Orlando

Ja! Na maanden van voorbereiding vertrekken we vandaag naar Orlando, Florida. We zijn, Jaap en Chantal, en in de afgelopen jaren hebben we al vele mooie camper reizen mogen maken. Het is voor ons de eerste keer dat we samen naar de East Coast gaan en we kijken er naar uit om compleet nieuw gebied te gaan ervaren.

 

De reis start per trein naar Schiphol. Hier komen we ruim op tijd aan, maar liefst vier uur vooraf. Dat is niet erg, we vermaken ons prima op de luchthaven. Hapje eten en drinken, beetje winkelen en dan is het al tijd om te boarden. Je kunt met verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Orlando en wij hebben gekozen voor de non stop vlucht van Delta Airlines. De vlucht duur is zo´n 10 uur. Omdat de vlucht niet vol was, hebben we zelfs een twoseater voor ons zelf gekregen. Super hoor!

 

Na de landing moet je altijd eerst langs de douane en hier hebben we ruim anderhalf uur in de rij gestaan. Dat is vervelend, maar wat kan je eraan doen. Helemaal niets, gewoon geduld hebben en afwachten totdat je aan de beurt bent. Na de douane en als we onze koffers hebben, zoeken we naar de auto huur van Alamo. Het is even zoeken, maar met hulp vinden we Alamo. De rental manager helpt ons snel en voor we het weten, kunnen we de auto uitzoeken. Jaap kiest voor een prachtige witte, Chevrolet Malibu. Deze auto huren we voor de komende dagen om Orlando te verkennen en om richting Miami te rijden.

 

We gaan snel op weg richting de wijk Champions Gate waar we een envelop en sleutel op gaan halen voor onze villa. We hebben voor de komende drie nachten een villa geboekt in een buitenwijk van Orlando. Het kantoor is gesloten en we hebben instructies ontvangen voor een lock box (soort kluisje) waar we de envelop met het adres en sleutel van onze villa uit kunnen halen. Het kantoor is nog ongeveer half uur rijden vanaf de luchthaven, maar is met onze GPS goed te vinden. Onze villa ligt in de wijk Calabay Parc at Tower Lake. Bij aankomst bij onze villa wijk blijkt dat het een van de vele omheinde gemeenschappen is, we moeten via een poort en bewaker naar onze villa. Dat beloofd een geweldige villa te zijn! En dat blijkt het ook, morgen gaan we alles eens goed bekijken. Nu gauw slapen na een vermoeide dag.

 

Villa: Driekamer villa at Tower Lake/Calabay Parc

Kosten per nacht: ca. 125 euro

Afstand: 62 km

Orlando

Wow! Dat is ons eerste gevoel als we wakker worden in onze prachtige villa. Er zijn drie grote slaapkamers, een enorme keuken en woonkamer, drie badkamers en dan nog eens een groot zwembad met whirlpool. Onze villa ligt in een wijk met heel veel andere villa´s die omringt zijn door palmbomen.

We zijn vroeg wakker, zo rond 7 uur in de ochtend. Als eerste besluiten we een duik te nemen in het zwembad, want het is al redelijk warm zo in de vroege ochtend. De verwachte temperatuur vandaag is rond de 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Dat wisten we van te voren en dat is ook niet erg. Heerlijk om even te zwemmen! In de late ochtend rijden we eerst even naar de Wal-Mart (supermarkt) op 5 minuten afstand van onze villa. Hier doen we wat kleine boodschappen, zodat we wat ontbijt kunnen maken, snoeperij hebben en straks een lekker biertje kunnen pakken. Wat we over hebben, nemen we over een paar dagen mee in de camper.

In Orlando kan je werkelijk van alles doen. De meeste reizigers brengen een bezoek aan een van de vele pretparken, zoals Disney of Universal. Je kunt gaan shoppen in een van de vele outlet malls of je kunt gaan relaxen in de nabij gelegen Wekiwa Springs. Wij hebben vooraf gekozen om niet tijdens deze reis naar een pretpark te gaan, maar om dit voor de toekomst te bewaren.
Na de Wal-Mart rijden we naar een van de Premium Outlet Malls waar we de rest van de dag doorbrengen. Hier doen we onze nodige aankopen en tegen het begin van de avond rijden we terug na
Afstand: 100 km

Orlando en camper ophalen

Vandaag is het een spannende dag, omdat we later vandaag de camper gaan ophalen. De camper parkeren we dan, als alles volgens plan verloopt, bij de villa. Morgenochtend rijden we dan naar met de camper en auto naar Miami, zodat we deze stad kunnen bezoeken per auto. Rijden met een camper in Miami is niet aan te bevelen.

Tegen negen uur nemen we contact op met Cruise America en we kunnen de camper om 2 uur gaan halen. Dat duurt nog even, dus besluiten we om nog weer te gaan zwemmen en doen we de rest van de ochtend rustig aan.

Vanaf onze villa is het ruim 45 minuten rijden naar het depot van Cruise America. Bij aankomst zijn we de enige reizigers die een camper komen ophalen en we worden dan ook meteen geholpen. Een uitleg hebben we niet nodig, omdat we al veel ervaring hebben. Gauw naar buiten dan om de camper te bekijken! De camper die we gaan huren is de C30 en dit is de grootste camper van deze verhuurder. De reden waarom we gekozen hebben voor deze camper is vanwege het grote (vaste) bed achterin. Jaap heeft hier eerder mee gereden en wij vinden dat er weinig verschil is met de C25. Je moet alleen meer rekening houden met de lengte in een bocht. Alles is goed met de camper, op wat lichte schade aan de bumper na. Zorg er wel altijd voor dat de schade genoteerd is op het huur contract. Dat geven we aan en het is dan ook geen probleem. Na de korte uitleg tekenen we beiden het contract en gaan we weer op pad. Jaap rijdt in de camper en Chantal in de auto er achter aan.

We rijden naar de Wal-Mart, vlakbij de villa, waar we de boodschappen doen voor de camper. We kiezen ervoor om alleen nu te kopen wat we echt nodig hebben en gaan een andere keer wel snuffelen in deze grote supermarkt. Toch hebben we wel anderhalf uur nodig om alles in te kopen, maar ja, we zijn ook op vakantie. Haast kennen we niet! Na de nodige boodschappen rijden we naar de villa en hier moeten we enige moeite doen om de camper door de poort te krijgen, maar dat lukt wel. De camper mogen we op een kleine parkeerplaats parkeren. Hier blijft de camper 1 nacht staan en we gaan morgen ochtend alles in laden, zodat we dan naar Miami kunnen rijden voor een bezoek aan deze stad.
Afstand: 112 km

Miami

De camper reis gaat dan vandaag echt beginnen! De afgelopen dagen hebben we bewust rustig aan gedaan in Orlando, maar vandaag gaan we rijden met de camper én auto naar Miami. De afstand naar Miami is ca. 300 km.

We vertrekken daarom pas om 9 uur naar Miami. Je kan via meerdere snelwegen naar Miami rijden en wij hebben ervoor gekozen om via highway 60 te rijden. Deze weg gaat via kleine dorpen en het platteland naar Miami. We zijn net Orlando uit als we overvallen worden door een zwerm lovebugs. Dit zijn letterlijk liefdes vliegjes, want ze zitten met z’n tweeën aan elkaar vast. Ze doen verder helemaal niets, maar zwermen in grote aantallen op deze snelweg. Je komt ze ook in Orlando tegen, maar niet in zo’n grote aantallen. De ramen zitten helemaal onder en we zien letterlijk geen hand meer voor ogen. Gelukkig kunnen we stoppen bij tankstation om de ruiten schoon te maken.

Daarna gaat de rit nog zo’n 200 km verder via de tolweg. Met de camper kan je ook de tol per kentekenplaat betalen. We zullen vanzelf een afrekening krijgen van Cruise America voor alle tolwegen.

Tegen half twee komen we aan op de camping. We overnachten in Fort Lauderdale op de KOA Davie camping. Vanaf hier kunnen we met onze auto in 45 minuten naar Miami rijden. Omdat je de camper niet kunt parkeren in Miami hebben we daarom de auto mee genomen. Als je geen auto hebt, zou je kunnen overwegen om een Uber taxi te nemen vanaf de camping.

Voordat we naar Miami gaan, willen we eerst de koffers uitpakken en de boodschappen een goede plek geven. Daarna even genieten op de camping en dan door naar Miami. We rijden naar South Beach en parkeren de auto op Collins Avenue, straat achter Ocean Drive. We betalen 4 dollar per uur, dat valt reuze mee.

Het is erg druk en er is veel luide muziek. In de avond schemering is het zelfs op het strand nog druk. De Art Deco gebouwen zijn leuk om te zien. We drinken een cocktail bij Ocean’s Ten waar een bandje speelt en rijden dan terug naar de camping. Wellicht komt het ook omdat we moe zijn van de drukke dag, maar we zijn niet heel erg onder de indruk.

Prijs: US$ 67,- inclusief korting

Ligging: Nabij snelweg, in een park

Faciliteiten: Zwembad, camping winkel, wasserette

Afstand: 462 km

Curry Hammock

De Keys staan hoog op ons lijstje en we hebben dan ook een hoge verwachting. De komende 4 dagen verblijven we op verschillende plekken. Eerst nog even rustig aan doen deze ochtend, omdat we gisteren toch wel moe waren na de drukke dag.

Voordat we naar de Keys kunnen rijden gaan we de auto inleveren op de luchthaven in Fort Lauderdale. Met de camper en auto gaan we voor de laatste keer op pad. Chantal heeft van te voren al uitgezocht waar we de camper even kunnen parkeren. Dat zal, als het goed is, zijn op een Cell phone waiting area. De luchthaven ligt op 30 minuten rijden van de camping. Chantal gaat de auto inleveren en Jaap heeft een andere, tijdelijke parkeer plaats gevonden met behulp van de sheriff. We hebben al vaker een auto gehuurd bij de camper en nog nooit problemen gehad met het inleveren of parkeren van de camper op een luchthaven.

Daarna gaan we snel door naar de Keys. Eerst moeten we nog door het verkeer bij Miami heen, richting de US highway 1.We doen er zo’n 3 uur over, voordat we in Key Largo rijden. Key Largo is het eerste stadje wat je tegen komt op de Keys. Het is ook tevens de grootste stad van de Keys. Key Largo is 33 mijl/53 km in lengte en op sommige plekken minder dan een kilometer breed. We zien veel palmbomen en Caribisch gekleurde huizen. Even snel boodschappen doen bij de Publix supermarkt, voordat we verder rijden naar onze plek voor de komende twee nachten.

Via andere kleine eilanden en bruggen bereiken we Curry Hammock State Park. Deze camping hebben we vooraf geboekt, omdat er veel vraag naar is en deze camping eigenlijk altijd wel vol is. Reserveer dan ook op tijd en dit kan zelfs al vanaf 11 maanden vooraf. Het is een kleine camping aan zee. Florida heeft last van zeegras (soort zeewier) wat voor de kust ligt en dit kan een beetje stinken. Deze camping heeft er meer last van dan andere plekken, maar dat is verder niet erg. We kunnen daarom hier de zee niet in, maar er zijn genoeg plekken waar dit wel kan. Vandaag gaan we niet meer zwemmen, dus dat vragen we morgen wel bij de ranger. Wel maken we een strandwandeling en genieten we van onze eerste zonsondergang aan zee.

Curry Hammock State Park

Prijs: US$ 90,- voor 2 nachten fully hook up

Ligging: Aan zee 

Faciliteiten: Douches/toiletten en strand paviljoen met kajak verhuur

Afstand: 196 km

Sombrero Beach

Dat is nog eens wakker worden, zo lekker bij de zee! Op de Keys hebben we gepland om rustig aan te doen, dat wil zeggen, lekker relaxen op het strand en zwemmen in de zee. Het strand bij deze camping is het niet al te best om in te gaan zwemmen vanwege het zee gras en daarom lopen we naar de het kantoor van de parkwachters. Als je iets wilt weten over de omgeving, dan kan je altijd het beste informeren bij de rangers c.q. parkwachters. We krijgen te horen over een prachtig wit strand op ca. 12 kilometer van de camping.

Tegen de middag én na een heerlijke lunch rijden we naar Sombrero Beach. Dit is een public beach, wat wil zeggen, dat dit strand voor iedereen (gratis) toegankelijk is. Om hier te komen rijd je naar de door Marathon en volg je de borgen Sombrero Beach. De weg naar het strand is doodlopend, maar wel met voldoende parkeer plaatsen. Er is alleen geen officiële camper parkeerplaats. We kunnen ons voorstellen dat het in het hoogseizoen (winter) hier erg druk is en dat je dan niet zo makkelijk een 30ft camper kunt parkeren.

Voor ons is er nu meer dan voldoende plek om de camper schuin in het vak te parkeren, zodat we niet de weg blokkeren. Als je liever niet met de camper naar dit strand wilt rijden, kan je ook gebruik maken van de publieke taxi dienst, zoals Lyft of Uber. Onderweg kom je ook nog vele andere strandjes tegen waar je ook altijd kunt kijken of je kunt parkeren. Dit is vaak langs de kant van de weg, maar wat houdt je tegen om hier het water in te gaan?

Het bijzondere aan Sombrero Beach is het witte strand met palmbomen en het zeer heldere water. Je kunt de bodem zien. Er zijn toiletten en cabines waar je je kunt omkleden. Wauw! De zon schijnt vel, maar er zijn een aantal paviljoenen voor de schaduw. Er is nog een vrij recht voor het water en dat is fijn. Er zijn verder veel families en een aantal ervan zijn, zoals het echte Amerikanen beaamd, aan het barbecueën in een van de andere paviljoenen. Daar kunnen wij nog wat van leren, denken wij zo. De rest van de dag brengen we heerlijk door onder de palmbomen, lekker weg dromend op deze prachtige plek.

Curry Hammock State Park

Prijs: US$ 90,- voor 2 nachten fully hook up

Ligging: Aan zee 

Faciliteiten: Douches/toiletten en strand paviljoen met kajak verhuur

Afstand: 40 km

Key West & Bahia Honda

Key West is het meest zuidelijk stad van de Keys en nog zo’n 3 uur rijden vanaf de camping. We rijden eerst weer richting Marathon om vervolgens via de beroemde 7 mijl brug te rijden naar Key West.

Van een aantal collega’s hebben we begrepen dat parkeren in Key West wat lastiger kan zijn met een camper. Daarom hebben we hebben we weer aan de parkwachter gevraagd waar we het beste kunnen parkeren met onze camper. Hij geeft aan zelf weleens zijn camper geparkeerd te hebben aan de rand van het centrum. Vanaf hier zouden we de bus kunnen nemen naar het centrum.

We zijn er rond half twaalf en we komen als eerste een Publix supermarkt tegen met een grote parkeer plaats. Er staan geen borden dat we hier niet mogen parkeren, alleen overnachten is niet toegestaan. Naast de supermarkt is een scooter en fietsenverhuur en de scooter lijkt ons de ideale manier om Key West te gaan verkennen. De kosten zijn 70 dollar voor de hele dag en de aardige Brit die al jarenlang in Key West woont, geeft ons uitleg hoe we het beste kunnen rijden naar het centrum. Als we constant links aanhouden, dan komen we vanaf zelf op het meest zuidelijke puntje terecht.

We houden ons aan zijn instructie en rijden langs de zee en via een woonwijk naar het Southern Most Point. Eenmaal aangekomen bij het Southern Most Point is er, zoals verwacht, een rij om een foto te maken van deze boei. De rij is erg lang en wij besluiten dan ook om stiekem een foto te maken van de zijkant, maar als je er zelf bij wilt staan, dan moet je wel even in de rij. Wel een unieke plek als je bedenkt dat Cuba aan de overkant ligt op nog geen 90 mijl afstand.

Daarna rijden we richting Duval Street. In elke reis gids kom je deze naam tegen, want het is dé straat van Key West met allerlei bars, restaurants en winkels. Ook de beroemdste bar Sloppy Joe’s ligt in deze straat.

In de nabije omgeving vind je het Shipwreck museum, het beroemde Fort Zackory State Park en het Ernst Hemmingway Home & Museum. Je kunt ook actief zijn op het water met Fury Tours (jet skiën parasailing etc.) Wat absoluut niet mag ontbreken is het bekijken van de zonsondergang, vanaf het water of op Mallory Square. Op dit plein is overdag niets te beleven, maar tegen zonsondergang verzamelen hier vele mensen om te genieten van een van de mooiste zonsondergangen op Key West.

Daarna is het tijd om terug te gaan richting camper en om de scooter in te leveren, want we moeten nog 50 km rijden naar onze camping. De camping heb ik vanmiddag al gebeld om aan te geven dat we na 8 uur zouden aankomen. De toegangspoort is dicht na vijf uur en ik heb vanmiddag de code hier voor gekregen. We komen in het donker aan, maar morgen schijnen we een prachtige plek te hebben.

Bahia Honda State Park 

Prijs: US$ 49,70  voor 1 nacht fully hook up

Ligging: Aan zee 

Faciliteiten: Douches/toiletten en strand paviljoen met snacks, kajak verhuur

Afstand: 145 km

John Pennekamp SP

Wow! Dat is het eerste wat we denken als we wakker geworden zijn. Gisteren zijn we laat aangekomen op Bahia Honda SP. Het park ligt op een van de kleinste eilandjes van de Keys, Big Pine Key. Wat ons betreft een van de mooiste stranden van de Keys.

Door orkaan Irma is het strand aan de kant van de oceaan dicht en wordt nog steeds hersteld, maar aan de andere kant (die aan de baai gelegen is) kunnen we lekker zwemmen. Hier brengen we de ochtend door. Hier is weinig schaduw, maar enkele palmbomen geven net genoeg voor ons. In de baai ligt nog een oude spoor brug die in de jaren dertig de enige toegang gaf tot Key West vanuit Miami. Nu kan je de op de brug wandelen en heb je een prachtig uitzicht over de zee en het park.

Helaas moeten we al snel verder. We hadden hier graag nog wat extra tijd gehad, maar we gaan verder naar het John Pennenkamp State Park om te gaan snorkelen.  We rijden via de 7 mile bridge en de vele kleine eilanden terug naar Key Largo. Wat ons de afgelopen dagen is opgevallen is dat er heel veel nieuwe gebouwen zijn en er nog steeds gebouwd wordt. Dit komt door de orkaan Irma van een paar jaar geleden die veel verwoest heeft op de Keys. Je ziet nog veel kale plekken in de mangroves en struikgewassen.

Het plan is om later om later vandaag te snorkelen, omdat het koraal rif voor de kust van Key Largo schitterend moet zijn. We overnachten op het John Pennenkamp Coral Reef SP waar je kunt snorkelen, duiken of met een glasbodem boot kunt varen.

Bij aankomst op het state park horen we helaas dat alle snorkel tours geannuleerd zijn vanwege de harde wind. Dat vinden we heel jammer, maar er is wel een kans dat de glas bodem tour  van half 4 door gaat. Dit is nog wel even afwachten. We besluiten ons wel in te schrijven voor de tour en moeten nog zo´n anderhalf uur wachten. De tour kost 25 dollar pp en tour duurt 2,5 uur. Daarom gaan we vast naar de camping en installeren ons op onze plek.

Een uur later lopen we terug naar de boot en krijgen we goed nieuws! De tour mag vertrekken, maar de zee is heel ruig. We kunnen ook nog nee zeggen. Nee, dat doen we zeker niet. De boot tocht is geweldig, door de glazen bodem hebben we een goede indruk gekregen van het koraal. De volgende keer willen we wel echt gaan snorkelen, zo prachtig is het koraal. Op de camping besluiten we nog even te barbecueën en hebben een rustige avond. Lekker op tijd slapen, want morgen gaan we naar de alligators!

John Pennekamp State Park

Prijs: US$ 49,70 voor 1 nacht fully hook up

Ligging: In een baai in de mangrove  

Faciliteiten: Douches/toiletten, klein strand, boot verhuur, snorkel tours, kajak verhuur, duik tours, boot tours

Glasbodem tour: US$ 25,- dollar per persoon

Afstand: 106 km

Everglades NP

Op deze ochtend zijn we erg vroeg vertrokken richting Naples en de stad ligt op ongeveer 300 km afstand.

De weg die wij gaan volgen loopt dwars door de  mangroves, moerassen en gras landen van het Everglades National Park en dit is highway 41. De Everglades is het grootste natuurgebied van Florida en dit gigantische park heeft meerdere gebieden waar je als bezoeken naar toe kunt gaan. Bij Homestead ligt het een van de belangrijkste visitor centers, het Ernest F Coe visitor Center en als je de weg verder zou volgen dan kom je bij het Flamingo visitor center. Tussen deze visitior centers loopt de Main Park Road en op deze weg vind je veel trails.

Houdt er wel rekening mee dat in het late voorjaar en zomer er veel muggen kunnen zijn door de hogere waterstand. Op dit moment zijn er nog niet al te veel muggen, omdat de waterstand nog laag is voor de tijd van het jaar. Deet is wel altijd aan te bevelen en we hebben ons goed ingesmeerd hiermee.

Wij rijden door naar het Shark Valley Visitor Center en dit ligt ongeveer 120 km vanaf John Pennekamp waar we overnacht hebben. In dit gebied vind je veel graslanden en mangroves, maar ook een grote uitkijktoren vanaf waar je een weids uitzicht hebt over de Everglades. We kunnen de camper makkelijk parkeren en bezoeken het visitor center waar we informatie krijgen over het gebied en hoe belangrijk de waterstand is door dit eco systeem. Vanaf het visitor center vertrekken ook tram tours naar de uitkijk toren. De kosten zijn 25 dollar per persoon en duurt 2 uur. We besluiten om deze tour te doen en hebben onderweg de eerste alligators en zelfs schilpadden gezien. Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren, het is 24 km naar de uitkijktoren (rondrit).

Na dit bezoek rijden we door en stoppen we bij een Gator Park waar we graag een airboat tour willen doen. Dit park is ons aangeraden door de rangers. De airboat tour kost 25 dollar per persoon en onze gids verteld enthousiast over het leven in de Everglades. Ook tijdens deze tour zien we nog alligators. Na de airboat krijgen we nog korte uitleg in een soort show waar we geen voorstander van zijn, maar het hoort erbij en blijven we kijken. Daarna moeten we nog een uur rijden naar de camping. Op de camping houden we het rustig met een barbecue en een korte wandeling over het state park.

Collier Seminole State Park

Prijs: US$ 32 voor 1 nacht electra

Ligging: Aan highway 41, nabij Everglades City en Naples

Faciliteiten: Douches/toiletten, trails in de omgeving

Kosten tram: 25 dollar per persoon

Kosten Gator park: 25 dollar per persoon

Afstand: 121 km

Naples

Naples is vooral bekend vanwege de mooie, witte stranden met palmbomen. Voor ons dan ook de reden om hier een stop te maken tijdens onze camper reis.

We willen graag naar de pier en deze ligt in het historische centrum van de stad. We gaan kijken of we met de C30 camper hier een plek kunnen vinden om te parkeren. Vanaf de camping is het 30 kilometer en we doen er een half uurtje over om in het centrum te komen. Wat ons opvalt als we de stad binnen rijden is dat het een welvarende stad is met veel grote huizen en hele nette straten. Tot nu toe kunnen we goed met de camper rijden, maar we kunnen geen parkeerplaats vinden. Toch houden we vol en we rijden door wat erop lijkt een hoofdstraat. En wat zien we? Midden in deze straat kunnen we de camper parkeren. Er staan geen bordjes dat dit niet mag, dus we parkeren hier gauw. We zien veel  kleine boetiekjes en hippe koffie tentjes. Om de hoek is een farmers market bezig. Via deze markt lopen we naar het strand welke enkele straten verderop ligt.

Het strand is super  mooi en tot nu toe het mooiste wat we gezien hebben in Florida. Het is druk, maar het is ook weekend. We zien een prachtig wit zand strand met helder aqua blauw water. De pier ligt nog op een korte afstand lopen. Hier lopen we naar toe, door het heldere water. Helaas hebben we geen zwemspullen bij en kunnen we niet meer dan pootje baden. De zonsondergangen hier zullen prachtig zijn.

Omdat we toch graag willen zwemmen zoeken we via internet naar een ander strand waar we wel kunnen parkeren met onze camper. Dat is mogelijk bij het nabij gelegen Delnor Wiggings State park op 20 km afstand. Het is eigenlijk hetzelfde strand, maar dan 20 km verderop.

De entree tot dit state park kost 6 dollar en de camper is makkelijk te parkeren op de RV parking. We nemen onze campingstoelen, wat eten en drinken en alles wat we verder nodig hebben mee. Weer zo’n prachtig strand met aan de rand bomen die genoeg schaduw geven om uit de hete zon te blijven.

Hier brengen we de rest van de dag door. Aan het einde van de dag rijden we naar de camping en kunnen we nog na genieten van deze mooie dag. 

Woodsmoke Camping Resort

Prijs: US$ 40 voor 1 nacht full hook up

Ligging: Aan highway 41 nabij Fort Myers

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, clubhuis, speeltuin

Entree State park: 6 dollar

Afstand: 75 km

Titusville

Een rustige ochtend waarin tijd is om te wassen en om even de Formule 1 race te kijken moet ook eens op z’n tijd kunnen. Hierdoor vertrekken we wat later dan gepland, maar vandaag hoeven we alleen maar te rijden naar Titusville. Een afstand van ongeveer 300 kilometer.

Vlakbij deze camping ligt een outlet waar we eerst nog even langsrijden, voordat we doorrijden naar de Space Coast. De outlet hier is een heel stuk rustiger dan in Orlando en daarom stoppen we hier voor een uurtje om nog wat aankopen te doen. Het prijs verschil met Nederland is voor sommige artikelen toch wel interessant.

Tegen 13 uur gaan we op weg richting Titusville. We willen niet via de grote interstate (snelweg) rijden en we rijden daarom de eerste uren via lokale snelwegen en binnen wegen naar Orlando. Het is een wat minder spannende weg om te rijden, maar we krijgen nu wel een hele andere kant van Florida te zien. Tot nu toe hebben we veel welvaart gezien met enorme villa wijken waar de huizen prijzen boven gemiddeld zijn. De huizen zijn meer vervallen, de wegen soms wat slechter en er is meer leegstand.  Hoe dichter we bij Orlando komen, hoe beter en groter de huizen weer worden. 

Deze keer hebben we geen file in Orlando. In Orlando zijn we gestopt bij een Wal-Mart om weer wat boodschappen te doen. Nu nog maar een 100 kilometer naar Titusville. De komende twee nachten overnachten we op een KOA camping waar we rond half zeven arriveren. 

Het stadje Titusville heeft zelf geen hele bijzondere bezienswaardigheid, maar het ligt nabij Kennedy Space Center en het strand ligt op 20 minuten rijden. Veel gezinnen komen hier naar toe om deze twee met elkaar te combineren. Het Kennedy Space Center staat hoog op ons lijstje en we kunnen niet wachten om dit dan eindelijk te gaan zien. Nog maar 1 nachtje slapen!


KOA Titusville/Kennedy Space Center

Prijs: US$ 90 voor 2 nachten full hoop up

Ligging: Aan highway 41 nabij Fort Myers

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, clubhuis, speeltuin

Afstand: 340 km

Kennedy Space Centre

Vroeg opstaan, want vandaag is eindelijk de dag dat we naar Kennedy Space Center (KSC) gaan. KSC is gelegen op eiland, Merrit Island.

Vandaag is het Memorial Day en het kan daarom extra druk zijn bij KSC. We zijn er daarom bij opening al, stipt om negen uur. Op dit tijdstip is het parkeren met de camper ook geen probleem. De parkeer kosten zijn 15 dollar. Bij de kassa is het gelukkig ook nog niet druk en we betalen 52 dollar per persoon entree.

We kopen de kaartjes en laten ons dan bij het informatie centrum informeren waar we onze dag laten plannen. Bij de kassa krijg je een flyer waarop de tijden staan van 3D films, ontmoetingen met een astronaut etc. Deze shows worden ook meegenomen in je planning.

Wij gaan als eerste de bus tour doen naar het Apollo Center. Hier krijg je een hele goede indruk van alle Apollo missies waarmee NASA naar de maan is gevolgen. Tijdens de rit die 40 minuten duurt krijg je veel informatie over wat je allemaal ziet. Het meest spannende moment is als we langs het VAB, Vehicle Assembly Building, rijden, super! Hier worden de rakketten en alles in elkaar gezet. De rakketten worden vervoerd met de mobile launcher naar de uiteindelijke launch pad 39B waar de raket de lucht ingevlogen wordt.

Bij aankomst in het Apollo Center krijg je veel info over de belangrijkste missies en je wordt vanaf de voorbereiding van een missie meegenomen tot het moment van de lancering zelf. Super indrukwekkend. Er hangen zelfs enorme rakketten in het gebouw die echt gevlogen hebben. Wow.

De bus nemen we daarna terug naar KSC.

Even een snelle lunch en dan gaan we door naar de Atlantis Space Shuttle. In dit gebouw hang een echte space shuttle, de Atlantis. Dit is de laatste shuttle die in de ruimte gevlogen heeft. Je leert alles over het space shuttle programma van NASA en je kan een lancering ook mee maken in een simulatie, soort van achtbaan ride. Voor leken zoals ons hebben we heel veel geleerd over NASA en ruimtevaart. We bezoeken nog de IMAX film Journey to Space in 3D, de Mars rover, ontmoeten een Astronaut en leren over de toekomst plannen van NASA. Het belangrijkste wat we leren is natuurlijk dat we ooit naar Mars gaan reizen en dat we in 2024 terug gaan naar de maan!

We redden het net in de tijd, want het is 6 uur en KSC gaat sluiten. We hebben alles gezien wat op ons lijstje staat en kunnen dit afstrepen van onze bucketlist. Het was boven verwachting en we hadden dit niet willen missen. Terug op de camping genieten we na van deze dag.

KOA Titusville/Kennedy Space Center

Prijs: US$ 90 voor 2 nachten full hook up

Ligging: Aan highway 41 nabij Fort Myers

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, clubhuis, speeltuin

Kennedy Space Center: US$ 103,- voor 2 personen

Parkeren KSC: US$ 15,-

Afstand: 65 km

St. Augustine & Anastasia SP

We zijn nog steeds onder de indruk van ons bezoek aan het KSC, maar we gaan vandaag weer een stuk rijden richting de oudste stad van de Verenigde Staten, St. Augustine.

Rond 9 uur gaan we rijden richting Daytona Beach. Het schijnt dat je met een camper over het strand kunt rijden. Dat lijkt ons ook wel heel erg gaaf. Je kunt via de  interstate naar Daytona rijden of via een weg langs de kust, weg A1A. Deze lijkt ons mooier, maar vanwege de tijd moeten we de interstate nemen. Heb je dus iets langer de tijd, neem dan de A1A weg.

Tussen de hoge gebouwen zien we een beach access en we infomeren hier of we inderdaad op strand zouden kunnen rijden. Ja, dat kan wel, maar of je eruit gaat komen dat is een tweede. Je mag alleen parkeren in het losse zand en niet op de harde stukken. We besluiten om dat risico niet te nemen en vragen of we in ieder geval mogen keren. We moeten dan een stuk het strand op rijden om te keren en Chantal maakt gelijk wat foto’s van de camper op het strand voor het thuis front. We hebben dan toch met een camper op het strand gereden!

Daarna kijken we of een parkeer plaats kunnen vinden in de straat, zodat we nog even naar het strand kunnen lopen. Helaas lukt dit niet, omdat alle parkeerterreinen privé zijn. Jammer, maar dan rijden we maar door naar St. Augustine.

Het parkeren in dit stadje is veel makkelijker. We volgen de borden naar het visitor center waar een oversized parking terrein is. Parkeren is gratis. In het visitor center informeren we naar hoe het beste de stad kunnen verkennen. Er is een trolley tour, maar het kan ook te voet. Omdat het niet heel groot is, gaan we lopen.

Het is 5 min lopen naar de oude stadspoorten en hier begint St. George Street, de straat een aantal oude gebouwen (zoals de school) en veel winkels/restaurants. De sfeer is goed, maar het is wel erg toeristisch. Het voelt niet meer authentiek aan en we verlaten de hoofdstraat snel. Er is nog een oud fort dat we graag willen bezoeken. Met de nationale parken pas heb je gratis toegang, omdat dit een nationaal monument is, Castillo San Marcos. We leren hier dat het fort belangrijk geweest in de verdediging van de stad. Er worden rondleidingen gegeven in klederdracht, maar ook zonder is er genoeg informatie om een indruk te krijgen het fort.

Omdat het echt heel heet begint te worden, lopen we terug naar de camper. In 10 minuten rijden we naar Anastasia State Park waar we overnachten op de camping. Het is een schiereiland met strand en duinen. Totaal anders als we tot nu toe gezien hebben. Vanaf 3 uur relaxen we op het strand totdat de zon bijna onder gaat. Daarna rijden we met de camper naar de camping en installeren we ons hier voor de nacht.

Anastasia State Park

Prijs: US$ 40 voor 1 nacht full hook up

Ligging: Nabij St. Augustine

Faciliteiten: Douches, toiletten, beach bar, trails

Afstand: 165 km

Savannah

De afgelopen twee dagen is het erg heet met vooral een hoge luchtvochtigheid. We maken er het beste van en rijden om 9 uur naar Savannah. We willen voldoende tijd hebben in de stad, maar je kan overwegen om nog een extra stop te maken of hier zelfs overnachten op Jeckyll Island.

Tegen 12 uur rijden we Savannah binnen en het parkeren hier is makkelijk bij het visitor center. De kosten zijn 20 dollar per dag. In het visitor center vragen we naar hoe je het beste de stad kunt verkennen. Dat kan per trolley en je betaald dan 34 dollar per persoon of je neemt de stadsbus, de DOT. Dit is een gratis bus die twee routes rijdt in het centrum en om de 10 minuten rijdt.

We besluiten de DOT te nemen Voor het visitor center stappen we op en rijden we per bus richting de river front. Hier vind je de oude pakhuizen aan het water met toeristen winkeltjes, restaurants en de beroemde rivierboot, de SS Savannah. Je kan een cruise maken over de rivier en Savannah vanaf het water bekijken.

We gaan lunchen in een van de oude pakhuizen op de vierde verdieping, bij Vic on the River. Het blijkt dat er ook grote container schepen over de rivier varen en dat is nogal een aanzicht om te zien. Super gaaf om eens zo’n schip van dichtbij te zien.

Per bus rijden we naar het meest beroemde park van Savannah, Forsyth Park. Midden in het park vind je de eveneens wereldberoemde fontein, Forsyth Fontain. Door het hele park zie je de torenhoge eiken bomen met druipend mos aan de kronkelige takken. Een waar sprookje! Door heel Savannah vind je nog tientallen andere kleine parken met elk prachtige bomen en soms een kleine fontein.

Langs de parken zie je de meest prachtige oude, houten huizen gebouwd in de koloniale stijl. We willen ook nog de oude kathedraal bezoeken, maar we mogen niet naar binnen vanwege een private event. 

Tegen een uur of 5 besluiten we dat het genoeg is geweest in deze hitte. Op de camping koelen we af in het zwembad en gaan op tijd slapen. Morgen moeten we veel kilometers rijden, want we gaan naar Nashville. Dit is meer dan 800 kilometer rijden!

 

Red Gate RV campground

Prijs: US$ 60 voor 1 nacht met full hook up

Ligging: Open veld op een boerderij

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, clubhuis, speeltuin

Parkeerkosten: 20 dollar

Afstand: 300 km

Nashville

Diep in de nacht gaat de wekker. Jaap heeft besloten dat hij vroeg wil gaan rijden, omdat we dwars door Atlanta heen moeten. Er staan dagelijks heel veel files rond de stad en deze willen we vermijden. Daarom gaat de wekker om twee uur en rijden we om drie uur weg. Jaap rijdt de eerste uren.

Rond 6 uur zijn we bij Atlanta. We staan alsnog een uur in de file, maar als we nog later waren vertrokken, dan hadden we er nog langer in gestaan. Na Atlanta neemt Chantal het over.

Het landschap gaat over in heuvels met veel kleine dorpen, maar gelukkig geen drukke wegen meer. Gedurende de rit hebben we een paar stops gemaakt, maar om één uur rijden we de camping op in Nashville. Het voordeel van zo vroeg gaan rijden is dat we nu nog de rest van de dag hebben voor de stad. Wel eerst even gaan rusten op de camping na deze rit. Voor Chantal de gelegenheid om een was aan te zetten en lekker een boek te lezen. Jaap sluit zijn ogen.

Om zes uur bestellen we een Uber taxi. Uber de perfecte manier om je te verplaatsen in Nashville, maar eigenlijk is Uber overal perfect. Uber is een taxidienst van mensen die met eigen auto je willen vervoeren en die je overal in Amerika kunt bestellen. Het voordeel is dat je niet hoeft te wachten op een taxi en het is veel voordeliger. Je hebt alleen de Uber app nodig, een credit card en WIFI of internet. Je kan ook gebruik maken van Lyft. De taxi is er snel en in een half uur worden we naar het centrum gebracht. De chauffeur zet ons op Broadway.

Broadway is de straat met alle beroemde bars waar dag en nacht de country sound te horen is. Heel veel neon reclame en uit elke bar klinkt muziek. Fantastisch!

De bars hebben open ramen, waardoor je vanaf buiten al kunt genieten van de muziek. De bars hanteren no coverage, dit betekent dat je binnen mag zonder entrée en je hoeft geen drank te bestellen. Dat mag wel natuurlijk.

De zon gaat onder en Chantal wil graag de zonsondergang bekijken vanaf de beroemde John Seigenthale voetgangers brug. Bijzonder uitzicht op de skyline van de stad. Als de zon onder is, wandelen we langs het Johnny Cash museum naar Broadway waar we de rest van de avond bar hoppen.

Rond half een nemen we van vermoeidheid een Uber terug naar de KOA camping.

KOA Nashville

Prijs: US$ 152 voor 2 nachten full hook up

Ligging: In stad op ca. 30 minuten van centrum

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, mini golf, schaakspel, speeltuin, winkel,wasserettes

Afstand: 801 km

Nashville

Na het vroege opstaan van gisteren, slapen we lekker uit. We gaan morgen pas weer weg uit Nashville, dus dat betekent dat we vanavond nog een keer terug gaan om te genieten van deze unieke stad.De dag brengen we op de camping door en we relaxen vooral bij het zwembad.

Om vier uur nemen we de Uber naar de stad om hier eerst een bezoek te brengen aan het Johnny Cash museum. Wij houden erg van zijn muziek, dus we willen dit museum niet missen. Het museum is geopend in 2013 en het heeft de grootste collectie  Johnny Cash memorabilia  en materiaal uit zijn leven. De kosten zijn 20 dollar per persoon. We brengen hier ruim twee uur door en zijn echt onder de indruk.

Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt bezoeken als je in Nashville bent. Je kunt nog een bezoek brengen aan het Ryman Auditorium. Dit is van de beroemdste concertgebouwen van Amerika en de Grand Ole Opry show. Je kunt een rondleiding maken met gids door het gebouw en ziet het podium waar alle grote country artiesten hebben opgetreden. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Country Hall of Fame of bezoek de Parthenon tempel (replica).

Wij hebben besloten om de nadruk te leggen op de live muziek en bezoeken alleen het Cash museum. Na het bezoek aan het museum gaan we eten bij een lokaal restaurant, geliefd bij de locals.

Vraag eens aan je Uber chauffeur naar de insider tips, zoals waar kan je goed eten. Wij hebben de top gekregen om bij Puckets op Church Street te gaan eten en we kunnen zeggen dat het inderdaad een heerlijk diner was. Gewoon goed eten in een informele setting. Een aanrader!

Wat je misschien niet verwacht in Nashville zijn roof top bars, maar bijna elke bar in Broadway heeft er wel een. Gisteravond hebben we er een bezocht en vanaf de top heb je een bijzonder uitzicht op de straat met alle neon lichten. Met een muzikant die de mooiste liedjes zong was dit iets wat we niet meer gauw zullen vergeten.

De rest van de avond genieten we nog een keer van de muziek tot in de late uurtjes. De muziek die je hoort is niet alleen maar country, maar ook pop en rock. Dat vinden wij leuk aan Nashville. De stad heeft ons heel erg verrast en we willen graag nog een keer terugkomen. Tot ooit, Nashville!

KOA Nashville<>

Prijs: US$ 152 voor 2 nachten full hook up

Ligging: In stad op ca. 30 minuten van centrum

Faciliteiten: Douches, toiletten, zwembad, mini golf, schaakspel, speeltuin, winkel,wasserettes

Entree Johnny Cash Museum: US$ 44,- voor 2 personen

 

Blue Ridge Parkway

Tot Nashville zijn de plannen heel duidelijk geweest. We weten dat we de reis afsluiten in de bergen, maar waar we vandaag gaan eindigen is nog niet bekend. Dat vind ik zo leuk aan een camper reis, je hebt alle vrijheid! We gaan in ieder geval richting de Smokey Mountains en willen maximaal 800 kilometer rijden. Hoe verder we vandaag komen, hoe meer tijd we hebben in de bergen. Daarom gaat de wekker al om zes uur en na een snel ontbijt, rijden we weg uit Nashville.

De eerste uren rijden we nog over de interstate richting Knoxville. Het landschap is groen met veel landbouw en kleine dorpen. Na Knoxville rijden we ineens in de bergen en bij Lexington nemen we de afslag naar de Blue Ridge Parkway. Deze weg is wereldberoemd, omdat deze weg twee nationale parken met elkaar verbind. In het zuiden ligt het Great Smokey Mountains National Park en in het noorden ligt het Shenandoah National Park. De weg is 750 kilometer lang en de weg loopt door de bergen heen, waardoor je prachtige uitzichten hebt over de omgeving. Aan de weg liggen musea, visitor centers, campings, state parks en veel trails.

De toegestane snelheid is 70 kilometer per uur, maar door de vele bochten rij je langzamer. Daarom doe je langer over deze weg. Dat is natuurlijk juist de bedoeling, geniet van deze prachtige natuur!

Via internet hebben we tijdens een stop gezocht naar een camping op de Blue Ridge Parkway. Vanaf Lexington moeten we nog een klein uur rijden om bij de camping te komen. De weg gaat door de bossen met vele bochten naar de Otter Creek campground. Dit is bij mijlpaal 63.8 en de camping ligt in de bossen aan een kleine rivier. Omdat we de camping niet geboekt hebben, moeten we kijken of we plek is.

Gelukkig is er plek en we vinden een plek aan de rivier. We betalen met het welbekende envelopje (geld erin stoppen en dan in de brieven bus stoppen bij de ingang van de camping). Hier kunnen we kampvuur maken! Jaap is hier heel erg blij mee. Wel lastig zonder hout, maar dan rijdt de camping host voorbij en die verteld ons dat het hout of takken wat op de grond ligt gebruikt mag worden voor kampvuur. We krijgen een paar blokken hout van hem en op deze manier hebben we toch ons eerste kampvuur kunnen maken! Weer een lange rij dag gehad, maar dit einde maakt alles goed.

Otter Creek Campground

Prijs: US$ 20 voor 1 nacht zonder faciliteiten

Ligging: Blue Ridge Parkway, mijl 63.8

Faciliteiten: Toiletten

Afstand: 776 km

Shenandoah NP

Vanochtend geen wekker gezet, dat hebben we al genoeg gedaan in de afgelopen dagen.

In de ochtend rijden we verder via de Blue Ridge Parkway naar Shenandoah National Park. Onderweg maken we ook de nodige stops bij de uitkijkpunten. Overigens is de weg goed te rijden met een 30ft camper, zolang je maar niet te hard rijdt.

Bij Rock Gap houd de Blue Ridge Parkway op en start de Skyline Drive. Deze weg loopt dwars door Shenandoah National Park heen en is 169 kilometer lang. Voordat we de Skyline Drive gaan rijden, maken we een stop in Waynesboro om nog de laatste boodschappen te doen. In het park (en ook op de Blue Ridge Parkway) kan je geen boodschappen doen of tanken. Je moet altijd de parkway hiervoor verlaten.

Vanaf het begin van de Skyline Drive rijden we in twee uur naar het Big Meadows visitor center. Hier ligt ook de camping Big Meadows waar we vannacht overnachten. Onderweg rijd je door prachtige bossen en veel uitkijkpunten. Als je eerder wilt stoppen, dan zou je ook kunnen overnachten bij Loft Mountain. Houdt er ook rekening mee dat als je bij elk uitkijkpunt stopt, je er natuurlijk veel langer over doet.

Tegen drie uur komen we aan bij Big Meadows en het valt gelijk op dat het hier vlakker is en dat er alpine weides zijn. In het visitor center infomeren we naar welke wandelingen mooi zijn en die we nu nog kunnen doen, voordat het donker wordt. De Dark Hollow Falls trail is erg populair en makkelijk. Totaal 1,5 mijl lang en er is een klein hoogte verschil. De trail start op een parkeerplaats op 2 kilometer afstand. Dan hebben we onze wandelschoenen toch niets voor niets meegenomen! De trail is inderdaad makkelijk, door bossen en bij de watervallen is er een kleine daling. De falls zijn mooi om te zien. Daarna lopen we terug naar de camper en rijden we naar de camping.

De camping ligt op een gras weide en de plekken zijn ruim. Voordat de zon ondergaat willen we nog een wandeling maken in de buurt van de camping. Ineens staren we in de ogen van een klein hertje, gaaf! We volgen het pad en komen uit bij de lodge waar we vanaf het balkon buiten de zonsondergang kunnen kijken. De zon zakt langzaam weg onder de bergen, wow. Terug op de camping nog een kampvuur en dan is het weer tijd om te gaan slapen.

Big Meadows Campground

Prijs: US$ 20 voor 1 nacht zonder faciliteiten

Ligging: In bossen

Faciliteiten: Toiletten, douches, wasserette, trails

Afstand: 210 km

Harpers Ferry & Great Falls NP

Het einde van onze camper reis komt in zicht. Morgen moeten we de camper inleveren in Washington en hiervoor moeten we vandaag al richting de stad rijden. Daarom verlaten we rond 9 uur onze camping en rijden nog een stukje van de Skyline Drive naar Thornton Gap. Onderweg maken we nog een paar keer een stop bij een uitkijkpunt. Vanaf deze ingang rijden we via het platteland richting Washington. De weg daalt meteen en de bergen blijven op de achtergrond.

We willen nog wel iets gaan doen vandaag en rijden naar het Great Falls Park in een buiten wijk van Washington. Dit park is niet heel erg bekend bij ons, maar het is wel degelijk een officieel nationaal park. Om er te komen rijden we over de snelwegen rondom de stad en rijden we door een villa wijk midden in de bossen. Het is afwachten waar we uit komen, maar al gauw kom onze bestemming in zicht. Met de nationale park pas hoeven we geen entree te betalen en we parkeren de camper achteraan op het parkeer terrein. Voordat we naar de watervallen lopen, stoppen we eerst bij het visitor center.

Hier is een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de rivier en vooral hoe belangrijk de rivier was in het verleden voor de indianen en kolonisten. De rivier die er stroomt is de Potomac rivier en een deel van de rivier vormt de grens tussen de staat Maryland en Virginia. Wij bekijken de watervallen vanaf Virginia. 

Je kunt de watervallen bekijken vanaf 3 uitkijkpunten. Het zijn niet de meest indrukwekkende watervallen die we gezien hebben in Amerika en Canada, maar als je in de buurt bent is het wel waard om er even te stoppen. Wist je dat de Olympische kajakkers trainen op de watervallen voor de Spelen? Ongelooflijk hoe ze met een kajak kunnen manoeuvreren op de watervallen.

Na de watervallen rijden we naar de luchthaven om een huur auto op te halen. Met deze auto gaan we morgen de camper inleveren en daarna naar Arlington voor een verblijf van 2 nachten in een hotel. De verhuur locatie is apart van de luchthaven en we kunnen de camper parkeren bij Alamo. Als het contract ondertekent is, kiezen we een auto uit en rijden we naar de camping toe voor de laatste nacht.

Op de camping is het tijd de koffers in te pakken en om de camper inlever klaar te maken. We gaan nog voor de laatste keer barbecueën en genieten met een biertje nog van deze avond.

Harpers Ferry/Civil War KOA

Prijs: US$ 54 voor 1 nacht met full hook up

Ligging: In stedelijk gebied, naast het Harpers Ferry National Historic Park

Faciliteiten: Toiletten, douches, wasserette, speeltuin, zwembad

Afstand: 256 km

Washington

Vanaf de camping moeten we nog bijna 100 kilometer rijden naar het depot van Cruise America. We staan op tijd op om de laatste dingen in te pakken, de koelkast en andere kasten uit te laden.

Gisteren hebben we een dame van de camping gesproken die ervoor zorgt dat de spullen die wij over hebben terecht zullen komen bij iemand die het goed kan gebruiken. Ze is heel blij met de spullen.

Om half tien vertrekken we richting Cruise America. Jaap rijdt weer in de camper en Chantal in de auto. De omgeving van de camping is heuvelachtig en heel erg groen, dit heeft ons verrast. We zouden graag meer tijd hebben gehad om deze omgeving te bekijken, omdat er veel historie is. Naast de camping ligt Harpers Ferry National Historic Park en de plaats Harpers Ferry is in de oorlog tussen Noord en Zuid een belangrijke plek geweest. Het ligt namelijk op de grens. In de omgeving kan je ook veel trails lopen naar de historische plekken. Wie weet komen we hier nog wel een keer terug.

Als we bij Cruise America arriveren, gaat alles erg snel. De camper wordt goed bekeken op schades en er wordt gevraagd of we problemen ervaren hebben aan de camper. Nee, alles was goed met onze huis van de afgelopen weken. Een handtekening en dan zijn we al klaar.

Met de auto rijden we naar richting Washington. De komende twee nachten overnachten we in een hotel in de plaats Arlington. Arlington ligt aan de overkant van de rivier en hier is het voordeliger om te overnachten dan in Washington zelf. Met het openbaar vervoer ben je snel in de stad. Al gauw zijn we bij het hotel, Americana hotel en kunnen meteen inchecken. We zetten de koffers neer en frissen ons op om vervolgens meteen met de auto richting Washington te rijden.

We rijden naar het Air & Space museum en parkeren voor de deur. Chantal is hier al eerder geweest in 2012 en het museum is niets verandert. Na het Kennedy Space Center is dit minder indrukwekkend, maar je krijgt een goede indruk van de luchtvaart, vanaf de eerste vlucht van de Wright Broeders tot nu toe.

De rest van de dag rijden we rond langs de bezienswaardigheden, door Georgetown waar we bij een pizzeria een pizza eten. Daarna is het tijd om terug te gaan naar ons hotel. Morgen een drukke dag en zullen we de stad per fiets gaan verkennen.

Americana hotel

Kosten: 150 euro per nacht

Ligging: Arlington

Washington

Vroeg opstaan op deze een na laatste dag, maar dat doen we niet zonder reden. We willen naar het National Museum of Natural History en dit museum opent om 10 uur. In het hotel wordt een gratis ontbijt aangeboden, dus daar maken we graag gebruik van.

Na het ontbijt bestellen we een Uber om naar het museum te reizen en hier zijn we om kwart voor 10. Dit museum is een van de meest populaire van de stad en kan druk zijn. Bijzonder aan Washington is dat de meeste musea gratis zijn, zolang ze maar bij het Smithsonian Instituut horen. Hieronder valt ook het Air & Space museum.

We brengen een kleine twee uur door in het museum en zien dieren, dinosaurussen, edelstenen, eigenlijk alles wat met natuur te maken heeft. Daarna is het tijd om op de fiets te stappen.

Washington heeft een openbaar fiets systeem, genaamd, Capital Bikeshare. Op heel veel plekken in de stad staan fietsen die je kunt huren voor een klein bedrag. Het voordeel van dit systeem is dat je een fiets meeneemt en op een andere plek kunt terugzetten. Als je weer verder wilt, pak je weer een nieuwe fiets. Geweldig systeem en het kost maar 8 dollar voor een hele dag (max 30 minuten per rit, anders betaal je 2 dollar bij).

We fietsen over de National Mall naar het Washington Memorial, het Witte huis, het Lincoln Memorial, beeld van Einstein, en het Capitool.

Bij het Witte Huis zie je hoe streng de veiligheidsmaatregelen zijn; wegen zijn afgesloten voor verkeer en agenten in politie auto’s patrouilleren in de omgeving. Je kunt ook niet meer bij het hek komen, zoals dat in 2012 nog wel mocht. Nou ja, dat is dan niet anders.

Onze fietstocht duurt de hele middag met de nodige drink stops natuurlijk. Aan het begin van de avond zetten we de fietsen aan de kant in Chinatown waar we willen gaan eten in een bijzonder restaurantje. Hier zijn we gisteren al langs gereden met de auto. Chinatown Express is beroemd om de zelfgemaakte noodles en de eigenaar heeft zelfs in de Washington Post gestaan.

Inmiddels is het bijna donker en besluiten we nog een avondwandeling te maken door de stad richting het Witte huis. In de avond is het een stille en rustige stad, heel wat anders dan de grote broer New York. Per Uber reizen we terug naar het hotel en vallen we uitgeput in slaap van deze enerverende dag.

Americana hotel

Kosten: 150 euro per nacht

Ligging: Arlington

Fietsverhuur Washington: US$ 20,-

Amsterdam

De allerlaatste dag is aangebroken. Aan het begin van de avond vliegen we terug naar Nederland, maar voordat het zover is willen we nog 1 ding bezoeken in de buurt van de stad.

Voordat we hier heen rijden, moeten we eerst nog de koffers goed pakken en zorgen dat we onder de 23 kilo zitten per koffer. We hebben tenslotte goed gewinkeld in de afgelopen weken. Het gewicht is goed verdeeld en de handbagage is gepakt. Dan nog even ontbijten en dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen van ons hotel en rijden we weg uit Arlington.

Gisteren hebben we een tip gekregen van onze Uber chauffeur om een bezoek te brengen aan Mount Vernon. Mount Vernon is het huis van Amerika´s eerste president, George Washington. Het huis of landgoed ligt op ca. 25 kilometer ten zuiden van Washington en het is voor Amerikanen een bijzondere plek om te bezichtigen. Als we aankomen rijden bij het landgoed, dan zien we heel veel bussen met schoolkinderen. We vragen ons af of het verplicht is om dit landgoed 1x gezien te hebben en dit vragen we dan ook gewoon aan een lerares. Nee, het is niet verplicht, maar het is zo belangrijk voor de Amerikaanse geschiedenis dat scholen hier graag naar toe komen. Vanwege de tijd redden we het niet om ook echt naar binnen te gaan en daarom kijken we alleen rond in het visitor center bij het landgoed.

Toch hebben we een kleine indruk gekregen van het belang van deze plek en George Washington. Er is tenslotte een stad en staat vernoemd naar deze man.

Helaas moeten we nu toch echt naar de luchthaven gaan rijden om de auto in te leveren. Het is nog 60 kilometer rijden en we doen er een uur over. Tegen twee uur leveren we de auto in en worden we per shuttle bus naar de luchthaven gebracht. We vliegen om half zes met KLM naar Amsterdam. Koffers worden ingecheckt, de security controles volgen en dan is het nog even wachten totdat we vertrekken. We eten nog een pizza en dan is het toch echt zover dat we Amerika gaan verlaten.

De vlucht met KLM is non stop en duurt 7,5 uur. We landen de volgende ochtend op Schiphol en reizen per trein weer naar huis.

Deze reis heeft ons ontzettend verrast met als hoogtepunten onze villa in Orlando, de Keys, Kennedy Space Center, Nashville en de bergen in Virginia. De East Coast is niet te vergelijken met de West Coast, maar zeker de moeite waard om te gaan ontdekken. Ga je dan met mij mee op reis? Ik adviseer je graag!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties