Amsterdam- Vancouver

We vliegen vanaf Schiphol met KLM om 13.25 uur non-stop en komen in Vancouver aan om 13.55. De vlucht duur 9,5 uur, maar door de tijdzones lijkt het maar een wipje. Het tijdverschil is dus 9 uur later dan in Nederland en dat maakt contact/bellen met Nederland soms lastig. Op de luchthaven eerst op zoek naar een ATM/pinautomaat om de nodige Canadese $ (CAD) te pinnen. Deze staat achter de infobalie bij de uitgang. Max pinbedrag CAD 200 met CAD 3 fee. Koersen per  9 mei 2016 bij VISA: 1€ = CAD 1,44231 dus 1 CAD = ca. € 0,70. Dus als we 200 CAD pinnen kost dat ca. 2 x € 70 = € 140,00 + kosten kasopname.

Daarna gaan we een transfer regelen van YVR (airport) naar hotel Sandman Hotel Vancouver City Centre. Naar het skytrain –station is het ca 600 m lopen. Daar kaartje kopen (2 zones enkele reis). Met Canada-line 980 richting Waterfront , over 11 stops in 38 min. naar Vancouver City Centre Station. Vandaar ca. 550 m lopen over West Georgia St in zuidoostelijke richting naar Sandman Hotel. Kosten ca. CAD 8,00 pp. Met koffer en trolley per persoon niet erg aantrekkelijk. Een taxi kost met het YVR-zônetarief naar zône 8 (downtown) ca.  CAD 31,--, incl. taxes en excl. fooi. De taxirit duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Hotel shuttle-bussen staan bij de groene luifel buiten de aankomsthal op niveau 2 YVR. Na inchecken en installeren op de hotelkamer  bellen naar de camperverhuurder om de ophaaltijd af te spreken voor het transfer voor overmorgen. Een e-mail sturen kan ook.


Daarna kan Vancouver alvast een beetje verkend worden en na een hapje en een drankje zoeken we waarschijnlijk het mandje bijtijds op. De Robson Street, de grootste winkelstraat van Vancouver, ligt achter het hotel. Loop vanuit  de hoofdingang naar links en direct linksaf Cambiestr  in. Na 250 m kruist u Robson Str. Sla dan rechtsaf en verken deze lange straat met eettentjes, wat terrassen en winkels. Let op: In Canada zijn de meeste prijzen ex belasting (tax). Staatstax in 2016 was 5% en op sommige artikelen ook Provinciale tax van 7%. Op restaurant/kantineprijzen wordt 15% of meer servicefee gevraagd. U kunt dat echter zelf beslissen, afhankelijk van de geboden service. De in dit routeboek vermelde prijzen kunnen aan veranderingen onderhevig zijn.

bezoek Vancouver

Vandaag gaan we Vancouver ontdekken. De simpelste manier is de tour met de hop on-hop off- bus en kost voor senioren: Vancouver Trolley kost CAD 42  pp (€ 29,50)  (bus heeft een nostalgische uitstraling met houten banken met kussentjes en geen open dak, wat het uitzicht beperkt). Westcoast sightseeing kost CAD 42  pp (€ 29,50) ;  2-dagen kaart kost CAD 65. (bus is voor 2/3 voorzien van een open dak en comfortabeler stoelen.
Niet-senioren betalen CAD 3 pp meer. Beide bussen hebben een halte, rechts van de hoofdingang van Sandman Hotel op  15 mtr. Beide hop-on hop-off-bussen rijden nagenoeg dezelfde route (Zie internet). De hup-bussen van City-Discovery en Viator die op internet aangeboden worden hebben we niet gezien.

Tips: Vancouver  (van Travelhome en andere bezoekers). Aan het begin of einde van de reis is het heerlijk om een paar dagen door te brengen in Vancouver, een prachtige stad met een relaxte sfeer. Met de Canada Line kunt u met de metrotrein gemakkelijk van het vliegveld naar de stad rijden, of andersom. De Canada Line stopt op verschillende punten in de stad en het kost u maar een paar dollar. U kunt een enkeltje kopen, maar ook een meerdaagse pas.

De hop-on hop-off bussen rijden de hele dag door de stad en u kunt op en afstappen bij verschillende bezienswaardigheden. Zo brengt de bus u naar Stanley Park, Gastown, Granville Island, Chinatown, en Robson Street om maar wat te noemen.Ook kunt u van de “gratis” shuttle-busdiensten gebruik maken om bijv. naar de Capilano Suspension Bridge of Grouse Mountain te gaan welke buiten het centrum liggen. “Gratis” in combinatie met de entree voor deze parken, zoals verderop beschreven.

Een goed bewaard geheim en alternatief voor de toeristische Capilano Suspension Bridge is de  hangbrug boven Lynn Canyon in het ecology centrum. De natuur is hier net zo mooi, alleen hoeft u hier geen entree te betalen! Nadeel is dat het moeilijker met OV te bereiken is vanuit downtown, want er rijdt geen shuttle-bus.

Een van de Japanse invloeden die terug te vinden is in Vancouver is de Japadog! Dit is een speciale hotdog bereid op Japanse wijze. Onze favoriet is de Terimayo; een hotdog met teriyake saus, mayonaise en zeewier. Vooral in downtown Vancouver zijn er veel eetkarretjes met deze speciale hotdogs te vinden. Wilt u ergens gaan zitten om uitgebreid van uw hotdog te genieten? Dat kan in het Japadog tentje aan de grote winkelstraat Robson Street. Ca 10 min west van hotel Sandman.

Mocht u liever naar een echt restaurant gaan, maar dan wel een met een bijzondere ligging, ga dan naar Cloud 9! Dit restaurant ligt bovenin in een hoge toren (met even hoge prijzen!), maar met een panoramisch uitzicht. Tijdens het eten draait het platform waarop de tafels staan rond en heeft u een 360 graden uitzicht over de stad.

Granville Island, bekend vanwege de kleurrijke farmersmarket, is een van onze favoriete plekjes in Vancouver. Het is een gezellige boel met veel restaurantjes, terrasjes en straatartiesten. Met de Aquabus kunt u voor een paar dollar gemakkelijk komen en gaan. Ook de hop-on hop-off bussen stoppen er op 5 minuten loopafstand.


Wanneer u door Chinatown slentert, waant u zich in een andere wereld. Overal Chinese winkeltjes met kruiderijen en prullaria en lekkere hapjes met vooral veel chinezen. Wanneer u vervolgens door de Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden wandelt heeft u het gevoel in een rustgevende oase te zijn. De drukte van de stad is even  verdwenen. Entree CAD 11,00 pp.

Een bezoek is zeker ook de wijk Gastown waard, een van de oudste wijken, gelegen tussen de haven en Chinatown.  Het is een ‘historic area’,samen met Chinatown. Gezellige kasseienstraatjes en antieke lantaarns, met restaurantjes en uitgebreide touristenwinkels  in Waterstreet vormen een aangename plaats om inkopen te doen. Hoogtepunt is echter de Gastown Steam Clock. Deze door stoom aangedreven klok speelt elke kwartier het deuntje van de Big Ben op zijn stoomfluit. Voor “Gassy Jack”, naar wie de wijk is genoemd, is op Maple Tree Square, het plein waar vroeger zijn herberg en saloon stonden, een monument opgericht.

Om te ontspannen is het ook erg leuk om naar Stanley Park te gaan. Dit grote groene park is ook een populair onderkomen voor de lokale bevolking en voor iedereen is er wel wat te doen. Picknicken op een van de vele weides, bezoek het Vancouver Aquarium (CAD 22 pp), of loop over (een deel van) de 8 kilometer lange seawall langs het water. Deze trail heeft een fantastisch uitzicht over de skyline van de stad en loopt vrijwel helemaal langs het water. Het allerleukste vinden we het om het park per fiets te bekijken. Dat gaat wat sneller en u kunt alle kanten op. Als u langs de totempalen in het park rijdt moet u natuurlijk wel even stoppen om foto’s te maken!  Ook de rozentuin met 5.000 planten is aanbevelenswaardig om doorheen te wandelen. Ook het uitzicht over de Lions Gate Bridge en de oceaan eronder is prachtig. Als u doorfietst komt u uit bij de stranden van Vancouver. English Bay is het bekendste. Op zonnige dagen is het hier een drukte van belang en erg gezellig met mensen die hier lekker liggen te zonnen of spelen aan de waterkant. Vanaf English Bay schiet u zo de stad in. Op de hoek wordt u ontvangen door een groepje ‘gebronsde’ mannen met ontbloot bovenlijf. Deze lachende bronzen beelden zijn een markant punt op de hoek van Denman en Davie Street. De hop-bussen stoppen ook bij genoemde bezienswaardigheden.

Als u na een drukke dag in de stad even lekker bij wilt komen en gezellig uit eten wilt gaan, raden wij u aan om naar Yaletown te gaan. Deze hippe wijk heeft leuke winkels, maar vooral s ’avonds begint het hier te leven. Er zijn veel goede restaurants te vinden waar u zowel binnen als wel op één van de vele terrassen lekker kunt eten. De Yaletown Brewery, 1111 Mainland Street, is onze favoriet! Deze oude bierbrouwerij serveert behalve heel veel soorten biertjes een heerlijke, niet al te dure maaltijd en de sfeer is erg gezellig. Diner met 3 gangen kost tussen $ 36 - $ 45.

Een echte must wanneer u in Vancouver bent, is een bezoek te brengen aan de walvissen. Bij de organisatie Prince of Whales vindt u ongetwijfeld een tour naar wens. Kosten CAD 105,00 pp met een Zodiac tour voor 3 uur;  of CAD 150,00 voor 4 tot 5 uur met het vlaggeschip “Ocean Magic”. Mocht u ook een bezoek brengen aan de stad Victoria  op Vancouver Island dan kunt ook vandaar uit deze tocht maken. Info op www.princeofwhales.com

Aan de noordkant van downtown Vancouver bevindt zich midden in de natuur Grouse Mountain. Met kabelbaan en stoeltjeslift  kun je de berg op naar het eindpunt voor een geweldig uitzicht over Vancouver en de Stille Oceaan. Verder zijn er verschillende wandelroutes en kunt u van de berg paragliden en zippen over en tussen de bomen. Mis ook de Lumberjack-show (houthakkers), roofvogelshow en het berenpark niet. Met de lift naar de top van een enorme windmolen met bezoekersplatform zal u lang bijblijven. Vanaf eind mei is er een gratis shuttle bus in combinatie met een kaartje voor de kabelbaan en alle bezienswaardigheden (kost voor senioren CAD 57 pp. Openingtijden van 9 uur tot 22 uur . De bus vertrekt alleen vanaf Canada place bij de Cruise-terminal.
Info op www.grousemountain.com

Midden in de natuur bent u tevens bij Capilano Suspension Bridge. Ook dit ligt ca 20 minuten van het centrum. Hier loopt u over enorme hangbruggen die de boomtoppen met elkaar verbinden en over de grote hangbrug, 70 meter hoog boven de kloof met rivier en 137 meter lang. Ook de Sky-walk boven de kloof is ook indrukwekkend. Het park telt veel oude Red Cederbomen. De oudste is ca 1.300 jaar. Toegang CAD 39 pp voor senioren. Er is een gratis shuttle bus vanaf Canada place.  Deze rijdt door Georgia St (blue route) om de 20 minuten met  haltes bij Pacific Centre Mall (9.15, 9.35, 9,55, 10,15 uur enz.) en bij de Public Library, hoek Homer St/ Robson St.
Info  op  www.capbridge.com

Voor een mooi uitzicht over de stad zonder het centrum te verlaten kunt u terecht bij de Harbour Centre Tower. Op de 50e verdieping van dit ruim 177 meter hoge gebouw kijkt u mooi uit over Vancouver. Toegangprijs senioren  CAD 13,25 pp

Aan BC Place in het zuidoosten van Downtown ligt op het voormalige terrein van Expo 86 nog de roestvrijstalen koepel als overblijfsel van de Wereldtentoonstelling. In het 15 etages hoge gebouw is het Omnimax Theatre gehuisvesd met een enorm gewelfd scherm waarop adembenemende 3D-films worden vertoond. Voor regenachtige dagen zeer geschikt.

Niet over kop te kijken is het enorme BC Place Stadium, hangend aan enorme palen. Hier worden de wedstrijden gespeeld van het Canadian-footballteam BC Lions, of van de Vancouver Whitecaps,  het Major League Soccerteam. Het stadion wordt ook gebruikt voor concerten en tentoonstellingen. Met 60.000 zitplaatsen en een 4 ha groot koepeldak van glasvezel en teflon, dat door de luchtdruk van 16 reusachtige ventilatoren op zijn plaats wordt gehouden, stond het stadion te boek als het grootste in zijn soort ter wereld. Na de Olympische Winterspelen van 2010 is het luchtkussendak vervangen door een schuifdak met een opening zo groot als een voetbalveld. Op rondleidingen wordt uitgelegd het dit werkt. De in het stadion opgenomen BC Sports Hall of Fame and Museum geeft inzicht in de sportgeschiedenis van British Columbia. Je kunt er zelf in actie komen: lopen, klimmen, bal gooien of roeien. Open van 10-17 uur, prijs CAD 15,--. Rondleidingen om 11, 13 en 15 uur voor CAD 20,--, telefonisch reserveren (bijv via front desk van het hotel).

Vancouver – Langley- Hope

Vandaag halen we de camper op bij Traveland in Langley. Vroeg uit de veren dus en op tijd klaar staan voor de transfer naar de verhuurder. Bij Traveland aangekomen moeten we eerst de papieren in orde maken, borg storten ad CAD 600,-- met de credit card. Daarna volgt uitleg over de werking van de camper en moeten we alert zijn op schade aan de camper en deze melden/foto’s maken. We krijgen gratis 2 campingstoeltjes en een bijl.

Als alle formaliteiten vervuld zijn kunnen we beginnen aan de tour. Maar eerst boodschappen doen in een superstore, bijv. in Langley of het stadje Chilliwack (45 minuten buiten Langley- ca 70 km)  Vergeet de boodschappenlijst niet mee te nemen!  Chilliwack heeft ca 80.000 inwoners.

Route naar superstore Langley: GPS N 49.11744 W 122.6744.
Rij vanaf Traveland terug richting Langley-centre over Hwy 10. Even voor centre links af naar 200 Street. Dan 2e links naar 64 Ave. Aan deze weg ligt Real Canadian Superstore.
Adres: 19851 Willowbrook Dr, Langley, BC V2Y 1A7, Canada, Tel:+1 604-532-5427.

Even verderop ligt Superstore Safeway GPS N 49.11448 W 122.67007.

Het aangrenzende Willowbrook Shopping centre telt 150 winkels, services en eettentjes.


Route naar superstore Chilliwack: GPS N 49.14177  W 121.95766
Volg vanuit Langley  de borden naar Abbotsford – Chilliwack – Hope via Trans Canada Highway no 1.  Afslag naar Chilliwack en de superstore opzoeken, bijvoorbeeld: Real Canadian Superstore, Adres: 45779 Luckakuck Way, Chilliwack, BC V2R 4E8  Telefoon:+1 604-824-4236. Vanaf de superstore terug rijden naar Highway no. 1 en van daar richting Hope (ca 60 km). Onderweg komt u langs Bridal Veil Falls Provincial Park. Een korte wandeling van 15 minuten leidt naar een mooie waterval. Langs de beek die naar beneden stroomt zijn picknicktafels geplaatst, ideaal om lekker te picknicken. GPS N 49.19216 W 121.73738. Richting Hope kunt u overwegen langs Harisson Hot Springs te gaan. Een heerlijke plek om even lekker te ontspannen in de middag. Ligt even na Chilliwack links.af, over de Fraser River (Hwy 9)   GPS  N 49.3004  W 121.78530


Hope staat o.a. bekend om de Rambo film; First Blood die zich hier gedeeltelijk afspeelt. Maar Hope is vooral een heel klein dorpje bekend om de vele houtsnijwerken die het stadje sieren. Met kettingzagen zijn de prachtigste houtsculpturen gemaakt die her en der te vinden zijn.

Afstand: 125 km

Hope – Manning Park

Route: Vanuit Hope naar Hwy no. 5 en afslaan naar het plaatsje Othello en de tunnels.
Daarna terug naar Hwy no. 3 (crowsnest highway) richting Princeton. We passeren de Allisonpass (1352m). Even verder ligt de afslag naar Manning Provincial Park.


Net buiten Hope bevindt zich een provinciaal park Coquihalla Canyon. Hier is een bijzondere wandeling te maken naar de Othello tunnels. GPS Parking: N 49.37816 W 121.36959
De vijf tunnels die gemaakt zijn door de Canyon en verbonden worden met bruggen zijn bedoeld om het treinverkeer doorheen te laten gaan. Helaas, of misschien beter gezegd, gelukkig lukte dit niet wat geresulteerd heeft in een prachtige wandelroute. Dit is naar onze mening echt de moeite waard. Het plaatsje Othello ligt aan de Highway no. 5. Helaas bleken de tunnels in 2016 gesloten vanwege vallend gesteente en stond er een groot hek voor de ingang van de eerste tunnel. Op de website is wellicht voor latere jaren te vinden of onderhoud resulteert in hernieuwde openstelling.


Breng ook een bezoek aan het gebied rondom The Hope Slide gelegen aan Hwy no. 3.
GPS N 49.299442 W 121.264347. In 1965 vond hier de grootste aardverschuiving in Canada ooit plaats. Zelfs nu nog is het erg duidelijk waar de verschuiving destijds heeft plaatsgevonden en geeft het een indrukwekkend gezicht. Het is indrukwekkend als je je realiseert dat je op een dikke laag puin staat van tientallen meters dik.


Na Hope rijdt u verder naar het Manning Provincial Park.
De mooiste camping voor vanavond ligt aan het Lightning Lake. Wandeling maken rond het meer (9 km). Het park bestaat 75 jaar in 2016 maar is vroeg in mei nog gesloten, evenals het bezoekerscentrum. Dit geldt overigens naar onze bevindingen voor alle provinciale parken in BC, waardoor routes door de parken niet gereden kunnen worden en wandelingen niet toegestaan zijn. Het kampeerseizoen in BC begint rond 19 mei met een lang (druk) weekend.  De campsite Lightning Lake was dus gesloten, maar 3 km in westelijke richting ligt  Cold Spring campsite.

Afstand: 135 km

Manning Park

Vandaag (als u na 23 mei komt) hebben we genoeg tijd om het prachtige natuurschoon van Manning Provincial Park te ontdekken. Samen met Skagit Valley Provincial Park en Cascade Recreation Area vormt het Manning Provincial Park een groot beschermd natuurgebied. Een ecologisch hoogtepunt, want door de ideale ligging tussen het natte kustgebied (rondom Vancouver) en het droge binnenland (richting Okanagan Lake) is het een zeer gevarieerd gebied. In het park zijn verschillende mooie wandelingen te maken zoals de Lightning Lake Loop (9 km), de Windy Joe Trail en de Dry Ridge Trail. De wandelingen ‘Beaver Pond’ en ‘Strawberry Flats’ zijn voor de gemiddelde wandelaars onder ons aan te raden, dit zijn vrij gemakkelijke wandelingen en ook vroeg in mei toegankelijk. Wilt u liever de tijd doorbrengen op het water, dan raden wij aan om een kano te huren in Manning en geniet van alle rust om u heen. Het Visitor Center van het park bereikt u via de oostingang van het park. Hier informeren naar de jaarpas (voor senioren)  voor alle Nationale parken in BC en Alberta (CAD 58 pp). GPS N49.06296 W120.76736. Als dit gesloten is kunt u later in het dorpje FIELD langs de Hwy 1 na Revelstoke  passen kopen in het bezoekerscentrum aldaar.


Het park beschikt niet over een Shuttle Transport Service o.i.d., zodat we zelf op ontdekking gaan. De Blackwall Road, tegenover Pinewoods Dining Room  voert naar de Ballwall Pieck.
In het park wonen beren, eekhoorns en herten.


In het park is slechts 1 restaurant: Pinewoods Dining Room
Adres: 7500 BC-3, Manning Park, BC V0X 1R0, Canada
Telefoon:+1 250-840-8822 ext. 2116  GPS N 49.06331  W 120.78461
Openingstijden: 08.00 – 20.00
Het restaurant ligt tussen  Lightning Lake Campground en  Manning Park Visitor Center


Traveland RV heeft een vestiging in Kelowna, waar we morgen bijna langs komen. Handig soms om storingen aan de camper te laten verhelpen.
Het adres is: 1460 Byland Road, West Kelowna
Tollfree telefoon: 1-800-811-1777

Afstand: 20 km

Dag 6: Manning Provincial Park – Kelowna

Kelowna staat bekend als de warmste stad van Canada met de meeste zonuren. Er is een Real Canadian superstore  GPS N 49.88072  W 119.43460.


De mooie blauwe meren zijn uitermate geschikt om lekker te zwemmen. Vergeleken met het ijskoude gletsjerwater in de meren in de Rockies is het water aangenaam van temperatuur. Er zijn verschillende campings te vinden vlakbij een van de vele meren.


Campings bij Kelowna 
Scenic View RV Park    Adres: 2360 Scenic Rd, Kelowna, BC V1V 2C8, Canada        Telefoon:+1 250-762-2861    Wifi, Elektra Prijs CAD 32,00    GPS: N 49.930,W 119.42614
Routebeschrijving: In Kelowna op wegno. 97 linksaf naar Glenmore Drive, later Glenmore road. Na enige kilometers rechtsaf naar RV Park Scenic Vieuw. Ligt op oostelijke oever van Kelowna.


Willow Creek Family Campground   Adres: 3316 Lakeshore Rd, Kelowna, BC V1W 3T1, Canada   Telefoon:+1 250-762-6302 Wifi, Elektra, Wasmachine, Full-service Prijs: CAD 48,00
Routebeschrijving: Over de brug rechtsaf naar Pandosy streat, later Lakeshore road
GPS N 49.85743 W 119.49126


Orchad Hilll RV,  en de buren. Orchard Valley, Adres: 2351 Rojem road, Kelowna, BC V1V 2G3, Canada,  Prijs CAD 40,00    Wifi, Elektra  Geen wasgelegenheid, Wasmachine
Routebeschrijving: In Kelowna op wegno. 97 linksaf naar Glenmore Drive, later Glenmore road, na enige kilometers rechtsaf naar Cross road, later Longhill road, na  ca 500 m rechtsaf naar Rojem road   GPS N 49.91402 W 119.42726


Apple Orchard RV Park  Adres: 4410 Wallace Hill Rd, Kelowna, BC V1W 4C3, Canada
Telefoon:+1 250-764-3442 Elektra, wasgelegenheid, Wifi, wasmachine Prijs CAD 50,00
GPS N 49.82325 W 119.42691. Ligt voor Kelowna op westoever. 

Afstand: 265 km

Dag 7: Kelowna – Revelstoke- Albert Canyon

Route: In Kelowna rijden naar wegno. 97, richting Vernon. In Vernon de hoofdweg volgen naar Armstrong, wegno. 97A. De weg wordt na Armstrong smaller, richting Revelstoke. De weg gaat over in Trans Canada Hwy no 1.


In Vernon (40.000 inw) ligt het Atlantis Waterslide park, een openlucht zwempark met verschillende waterslides en een mooi uitzicht over Swane Lake, het zwanenmeer.
GPS N 50.33463 W 119.24086. Even boven Revelstoke ligt een stuwdam in de Columbia River. GPS 51.06060 W 118.19858.Revelstoke en Revelstoke National Park
Revelstoke is een echt treinstadje. Het treinverkeer staat hier centraal en het uitgebreide rangeergebied is indrukwekkend en ingericht, om de extreem lange treinen die door Canada rijden in goede banen te leiden. Treinen met 118 wagons en meer zijn geen uitzondering. Er  is een aardig treinmuseum. Wanneer u toevallig in het weekend in Revelstoke bent, is het erg leuk om de Revelstoke Market te bezoeken. U kunt zich dan lekker mengen tussen de locale bevolking. Vul de boodschappen en de koelkast aan in Kelowna of Revelstoke, want de Rocky’s zijn toeristisch en veel duurder. Koop ook berenspray (ca CAD 50) en draag dat bij je in de parken. In Revelstoke is een mooie scenic drive naar de Meadows in the Sky parkway (alleen in de zomer geopend) de moeite waard. De bochtige weg (26 km) leidt strak omhoog naar prachtige bloemenweides en verre uitzichten over de vallei. De wilde bloemen staan vooral in de late zomer schitterend en kleurrijk in bloei. Ingang Parkway : GPS N 51.00747  W 118.20047. Als alternatief is de Skunk Cabbage Trail  GPS N 51.08548  W 117.92298  of
the Giant Cedar Trail  GPS N 51.10615 W 117.90399 (1 uur voor beide) net buiten het stadje op weg naar de Rockies een uitstekende keuze voor een korte, maar bijzondere wandeling. 


Campings bij Revelstoke
Canada West RV Park and Campground ,3069 Trans Canada Highway, Revelstoke, BC
Route: De camping ligt aan de Trans Hwy 1 en heeft veel verkeerslawaai. Prijs CAD 38,00  incl all services. GPS N 50.99210, W 118.25683.


Smokey Bear Campground, 3287 Weird Woods Road,  Revelstoke, BC V0E 2S0, Canada
Route: De camping ligt aan de Trans Hwy 1, 5 km voor Revelstoke Prijs: geen opgave
GPS N 50.98937 W 118.27912.


Lamplighter Campground ,1760 Nixon Road,  Revelstoke BC, Canada V0E 2S0
Elektra, Wifi ,Zwitserde leiding Prijs: CAD 42,00 + 5% tax  GPS N51.00092 W 118.22055
Route: Volg Trans Hwy no. 1 tot ronde voor brug over Columbia River. Daar rechtsaf naar wegno. 23 Zuid, richting Nakusp. Daarna 13 weg links = Nixon Road.


Revelstoke Campground,  2411 Koa Road, Trans Canada Hwy, Revelstoke, Canada, V0E 2S0
Full hookup pull through   Prijs: CAD 54,00  Camping in de natuur.
Route: 5 km na de brug over de Columbia River op Canada Hwy no. 1, uitgang zuid, doorrijden tot bij Hillcrest Coast Hotel. Full-hookup GPS N 50.99281 W 118.15937.


Aanbeveling: Canyon Hotsprings Resort, Albert Canyon Prijs CAD 42,00, incl Pool-pass!  Route: 35 km oostelijk van Revelstoke aan Hwy no. 1 GPS N 51.13884  W 117.86368.

Afstand: 250 km

Revelstoke/Albert Canyon- Lake Louise

Over Rogers Pass reden vroeger de treinen. Tegenwoordig is het een National Historic Site, waar u een bezoek kunt brengen en informatie krijgt over de geschiedenis.


In het Glacier Nat. Park kunnen vele gletsjers bezichtigd worden, waarvan de Illecillewaet Glacier één van de belangrijkste is. GPS N 51.27077  W 117.50.288
Er zijn verschillende wandelingen in het park, zoals o.a. de Hemlock Grove Nature trail (20 min.).  GPS N 51.24105  W 117.64793. b.de Rock Garden trial (20 min.)  GPS  N 51.24753  W 117.62086. Na de Rogers Pass passeren we een tijdzone en moet de klok 1 uur vooruit.


Golden ligt op de splitsing waar de Kicking Horse River en de Columbia River elkaar kruisen.
Tussen Golden en Lake Louise rijden we door Yoho National Park. Onderweg ligt nog een Natural Bridge (GPS N 51.38272, W 116.53092), die is uitgesleten door jarenlange stroming van de daar aanwezige rivier.


Lake Louise is één van de grote attracties van Banff Nat. Park en het is er behoorlijk druk. Aangrenzend ligt het luxe en prachtig gelegen en luxueuse Fairmont Chateau Lake Louise.
GPS N 51.41726 W 116.21476. Het meer heeft verschillende mogelijkheden voor wandelingen. Met de 2 kabelbanen kun je omhoog voor een uitzicht op de Rocky Mountains. In het grote chalet koopt u een kaartje voor ca. CAD 35,00.Voor slechts enkele dollars meer (ca CAD 12,00, resp CAD 23.00) koopt u een kaartje inclusief lunch- resp. dinnerbuffet en heeft u meteen uw maag gevuld.  Info over de mogelijkheden aan de frontdesk van het chalet. GPS N 51.44145 W 116.16349
Het uitzicht over het prachtige Lake Louise is prachtig. U zult daarom ook niet alleen zijn.


Wilt u wat meer rust. Huur op Lake Louise een kano voor een tocht over het kraakheldere water en geniet vanuit uw kano van het uitzicht. Schrik niet als u opeens een donder hoort op een heldere dag. Het is geen onverwacht onweer dat losbarst maar het afbreken van een sneeuwpartij op de gletsjer. Een machtig geluid. Met een beetje geluk ziet u de lawine naar beneden vallen. Bijzonder indrukwekkend. Een alternatief is Moraine Lake in de Valley of Ten Peaks. Meestal is het hier wat rustiger omdat het meer verder uit het centrum ligt. Er is daar echter geen camping. GPS N 51.32906 W 116.18170.


Camping:
Lake Louise Campground, Lake Louise, AB T0L 1E0, Canada GPS N51.41679 W116.21233
Elektra, warme douche, sanidump, picknicktefel.Prijs CAD 33,00 zonder of CAD 43,00 met stookhout.

Afstand: 280 km

Dag 9: Lake Louise – Banff

Route: Vanaf Lake Louise rijden we naar Banff over wegno. 1,A (bypass)zodat we de canyons aan de rechterzijde hebben en we de weg niet over behoeven te steken voor de uitzichtspunten. Rijd in de Rockies als het even kan niet over de snelwegen, maar over de scenic byways. De Bow Valley Parkway van Lake Louise naar Banff  is zo’n weg. Een rustigere en mooiere route, met veel kans op het zien van wild! Onderweg zien we de Eisenhower Piek (2863 m). Vergeet niet te stoppen bij Johnston Canyon –GPS N  51.24514 W 115.84042- een geliefde trail, (2,7 km en 5,8 km) die u niet mag missen. Het is de drukste bezochte trail van Canada. Eens zien of u de kromme boom op de route in de vorm van een boog weer recht kunt duwen. Banff is een gezellig stadje dat bruist van levendigheid. Er is zoveel te doen dat het handig is om eerst een bezoekje aan het Information Centre te brengen aan de hoofdstraat. Vraag naar de flyer van de Icefields Parkway met vieuwpoints. U vindt er ook info over musea, bezienswaardigheden, wandelpaden , fietsroutes en kampeerterreinen. Een plattegrond van Banff vergemakkelijkt het zoeken naar de plaats van  uw favorieten.De rangers brengen u graag op de hoogte van de laatste activiteiten en mogelijkheden in Banff National Park. Ook kunnen zij een goed advies geven wat u kunt doen in de tijd die u heeft.


Wanneer u meerdere activiteiten wilt gaan doen in de Rockies, koop dan een combikaart, u bespaart hier veel geld mee. Ook al is er veel te doen en zien op eigen houtje, is het naar onze mening soms leuk om deel te nemen aan een excursie voor wat meer achtergrond informatie. Bovendien wordt u meegenomen naar plekjes die u zelf niet zou vinden! Bij Banff Tours in de 11 Sundance Mall, worden excursies als raftingtochten, kanotours of wildlife tours aangeboden. Wij vinden de Wildlife Safari in de avond een echte aanrader. Niets weerhoudt u ervan om met uw camper ’s morgens naar de waterkant van Two Jack Lake te rijden en bij de opkomende zon, met uitzicht op het blauwe meer en prachtige omgeving uw ontbijtje te nuttigen. Een onbetaalbare ervaring, gratis en voor niets.


Campings:
Tunnel Mountain Village II  Adres: Improvement District No. 9, AB T0L, Canada  5 km van Banff


Toiletgebouw met warme douches en toilet. Met elektra, geen Wifi  Prijs: ca CAD 33,00 Vuurplaats kosten + CAD 9,00   GPS N 51.18653 W 115.54274. Ligt het dichtst bij het dorp.
Busverbinding naar Banff, kost CAD 2,00 pp. Dagkaart kost CAD 5,00 pp. Bus stopt op de camping. Route Coming from the West on the Trans Canada Highway: Take the third exit into Banff. Merge to the right - stay in the left lane for 1 km - turn left on Tunnel Mountain Road at Rocky Mountain Resort. 4.5 km to Tunnel Mountain Village II and Trailer Court - to enter turn right - stay in the left lane to register.
Tunnel mountain village I, Adres: Tunnel Mountain Road, Banff, AB, Canada  Prijs CAD  27,40 ex vuurplaats (CAD 9,00) , geen electra, dicht bij dorp   GPS N 51.19482 W 115.52258
Route Coming from the West on the Trans Canada Highway: Take the third exit into Banff. Merge to the right - stay in the left lane for 1 km - turn left on Tunnel Mountain Road at Rocky Mountain Resort. 2.9 km to Tunnel Mountain Village I - to enter turn right - stay in the left lane to register.


Two Jack Lakeside Adres: Lake Minnewanka Scenic Dr, Alberta, Canada  Prijs CAD 27,40 ex vuurplaats (CAD9,00) , water, douche, geen Elektra,.12 km van Banff  Geen busverbinding  GPS: N 51.22263 W 115.50054  Even verderop ligt Two Jack Main  Prijs CAD 21,50. Geen elektra.

 

Afstand: 80 km

Banff

Vandaag brengen we een bezoek aan Banff en/of omgeving.  Het dorp telt ca. 7.500 inwoners, maar kan door de stroom bezoekers in de zomer toenemen tot ruim 50.000.


Overal in het dorp zijn fietsen te huur, voor een uurtje of de hele dag. Een ideale manier om de omgeving te bekijken. In een mum van tijd bent u buiten het dorp en toert u langs één van de vele trails door het bos en langs het water. Vraag om een routekaartje bij het  Information Centre, 224 Banff Ave. Rijd/wandel bijv. naar Sundance Canyon  Deze trail start op Cave and Basin-parking in Banff - GPS N 51.16968 W 115.58909 – en is 11 km lang.  Of juist de andere kant op richting het beroemde luxe Banff Springs Hotel – GPS N 51.16456 W 115.56356.


In het ochtendlicht of in de avondschemering is het licht over Mount Rumble, één van de meest kenmerkende bergtoppen, schitterend. Bent u in de buurt van Vermillion Lakes, vlakbij het dorp, dan is het uitzicht dubbel zo mooi want de bergtop wordt gespiegeld in het water geprojecteerd. GPS N 51.18266 W 115.58860.


Een kanotocht via de organisatie Blue Canoe is ook een ideale manier om Mount Rumble of de Vermillion Lakes te zien. U peddelt dan in alle rust zelf in uw eigen kano (of als u dat leuker vindt in een groepskano). De 3 meren liggen in het overstrominggebied van de Bow River en zijn een wild- en vogelparadijs met o.a. visarenden en bald eagles, Amerikaanse zeearenden. Bij de vertrekplaats van Blue Canoe aan Wolf Street zijn enige (gratis) parkeerplaatsen waar u uw camper kwijt kunt  GPS N 51.17797  W 115.57660.


Een heerlijke icecream of frozen yoghurt bestelt u bij de zeer populaire ijssalon Cows op Banff Avenue. Niet goedkoop, maar na de eerste lik bent u dat zo vergeten. GPS 51.17645 N 115.57075. Zelfs bij minder goed weer is er nog van alles te doen in Banff.
Er zijn een 4-tal musea  met uiteenlopende collecties, van (moderne) kunst tot geschiedenis van het gebied en de oorspronkelijke bewoners. Informatie in het Information Centre, 224 Banff Ave. Bezoek ook de Banff Hotsprings. Heerlijk opwarmen en ontspannen in het warme bronwater van 40 °Celsius, wanneer de regendruppels om u heen naar beneden komen vallen of gewoon als de zon uitbundig schijnt met uitzicht op de (besneeuwde) bergtoppen. Het is een openluchtbad met cafetaria. Er is volop gratis parkeergelegenheid bij het bad. Entree CAD 8,30 – Seniors CAD 7,30. GPS N 51.15045 W 115.56072.


Op 5 min. lopen van Banff Hotspring vindt u de Banff Gondola. Deze zeilt in 8 minuten over de boomtoppen en met een geweldig uitzicht over Banff en omgeving, naar de 2285 mtr hoge top van Sulphur Mountain. Boven ligt het hoogst gelegen restaurant van Canada (goed voor een dinertje of een kopje koffie).  Het restaurant werd in 2016 verbouwd. Vanuit het bergstation loopt een wandelpad van ca. 1 km via loopbruggen naar de Samsom Peak. Op deze Peak staat nog een voormalig weerstation uit begin 20e eeuw. De weermannen hadden toen nog niet de beschikking over een kabelbaan en klommen dus naar hun werk, waar ze dagen verbleven voordat ze afgelost werden. Vanaf dit punt kijkt u uit over heel Banff en de Bow Valley, tot aan het Lake Minnewanka, het grootste meer van het park. Het meer is na de aanleg van een stuwdam in 1941 uitgegroeid tot zijn huidige omvang.
Entree CAD 44,10. GPS N 51.15045 W 115.56072.

Afstand: 20 km

Banff nat. park- Abraham lake

Route: We rijden terug naar Hwy no. 1/93 en hebben de rivier aan de rechter kant. Bij Lake Louise weg 93 volgen, richting Jasper. We rijden nu over de Icefields Parkway. We passeren de Bow Pass (2068m). Bij Saskatchewan River Crossing rechts af, richting Cline River/Abraham Lake, Hwy no. 11.


Algemeen
De Icefield Parkway, dé route waar iedereen voor komt is natuurlijk een must. En om van Lake Louise naar Jasper te rijden ook de enige weg. Trek hier tenminste een hele dag voor uit. De weg meandert langzaam noordwaarts en voor iedere bocht denk je dat het uitzicht écht niet mooier kan worden. Het tegendeel is waar. Langs de 230 km lange route zijn verschillende viewpoints en pareltjes die je vanaf de weg niet altijd kunt zien. Neem daarom de tijd en stop regelmatig. Helaas lukt het niet om álle stops te doen. Hierbij kan de flyer die u in Banff en Lake Louise of Jasper kunt vinden, helpen. Alle viewpoints staan netjes op km afstand vermeld op het kaartje, zodat u vooraf al een beetje kunt kiezen wat u in ieder geval wilt zien. Is dat Crowfoot Glacier, GPS N 51.65553, W 116.40656 en/of   Bow Lake, GPS N 51.68208 W 116.46233 en/of   Peyto Lake met de ongekend blauwe kleur, GPS N 51.71663 W 116.506200.


Abraham Lake is aangelegd in 1970 door de bouw van de Big Horn Dam aan de noordkant van het meer. Door de vele planten die in het water leven en ontlasting van de wilde dieren borrelt er veel methaangas in het meer. Wanneer het meer bevroren is, ziet u prachtige gasbellen onder het ijs liggen. Wandelmogelijkheden aanwezig. Rijd deze weg (Hwy 11) enkele tientallen kilometers en kom (waarschijnlijk) geen toeristen meer tegen. Wel kans op wild, waaronder beren. Overnacht aan de zuidkant van het meer in het wild, zonder voorzieningen en geniet van de stilte en het uitzicht op de rivier.


Campings:
Two o clock creek campground Base camp. geen service, zelf drinkwater meenemen. Prijs CAD 27,00.  Ligt aan Hwy 11, zuidkant van Abr.Lake GPS: N 52.06343 W 116.41625
There is no cell phone reception. In case of an emergency, a pay phone is located at the highway pull-out 1 km north of the Siffleur Falls Staging Area, in emergency situations requiring assistance of Alberta Parks staff please dial 1-403–845–8585.
David Thompson Resort,Box 17, Nordegg, Alberta T0M 2H0, Cline River on Highway 11 Toll Free: 1-888-810-2103 Full-service met 30 Ah. Elektra. Prijs CAD 46,00. Only power CAD 40,00  Ligging op ca 40 km van Saskatchewan,  Abraham Lake Park  GPS N 52.20454 W 116.47860.
Deze camping ligt halverwege het meer.

 

Afstand: 225 km

Abraham Lake – Jasper

Route: We rijden naar Hwy no 11 en dan terug richting Saskatchewan River Crossing. Daar aangekomen afslaan naar Ice Fields Parkway (wegno. 93) richting Jasper. Bij de Athabasca Falls (stop) de scenic byway no. 93 a nemen naar Jasper.

Vandaag rijden we het 2de deel van de Ice Fields Parkway naar Jasper National Park, het grootste park in de Canadese Rockies. U loopt hier grote kans één van de unieke diersoorten die het park rijk is te zien, waaronder grizzly beren, wolven, rendieren en elanden. Let u dan ook goed op als u met de camper rondreist want soms staan deze dieren op of net naast de weg. Vooruit, ook al is het een toeristische trekpleister van jewelste, u mag ook het Icefield Discovery Centre niet ongemerkt voorbij rijden. GPS N 52.22066 W 117.22092.


In het Centre vindt u diapresentaties en tentoonstellingen over de geschiedenis van het park en de Icefield Parkway. Ook kunt u er entreekaartjes krijgen voor de tour met één van de 20 ton zware snowcoaches met de enorme banden om de Athabaska-gletsjer een paar kilometer op te gaan.  U ziet een verzameling van gletsjers en één van de redenen dat het park op de Werelderfgoedlijst staat. Ook de Skywalk is aanbevelenswaardig. U loopt over een glazen vloer, hangend aan een in de bergwand verankerde staalconstructie,  boven het door gletsjers uitgesleten dal van de Sunwapta River. Het is een geweldige ervaring. Vanaf het Centre wordt u per bus naar de snowcoaches gebracht en dan de gletsjer op. Na terugkomst brengt de bus u naar de Skywalk (geen toiletten) en weer terug naar het Centre. Een gecombineerde entreekaart voor beide attracties kost CAD 84,-  Warme kleding en stevig schoeisel gewenst. GPS N 52.22066    W 117.22092


Maak ook een stop bij Tangle falls waar u mogelijk bergschapen ziet. GPS N 52.26719 W 117.28636. Waarvoor u ook kiest, de route van het bosrijke zuidelijke deel naar het steeds kalere en ruigere hooggebergte is een bijzondere ervaring. Jasper is een erg leuk en gemoedelijk stadje. Het ademt outdoor adventure. Overal vindt u fietsverhuur of kantoortjes waar je excursies kunt boeken. De omgeving van Jasper is wat ruiger dan het groene broertje Banff. Hou er rekening mee dat de bezienswaardigheden wat verder uit elkaar liggen. Een wildlife tour in de avond kan een leuk alternatief zijn.


Campings rond Jasper.
Campground Whistler, 607 Connaught Drive, Jasper, Jasper National Park, Alberta T0E1E0, Canada  Prijs incl elektra, CAD 32,00 en afvoer CAD 38,00 ; ligging op 103 km ten zuiden van Jasper aan wegno. 93, 3,5 km zuidelijk van Jasper  GPS N 52.85450 W 118.07795

Campground Wapiti, 4.0 km zuidelijk van Jasper Prijs CAD 32,30 incl elektra. Base camp
GPS N 52.84110  W 118.06957.
Beide campings liggen nagenoeg tegenover elkaar.
Let op: van dag 13 t/m 19 (19 mei – 23 mei) is het lang weekend in Canada, dus tamelijk druk.

Afstand: 190 km

Jasper National Park- Tete Jaune

Een bezoek aan Maligne Lake is zeker de moeite waard. Dit is het 2e grootste meer in de Canadese Rocky Mountains en heeft één van de meest gefotografeerde plekken in het park: Spirit Island. U kunt een cruise maken naar dit eiland en onderweg wordt u meer verteld over het landschap, de dieren en de geologie van het park. De boottour start rond 21 mei. Geen zin in een drukke excursie met de boot naar Spirit Island?. Huur dan lekker zelf een kano op Maligne Lake. Maligne Lake is met de camper te bereiken vanaf Hwy 16 noord/oost van Jasper over een witte weg, meestal gravel. De wandeling langs Maligne Canyon is erg leuk om te doen. GPS N 52.92117 W 117.99854. Het gelijknamige meer, wat verderop de route ligt, is ook een must. GPS N 52.72837 W 117.64432.


Wanneer u in Jasper bent op een heldere dag, neem dan de Jasper Sky Tram voor een uitzicht van 360 graden over Jasper NP. De ingang ligt 8 km van Jasper aan Whistlers Road, niet ver van de gelijknamige camping Whistler  Prijs CAD 40,00 pp  Open 10.00 – 5.00
GPS: N 52.850629 W 118.123798. 

Let op: Lang weekend in Canada van 19-23 mei (dag 13 t/m 17), dus drukker op campings etc. In Jasper is een Super A store  - GPS N 52.876042 W 118.18140.

Afstand: 235 km

Tete Jaune – Clearwater

Route:Komend vanaf wegno. 93/93a rijden naar Hwy no. 16 West, richting Mount Robson.
Even verderop bij Téte Jaune Cache linksaf naar Hwy 5, richting Kamloops. Dit is de Yellowway South Highway. We passeren Valemount  en Blue River. Bij Clearwater afslaan naar camping. Mount Robson is de hoogste berg in de Canades Rocky Mountains ( 3954 m) maar wordt vaak voorbij gereden omdat hij dikwijls in de wolken hangt en niet opvalt tussen de andere besneeuwde toppen. De routes over de Yellohead highway en langs Moose Lakes zijn een echte aanrader. Bij Mount Robson is een Visitor Centre te bezoeken en een expositie over de omgeving te zien. GPS N 53.03425 W 119. 23116. Op dit punt wordt de klok een uur terug gezet, van Mountain time naar Pacific time. Ook wonderlijk is het als u bedenkt dat u over de Great Continental Divide rijdt. Op dit punt splitst het continent zich als het ware in tweeën. Alle rivieren ten oosten van dit punt stromen oostwaarts richting Atlantische Oceaan en alle rivieren ten westen komen uiteindelijk uit in de Pacific Ocean of Stille Oceaan.

Bij het dorpje Blue River kun je met River Safari een boottocht op het meer maken om beren te spotten in de bossen langs de waterkant. Ook worden er avontuurlijke jeeptours georganiseerd. In totaal kost het ongeveer 3 uur om de tochten te maken. Beide tochten duren 1 uur en kosten CAD 82,50 pp(2015) per tour. Een combinatie (boat en jeep) kost CAD 150,00 pp .
GPS N 52.13115 W 119.26958

De mooiste en leukste camping bij Clearwater is naar onze mening Dutch Lake RV Resort. Deze camping ligt aan een heerlijk zwemmeer, met duikvlonders en prachtige gekleurde waterlelies in het relatief warme water. Dit meer wordt ook gebruikt als zwemlocatie voor de bevolking. De camping heeft voor campinggasten een privé deel. Verblijft u liever op een rustigere camping, is een alternatief een van de campgrounds in Wells Gray Park zelf aan te doen.

Camping:
Dutch Lake Resort & RV park   Adres: 361 Ridge Drive, Clearwater, BC V0E 1N2, Canada
Telefoon:+1 250-674-3351 Full-service CAD 39,00.  Wasmachine  Restaurant
Van hyw 5 in Clearwater afslaan naar Roy road. Volg de Old North Thompson Highway Rd East naar de Dutch Lake Rd aan Ridge Drive. GPS N 51.65148 W 120.06400

Dutch Lake Motel & RV Campground, 333 Roy Road, Clearwater, BC V0E 1N2  Full-services geen wasmachine  CAD 41,00 incl tax. GPS N 51.64771  W 120.05281

Wells Gray Koa camp, 373 Clearwater Valley Rd, Clearwater, BC V0E 1N1 Canada
Wifi,  Full Hookups   Geen prijs bekend.
Route: vanuit Clearwater 1 block noordelijk van Clearwater visitor centre aan de weg naar Wells Gray Provincial Park.  GPS N 51.65286 W 120.03875.

Afstand: 230 km

Clearwater

Route: Vanuit Clearwater leidt er maar 1 weg naar Wells Gray Provincial Park.

Vanuit Clearwater ligt Wells Gray Park binnen handbereik en er zijn mooie, korte wandelingen te maken naar een van de vele watervallen. Er zijn 250 watervallen in dit park. Dawson waterval is een mooie brede waterval van ca 20 m hoogte.Deze ligt enigszins van de weg. Een way-point in de buurt is GPS N 51.96440 W 120.11846 . De tocht naar Helmcken Falls mag zeker niet gemist worden.Met zijn 141 m hoogte is deze (smalle) waterval de vierde grootste van Canada. Zorg wel voor goede muggenspray als u het park in gaat!  GPS N 51.95714 W 120.18044. Vanuit Clearwater loopt de weg ca 70 km door tot aan het meer. Hij is geasfalteerd tot de parkeerplaats  bij de Helmcken Falls. Vandaar loopt een goed wandelpad naar het vieuwpoint. Als u in de avond gaat is er vrijwel niemand en dan is de kans om wildlife te spotten des te groter We kunnen uiteraard ook weer terugrijden naar Clearwater en daar overnachten. Op zaterdag is er in Claerwater een markt.

Campings: Er zijn 3  campings met de auto bereikbaar in de Wells Gray Corridor.
De eerste camping is Pyramid Camping op ongeveer 40 km van de Information Center in Clearwater.  Er zijn 32 plaatsen toegankelijk voor RV's en bevinden zich in de buurt van Dawson Falls, de trail head Pyramid Mountain en op fietsafstand  van de Helmckenwaterval.  Hier zijn er pit toiletten, toegang tot stromend water via een handpomp. Het is een basic kamp. Prijs CAD 20, --  Brandhout CAD 7,00.  GPS N 51.97092 W 120.11783.

De andere twee campings zijn Falls Creek Campground   met 41 plaatsen -   GPS N 52.13202  W 120.19127  - 

En Clearwater Lake Camping  -  GPS N 52.14005 W 120.19011  -, met 39 plaatsen, toegankelijk voor RV / Motorhome. Beide campings liggen aan het eind van de weg vanuit Clearwater (70km)  kort bij het Clearwater Lake. Prijs CAD 23,00, sanidump CAD 5,00, douche 3 min. CAD 2,00, stookhout CAD 7,00.

Afstand: 100 km

Clearwater- Lillooet

Route: Vanuit de camping terugrijden naar Highway no. 5 Zuid, richting Kamloops. Na ca 30 km bij Little Fort  rechtsaf richting 93 mile House (wegno. 24). Bij 93 mile House rechtsaf (wegno. 97 noord) naar 100 mile House voor de koffiestop. Dan terug over wegno. 97 Zuid richting Cache Creek. Cica 30 km voorbij Clinton rechtsaf slaan richting Pavillon en Lillooet (wegno. 99). Even voor deze afslag ligt Hat Creek Historic Ranche.
We kunnen het Marble Canyon Prov. Park bezoeken en daar overnachten. Het ligt nog voor Pavillon.

100 Mile House is een leuk plaatsje om door heen te rijden en te stoppen voor een kop koffie. Schiet leuke foto's bij de oude huifkar die u tegenkomt op de weg van 100 mile house naar Lillooet. In de 19e eeuw was het een rustplaats voor goudzoekers,  tegenwoordig genieten toeristen er van het  erfgoed en het natuurschoon. GPS N 51.62902  W 121.30096


De Cariboo road (weg 97) werd aangelegd voor de 10.000 goudzoekers die in de 19e eeuw naar Bakerville ,in het noorden, trokken. Langs Cariboo Road liggen hier en daar rustpunten die aangeduid werden met het aantal mijl dat ze van het vertrekpunt in Lillooet verwijderd waren. In het South Cariboo Visitor Center kun je een brochure krijgen voor een tour. GPS N 51.64195 W 121.30082.


Hat Creek Historic Ranch geeft een beeld van het leven vanaf 1870. Er is tevens een restaurant voor ontbijt en lunch. Maak een ritje met de postkoets en wandeling door het museumpark.  Adres: Hwy 97 & Hwy 99, Cache Creek, BC, Canada GPS N 50.88745
W 121.40056.

Het plaatsje Lillooet is op zichzelf niet heel interessant om te stoppen. Vaak wordt dit plaatsje gebruikt als overnachtingsplaats om naar Whistler te gaan. Mocht u besluiten om in de omgeving te overnachten raden wij u aan om op de statepark camping bij Marble Canyon te gaan staan. Deze kleine campground op zo’n dertig minuten afstand is gelegen aan een prachtig helder meertje, omgeven door rotswanden. Een heerlijke rustige uitvalsbasis. In mei 2012 is er in dit gebied een grote bosbrand geweest.


Campings:
Marble Canyon Campground, Adres: East Kootenay G, BC, Canada. De parkingang ligt aan weg 99, ca 20 km westelijk van Hat Creek Historic Ranche  30 RV plaatsen Prijs CAD 18,00
Kampgeld contant betalen in een enveloppe en in de bus stoppen bij de waterpomp.
GPS:  N 50.8346889  W 121.693708 


Fraser Cove Campground, 1234 Davis road, Lillooet
Route: Ligt noordelijk van Lillooet, tegenover de historische hangbrug over de rivier
Full servis  Prijs CAD 28,00 met 30 amp. Free wifi, GPS N 50.70753 W 121.91139


Cayoos  Creek Campground, 100 Cayoosh Park Road, Lilliooet 
Full servis Prijs  CAD 35,00 GPS N 50.68021  W 121.93228
Route: Op weg naar het zuiden over Hwy 99, over brug over Fraser River, 1e weg links.


Willows Campground, 5440 Hwy 12 south,Lillooet,   Prijs CAD 24,-- fullservice,7 km ten zuiden van Lillooet aan Hwy 12. Uitzicht op Fraser River GPS N 50.65024 W 121.88306

Afstand: 315 km

Dag 17: Lillooet – Whistler

Route: Vanuit Lillooet terug rijden naar Hwy 99. We rijden deze Sea to Sky Highway tot Whistler.


Whistler (10.000 inw.) is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming met vele activiteiten. Het dorp is ontworpen met de bezoeker in gedachten, heeft prachtig uitzicht op de bergen en is autovrij. Je kunt er heerlijk eten en er zijn enkele winkels.

Tip: Bestel de lokale specialiteit: Patates Poutine. Friet met jus en gesmolten kaas.
Voor de lekkerste burger van Whistler moet je bij Splitz Grill zijn. Aanrader: de seasoned all beef burger. Er is volop parkeerruimte voor campers: bij de stad betaalbare plaatsen en een halve km verder liggen zelfs grote gratis parkeerplaatsen.


Bij Lost Lake kan gezwommen worden, een meer omgeven door bossen en met zicht op de bergen. Er zijn picknicktafels, barbecues, stranden en er is ondiep zwemwater.


Bij Whistler ligt het grootste skigebied van Noord-Amerika. In 2010 tijdens de Olympische winterspelen werden hier de ski- en snowboard-wedstrijden gehouden.


Met de Pieck2Pieck gondola, een machtige en vooral lange kabelbaan tussen de top van Mount Whistler en Black Comb Mountain, is het uitzicht over de vallei fenomenaal. (seniorenprijs CAD 43,-- pp) is een sensatie. GPS  N 50.11511  W 122.94908


Campings:

Riverside Resort
Full-service, free wifi   Wasmachines in Lodgegebouw (munt) , Café, Winkel  Prijs CAD 60,00
Shuttle-service enkele malen per dag naar Whistler
Route: 4 km noordelijk van Whistler. Sla voor Whistler links af naar Spruce Grove Way, dan direct linksaf naar Mons Road, waar de ingang ligt.  GPS N 50.13624  W 122.95276


Whistler RV Park & Campground , Adres: 55 Hwy 99, Whistler, BC V0N 1B1, Canada
Full service, free wifi   Prijs: CAD 55,00
Route: Ligt ca 6  km’s ten zuiden van Whistler aan Hwy 99 GPS N 50.04631 W 123.12721


Eagle Vista RV Resort & Campground   Adres: 1940 Centennial Way, Squamish BC
Full-service, free wifi. Camping ligt ca 50 km zuid van Whistler aan Hwy 99.  Prijs: CAD 47,00
GPS: N 49.727107 W 123.138131.

Afstand: 200 km

Whistler – Victoria

Route: Vanuit de camping terug naar Hwy 99 zuid, richting Vancouver.
In Vancouver-noord (Horseshoe Bay)moeten we de ferry vinden naar Vancouver Island, Nanaimo en Victoria. Volg borden Ferry via afslaf naar Hwy 1 naar Terminal terrein Horseshoe Bay. Aan het begin van de terminal stoppen bij het ticketoffice en fee betalen. Daarna de aanwijzingen volgen van de terreinmedewerkers en opstellen voor de ferry.
GPS N 49.37340 W 123.27231.


De ferry afvaartijden zijn om 8.30, 10.40, 12,50, 3.10 etc. Aanwezig zijn op de terminal 60 min. voor afvaart + benodigde tijd om ticket te kopen (15 min.) Kosten  overtocht voor camper 25ft, hoger dan 2.10 m en 2 pers. = CAD 120,25 + boekingskosten ad CAD 18,50 als u vooraf reserveert via www.bcferries.com. De overtocht duurt ca. 1,5 uur.
 
Aan de overkant in Nanaimo rijden we via Hwy 1 zuid naar Victoria en zo mogelijk de Hwy 1 verlaten en de scenic route Hwy 1A gaan rijden die langs Chemainus gaat. De weg is liefelijk en in dit dorp vindt u talrijke wand- en muurschilderingen (murals) op allerlei gebouwen in de prachtigste kleuren en met de mooiste afbeeldingen. GPS N 48.92246  W 123.71739.


Het is mogelijk om met de camper de stad Victoria in te gaan. Parkeren doet u liever iets buiten het centrum, achter de parlementsgebouwen op slechts 20 minuten lopen van de Inner Harbour, dé place to be in Victoria. Hier vindt u ook het Tourist Info Centre aan de waterkant voor een stadsplan en info-folders.


Let op: Als u twee parkeerplaatsen bezet houdt, dient u ook 2 parkeerkaartjes te kopen, anders heeft u een boete te pakken. GPS N 48.41924W123.37249.

Campings
West Bay Marine Village, Adres: 453 Head St, Victoria, BC V9A 5S1, Canada
Full service en wasmachine  Ligt op schiereiland.
Wifi tegen betaling, Restaurant op loopafstand Gaby’s seaside restaurant , open 8.00-8.00 (10% met campingnota)   Phone: (+1 250) 385-1831 Toll Free: 1-866-937-8229
Prijs:  Blauwe plaatsen aan water CAD 48,50 GPS: N 48.42592  W 123.39636
Deze camping is erg in trek vanwege de ligging dicht bij de stad en aan het water. Reserveren gewenst.

TIP:
Vanuit West Bay Marine Village kunnen we met de havenferry, die voor de camping aanligt,  naar Victoria . Een retourtje naar Fishermans Wharf kost CAD 10 pp. Vandaar de wandeling door Victoria beginnen over de trailpad langs de haven(15 min) naar Inner Harbour. Doorvaren naar Inner Harbour is ook mogelijk. Retourtje CAD 20 pp.
De ferry vaart vanaf 9.30 uur elke 30 minuten.  Even informeren wanneer de laatste ferry vanaf Inner Harbour of Fishermans Wharf terugvaart naar West Bay Marine Village Fort Victoria RV Park, 340 Old Island Highway, Victoria, BC V9B 1H1.
Route: Ligging langs Hwy 1,  ca. 9 km voor Victoria downtown (oude centrum) tel.+1 250 479-8112 Full served  Wifi Wasmachines, groot park 300 plaatsen en geen bbq toegestaan.
Prijs CAD 45,00 GPS N 48.45954 W 123.44585.

Afstand: 145 km

Victoria

Bezoek Vancouver Island en Victoria. Een greep uit de bezienswaardigheden:


Op de kop van de Inner Harbour, een levendig stadsdeel, ligt het statige Engelse Empress Hotel met groene klimop tegen de gevel GPS N 48.42171 W 123.36839. Aan de linker kant van het Hotel vindt u een miniatuur Prince Albert, “soort Madurodam”, maar dan verfijnder en met treintjes. Is de moeite van een bezoekje waard. Prijs CAD 11,50 pp. Voor het Empress Hotel vertrekken ook de Hop-on hop-off dubbeldekkerbussen van Gray Line sightseeing Victoria.  De rondrit duurt 1,5 uur en u kunt op diverse plaatsen af- en opstappen. Prijs CAD 36 pp. Er naast ligt het beroemde Royal Canadian British Columbia Museum, het Nederlandse carillon staat er in de zon te schitteren. Het museum met tijdelijke en permanente exposities is de moeite waard zijn. GPS N 48.41975  W 123.36874.
Het Parlementsgebouw met groot gazon en standbeeld van Queen Victoria, aan de zuidkant van Inner Harbouw is ook interessant en bijna dagelijks gratis te bezichtingen, incl. de grote vergaderzaal. Maar wat Victoria vooral leuk maakt is de bedrijvigheid van straatartiesten die rondom het water aan de haven hun kunstje laten zien en waar het een komen en gaan is van jachten, watertaxi’s en floatplanes.


Op Bastion Square vindt u veel terrasjes en restaurantjes waar heerlijk gegeten kan worden N 48.42577 W 123.36854. Voor een prachtig uitzicht over Vancouver Island en Victoria kunt u ook kiezen voor een Float Plane Tour, vertrekkende vanuit de Inner Harbour van Victoria. Een tochtje met zo’n watervliegtuig is al beschikbaar vanaf 20 minuten en voor ‘slechts’ ongeveer CAD 110 per persoon, incl. taxes. Wandelen naar Old town, het oudere deel van Victoria. Hier bevinden zich de mooiste straatjes en oude panden. Vooral Wharf Street, Government Street, Douglas Street en Bastion Street springen er qua bezienswaardigheid flink uit. Op de 5e verdieping van het grote warenhuis Hudson Bay is een restaurant/kantine met mooi uitzicht over de haven onder het genot van een voordelig ontbijt of lunchmaaltijd. Het sluit om 16.00 uur.


Op de pier van Fishermans Wharf bevinden zich enkele drijvende restaurantjes. Eén ervan levert de beste fish en chips van Victoria. Het ligt bij de aanlegplaats van de havenferry. Op de eettafels/banken op de steiger kan het menu genuttigd worden en ziet u de ferry aankomen.

Victoria

Vandaag een bezoek aan Butchart Gardens als het weer het toelaat.


Route: Vanaf de camping naar de Johnson Street Bridge. Over de brug rechtdoor en borden volgen naar Hwy  17. De weg blijven volgen tot afslag naar wegno. 17A (linksaf op Hwy 17). Weg 17a volgen tot Butchart Gardens.


Een van de belangrijkste attracties zijn de Butchart Gardens met prachtige verschillende tuinen als Sunken Garden, Rose Garden, Italian Garden en Japanese Garden. Adres: 800 Benvenuto Ave, Brentwood Bay, BC Telefoon:+1 250-652-4422 Openingstijden:  09:00–15:30
Prijs CAD 32,00 GPS:N  48.562536,  W 123.46664  Ca 21 km/30 min. van downtown Victoria


Oostelijk van Butchart Gardens liggen 2 campings , maar gelet op de prijs en het ontbreken van faciliteiten/website lijkt het verstandiger om door te rijden naar Swartz Bay en daar te overnachten op de Long term area- parking bij de ferry-terminal. Prijs: CAD 12,00 voor 24 uur.


Route vanaf Butchart Gardens: Terug over weg 17A  naar Hwy 17(Noord, richting Swartz Bay en deze weg blijven volgen  tot aan de Long term area bij de ferry terminal in Swartzbay.
Daar ticket kopen voor de ferry van morgen om 9 uur naar naar Tsawwassen/Vancouver. Kosten ca CAD 119,75 voor onze 25 ft camper. Afvaarten van 7.00 ’s morgens tot 9.00 uur ’s avonds, iedere 2 uur. Vaartijd: 1uur 35 min.


Afhankelijk van de beschikbare tijd, het weer en de zin kan ook deze dag nog worden overgevaren naar het vaste land en bijv. overnacht worden in Langley.


Campings:
Popeye’s Campground, Adres: 7591 Jimmy Rd, Saanichton, BC V8M 2G3, Canada  Groot RV Park, geen website, dus een sprong in het diepe. Geen goed idee.


Beachcomber RV Park, 3290 Campion Rd  Saanichton, BC  ph: 1-250-652-3800
Wifi, sani station, elektra, water, GEEN douches Prijs CAD 50 - CAD 55.
Ligt aan de Hwy 17, richting Swartsbay , 15 min.van Butchart Gardens.GPS N 48.55674
W 123.36570.

 

Afstand: 25 km

Victoria- Vancouver

Vandaag om 8.00 opstellen voor de ferry van 9.00 uur naar Tsawwassen/Vancouver.
Ticket geregeld?

Route : Aan de overkant aangekomen, wegno. 17 volgen tot de aansluiting met Hwy 1 (bij afslag 53).Deze Hwy 1 Oost volgen tot afrit 66 (Fort Langley)  of afrit 73. Zie verder bij camping. Voor het bezoek aan de camping  eerst nog de camper aftanken  en de gastank vullen met Propaan. Eventueel de camper (laten) wassen. Traveland tijdens kantooruren bellen voor het afspreken van de tijd voor het inleveren van de camper (zie dag 22 voor tel.no.) en transfer naar Canada Place Vancouver, waar we rond 11.30 kunnen inchecken voor het 2e deel van de reis, de cruise met ms Nieuw Amsterdam.
Spreek vroeg af om op tijd aan boord te komen. De Amerikaanse douane-formaliteiten vergden door de lange rijen passagiers en de trage afhandeling door te weinig loketten bijna 2 uur. Het is dus lang wachten. In de middag moeten we de koffers inpakken. Ook moet de camper schoon gemaakt worden, zowel van binnen als van buiten. Ik zoek ook de “papieren” op die we van Traveland meegekregen hebben, eventueel een lijstje met gebreken/schade tijdens de trip.
Ik zoek ook de “papieren” alvast op, die nodig zijn voor de boarding bij de Holland America Line (paspoorten, ESTA-verklaring, boarding passen). Label de koffers en trolleys voor de bagage-afhandeling aan boord.


Camping:
Livingstone RV Park, 23141 72 Ave, Langley, BC V2Y 2R9, Phone:1- 604-882-3880 Rustige en veilige camping.
Electriciteit, water, riolering, wasgoed-faciliteiten, wifi, dump-station, douches en rustruimte. Whitespot restaurant in de buurt.   Prijs CAD 34,00.  
Route vanaf Hwy 1, uitrit 66 Fort Langley/232nd Street, Onderaan afrit rechtaf op rotonde naar Hwy 10 zuid,  1e kruising rechts af, na 200m ingang camping. GPS N 49.13366 W 122.58435.


Eagle Wind RV Park Adres: 26920 52 Ave, Aldergrove, BC V4W 1N6, Tel:+1 604-856-6674
Full served met grote plaatsen, zwembad/spa, wasmachine, sani op de plaats, warme douches, 30/50 Amp.elektra, beperkt Wifi,  Prijs CAD 45,-- + tax  Geluidsoverlast Hwy 1 mogelijk. Route: Volg Hwy 1, neem afslag 73 in Aldergrove. Einde afrit linksaf naar wegno. 13. Even verder linksaf naar  52 AVE. Deze volgen en  loopt verderop parallel aan Hwy 1. Aan deze weg ligt de ingang van de camping. GPS N 49.09538 W 122.47874


Fort Camping, Adres: 9451 Glover Rd, Langley, BC V1M 2R9, CanadaTel:+1 604-888-3678
Familie camping met zwembad, café met patat en snack, wasmachine, full service op de plaats, Ligt op eiland in de Fraser River  Prijs CAD 45,00+ tax. Route vanaf Hwy 1, uitrit 66 Fort Langley/232nd Street, Onderaan afrit rechtaf op rotonde naar Hwy 10 zuid/west, na enige kilometers op t-kruising rechts af naar  Glover Road, langs Trinity University en onder Hwy 1 door deze weg blijven volgen tot over de brug over de Fraser River. Na de brug linksaf naar Fort Camping. GPS N 49.17476  W 122.57721.

Afstand: 85 km

Cruise naar Alaska

8 dagen Alaska en Canada / Inside Passage.
Rederij: Holland America Line (HAL).
Schip: ms Nieuw Amsterdam, bouwjaar 2011.

Vertreklocatie: Vancouver.   
Aankomstlocatie: Vancouver, aantal dagen: 8.
 
Vaarschema:
Dag 1: 28-mei-16 Vancouver  17.00 uur.

Dag 2: 29-mei-16 Inside Passage (cruisen).

Dag 3: 30-mei-16 Tracy Arm Fjord en gletsjer.

Dag 3: 30-mei-16 Juneau  13.00 uur  22.00 uur
De stad heeft 32.000 inwoners en is vernoemd naar Joe Juneau die er in 1880 goud vond. Het is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alaska. De Goldbelt Mount Roberts Tramway (kabelbaan) opende in 1996 en gaat 500  meter vrij steil omhoog vanaf het cruiseship dock door het regenwoud naar Mountain House met souvenirwinkel en Timberline bar en grill-restaurant. Uitzicht op Juneau en Gastineau kanaal.
Prijs US$ 33,-- pp.


Dag 4: 31-mei-16 Skagway  07.00 uur  21.00 uur
Het dorp (ca 1.000 inw) werd gegrond in 1897 tijdens de Klondike goldrush. De goudzoekers  gingen hier aan land.

De Lower Dewey Lake trail (1,4 km) of rond het meer (5,8 km). Ga oost op 2e Avenue voorbij het spoorwegdepot. Over de overweg naar links en het pad 120 m in noordelijke richting volgen naar het beginpunt van de wandeling. De pad stijgt ca. 150 mtr.
Er is een Trail Centre in het dorp voor informatie over alle wandelingen en paden.

Halve dag tour (3uur 30 min.) naar de Yukon-grens (viatourcom.nl) €  61,50 pp. Vertrek 10.30 en 13.00 uur vanaf haven. Hele dag excursie( 6uur 30 min)  € 93,13 pp.
Treinexcursie (8uur) € 218 pp.

Kustexcursie (2 uur) naar Liarsville Camp(goudzoekersdorpje) met goudzoeken en maaltijd  € 55,50 pp.


Dag 5: 1-jun-16 Glacier Bay  (cruisen langs de in zee eindigende gletsjers).


Dag 6: 2-jun-16 Ketchikan  10.00 uur  18.00 uur
Het dorp telt 8.500 inw. Een wandeling door dit vissersdorp lijkt het meest interessant.


Dag 7: 3-jun-16 Inside Passage  (cruisen).

Dag 8: 4-jun-16 Vancouver  07.00 uur: na ‘’embarking’’ koffers ophalen en een transfer regelen naar Sandman Hotel Vancouver City, een korte rit door de stad. De taxi’s staan na de uitgang van de aankomsthal in de parkeergarage te wachten.

Vancouver

Vandaag gaan we de camper inleveren. Rij vanaf de camping naar Hwy no. 10 west bij afslag 66 van Hwy 1. Op de T-kruising links af naar Glover Road/Hwy 10. De weg volgen tot kruising met Langley Bypass en daar rechtsaf Hwy 10 west. Even verder ligt Traveland RV Rentals. Vanaf campings Livingstone en Fort Camping naar Traveland  is het ca 10 km, dus 15 min. rijden. GPS N 49.11338 W 122.654267.


Na het inleveren camper en het afhandelen van formaliteiten (restitutie borg) worden we naar ms Nieuw Amsterdam gebracht door Traveland.
Na inchecken kunnen we de lunch aan boord gebruiken vanwege de Mariner status. Mooi meegenomen dus, mits we voor 13.00 aan boord zijn. Aan boord even reserveren voor het diner. Om 5 uur pm varen we af en begint het tweede deel van de reis.

Afstand: 25 km

bezoek Vancouver

We hebben nog 3 volle dagen om Vancouver te ervaren. Zie voor suggesties Dag 2.
Op dag 33 moeten we een transfer regelen naar YVR International Airport. De frontdesk van het hotel is hierbij behulpzaam. Ook even nog de kinderen app’en over vertrek en aankomst in Amsterdam voor transport naar huis.


De vlucht vertrekt om 15.45 uur. Reken voor de rit 3/4 uur. Als we 3 uur voor vertrek aanwezig moeten zijn, moeten we om 12.00 vertrekken vanuit het hotel.

vlucht naar Amsterdam

De vlucht duurt ca 9,5 uur, maar door de tijdzones landen we pas een dag later op Schiphol, volgens schema om 10.20 maar in werkelijkheid om 9.30 uur.

Einde van een fantastische reis door West Canada en Alaska. We hebben ervan genoten
en zo’n 3.000 foto’s gemaakt voor een uitgebreid fotoboek. We zullen er nog veel aan terug denken.
 

Camperreis op maat

Wil jij zelf zo'n reis maken? Laat dan een camperreis op maat samenstellen zodat deze precies bij je wensen aansluit!

Ja, stuur mij een gratis offerte!

Campervakanties

Wil jij ook zo'n camperreis maken in dit gebied? Bekijk dan hier onze camperreizen.

Bekijk de campervakanties