Amsterdam - Montreal

Finally, het is 24 mei! Vandaag zal de reis beginnen waar we heel lang naar uitgekeken hebben. De laatste reis die wij met zijn tweetjes hebben gemaakt, stamt alweer uit 2013. Hoogtijd dat we lekker met z’n tweetjes op camper reis gaan.


Als bestemming dit jaar iets anders dan anders, Oost Canada en Oost Amerika. De meeste mensen kennen deze regio vooral om de vele steden die er liggen, Toronto en Montreal in Canada en New York, Washington en Boston in Amerika. Wat je veelal zal verrassen is, dat er een geweldige natuur tussen in ligt. Van bergen waar je geweldige wandelingen kunt maken, meren en watervallen, maar vergeet ook zeker de kust niet. Nabij New York vind je The Hamptons, het schiereiland Cape Cod en de kust in Maine.
Deze reis zullen wij niet alle steden en parken gaan bezoeken, daar zou je wat langer de tijd voor nodig hebben. Voor ons staat Montreal, Quebec, Boston, Cape Cod en Acadia NP centraal. We brengen ook onverwacht nog een bezoek aan het La Mauricie NP in Canada.


Het tijdsverschil met Nederland is 6 uur eerder. Dat valt dus mee, in tegenstelling tot de west kust waar het 9 uur eerder is. Toch zul je altijd (in ons geval zeker) de eerste dagen moeten wennen aan het tijdsverschil. De reis zal voor ons starten en eindigen in Montreal. In Oost Canada heb je niet veel keuze, je kunt alleen een camper ophalen/inleveren in Montreal of Toronto. Eventueel is Halifax in Nova Scotia nog een optie, maar dit is voor ons te ver weg. De vlucht naar Montréal zal via Frankfurt gaan. Het eerste gedeelte van de vlucht is met luchtvaartmaatschappij Lufthansa en daarna met Air Canada. De hele vlucht duur inclusief overstap is ca. 12 uur. Het vertrek is in de ochtend vanaf Amsterdam wat inhoudt vroeg opstaan en naar tegen vier uur vertrekken naar Schiphol.


Op Schiphol is het nog redelijk rustig, waardoor het inchecken en de security controle snel verlopen. In Frankfurt is de overstap tijd 1 en 5 minuten wat voldoende moet zijn voor de overstap. Gelukkig vertrekt de vlucht op tijd vanaf Amsterdam en arriveren we op tijd in Frankfurt. De aankomst is in Terminal A en de vlucht naar Montréal vertrekt vanaf Terminal B. Door de borden in de terminal is het vrij makkelijk en duidelijk hoe je van A naar B komt. Je hebt geen tijd om een uitgebreide pauze te nemen, maar je hoeft ook niet te rennen om de vlucht te halen. Air Canada is een goede en fijne airline om mee te vliegen. De service aan boord is goed en het personeel vriendelijk. Been ruimte is naar onze mening, boven gemiddeld. De vlucht duur is 8 uur naar Montréal. Sit back en relax, om het maar zo te zeggen.


De aankomst tijd in Montréal is lokale tijd om 12.15 uur. Net zoals in Amerika, ga je in Canada ook door de douane. Soms kan het er druk zijn, maar bij ons valt het heel erg mee. Er is vrijwel geen wacht rij en binnen 10 minuten zijn we er dan ook door heen. Bagage ophalen en dan snel naar downtown Montréal.


Je kunt met het openbaar vervoer naar de stad reizen of met een taxi. Wij hebben gekozen voor een taxi. De stad kent een flat fare rate voor een rit naar downtown Montréal, oftewel een vast tarief. De kosten zijn 40 Canadese dollar (ongeveer 28 euro), reken er nog wel een paar dollar fooi bij.


Deze nacht zullen we verblijven in het  Hotel Embasy Suited by Hilton. Het is niet het meest goedkope hotel, net iets duurder als gemiddeld 3 sterren hotel,  maar goede ligging en ontbijt maken het wel waard.  Het hotel ligt net om de hoek van de wereld beroemde Basiliek de Notre Dame en vanaf de wijk Vieux Montréal (oud Montréal). Rond een uur of twee zijn we in het hotel, even opfrissen en dan stad maar verkennen. Het is te vroeg om te gaan slapen, als zou je dit graag willen, probeer dit zo lang mogelijk uit te stellen. Des te eerder kom je in het ritme van deze tijdszone. Het tijdsverschil met Nederland is 6 uur eerder.


De eerste indruk van de stad is verrassend. De wijk Vieux Montréal is mooi om te zien, veel oude gebouwen, kerken. De Notre Dame is een prachtige kerk. In de omgeving vind je veel toeristen winkeltjes en de vele restaurants.
Om de dag af te sluiten eten we een hapje bij een micro brouwerij waar we een flam eten, een soort pizza met een hele dunne bodem.


Tegen 6 uur hou ik het niet meer vol van vermoeidheid en lopen we terug naar het hotel. Het advies is zo lang mogelijk uitstellen, maar als het niet meer gaat, dan is het zo.
Lekker slapen en morgen camper ophalen.


Hotel: Embassy Suites Hotel
Kosten: EUR 135,- (tweepersoonskamer inclusief ontbijt)

Montreal

Uit eerdere reizen weten we nog dat je vaak vroeg wakker bent op de eerste ochtend. Helaas deze reis ook weer, maar goed dat hoort erbij. Ontbijt start om half zeven, dus daar maken we maar meteen gebruik van.


Later vandaag zullen we de camper gaan ophalen bij Cruise Canada. Je moet altijd een afspraak maken voor het ophalen van de camper en de camper zal naar verwachting pas na 13:00 uur klaar zijn. Na het ontbijt besluiten we om een wandeling door het centrum te maken en tussendoor bellen we naar Cruise Canada voor het maken van de afspraak. De manager verteld ons dat de camper al om 11:00 uur gereed is. Dat is nog eens mazzel hebben! Terug naar het hotel, uitchecken en wachten op de taxi die ons naar het depot brengt.


Het depot van Cruise Canada ligt in een buitenwijk, Laval op ca. 30 km vanaf het hotel. De rit duurt totaal 35 minuten en de kosten zijn 65 dollar inclusief fooi (omgerekend ca. 45 euro). Het is klein depot in een grote hoofdstraat, vlakbij de snelweg. Er zijn net nog mensen binnen gekomen die de camper inleveren. Even wachten voordat we aan de beurt zijn, maar hou hier altijd wel rekening mee. Het kan altijd gebeuren dat je, ook al heb je een afspraak, je toch nog even moet wachten. Het wachten duurt zo’n 25 minuten en daarna worden we snel geholpen door een jongeman. Er wordt altijd gevraagd of je een korte film wilt zien waarin uitleg wordt gegeven over het reilen en zeilen van de camper. Als je voor de eerste keer op camper reis gaat, dan is het wel verstandig om deze film te bekijken. Overigens staat deze film ook al op internet, dus het kan goed zijn dat je deze al bekeken hebt in de voorbereiding. Wij vragen om meteen de camper te laten zien. Het is een jonge camper en de uitleg die we krijgen is kort, maar wel goed. Als je nog vragen hebt, dan is dit het moment om ze te stellen. Ik geef altijd het advies om even een paar lades op te trekken, de koel kast te voelen (deze zou al gekoeld moeten zijn, zo niet dan kan je deze meteen goed zetten). Als alles naar wens is, dan loop je mee terug naar binnen om het huur contract te ondertekenen. De laatste zaken worden doorgenomen en dan ben je klaar om te gaan. Op de balie liggen altijd de flyers klaar waarop de meest dicht bij zijnde supermarkt te vinden is, maar ook waar een tankstation op staat waar je op het einde van de reis de propaan tank bij kunt laten vullen.


Yes! We zijn er klaar voor om nu echt op avontuur te gaan met de camper. We reizen overigens met de C30. Dit is de allereerste keer dat we deze grote camper huren. De camper is groot, maar ik heb alle vertrouwen in Jaap dat hij hier goed mee kan rijden. Later als we de stad uit zijn, zal ik pas gaan rijden. De reden waarom we voor deze camper gekozen hebben, is het bredere bed achterin de camper.
Op pad naar de Wal-Mart (Wal-Mart is een van de meest bekende supermarkten in de VS en Canada, waar ze bijna alles verkopen) die op een paar kilometer afstand ligt. Neem de tijd als je naar de Wal-Mart gaat. Het is een hele grote supermarkt die zeker de eerste keer overweldigend kan zijn. Voor dat je boodschappen gaat doen is het verstandig om een boodschappen lijst te maken. In de supermarkt nemen we ieder een kar en gaan we inkopen doen. We kopen eten en drinken, maar ook campingstoelen, een kleine BBQ, muggenspray, een goede koeken pan en toilet chemicaliën. Je kunt je voorstellen dat niet alles nodig is, maar wij hebben deze items altijd in de camper. De rest van de dag hebben we geen programma meer. Dit houdt in dat we naar de camping rijden in Saint Jerome, op ca. 24 kilometer afstand.


Camping Lac Fontaine is een grote familie camping, gelegen aan een klein meer. Rond 3 uur in de middag zijn we aangekomen en brengen we de rest van de dag door met het uitpakken van de koffers en alles in richten in de camper. In de avond maakt Jaap een lekker kampvuur waar we genieten van de eerste camper dag.


Afstand gereden: 30 km
Camping: Lac Fontaine
Kosten: 48 Canadese dollar voor een fully hook up plek
Faciliteiten: Er zijn weinig douche en toilet falicitetein
Nette camping met veel speel toestellen voor kinderen. Camping waar veel mensen een stacaravan hebben. In de zomer maanden is er animatie en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Afstand: 30 km

Saint Jerome - Boston

Vroeg wakker weer door het tijdsverschil, dat is toch nog even wennen. De zon straalt en het beloofd een mooie dag te worden. Vandaag zullen we het grootste deel van de dag op de weg zitten, want we gaan naar the States toe. De bestemming is de KOA Boston/Cape Cod camping. Het is een lange rit, ongeveer 600 km. Je kunt ervoor kiezen als je de tijd hebt om dit op te splitsen, maar wij gaan de 600 km in een keer rijden.


De camping is niet zo heel handig uitgekozen waar we geslapen hebben, omdat de camping in Saint Jerome gelegen is, wat helemaal aan de andere kant van Montreal ligt. Een stukje terug rijden, maar we hebben vakantie! Wat opvalt aan de snelweg is dat deze dwars door de stad heen gaat en er wordt heel veel aan de weg gewerkt. Reken de komende tijd op meer drukte op de snelwegen rondom Montreal.
Wanneer je de stad achter hebt gelaten, waan je, je meteen op het platteland. Veel landbouw velden, boerderijen en graan silo’s.


Na ongeveer 100 km komen we bij de Amerikaanse grens aan. Als je de grens over wilt steken, dan zul je of een ESTA toestemming aan gevraagd hebben of je koopt aan de grens  een visa waiver kaart (groene kaart) voor ca. 7 dollar p.p.
Als je geen ESTA hebt, moet je de kaart kopen. Je wordt dan gevraagd om naar het douane kantoor te komen en dan zullen de douane beambten vragen stellen over wat je komt doen, waar kom je vandaag etc. Ze zullen een foto nemen en scannen je vinger toppen.
Daarna krijg je de kaart in je paspoort geniet (vergeet deze niet in te leveren als je weer terug gaat naar Canada) en dan kan je verder rijden. Deze keer zijn wij ook gecontroleerd op boodschappen en is een zak paprika’s ingenomen. In de afgelopen jaren hebben wij ervaren dat dit elke keer anders kan zijn, maar het advies is om rekening te houden met het inkopen van boodschappen. Niet teveel vlees, groenten en fruit.


De controle en het invullen van de formulieren duurt ongeveer 45 minuten. Daarna weer snel verder door de prachtige, groene staten Vermont en New Hampshire (highway 89 en 93) naar Massachusets, Boston. Je kunt de route instellen op een GPS systeem door Boston heen of er om heen, maar daar zijn wij pas te laat achter gekomen. Tip om even op te letten bij het instellen van de navigatie. De snelweg loopt dwars door de stad en het is te doen met een camper. Het meest bijzondere is de skyline! Gaaf om te zien, over een paar dagen zullen wij de stad verder ontdekken.
Eerst maar eens door het verkeer heen zien te komen, want het is echt super druk. De komende 11 mijl staan we dan ook in de file. Uiteindelijk bereiken we de camping net voor 8 uur. De receptie is al gesloten, maar er is altijd een late arrival bord waar je kunt kijken of er alsnog plaats is. Gelukkig is er nog een plekje voor ons. Je kunt de envelop invullen, maar wij besluiten om morgen vroeg te gaan betalen. Lekker een hamburgertje bakken, genieten met een wijntje en biertje bij het kampvuur. Dit is geweldig!


Afstand gereden: 600 km
Camping: Camping KOA Boston/Cape Cod
Kosten: 45 dollar voor een fully hook up plek
Faciliteiten: Winnaar van de 2015 presidents award, super nette KOA, aanrader

Afstand: 600 km

Wompatuck State Park

Na de lange rit van gisteren is het vandaag een rustige dag. Op ongeveer een half uur rijden vanaf de camping ligt een grote Premium Outlet Mall waar we gaan winkelen. Parkeren met de camper is makkelijk, er zijn echt heel veel parkeerplaatsen en het is gratis parkeren. Het voordeel van winkelen in de staat Massachusets, is dat je geen tax oftewel BTW betaald op kleding. Tip! Als je gaat winkelen in een outlet, dan kan je altijd een kortingsboekje kopen waarmee je extra korting krijgt. Kosten zijn vijf dollar. Tot 4 uur brengen we door in de outlet. Daarna rijden we even langs de Walmart voor de laatste dingen die we nog nodig hebben. Zoals een BBQ, extra kussens en de dagelijkse boodschappen. Voor de BBQ hebben we 10 dollar betaald, je kunt namelijk meestal geen BBQ huren bij de camper. Koop er dan zelf een, want voor de kosten hoef je het niet te laten. Je zult er veel plezier van hebben tijdens de rest van de reis.


De komende drie nachten brengen we door op het Wompatuck State Park, in Hingham (op ca. 20 mijl vanaf downtown Boston gelegen). Een park gelegen in de bossen met mooie trails, maar het is ook een goede uitvalsbasis om en bezoek te brengen aan Boston.


Afstand gereden: 130 km
Camping: Wompatuck Spate Park
Kosten: US$ 34 per nacht voor een elektra plek
Faciliteiten: Er zijn zowel plekken met elektra en zonder. Camping is volledig in de bossen gelegen met unieke ligging t.o.v. Boston. Er zijn veel wandel en fietspaden, zeker aan te raden om een fietstocht te maken als je fietsen bij hebt.
Verder redelijk ruime plekken en nette faciliteiten (alleen toiletten). Je kunt dumpen op de dump plek en er wordt hout verkocht.

Afstand: 130 km

Boston

Boston! Deze gave stad wacht op ons vandaag. Vanaf het Wompatuck State Park rijden we met de camper naar het idyllische stadje Hingham. Dit is een een prachtig stadje in New England stijl, zeer netjes en statige houten huizen met witte houten hekken.

Je kunt op twee manieren naar de stad reizen vanaf de camping. Je kunt met de commuter rail (trein) of met de ferry. Met de camper kan je eigenlijk alleen maar met de ferry, je kunt namelijk geen camper parkeren bij de commuter rail. Hier is alleen een parkeergarage waar de camper te hoog voor is. Bij de ferry terminal ligt een grote parkeer plaats waar je kunt parkeren met de camper. Let wel op dat je met de camper alleen kunt parkeren op parkeerplaats H, dit is de enige parkeer plaats waar je contant kunt betalen voor het parkeren. Het nadeel van een 30ft camper is dat je twee parkeer plaatsen nodig hebt, dus we betalen dan ook 2 x 4 dollar.


We hoeven niet lang te wachten, de boot ligt al op ons te wachten. Voor een enkele reis betaal je ca. 9 dollar per persoon. De ferry duurt een uur en maakt een stop op een ander eiland, George's Island/Fort Warren. Georges Island hoort bij de Boston Harbor Islands NP, een bescherm gebied van een aantal eilandjes waar vooral veel locals de weekenden doorbrengen. Als je meer tijd hebt in je reis, dan zou je ook altijd een extra stop kunnen maken op een van de eilanden. Na de stop vaart de ferry richting de stad. De skyline doemt op, prachtig om te zien. Het is warm weer, rond de 30 graden! 


De boot tocht duurt een uur, tegen elf uur komen we aan in de stad. Het voordeel van de ferry is dat je in hartje stad aankomt, op loopafstand van Quincy Market en Fanuil Hal, omgeven met terrasjes en straattheater. Deze omgeving in Boston is bruisend van het leven. Een aanrader is om een hapje te eten bij het bekende café/restaurant, Cheers. Jawel, van de serie uit de jaren 80 en 90. Super druk, maar wel doen.


Boston staat natuurlijk ook bekend om de oude Freedom Trail. Een 4 km lange wandeltocht door stad langs alle historische gebouwen en plaatsen. De freedom frail begint bij Boston Common en eindigt bij de USS Constitution, maar wij pakken de route op bij Fanuil Hal en lopen de route terug naar de Boston Common. Je kunt de tour zelf lopen, bijvoorbeeld met behulp van een app of ouderwets boekje, krijg je een goed beeld van de plaatsen en gebouwen waar je langs loopt. Als je echt de achtergrond wilt weten, raad ik je aan om een begeleide wandeltour te maken met een gids of een park ranger. Er zijn ook ander trails, waaronder de Black Heritage Trail.


Rond half drie in de middag besluiten we om naar de bekende Italiaanse wijk van de stad te lopen, genaamd North End. North End heeft een hippe hoofdstraat, Hanover Street. In deze straat vind je talloze kleine winkeltjes en veel restaurants. Als het even kan, stop hier dan voor een lunch of diner, heerlijk authentiek Italiaans eten.


Voor de komende dagen hebben we vooraf besloten om een auto te huren. Met de metro kan je makkelijk en snel naar de luchthaven. Het metro station ligt vlakbij Hanover Street. Voor nog geen 3 dollar per persoon neem je de blauwe lijn naar de luchthaven. Vervolgens neem je de bus naar een van de terminals of naar het car rental gebouw, zoals wij doen. Het ophalen verloopt vrij snel, zoals altijd bij Alamo. Met de auto rijden we terug naar Hingham waar de camper nog geparkeerd staat. We zullen nog 1 nacht op deze camping blijven en daarna rijden we door naar Cape Cod. Op Cape Cod willen we graag een aantal kleine stadjes en stranden bezoeken en dit is makkelijker met de auto als met een 30ft camper.


Afstand gereden: 50 km
Camping: Wompatuck Spate Park
Kosten: US$ 34 per nacht voor een elektra plek
Faciliteiten: Er zijn zowel plekken met elektra en zonder. Camping is volledig in de bossen gelegen met unieke ligging t.o.v. Boston. Er zijn veel wandel en fietspaden, zeker aan te raden om een fietstocht te maken als je fietsen bij hebt.
Verder redelijk ruime plekken en nette faciliteiten (alleen toiletten). Je kunt dumpen op de dump plek en er wordt hout verkocht.

Afstand: 50 km

Wompatuck SP - Newport (Rhode Island)

Vandaag is een extra dag die over is, omdat we eigenlijk twee dagen voor Boston gepland hebben. Soms gaan dingen sneller als verwacht en we hebben gisteren alles gezien in Boston wat we wilden zien. In de nabij omgeving van Boston zijn talloze steden te vinden, maar wij hebben gekozen voor Newport op Rhode Island. Deze stad ligt op ongeveer 70 mijl rijden vanaf de camping. De rit duurt een anderhalf uur.


Het weer is echt heel mooi, 25 graden met zon. Newport is een hele oude stad en is wereldberoemd om de grote vakantie villa’s van de Amerikaanse elite uit New York en omgeving. De hoofdstraat is Thames Street met veel toeristen winkels, leuke boetieks en pubs/cafés. De meest bekende villa’s zijn The Breakers (Vanderbilt familie), Rosecliff en the Elms. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan deze huizen. Je betaald ongeveer 20 dollar per persoon voor 1 huis, maar je kunt ook een pas kopen waarmee je meerdere huizen kunt bezoeken. Natuurlijk is dit voordeliger. Langs de huizen, aan de oceaan loopt een wandel pad, de Cliffwalk, en dit pad loopt voor de meeste grote huizen door. Met de camper kan je parkeren bij het Visitor Center en vanaf dit centrum neem je de bus naar Bellevue Avenue. Route nummer 67. Aan deze straat vind je de meeste grote huizen en de cliff walk. Tip, vraag aan de chauffeur een bonnetje, dan betaal je voor parkeren maar 2 dollar i.p.v. 25 dollar. De bus kost je ook ongeveer 3 dollar per persoon.


Newport Beach heeft aantal mooie stranden, maar hier kan je geen camper parkeren. Wij zijn er met de auto naar toe gereden en hebben met wat geluk een parkeer plaats gevonden. We hebben 3 dollar betaald voor 2,5 uur. Andere parkeerplaatsen vragen gemiddeld 15/20 dollar per dag. Het strand van Newport is net zoals uit de film, veel families met een life guard die alles in de gaten houdt. Aan het strand hebben we lekker fish & chips gegeten.


In de avond via Pelham Bridge (tolbrug 4 dollar ) terug naar Providence en camping gereden.


Afstand gereden: 250 km met de auto / camper 0 km
Camping: Wompatuck Spate Park
Kosten: US$ 34 per nacht voor een elektra plek
Faciliteiten: Er zijn zowel plekken met elektra en zonder. Camping is volledig in de bossen gelegen met unieke ligging t.o.v. Boston. Er zijn veel wandel en fietspaden, zeker aan te raden om een fietstocht te maken als je fietsen bij hebt.
Verder redelijk ruime plekken en nette faciliteiten (alleen toiletten). Je kunt dumpen op de dump plek en er wordt hout verkocht.

Memorial Day Wompatuck SP - Cape Cod

Voor vandaag is er de hele dag regen voorspelt, maar gelukkig hebben we de tijd op Cape Cod. Jaap gaat de tanken legen en het water bijvullen. Daarna is het een uurtje rijden naar Cape Cod. De komende twee nachten zullen we verblijven op Scusset Beach State Park.
Cape Cod is een schiereiland, gescheiden van het vaste land door het Cape Cod kanaal. Onze camping ligt aan deels aan het kanaal en aan de zee, waardoor je een unieke ligging hebt. Je kunt in de avond lekker wandelen of fietsen langs het kanaal. Veel locals gaan hier boten spotten of lekker vissen.


Tegen het middag uur komen we aan op de camping. Na de lunch vertrekken we met de auto naar de oude stadjes, Sandwich en Chatham. Sandwich is het oudste stadje van Cape Cod waar je veel oude, goed onderhouden, houten huizen ziet met de bekende witte hekken.
Deze typische New England stijl zie je overal op de kaap terugkomen. Een ander bekend stadje is Chatham. Leuke winkelstraat voor als je wilt winkelen, vergeet ook zeker het Chatham light house niet. Als je meer achtergrond informatie wilt weten over het gebied, dan mag een bezoek aan het Visitor Centre bij Salt Point niet ontbreken. We zijn terug gereden naar de camping via de oude highway 6A. Morgen hier meer over.
 
Afstand gereden: 250 km (auto en camper)
Camping: Scusses Beach State Recreation
Kosten: US$ 34,- per nacht
Faciliteiten: Camping is geasfalteerd met overzichtelijke plekken. Er zijn alleen plekken met elektra. Wel is er een dump en verschillende water tap punten om de water tank bij te vullen.
Camping ligt aan Cape Cod kanaal en aan de binnen zee van Cape Cod. Er zijn alleen toilet gebouwen op de camping, maar bij het strand vind je ook douches. Het strand op de camping is een zandstrand, ideaal om in de zomermaanden te zwemmen

Afstand: 230 km

Cape Cod

Lekker uitgeslapen aan de dag begonnen, gereden via de oude Kings Highway 6A (Scenic route) naar Fort Hill, Penniman House. De rit via de oude snelweg duurt langer, maar brengt je door kleine oude stadjes met huizen in de typische New England stijl. Houten, gekleurde huizen met witte hekken en veel bloemen. Soms kom je bordjes tegen bij de huizen met het bouwjaar erop. Het oudste stadje van Cape Cod is Sandwich, 1632 gesticht.

Gisteren hebben we een korte stop gemaakt bij het visitor centre en we besluiten om dit nog een keer te doen. Er is een film zaal waar een korte film over het gebied wordt getoond en deze hebben we nog niet gezien. Het is echt geen must see, maar als je de tijd hebt is het leuk om er achter te komen hoe Cape Cod ontstaan is. Cape Cod was glacier gebied, daarna gesmolten en zo is langzaam aan de kaap ontstaan. De wind en golven zorgen ervoor dat het gebied nog steeds verandert en kleiner wordt. Op een dag, heel ver in de toekomst, zal er waarschijnlijk geen Cape Cod meer zijn.


Na onze filmstop zijn we doorgereden naar Provincetown, grootste stad op het eiland. Geparkeerd voor $4,50 (2,25 per uur). Let op, dat je de borden public parking volgt. Er zijn andere parkeer plaatsen waar je een flat rate van 10/15 dollar betaald. Voor ons was het voordeliger om op de gemeentelijke public parking te parkeren. Met de camper kan je hier ook parkeren, maar dit is afhankelijk van de drukte. De vorige keer hebben wij aan de rand moeten parkeren. Sowieso kan je beter niet in het weekend op Cape Cod of Provincetown zijn, dan merk je meteen dat het veel drukker is.


De hoofdstraat is Commercial Street, veel winkels en koffie bars. Vrije cultuur en een informele sfeer. Provincetown staat bekend om de homo en lesbiennes cultuur. Er heerst een relaxte en informele sfeer. Leuke tip voor als je actief wilt zijn; fietsen huren in Commercial Street. Je kunt in de nabij omgeving door de duinen fietsen. Hele bijzonder fietsroute. Wij hebben de auto gepakt en zijn naar Race Point Beach gereden. In mei is het nog gratis parkeren bij de stranden. Parkeren ga je vanaf juni tot september betalen. Dit merk je overigens ook op campings. Je hoeft de campings nu nog niet te reserveren. Er is voldoende plaats, behalve het Memorial Day weekend.


Tegen het einde van de middag hebben we genoeg gezien en gedaan. We rijden via highway 6 terug naar de camping.


Whalewatching is mogelijk aan de gehele Atlantische kust. In Provincetown wordt Dolphin Whalewatching aangeraden en deze boten liggen aan de pier bij de hoofdstraat. Kosten ca. 50 dollar per person en duurt tocht duurt ca. vier uur.


Cape Cod was lekker rustig, geen problemen gehad met parkeren. Leuke aan deze omgeving is dat er weliswaar een paar keer een keten te vinden is, maar het overgrote deel is keten vrij, geen Mcdonalds, geen Dunkin donut etc. Niks van dit alles!


Je kunt nog veel meer dagen in vullen op Cape Cod. Denk hierbij aan een bezoek aan de eilanden Martha’s Vineyard  of Nantucket. Er gaan meerdere ferry’s per dag naar beide eilanden.
Als je een bezoek wilt brengen aan een van deze eilanden of beide, plan dan minimaal 1 dag meer op Cape Cod (bij een bezoek aan beide eilanden, plan dan twee dagen extra).


Afstand gereden: 230 km auto
Camping: Scusses Beach State Recreation
Kosten: US$ 34,- per nacht
Faciliteiten: Camping is geasfalteerd met overzichtelijke plekken. Er zijn alleen plekken met elektra. Wel is er een dump en verschillende water tap punten om de water tank bij te vullen.
Camping ligt aan Cape Cod kanaal en aan de binnen zee van Cape Cod. Er zijn alleen toilet gebouwen op de camping, maar bij het strand vind je ook douches. Het strand op de camping is een zandstrand, ideaal om in de zomermaanden te zwemmen. 

Afstand: 230 km

Cape Cod - Saco

Om negen uur vertrokken met auto en de camper. Het eerste doel van vandaag is om de auto in te leveren op de luchthaven in Boston. Het is ongeveer een uurtje rijden zonder file naar de stad. Jaap wacht voor de car rental terminal en ik ga de auto inleveren. Het inleveren van de auto gaat meestal erg snel, tenminste als je geen schade hebt. Tien minuten later is de auto al ingeleverd en gaan we samen met de camper weer verder. Op naar Maine! Voor ons beiden is dit een nieuwe staat die we nog nooit eerder bezocht hebben. Het blijft dan toch wel spannend. Eerst maar weer even tanken, anders komen we niet ver. Een 20 kilometer buiten de luchthaven is de tank vol voor totaal 108 dollar (ongeveer 2,23 dollar per gallon).


Onderweg een stop gemaakt in Biddeford bij de Wal-Mart, Het voordeel van deze supermarkt is dat ze altijd wel een groot parkeer terrein hebben om de camper te parkeren. Vanaf de supermarkt is het nog een kleine rit naar de camping. De camping heb ik vooraf niet gereserveerd, maar het is ook gebleken dat dit niet nodig is in deze tijd van het jaar.
Deze nacht verblijven we op de KOA Sabo, we betalen 45 dollar inclusief korting voor een fully hook up plek. De camping ligt deels in de bossen met grote, brede plekken. Een van de mooiste en meest nette campings van KOA die we in al deze jaren gezien hebben.


De afgelopen nachten hebben we gekampeerd op state campings, waar geen mogelijkheden voor wassen waren. Na een week is het tijd om een keer het beddengoed en kleren te wassen. Jaap zorgt voor de BBQ en Chantal doet de was, ieder zijn eigen taken.


We hebben besloten om de reis plannen aan te passen. De komende twee nachten verblijven we op de Blackwoods camping in het Acadia NP en daarna zouden we naar Fundy NP rijden. Vanaf hier is het 800 km naar Quebec, wat we in 1 dag zouden rijden. Ik ben bang dat we te weinig tijd hebben voor Acadia en dat staat hoog op mijn lijstje. Fundy ook, maar ik verwacht dat we hier nog wel eens komen met een bezoek aan Nova Scotia. Dus de camping in Fundy is geannuleerd en we hebben besloten om 1 nacht langer in Acadia te blijven.


Morgen gaat de rit verder naar Acadia NP. Als je meer tijd hebt in deze omgeving, dan kan je een bezoek brengen aan de stad Portland. Een echte foodie stad met Old Port en het wereldberoemde Hecata Lighthouse.


Afstand gereden: 240 km
Camping: KOA Saco
Kosten: 45 dollar inclusief korting voor een fully hook up plek
Faciliteiten: Zwembad, speeltoestellen
Personeel is zeer vriendelijk en rijdt de hele dag rond oop de camping om alles een beetje in de gaten te houden. Gol kar begeleidt ons zelfs naar de plek toe. Top.
Vooral met kinderen een hele fijne camping.

Afstand: 240 km

Saco - Acadia NP

De plannen voor vandaag zijn gehaald, of tenminste het eerst plan. We zijn om 9 uur vertrokken naar Bangor Airport om wederom een auto op te halen. Met de auto kunnen we het park bezoeken, dit mag namelijk niet met de camper. Je kunt alleen de grote wegen rondom het park rijden, maar de Park Loop alleen met een auto. De rit is 142 mijl via de I 295 en I 95, mooie weg met lege wegen met veel bomen.


We zijn aangekomen in Bangor rondom 12 uur en hebben hier een auto opgehaald. De auto is weer een Chevy Camaro, ditmaal een grijze. Voor het huren van de extra dag betalen we 78 dollar totaal. Via Ellsworth op weg naar Bar Harbor voor de komende 3 nachten. Bar Harbor is een stadje gelegen op Mount Desert Island. Op dit eiland is tevens het Acadia NP gelegen, de reden waarom we naar deze afgelegen plek gereden zijn. We volgen de highway 3 op weg naar onze camping. Acadia NP heeft een park loop, maar deze kan je niet met de camper rijden. De Blackwoods camping ligt aan de highway 3 en aan deze highway zijn de park ingangen gelegen. Je hebt wel een NP park pas nodig of je betaald los entree voor een week, de kosten zijn 25 dollar.


Het is nog redelijk op tijd in de middag en de zon schijnt, dus we maken er graag gebruik van. Eerst naar het visitor center om te kijken wat de rangers ons allemaal aanraden om te bezoeken. Het visitor center ligt op ca. 5 mijl vanaf Bar Harbor bij Hulls Cove. In Acadia NP kan je, net zoals in elk ander park, heel goed wandelen, fietsen en kajakken etc. De meeste mensen zullen starten met de park loop road, een 27 mijl lange route die door een deel van het park loopt.
De stops die we vandaag nog willen doen zijn Sand Beach en Thunder Hole. Vooral Sand Beach is een aanrader, want dit is het enige zandstrand van het park. Geweldig om te relaxen op een camping stoeltje of handdoek en naar de oceaan kijken. Kinderen kunnen lekker spelen. Er zijn alleen toiletten, verder geen andere faciliteiten.


Thunder Hole is een punt met kliffen, de oceaan knalt de kliffen op en dit geeft een oorverdovend geluid. Trails die hier aan te raden zijn; Great Head Trail en Ocean Path trail. Door het hele park tref je ook carriage roads aan, wegen die vroeger zijn aangelegd voor paard en wagen, tegenwoordig een wandel/fiets route. In downtown Bar Harbor kan je voor 24 dollar per dag een fiets huren, zodat je zelf deze wegen kunt ontdekken. De zon gaat onder en we rijden terug naar de camping.


Afstand gereden: 350 km
Camping: Blackwoods Camgrpound
Kosten: US$ 30,- per nacht
Faciliteiten: Blackwoods camping is een NP camping gelegen in de bossen. Er zijn geen facliteiten.
Je vind hier alleen toilet gebouwen, voor douches kan je net buiten het park terecht (tegen betaling).

Afstand: 350 km

Acadia National Park

De beroemdste en hoogste berg van Acadia is Cadilac Mountain, ongeveer 500 meter hoog. Je zult denken dat is niet heel hoog, maar toch een opvallende heuvel voor Nederlandse begrippen. Om op de top te komen volg je de park loop road. De weg is niet stijl, maar wel bochtig. Het weer is vandaag helaas niet super goed. Het is erg mistig en het miezert. Met goede moed rijden we de berg op, maar hoe hoger we komen, des te slechter het zicht is. Op de top zien we letterlijk geen hand voor ogen.
We proberen hier later nog een keer terug te komen, als het weer mee zit.


Verder naar Jordan Pond, een meer in het park waarbij ook het beroemde Jordan Pond thee huis ligt. Hier hebben we zoals het betaamd thee (en koffie) gedronken met de lokale specialiteit, een Popover. Je kunt het zien als een scone, maar dan wat meer opgeblazen en van binnen is het alleen maar lucht. Lekker met jam en boter.
Als het weer het toe laat, dan kan je bijvoorbeeld de Jordan Pond trail wandelen. Dit is een 3 mijl lange trail helemaal om het meer heen.


In de middag rijden we naar een ander stadje op aan de andere kant van het eiland. Bass Harbor ligt aan de rustige kant van het eiland. Deze kant van het eiland is minder toeristisch ontwikkeld, veelal geliefd bij rustzoekers. De vuurtoren is een van de meest gefotografeerde sights in dit gebied. In elk boek kom je deze vuurtoren tegen, dus daarom maken wij ook een stop bij deze vuurtoren.


Terug naar de camping om verder te relaxen. Soms heb je dagen erbij dat je genoeg gezien hebt en kiest voor rust. Chantal rijdt later op de middag alleen terug naar Bar Harbor om bij een koffie corner wat dingen op te zoeken met genot van een kop koffie en WIFI. Gratis parkeren in Bar Harbor, ook voor de camper. Tip, zeker een keer een hapje eten in een van de vele, leuke restaurants. Een Lobster Roll mag niet ontbreken.


In de zomer maanden vanaf ongeveer 20 juni rijdt er een eiland shuttle rond, een soort hop on, hop off systeem waar je gebruik van kunt maken. Het voordeel van deze bussen is dat er ook gratis fietsen mee genomen kunnen worden op de bussen.
Je kunt dan zelf zo het hele eiland ontdekken!


Afstand gereden: 350 km
Camping: Blackwoods Camgrpound
Kosten: US$ 30,- per nacht
Faciliteiten: Blackwoods camping is een NP camping gelegen in de bossen. Er zijn geen facliteiten.
Je vind hier alleen toilet gebouwen, voor douches kan je net buiten het park terecht (tegen betaling).

 

Afstand: 350 km

Acadia National Park

In de ochtend de camping verlaten om naar een andere camping te rijden waar we de dag rustig doorbrengen. We verblijven op de KOA Bar Harbor aan de andere noordelijke kant van het park. Vandaag is een rust dag. Heerlijk in de zon een boek lezen en genieten van de vakantie. Gewoon ontspannen en niks doen, dat mag ook wel eens een keer!


Deze KOA heeft dit jaar de Presidents en Founders award gewonnen. We betalen 67 dollar inclusief korting voor een pek met full hook up. Deze camping is aan een meer gelegen, uitzicht is geweldig. Je kunt ook een Ocean Frond plek krijgen, maar hiervoor betaa je ongeveer 100 dollar per nacht. Faciliteiten zoals douche en toilet zijn netjes, voldoende. Deze camping heeft geen zwembad. Vlakbij gelegen zuster camping, KOA Woodlands heeft wel een zwembad.


Afstand gereden: 40 km
Camping: KOA Bar Harbor
Kosten: US$ 65,- inclusief korting
Faciliteiten: Douche en toilet ruimten zijn netjes. Personeel is erg vriendelijk, maar toch vinden we het erg veel geld voor deze camping. Je betaald echt de ligging.
Er wordt veel voor kinderen georganiseerd, maar er is geen zwembad.

 

Afstand: 40 km

Acadia National Park - Quebec City

Na een aantal heerlijke dagen is het tijd om Amerika te verlaten. Aan het einde van de dag zullen we terug zijn in Canada. Je kunt Mount Desert Island alleen verlaten via dezelfde weg als je bent gekomen, dus zul je een stukje dubbel rijden. Geeft niks, mooie weg om te rijden. Wel zullen we eerst de auto moeten inleveren in Bangor. De route naar Bangor duurt nog geen uurtje. Ook hier ervaren we dat het inleveren van de auto snel gaat. Na Bangor rijden we meteen door naar de Canadese grens. Ondertussen is het wel gaan regenen en het ziet er naar uit dat het nog wel even zal blijven regenen. Bijzonder aan deze weg is dat we de Old Canada scenic byway rijden. Mooie weg, dwars door de bossen.


De grensovergang is niet heel groot en we zijn er dan ook vrij snel door heen. Dit keer heeft niemand in de camper gekeken naar verstekelingen. De rest van de dag rijden we door en in de vroege avond arriveren we in Quebec. Deze camping hebben we wel vooraf gereserveerd. Ter plaatse blijkt dat dit niet per se nodig is. Er is echt nog voldoende plaats op de camping.


Tegen betaling gaat er een shuttle naar Quebec Stad, vertrek in ochtend en terug aan het begin van de avond (9.30 uur heen en 18.00 uur terug)
Per volwassene 18 dollar, per retour.


Afstand gereden: 430 km
Camping: KOA Quebec
Kosten: CA$ 45 dollar per nacht inclusief korting.
Faciliteiten: Zeer nette KOA camping, veel plekken, wel aan de snelweg gelegen, geen overlast gehad.
Zwembad en speel tuin, goede camping voor kinderen.

 

Afstand: 430 km

Quebec

Quebec stad staat vandaag op het programma. Je kunt vanaf de camping met een bus naar de stad reizen. Dit is wel een aanrader, omdat wij met enige moeite een parkeerplaats hebben gevonden.
Op de camping geven ze graag advies over hoe je het beste naar de stad kunt reizen. Met de shuttle is het makkelijkst, maar je bent dan gebonden aan vaste tijden van ophalen. Je kunt er ook voor kiezen om met de ferry naar de stad te reizen. Bij de front desk kan je een flyer met route informatie krijgen over hoe je moet rijden naar de ferry terminal. De ferry teminal ligt op ongeveer 22 km afstand in Levis. De tip is om vroeg te vertrekken, zodat je meer plek hebt om te parkeren bij de terminal.
Er zijn geen camper plaatsen en het is niet toegestaan om de camper te parkeren op het terrein van de ferry. In de nabije omgeving worden er particulieren parkeerplaatsen aangeboden. Wij hebben met moeite een plek kunnen vinden voor 20 dollar (voor de hele dag). Voor een 30ft camper een redelijke prijs, per auto betaal je zo'n 5-8 dollar en een camper heeft een dubbele plek nodig.


De ferry naar Quebec stad duurt nog geen 15 minuten en kost 7,10 dollar per persoon voor een retour. Je ziet het beroemde kasteel hotel, Chateau Frontenac, direct liggen. De ferry vaart de Saint Lawrence rivier over.Quebec is een unieke stad en bovendien de hoofstad van de gelijknamige Franstalige provincie. De stad bestaat uit twee deelen, de beneden stad en boven stad, basse ville en haute ville. Het voordeel van de ferry is dat deze aankomt in basse ville en dus ben je op nog geen vijf minuten vanaf de ferry terminal in de stad.

In de beneden stad proef je meteen al de sfeer. Je loopt zo naar Place Royal, een plein dat is omgeven door huizen uit de achttiende eeuw. Er staat een beeld van Lodewijk XIV. We hebben ons laten vertellen dat er vooral in de weekenden en zomer maanden veel straat artiesten te vinden zijn. Neem hier een drankje op het terras of lekker lunchen bij de boulangerie, heerlijk! Als je verder door de wijk loopt dan kom je vanzelf in Rue du Petit Champlai, een smal voetgangersstraatje met tal van toeristen winkels, boetiekjes en kleine restaurants. Daarna kan je te voet verder naar haute ville of je neemt de funiculaire naar boven. Een kabeltreintje die je heel snel naar boven brengt. De kosten zijn nog geen 3 dollar per persoon. Eenmaal boven aangekomen sta je letterlijk op de oude stadsmuren van Quebec (de promande) en direct voor je ligt het Chateau Frontenac. De promenade is genaamd Terrasse Dufferin en loopt van Château Frontenac tot de Citadel. Veel oude houten banken en ouderwetse lantaarnpalen maken het plaatje compleet. Je ziet toeristen en de locals genieten van het uitzicht op de rivier en wijds uitzicht. Het Chateau Frontenac hotel is ook toegankelijk wanneer je geen hotel gast bent en als je nieuwsgierig bent zoals wij, neem dan gerust een kijkje binnen. Achter het hotel ligt, zoals in elke Franse stad een Place d’Armes plein. Rondom het plein vind je de bekende koetsen die je graag de stad laten zien en nog belangrijker, de VVV. Stop hier altijd even om een stadskaartje te halen of om advies te vragen over de stad en bezienswaardigheden.


Je kunt, zoals wij gedaan hebben, gewoon gaan wandelen en dan zie je wel wat je tegen komt. Vlakbij Place d’Armes lopen we een smalle straat in waar veel straatartiesten schilderingen en tekenen maken, een mini Place du Têtre. Quebec is de stad met een geweldige keuken en een van meest bekende gerechten is Poutine. Dit is een gerecht bestaande uit frietjes bedekt met verse kaas en heel veel jus erover heen. Natuurlijk staat dit op ons lijstje om te proeven. Een typisch Canadees gerecht en je kunt dit overal in het land eten, maar het komt oorspronkelijk uit Quebec (en omgeving). Wij eten voor de eerste keer in ons leven een heerlijke Poutine op een zonnig terras in deze historische stad. Geweldig moment!
 
Later op de middag besluiten we om naar de Citadel te wandelen. De Citadel is een actieve militaire vestiging waar het 22ste regiment gevestigd is. Je kunt hier dagelijks om 10 uur de wisseling van de wacht bekijken of je neemt een rondleiding met een gids. Je kunt er niet zelf door heen wandelen, omdat het nog steeds een actieve kazerne is. Uniek aan de Citadel is dat het gelegen is op een heuvel, uit kijkend over de Saint Lawrence rivier en het fort is onderdeel van de stadsmuren van Quebec.
De Citadel is een National Historic Site van Canada. Wij hebben geen rondleiding gemaakt. Naast de Citadel vind je de Plains of Abraham. Dit is een historische plek in de stad, tegenwoordig is het een park waar veel locals graag gebruik van maken. In het verleden heeft hier de beslissende veldslag tussen Engelsen en de Fransen plaats gevonden. De Engelsen overwonnen en sindsdien was de stad in handen van de Britten.
Je kunt vanaf het park via een houten boardwalk naar beneden lopen om zo weer uit te komen op het Terrasse Dufferin. Deze dag is voor ons bijna ten einde. We wandelen terug naar beneden naar de Basse – Ville en eten nog een pizza voordat we de ferry terug nemen naar de camper. Quebec is volgens ons de mooiste, oudste stad van Canada. Vancouver is ook prachtig, maar niet met elkaar te vergelijken. 


Afstand gereden: 430 km
Camping: KOA Quebec
Kosten: CA$ 45 dollar per nacht inclusief korting.
Faciliteiten: Zeer nette KOA camping, veel plekken, wel aan de snelweg gelegen, geen overlast gehad.
Zwembad en speel tuin, goede camping voor kinderen.

Afstand: 430 km

Quebec - La Mauricie NP

Je zou het niet verwachten, maar op een kleine 13 km van de stad Quebec vind je de beroemde Montmorency watervallen. Deze watervallen zijn onderdeel van het Parc de la Chute Montmorency. De watervallen zijn niet de grootste, maar wel de hoogste watervallen (83 meter). Zelfs hoger dan de Nigara Falls nabij Toronto.
Je kunt er zelf met de camper naar toe rijden, zoals wij gedaan hebben. Entree is gratis, maar je betaald 12 dollar voor het parkeren.


Je kunt ook vanaf de stad per bus naar de watervallen reizen. De kosten zijn 5 dollar per persoon. Bussen rijden de hele dag door.
Neem de gondel naar boven, wel tegen betaling. Boven op de klif staat Montmorency Manor en in dit landhuis is een visitor centre gevestigd en neem altijd een kijkje in het café-restaurant voor een geweldig uitizicht op de waterval. Er is een hangbrug die boven de watervallen hangt voor die éne foto. Wil je graag iets actiefs doen, dan kan je via trappen naar boven of naar beneden klimmen. Ons bezoek heeft niet zo heel lang geduurd. De watervallen zijn imposant om te zien, maar wij vonden het na een uurtje genoeg.


Na het bezoek zijn we naar La Mauricie National Park gereden op ca. 200 km afstand vanaf Quebec. Dit is een park wat we vooraf niet gepland hebben. Eerder in de reis hebben we de keuze gemaakt om iets anders te laten vervallen, waardoor we nu nog 1 nacht over hebben. Tussen Quebec en Montreal zijn een aantal nationale parken gelegen.


Onderweg naar dit park toe rij je veelal door de bossen. Af en toe kom je een stadje of dorp tegen. Ongelooflijk dat je zo’n totale rust vind tussen twee grote steden in. Het gebied rondom het park is heuvelachtig met veel bossen en tientallen andere meren. We hebben voor dit park gekozen, vanwege de wateren. Je hebt er een scala aan wandelpaden. Kajakken, kanoën en zwemmen zijn de meest populaire activiteiten in het park. Heel erg lang geleden bestond dit park uit gletsjers en toen deze zijn gaan smelten, bleven de meren achter.


Bij de ingang van het park komen we bij een visitor centre uit. Je moet eerst langs het centrum in deze tijd van het jaar, voordat je het park kunt betreden. In het centrum informeren we naar de camping mogelijkheden en het huren van een kajak. Ook vragen we welke wandelingen voor ons interessant zijn. Er zijn drie campings geschikt voor campers en daarnaast zijn er nog tientallen kleine kampeerplekken waar je uitsluitend met een kajak kunt komen en kunt overnachten. Vlakbij de ingang is een camping (Rivière à la Pêche), in het midden van het park ligt de Wapigonzka en aan de andere kant van het park ligt de Mistagance camping. De eerste en laatste camping zijn nu geopend. De Wapigazonka camping is later in het seizoen pas geopend. De campings hebben electra plekken en de Rivière à la Pêche heeft zelfs WIFI. Dat hebben we niet nodig op deze mooie plek. We kiezen ervoor om te overnachten op de Mistagance camping. Deze camping bereik je door de parkweg te volgen. Een weg die beide ingangen van het park met elkaar verbindt en onderweg kom je langs de meren, tref je uitkijkpunten aan, start en eindpunten van wandelingen, en nog veel meer. De weg is totaal 67 km lang.


De parkweg rijden we in 1 keer met veel stops op de route. Een daarvan is bij Lac du Fou, klein meer met een bijzonder foto moment. Aan het begin van de avond komen we aan op de camping. De camping is volledig in de bossen gelegen en recentelijk gerenoveerd. We zijn de enige camper op de camping, naast twee tenten die in de verte staan. We voelen ons alleen op de wereld. Stel je voor geen lawaai van auto’s, geen mensen, alleen maar de natuur zelf. In de verte horen we de watervallen ruisen, fantastisch! Het is de een na laatste avond en we besluiten om voor de laatste keer een barbecue te doen. Eerder op dag hebben we bij een supermarkt de laatste boodschappen gedaan. De avond brengen we door bij het kampvuur met alle verhalen over al het moois wat we gezien en gedaan hebben in deze vakantie.


Afstand gereden: 300 km
Camping: Mistagance camping
Kosten: CA$ 30,-
Faciliteiten: Camping is in de bossen gelegen met ruime plekken. Er zijn plekken met elektra (ook zonder) en je kunt dumpen en water bijvullen. Daarnaast zijn er alleen maar toilet gebouwen.
Echte aanrader!

Afstand: 300 km

La Mauricie - Monteal

Deze ochtend maken we een wandeling naar Les Cascades. Deze route is ongeveer 2 kilometer en volgt een beek die een kleine waterval vormt. Daarna besluiten we om langs een paar andere meren te rijden, rond 12 uur moeten we het park verlaten. Vandaag rijden we terug naar Montreal waar morgen de camper ingeleverd moet worden. De afstand naar Montreal is ongeveer 215 km.


De laatste avond voor het inleveren van de camper breng je meestal door met alles weer inpakken, de camper opruimen en vast de dingen die je niet meer nodig hebt apart zetten. Het laatste avond maal bestaat uit restjes opmaken en lekker op tijd slapen. We zullen morgen nog niet naar huis gaan, maar verblijven nog 1 nacht in de stad. In Montreal zal dit weekend de Grand Prix van Canada plaats vinden. Spannend om er hopelijk nog wat mee te maken. De Grand Prix zelf is op zondag pas, dan zijn we alweer thuis, maar toch willen we een beetje de sfeer proeven.


Afstand gereden: 220 km
Camping: KOA Montreal South
Kosten:  CA$ 51,- dollar per nacht inclusief korting
Faciliteiten: Typische KOA camping. Netjes, schoon, kindvriendelijk en super vriendelijk personeel. Vanaf de camping kan je naar een metro station rijden om zo verder naar de stad te reizen. Parkeren is mogelijk bij het metro station.

Afstand: 220 km

Montreal

De camper moet altijd in de ochtend ingeleverd worden. Bij Cruise Canada is dit voor elf uur in de ochtend. Het depot is ca. 55 km rijden en we verwachten er ongeveer uur over te doen. Eerder op de ochtend hebben we de bedden afgehaald, de laatste overgebleven boodschappen weggegeven en een doekje/bezem er door heen gehaald. We hebben geen schade aan de camper, dus het inleveren verloopt vrij snel. De manager van het depot neemt een kijkje in de camper en vraagt of alles is goed gegaan tijdens de reis. Jazeker! Alles is goed verlopen, hele fijne reis gehad. De manager belt een taxi voor ons die ons naar downtown Montreal brengt. De rit duurt een 45 minuten en we betalen ongeveer 65 dollar inclusief fooi.


De laatste nacht verblijven we in het Le Square Philips hotel. Dit hotel is gelegen aan een plein met leuke winkels en restaurants in de omgeving. Vroeg in de middag komen we aan bij het hotel en onze kamer is al gereed.


We besluiten om deze dag lekker fietsen te huren en de stad per fiets opnieuw te gaan verkennen. Montreal kent een goed huur systeem, genaamd Bixi. Overal in de stad vind je leen stations waar je met een credit card een fiets kunt huren. Je kunt kiezen uit een 24-uurs of 72-uurs abonnement op de leenfiets. De fiets mag dan 30 minuten gratis gebruikt worden. Daarna moet de fiets weer teruggebracht worden naar een leenstation en kan een andere worden meegenomen. Een helm is niet verplicht, maar wordt officieel wel aangeraden. Op het plein bij het hotel staat een van de ruim 400 stations, makkelijker wordt het niet! Het verkeer is gewend aan fietsers en er zijn ook tientallen fietspaden verspreid over de stad. Je kunt een fiets route volgen of gewoon zelf gaan fietsen, zoals wij gedaan hebben. Wij rijden eerst naar de waterkant waar een fiets pad ligt en daarna rijden we van wijk naar wijk. We komen opnieuw langs oud Montreal, maken een stop bij de Basiliek en fietsen door Chinatown. De hele middag ervaren we de stad met andere ogen.


In de avond pakken we weer een nieuwe fiets op en rijden naar oud Montreal waar we de rest van de avond doorbrengen. Op het terras van Les Trois Brasseurs sluiten we de reis af met een lekker diner en speciaal biertje.


Afstand gereden: 55 km
Hotel: Le Square Philips
Kosten: CA$ 235,- per kamer per nacht
Dit hotel is erg duur, maar dat komt vanwege de Grand Prix. In dit weekend zijn alle hotels een stuk duurder dan normaal. Op tijd boeken is een aanrader. Het hotel hebben wij in februari al geboekt en dit hotel was een van de laatste die nog beschikbaarheid hadden.
Het 4* hotel heeft een ideale ligging. Kamers zijn heel netjes met goede faciliteiten. Hotel personeel is erg behulpzaam.

Afstand: 55 km

Montreal - Amsterdam

Aan iedere reis komt een einde. Vanavond tegen de klok van zes uur zullen we weer huiswaarts keren. Eerst genieten we nog even van een ochtend en middag in de stad.


Lekker ontbijten en gauw weer met de fiets op pad. Op ons lijstje staat nog de beroemde Mont Royal zelf. Mont Royal heeft eigenlijk 3 toppen, maar de hoogste en bekendste is Mont Royal Summit. De hoogste top is 233 meter. Neem de fiets naar het George-Étienne Cartier monument aan Park Avenue en hier begint de Olmsted Road. Een breed pad dat helemaal doorloopt tot boven op de berg.
Het pad gaat heel geleidelijk omhoog, waardoor het voor iedereen wel te doen is. Wandelen kan ook prima op dit pad. Als je liever met de bus wil, neem dan de metro naar het metro station Mont Royal. Vervolgens neem je bus 11 en je hebt een schitterend uitzicht over de stad.


De klim omhoog valt wel mee, maar toch krijgen we het er flink warm van. Het uitzicht over de stad maakt de tocht meer dan waard.


In de middag fietsen we terug naar Chinatown waar we gisteren een hip restaurantje gespot hebben.
Hier eten we lekker ons laatste maal in Montreal.


Vanaf het hotel nemen we een taxi naar de luchthaven. Net zoals op de heenreis betaal je een flat rate van 40 dollar + fooi.
Het inchecken kan snel en gemakkelijk via de zuilen. Bagage afgeven en door de security controles naar het vliegtuig. De vliegreis zal eerst naar Toronto gaan waar we overstappen op de vlucht naar Amsterdam. De vlucht naar Toronto duurt een uur en 15 minuten.
In Toronto hebben we een korte overstap tijd.

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties