Hoe kindvriendelijk zijn de campsites in Amerika eigenlijk? - door Nynke Oosterman

In juni trokken wij er met een camper op uit. Papa, mama en Fynn, onze zoon van bijna 3. Vier weken met z'n drieën op pad, dwars door het westen van Amerika. Een onwijs afwisselende reis die we niet snel zullen vergeten. Van zinderende hitte waarbij de airco weinig tot geen verkoeling bracht, tot rillingen 's nachts en onze zoon die riep "mama, jij moet mij warm maken". We reizen van breed zandstrand en Baywatch decor naar overweldigende canyons en eindeloze wegen dwars door niemandsland. En de campsites? Die waren eigenlijk net zo afwisselend als de reis zelf.

Van tevoren had ik een beeld waaraan kindvriendelijke campsites volgens ons zouden moeten voldoen: In ieder geval een zwembad en een speeltuin. Maar ook WiFi viel voor ons onder de kop 'kindvriendelijk'. En een animatieteam om het helemaal af te maken. Je weet wel, de kindvriendelijke campings zoals je die bij ons of in Frankrijk veel ziet. Dat was ons beeld voordat we weggingen. Maar hoe was dat in Amerika? Heel anders kan ik je vertellen.

Kamperen deden we middenin nationale parken met maar weinig voorzieningen, soms zelfs niet eens stromend water. Zo klapten we onze campingstoelen uit onder de reuzenbomen in nationaal park Sequoia met dennenappels van wel 30cm rondom de camper. Staken we de BBQ aan en roosterden marshmallows boven het kampvuur. En het animatieteam? Dat waren de vele eekhoorntjes rondom onze camper. Voetballen met twee bomen als doelpaal en speelgoed uitwisselen met de buurkinderen. Die simpele plekken kosten een fractie van de campsites met meer comfort buiten de parken, maar Fynn vond het heerlijk. Net als wij trouwens.

Natuurlijk is het fijn om af en toe iets meer comfort te hebben. Dus wisselden we de basic campsites af met wat meer luxe plaatsen. In dat geval doken we dan na een warme dag het zwembad in en was Fynn uren zoet in de speeltuin. Vriendjes maken en met de auto’s van andere kids spelen, want die zijn natuurlijk veel leuker dan je eigen auto's.

Tussen al die bijzondere plekken zaten natuurlijk wel een paar pareltjes. Ik noem er vijf die wij erg relaxed vonden:

Campsite Grand Canyon kl Hert op de campsite klIn Grand Canyon NP, Mather  Campground  

Ik denk een van onze favoriete plekken. Een grote campsite middenin het park en op loopafstand van de shuttlebus die je tot aan het randje van deze immense canyon brengt. Ruime, schaduwrijke plekken met eigen picknicktafel en BBQ. Heel basic (alleen een toiletblok, geen douches), maar 's morgens wakker worden en vanuit je camper een groot hert met reuze gewei zien drinken uit de waterkraan. Zo gaaf! Douchen kan trouwens wel in het park, een halte verderop bij de Market Plaza. Daar kan ook de was gedaan worden en is (mocht je echt niet zonder kunnen) een WiFi-verbinding.

 

In Zion NP, South Campground

Nog zo'n back to basic super plek. Redelijk grote plekken, maar helaas maar weinig schaduw. Ook geen douches, maar wel toiletten en wastafels. Schoon spoelden we ons in het riviertje achter de camping. Net als "vroeger" in Frankrijk waren we weer fanatiek dammetjes aan het bouwen en kleine visjes aan het vangen. En alles met de rode rotsen van Zion NP op de achtergrond.

In Capitol Reef NP, Fruita Campground 

Een iets minder bekend nationaal park, maar een bezoek zeker waard. De campsite in Fruita is basic: geen douches, wel toiletten en stromend water. Wat het bijzonder maakt is de locatie midden tussen de fruitbomen, waar je in het juiste seizoen (onze zomermaanden) je eigen fruit kunt plukken. En natuurlijk sta je midden in het park en zijn er schitterende wandelingen te maken, zo vanaf de camping.

De campsites in het park zijn natuurlijk wat betreft locatie niet te overtreffen, maar vaak dus erg basic. En toch sliepen wij op een campsite met het comfort van een zwembad, WiFi-verbinding en goede (sanitaire) voorzieningen, midden in Monument Valley.

Bij Monument Valley, Goulding's Campground

Vanaf de camping heb je uitzicht op de unieke rode rotsformaties van Monument Valley. Zo bijzonder om daar voor je camper te zitten en de zon langzaam te zien ondergaan. Het zwembad is een klein binnenbad, maar eigenlijk niet eens zo gek met de temperaturen hier in de zomer. Wij deden er ook onze was en konden gelijk drogen in een van de drogers. En voor de kids is er een korte wandeling naar een rotsboog direct vanaf de camping.

Ben je inderdaad op zoek naar iets meer comfort? Dan zijn de KOA campsites onze favoriet. Download de app van KOA voor een handig overzicht of neem de KOA campinggids mee als je de camper gaat ophalen. De meeste camperverhuurders waar Travelhome mee werkt zoals Cruise America en Roadbear hebben een mooie deal met KOA: 10% korting op een overnachting.
 

KOA Campground Lake Isabella

Schaduwplekken, dat is om te beginnen al erg fijn. Je kids vermaken zich in het zwembad en voor de kleintjes is er een plein met fonteintjes. Geen zin om zelf te koken, dan haal je een home made pizza bij het restaurant. Na het eten nog even spelen in de grote houten speeltuin en dan, als het donker is, wordt de film gestart. Op groot scherm, buiten, je zit in het zand op je picknickkleedje, om je heen niks dan natuur. Zelfs ik kreeg bij Finding Nemo even kippenvel. Liggen de kids uiteindelijk in bed, dan kun je met de WiFi-verbinding nog even op zoek naar een camping voor morgen, of je boekt gewoon nog een nacht hier. 

Fijne reis! O ja, vergeet je ANWB pas niet. Er zijn ook campsites waar je korting krijgt op vertoon van je lidmaatschap.
  Bryce Canyon kl