben een hele fijne vlucht. Helaas wel erg veel turbulentie, het begint boven de Franse Alpen en lijkt pas kort voor landing rustiger te worden. Het stoelriemen vast lampje gaat dan ook vaak aan, als deze even uitgaat maken we er gebruik van door een rondje te lopen en naar het toilet te gaan. De service gedurende de vlucht is echt top, we krijgen drie keer een maaltijd en ze komen regelmatig langs met drinken. Ook als ik tussendoor naar achteren loop om extra water te vragen, is dit geen enkel probleem. De tijd gaat lekker snel met veel lezen, slapen en films kijken.

Rond 21.00 uur lokale tijd (er is geen tijdsverschil met Nederland) landen we in Kaapstad, waar we de immigratiedienst door moeten. Dit is zo gedaan, we zijn de enige vlucht die geland is en er wordt enkel gevraagd hoe lang we blijven. Hierna worden de stempels in onze paspoorten gezet en mogen we door; welkom in Zuid Afrika! We halen onze koffers van de band en lopen richting uitgang. Eerst even pinnen; dit is geen enkel probleem en we zien voor de eerste keer de Zuid Afrikaanse Rand. We gaan op zoek naar een taxi. Vooraf heb ik online gelezen dat aangeraden wordt gebruik te maken van Touch Down taxi’s. We zoeken dan ook de balie en gaan op pad richting het centrum. We verblijven in het Portswood hotel nabij V&A Waterfront. De kosten voor de taxi bedragen ZAR 320 inclusief de fooi. Rond 22.00 uur zijn we ingecheckt en op onze kamer. Vooral Arian heeft nog honger, het restaurant in het hotel is dicht maar we kunnen nog wel van de room service bestellen. Dit laatste doen we dan ook; Arian een broodje hamburger en ik een broodje kip. Ze zijn gigantisch en heerlijk. Zodra ze op zijn vallen onze ogen al snel dicht, het was een lange dag!

Overnachting: Portswood Hotel, Cape Town
Prijs per nacht: ca. 150 euro per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

 

Kaapstad

Goedemorgen Kaapstad! We doen vanmorgen rustig aan en zitten rond 09.30 uur aan het ontbijt in het hotel. Heerlijk buiten in onze t-shirts genietend van het prachtige weer. Wat een verschil met het koude en stormachtige Nederland waar we gisteren vertrokken! We lopen na het ontbijt richting Waterfront en werpen hier onze eerste blik op prachtig Kaapstad. De Waterfront is zo’n 2 minuten lopen van ons hotel, een fantastische locatie. Ik heb vooraf online kaartjes gekocht voor de Hop On Hop Off bus, deze moeten bij de informatie balie ingewisseld worden. We betalen online ZAR 250 per persoon voor twee dagen voor de bus. We beginnen met de blauwe route, en besluiten de hele ronde te blijven zitten. Dit blijkt een erg goed idee, we maken de ronde langs onder andere Long Street, Kirstenbosch, Hout Bay, Kamps Bay en via de kust weer terug. Op deze manier krijgen we een super leuke eerste indruk van de stad, al is het laatste stuk langs de kust erg bewolkt en mistig. Uiteindelijk zijn we na ca. 2 uur weer terug bij onze opstap plaats. Op het moment dat we opstappen op de bus blijkt de cable car de Table Mountain (Tafelberg) gesloten te zijn in verband met de harde wind. We gaan dan ook eerst lunchen.

Kaapstad heeft zo veel goede restaurants dat ik vooraf mijn huiswerk heb gedaan om mogelijkheden op te zoeken. Voor de lunch viel een van de keuzes op Willoughby & Co, welke in het Waterfront ligt. We genieten hier van heerlijke en vooral super verse sushi. Na de lunch lopen we terug naar de de hop on hop off bus, waar blijkt dat de cable car naar de Tafelberg open is. Het plan was eerst terug te lopen naar het hotel voor een lange broek en een vestje, maar gezien de tijd besluiten we toch maar meteen op de bus te stappen richting de Tafelberg. We kopen hier ook direct de kaartjes voor de Cable Car, zodat we die bij de Tafelberg niet meer hoeven te kopen. Vooral bij drukte kan dit flink wat tijdswinst opleveren! We staan een tijdje in de rij om met de cable car omhoog te gaan, maar gelukkig kunnen er velen mee omhoog dus gaat het snel. Eenmaal boven op de Tafelberg hebben we fantastisch uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Wauw, we genieten van de prachtige vergezichten! Je kunt rondlopen bovenop de berg om van het uitzicht aan de verschillende kanten van de berg te genieten. We lopen hier rond, genieten van het uitzicht en maken vele foto’s. Als we terug naar beneden willen gaan, staat er tevens een rij voor cable car, maar ook deze keer gaat het snel. In de cable car op weg naar beneden rolt het ‘tafelkleed’ binnen, de mist komt letterlijk binnenrollen. Dit geeft een mooi uitzicht.

Beneden aangekomen hebben we geluk; de bus staat al op ons te wachten. We gaan met de bus terug naar Waterfront en lopen terug naar ons hotel. We frissen ons op en lopen naar het restaurant waar we vanavond gaan eten. Dit is Dash Restaurant en zit in het Queen Victoria hotel. Ook dit keer hoeven we slechts enkele meters te lopen voor we binnen kunnen lopen. We genieten hier van heerlijk eten en fantastisch personeel. Na afloop lopen we terug naar ons hotel waar we heerlijk gaan slapen na deze fantastische dag.

Weer: heerlijk weer, ca. 26 graden en zonnig
Overnachting: Portswood Hotel, Cape Town
Prijs per nacht: ca. 150 euro per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Tip: koop bij de bestuurder van de Hop On Hop Off bus de kaartjes voor de Cable Car de Tafelberg op. Vooral in het hoogseizoen kan hiermee veel tijd bespaard worden voor de kassa!

 

Robben Island & Canal Cruise

Vandaag hebben we nog een dag in heerlijk Kaapstad. Ook vanmorgen genieten we weer van het heerlijke ontbijt. Er zijn verschillende broodjes, heerlijk vers fruit en je kunt een ei laten bakken met ‘toppings’ naar keuze. Genieten! Vandaag zijn we op tijd op pad, we hebben kaartjes gereserveerd voor een bezoek aan Robben Island. Een plek waar veel geschiedenis van Zuid Afrika te vinden is, en voor ons niet te missen gedurende ons bezoek aan Kaapstad. We hebben kaartjes voor de boot van 09.00 uur. Deze zit helemaal vol, en zijn dan ook blij met onze gereserveerde kaartjes. Met een half uurtje zijn we op Robben Island, ondertussen genieten we van de prachtige uitzichten op Kaapstad en de Tafelberg.

Na aankomst op Robben Island stappen we allen in de bussen die hier klaar staan. We beginnen met een tour over het eiland. We zien stukken van de gevangenis, en verschillende gebouwen die hier nog van staan. Daarnaast wonen er nog zo’n 200 mensen op dit eiland, dus ook hier komen we langs. We stoppen op een punt waar je prachtig uitzicht hebt op Kaapstad. We komen hierna langs een soort put, waar de gevangenen destijds vele uren per dag moesten werken. In de zomer was het er gigantisch heet en in de winter weer ernstig koud. Na de bus tour komen we terug uit bij de gevangenis, waar een oud-gevangene ons een rondleiding geeft. We krijgen verschillende delen van de gevangenis te zien, waaronder ook de cel van Nelson Mandela. Deze man geeft ook veel extra informatie over de gevangenis en het leven hierin, wat erg interessant is. Na de gevangenis tour lopen we terug naar de boot, waarmee we weer naar Kaapstad gebracht worden.

Rond het middaguur zijn we terug op Waterfront, waar we op de Hop On Hop Off bus stappen. Het is maar een kort ritje, we stappen op Long Street uit. Ook vandaag weer een vooraf opgezocht lunch plekje, we gaan eten bij Chef’s Wharehouse. Dit is slechts een klein stukje lopen vanaf de Long Street halte. Ze serveren hier een Tapas lunch, waarbij de tapas die geserveerd worden vaak wisselen. Het zijn een aantal tapas die je voor twee personen besteld, en het is heerlijk. We zitten buiten aan een lange tafel met verschillende andere stellen naast ons. Onder het genot van een heerlijk wijntje eten we de lekkerste tapas en kletsen wat met onze buren aan de tafel. Dit is genieten! Na onze heerlijke lunch lopen we over Long Street richting de opstap locatie voor de Canal Cruise. Bij onze tweedaagse tickets zit ook de Canal Cruise inbegrepen. Omdat we hier graag gebruik van willen maken, stappen we hier op terug naar Waterfront. We genieten van de mooie omgeving en het lekkere weer.

Terug bij Waterfront besluiten we naar ons hotel te lopen om even bij te komen en ons op te frissen. In de avond gaan we weer op pad, dit keer naar La Mouette in Sea Point. Dit is net te ver om te lopen, waardoor we besluiten een taxi te nemen. Als we dit navragen bij de receptie, blijkt er een ander stel al drie kwartier aan het wachten te zijn op een taxi. Toevallig is er vanavond een concert van One Direction in Kaapstad, en ons hotel zit erg dichtbij het stadion. De hele straat staat dan ook volledig vast, en kan er geen taxi doorkomen. Er wordt ons aangeraden naar de doorlopende straat te lopen een stukje verderop, en daar een taxi aan te houden. We besluiten dit dan ook te doen, als is het makkelijker gezegd dan gedaan. Alles rondom het stadion is afgezet waardoor je alleen naar de ingang van het stadion kunt lopen. En laten we daar nou net níet heen willen. Uiteindelijk vinden we de doorgang en een taxi en staan we binnen tien minuutjes voor het restaurant. Ook hier genieten we weer van heerlijk eten en de fantastische atmosfeer van het restaurant. We vinden het allebei jammer morgen deze fantastische stad alweer te moeten verlaten. Op het moment dat we in de avond weer terug zijn op onze kamer, horen we nog net het laatste nummer van het concert en kunnen meegenieten van het vuurwerk. Een leuke afsluiter. 

Weer: ook vandaag weer heerlijk, de hele dag zonnig en 25 graden. Overnachting: Portswood Hotel, Cape Town
Prijs per nacht: ca. 150 euro per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Tip: wil je tevens Robben Island bezoeken? Koop dan vooraf de tickets om gegarandeerd te zijn van een plekje op de boot.

Cape Point

Vandaag mogen we de camper op gaan halen! We hebben er zin in en zijn erg benieuwd naar de rest van Zuid Afrika. We mogen eerst nog een laatste keer genieten van het heerlijke ontbijt bij ons fijne hotel. Dit was een super goede keus voor ons verblijf in Kaapstad. We checken uit en staat om 09.00 uur klaar voor onze transfer naar BOBO Campers. Deze transfer hebben we via BOBO geregeld, we rijden in ca. 1 uur naar de verhuurlocatie, waar we dus rond 10.00 uur zijn. We zetten onze spullen binnen en krijgen allereerst de uitleg rondom de camper. Het is een erg leuke camper met alles wat we nodig hebben. De camper komt uit Namibië, maar ziet er erg netjes uit. Op een sterretje in de voorruit na is er niks op aan te merken. Ook van binnen is het erg schoon, we zijn er helemaal blij mee. We nemen hierna binnen het contract door. We tekenen allebei, betalen voor onze extra items en er wordt een kopie gemaakt van onze creditcard als borg. Hierna zijn we er klaar voor om op pad te gaan! We leggen de koffers in de camper, deze pakken we vanavond uit.  Arian kruipt achter het stuur, het is wel even wennen om links te rijden. Het voelt nu alsof je alles wat we de afgelopen 10 jaar aan autorijden geleerd hebben moeten vergeten en om moeten draaien. Maar Arian stuurt ons bekwaam de weg op, we zijn op pad!

Het is inmiddels ongeveer 11 uur als we het terrein afrijden. We besluiten eerst richting het zuiden te rijden, richting Cape Point. Ik heb een aantal campings genoteerd voor vanavond en wil eerst graag een plekje voor vanavond gaan zoeken. We rijden eerst richting Oatlands Holiday Village in Simon’s Town. Dit is ca. 1,5 uur rijden, alleen is het rondom Kaapstad erg druk op de snelweg en in de kustplaatjes. Ze zijn op verschillende plekken aan het werk, waardoor het een stuk langer duurt. We rijden de camping in Simon’s Town in eerste instantie voorbij, waardoor we moeten omdraaien om het terrein op te rijden. Hier blijkt een erg enthousiaste Zuid Afrikaan bezig te zijn met de renovatie van de camping. Schijnbaar is deze 1,5 jaar dicht geweest en zijn ze nog niet officieel open, maar we mogen de plekjes gaan bekijken en als we het geen probleem vinden zijn we van harte welkom. Er is niemand, behalve de mannen die aan het werk zijn en het uitzicht is zo fantastisch mooi. Wij zijn om en rijden terug om aan te geven dat we hier graag willen staan voor vannacht. De man is, als het mogelijk is, nog enthousiaster. We zijn z’n eerste camper reizigers! We spreken de prijs van R225 af en moeten voor 19.00 uur terug zijn.

We gaan daarna eerst weer op pad, naar Cape Point. We beginnen hier bij de vuurtoren, waar aan de voet het Two Oceans restaurant zit. We willen niet perse in het restaurant gaan zitten en zijn dan ook blij een broodjes/pizza afhaalrestaurant naast het restaurant te zien. We zitten heerlijk aan het water, met hetzelfde prachtige uitzicht als in het restaurant, met een lekker pizza te genieten. Na de pizza lopen we naar de light house, een kwartiertje aardig stijl bergop. Vanaf boven is het uitzicht prachtig. Het is helaas wel erg druk rondom de vuurtoren, waardoor we een rondje lopen en hierna terug naar beneden gaan. Als we terug aan de voet zijn stappen we weer in de camper en rijden richting Cape Point. Hier staat erg veel wind, maar we maken een paar leuke foto’s.

Als we terug rijden komen we langs een grote groep bavianen en dat zijn niet de leukste om tegen te komen! Ze gaan bovenop verschillende auto’s zitten en er komen er steeds meer uit de bosjes. Wij hebben hier niet zoveel zin in en willen graag doorrijden. Helaas blijven verschillende auto’s midden op de weg staan waardoor we er niet door kunnen. Gelukkig gaan ze na een aantal boze gezichten toch maar aan de kant.. We willen eerst boodschappen gaan doen, dus gaan op pad richting de supermarkt. We halen de eerste boodschappen voor een paar dagen en moeten hierna terug op zoek naar de camping. We rijden gigantisch verkeerd, maar zijn gelukkig nog voor het donker terug op de camping. Hier steken we de barbecue aan. Het is wel erg koud buiten met flinke wind, waardoor we uiteindelijk binnen eten.

Weer: 23 graden en zonnig maar veel wind ’s avonds
Gereden kilometers: 165 kilometer
Overnachting: Oatlands Holiday Resort, Simon’s Town
Prijs per nacht: RAND 225
Een leuke camping op een erg mooie locatie, met prachtig uitzicht over de oceaan. Er zit wel een weg tussen de camping en het strand. Het iets verder gelegen Millers Point ligt direct aan de zee.

Tip: Mocht je net als ons geen zin hebben in een uitgebreide lunch bij het Two Oceans restaurant, of zitten de plekjes met het mooiste uitzicht al vol? Haal dan een broodje of pizza bij het naastgelegen afhaal restaurant en geniet van hetzelfde prachtige uitzicht!

Afstand: 165 km

Stellenbosch

Vanmorgen beginnen we de dag erg vroeg, rond 06.00 uur gaat de wekker. We willen namelijk van de zonsopkomst genieten nu we dit prachtige uitzicht hebben over de oceaan. Ik spring snel uit bed en maak veel foto’s. Arian staat binnen rustig zijn tanden te poetsen, maar komt uiteindelijk ook naar buiten. Niet veel later snap ik waarom hij binnen zo rustig aan deed; Arian gaat op zijn knieën en vraagt me hier op dit prachtige plekje ten huwelijk! Ik hoef hier niet zo lang over na te denken en zeg natuurlijk ja. Wat een fantastisch moment! We genieten samen na, waarna we ons klaar gaan maken en op pad gaan.

We rijden richting Boulders Beach, bekend om de vele pinguïns. We parkeren de camper en lopen naast de parkeerplaats het strand op. Hier zitten verschillende pinguïns, wat een super leuke beestjes! Na ons bezoekje aan dit strand lopen we een stukje verder richting de board walk. Hier moet entree betaald worden en ziet er druk uit, waardoor wij er voor kiezen dit over te slaan. We hebben net al verschillende pinguïns gezien en vonden deze ervaring erg leuk. Na de pinguïns stappen we in de camper en gaan op pad richting Stellenbosch. Ook dit keer is het weer erg druk rondom Kaapstad. Het lijkt erop dat er een marathon is waardoor verschillende wegen zijn afgesloten. We rijden in Stellenbosch dan ook meteen door naar Boschendal, een van de vele wine estates in de omgeving. We hebben hier gereserveerd voor een Pique Nique. Dit blijkt niet alleen een super mooie wine estate, maar we genieten ook volop van de picknickmand vol met lekkers! Het is heerlijk weer, waardoor het gezellig druk is met vele groepen die tevens genieten van een Pique Nique. Na deze heerlijke picknick lopen we een rondje over het estate, wat ziet dit er gaaf uit!

Aan het einde van de middag rijden we naar onze camping: Mountain Breeze Resort in Stellenbosch. Dit blijkt een leuke camping, prachtig gelegen in de bossen. We checken in en mogen zelf een plekje uitkiezen. We vinden een leuk plekje aan de rand van de camping, vanuit de camper kijken we uit op de prachtige bosrijke omgeving. We installeren ons en frissen ons op. We gaan vanavond uit eten bij een van de vele wine estates waar tevens een restaurant bij zit; Jordan Restaurant. In deze omgeving zitten een aantal van de beste restaurants van het land, en daar willen we graag gebruik van maken. We hebben uiteindelijk heerlijk gegeten en ook super lekkere wijntjes gedronken. Rond 23.00 uur zijn we terug op de camping en kijken we terug op een fantastische en vooral ook bijzondere dag.

Weer: 25 graden en zonnig
Gereden kilometers: 124 kilometer
Overnachting: Mountain Breeze Holiday Resort, Stellenbosch
Prijs per nacht: RAND 260
Een super mooi gelegen camping, prachtig tussen de bossen, en op een ideale locatie voor het bezoeken van de wine estates rondom Stellenbosch.

Tip: Le Pique Nique bij Boschendal is erg aan te raden op een dag met mooi weer. Geniet van het lekkere eten, de prachtige omgeving en de goede wijnen. Reserveren vooraf is noodzakelijk.

Afstand: 124 km

Wijnproeverij Stellenbosch

Vandaag gaat weer op tijd de wekker, we maken ons snel klaar en worden om 09.50 uur opgehaald voor de Vine Hopper. Dit is een busje die dagelijks langs verschillende wine estates in Stellenbosch en omgeving rijdt. Op deze manier kunnen we allebei genieten van de proeverijen van de heerlijke wijnen, zonder dat we hoeven te rijden. We stappen als eersten in het busje, waarna we verschillende anderen op gaan halen, waaronder een Afrikaans stel van onze leeftijd: Neil en Tarryn.

De tour start bij Neethlingshof, een van de vele wine estates. Zo komt het dat we om 10.30 uur al aan ons eerste wijntje staan! Gelukkig krijgen we de mogelijkheid om de wijn uit te spugen, waar we nu dan ook nog graag gebruik van maken. Na onze eerste wijntjes rijden we door naar van Ryn’s Brandy Cellar. Geen wijnproeverij, maar een brandy tasting inclusief een tour door de cellars. Ik sla zelf de proeverij over, en kies voor een erg leuk alternatief welke ze aanbieden; een juices (sapjes) proeverij. Arian kiest voor de brandy proeverij in combinatie met koffie en chocolade. Na de tour en proeverij rijden we door naar het volgende estate, Spier. Hier zit een restaurant bij waar we graag willen lunchen. We lopen met iedereen uit de bus naar binnen (9 personen in totaal), maar helaas blijkt het restaurant vol. Vijf personen lopen daarop direct naar buiten, waarna wij met Neil en Tarryn de ‘wachttafel’ aangeboden krijgen. We kunnen hier op banken zitten wat wellicht niet ideaal is, maar het is toch wel heel fijn om tenminste iets te kunnen eten! We eten hier heerlijk en bestellen er uiteraard een goede fles wijn bij. Na de lunch lopen we terug naar de tourbus, die helaas net vertrokken is. Toevallig komt net de andere bus die ook deze route rijdt langs, en die is zo lief om ons naar het volgende estate te brengen. Zo blijven we toch bij de rest van de groep.

We komen aan bij Alto, waar ze enkel rode wijnen hebben. Ook hier weer een proeverij, plus voor de anderen ook een port proeverij. Als laatst gaan we op pad richting Bilton, hier bieden ze de heerlijke combinatie aan van een wijn met chocolade proeverij. Heerlijke wijnen en ook lekkere, bijzondere chocolade. En de combinaties zijn top. Na deze proeverij worden we, wederom als eersten, teruggebracht naar onze camping. Hier stappen we zes flessen wijn rijker weer uit! Hier zijn we uiteindelijk rond 17.00 uur terug, waarna we een fijne rustige avond hebben. We eten een lekkere pasta en gaan op tijd slapen na weer een hele fijne dag.

Weer: ca. 15 graden, de hele dag bewolkt en regen
Gereden kilometers: 0 kilometer
Overnachting: Mountain Breeze Holiday Resort, Stellenbosch
Prijs per nacht: RAND 260

Tip: wil je net als ons genieten van de wijnproeverijen in deze omgeving, maar niet willen rijden? Dan is een tour zoals de Vine Hopper zeker aan te raden. Dit is een gedeelde tour, wat erg gezellig is als je het leuk vindt nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn uiteraard ook meerdere privé mogelijkheden.

Mossel Bay

Vandaag gaan we op pad, de eerste langere rit van deze reis staat op de planning. We moeten vandaag ongeveer 350 kilometer rijden naar Mossel Bay. Dit blijkt een rit te zijn die voornamelijk over de snelweg gaat, en de snelweg is een gelukkig een goede en fijne weg om over te rijden. Onderweg worden we aangehouden door de politie. Arian moet zijn rijbewijs laten zien waarna we direct door mogen rijden. Het lijkt een reguliere controle, al gaan ze na ons wel snel in de auto zitten om te schuilen voor de regen. Vandaag krijgen we ook meer ervaring met het rijden hier in Zuid Afrika. Zo is het hier gebruikelijk dat je de vluchtstrook oprijdt als je ingehaald wordt, om degene die je inhaalt meer ruimte te geven. Het is alleen wel erg goed opletten; er lopen hier namelijk gigantisch veel mensen op de vluchtstrook. Het maakt niet uit hoe hard je mag rijden, 60, 80 of 120, er lopen overal mensen langs de weg. Goed opletten dus!

We rijden Mossel Bay in waar we naar de Mac Donalds gaan om te lunchen. Hier hebben ze wifi, zodat we even een berichtje naar het thuisfront kunnen sturen. We hebben een camping aan zee uitgezocht. Het is een leuke camping, alleen is het hier zo druk dat je volledig hutje mutje op elkaar gepakt staat. Het blijken voornamelijk Zuid Afrikanen zelf te zijn, die gebruik maken van het lange Paas weekend. We installeren de camper en gaan hierna een stuk langs het strand lopen. Als Arian op de camping naar het toilet gaat, komt hij een half uurtje later terug met een volledig Zuid Afrikaanse familie inclusief een glas brandy cola in zijn hand. De hele familie komt graag een kijkje nemen in onze camper. Erg grappig om te merken dat ze dat allemaal erg interessant vinden en nog nooit zoiets gezien hebben. We eten in de camper waarna Arian zijn glas naar de familie terug gaat brengen. Hierna zie ik hem de hele avond niet meer terug, hij blijft met de mannen daar kletsen en vooral nog meer brandy cola’s drinken.

Weer: bewolkt met af en toe een voorzichtig zonnetje, ca. 18 graden
Gereden kilometers: 348 kilometer
Getankt: 40,500 liter voor R12.35 per liter – totaal RAND500,18
Overnachting: ATKV Hartenbos, Mossel Bay
Prijs per nacht: RAND 240
Deze camping ligt nabij de het strand en de oceaan, wij hoefden enkel een trapje af om op het strand te staan. Het is een erg populaire camping bij de Zuid Afrikanen, vooral in het weekend en rondom feestdagen zal het erg druk zijn.

Tip: rondom de feestdagen is het erg druk op de verschillende campings. Reserveren is dan ook zeker aan te raden!

Afstand: 348 km

Garden Route richting Knysna

Vandaag gaan we een stuk van de Garden Route rijden richting Knysna. We zijn dan ook op tijd op pad. Om ons heen worden er veel tenten en caravans ingepakt, de camping loopt helemaal leeg. Onze eerste stop onderweg wordt Heralds Bay, een baai die een stukje op een smal bergweggetje vanaf de doorgaande weg ligt. Het is hier erg mooi met heerlijk weer. We parkeren de camper en lopen een stuk het strand op. Het is hier druk met strandgangers en er is een paddle boarder bezig in het water, wat erg leuk is om te zien. Als we het gezien hebben stappen we weer in de camper en rijden verder richting onze camping van deze avond, Buffalo Bay. Het is een prachtig stuk route. De camping ligt ook erg mooi op het uiterste puntje van een baai, waardoor je aan beide kanten de oceaan hebt. We doen deze middag rustig aan, we steken de braai aan en maken hier een heerlijk middagvullend programma van. Dit is pas vakantie! We genieten volop van de mooie omgeving en het lekkere eten. ‘S avonds lopen we richting de oceaan, waar we genieten van een prachtige zonsondergang.

Weer: zonnig, ca. 22 graden
Gereden kilometers: 109 kilometer
Overnachting: Buffalo Bay Caravan Park, nabij Knysna
Prijs per nacht: RAND 380
Prachtig gelegen camping op een afgelegen baai. Wij vonden het vooral erg leuk om ’s avonds de zonsondergang te zien en ’s ochtends de zonsopkomst.

Afstand: 109 km

Bungee jumpen vanaf Bloukrans Bridge

We staan vanmorgen op tijd op en genieten van een prachtige zonsopkomst. Dit is wel heel leuk aan deze locatie; gisteravond de zonsondergang kunnen bekijken en vanmorgen de zonsopkomst. We zijn vandaag dan ook op tijd op pad, waarna we eerst gaan tanken voordat we op pad gaan richting Knysna zelf. Onze eerste stop vandaag is the Heads; een leuk uitzicht punt. We parkeren de camper en lopen richting de verschillende uitzicht punten die er hier zijn. Als we terug komen lopen komt er ook een parkeerwacht aanlopen, die de geparkeerde auto’s in de gaten gaat houden. Hij verwacht van ons een fooi hiervoor, alleen ben ik het hier niet mee eens aangezien hij net aan komt lopen als wij terug gaan. Hij wacht tot de andere mensen weggelopen zijn, en komt dan lichtelijk agressief op ons af gelopen. Gelukkig zitten wij in de camper en is er dus niks aan de hand, maar helemaal prettig voelde het niet. Ik heb er geen enkel probleem mee om een fooi te geven als dit verdiend is, maar dat was voor mij in dit geval absoluut niet zo.

Vanuit the Heads rijden we naar Robberg Nature Reserve. We staan hier in de rij om naar binnen te kunnen gaan, er moet namelijk een entree betaald worden. Het gaat alleen niet heel erg georganiseerd. Er is één vrouw aan het werk die in principe buiten naar de auto’s komt lopen, maar veel van de bezoekers stappen zelf al uit om binnen te gaan betalen, waardoor je helemaal vooraan flink lang kunt wachten om door te mogen, terwijl veel verschillende auto’s je ondertussen inhalen die al betaald hebben. Ik loop op een gegeven moment zelf dan ook naar binnen zodat het allemaal wat sneller gaat. Er is hier een (te) kleine parkeerplaats, waardoor we de camper aan de kant van de weg moeten parkeren. Dit gaat gelukkig prima, maar veel ruimte is er niet. We doen hier een leuke wandeling van zo’n 6 kilometer. Het is een prachtige omgeving met leuke wandelmogelijkheden. Wij hebben uiteindelijk zo’n 2 uur gewandeld en genoten van de uitzichten. Dit was niet de langste wandeling in dit gebied, we hadden nog een stuk verder kunnen gaan, maar er staat vandaag nog meer op de planning!

Als we terug zijn bij de camper rijden we weer door, op naar de Bloukrans Bridge. Hier is de hoogste bungee jump in de wereld, en ik heb Arian een sprong cadeau gegeven. We hebben geen tijd gereserveerd, dus rijden erheen in de hoop vandaag nog een mogelijkheid te hebben. Dit blijkt het geval, Arian kan om 16.00 uur met de volgende groep mee. Terwijl we wachten kijken we eerst bij de overige bungee jumpers, waarna het al snel tijd is voor Arian om mee te gaan. Ik installeer me in het barretje welke er bij zit, met een lekker koud biertje zit ik voor het tv scherm en bij het open raam. Op het tv scherm laten ze zien wie er gaat springen, waarna ik direct bij het raam zit om naar buiten te kunnen kijken. Arian blijkt als eerst van de groep aan de beurt, wel een heel gaaf gezicht om dat vanaf mijn plekje te zien. Het is echt heel hoog! Arian komt laaiend enthousiast terug, hij vond het fantastisch. Er zijn foto’s gemaakt door de organisatie zelf, we gaan deze bekijken en nemen ze ook mee. Toch wel een hele leuke herinnering! Arian koopt ook een stuk van een oud touw bij een van de medewerkers. Ze nemen hier geen fooien aan, maar je kunt dit stuk touw net wat duurder bij hen zelf kopen, waarna het verschil dan een fooi is.

Na dit spannende avontuur rijden we door naar onze camping, deze zit op nog geen half uurtje rijden, namelijk de Storms River Mouth Rest Camp in Tsitsikamma. Bij de entree berekend de medewerker met ons wat de mogelijkheden zijn voor het betalen van de entree. Na het bespreken van onze reisplannen geeft hij aan dat het voor ons voordeliger is de Wild Card aan te schaffen, met deze pas kunnen we een jaar lang alle Parken in Zuid Afrika in. Deze nemen we dan natuurlijk ook meteen mee. We krijgen ons plekje toegewezen en rijden hier vanaf de receptie naar toe. Het blijkt een super mooie camping te zijn met een fantastisch uitzicht. We staan aan de oceaan, we parkeren de camper met de achterkant richting de oceaan waardoor we uit het raam hier op kijken. Super! ’s Avonds gaat de braai weer aan, waarna Arian hulp krijgt van onze Zuid Afrikaanse buren. De sfeer op de campings is in Zuid Afrika erg leuk en goed, de buren komen zich altijd even voorstellen en zijn altijd in een voor een praatje. Het koelt wel flink af, waardoor we uiteindelijk binnen eten.

Weer: zonnig, ca. 22 graden
Gereden kilometers: 142 kilometer
Getankt: 56,557 liter voor R12,29 per liter – totaal RAND695,09
Overnachting: Storms River Mouth Rest Camp, Tsitsikamma
Prijs per nacht: RAND 430
Misschien wel onze favoriete camping van deze reis. Boek vooraf zeker een plaatsje mét view. Je staat hier aan de oceaan, wat voor fantastische uitzichten zorgt.

Tip: altijd al een keer willen bungee jumpen? Sla de Bloukrans Bridge dan zeker niet over! Het is de hoogste in de wereld, tegen een zeer schappelijke prijs. Ook als je niet gaat springen is dit een erg leuke stop, alleen al om de durfallen te bekijken vanaf het terras of vanuit de bar.

Afstand: 142 km

Tsitsikamma

We spreken vanmorgen onze buren, die aangeven dat we echt geluk hebben met het weer. Afgelopen zaterdag blijkt hier een gigantische storm te zijn geweest met meer dan 100 mm regen. Velen hebben de camping die avond dan ook verlaten, omdat het flink aan het overstromen was. Het koelt hier ’s avonds aan de oceaan wel flink af, maar overdag hebben we heerlijk weer. Vanmorgen zetten we geen wekker en doen we rustig aan. Als we klaar zijn lopen we naar het restaurant in het park, waar Arian eerst op de wifi iets voor zijn werk moet gaan versturen. Vanaf het restaurant begint ook de wandeling naar de Suspension Bridge, die we dan ook besluiten te doen. Dit is een wandeling van ongeveer 2 km en we doen er 45 minuten over. De suspension bridge is erg leuk om te zien en we hebben mooie uitzichten! Na deze korte wandeling blijven we in het restaurant hangen waar we lekker gaan lunchen. Na de lunch lopen we niet via de doorgaande weg terug naar de camping, maar besluiten via het Loerie Trail te lopen. Dit is een wandeling van 1 km, wat een stuk leuker is ten opzichte van de doorgaande weg. We besluiten bij de camper fijn een boekje te lezen en te genieten van het zonnetje. ’s Avonds hebben we hier erg mooi uitzicht tijdens de zonsondergang en gaat uiteraard de braai weer aan.

Weer: zonnig, ca. 20 graden
Gereden kilometers: 0 kilometer
Overnachting: Storms River Mouth Rest Camp, Tsitsikamma
Prijs per nacht: RAND 430
Tip: Tsitsikamma is een prachtig park, en zeker een bezoek waard. Er zijn een aantal korte wandelingen, die voor iedereen goed te doen zijn.

Tsitsikamma en Addo National Park

Vandaag gaat de wekker op tijd om 06.30 uur. We gaan weer op pad, maar willen eerst nog een hike doen hier in Tsitsikamma. We douchen, ontbijten en ruimen de camper op, waarna we naar de parkeerplaats bij de trailhead van de Waterfall Trail rijden. Hier kunnen we de camper gelukkig parkeren, waarna we aan de Waterfall Trail beginnen. Dit is het beginstuk van de Otter Trail, een 5-daagse hike die enkel met een permit gedaan mag worden. Echter, De Waterfall Trail is heel leuk om een idee te krijgen van deze Otter Trail en er is geen permit voor nodig.

De Waterfall Trail is ca. 6,5 kilometer lang. De eerste kilometer is een makkelijke wandeling over een relatief vlak pad, er staat 3 uur voor deze trail wat ons dan nog erg lang lijkt. Maar dan, na deze kilometer begint het klim en klauter werk over vele rotsen. Het is een erg leuke, maar hierdoor ook intensieve wandeling. We worden na al dit geklim uiteindelijk beloond met uitzicht op een prachtige waterval. We genieten van het uitzicht en gaan even rustig zitten, waarna we aan de terugweg beginnen. Hier lopen we helaas op een gegeven moment verkeerd, waardoor we niet langs het strand teruglopen maar bergop de verkeerde kant op. We komen een ander stel tegen die de kaart van het park bij heeft. Hier lijkt het erop dat er op een gegeven moment een pad zal komen die terug richting de camper gaat. Wij besluiten dan ook dit pad te blijven volgen, maar er komt maar geen zijpad en er komt maar geen zijpad. Uiteindelijk staan we helemaal bovenop de berg, en blijken we bij de receptie te zijn. Dit is dus echt volledig de verkeerde kant op geweest, we moeten hierna namelijk weer helemaal de berg af om bij de camper uit te komen. We lopen langs de doorgaande weg het hele stuk weer terug, en hebben uiteindelijk ca. 9.5 km gelopen en zijn inclusief de stop vier uur onderweg geweest. Dat was wel een stukje verder dan de planning! Als we in de camper onze schoenen uitdoen komt het andere stel langs. Zij zijn uiteindelijk omgedraaid en via de rotsen teruggegaan. Zij hebben dus een stuk minder ver gelopen, maar zijn wel net zo lang onderweg geweest.

We lunchen bij de camper en rijden rond 14.00 uur richting Addo Elephant Park. We rijden onderweg naar Addo weg vanaf de kust, en komen hier door nu al een heel ander stuk Zuid Afrika. Zo zien we net buiten Port Elizabeth een gigantische township met zogenaamde ‘government houses’. Wat is dit indrukwekkend om te zien. Aan de andere kant van de straat is tevens een gigantische begraafplaats, aan de naam te zien verbonden aan de township. We zijn toch maar blij dat wij hier alleen langs komen rijden. Uiteindelijk rijden we rond 17.00 uur Addo Elephant Park in en gaan we inchecken op de camping. Ook hier mogen we weer zelf een plekje kiezen, we rijden dan ook eerst een rondje en kiezen een leuk plekje aan de rand van de camping uit. We lopen een rondje langs de shop en het waterhole, waar we onze eerste olifanten zien. Wat een super gave beesten! We eten vanavond in het restaurant, het is heerlijk met super goede steaks. We genieten volop! Na het eten besluiten we nog even terug te lopen naar het waterhole, het is helemaal donker en we zien niks, maar horen wel een leeuw. Dit is zeer indrukwekkend, net als de prachtige sterrenhemel boven ons. Fantastisch!

Weer: zonnig, ca. 20 graden
Gereden kilometers: 240 kilometer
Overnachting: Addo Rest Camp, Addo National Park
Prijs per nacht: RAND 305
Dé camping voor een bezoek aan Addo National Park. Vanuit de camping kun je direct in de ochtend het park inrijden, en op het laatste moment het park uitrijden. Reserveren is wel aan te raden!

Tip: de Waterfall Trail is absoluut een aanrader, maar zeker geen makkelijke wandeling in Tsitsikamma. Het moeilijkste stuk kun je wel overslaan, door vanaf de receptie de wandeling te starten.

Afstand: 240 km

Addo Elephant Park

Het is heet vandaag! Maar we klagen niet, want eigenlijk is het wel heel lekker. We besluiten de dag te beginnen met rond te rijden in het park. Vanuit de camping rijd je zo de ingang van het park door,waar het dieren spotten kan beginnen. We rijden zo’n 3,5 uur rond en spotten een hele hoop wilde dieren; veel hartebeesten, kudu’s warthog (zwijnen), schildpad, zebra’s, buffalo, black backed jackal (jakhals), en vooral heel veel olifanten. De eerste olifant maakt erg veel indruk, we hebben al een flinke ronde door het park gereden en zijn er nog geen tegengekomen. Net als we aan komen rijden bij een meertje komt er een olifant aangelopen. Wat een gigantische en indrukwekkende beesten. Hij gaat rustig wat staan drinken en loopt dan achter de camper langs verder. Wat een gaaf gezicht! De rest van de dag wordt het aantal olifanten die we spotten flink opgeschroefd, maar deze is wel heel indrukwekkend. We rijden hierna terug naar de camping, waar we lunchen en besluiten een boekje te lezen.

Het is erg warm langs de camper in de zon. Rond 16.00 uur besluiten we weer het park in te rijden, waar we wederom veel van bovenstaande beesten spotten. Net voor 18.00 uur rijden we het park weer uit; om 18.00 uur gaat het hek dicht. Wat een super gave dag hebben we gehad! Als we terug op ons plekje staan zetten we de airco én de braai aan. ’s Avonds komen onze Zuid Afrikaanse buren ons halen, schijnbaar komt hier elke avond een erg zeldzaam beestje langs op de plekken – een genet. Ook vanavond komt ze weer langs. Dit is een erg leuk gezicht, alleen wordt ze wel met vlees gelokt. Tja, dan begrijp ik wel dat ze elke avond even langs komt:). We kletsen met de buren, ook hier zijn ze weer erg vriendelijk!

Weer: zonnig, ca. 35 graden
Gereden kilometers: 71 kilometer
Overnachting: Addo Rest Camp, Addo National Park
Prijs per nacht: RAND 305

Tip: in Addo was voor ons het boeken van een game drive niet noodzakelijk. De offroad wegen waren erg goed waardoor we hier met de camper prima overheen konden. Dit kwam wel mede doordat het erg droog was geweest de afgelopen periode.

 

Afstand: 71 km

Addo Elephant Park - Port St. Johns

Vandaag hebben we een flinke rit voor de boeg. De wekker gaat dan ook om 06.00 uur, we rijden om kwart over 6 nog even het park in. We parkeren de camper bij een water hole en eten hier ons ontbijt. Wauw wat is dit gaaf en voor ons toch wel een heel groot pluspunt aan de camper! We rijden nog een klein rondje in het park en net voor we deze uitrijden staat vlakbij de uitgang nog een gigantische olifant. Dat is nog eens een leuk afscheid van Addo Elephant Park!

Rond 08.00 uur zijn we op pad. We beginnen aan de lange rit van vandaag. We moeten nog even tanken, maar komen geen tankstation tegen waar we willen stoppen. Ik stel de navigatie in op een tankstation op ca. 10 kilometer afstand. Hierdoor blijken we helaas wel twee keer langs een wegafzetting te komen. Hier belooft het bord dat er bij staat niet veel goeds, een wachttijd tot 45 minuten. We hebben geluk; op de heenweg kunnen we zo doorrijden en op de terugweg wachten we maar ongeveer 10 minuutjes. Na ongeveer 350 kilometer en 4,5 uur rijden stoppen we voor de lunch. We komen gedurende deze rit door verschillende ‘stadjes’, waar het voor ons echt voelt alsof we door een derde wereld land rijden. Uiteindelijk komen we na een spannende laatste kilometer (onverharde weg, middle of nowehere gevoel) aan bij onze camping voor vanavond. Deze is echt prachtig gelegen aan het water en heerlijk rustig. We zijn rond 17.00 uur op de camping, waar we gaan afwassen, eten maken en eten en ook maar even de camper opruimen. We zijn allebei erg moe van de lange rit. Het is hier constant opletten en blijven focussen tijdens het rijden. Je weet nooit wat er op of langs de weg staat als je de hoek om komt. Er lopen veel mensen langs de weg, maar ook veel koeien, ezels en geiten. En die letten niet op de auto’s als ze oversteken.

Weer: zonnig, ca. 25-30 graden
Gereden kilometers: 582 kilometer
Getankt: 57,587 liter voor R12.58 per liter – totaal RAND724,44 + 28,74 liter voor R12.51 per liter – totaal RAND359,55
Overnachting: Cremorne Holiday Resort, Port St. Johns
Prijs per nacht: RAND 290
Een prettige camping met een fijne locatie als tussenstop op onze route van Addo naar Drakensbergen. De camping ligt erg mooi en rustig aan het water. Er is wel een onverharde weg van ca. 1 kilometer op weg naar de camping, voorzicht rijden aan te raden!

Tip: wij hebben vandaag ca. 580 kilometer gereden, wat absoluut het maximale is om in te plannen op een dag. Een volgende keer zouden we er voor kiezen toch wat minder kilometers op één dag te rijden.

Afstand: 580 km

Port St. Johns - Giant's Castle

Ook vandaag gaat de wekker weer vroeg. Of ja, de wekker staat om 06.45 uur maar we zijn allebei om 06.30 uur wakker. We hebben een prachtig uitzicht vanuit ons bed. We kunnen er niet te lang van genieten, want ook vandaag staat er weer een lange rit op de planning. Helaas duur het allemaal iets langer, de cassette van de wc blijkt vol waardoor dit de badkamer inloopt. Dit moeten we uiteraard eerst schoonmaken. Hierna gaan we allebei douchen en zijn rond 08.30 uur op weg. We tanken en doen wat boodschappen in Kokstad. Hierna wordt de rit echt prachtig, wat een fantastische omgeving. Uiteindelijk komen we rond 16.45 uur aan bij Giant’s Castle. We slapen hier vannacht in een lodge. De laatste ca. 60 kilometer van de rit was dramatisch. Er zitten zo veel potholes in de weg dat het soms meer pothole dan weg is. Hierdoor gaat dit laatste stuk echt niet snel en doen we hier wel bijna 2 uur over. Maar, bij Giant’s Castle is de omgeving fantastisch mooi. Wauw! We eten vanavond bij het restaurant dat bij de lodge hoort, waarna we heerlijk in het bed kruipen en nog even televisie kijken.

Weer: zonnig, ca. 20-25 graden
Gereden kilometers: 476 kilometer
Getankt: 42.422 liter voor R12.85 per liter – totaal RAND513,31
Overnachting: een chalet in Giant’s Castle
Prijs per nacht: RAND 1070
We willen graag het Giant’s Castle deel bezoeken van Drakensberg, waar het enkel mogelijk is in de lodge te slapen. Uiteraard zijn er nog vele andere delen van Drakensberg waar wel (mooie) campings aanwezig zijn, om dit prachtige stuk van Afrika uit de camper te kunnen bezoeken!

Afstand: 476 km

Hiken in Giants Castle

We doen vanmorgen rustig aan. Vandaag zouden we eigenlijk doorrijden naar onze volgende bestemming in Drakensbergen. We genieten alleen zo van deze omgeving, en mede met de lange rit van gisteren in ons achterhoofd, besluiten we hier een nachtje bij te boeken. Ik sta dan ook om 08.00 uur al bij de receptie en we kunnen hetzelfde huisje nog een nacht bijboeken. Hierna maken we ons klaar en gaan ontbijten in het restaurant.

Na het ontbijt starten we met onze hike van vandaag; de World’s View wandeling. Hier starten we om 10.00 uur mee. Deze wandeling is super mooi, ondanks dat het erg warm is recht in de zon zonder schaduw. De hike zelf is super mooi, en erg rustig. We komen gedurende onze wandeling niemand tegen! Het pad loopt door kniehoog gras, wat vaak ook over het pad heen hangt. Hier had ik niet op gerekend en heb ik in verband met het weer een kort broekje aangedaan. Mijn benen gaan dan ook helemaal kapot en zitten vol met rode bultjes, door het constante gras dat er tegen aan slaat. Vrij kort na het begin van de wandeling komen we een groep bavianen tegen. Dit zijn niet de meest vriendelijke beesten, weten we uit de ervaring bij Cape Point. Omdat ze aardig dicht bij het pad zitten twijfelen we even; lopen we door en erlangs of draaien we om? Omdat we pas een half uurtje op weg zijn en het anders erg jammer vinden, besluiten we door te lopen. Dit blijkt een goede keuze, de bavianen houden ons nauwlettend in de gaten maar blijven rustig zitten. Het uiteindelijke uitzicht punt; World’s View, is prachtig. We genieten volop van het uitzicht rondom. Uiteindelijk zijn we na 12 kilometer lopen en 4 uur onderweg te zijn geweest weer terug bij de start van de wandeling.

We besluiten te gaan lunchen in onze kamer, waarna we de River Walk gaan doen. Deze wandeling start aan de andere kant van het terrein als de Worlds View hike en gaat langs de rivier af. Wauw, dit is een prachtige omgeving, zeker met het late namiddag licht. We genieten volop en maken veel foto’s. Als we terug komen bij onze kamer besluiten we hier te gaan braaien en smullen het lekker op.

Weer: zonnig, ca. 25 graden
Gereden kilometers: 0 kilometer
Overnachting: een chalet in Giant’s Castle
Prijs per nacht: RAND 1070

Tip: de river walk is met het late middaglicht een absolute aanrader. Het licht is prachtig en geeft fantastische uitzichten.

Royal Natal National Park

Vandaag gaan we helaas het mooie Giant’s Castle weer verlaten. Het was ook heel fijn om lekker twee nachtjes in een lodge te slapen, maar hebben weer zin om met ons campertje op pad te gaan! We beginnen met weer een lekker ontbijtje in het restaurant en checken hierna uit. We willen graag nog een wandeling gaan doen, en komen uit op de Berg View Walk. Het begin van deze wandeling is erg mooi, en we hebben mooie uitzichten op de prachtige omgeving. Helaas blijkt het laatste stuk van deze wandeling over de doorgaande weg te gaan, wat een stuk minder mooi is. We hadden eigenlijk om moeten draaien, om ook terug de mooie omgeving te hebben. We lopen uiteindelijk 6,5 kilometer en zijn 1 uur en 45 minuten onderweg.

Als we terug zijn bij de camper rond 11.30 uur gaan we op weg naar Mahai. Dit is de camping in Royal Natal National Park. We zijn hier rond 15.00 uur en krijgen hier een plekje toegewezen. De camping is verder helemaal leeg, maar we staan tussen twee caravans in. Arian gaat nog een korte hike doen, de Sunday Falls. We hebben afgesproken dat hij rond 18.00 uur terug zal zijn, dan heeft hij ruim de tijd gehad ten opzichte van wat er voor de wandeling wordt aangegeven. Het blijkt dat hij nog flink heeft moeten doorlopen aan het einde, omdat het begin van de hike toch wat verder weg was dan gedacht. Maar hij heeft wel een mooie wandeling gemaakt! We eten vanavond lekker pasta en kruipen op tijd in bed.

Weer: zonnig, ca. 28 graden
Gereden kilometers: 163 kilometer Getankt: 39,82 liter voor R12.80 per liter – totaal RAND509,70 + 0,37 liter voor R12.80 per liter – totaal RAND4,75
Overnachting: Mahai Camping, Royal Natal National Park
Prijs per nacht: RAND 300
Een gunstig gelegen camping voor een bezoek naar Royal Natal. Het is een nette, en rustige camping tussen de prachtige rotsen. De hertjes komen hier ’s avonds de camper bezoeken, om het gevoel helemaal af te maken.

Tip: de populaire Mont-Aux-Sources trail naar de top van de Tugela Falls is vanaf de Mahai Camping enkel te bereiken middels een hele zware dag hike. Indien je deze hike wilt doen, is een overnachting aan de andere zijde van Royal Natal aan te raden. Dit is nog ca. 1,5 uur rijden vanaf de Mahai Camping.

 

Afstand: 163 km

Royal Natal National Park

We gaan vandaag op pad om een langere hike te doen! Het wordt de, in dit park erg populaire, Gorge Hike. We besluiten vanmorgen rustig aan te doen, en hierna met de camper richting de start van de hike te rijden. Dit is maar een korte afstand, maar hierdoor hoeven we deze afstand niet te wandelen. Aan het einde van de dag zijn we hier heel blij mee! Er is voldoende parkeergelegenheid, en na ons ingeschreven te hebben in het ‘logboek’ gaan we van start.

We starten erg kort na een groep van 6 Belgen, die we dan ook al snel inhalen. Het eerste stuk gaat het vrij steil omhoog. Tel daarbij een felle zon waardoor we lopen, en deze twee kilometers zijn best zwaar. Hierna wordt het echter wat vlakker en lopen we ook wat meer door de schaduw. Sommige stukken lopen we ook geheel door bebost gebied, wat voor fijne verkoeling zorgt. We lopen ongeveer 6 kilometer op een goed pad, maar hierna begint het spannendere stuk van deze hike. We moeten een aantal rotsen over klimmen en een chainladder op, een soort touwladder die tegen de rotswand gespannen is. Dit is omhoog prima te doen. Mochten we gedacht hebben hierna het moeilijkste voorbij te zijn, dit moet nu nog beginnen. Hierna moeten we zelf omhoog klimmen en klauteren, door een opening tussen twee rotswanden. Er hangt een ijzerdraad en er zijn een aantal pinnen in de rotsen geslagen, maar je moet het voornamelijk zelf doen met behulp van de wortels van de bomen die hier uit steken. Ondanks dat dit best lastig en vooral spannend is, is het omhoog gaande prima te doen.

Als we boven zijn moeten we nog een aantal keer de rivier oversteken. Het pad is niet helemaal duidelijk aangegeven, waardoor Arian langs een steile rotswand verder probeert te gaan. Dit gaat prima, tot hij terug moet komen om mij verder te helpen. Hij glijdt weg en glijdt flink wat meters naar beneden. Hier volgt een stuk afgrond richting het water, maar gelukkig blijft hij op de rand hangen. Net niet in het water. Ik schrik me rot, maar gelukkig is er naast wat schaafwonden niet te veel aan de hand. Hij klautert terug, waarna we het echte pad vinden. Deze liep aan de andere kant van een grote rots, waardoor we die in eerste instantie niet zagen. Dit gaat gelukkig een stuk makkelijker. We lopen weer verder en verder, tot het op een gegeven moment voor mij te lastig wordt. Er zou echter uitzicht moeten komen op een waterval, welke Arian toch wel graag wil zien. Ik besluit op een rots te wachten, terwijl Arian nog een stukje verder gaat. We maken alleen de stomme fout om niet af te spreken hoe lang hij wel zal blijven. Als hij na een uur dan ook niet terug is begin ik aardig in paniek te raken, en ben vooral heel bang dat er iets gebeurd is. Ik probeer over de rosten een stukje verder te komen, alleen gaat dit al heel lastig, zeker met een rugzak om. Gelukkig komt Arian niet al te veel later terug gewandeld. Helaas toch aardig teleurgesteld, want geen uitzicht op de waterval gezien. Nu mogen we aan de route terug beginnen. Vooral het stuk waar we zelf moeten klimmen tussen de twee rotswanden is toch wel een stuk lastiger naar beneden. Je ziet zelf gewoon echt niet waar je heen gaat, gelukkig kan Arian mij helpen. Hierna nog het laatste stuk verder terug rijden naar de camping, waar we de braai aansteken. Dat hebben we wel verdiend na de flinke hike van 16 km vandaag!

Na het eten besluit ik te gaan douchen, terwijl Arian alvast aan de afwas begint. De douchedeur blijkt geen slot te hebben, hij kan eigenlijk ook niet helemaal dicht, maar dat maakt niet zoveel uit aangezien het toch super rustig is. Ik ben net klaar met douchen, als de stroom uitvalt. En dan wordt het hier héél erg donker. Ik heb natuurlijk niks bij me, en probeer op de tast mijn kleren en de deuren te vinden. Gelukkig is daar al snel mijn reddende engel, Arian is meteen vanuit het afwashoekje naar de camper gegaan om een zaklamp te halen. Dat is toch wat makkelijker. Gelukkig kan onze camper even zonder stroom, en kunnen we gewoon de lampen aandoen.

Weer: zonnig, ca. 25 graden
Gereden kilometers: 9 kilometer
Overnachting: Mahai Camping, Royal Natal National Park
Prijs per nacht: RAND 300

Tip: de Gorge hike is fantastisch, maar het laatste stuk is ook erg lastig en zwaar. Ook als je bij de chain ladder omdraait, is deze hike echter wel de moeite waard.

Afstand: 9 km

Swaziland

Helaas zit ons bezoek aan Drakensbergen er alweer op. We hebben er zeer van genoten, dit is echt een paradijs voor wandelaars. We zullen hier dan ook zeker nog een keer terugkomen. De wekker gaat vandaag vroeg om 06.00 uur, we maken ons klaar en zijn om 06.40 uur op pad. We rijden hier door een prachtig gebied, met veel water in de omgeving. Het is vanmorgen helaas wel erg mistig en ook flink koud. We hebben verschillende keren werkzaamheden op dit stuk van de route en lopen hierdoor wat vertraging op. Ook hier komen we weer de gekste dingen tegen. Je mag op een gegeven moment 120 op de snelweg en er rijdt een.. tractor.

We komen rond het middaguur aan bij de grens naar Swaziland, dit is de oversteek bij Oshoek. Deze grensovergang is wederom een belevenis op zich. We komen aanrijden, maar krijgen geen uitleg o.i.d. Er wordt gezwaaid dat we de camper moeten parkeren. We zien hierna verschillende mensen naar binnen lopen, deze volgen we dus maar. Net voor we naar binnen gaan zien we dat zij een wit papiertje bij hebben, eerst maar weer even terug naar buiten dus. De man die seinde dat we de camper moesten parkeren, blijkt ons dit papiertje te moeten overhandigen. Maar, niet dat hij ons even tegenhoudt als we naar binnen willen lopen. Het is een strookje papier waarop ons nummerplaat en het aantal personen vermeld staat. We moeten hier naar binnen, waar we een stempel krijgen bij de customs. Hierna door naar de immigratie voor een tweede stempel en de paspoort controle. We zijn nu Zuid Afrika uit. We lopen terug naar de camper en rijden door, voor een tweede strookje. We moeten weer parkeren, en naar binnen. Hier gaan we eerst door de immigratie voor een stempel in ons paspoort, we mogen nu Swaziland binnen. Hierna moeten we road tax betalen (RAND50) en krijgen we de tweede stempel. Wederom stappen we hierna in de camper en rijden we door. Als laatst moeten we dit tweede strookje afgeven, krijgen we een check en wil de vrouw even in onze camper kijken. Arian opent de deur achter, ze kijkt een keer naar binnen en vindt het dan oke. We zijn in Swaziland!

We rijden direct door naar Mlilwane, waar we allereerst de entree betalen. Deze is R90 voor twee personen voor één nacht. Hierna rijden we door naar de camping, waar we voor de nacht R190 betalen. We lopen een rondje over en nabij de camping, waar veel zwijnen en herten rondlopen. ’s Avonds eten we in het restaurant, een buffet met veel lekkere dingen. Na het eten is er een show van traditionele Swazi dans. Uiteraard erg toeristisch, maar ook zeker heel leuk om te zien.

Weer: in de ochtend mistig en koud, ’s middags bewolkt met af en toe een zonnetje – ca. 20 graden
Gereden kilometers: 487 kilometer
Getankt: 38,13 liter voor R12,46 per liter – totaal RAND475,07
Overnachting: Mlilwane Wildlife Sanctuary Camping
Een mooie camping, gelegen in het prachtige wildlife sanctuary. Er lopen gigantisch veel herten en zwijnen rond op de camping. Sla ’s avonds ook zeker niet het, wel aardig toeristische, Swazi dans optreden over.

Tip: houdt voldoende tijd vrij gedurende de rit voor de grensovergang van Afrika naar Swaziland. Het kan hier erg druk zijn waardoor de wachttijd flink kan oplopen.

Afstand: 478 km

Kruger National Park

Vandaag moeten we zowel Mlilwane als Swaziland weer gaan verlaten. Helaas blijken we erg onbeschofte buren te hebben op de camping, die om 06.00 uur al gigantisch veel lawaai maken. We besluiten dan ook maar op tijd op te staan en op pad te gaan. We willen eerst nog een rondje gaan rijden door het park, waar we vele springbokken, wilde beesten en krokodillen zien. Als we het park uitrijden gaat het na een tijdje helaas niet helemaal goed. Onze navigatie blijkt niet helemaal bekend te zijn met de routes in Swaziland, waardoor we gigantisch verkeerd rijden. Hierdoor lopen we ongeveer een uurtje ‘vertraging’ op. Gelukkig heb ik een (ook niet heel duidelijke) kaart, waarmee ik ons uiteindelijk toch weer de goede kant op krijg. Dit keer gaat de grensovergang ook weer lekker snel. Ondanks dat we denken te weten hoe het werkt na gisteren, gaat het hier weer heel anders. Ook wel een stukje simpeler, alles wordt op stukjes papier geschreven en als we uiteindelijk bij de douane van Zuid Afrika komen, worden we gewoon door gezwaaid.

We gaan op weg richting Kruger, en blijken hier echt dicht bij de grens met Mozambique te zijn. Op een gegeven moment staat deze op 2 km afstand aangegeven. We rijden bij Crocodile Bridge Kruger in. We moeten door de officiële ingang heen, waar we ons wederom eerst moeten registreren. Al snel hebben we hierna geluk, er staan gigantisch veel giraffen langs de weg. Wauw, wat een gaaf gezicht! Wat een super leuke beesten zijn dat. We rijden rustig aan richting Lower Sabie rest camp. Hier hebben we voor vanavond een plekje gereserveerd. Het rustig aan rijden wil je hier door de vele dieren, maar moet ook in verband met de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Bij het rest camp checken we in, en mogen we weer zelf een plekje gaan kiezen. We vinden er een die vlakbij de receptie zit. Voor ons erg fijn, in verband met de game drives die we hier gereserveerd hebben.

De eerste is vanavond, we hebben een sunset drive geboekt en moeten hiervoor om 16.15 uur verzamelen. Het blijkt een bus te zijn voor 23 personen, die helemaal vol zit. We gaan op pad, zodra we de camping afrijden komen we een hele grote groep baboons tegen. Gelukkig zijn ze hier niet gewend aan mensen zoals bij bijvoorbeeld Cape Point, waardoor we ze leuk kunnen bekijken. We stoppen ook bij een groot meer niet te ver van Lower Sabie, waar vele nijlpaarden zitten. We rijden een offroad weg op, en hebben geluk. We komen een White Rhine (neushoorn) tegen. Wat een gave, gigantische beesten. Als we terug zijn op de verharde weg ziet onze gids in de verte een groepje auto’s en rijdt er met een aardig tempo op af. We hebben weer geluk; er liggen twee leeuwen op de weg. Ze zijn zich bewust van alle auto’s, maar trekken zich er niks van aan. Fantastisch om te zien! Hierna gaat al vrij snel de zon onder, en rijden we in het donker met spotlights verder. We zien nog een aantal nijlpaarden lopen, al zijn deze wel een stukje kleiner. We zijn rond half 8
terug bij de receptie, waarna we een hapje gaan eten bij de Mugg & Beans die hier op het camp zit. Op tijd naar bed, morgen weer vroeg dag!

Weer: de hele dag bewolkt met regen, ca. 15-18 graden
Gereden kilometers: 295 kilometer
Getankt: 50,330 liter voor R12,69 per liter – totaal RAND638,69
Overnachting: Lower Sabie Rest Camp, Kruger
Prijs per nacht: RAND 285
Een gunstig gelegen camping in Kruger. Het is een prima camping met alle faciliteiten. Daarnaast bieden ze vanuit de camping verschillende guided drives aan.

Tip: houd rekening met extra tijd voor het rijden door Kruger. De maximale snelheid is 50 kilometer per uur, en daarnaast zul je vaak stoppen om de dieren te bekijken en fotograferen.

Afstand: 295 km

Big 5 spotten in Kruger

De wekker gaat heel vroeg, om 04.20 uur om precies te zijn. We hebben voor vanmorgen een early morning drive geboekt. We staan op tijd bij de receptie, waarna onze gids van vanmorgen aan komt rijden. Die heeft er overduidelijk niet zo heel veel zin in op deze vroege morgen. Het is wel een veel rustigere drive, we zijn in totaal met vier personen in de 23-persoons bus, waarbij de twee anderen toevallig ook Nederlanders zijn. We beginnen weer in het donker, waardoor we weer met de spotlights op zoek moeten. We zien in het donker helaas erg weinig, en ook hierna zijn het vooral impala’s, gnoe’s, wildebeesten en zebra’s. Net voor we weer bij het camp zijn worden we gelukkig toch nog beloond, we zien nog twee leeuwen, een jakhals en een giraf.

We zijn rond 08.00 uur terug bij de receptie. We gaan eerst douchen op de camping en nemen de camper mee, waarna we naar het meer rijden waar we gisteren met de game drive ook langs kwamen. Hier parkeren we de camper met de achterkant richting het water, waardoor we tijdens ons ontbijt kunnen genieten van dit leuke uitzicht. Er zitten veel nijlpaarden in het water. Hierna rijden we met een omweg naar onze volgende camping; Satara. We zien onderweg weer veel impala’s, maar hebben ook geluk; we spotten een luipaard. Nu is onze Big 5 compleet! We spotten verschillende olifanten, een grote groep wilde honden en gigantisch groot aantal aasgieren. Er ligt een dood dier lans de kant van de weg die volledig wordt kaalgeplukt. Wat fantastisch om te zien, en wat is Kruger een groot park. Voor we bij Satara het terrein oprijden spotten we nog buffels, giraffen en zebra’s. We zijn rond 17.00 uur bij Satara, waar we wederom inchecken. Dit blijkt een aparte camping te zijn, er zijn niet echt vaste plekken. Je moet je voertuig maar ergens parkeren, zodat je in ieder geval bij een stroomkastje kunt komen met je kabel. Uiteindelijk krijgen we hulp van een Zuid Afrikaanse man, die ons naar een mooi plekje wijst. We installeren de camper, draaien een was en eten ’s avonds bij Mugg & Beans.

Weer: in de ochtend koud en regen, de hele dag bewolkt. Vooral ’s middags erg benauwd, ca. 18-20 graden.
Gereden kilometers: 140 kilometer
Overnachting: Satara Rest Camp, Kruger
Prijs per nacht: RAND 285
Ook Satara is een van de grootste campings in Kruger, en goed te combineren met Lower Sabie. Op deze manier kun je overdag de afstand tussen de twee campings afleggen, en hier heb je de hele dag de tijd voor. De camping zelf zit wat apart in elkaar, er zijn geen standaard plekken. Je parkeert de camper op een plekje die je zelf uitkiest, zodat je met het snoer bij een elektriciteitskastje kunt komen.

Tip: de game drives zijn een erg leuke mogelijkheid om buiten de uren waarin de gates open zijn het park te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het in het donker lastig is de dieren te spotten, en je dus weinig zult zien.

Afstand: 140 km

Dag 21: Kruger - Blyde Canyon

We hebben weer een vroege ochtend vandaag, om 04.30 uur gaat de wekker. Om 04.45 uur krijgen we schrik van ons leven; er staat iemand op de deur van de camper te kloppen. Het blijkt de vriendelijke buurman van gisteren te zijn die al wakker was, en zeker wilde weten dat wij onze tour niet zouden missen. Gelukkig zijn we al wakker!

Om 05.15 uur verzamelen we bij de receptie voor de morning walk die we geboekt hebben. We zijn in totaal met 8 personen, plus 2 gidsen. We gaan om 05.30 uur op pad en rijden tot ca. 06.00 uur en we ergens midden in Kruger staan. Hierna gaan we de auto op, wat een gave ervaring is dat zeg! Je weet dat je midden in de natuur staat tussen allerlei wilde beesten. We krijgen eerst een korte uitleg van onze gidsen over wat wel en wat niet te doen. Hierna moeten we allemaal achter elkaar in een rijtje achter onze gidsen aanlopen. We zien veel zebra’s, gnoe’s en wildebeesten en een gigantische groep impala’s. Als deze ons in de gaten krijgen rennen ze allemaal weg; het Zuid Afrikaanse verkeer zoals ze dat hier noemen. Heel gaaf! Op een gegeven moment zien de gidsen een neushoorn liggen op een afstandje. We mogen een stuk dichterbij komen, als we er op een gegeven moment bijna zijn blijkt het een dode neushoorn te zijn. Wat is dat een zielig gezicht. Ze zien geen schotwond of iets dergelijks en de hoorn zit nog aan het beest. Onze gidsen bellen met de collega’s van het nationaal park, zodat zij in ieder geval de hoorn kunnen komen verwijderen. Hiervoor moeten we een stukje bergop gaan staan, zodat de gids bereik heeft. Hier kunnen we ver om ons heen kijken; je bent hier voor je gevoel zo ver van de bewoonde wereld met alleen maar de natuur en wilde dieren om je heen. Wat een bijzondere ervaring is dat, absoluut een aanrader. We zien verder tijdens de wandeling heel veel sporen van leeuwen, ze moeten dus in de buurt zijn. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn, zodra we weer in de auto zitten en op de terugweg naar het kamp zijn zien we een grote groep van ca. 10 leeuwen een stukje verder in de bosjes liggen. We krijgen de keuze; willen we uitstappen en er te voet heen, of rijden we er met de auto heen. De gids zelf raad aan er met de auto heen te gaan, omdat de leeuwen hieraan gewend zijn en zullen blijven liggen. Als we uitstappen en te voet gaan, zullen ze snel weggaan. We gaan er dan ook met de auto heen en kunnen zo heel dichtbij komen. We zijn rond 09.30 uur terug bij de receptie.

We gaan met de camper op pad richting de uitgang, en besluiten wederom ergens te ontbijten. Als we Kruger uitrijden zetten we koers richting Blyde Canyon. We gaan vandaag richting de oostzijde van de canyon, waar Forever Resort Swadini ligt. Hier staan we vanavond met de camper en hebben we een boottocht gereserveerd. Dit resort is een van de voordeligste overnachtingsplekken voor ons gedurende deze reis en blijkt bovendien een hele mooie camping te zijn! We moeten vanaf de camping een stukje rijden naar de start van de boottocht, waar we om 15.00 uur zijn. Deze boottocht is ook erg gaaf, we varen over de rivier in de Canyon en hebben hierdoor super gave uitzichten. Erg leuk om de canyon vanaf deze kant te zien, morgen zullen we de uitzichtpunten gaan bekijken waarbij we naar beneden op dit water kijken. De gids geeft ook veel en interessante informatie, erg leuk. Op de boot ontmoeten we een Nederlands stel, waar we na de tocht op de parkeerplaats nog even mee staan te kletsen over de reis die we beiden gemaakt hebben. Zij nodigen ons uit om een drankje mee te komen drinken bij de lodge waar zij verblijven, niet ver bij ons resort vandaan. We gaan de camper terugbrengen naar ons resort, waarna we met hun mee doorrijden. Het is een super mooie lodge waar zij verblijven, waar ook zebra’s in ‘het wild’ rondlopen. Je kunt ze ook voeren, waar wij dan ook gebruik van maken. Erg leuk om deze beesten van zo dichtbij te kunnen bekijken! We besluiten uiteindelijk ook mee te blijven eten, en hebben een erg gezellige avond.

Weer: de hele dag benauwd, ’s ochtends regenachtig en bewolkt, aan het einde van de middag klaart het op. Ca. 18-22 graden
Gereden kilometers: 130 kilometer
Overnachting: Forever Resort Swadini
Prijs per nacht: RAND 144
Een prachtig resort, gelegen op een fantastische locatie. Deze camping is een fijne stop van of naar Kruger park. Tevens is het een erg leuke mogelijkheid om vanuit hier de boottocht te doen, om zo de Blyde Canyon vanaf een andere kant te bekijken!

Tip: de morning walk is een absolute aanrader. Het is een gigantisch bijzondere ervaring om te voet door Kruger te gaan. Let wel; reservering is aan te raden.

Afstand: 130 km

Dag 22: Blyde Canyon

We hebben vandaag geluk; het zonnetje is terug! Vanmorgen doen we rustig aan, we zijn allebei erg moe van de laatste dagen waarbij we telkens aardig vroeg op moesten. We hebben vandaag niet te veel op de planning staan, waardoor we rond 11.00 uur op pad gaan naar de andere zijde van Blyde Canyon. Ook hier slapen we vannacht weer op een Forever Resort; Blyde Canyon. Ook dit blijkt weer een erg mooi, en vooral ook heel groot, resort te zijn. We kiezen weer een leuk plekje uit, en besluiten naar een van de uitzichtpunten te lopen. We kiezen hierbij voor het Upper View Point. Op de kaart leek het niet zo ver, maar het blijkt toch nog wel een aardig stukje lopen te zijn. Maar dat is geen probleem, we doen rustig aan. Vanaf het uitzichtpunt hebben we een fantastisch uitzicht over de canyon en de Three Rondavels. We zien zo ook erg goed waar we gisteren overheen gevaren zijn, erg leuk om dat ook vanaf deze kant te zien. Als we terugkomen bij de camper steken we de braai aan en hebben we een lekker rustige avond.

Weer: zonnig, ca 25 graden
Gereden kilometers: 83 kilometer
Overnachting: Forever Resort Blyde Canyon
Prijs per nacht: RAND 360
Wederom een prachtig resort. Op het resort zelf zijn er twee uitzichtpunten voor de Blyde Canyon/Three Rondavels. Het resort ligt op een super goede locatie voor een bezoek aan de Panorama Route.

Tip: vanuit het resort starten verschillende langere en kortere hikes door de Blyde Canyon. Deze zijn zeker een aanrader in deze prachtige omgeving!

Afstand: 83 km

Dag 23: Panorama Route naar Sabie

Alweer onze laatste volle dag in Zuid Afrika en in deze fijne camper is aangebroken. Vandaag staat de Panorama Route op het programma. We starten vanmorgen op ons resort met het Lower View Point van de Blyde Canyon. Hier starten ook vele verschillende wandelingen, welke er allemaal super leuk uitzien. Die onthouden we voor een volgende keer! We zijn, als we er naar toe rijden, erg blij dat we gisteren voor het Upper View Point gekozen hebben. De wandeling naar het lower view point zou toch wel een stuk pittiger geweest zijn. We genieten hier wederom van het uitzicht, waarna we door rijden naar de uitgang van het park en we uitchecken. We rijden de camping af en zo de Panorama Route op, dit staat goed aangegeven. Ook de uitzichtpunten onderweg staan goed aangegeven, al missen we het eerste uitzicht, omdat we deze te laat zien. Gelukkig hebben we de Blyde Canyon vanaf onze camping al goed kunnen bekijken.

We stoppen wel bij de tweede stop op onze route; Lowveld View. Allereerst koop ik hier twee prachtige schalen, ik heb ze deze reis al vaker voorbij zien komen, en wil er graag twee mee naar huis nemen. Dat is goed gelukt! We genieten hierna van het mooie uitzicht vanaf dit punt. We zijn allereerst helemaal alleen, als we teruglopen komen er verschillende anderen ook een kijkje nemen. Hierna rijden we door naar Bourke’s Luck Potholes, waar we wederom de camper parkeren en een kijkje gaan nemen. Het is hier een stuk drukker en er staan dan ook een aantal grote tourbussen te wachten. We lopen rond op de bruggen die hiervoor zijn aangelegd, waardoor we goed de canyon in kunnen kijken. Het is erg gaaf om te zien hoe de potholes hier ontstaan zijn door het stromende water. Ondanks dat het gaaf is om te zien, vinden we het allebei erg jammer dat het zo druk is. We stappen dan ook niet veel later weer in de camper, op pad naar de volgende stop.

Helaas begint nu ook de lucht aardig te betrekken. Dit merken we vooral goed bij onze volgende stop; de Lisbon Falls. Het is hier direct een stuk kouder, en de vele kraampjes die hier staan beginnen de losse spullen in te pakken. We bekijken de erg mooie Lisbon Falls, maar zitten ook vrij snel weer in de camper. We gaan op pad richting de God’s Window en Wonder View uitzichtpunten, maar hoe dichterbij we komen, hoe mistiger het wordt. We rijden op een gegeven moment door super dikke mist, waardoor het nutteloos is bij deze punten te stoppen. We zien amper een paar meter voor ons, laat staan dat we van een uitzicht kunnen genieten. Erg jammer, aangezien deze me erg mooi leken, maar we rijden door. Als we de mist uitrijden komen we helaas niet terug in het zonnetje, maar krijgen we gigantisch veel regen over ons heen. En helaas, dat houdt de rest van de middag niet meer op. Omdat we nu niet zo veel zin meer hebben om bij de verschillende uitzichtpunten de camper uit te moeten, besluiten we door te rijden naar onze camping van vanavond.

Ons laatste nachtje in de camper spenderen we op Merry Pebbles Resort. Helaas blijft het maar regenen, regenen, regenen. We hebben dan ook een middagje in de camper, waarin we de koelkast leegeten, de laatste fles wijn opdrinken en ik alvast begin met het inpakken van de koffers. Zo hoeven we dat morgenvroeg in ieder geval niet meer te doen. Rond etenstijd lopen we richting het restaurant welke bij het resort hoort, en sluiten hier onze reis af met heerlijk eten.

Weer: in de ochtend zonnig, in de middag mistig en hierna de rest van de dag regen
Gereden kilometers: 98 kilometer
Overnachting: Merry Pebbles Resort, Sabie
Prijs per nacht: RAND 240
Helaas regent het bij ons de hele dag, waardoor we geen goede indruk krijgen van het resort. We hebben in ieder geval heerlijk gegeten in het restaurant, en de faciliteiten zijn groot en netjes.

Tip: een overnachting in Sabie is een aanrader aan het begin of einde van de Panorama Route. Daarnaast is de afstand van of tot Johannesburg vanaf hier goed te doen. Een goede afstand voor de eerste of laatste dag van de camperreis!

Afstand: 98 km

Dag 24 & 25: Johannesburg - Amsterdam

We staan vanmorgen op tijd op, we hebben nog een flinke rit voor de boeg naar Johannesburg. We gaan vanmorgen eerst allebei douchen, waarna we de camper helemaal klaar gaan maken voor het inleveren. We pakken de koffers helemaal in, ruimen de laatste spulletjes op en gaan met een doekje door de camper heen. Voor we het terrein afrijden maken we nog een laatste keer de disc van het toilet leeg, zodat deze ook netjes ingeleverd kan worden. We checken uit bij Merry Pebbles, en gaan eerst de camper nog maar eens volgooien met benzine. Aangezien het hier gebruikelijk is dat je niet zelf tankt, dit wordt voor je gedaan inclusief de ramen die gewassen worden, zoek ik alvast naar wat kleingeld als fooi. Laten we dat nou niet meer hebben, het kleinste wat ik heb is een briefje van 20 rand. Voor we het tankstation oprijden zeg ik dan ook tegen Arian, degene die ons vandaag gaat helpen heeft geluk. De man die ons komt helpen komt aanlopen en heet.. Lucky. Je krijgt het bijna niet verzonnen! Met een volle tank benzine gaan we op pad en rijden rustig aan richting Johannesburg.

Rond het middaguur stoppen we bij een tankstation waar tevens wat fastfood tentjes bij zitten. Hier zoeken we wat lekkers uit om te lunchen. Net voor we de camper in moeten leveren tanken we nog een laatste keer, zodat we de camper weer vol inleveren, zoals we hem meekregen. Op een gegeven moment krijg ik in de gaten dat we bijna 4000 kilometer gereden hebben, volgens de navigatie zouden we met een totaal van 3999 kilometer gereden bij BOBO campers zijn. Het navigatie systeem blijkt het mis te hebben, de locatie van BOBO zit precies één kilometer verder. Zo komt het dat we deze reis exact 4000 kilometers hebben gereden als we de camper op het terrein van BOBO parkeren. We laten onze spullen in de camper liggen, en lopen met de gehuurde spulletjes en informatie boekjes naar binnen. Hier worden we hartelijk welkom geheten door een van de medewerksters. We bespreken de reis, er wordt ons gevraagd of we nog ergens tegenaan zijn gelopen. We geven aan één keer de airco aangehad te hebben, waarna er de volgende dag een gigantische plas water onder lag en daardoor ook ons bed helemaal nat was. Daarnaast hebben we één keer lucht bij moeten laten vullen in de banden. Verder hebben we een hele fijne reis gehad zonder noemenswaardige problemen. We lopen met zijn drieën nog even een rondje om de camper om te bekijken of er geen extra schades zijn. Ook dit is helemaal prima. Het is ons zelf niet gelukt om de gasflessen bij te vullen, waardoor we daar hiervoor betalen. Dit wordt verrekend met de borg die we betaald hebben. De Gauteng Road Taks die we betaald hebben krijgen we nog niet terug, hiervoor wachten ze een tweetal maanden tot eventuele rekeningen hiervoor binnenkomen. Mocht er tevens nog een boete binnenkomen, dan wordt deze hier ook van betaald.

Arian gaat alvast de koffers uit de camper halen, terwijl ik nog even sta te praten met Manon, de medewerkster waar wij vanuit Nederland veel contact mee hebben. Erg leuk om haar even te ontmoeten. Zij laat ons ook nog verschillende campers zien, zo nemen we een kijkje in de Discoverer Fun en de Discoverer 6. Hierna gaan we op pad richting de luchthaven, deze transfer is tevens vanuit BOBO geregeld. Zoals verwacht zijn we erg vroeg op de luchthaven, we zijn hier uiteindelijk om 16.00 uur en onze vlucht vertrekt rond 23.00 uur. We besluiten meteen de bagage af te geven en door de security en grenscontrole heen te gaan. Helaas blijken onze koffers net iets te zwaar, waardoor we wat moeten schuiven om het op het juiste gewicht te krijgen. Uiteindelijk mogen ze mee, en kunnen wij door de security heen. Hierna begint het, toch wel heel lange, wachten. Arian besluit ergens te gaan zitten om nog even te kunnen werken, in de tussentijd ga ik wat winkeltjes bezoeken om nog wat laatste souvenirtjes te shoppen. Hierdoor gaat de tijd wel lekker snel, het is zo 6 uur waarna we besluiten wat te gaan eten. We eten allebei een heerlijke pizza en blijven lekker lang zitten in het restaurant, we hebben toch genoeg tijd. Na het eten kleden we ons om, en lopen alvast richting de gate. Hier wachten we de laatste uurtjes, waarna voor ons gevoel toch al wel snel, het boarden begint.

We krijgen vrijwel direct na vertrek een maaltijd aangeboden, Arian eet hem heerlijk op maar ik heb er niet zo veel zin in. De vlucht van ca. 10,5 uur gaat lekker snel door wat uurtjes te slapen, te lezen, en een aantal films te kijken. We landen zelfs nog iets te vroeg, waardoor wij met koffers al de aankomst hal in lopen, als mijn schoonouders net aan komen lopen om ons op te halen. We zijn weer thuis na een fantastische reis!

Weer: zonnig, ca. 18-22 graden
Gereden kilometers: 338 kilometer
Getankt: 46,260 liter voor R12.83 per liter – totaal RAND593,51 + 38,27 liter voor R12.52 per liter – totaal RAND479,15

Afstand: 338 km

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties