Op naar de VS

Na een redelijke nacht slaap (ik wel in ieder geval) staan we om 07:00 op.
Na wat gerommel en de laatste bagage checks staat om 08:00 het vervoer voor de deur (Mam en Henk). Na een redelijke rustige rit arriveren we rond 09:30 op Schiphol.
Het inchecken bij United Airlines gaat vlug en 15 minuten later drinken we een kopje koffie met mam en Henk. Weer iets later nemen we afscheid en gaan wij de tax free zone in terwijl mam en Henk een ritje richting Marken en Volendam maken om hun dag niet als verloren te beschouwen. Uiteraard wordt er weer het een en ander gekocht voordat we het vliegtuig instappen. Je merkt nu wel dat de Amerikanen erg panisch zijn geworden na 9-11. Je wordt per groep of persoon ingecheckt bij de gate, en moet allerlei bagage vragen beantwoorden.
Alsof een terrorist netjes aangeeft dat hij voor iemand anders een pakketje heeft meegenomen, zijn bagage niet zelf heeft ingepakt en zijn bagage verder onbeheerd heeft achtergelaten (duh).

De vlucht op zich is weer een belevenis apart. De captain gaat met pensioen en dit is zijn laatste vlucht. In Amerika moeten piloten voor hun 60 met pensioen en morgen word captain Tuck Tucker (zo heet hij echt) 60 dus vandaag is zijn laatste vliegdag. Er zijn tevens 14 familieleden bij deze laatste vlucht De bemanning maakt er een hele happening van en we krijgen te horen wat Tuck zijn leven zoal heeft uitgespookt. Ook de captain maakt er een emotioneel moment van door op te stijgen met de woorden “Well Patty, lets bring her home for the last time”  (Patty is dus zijn vrouw) Iedereen aan boord mag 1 v/d 2 afscheidskaarten tekenen met een persoonlijke boodschap.  Ook wij hebben dus een krabbeltje op de kaart gezet. (we liggen nu waarschijnlijk in Maryland ergens in een la.) Ik had ooit op tv gezien dat als een piloot zijn laatste vlucht maakt hij bij de landing een leuke afscheidsceremonie krijgt. En inderdaad krijgen we de (on)bekende “douche” van 2 bluswagens op het vliegveld die met hun waterkannonen een ereboog maken waar we onderdoor taxiën. Toch wel mooi om mee te maken en de kans is heel klein dat we zoiets nog eens meemaken.Het overstappen na de vlucht van bijna 8 uur, gaat vlot en zelfs de immigration is super vriendelijk (ze zijn normaal erg chagrijnig en staan zo ook bekend in de reiswereld) We maken een leuk praatje met de vrouwelijke beambte als ze ziet dat we doorreizen naar Las Vegas. Ze is er zelf ook geweest en is vertrokken met alleen haar kleren nog aan. Ze wenst ons veel plezier en geluk in Las Vegas. Verwonderd over zoveel (onverwachte) vriendelijkheid lopen we door. Hierna komt het panische gedeelte van de Amerikanen weer in beeld, waar we door de scan moeten. Alle spullen moeten in bakken en de schoenen moeten ook uit. Ook hier komen we weer ongeschonden uit en de bagage die we opgehaald hebben gaat hier weer door de scan om hierna doorgeboekt te worden naar onze volgende vlucht.

Onze vlucht blijkt een half uur vertraging te hebben. We eten dus onze eerste fastfood hap op het vliegveld om daarna te wachten op het vliegtuig naar Las Vegas. We raken in gesprek met iemand uit Eindhoven (kleine wereld)die nu voor de derde keer naar Las Vegas gaat. Hij slaapt in Downtown Las Vegas en reist alleen. Als eindelijk ons vliegtuig arriveert checken we  in recordtijd  in. (het grondpersoneel had ook om onze medewerking gevraagd om de vertraging in te lopen.) We vertrekken een uur te laat voor onze vlucht van 5 uur, maar arriveren een kwartier later dan gepland. De bagage gaat niet al te vlot maar als deze arriveert zitten onze spullen bij de eerste lading. Onze koffer blijkt flink beschadigd en sluit niet goed meer maar we kunnen er nog mee de shuttle bus in zonder dat deze opengaat. De shuttlebus blijkt ons voor $7 naar het hotel te brengen In de shuttlebus stapt de Eindhovenaar ook in omdat zijn hotel ook op onze route ligt. Een kwartier later checken we in het Stratosphere hotel. We vragen een kamer met stripview. Dit kost $15 extra  maar aangezien dit hotel al erg goedkoop is doen we dit. We krijgen een kamer op de 21e  verdieping met inderdaad een uitzicht op de strip We zien het nieuwe Wynn liggen en kijken verder op Circus Circus. Verder is er niet veel meer te zien, maar ja het Stratosphere hotel ligt dan ook op het einde v/d strip. (wat wil je ook voor die paar $ ) Op de kamer blijkt de reden voor de beschadigde koffer. Deze blijkt ivm een inspectie geforceerd geopend te zijn ter controle ! (lang leve de panische Amerikaan)
Aangezien het volgens onze biologische klok al rond 07:00 Nederlandse tijd is gaan we snel even wat te drinken en eten halen om op onze kamer hierna van onze welverdiende rust te genieten. Na 2 slices pizza en 2 flesjes Foster bier vallen we moe maar voldaan in slaap.

Las Vegas

We worden rond 07:00 lokale tijd wakker. We besluiten om het buffet in ons hotel te proberen. Het blijkt $10 pp te kosten en is zijn geld dik waard. De vorige keer hebben we dit gedaan in het Excalibur hotel maar dat kan niet tippen aan dit hotel qua prijs en buffet! Het ziet er allemaal erg verzorgd uit en zelfs de Amerikaanse koffie (uit een Douwe Egberts automaat) smaakt prima. Volop keus en een erg net buffet. Na het ontbijt schrijven we ons in bij “goodies” balie waar we een kaart krijgen tbv de gokkasten om zo punten te krijgen tbv gratis extra’s (goodies) zoals: ontbijt, mokken, petten enz enz. tot aan gratis kamers e.d (aangezien Gerda op de centen kasten speelt zal het hooguit een mok worden) Gerda probeert een kwartiertje de kaart uit en ik bel met Road Bear om af te spreken hoe laat en waar ze ons donderdag oppikken tbv de Motorhome. Als we allebei klaar zijn lopen we een stukje de strip op om hierna in de bus te stappen. Tot onze verbazing treffen we hier de eindhovenaar weer aan in de bus. We kletsen wat bij en nemen bij het Caesars Palace afscheid waar hij uitstapt. Wij besluiten tot het einde v/d strip te gaan om hier onze tour v/d hotels te gaan doen. Mbv een uiterst vriendelijke buschauffeuse die voor ons extra stop maakt, stappen we uit bij het Las Vegas welcome sign waar we een paar foto’s maken tbv het plakboek. Ik stel voor om meteen naar het vlakbij gelegen outlet center te gaan tbv een petje en zonnebril. Daar eenmaal aangekomen wordt het toch iets meer aangezien ik de Reebok Levis’s en Converse store niet zonder schade voorbij kom. Gerda laat er een zonnebril klep op maat maken, en we kopen nog een grote tas op wielen om de kapotte koffer te vervangen.

Veel later dan gepland komen we weer aan in ons hotel. Ik werk het verslag bij en Gerda probeert een uurtje slaap mee te pikken. Om 20:00 gaat de wekker en we staan allebei op na een hazenslaapje van een uur. De biologische klok blijkt toch niet te foppen. We besluiten naar Fremont street te gaan aangezien de strip toch teveel wordt voor een hele avond zeker nu onze biologische klok aangeeft dat we dit nooit zullen halen. We besluiten om het buffet nog eens te proberen maar nu als avondmaal. Ook dit keer is het prima en Gerda neemt een gok met de aanbieding van $6 voor een fles rode wijn en zelfs deze blijkt prima te smaken. Gegeten met 2 personen inclusief een fles wijn voor $38 wat wil je nog meer. Het is geen haute cuisine maar het bedrag in acht genomen is het zeker dik waar voor je geld! We stappen op de bus om nog eens op fremont street te kijken. De bus zit al aardig vol en uiteraard stapt 99% op fremont uit ! We vinden de show minder spectaculair dan de 2004 versie maar aan de reacties om ons heen te horen vinden de meeste mensen het prachtig. Ik moet toegeven als je niet weet wat je moet verwachten is het toch wel indrukwekkend! Op de weg terug staat er een enorme rij voor de bus terug maar gelukkig zijn er 3 bussen dus passen we er allemaal in. Eenmaal terug in het hotel zijn we aardig bekaf en slapen snel.

 

Las Vegas

Vandaag zij we rond 08:00 wakker. We besluiten om maar weer van het buffet gebruik te maken en daarna de strip eens goed te gaan verkennen. Na het eten (wat wederom goed bevallen is) pakken we de bus richting Caesars Palace. We treffen de buschauffeuse die de eerste dag ook getroffen hebben en die ons bij het Las Vegas welcome sign heeft afgezet. Ze herkent ons en we begroeten elkaar extra vriendelijk. Bij het Caesars Palace stappen we uit. Eenmaal binnen zijn we toch wel erg onder de indruk van dit hotel. We wisten dat dit in de duurdere klasse valt, maar het spat er dan van alle kanten vanaf . Wat een mooi hotel en aankleding. In het midden zit zelfs een restaurant wat is gebouwd rond een romeins schip als decor, erg mooi. We lopen even naar het zwembad en ook dit is geheel in de romeinse stijl met fonteinen en zuilen. Zelfs de snackbar (snackus maximus!) is gebouwd in een romeins gebouw. Ook het casino is hier van enorme afmetingen maar dan wel verdeeld over het hotel.
We lopen naar buiten om naar het Bellagio te gaan. Ook dit hotel is erg mooi maar we vinden het Caesars Palace toch net iets mooier met net iets meer stijl/kitsch wat mooier op elkaar is afgestemd. De lobby en de Efteling expositie (zoals ik het noem)van het Bellagio zijn wel erg mooi, met zijn waterpartijtjes en houten mini replica’s van Amerika’s meest opvallende gezichten. Of zoals Gerda het verwoord : Net de droomvlucht van de Efteling, maar dan anders. Ook wordt er weer getrouwd door een Japans uitziend stel met jurk en pak wat bij de mooiste plekjes foto’s laat maken. Als je zo door Las Vegas loopt kom dit toch wel vaak tegen, maar hee het is dan ook Las Vegas! Na het Bellagio steken we over naar het Paris hotel. Van binnen vind ik het nogal tegenvallen. Er zijn wat Parijse straatjes nagebouwd met een kunstmatig geschilderde hemel. Gerda vind het wel mooi maar zij is dan ook Parijs fan ! Wel boeken we de Eiffel tower experience waar je met een lift naar de top van de replica v/d Eifel toren gaat. Ook al is dit maar de helft v/h origineel, het is toch aardig hoog! Onderweg vertelt de liftbediende Dat de toren gebouwd is naar de blauwdrukken v/h origineel maar dan alles de helft kleiner. Het is de enige replica buiten Frankrijk wat door de franse regering wordt erkend als een originele kopie (who cares !) Eenmaal op het dek heb je een fantastisch uitzicht over de strip. Jammer dat alles is afgezet met gaas maar wat wil je ook met die maffe Amerikanen.
Hierna besluiten we het Aladdin hotel te bezoeken. Hier kom je binnen via de mall. Het Casino hebben we niet gezien maar in de mall hebben we wat hebbedingetjes gekocht en keer naar Sientje gebeld. (het huis staat er nog !) De regenbui binnen bij een klein gedeelte van het shopping center was net geweest en er nog 50 minuten op wachten vonden we toch teveel van het goede. We besluiten de strip af zakken naar het MGM grand. Onderweg lopen we nog even binnen bij het M&M museum/shop en de Adidas winkel maar echt bijzonder vinden we het niet. Binnen in het MGM nemen we in het regenwoud café een cocktail met souvenir glas. Erg leuk, maar $35 lichter verlaten we wel enigszins verkoeld en de smaakpapillen verwend het hotel. Hierna lopen we New York New York binnen. Ik had gehoord dat de achtbaanrit (Manhattan  express) nogal duur was maar we lopen er toch  heen. Ook hier is het casino erg groots opgezet met boven voor de kinderen nog een leuke arcade hall met oude en nieuwe speelkasten. Ik besluit ter plekke toch een ritje te maken in de achtbaan. Het kost $12.50 maar was de ervaring toch waard. (Niet het geld maar wel de ervaring !) Als ik de uit de achtbaan stap zie ik een leuk shirt hangen en besluit dit ook te nemen om de ervaring ook als herinnering te bewaren. Hierna steken we via het Excalibur hotel over naar het Luxor. De piramide lijkt van binnen niet zo groot maar als ik de verdiepingen tel, en op ongeveer 25 uitkom zal de illusie ons wel parten spelen. Ook hier hangt binnen weer een gigantische Amerikaanse vlag zoals je ze wel meer tegenkomt (ik schat formaat 10 bij 5 meter) De vermoeidheid begint nu wel toe te slaan en via recordtijd lopen we via het casino en een binnendoor route  via het Excalibur weer terug naar een bushalte om bij te komen op de kamer en hierna weer een poging te wagen om de fonteinen van het Belaggio te zien en de Mirage te bezoeken.

We bezoeken na een kleine rustpauze het buffet weer eens om hierna de strip weer eens te verkennen. Ook The Mirage is erg mooi van binnen maar helaas is de secret Garden en de dolphin habitat gesloten. We lopen weer terug maar besluiten toch maar naar het hotel terug te keren aangezien de vermoeidheid groter is dan we gedacht hadden. We slaan de fonteinen dus over om deze een andere keer te zien. Gelukkig heeft Gerda haar doel wel gehaald door in elk hotel een paar dollar in de gokkast stoppen! Eenmaal terug in ons hotel pakken we nog een snel gekocht flesje bier om moe maar voldaan in slaap te vallen.

de Motorhome

Vandaag is het de dag dat we onze Motorhome gaan ophalen. De afspraak is dat we tussen 11:45 en 12:15 worden opgehaald. We nemen voor de verandering nog maar eens het buffet om daarna rustig de koffers in te pakken en uit te checken. Gerda dood de tijd nog maar eens door haar klanten kaart van het Stratosphere op te waarderen voor de gratis mok. Helaas wordt dit doel vandaag niet gehaald.

Iets over tijd (12.20) stopt het busje van Road Bear voor het hotel en worden we door Kurt spontaan begroet. Na mijn vraag of hij Duits is geeft hij aan dat hij een Zwitser is. (het accent was aardig te horen dus) De bus is al bezet door 2 Duitsers en kort hierna raken we dus in gesprek. zij zijn pas een dag hier en trekken via arches NP naar de Mexicaanse grens. Samen worden we ingecheckt en Kurt vraagt of we de uitleg in het Duits of Engels willen. Aangezien Duits goed te volgen is geef ik aan dat het mij niet uitmaakt en dat Kurt de uitleg dus maar 1 X hoeft te doen. Eenmaal bij de Motorhome aangekomen valt mijn mond open van verbazing. De 26 footer Motorhome is nagenoeg nieuw met slechts 6000 mijl op de teller en ziet er hagelnieuw uit. Wat een fantastische Motorhome ! Alles zit erop en eraan. Een slide out, een zonwering ,airco en alles is automatisch behalve het kookgedeelte. Kurt geeft aan dat koken voor de Amerikanen te veel werk is en dat dit daarom waarschijnlijk zo sober is uitgevoerd.
Alles is vanuit de Motorhome te regelen en deze is geheel zelf voorzienend (generator) met ook nog eens erg veel bagage ruimte.

We nemen afscheid van de Duitsers en even later gaan we zelf op pad. Na wat gewenning stoppen we bij een  supermarkt voor de eerste inkopen . Wijs geworden door ervaring van de vorige keer loopt Gerda natuurlijk eerst naar de klanten balie om een klantenkaart te halen. Hollanders zoals we zijn buiten we natuurlijk elke gelegenheid tot besparen uit !  daarna zijn we snel nog even gestopt bij de AAA  voor wat gratis wegenkaarten.

We besluiten te stoppen in Mesquite de laatste grensplaats van Nevada om niet teveel mijlen te maken en op tijd een kampeerplaats te vinden voor de Motorhome. Zeker nu dit onze eerste dag is. We nemen een plek bij het Oasis Casino/hotel en richten alles een keer goed in. Na het eten nemen we voor de verkoeling een paar biertjes en werk ik het verslag bij.  Hierna gaan we onze eerste nacht in de Motorhome slapen.

 

Afstand: 138 km

Las Vegas - Page

We worden op tijd wakker (rond 07:00) we proberen als eerste de douche v/d Motorhome uit aangezien de lokale douches en Wc op slot zijn. Dit gaat prima en na het afrekenen zijn we op tijd weg. In het plaatsje Washington vullen we ontbrekende boodschappen aan en vind ik nog 2 opvouwbare campingstoeltjes voor $9,- per stuk. Buiten maak ik nog een praatje met een Amerikaan die onze Motorhome bewonderd en leg uit dat met de benzineprijzen in Europa je deze types daar nooit zal zien Verwonderd over onze benzineprijzen en een uitleg van hem over de beste route naar Zion nemen we afscheid. We nemen de route via Zion NP en onder langs Brice Canyon NP via de 89 south en zo op weg naar Page. Als we in Zion aankomen moeten we $15,- extra betalen omdat de Motorhome te groot is om met het gewone verkeer door de tunnel te reizen. Gelukkig komt onze van te voren bestelde Nationale parkpass nu ook van pas zodat we de entree van $20,-  niet extra hoeven te betalen. De kaart wordt meteen gemerkt voor het eerste gebruik. We moeten ons dus melden bij de parkranger vlak voor de tunnel ingang zodat deze de tunnel voor ons vrij maakt en wij in het midden v/d weg door de tunnel kunnen rijden. Eenmaal buiten Zion pakken we de 89 South richting Page. We rijden door een mooie heuvelachtige en  beboste omgeving. De grootste verassing krijgen we als we via een bergweg een bord krijgen met “Scenic view 1 mile” Dit panorama verrast ons compleet als we via een beboste slingerweg in 1 keer vanuit zo’n 2 km hoogte over een vallei uitkijken met aan de overkant een rode rotswand. Het is niet te beschrijven hoe een mooi uitzicht dit geeft. Ook de foto’s die ik er van gemaakt heb komen niet in de buurt v/d werkelijkheid!
Hierna rijden we over een echte Amerikaanse weg naar Page. Zo een van het nummer: “The road ahead is empty “ Mijlen ver zie je de weg voor je uit lopen met amper verkeer erop af en toe krijg je een flauwe bocht maar dat is dan ook alles.

Eenmaal in Page aangekomen besluiten we op zoek te gaan naar een kampeerplek. We hadden gehoopt een beetje op tijd aan te komen in Page zodat we nog een bezoekje aan de Antilope Canyone konden brengen. Helaas is het hier nu te laat voor en we besluiten dit dus morgen te doen. Gerda heeft in 1 v/d reisgidsen gelezen dat vlak na de Glenn Canyon dam een campground is. We gaan er op goed geluk heen. Het blijkt dat Wah weap campground in het Lake Powell park ligt en wederom komt onze parkpass weer van pas ! De ranger bij de ingang gaf al aan dat er geen full hookup of stroom en water plaatsen meer waren maar we gokken het er maar op om te kijken of er iets anders is. Helaas blijkt dit niet zo te zijn en moeten we genoegen nemen met een veredelde parkeerplaats met bankje en BBQ. Gelukkig beschikt de Motorhome over een generator zodat we airco toch nog even kunnen laten draaien om de Motorhome af te koelen. Veel helpt het niet en we liggen dan ook aardig te puffen v/d hitte in bed. (De Generator mag ook maar draaien tot 22:00 uur en moet daarna uit ivm geluidsoverlast) Gelukkig blijkt later die nacht de temperatuur nog te zakken tot 18 graden dus we hebben al met al een redelijke nachtrust.

Afstand: 309 km

Antilope Canyon

We zijn al vroeg wakker (06:30)en besluiten om op tijd naar de Antilope Canyon  te gaan. Onderweg in Page kopen we nog een telefoonkaart om de volgende camping vast te reserveren zodat we hier minimaal stroom hebben. Na de reservering vullen we ons Contant geld nog even aan en even later draaien we parkeerplaats van Antelope Canyon op. Deze wordt beheerd door de indianen aangezien deze canyon in hun reservaat ligt.
We worden met 18 man op een grote pick-up geladen en door een oude indiaanse vrouw en (tevens onze gids) naar de canyon 2 mijl verderop gereden. Schijnbaar heeft ze nog niet vaak in schakel pick-up gereden want deze slaat om de haverklap af en de schakelbak kreunt onder zoveel onkunde.

In de pick-up raken we in gesprek met een ouder Amerikaans koppel. Zij is ook voor een gedeelte indiaans verteld ze ons. Ze is 1/16 deel Commanche. Cherokee verbeterd haar man haar. Oh ja die, reageert ze. De toon is meteen gezet. Ze is een nogal gezellige en spontane kletskous (type Gerda) en praat honderd uit over van alles en nog wat en giert het regelmatig uit van plezier. 

Eenmaal bij Canyon aangekomen krijgen we een  kleine uitleg en mogen daarna naar binnen. We hadden er al foto’s van gezien maar de werkelijkheid is veel beter. Wat een ontzettende mooi stukje van Moeder natuur mogen we hier weer bekijken. De door water langzaam uitgesleten oranje rode zandrots in de vorm v/e smalle kronkelige gang is met de combinatie door via de bovenkant invallend zonlicht van een werkelijk schitterende schoonheid  Iedereen is er van onder indruk Er worden veel foto’s gemaakt en gefilmd en 15 minuten later zijn we aan het einde van de 300 meter smalle kloof. Hierna moet iedereen er voor zorgen dat we rond 10:00 uur weer bij de pick-up zijn voor de terugrit.

Weer terug op de parkeerplaats nemen we afscheid van het Amerikaanse stel en gaan we op weg naar Cortez, Colorado. De route voert ons langs de verbindings weg met Monument valley. Bij de kruising hiervan stoppen we even voor wat aanvulling op de boodschappen en te tanken. Na een kleine berekening blijkt de Motorhome 1 op 3.5 te lopen waarvan de bergen (en dan vnml bergop met loeiende motor) de grootste boosdoener moet zijn. Je merkt dat Monument valley een grote trekpleister is want de weg hierna blijft  van veel verkeer verstoken. Onderweg doen we de Four Corners nog even aan maar $6 entree voor een bronzen plaat met daarop de vier hoeken van de staten Arizona, Colorado, Utah en New Mexico met daaromheen wat vlaggen vinden we toch echt geldklopperij. De Amerikanen denken hier schijnbaar anders over gezien de grote rij voor de kassa ! De rit verloopt verder spoedig en rond 17:00 arriveren we in Cortez. Hier bezoeken we snel even de Wall Mart voor wat extra spullen en komen een uur later dan gepland aan op de campground. Het personeel is uiterst vriendelijk en na het aanhoren van onze reisplannen boeken ze spontaan voor ons de volgende overnachting in Durango bij een Zuster organisatie. We sluiten de Motorhome aan op water en stroom en gaan even later bij de receptie het internet op. We checken de mail, reserveren kaarten voor de stoomtrein bij Durango,en mailen nog even snel het thuisfront. Na het eten bij de Motorhome werk ik dit verslag nog even bij en gaat Gerda op tijd slapen.
Afstand: 345 km

Mesa Verde

Vandaag staan we iets later op dan we gewend zijn (08:00)  Gerda haalt nog even de was binnen die buiten hing te drogen, om er later achter te komen dat dit verboden was.
We keren eerst nog even  terug naar de Wall mart om shirtjes te ruilen die qua maat niet helemaal klopte. De winkel blijkt 24 uur per dag open te zijn ! Navraag in een ander filiaal blijkt dat ze deze tijd vnml gebruiken tbv bevoorrading en klanten te helpen die overdag werken.
Even later zijn we op weg naar Mesa Verde NP. Aangezien onze campground hier vlakbij ligt zijn we er in 15 minuten. De entree blijkt echter nog 15 mijl v/h visitor center te liggen. Hier moeten we de kaarten kopen tbv de guided tours met ranger.  We besluiten om 2 tours te boeken aangezien we redelijk op tijd in Durango willen zijn. 3 tours kan, maar dan moet je op tijd aanwezig zijn en geluk hebben met boeken zodat de tours ook vlak na elkaar of in de loop v/d dag vallen. Wij boeken de palace - en de balcony house tour.
Mesa Verde (groen plateau of tafel) is een nationaal park wat bestaat uit rotswoningen of opslagplaatsen. In  de jaren 1200 tot 1400 hebben indianen stammen hier geleefd. Toen deze rotswoningen pas in 1889 ontdekt werden, leek het net of de indianen ze pas net  verlaten hadden. In werkelijkheid bleek naderhand aan de archeologische vondsten dat ze al een paar honderd jaar verlaten waren. Door heel de canyon worden nog steeds ontdekkingen gedaan en men schat dat er tussen de 300 en 1000 rotswoningen geweest moeten zijn.
Het valt Gerda op dat er veel bomen verbrand lijken. Navraag bij een Ranger leert ons dat 85% v/h park verbrand is ! In de jaren 30 heeft men geprobeerd een heuvel te herplanten met 500 stuks nieuwe bomen. Geen een hier van heeft het overleefd. Hierna heeft men besloten de natuur haar eigen gang maar te laten gaan. Het gaat tenslotte al duizenden jaren goed.
Bij de tours valt het ons op dat veel Rangers hun verhaal met een kwinkslag en humor vertellen dit was de vorig reis ook al maar ook nu valt het ons weer op. Het maakt de uitleg wat minder serieus en voor veel mensen ook beter te begrijpen. Let wel, de Rangers weten daadwerkelijk waar ze over praten en zijn zeer goed op de hoogte van alle ins en outs. Er worden veel vragen gesteld en het valt me op dat deze zeer professioneel en onderbouwd beantwoord worden. De eerste tour wordt geleid door een oudere Ranger. Deze probeert met iedereen een praatje te maken voor de tour begint. Ook wij komen aan de beurt en hij verteld ons dat hij Nederlands als 1 v/d weinige talen kan herkennen aan het gehoor. (het zal wel)
De tour en de site zijn erg interessant en het blijkt niet om woningen te gaan maar om opslagplaatsen voor voedsel. Rond 1200 was er een  bloeiende gemeenschap die van alleen jagen is overgestapt naar een agrarische gemeenschap. Deze werd echter zo succesvol dat het voedsel voor de groeiende bevolking niet meer voldoende was. Een droogte periode heeft de zaken nog ingewikkelder gemaakt zodat waarschijnlijk de overlevenden gevlucht zijn naar andere gebieden. Er is erg veel onderzoek gedaan en nog steeds zijn er andere theorieën.
De 2e tour word geleid door een veel jongere Ranger en behelst ook meer kruip en klimwerk. Ook hier is de uitleg en  beantwoording van vragen professioneel en vakkundig. Dit Balcony house was een woon en opslag gebied en ook dit is een erg interessant stuk . We zijn beide onder de indruk van dit park en praten er nog over op de weg terug naar de ingang.

De route naar Durango is kort en na wederom een kort bezoek aan de Wall mart zijn we we rond 18:00 op de KOA campground. Hier check ik even de reserveringen tbv de stoomtrein. Deze zijn gelukkig goedgekeurd en we worden rond 08:30 verwacht op het station.
Bij de receptie ontmoet ik nog 2 echtparen uit friesland. Ze zijn hier met een auto met tent en een huur motor. We maken een kort praatje en even later zitten we in onze Motorhome een magnetron pizza Amerikaanse makelij te proberen. Ze vallen niet tegen maar vers is duidelijk beter. We sluiten de avond af met de gebruikelijke blikjes Coors en het bijwerken van dit verslag.

Afstand: 74 km

Durango en Silverton narrow gauge railroad

Vandaag zijn we om 07:00 uur opgestaan om op tijd bij de Durango en Silverton narrow gauge railroad (smalspoor)te zijn. Op de bevestiging stond dat we er om 08:30 moesten zijn omdat anders de kaarten verkocht worden aan standby toeristen. Ruim op tijd zijn we op de parkeerplaats waar we nog voor $9 dollar een poot worden uitgetrokken tbv het parkeren. Alsof $124 voor 2 retourtjes al niet genoeg is! Even later zitten we in de open wagons (open zijkant met railing) waar we tijdens het boeken nog over twijfelde, maar nu heel blij mee zijn. Qua uitzicht is dit veel en veel beter dan de gesloten wagons. Gerda hoorde nog iemand vragen of hij zijn plaatsen kon ruilen met een open wagon maar helaas deze waren allemaal bezet. Wij hebben plaatsen redelijk achter in de stoet naast een familie die hoe kan het ook anders ook familie heeft in Nederland of van Nederlandse afkomst is. Je wil niet weten hoe vaak je dit tegenkomt of hoort. Het is frappant hoe zo’n een klein land toch zo ver verspreid is in de wereld. Schijnbaar maakt het ook indruk want elke keer als we melden dat we uit Nederland komen vinden mensen het verbazend of zijn verwonderd. De stoomtrein gaat al flink blazend op zijn stoomfluit door Durango richting Silverton. De rit blijkt 3,5 uur te duren. Hoewel de afstand ongeveer maar 50 mijl is zorgt de snelheid meer voor deze reistijd. Met een redelijk fietstempo klimmen we door de San Juan Mountains richting Silverton. Het mooie aan deze reis is dat de trein voor 85% de snelstromende rivier de Animas volgt met soms spectaculaire uitzichten. Op het meest spectaculaire stuk waar we van 150 meter hoogte de rivier kunnen volgen door een smal ravijn neemt de trein een wandeltempo aan zodat iedereen zolang mogelijk kan genieten van dit fabelachtige uitzicht. Eenmaal aangekomen in Silverton blijkt dit meer een dorp te zijn wat nog bestaat voor de toeristen dan  voor wat anders. Het bestaat uit oude (of nagebouwde) western gebouwen vol met toeristen prullaria en eettentjes. Wij laten hier een semi antieke foto maken met westernkledij. Deze zagen we staan in het info blaadje v/d trein en beide wilden we dit graag eens een keer laten doen. De fotograaf neemt rustig de tijd en neemt verschillende foto’s op diverse plekken. Wij mogen hier de beste van uitzoeken en kiezen hoe we de foto willen. We kiezen voor de antiek look in A4 formaat voor thuis aan de muur. Natuurlijk is dit een echte toeristenval maar gezien de sfeer vinden we dit wel passen bij  de dag.

Na een pauze van 2,5 uur gaan we de trein weer in richting Durango. We hadden eigenlijk de bus gepland maar deze bleek tijdens het boeken al uitverkocht. De bus neemt de route via de 550 en dit scheelt 2uur reistijd. De hele trein tocht is werkelijk fantastisch maar van ons had van de 7 uur reistijd gerust een uur of 3 a 4 afgemogen. Als we eindelijk rond 18:30 op het station aankomen zijn we dan ook doodmoe en blij dat we richting een campground gaan. Deze keer besluiten we de KOA aan de noordkant van Durango te nemen. In de KOA gids blijkt deze best duur te zijn en we twijfelen even. Maar als we aankomen hebben we er meteen geen spijt van. De lokatie is werkelijk schitterend aan de rivier en zelfs de prijs valt reuze mee. Zoals op elke KOA worden we weer door een golfkarretje naar ons plek geleid (hoewel dit soms maar 50 meter is) Schijnbaar verdwalen de Amerikanen vlug of is dit een typische KOA service. Bij de buren weet ik een lader tbv een Nokia GSM te ritselen aangezien de onze alleen op 220 werkt ipv 110 volt. Na het eten word het verslag weer bijgewerkt en bedankt Gerda de buren voor het lenen van de adapter voor de GSM. Morgen slapen we uit en nemen de 550 (beter bekend als de Million dollar highway om zijn spectaculaire vergezichten) richting Gunnison.

Durango - Buena Vista

Na een goede nachtrust staan we rond 08:00 op en besluiten het rustig aan te doen. De planning is om vandaag alleen de 550 te doen en een campground daar vlakbij te nemen.
Terwijl we ontbijten horen we de stoomtrein zijn rit richting Silverton maken. De campground ligt nml maar een paar honderd meter van het spoor af en 8 mijl buiten Durango.
Rond 10:30 verlaten onze stek en stoppen nog even bij de receptie om met het thuisfront te bellen. We krijgen alleen Sientje te pakken en besluiten de rest later eens te proberen.
De 550 belooft alles wat er van gezegd wordt en meer. Wat een prachtige vergezichten en natuurschoon wisselen elkaar hier af. Soms volgt een beekje de weg of loopt eronder door of zie vlak bij je een klein watervalletje naar beneden komen. Wel wordt de weg vaak gerepareerd en moeten we stoppen tbv de werkzaamheden. Aangezien we totaal geen haast hebben storen we ons er totaal niet aan. De Motorhome moet af en toe flink terug in de versnellingen om de bergwegen te beklimmen. Ik weet het niet zeker maar ik zou zweren dat je de bezinemeter ziet zakken als de V8 flink moet werken.
Een klein uurtje later stoppen we even in Silverton en komen er net op tijd aan om de stoomtrein binnen te zien komen. We pikken dit moment nog even leuk mee op film.
Na deze korte pauze volgen we de 550 verder tot Ouray waar de San Juan Mountains ophouden en de weg in een redelijke vlakke staat verder gaat.
Aangezien het nog best vroeg is besluiten we te kijken of we de KOA in Buena Vista kunnen halen om zo het mijlen gemiddelde op te krikken. Het lijkt een best eind, maar we spreken af dat als het te gek wordt we stoppen bij een geschikte campground.
We stoppen nog even voor belletje naar onze goede vriendin Betsy en de traditionele stop bij een Wall Mart in Montrose voor de noodzakelijke aanvullingen en vervolgen onze weg.
Vlak bij Gunnison komen we bij een populair water gebied. Dit stond al beschreven in de reisgidsen die we hebben maar aan het aantal picnic-, vis-, boot-, en kampeerplekken onderweg wordt het nog eens extra duidelijk.  Gunnison op zich stelt weinig voor en we laten het dus snel achter ons. In de verte doemen de eerste onweerswolken op en de Motorhome laat weten dat het duidelijk sterker is gaan waaien. We rijden een beetje langs de bui af richting Monarch. Dit is een ski gebied wat aan de berg wel te merken is. We maken een klim van 6.5 mijl en de daarbij horende afdaling. Met de Motorhome houd ik een redelijk tempo aan, een 5 tot 10 mijl onder de maximumsnelheid. Zo kan je de scherpe bochten omhoog en omlaag beter blijven rijden ipv steeds te moeten remmen voor elke scherpe bocht. Je merkt dat de Motorhome topzwaar is en dus niet lekker in deze bochten ligt.  
Sneller dan verwacht komen we op de kruising naar Buena Vista. De regen komt nu in grotere hoeveelheden naar beneden en lucht is flink donker. Een klein half  uur later draaien we de Campground op. We besluiten hier 2 nachten te blijven ivm wat rust en de noodzakelijke was. We krijgen een mooie plek met uitzicht op de uitlopers v/d Rocky Mountains. En yes we beschikken weer eens over Internet om het thuisfront eens op de hoogte te brengen en hun reacties te lezen. We pakken een lekker afzakkertje en gaan wat later dan normaal slapen.
Afstand: 353 km

Rustdag

Vandaag is het een rustdag. We slapen uit tot ongeveer 08:30 en beginnen hierna aan het ontbijt. Ik help Gerda met de was naar het was/drooghok te brengen en ga hierna de boel opruimen en afwassen. Na dit alles pak ik het Boek de Da Vinci code (wat ik allang een keer wilde lezen) en begin te lezen. Na een 1,5 uur ga ik eens bij Gerda kijken of ik ergens mee moet helpen . Alsof ik een 6e zintuig heb kom ik net binnen als Gerda klaar is. We lopen samen met de was richting de Motorhome. Beide gebruiken we de resterende uren tot het eten met lezen en luieren. Ik probeer ondertussen nog vriendjes te worden met een grondeekhoorn deze komt tot op enkele centimeters bij me. Maar als het begint te regen en ik naar binnen vlucht is hij of zij waarschijnlijk teleurgesteld en zie hem\haar niet meer terug. Zelfs het eten is gemakkelijke en lui, we eten een pizzabroodje uit de magnetron. Wat later controleren we de mail en sturen nog een kleine update naar huis. je weet nooit wanneer je weer over een aansluiting beschikt. We lezen en luieren tot ongeveer 22:30 om hierna te gaan slapen.

Buena Vista - Rocky Mountain NP

We staan rond 08:00 op. Na het ontbijt ruimen we de Motorhome op om als eerste te gaan tanken en naar huis te bellen. De Motorhome wordt weer voorzien van 40 gallon (150 liter) brandstof en Gerda spreekt haar zus. We hebben vlak bij Page een telefoonkaart gekocht en deze blijkt erg goedkoop qua kosten. We hebben al flink gebeld en tot nu toe pas $3 v/d $20 opgemaakt. Ik probeer mijn moeder te bellen maar deze is niet thuis. Ik spreek op haar antwoord apparaat in dat ik het zaterdag of zondag nog eens probeer.
Hierna gaan we op weg naar Rocky Mountain NP. De route voert ons weer door flinke passen en bergwegen waar de Motorhome weer flink moet werken om boven te komen. Veel wegen worden gerepareerd en een paar keer staan we te wachten tot we door mogen. De route voert ons via de 285 de 40 en de 34 naar Rocky Mountain NP. Onderweg stoppen we nog even bij een Safeway voor de boodschappen. Gerda scoort hier meteen weer een customer kaart en zo besparen we weer $ 30 op de boodschappen. Ik had al wat bier ingeladen maar toen Gerda vroeg waar de wijn te vinden was gaf de medewerker aan dat ze via de staatwet alleen maar de 3,2 procent alcohol mogen  verkopen. De liqour stores mogen alleen de “echte” alcohol verkopen  Ik controleer het bier en na de ontdekking dat het 3,2 procent is leg ik dit terug. We rijden verder en jawel 4 mijl verderop vinden we een liqour store. We koppen “echt” bier en rijden voldaan verder. Een klein uur later rijden we het Rocky Mountain NP in. We vinden een kampeerplaats net buiten het park wat wel alleen via het park te bereiken is. Terwijl we net opgesteld staan ontdekt Gerda wat tumult op de weg. Er blijkt 50 meter van onze Motorhome een Eland te grazen. Voorzichtig filmen we onze eerste “wilde” gebeurtenis in de hoop in dit park meer te zien. We besluiten de avond met een  potje kaarten om hierna te gaan slapen.

Afstand: 260 km

Rocky Mountain national park

We staan rond 08:30 op. Als we eenmaal aan het ontbijt zitten veert Gerda op kijkt verwonderd uit het raam. Met de kreten kijk nou, kijk nou ! kijk ik niets vermoedend naar buiten.  Op nog geen 3 meter van onze Motorhome komen er 2 elanden (1 mannetje met gewei en 1 vrouwtje zonder dus) door de Campground gerend. Schijnbaar niet op hun plaats en geschrokken rennen ze heen en weer tot ze het bos 10 meter verderop weer in rennen. Nog een beetje opgewonden en beduusd gaan we verder met ons ontbijt.
Hierna is het tijd om het thuisfront eens te  bellen en we krijgen mijn moeder te pakken. We kletsen even lekker bij en beloven later in de week nog eens te bellen. De telefoon kaart van $20 is een geweldige aankoop want na opgeteld een dik uur bellen met Nederland blijken we pas $5 opgebeld te hebben !
We ruimen de Motorhome op en maken ons op om het Rocky Mountain NP in te gaan.
Bij de ingang treffen we een Ranger (is een vrouwelijke een Rangster ?) die ons hoe kan het ook anders verteld dat haar “grandmother” ook uit Nederland komt en wel uit “Vreeslend”  (Friesland dus) en ze kent het woord Oma. Lachend en vriendelijkheden uitwisselend nemen we afscheid.
De eerste indruk v/h park is nogal saai en we hopen er allebei op dat het wel de betere kant op gaat. Als je al 2 dagen door de bergen rijdt en het ene mooie panorama na het andere ziet ben je natuurlijk nogal verwend. Gelukkig blijkt onze vrees ongegrond en naarmate we de hoogte ingaan wordt de omgeving mooier. Vlak bij een uitzichtpunt steken 2 herten de weg over om het altijd groenere gras aan de overkant te proeven.
We blijven even stilstaan op een uitvoegstrook om dit te bekijken.
Even later staan we op een wandelpunt in de sneeuw en kan Gerda zich uitleven in dit witte wonder. We staan in korte broek op de foto en film aangezien bij het vertrek beneden in het park de temperatuur nog rond de 20º was.
Wat later passeren we de continent scheidingslijn (volgens de Amerikanen dan) tussen de pacifische- en de grote oceaan.
We rijden verder in de sneeuw tot aan het Alpine visitor center wat een mooi uitkijkpunt rond het park heeft. De klim is niet gemakkelijk, zeker niet op 4 km hoogte met de ijlere lucht (wat je zeker merkt.) We zien beneden in de vallei nog een aantal herten grazen en beklimmen daarna het uitkijkpunt. Het uitzicht hier is werkelijk fantastisch met rondom bergen van 4 km hoog met nog besneeuwde toppen.
We rijden 1 uitkijkpunt verder en genieten hier v/d lunch (lang leve de Motorhome)
Iets later bekijken we nog een uitkijkpunt en dankzij onze meegebrachte verrekijker ontwaren we zelfs nog echte bergmarmotten ! Je merkt goed dat je boven de boomgrens zit want alleen ruim onder ons groeien nog bomen.
Even later dalen we weer af en aan de bomengroei te zien zitten we al flink lager.We besluiten de doodlopende weg verder in het park richting Bear Lake te nemen.
Dit kleine meer is een uitloper v/e gletsjer en wordt door het park beschermd en gebruikt om de plaatselijke groene forel weer verder te laten uitgroeien.
Iets laten stoppen we bij de Glacier gorge waar ik de Alberta Falls wil bekijken. Navraag bij wandelaars leert ons dat dit nog zeker 1 mijl v/d parkeeerplaats is. Gerda heeft geen puf meer en ik besluit alleen te gaan aangezien ik dit stukje natuur toch wel graag wil zien. Door een mooi bospad en over kleine stroompjes kom ik na een klein kwartier klimmen aan bij de Alberta Falls. Ik heb er zeker geen spijt van want dit is toch wel een mooi plaatje voor op het toch al verwende netvlies. Ik maak er een paar foto’s en  film een stukje. Hierna is het weer op weg naar de Motorhome waar Gerda al een beetje ongerust zit te wachten.
Allebei blij rijden we het park uit om een Campground te zoeken. We vinden weer een KOA met internet en maken kennis met een stel leuke Amerikanen.
Jennifer (Jenn) is erg geintresseerd in Europa en Nerderland en vraagt ons de oren van het hoofd. We leren wat van de Amerikaanse “way of live” en zijn blij dat we in Europa wonen. Qua sociaal leven is het bij ons een stuk beter !
We drinken de nodige blikken bier en gaan veel later als gepland als vermoeide vrienden naar ieders bed.

Rocky Mountain - Hot springs

Vandaag wordt het een reisdag. De bedoeling is om zover mogelijk richting South Dakota te komen waar Jennifer en haar man vandaan komen. We vragen nog wat reistips en vertrekken via de 34 naar het noorden. Het begin van deze weg is werkelijk schitterend en we volgen door de rotswanden een rivier naar lager gelegen gebied. Ik vind deze omgeving zo mooi dat ik besluit te stoppen voor wat foto’s en filmmateriaal. De route schiet goed op, en onderweg worden we nog overvallen door een regenstorm met flinke wind. Je merkt dat de grote vierkante Motorhome hier duidelijk niet blij mee is en ik moet alle zeilen bijzetten om deze op de weg te houden. Even later voorzien we onze trouwe reisgenoot van de noodzakelijke brandstof en na een kleine 40 gallon houd deze het voor gezien. De tank is dan nog een kwart vol! We stoppen vlak voor de staatsgrens met South Dakota nog voor een kleine lunch met soep (wat een gemak zo’n Motorhome) en besluiten door te gaan tot Hot springs waar weer een KOA zit. We rijden een kleine 3 uur door de prairies en waar wij thuis dode konijnen tegenkomen zie je hier aangereden antilopes liggen ! We tellen er wel een stuk of  8.
Rond 17:00 komen we op de KOA aan en besluiten er 2 nachten te blijven om zo Mount Rushmore en Crazy Horse op 1 dag te doen en Custer state park op de 2e dag. Gerda neemt meteen een duik in het verwarmde zwembad en ik werk het verslag bij. Na een potje kaarten en 2 pizza’s gaan we slapen.

Afstand: 530 km

Custer state park, Crazy Horse Monument en Mount Rushmore

Vandaag weer lekker uitgeslapen tot 08:30 en langzaam aan het ontbijt begonnen.
Terwijl ik de Motorhome een beetje opruim belt Gerda nog even met haar zus.
Rond 10:00 breken we de boel af en besluiten naar Custer state park te gaan.
Als we daar rond 11:00 aankomen maken we de traditionele foto bij de ingang en rijden naar het visitor center.
Hier aangekomen blijken er 2 bizons buiten op het grasveld te grazen. Op zo’n 5 meter v/d weg en blijkbaar niet aangedaan door niets of niemand. We maken er een foto van van en rijden richting de wildlife loop een 16 mijl lange weg door het park. In het Visitor center vertelden ze dat er een kudde vlak in het begin v/d weg moest zitten. Dit blijkt ook zo te zijn, echter de weg is klein en het park is erg groot. We zien 3 keer een kleine kudde met jongen met de dichtstbijzijnde op zo’n 300 meter van de weg. Gelukkig kunnen we ze met de filmcamera en de verrekijker goed bekijken maar het is niet wat er van verwacht hadden. Een beetje teleurgesteld verlaten we 1,5 uur later het park en besluiten dan maar richting Crazy Horse Monument te gaan.
Al op 2 mijl afstand zien we de berg met daarin het gezicht van Crazy Horse opdoemen  Even later draaien we de parkeerplaats op, na $20 lichter gemaakt te zijn bij de toegangspoort. Vlak voor het visitor center staat een  bus klaar om bij het monument in wording te mogen kijken. $4 p.p later komen we tot vlak onder de berg maar niet zo dichtbij als we gehoopt hadden. Een beetje teleurgesteld over dit ritje gaan we het visitor center binnen en gelukkig maakt dit veel goed. We kijken de film over het begin en wording van dit imposante monument. De Lakota (Sioux) indianen hebben Korzack Ziolkowski in 1947 gevraagd dit monument te maken : “omdat de blanken mogen weten dat indianen ook helden hebben”  Deze man met een ijzeren wil heeft 7 jaar alleen en zonder financiën aan het monument gewerkt. De film laat een stukje interview zien en we waren toch aardig onder de indruk van deze man. Wat een volharding en doorzetting had deze man. Gelukkig is hij later getrouwd en hebben zijn 10 kinderen ! het werk lichter gemaakt. Na zijn overlijden in 1982 werken er nu nog steeds 7 v/d 10 fulltime aan het monument. Gelukkig waren de plannen en tekeningen tbv het monument al klaar zodat na zijn overlijden dit levenswerk door kon gaan. In het visitor center staat een schaalmodel van een paar meter hoog wat het uiteindelijke werk moet worden. De uiteindelijke versie wordt 150 meter hoog en 200 meter lang ! Het wordt het grootste monument ter wereld ! Nu is alleen het gezicht klaar wat al wel 9 verdiepingen hoog is ! Er moet dus nog veel werk verzet worden. Niemand weet wanneer dit werk klaar is en het wordt uitsluitend betaald door giften en inkomsten van het bezoek. Er wordt al sinds 1947 aan gewerkt en te zien aan wat er nog moet gebeuren zal het nog wel 50 jaar duren !
Korzack Ziolkowski  heeft al 2 keer een regeringsfinanciering van $ 10 miljoen afgeslagen omdat hij sterk gelooft in het zelf bewerkstelligen van dit werk. “Het is voor mensen en door mensen” was zijn sterke overtuiging en zijn weduwe Ruth bouwt verder op deze geloofsovertuiging.
Een kleine 3 uur later besluiten we Mount Rushmore ook nog te bezoeken aangezien dit slechts op 10 mijl afstand ligt. Wat een afknapper is dit na het zien van Crazy Horse ! Het monument is veel kleiner dan verwacht en misschien was het beter geweest om de volgorde om te draaien. Mount Rushmore is een nationaal monument en is voorzien van een parkeergarage en bijbehorende imponerende entree met alle staatsvlaggen. De entree is mooier dan het monument en na enkele minuten hebben we het dan ook gezien.
Niks ten nadele van meneer Borglund de bouwer van Mount Rushmore maar ik heb nu nog meer respect voor Korzack Ziolkowski en zijn familie. Wat een groots monument zijn ze daar aan het maken.
We besluiten de Campground in Hot springs achter ons te laten en een KOA in Rapid City te zoeken. De terugweg is meer dan 60 mijl en aangezien we morgen toch richting Deadwood willen besparen we ons een rit van 120 mijl.
De KOA ligt schijnbaar midden in een woonwijk en tegen een racebaan want de hele avond horen we opgevoerde motoren brullen. Het is niet de beste campground die we kennen maar gelukkig is het maar voor 1 avondje.

 

Afstand: 112 km

Deadwood en Devils Tower

Vandaag staan we rond 09:45 op en doen het rustig aan. De planning vandaag is om Deadwood te bezoeken en daarna te kijken wat we gaan doen. Gerda belt na het ontbijt nog even met Jacqueline en ik ruim de Motorhome op en peil de olie een keer.
Rond 10:30 verlaten we de Campground en via een kleine omweg verlaten we Rapid City.
Na een klein uur arriveren we in Deadwood. Dit kleine Ex goudmijn en western stadje. Is nu omgetoverd tot toeristen trekpleister en Casino stadje. Van onze Amerikaanse vrienden een paar dagen geleden hadden we te horen gekregen dat we dit niet over moesten slaan ! Schijnbaar is hun idee van amusement van een ander kaliber dan het onze. Of we zijn er gewoon op de verkeerde tijd. Nou is maandagmiddag 13:00 nooit een feesttijd geweest dus zal het wel aan ons liggen. Na het verder weg parkeren van de Motorhome wat vlak bij de hoofdstraat onmogelijk is lopen we de hoofdstraat op Deze is erg klein (400 meter) en op enkele interessante plekken na zoals de moord op Wild Bill Hickock en het  naspelen van de arrestatie van diens moordenaar, zijn de meeste gebouwen souvenirshops en Casino’s.
De meeste Casino’s worden rond deze tijd bezocht door bejaarden dus veel aanspraak hebben we ook niet. Onze Amerikaanse vrienden hadden er ons op gewezen dat The Midnight Star Eigendom was van Kevin Costner en tevens foto’s en kostuums van zijn films bevatten.
Dit casino was inderdaad het meest interessante van alle casino’s. Het was best leuk om door de 3 verdiepingen te zwerven en veel foto’s en kostuums te zien. Wat heeft hij in veel beroemde films gespeeld nu je dit allemaal ziet.
We lopen de kleine straat een keer op en neer en vermaken ons in de vele souvenirshops waar je veel replica’s van oude revolvers en geweren vind, T-shirts van dit stadje, en herdenkingen van de jaarlijkse Sturgis-Deadwood motor ontmoeting.
Ik laat mijn memory stick van de camera op CDrom zetten zodat ik minimaal een backup heb en kom er gratis mee weg aangezien 4 personen er zich mee bemoeien en niemand precies weet wat de ander gezegd heeft ! (ik ben en blijf Nederlander dus ik laat me dit koopje niet ontgaan !)
Na een kleine 3 uur houden we het voor gezien en besluiten richting Yellowstone te reizen. We zien wel hoe ver we komen of hoe laat het wordt. Einddoel is Buffalo Wyoming precies in het midden en goed te rijden via de snelweg.
Onderweg komen we nog langs Devils Tower waar de beroemde film Encounters of the third kind is opgenomen en wat eigenlijk een mooie gevormde brok magma is op een onwaarschijnlijke plek. Het visitor center gaat vnml op de geologische oorsprong in en laat niets blijken van de film. Wel wordt de indiaanse sage verteld dat de berg ontstaan is door een groep indianen die gevlucht voor een beer de berg op klimmen. De aparte groeven in de berg zijn ontstaan doordat de beer met zijn klauwen probeerde omhoog te komen de berg op. De berg wordt nog wel regelmatig door klimmers bedwongen en een aparte Ranger hut voor klimmers getuigt hier ook van. Een leuke anekdote is dat er rond 1941 een  parachutist als eerste op de berg geland is. Aangezien er geen trappen oid zijn is een bergbeklimmingsploeg er 6 dagen mee bezig geweest om hem er weer af te krijgen. Erg goed voorbereid leek me deze sprong dus niet !
We maken de nodige foto’s en op de terugweg stoppen we nog even bij een open weiland waar volop prairie dogs leven. We spotten er enkele met jongen met filmen dit tafereel. Je mag ze niet voederen maar erg onder de indruk zijn ze niet van auto’s of mensen want je kan ze ongestoord bekijken. Op een redelijke afstand dat wel maar toch je kan ze goed zien.
We vervolgen onze weg en na een korte doch niet snelle fastfood stop komen we rond 19:15 aan in Buffalo. We mailen een keer naar huis en na een potje kaarten met enkele biertjes gaan we slapen.

Afstand: 355 km

Buffalo - Cody

We doen het weer rustig aan omdat het vandaag een reisdag wordt. We ruimen rond 10:00 de Motorhome op om te vertrekken. Gerda maakt een praatje met de buurman en deze verteld ons dat het beter is te reserveren in Yellowstone omdat dit een heel populaire plek is en veel mensen er al lang van te voren reserveren. Nu zijn er nogal wat parken in Yellowstone maar ze hebben allemaal hun beperkingen en/of luxes. Van de 17 parken kan je er 7 niet bespreken omdat deze werken met de methode wie het eerst komt het eerst maalt (of op zijn Amerikaans :First come First served) Dit systeem wordt gehanteerd in de meeste Nationale Parken. Er blijven er dus 10 over om te reserveren. Onze buurman raadt aan er 3 dagen te blijven om alles te zien. Vlak voor het vertrek probeer ik de reserveerlijn te bellen maar krijg geen gehoor. We besluiten het later nog eens te proberen als we moeten tanken. De planning is om de 240+ mijl naar Yellowstone vandaag af te leggen en proberen er een kampeerplaats te vinden. Als dit niet lukt proberen we er 1 te vinden zo dicht mogelijk in de buurt.
Vlak buiten Buffalo merk ik dat we onze reisplanning moeten bijstellen. We moeten flink de bergen in waardoor het gemiddelde flink naar beneden gaat. We besluiten te kijken of Cody een 60 mijl voor Yellowstone te halen is.
We rijden de route over de 16 wat geadverteerd wordt als een scenic highway to Yellowstone. De eerste 100 mijl is dit zeker niet gelogen en de rit gaat door een prachtig berggebied. Hierna komen de vlaktes en wordt het uitzicht minder spectaculair en op sommige plekken soms saai en van hetzelfde. Maar over het algemeen genomen is dit zeker een schitterende route. Je komt er dorpen tegen met 400 inwoners die waarschijnlijk allemaal van de landbouw leven, want 50 mijl rondom is er verder totaal niets! Als je hier even naar een grote winkel moet trek er dan maar een halve dag voor uit! We stoppen onderweg nog even voor een lunch en het valt ons op hoe anders het reizen hier is. Je ziet soms voor en achter je geen auto op de weg en het rijden met zo weinig verkeer en de Cruise control maakt alles veel relaxter. Je legt hier afstanden af zonder moe te worden of te balen van het in de auto te zitten. 50 mijl (80 km) hier rijden is net alsof je van Best naar Eindhoven moet! Het wordt al vaker gezegd maar het is echt anders.
Rond 15:00 uur komen we in Cody aan en we besluiten niet verder te reizen. Ik rijd de geplande KOA voorbij om te tanken. Gerda neemt deze tijd meteen waar om de reserveringslijn van Yellowstone te bellen. Als ze na 20 minuten wachten eindelijk verbinding krijgt. Moet er een extra dollar in de telefoon. De telefoon pakt het kleingeld niet en na de bevestiging dat er plek is wordt de verbinding verbroken. Gefrustreerd besluiten we het op de camping nog eens te proberen. Op de KOA meldt ik ons aan en Gerda belt de reserveringslijn weer gewapend met 3 dollar extra kleingeld. Het zal haar niet nog eens gebeuren! Even later heb ik een plek toegewezen gekregen en Gerda heeft op 2 verschillende plekken in Yellowstone een plek weten te bemachtigen.
Als we op onze plek staan ga ik de mail controleren en Gerda besluit even in het zwembad af te koelen.Als ze terugkomt is ze met een Amerikaanse aan de praat geraakt en ze hebben besloten de plaatselijke Rodeo te gaan bekijken. Kaartjes kunnen we kopen bij de receptie waar tevens een bus ons naar de rodeo brengt. Om 19:00 verzamelen we en rijden we met een kleine groep naar het Stampede stadion. Ons gezelschap verzekert ons dat de plaatsen tegenover de boxen het beste zijn, aangezien hier de cowboys op de stieren en paarden klimmen, en als het fout gaat kan je dit mooi zien! Zoals verwacht begint de show met de Amerikaanse eed, het volkslied gevolgd door een gebed voor de cowboys en girls en de troepen overzee. Hierna begint de rodeo met als eerste de paarden. Deze stampen zo wild door de Bucking strap. Dit is een riem rond de edele delen van de paarden (of stieren.) Hierdoor gaan ze wild tekeer omdat ze dit kwijt willen. Zodra de cowboy de tijd heeft vol gemaakt of van de rug geworpen is, rijden er 2 helpers op paarden richting stier/paard om deze riem los te maken. Hier worden de dieren een stuk rustiger van!
We volgen de verschillende disciplines die de rodeo heeft. Gerda vind het vangen v/d kalfjes,(met of zonder lasso) nogal zielig aangezien dit niet zachtzinnig gaat of lijkt te gaan. De kalveren zelf lijkt het niet veel uit te maken want zodra ze los zijn lopen ze schijnbaar onaangedaan de kooi weer in. Verder is het net tv met tussen elk evennement reclame. Dit gaat dan per paard waar de rijder een  vlag v/d sponsor vasthoud. Verder wordt de tijd gedood door de stadionspeakers die regelmatig een leuke anekdote of mop vertellen. Ook de jeugd komt er aan te pas en je ziet dat ze hier opgroeien op paarden i.p.v. driewielers. Kinderen van 4 tot 14 jaar zie je hier wedstrijdjes rijden of ze nooit anders gedaan hebben (wat waarschijnlijk ook zo is!) Als een soort pauze mochten de kinderen in de ring komen om een ijsje te verdienen. Er werden 2 kalveren met een geel lintje in hun staart losgelaten en diegene die als eerste een lintje te pakken kreeg had een ijsje verdiend. Volgens de stadion omroeper werd dit ook wel Daycare Wyoming style genoemd. Het stier rijden besloot de avond en dit is schijnbaar moeilijker dan de paarden. Hier bleef namelijk niemand de vastgestelde tijd zitten.
Rond 22:30 waren we weer terug op de camping met toch weer een leuke ervaring rijker.

 

Afstand: 293 km

Yellowstone

Na het ontbijt vertrekken we rond 10:15 richting Yellowstone. Het weer ziet er dreigend uit die kant op en na een klein halfuur rijden we in een flinke regenbui. Gelukkig klaart het weer richting Yellowstone op en rond 11:30 arriveren we bij de ingang. We nemen de traditionele foto bij het ingangsbord, en komen door de wegwerkzaamheden een half uur later aan in het park. Je merkt dat je een bergpas over moet om Yellowstone  binnen te komen want onderweg verandert de regen in natte sneeuw! Het park is in de winter niet  via de auto te bereiken aangezien alle drie de toegangen via een bergpas gaan en deze in de winter gesloten zijn. We stoppen even bij het Fishing Bridge visitor center. Hier kopen we wat ansichtkaarten en vervolgen onze trip. De temperatuur is beduidend lager dan op de vlaktes van Wyoming want voor het eerst moeten  we een jas aan als we buiten rond lopen. We besluiten om vandaag de oostelijke route tot de canyon te nemen, morgen de route naar Mammoth hot springs, en overmorgen het geiser basin waar Old faithfull zijn werk doet. Onderweg stoppen we bij de Mudd volcano waar de vulkanische ondergrond verschillende modderstromen, kook- en stoomputten laat zien. Er zijn verschillende vormen met een duidelijke uitleg en overal stinkt het naar zwavel. De Dragons mouth vond ik zelf het meest tot de verbeelding sprekende verschijnsel. Het is een smalle grot opening waar om de 2 seconden een stroom heet water en stoom uit komt en inderdaad het meest lijkend op een drakenmond met bijbehorend geluid. Iets verderop zijn de zwavelputten waar gele en bruine grond pruttelt en rook uitstoot.We rijden verder richting de upper fallse en komen een paar mijl verderop tussen de bizons terecht. Ze grazen vlakbij de weg schijnbaar gewend aan verkeer, aangezien ze niet onder de indruk hiervan zijn. We maken foto’s en film aangezien we ze nog nooit zo dichtbij gezien hebben. Even later komen we er nog dichterbij als bij een parkeerplaats een hele kudde de weg oversteekt en we een bizon tot op 1 meter v/d Motorhome krijgen!
We rijden door tot de kruising richting Artist Point. Even denken we dat we verkeerd rijden. Maar als we besluiten toch maar uit te stappen blijken we op de lower falls uit te kijken. Een werkelijk prachtig uitzicht op de lower waterval v/d Yellowstone rivier.
Het mooiste komt echter nog als we bij Artist Point uitkomen. Aan de drukte en de grote van de parkeerplaats te zien is dit een drukbezocht punt. Even later blijkt ook wel waarom. Je kijkt uit op de lower falls uit door een geel/roze canyon zo door de jaren gevormd door de zwavel en gassen op de berghellingen. Dit is werkelijk een schitterend uitzicht wat je nergens ter wereld verder ziet. Je moet dit gezien hebben, geen foto komt nabij aan de werkelijkheid, echt schitterend! We rijden terug tot de lower falls om op het platform langs de waterval te komen die we bij het eerste uitkijkpunt gezien hebben.
Even later komen we hier aan en kan je het geweld van het water tot op een paar meter voelen en bekijken. Dit maakt wel indruk en geeft ook de kracht van het water mooi weer.Aangezien het al later wordt besluiten we niet verder te reizen en ons originele plan aan te houden. Zachtjes aan rijden we richting Bay Bridge waar we overnachten op een campground zonder aansluitingen vwb stroom of water. Onderweg stoppen we nog even bij het Lake village voor postzegels en een kijkje in de souvenir winkel. We scoren er beide een shirt en Gerda nog een Yellowstone trui en Jogging broek. Even later komen we aan bij Bridge Bay. Ik leeg de opvangtanks v/d Motorhome nog gauw aangezien we geen enkele aansluiting hebben. Bij de receptie worden we ontvangen door een aardige Ranger en krijgen we uitleg wat we moeten doen met voedsel e.d om de beren niet te verleiden om op de camping te komen. Hij waarschuwt ons dat er gisterenavond nog een beer gesignaleerd is en dat we moet uitkijken. Op Gerda’s reactie dat we juist beren willen zien geeft hij aan: zien ja, maar niet in je Motorhome om voedsel te vinden. Laat staan jou als voedsel te zien! De camping is goed vol en in het begin zijn er veel kampeerders met tenten. Gezien de regen en de lage temperatuur benijden we ze niet. Zo’n Motorhome is toch best wel luxe! We vinden onze plek en gaan eten. Aangezien we geen stroom hebben en de generator na 20:00 niet meer mag draaien koelt het al aardig af. Na een potje kaarten gaan we op tijd slapen Ook al vanwege de kou.
Afstand: 130 km

Mammoth Hot Springs

We worden rond 09:00 wakker en het blijkt dat rondom ons er al veel mensen vertrokken zijn. Gerda heeft het best wel koud gehad maar ik heb prima geslapen. Gerda heeft geen zin meer in de kou en stelt voor de te gaan eten in Lake village waar een restaurant is. We zijn binnen 10 minuten vertrokken en onderweg. In Lake village nemen we een redelijk prijzig ontbijt maar als je alles zelf kan maken is alles al gauw te duur. We proberen nog even naar huis te bellen maar krijgen niemand te pakken. Even later zijn we op weg naar Mammoth Hot Springs. We komen nog langs Tower fall en krijgen een andere mooi uitzicht op een ander stuk Canyon. Gerda voelt zich ondertussen niet fit en besluit een paracetamolletje te nemen in de hoop op te knappen. Als we via een oude en flink versleten weg richting Mammoth gaan, stoppen we onderweg nog even op een kleine parkeerplaats. Hier besluiten we even de omgeving af te speuren naar beren aangezien dit een speciaal gebied t.b.v. de beren is. Na 10 minuten geven we het op als we niks kunnen ontdekken. Een klein half uur later komen we aan bij Mammoth Hot Springs. Gerda besluit halverwege de trip terug te gaan naar de Motorhome omdat ze zich nog steeds niet goed voelt. Ik besluit de omgeving wel te af te lopen om alles te kunnen zien. De Mammoth Hot Springs kun je vergelijken met Pamukkele in Turkije het zijn kalk en marmer terrassen gevormd door de heetwater bronnen en zuren in de vulkanische ondergrond. Helaas stroomt er weinig water de terrassen af waardoor de aanblik een beetje dor overkomt. Ik neem de nodige foto’s en  ga terug om te kijken hoe het met Gerda gaat.
Aangezien ze zich nog steeds niet fit voelt besluiten we om vervroegd de besproken campground  Fishing Bridge te bezoeken. Rond 15:00 komen we hier aan. Na het inchecken en de gebruikelijke beren waarschuwing vinden we onze plek. Na alles aangesloten te hebben kom ik erachter dat de kachel ook los op gas werkt en we gisteren dus voor niks kou geleden hebben !
Gerda kruipt gauw onder de wol en ik werk dit verslag bij en dood verder de tijd met het lezen van een boek.
Later blijkt Gerda goed opgeknapt en na het eten en een potje kaarten gaan we redelijk op tijd slapen.

Artist Paintpots, Fountain Paintpot en Old Faithful

We staan vroeg op, maar om meerdere redenen. We moeten om 10:00 uitchecken, we willen nog bellen met thuis, en we willen op tijd aan onze ronde beginnen.
We vertrekken rond 09:00 uur richting receptie waar we 2 telefoontjes plegen met het thuisfront. Hierna draaien we de weg op om via de noordkant aan het geiser gebied te beginnen. Zoals we in Custer state park geen bizon konden vinden zo struikel je erover in Yellowstone! Ik moet onderweg zelfs stoppen voor een overstekende bizon die het niet zo nauw neemt met het verkeer en rustig de weg oversteekt. Even later komen we als eerste aan bij Artist paintpots. Na een halve kilometer lopen en een kleine klim komen we uit bij een kokende modderpoel en diverse gekleurde poelen. We maken de nodige foto’s en vervolgen onze weg richting de Gibbon falls. Deze vallen tegen vooral na de eerder door ons geziene upper, lower en, tower falls. We rijden dus door richting Fountain Paint Pot, onderwijl mooi gevolgd door de Gibbon rivier die her en der wordt aangevuld met warmwater- en mineraalbronnen en soms een mooie stroomversnelling laat zien. De Fountain Paint Pot lijkt op de Artist Paintpots echter zijn hier ook geisers te zien en enkele modderpoelen zijn erg mooi van kleur. We steken even later de weg over en zien een aantal mensen wachten op bankjes bij de Great fountain geiser. We stoppen en voegen ons bij hen. Het bord geeft aan dat als de geiser gevuld en overstroomd is het tussen de 75 en 115 minuten duurt voordat deze uitbarst. We zitten er aardig dichtbij en kunnen de vele stadia van ontwikkeling volgen tot de uiteindelijke uitbarsting. We hebben een uur op het bankje gewacht maar vonden het beide meer dan waard! De uitbarsting is niet zo hoog als aangegeven maar toch blijft het een geweldig gezicht.
We vervolgen onze weg richting Midway geiser basin. Hier lopen we een kleine route langs de excelsior geiser die af en toe flink kan uitbarsten maar dit zelden laat zien. De laatste keer was eind jaren 80 dus vandaag zal het er wel niet inzitten. Wel zijn de oranje gekleurde poelen en kleine oranje watervalletjes naar de Fireholl River erg mooi om te zien.
We vervolgen onze weg richting Old faithful en natuurlijk komen we net aan als er net een uitbarsting is geweest. We lopen dus het visitor en de Old faithful in t.b.v. wat informatie en een snack. Aangezien het ondertussen al 16:00 is begonnen we toch wel honger te krijgen. De laatste uitbarsting was om 15:25, en ondanks de naam is deze geiser niet zo heel betrouwbaar. Uitbarstingen variëren tussen de 30 en 200 minuten met een gemiddelde van 90 minuten, en de hoogte v/d geiser varieert tussen de 30 en 55 meter hoogte.
Wij hebben de kleine pech dat onze wachttijd op 105 minuten zit, maar het is het wachten waard. Met enkele losse flodders worden we eerst op het verkeerde been gezet maar na 5 minuten zet het dan toch echt door. De menigte is ondertussen aardig aangegroeid tot een  paar honderd man, en al klappend en juichend gaat ieder zijn weg weer.
Wij vertrekken richting Grand Teton NP, maar ons eerdere gestelde reisdoel van Jackson halen we niet aangezien we veel meer tijd kwijt zijn geweest dan de dachten in dit gedeelte. Echter dit alles zonder spijt want het is zeker een gedeelte waar je nu eenmaal de tijd voor moet nemen.
We komen rond 19:00 aan in Grand Teton en besluiten op goed geluk de eerste Campground te nemen. We hebben geluk er is plek genoeg en ondanks de vele muggen en de hoge prijs (vergeleken met andere campgrounds) kunnen we nu toch van onze welverdiende rust genieten. Gerda doet nog een even een spoed/noodwasje, maar rond 20:30 zitten we helemaal gesetteld. Morgen gaan we de Grand Tetons eens bekijken.
Afstand: 74 km

Grand Teton NP

Na het ontbijt rijden we het Grand Teton park verder in. Grand Teton NP is een soort mini Alpen in Wyoming. De grote besneeuwde bergtoppen met op de voorgrond een meer, zien er werkelijk schitterend uit. Zodra je het park binnenkomt zie je al meteen diverse uitkijkpunten, maar Gerda heeft in ons reisboek gevonden dat het mooiste uitzicht toch bij de visitorcenters en de scenic highway te vinden zijn. We laten deze dan ook achter ons liggen en stoppen bij het visitorcenter voor de parkinfo en een belletje naar huis. We krijgen niemand te pakken en trekken dus verder het park in. Grand Teton is een redelijk klein park met 1 hoofdweg en 1 korte scenic route. We stoppen bij de meeste uitkijkpunten voor het uitzicht en foto’s, maar zijn dus in een paar uur klaar.

Rond 13:00 komen we in Jackson aan. Het stadje wat onder tegen het park aan ligt. Hier tanken we even en bekijken wat de route voor vandaag wordt. Aangezien we geen haast hebben besluiten we binnendoor richting Salt lake city te rijden en we zien wel waar de dag eindigt. We nemen de 89 south en via af en toe prachtig uitzicht door de bergen en langs een rivier zakken we af richting Idaho. Op de rivier komen we regelmatig rafters,kayakers en vissers tegen. Het is echt een veel mooiere route dan over de snelweg.
Rond 16:00 komen we bij Bear Lake aan. Dit is schijnbaar een mooi recreatie- en vakantie gebied want het stikt er van de auto’s met boten, jetski’s en kleine vierwielige cross wagentjes de zogenaamde ATV’s.

We stoppen in Garden City bij een KOA net over de staatsgrens in Utah. 3 staten op 1 dag is ook wel genoeg. Het kantoor is tevens een winkel dus we slaan er meteen wat kleine boodschappen in. We verwennen onszelf met een paar flesjes Michelob Amber en Corona  bier. We parkeren de Motorhome op een mooi plekje in het gras, en de Campground ziet er netjes en verzorgd uit. Gerda gaat de was doen en ik kijk hoe het met de mail staat en stuur een verslagje naar het thuisfront. Als ik Gerda met de laatste was geholpen heb, en we hierna gegeten hebben gaan we zitten en genieten van ons biertje, tenminste zo dachten we! Als Gerda een slok neemt kijkt ze vreemd op het etiket en  vraagt of mijn bier wel smaakt. Ik moet toegeven dat het nogal tegenvalt voor dit duurdere bier. En ineens daagt het ons, we zijn in Utah! Hier mag het bier bij wet niet sterker zijn dan 3,2 %, wat een domper! Als je dorst hebt smaakt alles maar dit is toch wel een tegenvaller als je je er op verheugt hebt. We sluiten onze avond met een potje kaart en het verarmde bier. Je moet toch iets!
Afstand: 285 km

Grand Teton - Cedar City

We doen het vandaag rustig aan omdat we vandaag een reisdag gepland hebben. We hebben in de reisgids de avond ervoor gezien dat de bezienswaardigheden van Salt lake city voornamelijk draaien om de Mormoonse kerk. Aangezien we van veel cultuur houden maar dit net niet, besluiten we dit over te slaan. (als we er later spijt van krijgen, of via anderen horen dat we dit toch gezien moesten hebben dan plannen we wel een andere reis met dit er weer in !) Het doel is om zo ver richting Zion NP te komen. We hebben diverse stops in gedachten in maar hoofddoel is Cedar City zo’n 50 mijl voor Zion NP. Als de reis te vermoeiend of te lang is nemen we 1 van de uitwijk stops dichter bij Salt lake city. Het rijden gaat echter prima en rond 12:30 hebben we Salt lake city al achter ons liggen. We stoppen rond 14:30 even voor een kleine lunch bij fastfoodketen Arby’s en opgefrist en opgeladen vervolgen we onze weg weer.
Rond 17:00 komen aan op de geplande KOA in Cedar City. De plek die we als eerste toegewezen krijgen weigeren we omdat dit een stuk asfalt is, maar zonder problemen krijgen we even later een mooi plekje tussen de bomen. Bij de receptie bleken ze ook Koffiespecialiteiten, Pizza en Fudge (soort toffee) te verkopen. De Pizza wordt zelfs bezorgd aan de Motorhome. Wij gaan voor de Cappuchino maar vermelden er wel bij dat we in Europa onze koffie toch wel een beetje sterker lusten. Het meisje van de receptie doet haar best en maakt de dubbele hoeveelheid koffie als normaal aan. Dit smaakt tenminste naar Cappuchino ! We geven haar een compliment en een fooi voor de gemaakte koffie. We genieten even van de rust op het bijhorende terrasje (zeldzaam in Amerika) om daarna een klein rondje over de Campground te maken. We doen het rustig aan en aangezien we rond 14:30 geluncht hebben slaan we het eten ook maar over. Hierna controleren we via Internet of de KOA bij Circus Circus nog plek heeft. Gerda komt op een $110 voor 2 nachten uit. Maar als ik verder op site zoek en een minder populaire back-up plek aangeef mag ik voor $38 per nacht reserveren. Dit besluiten we te doen en meteen wordt via Internet onze boeking bevestigd.

We beëindigen de avond met het standaard potje kaart maar dit keer zonder een pilsje (Aangezien we nog steeds in Utah zijn) maar wel met Popcorn en chips als tegenhanger voor het gemiste avondeten.We besluiten om op tijd te gaan slapen aangezien we op tijd in Zion willen zijn om de hitte een beetje te ontlopen. Rond 22:00 liggen we op bed.
Afstand: 599 km

Zion NP

We staan om 08:00 op, en na een kort ontbijt gaan we op weg naar Zion NP.
Hier hebben we nog iets goed te maken aangezien we vorige keer de Canyon overgeslagen hebben en hier later via door anderen gemaakte foto’s veel spijt van kregen.
Rond 10:00 uur  komen we bij het park aan en parkeren de Motorhome op de daarvoor bestemde plek. Het is al redelijk druk op de parkeerplaats dus we pakken onze spullen en kopen nog wat water voor onderweg. Een kleine 10 minuten later zitten we in de shuttle bus richting de temple of Simava. Heel Zion heeft godsdienstige namen (bijv south en north guardian angel, angel trails, The big white throne) aangezien Zion ook het beloofde land betekend en Utah een zeer godsdienstige staat is.
Een kleine 25 minuten later arriveren  we op ons punt en lopen de mijl richting de canyon. Hier is een uitkijkpunt richting de canyon maar veel mensen zijn er op voorbereidt de Canyon door het ondiepe water verder te verkennen. Tot mijn verassing wil Gerda ook verder de canyon in door het water. We testen onze wandelschoenen op waterdicht- en stevigheid als we over de grove kiezelbodem onze eerste stappen zetten. Via de overkant en nauwkeurig gekozen routes worden we niet verder nat dan onze kuiten. 400 meter verder blijkt deze vlieger niet meer op te gaan en moeten we tot over onze middel en tot onze borst door het water als we verder willen.
Gerda zegt: als jij het doet volg ik je ook. Tegen zoveel liefde ben ik niet bestand en  samen gaan we verder de canyon in nadat we onze sleutels, camera’s en portemonnee veilig hebben gesteld. Gelukkig is dit diepere stuk maar van korte duur en komen we later uit op een mooi stuk met kleine waterval en een mooie stroomversnelling. We lopen een kleine 500 meter verder de canyon tot een U bocht als we daar horen dat de canyon wel 10 mijl diep is besluiten we het voor gezien te houden en om te keren. Al met al was dit ons nat pak meer dan waard en velen vonden dit met ons aangezien er toch best veel mensen de stap wagen om de canyon verder in te lopen. Dit stukje canyon is erg mooi en we vonden dit kleine natte avontuurtje ook best leuk om te doen.
Rond 13:00 verlaten we de canyon weer om rond 13:30 het park te verlaten richting Mesquite. Dit ligt net in Nevada en hier hebben we onze eerste overnachting gehad. En we besluiten dus hier ook maar weer een overnachting voor de laatste mijlen naar Las Vegas te pakken. Zodra we in Mesquite zijn lopen we de lokale supermarkt in waar bij de ingang natuurlijk meteen de onmisbare fruitautomaten staan. We slaan hier een paar boodschappen in voor de laatste dagen en kopen meteen goed bier van het natuurlijke percentage. 10 minuten later zijn we op de campground (een veredelde parkeerplaats)
Waar we alles aansluiten en de airco meteen volop laten loeien aangezien het toch wel 40 graden is hier in de woestijn. We koelen af met een potje vers gekocht bier. En Gerda besluit de gekochte pizza (formaat gezin met 6 kinderen) in de oven te stoppen.
Na een klein halfuur genieten we ervan en besluiten de avond met nog een paar koude biertjes en een potje kaart. Wat is het leven toch goed met airco en koud bier!
Afstand: 145 km

Las Vegas

Vandaag lekker uitgeslapen zeker ook omdat de klok hier op de Pacific tijdzone staat. Wat dus wil zeggen dat het een uur vroeger is dan 5 minuten verderop (denk daar maar eens over na!)  We slapen uit tot 09:30 en ontbijten op ons gemak. We ruimen de Motorhome op en ik reken af bij de receptie. We zetten de klok weer op 09:30, en rijden na een kleine stop (om onze trouwe maar dorstige kameraad weer aan te vullen) naar Las Vegas. Gerda blijkt bereik te hebben met haar GSM en belt met Sientje. Deze geeft aan haar erg te missen. Wel vwb het koken, de boodschappen en de was, maar toch.
Een kleine anderhalf uur later doemt Las Vegas op en we nemen de afslag ten zuiden van de strip om nog de laatste inkopen te doen bij het Outletcenter. Hier bellen we nog even met onze goede vriendin Betsy en gaan even later op souvenir/koopjes jacht.
We slagen in diverse winkels en lunchen nog even op Chinese  stijl met bami en rijst. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke pizza of hamburgers. Niet dat we die zoveel gegeten hebben maar onderweg vind je vaak niet veel anders. Na een flinke rekening houden we het shoppen voor gezien. We kopen nog snel een extra reistas voor de terugweg en rijden met de Motorhome richting Circus Circus. Na enige onduidelijkheid vwb de weg naar de Campground komen we er na een kleine omzwerving toch aan.
We checken in bij Mary Jo een oude doch vriendelijke en humorvolle dame. Ze geeft ons een leuke plek op de Campground. We krijgen een pull through (Doorrijdt plek) plek ipv de gereserveerde back-up. (achteruit insteken). Even later zijn we gesetteld en besluiten het zwembad eens te verkennen. Het is er erg warm doch een plonsje in het zwembad doet wonderen. Gerda raakt in gesprek met een jong Nederlands stel en even later zijn we samen de routes aan het bespreken en geven hun nog wat tips aangezien we hun route gedeeltelijk in 2004 gereden hebben. Rond 18:30 nemen we afscheid en gaan naar de Motorhome om ons avondeten te bekijken. We hebben uit de oude doos nog een Macaroni met Cheese liggen en besluiten deze eens te proberen. Gerda komt even later lachend met 2 kleine schaaltjes aan. Het pak bleek niet meer te bevatten dan deze kleine hoeveelheid en zal waarschijnlijk wel als tussendoortje bedoeld zijn. We vullen onze holle kies en besluiten om op of rond the strip te kijken of we onze honger verder kunnen stillen.
Een uurtje later verlaten we de Campground en gaan via de roltrap en loopband Circus Circus binnen. We kijken er even rond en lopen de Adventure dome binnen. Dit is een overdekt pretpark net naast het casino waar veel attracties te vinden zijn. Kleine kinderen kunnen zich voor $15 per dag prima vermaken en de grotere betalen $22. Het is 21:00 als we er rondlopen maar het stikt er nog van de kinderen. Papa en Mama vermaken zich in het casino terwijl de kinderen zorgeloos het pretpark onveilig kunnen maken. (zwart/wit gezien dan) We vragen bij de lobby of we onze koffers er kunnen achterlaten aangezien we van de Campground naar het hotel verhuizen, en dit kan bij de Bell desk (bagage kantoor). We merken dat we best wel moe zijn en besluiten de strip wandeling tot morgen uit te stellen. We gaan langzaam aan via het casino terug naar de Campground waar Gerda op spontane wijze een briefje van $5 kan omtoveren tot een waardebon van $11.
Wel mbv een automaat met rolletjes en lampjes maar toch !
Even later nuttigen we in de koele Motorhome onze laatste koude biertjes en gaan redelijk op tijd slapen. Morgen wordt het een rustdag en slapen we lekker uit om waarschijnlijk onze een na laatste dag aan het zwembad te slijten.
Afstand: 139 km

Las Vegas

Vandaag slapen we weer redelijk uit en doen het rustig aan. We hoeven nergens naar toe en moeten morgen de Motorhome weer inleveren.
Na het ontbijt besteden we onze tijd om eens goed door alle spullen heen te lopen en de reistassen vast gedeeltelijk in te pakken. We gooien veel overbodige spullen weg maar blijken qua boodschappen goed ingekocht te hebben aangezien hier weinig tot niets van overblijft. We kijken de oude tijdschriften nog eens op ons gemak door voordat we deze weggooien.  Rond 14:00 zijn we klaar met het opruimen en besluiten nog even aan het zwembad te gaan liggen.
Hier maken we een klein praatje met wat Amerikanen die klagen over hun land en de regering (niets nieuws dus) en gaan rond 17:00 terug voor het avondeten (restjes opmaken).
Na het avondeten besluiten we een stukje over de strip te wandelen en Gerda probeert nog enkele dollars in de machines te stoppen. Aangezien het nog aardig warm is komen we via Slots of fun tot de Stardust. Hier kan Gerda weer een biljetje kwijt en ik loop er een keer rond om alles te bekijken. Na een klein half uur lopen we weer terug en koelen af m.b.v. een milkshake van de grote gele M.
Terug in Circus Circus, bekijken we de attracties in het midden van het casino. Dit is een cirkel met veel braderie/kermis uitvoeringen met veel ouderwetse spelletjes en hun  kenmerkende prijzen. (veel pluche beesten e.d). In het midden is een klein toneel waar regelmatig echte circus acts gegeven worden. Dit keer zijn er 2 acrobaten die een staaltje spierkracht met lenigheid laten zien. Het is best indrukwekkend en we geven ze dan ook een verdiend applaus.
We verlaten de voor voornamelijk kinderen bedoelde braderie/kermis, en lopen richting de campground. Hier aangekomen besluiten we na een kort potje kaart op tijd te gaan slapen omdat we morgen toch op tijd de Motorhome moeten inleveren en de laatste spullen dan ingeruimd moeten hebben.

Camper inleveren

Vandaag zijn we rond 07:30 opgestaan. Na het ontbijt ruimen we de laatste spullen op. We doen onze spullen voor de laatste dag in een kleine reistas zodat de rest dicht kan blijven. We geven de Motorhome een kleine poetsbeurt en gaan rond 09:45 op weg richting het verhuurcentrum. Via een kleine omweg, (omdat we de verkeerde afslag genomen hadden) komen we er even na 10:00 aan. Het inleveren gaat vlot en ik wijs de medewerker op de ons gemelde kleine probleempjes (lekkende kraan, en ¾ vol aangevende toilet terwijl deze leeg is.) Na de goedkeuring ontvangen we de eindafrekening met hierop alleen de kosten voor de nog aan te vullen LPG tank,  en moeten we even wachten op vervoer naar het hotel.
Aangezien Road Bear niet alleen verhuurt, maar ook nieuw verkoopt vragen we of we een kijkje mogen nemen in een aantal nieuwe 32 foot (of zelfs langer) bussen. Dit zijn Motorhomes in stadsbus formaat. We hebben er al veel gezien, maar niet van binnen. Sommige hebben  4 slide outs of  zelfs 2 hele grote (ik noem deze slide outs altijd formaat Belgisch frietkot)  Als we er 1 binnen stappen valt onze mond open van verbazing. Hoewel we al veel gewend zijn, en gezien hebben, is het formaat van zo’n bus toch wel erg indrukwekkend. Met de slide outs uit zijn het net stacaravans met alle denkbare luxe zoals: een dubbele koelkast, tv boven de chauffeur, tv in de slaapkamer, ligbad, en een keuken die in veel huizen niet misplaatst zou staan. Verwonderd en onder de indruk lopen we terug naar het kantoor. Hier raken we in gesprek met een Amerikaanse vader en dochter die hun Motorhome net ingeleverd hebben met schade. Ze zijn in het donker tegen een loshangende schakelkast van een telefoonpaal gereden. Deze hing los boven de weg en ze zagen hem niet hangen. De vooruit was aan diggelen en de Motorhome was beschadigd. Gelukkig is het niet hun schuld maar aan de diverse telefoontjes te merken in het kantoor moet er nog wel een hele papierwinkel afgewerkt worden voor de schade. Terug in het hotel blijken we in het motor manor lodge te zitten naast de KOA en niet in het hotel zelf. Waarschijnlijk tijdens het boeken niet goed opgelet. En al balend en mopperend legt Gerda de 500 meter hiernaartoe met koffer af. Gelukkig zitten we op de begane grond. We zetten er onze koffers en kijken even tv om weer aan dit fenomeen te wennen na 3 weken zonder. Het nieuws is allemaal lokaal dus veel wijzer worden we er ook niet van. Gerda benut de tijd verder met een middagdutje terwijl ik een serie op tv volg.
Als Gerda wakker is besluiten we het buffet van Circus Circus te proberen. Ook dit  is  goedkoop maar kan zeker niet tippen aan het buffet van het Stratosphere wat toch zeker een klasse beter is (als je bij een buffet hier over kan spreken) qua keuze en kwaliteit!
Hierna lopen we de strip op om de fonteinen van het Bellagio nog een keer te zien en op Freemont street te gaan shoppen. We zien de fonteinen 2 keer. Iedere keer van een andere plek en met een andere show. Wederom is de klassieke versie mooier dan de popversie.
Dit keer was Gene Kelly met “Singing in de rain” erg mooi om te zien. Ze blijven indrukwekkend die fonteinen zeker met de klappers van 30 meter hoog. Op Freemont street krijgen we dezelfde show als 3 weken geleden en dit vonden we toen ook al een tegenvaller. Ook de koopjes vallen tegen dus we vertrekken met alleen een stok kaarten van Circus Circus weer terug naar het hotel. We controleren de vertrekplaats van de airport shuttle nog eens zodat we morgenvroeg niet voor niks lopen te zoeken. Deze vinden we meteen buiten bij de lobby.
Aangezien we er op tijd uit moeten, gaan we meteen slapen aangezien de wekker om 5:15 gaat.
Afstand: 139 km

Las Vegas - Amsterdam

De wekker gaat inderdaad op het ingestelde tijdstip af. Gerda kan dit precies aangeven aangezien ze al eerder wakker was, bang dat de wekker niet af zou gaan!
Na de gebruikelijke opfrisbeurt pakken we onze koffers om richting shuttlebus te gaan. Deze arriveert mooi op tijd en hoewel de busstop aardig vol zit stapt niet iedereen in.
Wij dus wel en een klein kwartier later stappen we uit bij onze terminal.
Dankzij ons e ticket kunnen we meteen m.b.v. een terminal inchecken en hoeven hierna alleen maar onze bagage af te geven. 1 tas is te zwaar en de medewerkster vraagt wat ik er uit wil halen. Ik doe alsof ik opeens geen Engels begrijp en na een stilte van 10 seconden mag de tas gewoon de band op! In de terminal nemen we een ontbijt aangezien we nog niet gegeten hebben en even later besteed Gerda nog wat losse dollars aan de bekende apparaten. Jawel dit is Vegas  (of Nevada dan) dus je vind de automaten echt overal van supermarkt tot luchthaven. De vlucht richting Washington verloopt mooi op tijd en enkele uren later landen we op Washington. De aansluitende vlucht wacht nog even omdat een andere vlucht met 20 aansluitende passagiers vertraging heeft. Deze groep omboeken kost waarschijnlijk teveel en is het wachten voor de maatschappij wel waard. 45 minuten later dan gepland vertrekken we en 7 uur later zijn we op schiphol waar onze wederom schitterende vakantie tot een einde is gekomen!

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties